Eksperti

Eksperta viedoklis: Vēl dramatiskāka vilšanās iedzīvotājus var sagaidīt pēc 20 līdz 30 gadiem

Viktors Gustsons, Compensa Life Vienna Insurance Group SE Latvijas filiāles vadītājs, 05.01.2011

Jaunākais izdevums

Lēmumi par samazinātu iemaksu likmju saglabāšanu pensiju 2. līmenī, sagatavojot valsts budžetu 2011.gadam, kārtējo reizi atgādina nepieciešamību diskutēt par pensiju sistēmas attīstību kopumā.

Pirmkārt, samazinātās iemaksu likmes pensiju otrajā līmenī turpmākajos gados nozīmē būtisku nākotnes pensionāru ienākumu samazinājumu. Lai arī kopumā pensiju trīs līmeņu sistēma ir viena no labākajām Eiropā un paredz gan valsts atbildību, gan iedzīvotāju līdzdalību, līdz ar būtisku iejaukšanos tās darbībā tā pilnībā zaudē savu sākotnējo vērtību un ieceri. Valsts pārvalde kopumā zaudē uzticību iedzīvotāju acīs, bet vēl dramatiskāka vilšanās var sagaidīt nākotnes pensionārus pēc 20 - 30 gadiem, kad sasniedzot pensijas vecumu, valsts pensija izrādīsies vien graši.

Otrkārt, nozīmīgas izmaiņas pensiju sistēmā ienesīs demogrāfiskās izmaiņas - sabiedrības novecošana un vidējā dzīves ilguma pieaugums. Tuvāko 20 gadu laikā paredzamas nozīmīgas izmaiņas strādājošo un pensijas vecuma iedzīvotāju samērā. Tas nozīmē, ka vēl vairāk pieaugs sociālā budžeta slogs un strādājošajiem būs jānodrošina pensija daudz lielākam skaitam vecuma pensijā esošo. Paredzams, ka pensionāru skaits kopējā iedzīvotāju masā ilgtermiņā - 50 gadu laikā - pat dubultosies. Nebūs iespējams saglabāt tādu pensiju sistēmu, kāda tā iedibināta sākotnēji, paļaujoties uz paaudžu solidaritātes principu.Tas nav tikai Latvijas, bet visu ES valstu uzdevumus - diskutēt par to, kā jāmainās nodarbinātības politikai, kādam jābūt pensionēšanās vecumam, kurš maksās par vecākā gadagājuma iedzīvotāju uzturēšanu.

Eiropas valstu valdības var izvēlēties piemērot dažādus risinājumus. Viens no tiem ir pensijas vecuma celšana. Iespējams, augstas dzīves kvalitātes saglabāšanai strādājošie būs gatavi palikt darba tirgū ilgāk. Cits risinājums augstas dzīves kvalitātes saglabāšanai ir strādājošā izvēle uzkrāt privāto pensijas kapitālu. Iedzīvotāju aptaujas rāda, ka mazāk nekā trešdaļa veido uzkrājumus vecumdienām, un tas vedina domāt par atlikušo iedzīvotāju daļu un viņu nākotnes ienākumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

(Labots) Eksperta viedoklis: Enerģētika – politiķu jājamzirdziņš bez īpašas izpratnes par realitāti

Ivars Zariņš, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas vadītāja p.i., 08.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Enerģētika kļuvusi par vienu no apspriestākajām tēmām sabiedrībā un arī par daudzu politiķu jājamzirdziņu. Tagad katram, kuram nav slinkums, ir tieksme par to izteikties, atrast ko īpašu - ar ko varētu izcelties, diemžēl, bieži bez īpašas izpratnes par to, kas tiek pateikts: izraujot no konteksta visdažādākos faktus bez spējas tos objektīvi izvērtēt, vai arī apzināti manipulējot ar tiem, lai to iebarotu sabiedrībai ar savtīgu interesi un tādejādi ievāktu sev dividendes - materiālā formā, vai vienkārši, vairojot atpazīstamību un popularitāti.

Tas viss ir radījis diezgan lielu jūkli,par kura ķīlniekiem aizvien vairāk un vairāk pamazām kļūstam mēs visi. Dārgi maksājot par to un riskējot savai tautsaimniecībai uzlikt tādu slogu, ko tā nespēs iznest nezaudējot savu konkurētspēju.

Ar nepārdomātu energopolitiku sabiedrība tiek dzīta tādā saistību jūgā, kas pamazām jau sāk līdzināties tam, ko esam uzņēmušies pret starptautiskiem aizdevējiem. Un tas ir nopietni.

Piemēram, esošajos MK noteikumos "Par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus (AER)" paredzēto atbalsta apjomu izmantošana (ja visas noteikumos atvēlētās kvotas tiek izmantotas) nozīmētu valsts garantētu obligāto ikgadējo iepirkumu no realizētajiem AER projektiem aptuveni 180 miljonu latu apmērā, kas pie esošajām elektrības tirgus cenām mūsu tautsaimniecībai nozīmētu ikgadēju papildus maksājumu slogu par elektrību, vairāk kā 130 miljonu LVL apmērā!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārvadātāji varētu taupīt līdzekļus, turpmāk nebraucot iekšā autoostās, kas savukārt radītu haosu un pašvaldību izdevumu palielināšanos.

Hipiji atgriežas

Ar optimismu sejā autoražotāji tradicionāli devušies uz Ženēvu, lai rādītu savus sasniegumus.

Aviācija

Lidosta gatava būvēt

Šovasar lidostā Rīga pasažieru pieaugums varētu sasniegt 350 tūkstošus.

Bankas

Par Komercbanku asociācijas vadītāju virzīs Bičevski

Komercbanku asociācijas vadītāja amatā virzīs Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāru Mārtiņu Bičevski.

Pasaulē

Eiro bāzes procentu likmes varētu kāpt

ECB ziņo par gatavību cīņai ar inflāciju un iespējamu eiro likmes palielināšanu jau aprīlī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad ik mēnesi ierosinātas vidēji 60 fizisko personu maksātnespējas jeb divas līdz trīs lietas dienā (kas ir vairāk nekā juridiskām personām), un kopš 2008. gada nogales līdz šā gada jūlija vidum Latvijā kopumā ierosinātas 812 fizisko personu maksātnespējas lietas, liecina Maksātnespējas reģistra dati.

«Tas ir daudz. Tas nozīmē, ka daudziem ir parādi, kurus tie nevar segt,» laikrakstam Dienas bizness atzina pieredzējušais administrators Aigars Lūsis.

No šobrīd ierosinātajām fizisko personu maksātnespējas lietām ap 30-40% «nākuši» no Latvijas kredītņēmēju apvienības (LAKRA). LAKRA konsultants Jānis Āboliņš DB zināja stāstīt, ka šobrīd no maksātnespējām ap 90% gadījumos iemesls ir samazinātas algas. «Tipisks piemērs: policijas darbiniekam bija 420 Ls alga, tagad - 280 Ls, dzīvoklis atņemts, ir komunālie parādi un pēc dzīvokļa pārdošanas palicis 30 tūkst. Ls parāds. Šādos gadījumos vai nu visu mūžu dzīvo ar tiesu izpildītāju, vai maksātnespējas process, kad pēc 2,5 gadiem esi atbrīvojies no parādsaistībām,» tā J. Āboliņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunākais Apple viedtālrunis iPhone 4S klajā nācis, sabiedrībā viešot dalītas jūtas. Kamēr paši uzticīgākie Apple fani joprojām ir sajūsmā par visu, ar ko ASV tehnoloģiju gigants nāk klajā, citi ir vīlušies ar Apple jaunāko veikumu.

Arī pēc vairāku ekspertu domām, iPhone 4S nav tas, ko sabiedrība gaidīja pēc vairākām ASV tehnoloģiju kompānijas jauno produktu prezentācijām, kas ikreiz mēdza satricināt pasauli.

Visticamāk, Apple izdosies pārdot miljoniem iPhone 4S, ņemot vērā, ka tā priekštecis ceturkšņa laikā pārdots 20 miljonos eksemplāru, tomēr, salīdzinot ar iepriekšējiem iPhone, kas pārsnieguši viens otra pārdošanas rekordus, jaunākais Apple viedtālrunis varētu būt pirmā melnā avs iPhone ģimenē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir dažādi uzkrāšanas veidi. Viens no tādiem ir ieguldīt līdzekļus uzņēmumu akcijās. Izplatītākais ieguldījuma veids uzņēmumu akcijās ir, pērkot un pārdodot publiski kotētu uzņēmumu akcijas biržā. Latvijā šo ieguldījuma veidu piedāvā Nasdaq Riga.

Šis apskats ir veidots, lai aplūkotu Nasdaq Riga (turpmāk tekstā Rīgas birža) piedāvāto Latvijas publiski kotēto uzņēmumu akciju cenu izmaiņas un veiktu analīzi par cenu svārstībām un iespējamām izmaiņām nākotnē.

Rīgas birža nav atrauta no kopējās pasaules ekonomikas, tādēļ pievienoju S&P 500 indeksu. S&P 500 indekss ietver kompānijas ar lielāko kapacitāti, ko tirgo Amerikas vērtspapīru tirgū. Atļaušos turpmāk tekstā šo indeksu asociēt ar pasaules kopējo akciju cenu indeksu par 2018. gadu un pēdējiem 11 gadiem.

(Avots: tradingview.com)

Ja aplūkojam indeksus 11 gadu garumā, tie ir iepriecinoši. Rīgas biržas izaugsme ir 56%, S&P 500 izaugsme - 76%. Pa vidu šim periodam, ar zemāko punktu 2009. gada martā, bija 2008.-2009. gada pasaules ekonomiskā krīze. Kopš 2009. gada marta zemākā punkta, kopējais indekss pasaulē līdz šā gada vidum, kad tika sasniegts maksimums, izauga par 437%, Latvijā 443%. Izaugsme iespaidīga.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Šo Ziemassvētku topa rotaļlietas - iPad atdarinājums un interaktīvi roboti

Lelde Petrāne, 02.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemassvētku sezona rotaļlietu nozarei ir izšķirošs laiks, jo vecāki, izliekoties par Ziemassvētku vecīti, steidz piepildīt savu bērnu sapņus.

Šogad daudzi rotaļlietu ražotāji, lai iegūtu klientus, turas pie jau izmēģinātām lietām, kam piešķirts kāds «svaigums».

CNBC izveidojis šajā Ziemassvētku sezonā Amerikā pieprasītāko rotaļlietu sarakstu. Ņemot vērā iepriekšējo gadu pieredzi, var pieņemt, ka vismaz daļa no šīm rotaļlietām būs iekļuvusi arī Latvijā dzīvojošo bērnu vēstulēs Ziemassvētku vecītim.

My Keepon

Ražotājs: Wow! Stuff

Cena: 50 ASV dolāri

Vecums: 6 gadi līdz 11 gadi

Mazs mikrofons, kas iebūvēts My Keepon, ļauj tam dzirdēt mūziku, ko īpašnieks atskaņo, vai ritmus un atbildēt. Tā reaģē arī uz piesitieniem, saspiešanu un kutināšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc vairāk nekā gadu ilgstoša patēriņa cenu pieauguma jau otro mēnesi pēc kārtas inflācija iet mazumā.

Pēdējās patēriņa cenu pārmaiņas ekonomistiem aizvien vairāk liek izteikt viedokli par to, ka gada inflācijas augstākais rādītājs varētu būt aiz muguras. Pēc SEB bankas makroekonomikas eksperta Daiņa Gašpuiša domām, ir pamats sagaidīt, ka arī augustā, kas ir tradicionāls deflācijas mēnesis, cenu līmenis varētu uzrādīt līdzīgu tendenci.

Pozitīvi dati

Šogad mobilo tālruņu tirdzniecība varētu pieaugt par 5-10%

Darba apģērbi

Darba apģērbus veidojot, uzņēmumi mēdz vērsties pie Latvijas modes māksliniekiem, tomēr tas notiek diezgan reti.

Pārtika

Viens no lielākajiem cepumu ražotājiem SIA Adugs modernizēsies par 3 milj. eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saistībā ar augošo inflāciju pasaulē eksperti izsaka pieļāvumu, ka iepriekšējais eiro bāzes procentu likmes pieaugums līdz 1,25% ir tikai sākums un iespējams, ka šogad eiro bāzes procentu likmes var pieaugt līdz 2%. Neapšaubāmi, inflācijas dinamika, eiro bāzes likmes palielinājums un to pavadošais Euribor likmju kāpums tiešā veidā ietekmē arī Latvijas ekonomiku, palielinot ikmēneša maksājumus esošajiem kredītņēmējiem un pastiprinot arī potenciālo kredītņēmēju piesardzību attiecībā uz kredītsaistību uzņemšanos.

Apzaļumošana

Slieku radīts melnais zelts

Naudu var taisīt arī no mēsliem, pārliecinājies slieku audzētājs Linards Lepse, kura ganāmpulkā galvas pat saskaitīt nevar.

Tehnoloģijas

Lattelecom testē indiešu izstrādāto sistēmu

Lattelecom vasarā pāries uz indiešu izstrādāto klientu vadības sistēmu.

Darbs

Vadītāji kā akrobāti uz virves

Šodienas līderiem vajag izturību, pārliecību un atvērtību inovācijām.

Dārzi

Mainījušies dārzu vaibsti

Šis gads specializētajiem apzaļumošanas un teritoriju labiekārtošanas uzņēmumiem šķiet cerīgāks par iepriekšējiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pateicoties ekonomiskajai un finanšu situācijai, šobrīd mācības augstskolās kļuvušas izdevīgākas nekā pagājušajā gadā.

DB apkopotā informācija liecina, ka dažas augstskolas atsevišķām programmām 2011./2012. mācību gadam ir samazinājušas mācību maksu. Savukārt, ja neizdodas iekļūt valsts apmaksātās budžeta vietās un mācību maksas segšanai nākas ņemt finansējumu, tad tas šobrīd arī sanāk lētāks, nekā bija pirms gada.

Jauda augs par 23 milj. t

Otro sliežu ceļa izbūve posmā Skrīveri - Krustpils ļaus audzēt pārvadājumu kapacitāti no 65 milj. t līdz 88 milj. t.

Pašvaldībās

Zinātnieki: plāns ir tuvredzīgs

Ignorējot iespējamās vides izmaiņas, topošā Jūrmalas attīstības plāna īstenošana var nodarīt kūrortpilsētai vairāk ļauna nekā laba.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima 2019.gada 23.janvārī ar 61 balsi apstiprināja jauno valdības sastāvu.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.

Kariņš dzimis 1964.gadā ASV, precējies un ir četru bērnu tēvs.

Kariņam ir augstākā izglītība - 1988.gadā viņš beidzis Pensilvānijas Universitāti ASV, iegūstot humanitāro zinātņu bakalaura grādu ar specialitāti lingvistikā. 1996.gadā viņš absolvējis Pensilvānijas Universitāti, kļūstot par filozofijas doktoru ar specialitāti lingvistikā.

Kariņš nekandidēja 13.Saeimas vēlēšanās. Tomēr pēc diviem neveiksmīgiem mēģinājumiem uzticēt veidot valdību Jaunās konservatīvās partijas līderim Jānim Bordānam un partijas «KPV.LV» premjera amata kandidātam Aldim Gobzemam, Valsts prezidents Raimonds Vējonis jaunā Ministru kabineta veidošanu uzticēja partiju apvienības «Jaunā Vienotība» virzītajam premjera amata kandidātam Kariņam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulē jau izskanējis, ka par vienu no labākajām darbavietām atzīts interneta milzis Google, kas darbiniekus vilina ar savu netradicionāli iekārtotajiem birojiem un pievilcīgajiem darba nosacījumiem. Taču Google uz papēžiem min arī sociālais portāls Facebook, kura galvenais birojs ir ne mazāk neordinārs.

GOOGLE

Google saviem darbiniekiem piedāvā pilnībā apmaksātus atvaļinājumus: pirmajā darba gadā 15 dienas, otrajā – 20 dienas un, sākot ar sesto darba gadu, 25 dienas gadā, kā arī 12 apmaksātas svētku brīvdienas.

Google visiem saviem darbiniekiem piedāvā pilnībā apmaksātu bērna kopšanas atvaļinājumu trīs mēnešu garumā, kā arī vēl papildus 6 nedēļas, ja darbinieks kompānijā strādā vairāk nekā gadu.

Visi Google darbinieki pēc nepieciešamības var saņemt neierobežotus apmaksātu slimības atvaļinājumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valstij pienācis laiks mazināt savu ietekmi airBaltic, jo tā nevar atļauties finansēt kompānijas tālāko attīstību.

Tā DB pauda aptaujātie eksperti, kuri uzskata, ka valstij vai nu vispār jāizstājas no airBaltic, akcionāru rindām vai vismaz ievērojami jāsamazina līdzdalība tajā. Lai gan mazinājusies, tomēr vēl joprojām esot svarīga valsts līdzdalība aviokompānijā, lai tā varētu nodrošināt lidojumus uz Austrumiem, tomēr tam nav nepieciešama dalība virs 50%, kas turklāt iepriekšējos 12 gados esot traucējis aviokompānijai kļūt par publisku akciju sabiedrību, par ko runāts un sākts tam gatavoties vēl 1999. gadā. Šobrīd, pēc starptautisku ekspertu teiktā, airBaltic kļuvusi par pietiekami augsta līmeņa kompāniju, lai piesaistītu investorus no visas pasaules, turklāt tirgus pašlaik ir pilnīgi gatavs saņemt labi vadītas kompānijas kapitāldaļu pārdošanas piedāvājumu. Pēc aviācijas eksperta Džeja Sorensena DB iepriekš paustā, Latvijas valdībai kā lielākajam akcionāram vajadzētu uzņemties līderlomu airBaltic problēmjautājumu risināšanā. To vidū ir trūkstošs investīciju apjoms vairāku simtu miljonu latu apjomā airBaltic tālāko attīstības mērķu sasniegšanai. Tā kā valsts nav tik bagāta, lai investētu naudu airBaltic, tā izskata dažādus variantus, kuru vidū ir arī jaunu investoru piesaiste, kas samazinātu valsts ietekmi airBaltic.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gan Satiksmes ministrs Uldis Augulis, gan airBaltic vadītājs Bertolds Fliks uzskata, ka par airBaltic un lidostas Rīga finansiālajām domstarpībām abām pusēm vēl ir iespējams vienoties līdz tiesai šās vasaras vidū.

Augulis pauda atzinību par to, ka lidosta Rīga Arņa Luhses vadībā ir iemācījusies sēsties ar airBaltic pie sarunu galda, nevis tikai strīdēties. Neesot pieļaujams, ka konfliktē divas valsts kompānijas. DB jau rakstīja, ka pašreizējās airBaltic prasības apmērs pret lidostu ir pārsniedzis 23 milj. Ls sakarā ar aviokompānijai atceltajām apjoma atlaidēm, kuras turpinot saņemt Īrijas zemo cenu kompānija Ryanair. Savukārt airBaltic ir parādā par lidostas Rīga pakalpojumiem 7-8 milj. Ls. Pagaidām gan netika minēts tas, kādā formā šīs savstarpējās pretenzijas varētu tikt atrisinātas - samaksājot vismaz daļu no parāda, atsakoties no prasības vai kā citādi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Eksperti prognozē patēriņa straujāku pieaugumu; uzņēmēji to apšauba

Mārtiņš Apinis, Māris Ķirsons, 21.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī eksperti šogad prognozē straujāku patēriņa pieaugumu, aptaujātie uzņēmēji tam pamatu neredz, piektdien vēsta laikraksts Dienas bizness.

Finanšu ministrijas prognozes paredz, ka šogad privātais patēriņš valstī varētu palielināties par 3,5%, tomēr eksperti norāda, ka labvēlīgas ekonomiskās situācijas gadījumā šis skaitlis varētu tikt pārsniegts.

Savukārt laikraksta aptaujātie uzņēmēji privātā patēriņa pieauguma prognozi situācijā, kad pieaug cenas, bet algas paliek nemainīgas, uzskata par maldīgu.«Nesaprotu, kur mūsu gudrie iegūst tādus skaitļus, kā privātā patēriņa pieaugumu (preces un pakalpojumus pirksim vairāk) par 3,5%, ja darba algas paliek līdzšinējā līmenī, ja naudas straumīte no ārzemēm uz Latviju ir sarukusi, ir jāmaksā lielāks nodoklis par mājokli, paaugstināts PVN visām precēm un pakalpojumiem,» brīnās LDDK viceprezidente Aiva Vīksna.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Personas koda daļu, kas satur cilvēka dzimšanas datumu, var nākties aizstāt ar citu unikālu identifikatoru, taču tas varētu izmaksāt miljonus latu, piektdien informē laikraksts Dienas bizness.

Šāda iespēja tika pieļauta Uzņēmumu reģistra Konsultatīvās padomes nozaru ekspertu diskusijā par uzņēmumu amatpersonu un kapitāldaļu turētāju personas datu aizsardzību. Situācija, kad Latvijā personas koda pirmā daļa satur datus par vecumu, ir vērtējama kā personas datu aizsardzības pārkāpums. Šo faktu nenoliedza arī Valsts datu inspekcijas direktore Signe Plūmiņa. Latvijai agrāk vai vēlāk no identifikatora - personas koda pirmās daļas - nāksies atteikties, to aizstājot ar citu unikālo identifikatoru.

Personas datu aizsardzības kontekstā būtiski ir ne tikai konkrētās personas vārds, uzvārds un adrese, bet arī personas kods, atzina personas datu aizsardzības eksperts Māris Ruķeris. Latvijā vēsturiski ir izveidojies, ka personas koda pirmā daļa ir dzimšanas datums, līdzīgi ir Skandināvijā. Tiesa gan, pēc Valsts datu inspekcijas direktores atzinuma, Latvijā ir arī cilvēki, kuru personas koda pirmā daļa neatbilst dzimšanas datiem. Vairāku ārvalstu iedzīvotāju personas kodi nesatur cilvēka dzimšanas datus, bet Ungārijā, pēc eksperta teiktā, personas kodu nav vispār.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā tika pabeigts Rīgas ostas tranzīta kompānijas Man-Tess pārdošanas darījums. Konkrēti lēmumi par grupas uzņēmumiem pieņemti pēc katra uzņēmuma izvērtēšanas, intervijā DB stāsta Roberts Eihorns, Man-Tess jaunā īpašnieka - Nīderlandē reģistrētās kompānijas Alandam Capital (AC) - direktors.

Lūgts pastāstīt par sevi, Roberts Eichorns DB saka: «Man ir bizness pie Roterdamas, ieņemu amatus dažādās kompānijās. Man ir kontakti Roterdamas ostā, esmu pazīstams ar lielu loģistikas kompāniju īpašniekiem. Vairāk gan esmu darbojies finanšu jomā. Šo eksperta zināšanu dēļ tiku iecelts par Alandam Capital direktoru. Pastāv iespēja, ka kompānijā tiks iecelti amatos vēl kādi cilvēki. Taču šobrīd esmu vienīgais direktors, kas Holandē ir normāla prakse. Mūsu nodomi ir attīstīt Man-Tess biznesu.»

Ēnu ekonomika Latvijā gandrīz 40%

Nelegālā ekonomika Latvijā gada laikā augusi gandrīz par diviem procentiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pastāv iespēja, ka reiderismā smagi cietušajai aviokompānijai Konkors beidzot atjaunos maksātspēju, otrdien informē laikraksts Dienas bizness.

Kompānijas, kurai pieder lidmašīnu tehniskās apkopes centrs Rīgas lidostā, situācijas izvērtēšanā iesaistījās Latvijas Ģenerālprokurors, kurš lūdza Augstākās tiesas Senātu lemt par Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesas lēmumu, ar kuru uzsākts Konkors Ārpustiesas tiesiskās aizsardzības process (ĀTAP) un maksātnespējas process, atcelšanu un lietas nodošanu jaunai izskatīšanai tiesā citā sastāvā. Situācija ar Konkors maksātnespēju ir absurda, secina advokāts Viesturs Zauls. «Iepriekš uz brīdi ieceltā nelikumīgā valde panāca to, ka tiesa Konkors atzina par maksātnespējīgu, lai gan visi zina, ka kompānija veic lidmašīnu tehnisko apkopi, tajā skaitā airBaltic lidmašīnām, uzņēmums ir miljoniem latu vērts un peļņu nesošs. Konkors nevienu dienu nav nestrādājis, jo pretējā gadījumā arī airBaltic lidmašīnas nelidotu. Konkors turpina veiksmīgi strādāt arī maksātnespējas laikā, bet ne jau tāpēc, ka administrators kaut ko saprastu no aviācijas, bet tāpēc, ka darbinieki ir tik kvalificēti, ka neatkarīgi no tā, kas notiek starp uzņēmuma dalībniekiem, valdi, uzņēmums turpina strādāt. Maksātnespēja šajā uzņēmumā tuvu nestāv, nevar būt vispār, » tā viņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kamēr aizsalušajā Rīgas jūras līcī tiek meklēti vainīgie, no ledus atbrīvotie kuģi paceļ enkuru un dodas uz citām ostām.

Protestējot pret nodokļu celšanu, alkohola nozare piesaka streiku

Uzņēmēji uzskata, ka tiek veidota uzņēmējdarbībai nelabvēlīga vide.

Investors

Inflācijas ēnā

Vai inflācijas ietekmē iepriekšējās tendences saglabāsies - par to intervijā stāsta Swedbank Baltijas ieguldījumu centra vadītājs Igors Rīklis.

Bankas

Gatavi pārdoties

GE Money, kas pēdējos gados ir pārtraukusi aktīvu kreditēšanu un vēl neplāno to atjaunot, ir gatava pārdoties; investors vēl nav atrasts.

Viedoklis

Kādam nodoklim jāaug

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Divi miljoni iedzīvotāju 2030. gadā Latvijā būs vairs tikai sapņa līmenī

Roberts Ķīlis, sociālantropologs, 21.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

http://db.lv/uploads/ck/images/Clipboard01(361).jpg

Cilvēku skaits, lielās mirstības un mazās dzimstības dēļ, samazinās daudzās Eiropas valstīs. Savukārt Latvijā šim fktoram klāt nāk vēl kāda problēma – migrācija. No minētajiem 19 tūkstošiem cilvēku, aptuveni astoņi tūkstoši no Latvijas ir vienkārši aizbraukuši, turklāt šis process vēl nebūt nav apstājies. Jāatzīst, ka arī nākotnē šajā jomā diemžēl nav gaidāma labāka situācija. Paredzams, ka uz 2030. gadu divi miljoni Latvijas iedzīvotāju būs vairs tikai mūsu sapnis – reālais skaits būs mazāks, jo liela daļa būs aizbraukuši uz citām valstīm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piena ražotāji tuvākajos gados plāno kāpināt saražotā piena apjomus, mazinot piena deficītu, trešdien vēsta laikraksts Dienas bizness.

To, komentējot nozares perspektīvu, atzīst kooperatīvās sabiedrības Piena ceļš valdes priekšsēdētāja, Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) valdes locekle Ilze Aizsilniece.

Šā brīža situācija liecina, ka zemnieki ļoti aktīvi iesniedz projektus šomēnes atvērtajā Lauku modernizācijas pasākuma kārtā, un paredzams, ka visiem modernizēties gribētājiem naudas var nepietikt. I. Aizsilniece skaidro, ka zemnieki nopietni strādā pie lielu fermu būvniecības projektiem, kas ļaus konsolidēt piena nozari un samazināt ražošanas izmaksas. Vairums šogad sākto projektu tiks realizēti galvenokārt 2012. gadā, un piena apjomu pieaugumu var sagaidīt vēl pēc diviem gadiem. Tā ir labā ziņa nozarei, īpaši situācijā, kad vērojams piena deficīts, par ko satraukumu iepriekš jau pauda piena pārstrādes uzņēmumi, apgalvojot, ka šī iemesla dēļ nespēj pildīt lielus eksporta pasūtījumus. I. Aizsilniece norāda, ka šogad ir viena no labākajām politikām nozarē - salīdzinoši augsta piena iepirkuma cena, papildus 10% atbalsts ES struktūrfondu finansējumā. Īpaši priecējot fakts, ka laukos ir daudz gados jaunu saimnieku, kas savas saimniecības veido uz biznesa pamatiem, saskatot perspektīvas piena nozarē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

16:29

16:07

Pašvaldības vēlēšanās Rīgā uzvarējusi un vairākumu domē ar 39 no 60 vietām ieguvusi apvienība Saskaņas centrs/Gods kalpot Rīgai.

13:50

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja tu neesi draudzīgā pulciņā ar politiķiem, naudu sportam piesaistīt nav iespējams, atzīst kādreiz slavenais sportists, viens no basketbola kluba VEF Rīga dibinātājiem un īpašniekiem Valdis Valters. Šobrīd saistībā ar sportu viņš esot vairs tikai menedžeris savai mazmeitai, kura jau 10 gadus trenējās tenisā.

«Es aizeju tad, kad vairs neredzu, ko es konkrētajā vietā vēl varu izdarīt,» iemeslus skaidro Latvijas basketbola leģenda. Sarunā ar LD viņš skaidri pasaka – Latvijā sports nav bizness. «Vienīgā vieta, kur ar sportu var nopelnīt, ir Amerika. Tur viss ir sakārtots ar dažām līgām, translācijas tiesībām televīzijām un atribūtikas pārdošanu tā, ka var pelnīt. Protams, tagad krīzes laikā arī tur ir problēmas, un viņiem uz tām ir jāreaģē, samazinot izdevumus, bet vienalga – tas ir bizness.»

Valstsvīri cer, ka Latvija iekļūs uzņēmējdarbībai labvēlīgāko valstu divdesmitniekā, taču biznesam ar to nepietiek: uzņēmēji vēlas strādāt pirmā desmitnieka valstī. Latvijai jāveicina eksports un jāpiesaista investīcijas, jāatbalsta eksportējošie uzņēmumi un lielos investorus jāvilina ar atlaižu un īpašo nosacījumu ēsmu. To, vai jau ieviestie stimulējošie pasākumi ir pietiekami, rādīs tikai laiks. Bet situāciju krasi uzlabot var arī pavisam vienkāršas izmaiņas – birokrātijas samazināšana un procedūru paātrināšana, kur kaimiņvalstis nereti mums ir soli priekšā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas iedzīvotāju iepirkšanās paradumi pēdējo piecu gadu laikā mainījušies – izvēloties veikalu, priekšroku dodam ērtībai, bet pārtikas izvēlē skatāmies, ne tikai uz cenu, bet arī uz kvalitāti.

Kad «treknie» gadi Latvijā beidzās, pārtikas mazumtirgotāji bija vieni no pirmajiem, kas izjuta sekas – pircējiem vairs nebija svarīgi, kāda zīmola veikalā iepirkties, jo visu noteica cena. Veikalu tīkls IKI un pētījumu aģentūra Data Serviss izpētījuši pircēju uzvedību un atklājies, ka Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju vērtības pēdējo piecu gadu laikā ir mainījušās. Pētījumā apkopoti dati par pircēju paradumiem laikā no 2006. līdz 2011. gadam, kad katru gadu aptaujāja 1500 iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 74 gadiem. Secināts, ka veikalos vairāk iepērkas sievietes (53%), nevis vīrieši (47%), kā arī 46% pircēju ir precēti. Lielākajai daļai pircēju ir vidējā speciālā (30%) vai augstākā izglītība (24%), un viņi strādā algotu darbu (51%). 25% savus ienākumus vērtē kā vidējus – uz vienu ģimenes locekli 111 līdz 150 lati, kamēr 23% saka, ka ģimenes vidējie ienākumi ir augsti, jo uz vienu ģimenes locekli tie sasniedz 201 līdz 250 latus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Provizoriskie rezultāti liecina, ka tirgotājiem aizvadītie svētki bijuši veiksmīgāki nekā gadu iepriekš, bet 2010.gads kopsummā tomēr būs ar mīnuszīmi pret 2009.gadu.

Vērienīgas rokādes Latvijas gaļas tirgū

Pagaidām nevar paredzēt, kādas izmaiņas un ietekmi jaundibinātie uzņēmumi nesīs nozarei.

Investors

Rīgas biržā nevar sagaidīt eiro

Sākot jauno gadu, Lietuvas un Igaunijas biržās tirdzniecība un norēķini notiek eiro valūtā, tomēr pagaidām tirdzniecība eiro pagājusi secen Rīgas biržai.

Akcijas

Var pirkt akcijas

Valdības atļauja valsts mežu apsaimniekošanas a/s Latvijas valsts meži iesaistīties a/s Latvijas finieris akciju pircēju karos vēl nenozīmē, ka šādi darījumi notiks.

Tiesvedība

Komentāri

Pievienot komentāru