Ražošana

Ievieš maiņas zemesgabalu piešķiršanas priekšrocības

Māris Ķirsons [email protected], 30.08.2006

Jaunākais izdevums

Valdības sēdē tika akceptēti noteikumi par maiņas zemesgabalu piešķiršanas priekšrocības tiesībām. Tie nosaka zemesgabalu piešķiršanas priekšrocības tiesības no Maiņas zemes reģistra likuma „Par zemes īpašnieku tiesībām uz kompensāciju par saimnieciskās darbības ierobežojumiem īpaši aizsargājamās dabas teritorijās un mikroliegumos” ietvaros gadījumos, kad tiesības uz zemes maiņu saskaņā ar likumu piešķir valsts, norādīts Vides ministrijas informācijā. Noteikumu projekts paredz pretendentus iedalīt divās priekšrocības grupās: - zemes īpašnieki, kuru zeme pēc zemes īpašuma tiesību iegūšanas tiek iekļauta īpaši aizsargājamās dabas teritorijās vai to zonās ar stingru aizsardzības režīmu; - zemes īpašnieki, kuriem atjaunotas īpašuma tiesības uz zemi, kas iepriekš iekļauta īpaši aizsargājamās dabas teritorijās vai to zonās ar stingru aizsardzības režīmu. Katras grupas ietvaros noteikta iesniegumu izskatīšanas secība, ņemot vērā ierobežojumu būtiskumu un citus apsvērumus, norādīts Vides ministrijas informācijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Rīgā nekustamo īpašumu ballīte tiešām beigusies

Lato Lapsa, Kristīne Jančevska, Baltic Screen, speciāli Db, 25.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ballīte tiešām ir beigusies, un šā gada pirmajā pusgadā Rīgā būtiski sarucis kā lielo nekustamā īpašuma darījumu kopskaits, tā arī tajos figurējošās summas, – to rāda Baltic Screen pētījums par lielākajiem nekustamā īpašuma darījumiem Rīgā šā gada pirmajā pusgadā.

Pagājušā gada pirmajā pusgadā galvaspilsētā notika vismaz 70 nekustamā īpašuma darījumi, kuros katra summa bija virs pusmiljona eiro, otrajā pusgadā, neraugoties uz runām par tuvojošos nozares krīzi, šādu darījumu skaits pat palielinājās līdz 86 – un tas, pat neskaitot darījumus ar dzīvokļiem un nedzīvojamām telpām. Šā gada pirmajā pusgadā šis skaits nu ir sarucis līdz 60.

Vēl straujāk samazinājies īpaši lielo darījumu skaits: protams, nevarēja gadīt tādus megadarījumus kā 103 miljonu latu vērtais Domina Shopping pārdošanas darījums pagājušā gada pirmajā pusgadā, un vienalga: pagājušā gada otrajā pusgadā Rīgā vēl notika vismaz 11 nekustamā īpašuma darījumi par četriem miljoniem latu vai lielāku summu, bet šā gada pirmajā pusgadā ir bijis tikai viens nepilnu desmit miljonu darījums, savukārt nākamais lielākais – jau tikai par 3,5 miljoniem latu. Pagājušā gada pirmajā pusgadā bija 36 darījumi virs miljona latu katrs, otrajā – 51, bet šā gada pirmajā pusgadā – vairs tikai 31.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Lielākie nekustamā īpašuma darījumi Rīgā: iezīmējas ballītes beigas

Lato Lapsa, Kristīne Jančevska, Baltic Screen, speciāli Db, 15.02.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvien vairāk ārvalstu pircēju un aizvien vairāk tiešā ārvalstu finansējuma, bez Latvijas kredītiestāžu starpniecības, - tās ir galvenās tendences, ko uzrāda Baltic Screen pētījums par lielākajiem nekustamā īpašuma darījumiem Rīgā pagājušā gada otrajā pusgadā.

Vienlaikus, neraugoties uz runām par briestošo krīzi nozarē, īpaši lielo darījumu ir bijis vairāk nekā iepriekš: ja pagājušā gada pirmajā pusgadā bija 36 darījumi virs miljona latu katrs, tad otrajā – jau 51. Tādējādi gandrīz atkārtots 2006. gada otrā pusgada rekords – tad bija notikuši vismaz 55 darījumi ar oficiāli uzrādīto summu virs miljona latu katram.

Ballītes beigas?

Pagājušā gada otrais pusgads nav nesis tādus rekordus kā tirdzniecības centra Domina un tā zemes platību pārdošana par 103 miljoniem latu pirmajā pusgadā. Apjomīgākais redzamais darījums (neskaitot darījumus, kad tiek pārdotas uzņēmumu kapitāldaļas, kam piesieti konkrēti nekustamie īpašumi) ir bijis desmitkārt mazāks – Palazzo Italia ēkas un zemes īpašnieku maiņa, darījuma summai pārsniedzot 10 miljonus latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Jūrmala: megapircēju kļūst aizvien mazāk

Lato Lapsa, Kristīne Jančevska, Baltic Screen, speciāli Db, 12.10.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūrmalā nekustamo īpašumu cenas pilnīgi noteikti ir sasniegušas griestus, un šīm cenām nav ekonomiska pamatojuma, - tā pirms pusgada par pagājušā gada otrā pusgada Jūrmalas lielākajiem nekustamo īpašumu darījumiem atzina DnB NORD bankas Pārdošanas vadības pārvaldes vadītājs Ilmārs Vamzis. Nākamie seši mēneši ir apliecinājuši šo vārdu patiesīgumu.

Pagājušā gada otrajā pusgadā Jūrmalā tika reģistrēti 34 darījumi, kuru apmērs bija vismaz 600 tūkstoši latu. Salīdzinājumā ar to šā gada pirmais pusgads kūrortpilsētā ir bijis izcili nabadzīgs: šādu oficiālu darījumu ir bijis divreiz mazāk - tikai 16. Turklāt vispār tikai 20 darījumos ir sasniegta summa virs 350 tūkstošiem latu.

Vēl vairāk - ir gan reģistrēti divi darījumi virs trim miljoniem latu, taču lielākais no tiem - par 3,95 miljoniem latu - tikai nosacīti saucams par īstu īpašuma iegādi: no bijušā Jūrmalas domnieka Aleksandra Bašarina īpašumu iegādājusies viņa paša dēla kompānija.

Nekustamo īpašumu tirgotājus nevar iepriecināt arī dārgāko nekustamā īpašuma piedāvājumu monitorings: no desmit Jūrmalas īpašumiem, kuri pārdošanā bija izlikti vismaz pirms pusgada un kuru prasītā cena bija no 700 tūkstošiem līdz 4 miljoniem eiro, šajā laikā pārdots nav neviens (skat. Miljonu īpašumi, kas nepārdoti stāv jau vismaz pusgadu).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Privatizācijai nodoti vairāki objekti

, 04.01.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2007.gada 4.janvāra valdes sēdē Privatizācijas aģentūras (PA) valde nolēmusinodot privatizācijai vairākus valsts objektus, Db.lv informēja Privatizācijas aģentūras sabiedrisko attiecību speciāliste Anete Frīdenšteina- Brīdiņa.

Sēdē PA valde nolēmusi:

-Akceptēt Ministru kabineta rīkojuma projektu par valsts īpašuma objektu nodošanau privatizācijai, nodot privatizācijai šādus valsts objektus:

1.Nekustamais īpašums Bauskas rajonā, Bauskā, Rīgas ielā 3;

2.Nekustamais īpašums Liepājas rajonā, Grobiņā, Lielajā ielā 72;

3.Administratīvo ēku, saimniecības ēku, divus šķūņus, pagrabu un tiem piekrītošo zemesgabalu Liepājā, Cietokšņa ielā 4;

-Apstiprināt valsts zemesgabala Rīgā, Zentenes ielā 21, 908/54338 domājamo daļu privatizācijas paziņojumu;

Nolēma noslēgt pirkuma līgumu:

-ar Pāvelu Kravcovu kā ar pirmpirkuma tiesīgo pretendentu, kurš atbilstoši privatizācijas paziņojuma nosacījumiem apliecinājis gatavību privatizēt valsts zemesgabala Rīgā, Hospitāļu ielā 8, 913/62135 domājamās daļas;

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Megadarījumu veicēji izpērk Jelgavu

Lato Lapsa, Kristīne Jančevska, Baltic Screen, speciāli Db., 26.10.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ārpus Rīgas, Jūrmalas un Rīgas rajona nekustamo īpašumu megapircējus visvairāk interesē Jelgava, - to rāda Baltic Screen apkopotie dati par šā gada pirmajā pusgadā veiktajiem lielākajiem nekustamā īpašuma darījumiem pārējā Latvijā.

Ceturtā daļa no visiem pirmajā pusgadā fiksētajiem darījumiem, kuru summa pārsniegusi 0,35 miljonus latu, notikusi tieši Jelgavā, un pircēju vidū pārsvarā bijuši Igaunijas uzņēmumi. Turklāt tāpat igauņus interesējuši lieli un dārgi īpašumi arī Kurzemes pusē.

Vēl vienu lielo darījumu grupu ārpus Rīgas veidojuši „formālie” darījumi, kuros dažādu iemeslu dēļ – galvenokārt, lai saņemtu bankas kredītu, - kompāniju īpašnieki vai līdzīpašnieki tām pārdevuši līdz tam pašiem piederējušas ēkas un zemesgabalus.

Ja šīs tendences atbilst pirms pusgada izteiktajām nekustamo īpašumu ekspertu prognozēm, tad kopumā īpašumu tirgus ārpus galvaspilsētas un Rīgas rajona vismaz lielo darījumu ziņā nav attīstījies tik strauji, kā tika paredzēts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rīgas domes 79.sēde

, 07.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

11.09.2007.

Plkst.14.00

Darba Kārtība:

1. Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtība Rīgā

2. Par Rīgas domes Izglītības, jaunatnes un sporta departamenta padotībā esošo izglītības iestāžu peldbaseinu izmantošanas maksas noteikšanu

3. Par pirmsskolas izglītības iestādes dibināšanu Rīgā, Pārslas ielā 16

4. Par izmaiņām Rīgas bāriņtiesas sastāvā un grozījumiem Rīgas domes 13.09.2005. lēmumā Nr.387 "Par Rīgas bāriņtiesas sastāvu"

5. Grozījumi Rīgas domes 21.02.2006. saistošajos noteikumos Nr.40 ''Par pašvaldības palīdzību audžuģimenei ''

6. Grozījumi Rīgas domes 25.10.2005. saistošajos noteikumos Nr.26 "Par svētku pabalstu politiski represētajām personām un nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem"

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Īpašumu tirgus ārpus Rīgas un Jūrmalas nesaplok (saraksts)

Lato Lapsa, Kristīne Jančevska, Baltic Screen, speciāli Db, 03.10.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada pirmajos sešos mēnešos strauji sarūkot lielo nekustamā īpašuma darījumu skaitam un apjomam gan Rīgā, gan Rīgas rajonā un Jūrmalā, aizvien iespaidīgāk izskatās nekustamā īpašuma tirgus citās lielajās pilsētās, - to uzskatāmi rāda Baltic Screen apkopotie dati par lielākajiem nekustamā īpašuma darījumiem pārējā Latvijā šā gada pirmajā pusgadā, raksta laikraksts Dienas bizness.

Bet, ja Rīgā, Jūrmalā un Rīgas rajonā šā gada pirmajos sešos mēnešos lielo darījumu skaits vairāk vai mazāk strauji saruka, tad ārpus šiem reģioniem pirmajā pusgadā darījumu skaits virs pusmiljona latu ne tikai nav samazinājies, bet pat nedaudz pieaudzis: sešos mēnešos tādi reģistrēti vismaz 19.

Veselos astoņos gadījumos darījuma apmērs pārsniedzis miljonu latu, turklāt lieli pirkumi veikti ne tikai tradicionālajās lielo darījumu pilsētās Ogrē, Liepājā un Daugavpilī, bet arī Tukumā, Valmierā, Kuldīgā, Ventspilī, Saldū, Aizkrauklē, Jēkabpilī, Viļānos, Bauska, Dobelē, Gulbenē un Rēzeknē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Lielāko nekustamā īpašuma darījumu TOP 70

Lato Lapsa, Kristīne Jančevska, Baltic Screen, speciāli Db, 21.09.2007

Rīgas Brīvostas pārvalde februārī SIA Rīgas pasažieru terminālis pārdevusi 59 890 kvadrātmetrus zemes ar muitas ēku Eksporta ielā 3a, 3b.

Foto: Vitālijs Stīpnieks, DB

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākais līdz šim reģistrētais nekustamā īpašuma pirkuma darījums: SIA PK Investments (AS Pro Kapital un divu Igaunijā reģistrētu kompāniju meitasuzņēmums) šā gada martā par 103,04 miljoniem latu pārdevusi tirdzniecības centru Domina - 8,13 hektārus zemes ar divām būvēm Ieriķu ielā 3. Uzzini, kuri ir citi lielākie darījumi!

Oficiālo lielo - miljons latu vai vairāk - nekustamā īpašuma darījumu skaits Rīgā strauji sarūk: pagājušā gada otrajā pusgadā tādu bija vismaz 55, bet šā gada pirmajā pusgadā - vairs tikai 36.

Īpaši lielo darījumu skaits galvaspilsētā pastāvīgi pieauga kopš 2005. gada pirmā pusgada, kad tikai 20 darījumu summa bija viens miljons latu vai lielāka un lielākā oficiālā darījuma summa bija 3,67 miljoni latu. Pagājušā gada pirmajā pusgadā virs miljona latu jau bija veseli 55 darījumi, virs miljona dolāru - vismaz 87. Savukārt šā gada pirmais pusgads gan ir atnesis absolūto viena darījuma summas rekordu, Vācijas uzņēmumam par vairāk nekā 103 miljoniem latu iegādājoties tirdzniecības centru Domina un tā zemes platības. Toties oficiālo - zemesgrāmatās fiksēto - darījumu virs miljona latu bijis tikai 36, virs miljona dolāru - tikai 60.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmums JD Capital pērnā gada nogalē ir uzsācis aktīvu darbu pie projekta Saules Ciems – Ādažos, Kadagā – privātmāju ciemata turpmākas attīstības un mārketinga aktivitātēm pieejamo zemesgabalu tirdzniecībai.

Kā norāda JD Capital pārstāvji, iepazināmies ar piedāvājumu Rīgas apkārtnē – zemesgabaliem, kas paredzēti privātai apbūvei, atrodas 20 minūšu brauciena attālumā no Rīgas centrālās daļas un kuriem būtu pieejamas nepieciešamās pilsētas komunikācijas, par konkurētspējīgu cenu, atbilstoši tirgū valdošajai situācijai. Piedāvājums izrādījās gaužām ierobežots, vai neatbilstošs tirgus prasībām, kaut arī pieprasījums pēc šāda veida zemesgabaliem tikai aug.

Tika pieņemts lēmums uzsākt JD Capital piederošo zemesgabalu tirdzniecību un šobrīd potenciālajiem pircējiem tiek piedāvāti 35 no kopumā 66 Saules Ciemā neapbūvētajiem zemesgabaliem. Viss ciemats sastāv no 89 privātai apbūvei paredzētiem zemesgabaliem, no kuriem 23 tika pārdoti un apbūvēti jau iepriekš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Sirin Development vēl nav izlēmis par vēršanos tiesā par 22 zemesgabalu pie lidostas īpašumtiesībām

LETA, 11.03.2024

Rīgas pašvaldībai piederoši neapbūvēti zemesgabali pie Rīgas lidostas 2022.gada 14.aprīlī tika pārdoti izsolē. Tos par 5,7 miljoniem eiro iegādājusies ar nekustamo īpašumu attīstītaju "Sirin Development" saistītais uzņēmums SIA "Cella investment 3". "Sirin Development" solīja, ka nekustamajā īpašumā tiks ieguldīti vairāk nekā 100 miljoni eiro. Plāns paredzēja, ka darbi minētajā teritorijā norisināsies vairākās kārtās, un to rezultātā taps 180 000 kvadrātmetru lielas un modernas loģistikas noliktavas.

Foto: publicitātes

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas nekustamo īpašumu attīstītājs "Sirin Development" vēl nav izlēmis, vai vērsīsies tiesā par Rīgas domes lēmumu atcelt 22 zemesgabalu pie lidostas privatizāciju, aģentūrai LETA pavēstīja "Sirin Development" izpilddirektors Laurins Kuzavs.

Viņš uzsvēra, ka "Sirin Development" ir pārsteigti par šādu Rīgas domes lēmumu. Kuzavs skaidroja, ka šim projektam "Sirin Development" veltījusi daudz laika, enerģijas un ieguldījumu, iepazīstinājusi ar to Satiksmes ministriju, Rīgas domi, strādājuši ar lidostu pie pētījuma par iespējamo sinerģiju un sadarbību.

Kuzavs uzsvēra, ka šis projekts būtu bijis liels ieguvums ne tikai attīstītājam, bet arī Rīgas pilsētai - "Sirin Development" uzbūvētajā loģistikas parkā būtu izvietoti desmitiem uzņēmumu un radītas ap 1000 jaunu darba vietu. Tas viss radītu nodokļus pilsētas budžetam vairāku miljonu eiro apmērā ik gadu.

"Pagaidām šķiet, ka šajā situācijā zaudējuši visi - gan iedzīvotāji, gan pati pilsēta, gan valsts investīciju klimats. Pagaidām neesam izlēmuši, vai par šo situāciju vērsīsimies tiesā - konsultējamies ar saviem juristiem. Lēmumu pieņemsim tikai pēc visu faktoru mierīgas izsvēršanas," pauda Kuzavs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Iznomās vairākus zemesgabalus Sixt velosipēdu nomas tīkla paplašināšanai

Lelde Petrāne, 09.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas deputāti pirmdien atbalstīja piecu pašvaldībai piederošu zemesgabalu iznomāšanu SIA Transporent (Sixt) velosipēdu nomas staciju izveidošanai, liecina domes sniegtā informācija medijiem.

Uz pieciem gadiem plānots iznomāt 10 kvadrātmetrus lielu zemesgabalu Aleksandra Grīna bulvārī, līdzās Uzvaras parkam, 8 kvadrātmetrus lielu zemesgabalu - Mūkusalas ielā pie Latvijas Nacionālās bibliotēkas, 10 kvadrātmetrus lielu zemesgabalu - Doma laukumā un 20 kvadrātmetrus lielu zemesgabalu Meža prospektā, netālu no Zooloģiskā dārza ieejas.

Savukārt uz 3 gadiem plānots iznomāt 10 kvadrātmetrus lielu zemesgabalu Dzirnavu ielā pie Zaļās ielas.

Galīgais lēmums par zemesgabalu iznomāšanu vēl būs jāpieņem Rīgas domes sēdē.

Pērn Sixt divriteņus bija iespējams iznomāt 12 stacijās Rīgas centrā un ārpus tā. Deviņi nomas punkti patlaban atrodas uz zemesgabaliem, kurus Sixt nomā no pašvaldības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Nodos privatizācijai vairākus īpašumus

, 07.02.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Privatizācijas aģentūras sabiedrisko attiecību speciālistes Anetes Frīdenšteinas - Brīdiņas sniegtā informācija par Privatizācijas aģentūras valdes sēdi 2007.gada 6.februārī.

Privatizācijas aģentūras valde nolēma:

-Apstiprināt valsts zemesgabala Aizkraukles rajonā, Skrīveru pagastā, Skrīveros, Daugavas ielā 97, privatizācijas paziņojumu;

-Apstiprināt zemesgabala domājamo daļu privatizācijas paziņojumu:

-Rīgā, Hospitāļu ielā 8, valstij piederošās 1569/62135 domājamās daļas;

-Rīgā, Hospitāļu ielā 8, valstij piederošās 1237/62135 domājamās daļas;

-Rīgā, Hospitāļu ielā 8, valstij piederošās 1194/62135 domājamās daļas;

-Rīgā, Hospitāļu ielā 8, valstij piederošās 1135/62135 domājamās daļas;

-Rīgā, Hospitāļu ielā 8, valstij piederošās 947/62135 domājamās daļas;

Nolēma:

-Nodot privatizācijai valstij piederošu apbūvētu zemesgabalu Rīgas rajonā, Carnikavas novadā, Gauja, Salūts 5.Sektors 29 un platību 0,076 ha;

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

LU grib īpašumus uz sava vārda

, 29.03.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2007.gada 29.martā Valsts sekretāru sanāksmē Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) pieteica izskatīšanai Ministru Kabineta (MK) rīkojuma projektu Par nekustamo īpašumu nodošanu Latvijas Universitātes (LU) valdījumā, Db.lv informēja ministrija.

MK rīkojuma projekts sagatavots, lai nodrošinātu LU lietojumā esošo valsts nekustamā īpašuma objektu ierakstīšanu zemesgrāmatā uz valsts vārda LU personā.

Rīgas pilsētas zemesgrāmatas nodalījumā ierakstīta dienesta viesnīca Rīgā, Buļļu ielā 5, ar zemesgabalu 2770 m² platībā, divas dienesta viesnīcas Rīgā, Burtnieku ielā 1 un Rīgā, Tālivalža ielā 1b, ar zemesgabalu 11444 m² platībā, universitātes zinātniski pētnieciskais korpuss, noliktava, sardzes ēka un nojume Rīgā, Ķengaraga ielā 8, ar zemesgabalu 14068 m² platībā, skola Rīgā, Mārstaļu ielā 28/30 ar zemesgabalu 2770 m² platībā, mācību korpusa ēka un četras palīgceltnes Rīgā, Raiņa bulvārī 29 ar zemesgabalu 2851 m² platībā, mācību korpusa ēka, pagrabs zem pagalma Rīgā, Šķūņu ielā 4 ar zemesgabalu 273 m² platībā, viena 4-stāvu ēka, noliktava, 2-stāvu ēka, šķūņi, nojumes, garāža Rīgā, Ojāra Vācieša ielā 4.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas auto nomas un līzinga pakalpojumu sniedzējs Sixt, kas Rīgā nodrošina velosipēdu nomu, šogad plāno palielināt velosipēdu iznomāšanas staciju skaitu.

Uzņēmums iesniedzis Rīgas domē iesniegumu par piecu zemesgabalu nomu velonomas punktu izveidošanai. Vienu no punktiem plānots izvietot Aleksandra Grīna bulvārī, līdzās Uzvaras parkam, pie viesnīcas Maritim Park Hotel, otru - Mūkusalas ielā pie Latvijas Nacionālās bibliotēkas, trešo - Doma laukumā, ceturto - atjaunotā Spīķeru kvartāla teritorijā, Krasta ielā, bet vēl vienu punktu iecerēts izvietot Meža prospektā, netālu no zooloģiskā dārza ieejas.

Jautājums par zemesgabalu iznomāšanu Sixt uz laiku līdz pieciem gadiem pirmdien, 10.martā, tiks skatīts Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejā.

Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments un Satiksmes departaments norādījis, ka tiem nav iebildumu zemesgabalu daļu iznomāšanai velonomas punktu tīkla ierīkošanai, taču, ja komiteja atbalstīs zemesgabalu iznomāšanu, Īpašuma departamenta Nekustamā īpašuma pārvalde publiskos informāciju par zemesgabaliem, lai mēneša laikā arī citas personas varētu iesniegt iesniegumus par zemesgabalu iznomāšanu. Ja uz zemesgabalu iznomāšanu noteiktajā laikā pieteiksies vēl kāds pretendents, zemesgabali iznomājami, rīkojot nomas tiesību izsoli.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Zeme jāatgriež Jūrmalas kompensācijas zemju fondā

Agrita Aune, Db, 15.12.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc Augstākās tiesas lēmuma Jūrmalas dome nolēma atcelt pirkuma līgumu ar SIA BIC Company, kas pašvaldības rīkotajā izsolē iegādājās zemesgabalu Maigas ielā 3.

Jūrmalas dome izveidoja zemesgabalu Maigas ielā 3, lai to ieskaitītu kompensējamo zemju fondā. Taču dome šo zemesgabalu no fonda izņēma un nolēma pārdot izsolē. Izsolē zemi iegādājās SIA BIC Company.

"Zemesgabals uz pašvaldības vārda zemesgrāmatā ierakstīts tādēļ, lai to varētu atsavināt nevis pildīt pašvaldības funkcijas," teikts tiesas spriedumā.

Tiesa atzinusi visus pašvaldības lēmumus, kas saistīti ar zemesgabalu Maigas ielā 3, par spēkā neesošiem, kā arī dzēsusis visus ierakstus zemesgrāmatā, kas saistīti ar īpašumtiesību atzīšanu uz minēto zemesgabalu.

Jūrmalas dome nolēma atcelt noslēgto pirkuma līgumu, kā arī atmaksāt SIA BIC Company pirkuma maksu 148 300 latus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rīgas domes prezidijs

, 28.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sēde Nr.101

30.08.2007.

Plkst.15.00

Prezidija sēžu zālē

Darba Kārtība:

1. Rīgas pašvaldības policijas ziņojums par situāciju pilsētā

2. Par ārvalstu komandējumiem

3. Par politiski represētās personas statusa piešķiršanu Nadeždai Babņejevai

4. Par mazstāvu daudzdzīvokļu dzīvojamo māju Rīgā, Kokneses prospektā 1A, būvniecības ieceres akceptēšanu

5. Par zemesgabala Hipokrāta ielā bez numura (kadastra Nr.01001220335) un tam piegulošās teritorijas detālplānojuma izstrādes uzsākšanu, detālplānojuma teritorijas robežas un darba uzdevuma apstiprināšanu, kā arī sabiedriskās apspriešanas pirmā posma organizēšanu

6. Par Rīgas pilsētas pašvaldībai piederošā zemesgabala Rīgā, Visbijas prospektā (kadastra Nr.01000942026), iznomāšanu

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Nolemj nodot privatizācijai vairākus īpašumus

, 16.01.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saskaņā ar Privatizācijas aģentūras sabiedrisko attiecību speciālistes Anetes Frīdenšteinas - Brīdiņas sniegto informāciju Privatizācijas aģentūras valdes 16 janvāra sēdē PA valde:

· Nolēma:

- Nodot privatizācijai valstij piederošu apbūvētu zemesgabalu Liepājas rajonā, Rucavas pagastā, Gāgas, uz kura atrodas Vilnei Kneižienei (Vilne Kneižiene) piederošs nekustams īpašums;

· Nolēma:

- Apstiprināt Ministru kabinetam iesniedzamo privatizācijai nododamo valsts nekustamo īpašumu sarakstu un akceptēt Ministru kabineta rīkojuma projektu Par valsts īpašuma objektu nodošanu privatizācijai:

Skolas ēka, noliktava, garāža, šķūnis un tiem piekrītošais zemesgabals Rīgā, Ūdeļu ielā 30;

Nekustamais īpašums Rīgā, Ķīpsalas ielā 20;

Nekustamais īpašums Jūrmalā, Oskara Kalpaka prospektā 16;

Nekustamais īpašums Rīgā, Pāvu ielā 14;

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Īpašumu bums Latvijā ļāvis Lidl labi nopelnīt

Lato Lapsa kopā ar Kristīni Jančevsku, Vēsma Lēvalde un Ingrīdu Drazdovsku, 31.07.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan pats uzņēmums neatklāj faktiski nekādus savas saimnieciskās darbības rādītājus ārpus likuma noteiktajiem datiem, no nekustamā īpašuma kompāniju datu bāzēm izdevies sastādīt diezgan pilnu Lidl Latvija nu jau bijušo īpašumu sarakstu.

Pirka veikaliem

Pārsvarā tie ir zemesgabali, ko vācu veikalu tīkla uzņēmuma Latvijas meitaskompānija 2003. - 2006. gadā iegādājās, gatavojoties sākt darbību Latvijā, taču pēc stratēģiskā lēmuma par nepievēršanos mūsu valsts tirgum sāka izpārdot. Pagaidām Lidl Latvija vēl nav izdevies pārdot visus iegādātos zemesgabalus (vēl palikuši vismaz trīs), taču no tiem jau pārdotajiem, par kuriem izdevies apkopot ziņas, tikai no diviem Lidl ir šķīries ar zaudējumiem, bet vēl par trim darījumiem dati nav pieejami. Savukārt 17 nekustamo īpašumu pārdošanā, salīdzinot to uzrādīto pārdošanas un iepriekšējās iegādes summu, SIA Lidl Latvija kopā guvusi 7,47 miljonu latu peļņu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Atsavinās Mārim Sprūdam piederošus nekustamos īpašumus

Lelde Petrāne, 20.08.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes Pilsētas īpašuma komiteja otrdien, 20. augustā, atbalstījusi trīs zemesgabalu, kas nepieciešami Skanstes apkaimes atjaunošanas projekta realizācijai, piespiedu atsavināšanu.

Atsavināt paredzēts AS «Projekts B10» un uzņēmējam Mārim Sprūdam piederošus nekustamos īpašumus, kuriem prokuratūra uzlikusi arestu.

Komitejā atbalstītie lēmumprojekti paredz piespiedu kārtā atsavināt 5660 kvadrātmetrus lielu zemesgabalu Bukultu ielā par 366 550 eiro, 782 kvadrātmetrus lielu zemesgabalu Bukultu ielā par 70 340 eiro un 49 kvadrātmetrus lielu zemesgabalu Lapeņu ielā par 7015 eiro. Minētie zemesgabali paredzēti Lapeņu un J.Krūmiņa ielu izbūvei.

Lēmums par zemesgabalu piespiedu atsavināšanu vēl būs jāpieņem domes sēdē, bet pēc tam galīgo lēmumu pieņems Saeima.

Projekts «Skanstes teritorijas revitalizācijas 1. kārta» paredz, ka Skanstes apkaimei līdz 2022. gadam kardināli jāpārveidojas. Aizaugušu pamesto zemes gabalu un purvu vietā tur būs mūsdienīgs pilsētas rajons. Tiks atjaunota degradētā teritorija apmēram 18,7 ha platībā, kā arī izbūvēti un rekonstruēti Skanstes ielas un Ganību dambja posmi ar kopējo garumu 1,95 km.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Papildināts: Privatizācijas aģentūra «taisnojas» par Šķēles pirkumu

Lelde Petrāne, Jānis Rancāns, 31.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Rīgas jahtu centrs Andrejosta, kura lielākais īpašnieks ir Andra Šķēles ģimenes uzņēmums INPO 1, pagājušā gada novembrī paklusām un «pa lēto» ticis pie vēl viena zemesgabala Andrejostas ielā. Savukārt VAS Privatizācijas aģentūra (PA) uzsver, ka nav pārdevusi zemes gabalu.

Saskaņā ar portāla pietiek.com vēstīto, uzņēmumam 3384 kvadrātmetri zemes izmaksājuši tikai 180 tūkstošus latu: tātad kvadrātmetrs vērtīgās zemes Šķēļu uzņēmumam izmaksājis 53 latus. Privatizācijas aģentūra uzsver, ka nav pārdevusi zemes gabalu un nav slēgusi pirkuma līgumu par šī zemes gabala pārdošanu ne ar SIA INPO 1, ne ar SIA Rīgas jahtu centrs Andrejosta, ne arī ar jebkuru citu juridisku vai fizisku personu.

Portāls norāda, ka Valsts vienotā datorizētā zemesgrāmata uzrāda, ka, jau 2006. gadā Šķēles ģimenes uzņēmumam, pateicoties Privatizācijas aģentūras lēmumam, uz šo zemesgabalu nostiprināta nomas tiesība līdz 2021. gadam. Savukārt pagājušā gada novembrī zemesgrāmatā reģistrēts darījums, ko, kā izrādās, Rīgas jahtu centrs Andrejosta un Privatizācijas aģentūra bez lieka trokšņa noslēgušas jau 2010. gada 16. decembrī – ar šo dienu datēts aģentūras un Šķēļu uzņēmuma slēgtais nomaksas pirkuma līgums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) vērsies pie ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera par vairāku vērtīgu Rīgas ostas zemesgabalu nonākšanu Andra Šķēles (PLL) ģimenes uzņēmuma Rīgas jahtu centrs Andrejosta rokās.

Ģenerālprokurors informēts par šo «zemes gabalu privatizācijas procesa iespējamo neatbilstību normatīvajiem aktiem», kā arī par to, ka, «lai dotu iespēju SIA Rīgas jahtu centrs Andrejosta privatizēt šos zemes gabalus, iespējams, atsevišķu personu interesēs tika izdoti Ministru kabineta rīkojumi un veikti grozījumi normatīvajos aktos». Šo nelikumību rezultātā valsts varētu būt zaudējusi vairāk nekā trīs miljonus latu, ziņo portāls Pietiek.com.

Pārbaudi par šo zemesgabalu nonākšanu Šķēļu ģimenes uzņēmuma rokās KNAB sācis pirms diviem gadiem pēc nu jau bijušā Privatizācijas aģentūras padomes locekļa Arilda Bethera iesnieguma. Amatpersona norādīja uz četru Andrejostas zemesgabalu nodošanu privatizācijai, - trīs no tiem privatizēti par nelikumīgi samazinātu cenu, jo nepareizi noteikts lietošanas mērķis, kā rezultātā krasi samazinājusies gan zemes kadastrālā vērtība, gan vērtība privatizācijas vajadzībām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Liepājas metalurgs bezatlīdzības lietošanā saņems vairākus īpašumus

Vēsma Lēvalde, Db, 12.03.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas domes attīstības komiteja lēmusi nodot bezatlīdzības lietošanā sabiedriskā labuma organizācijai - nodibinājumam Metalurgu sporta fonds virkni zemes īpašumu, galvenokārt sporta bāzes.

Uz pieciem gadiem nodos pašvaldībai piederošo nekustamo īpašumu – zemesgabalu Jūrmalas parks 4 (15 152 kvadrātmetru kopplatībā) stadiona Daugava rezerves laukuma uzturēšanai un apsaimniekošanai. Minētā zemesgabala bilances vērtība ir Ls 41 668.

Uz pieciem gadiem pašvaldībai piederošo nekustamo īpašumu – zemesgabalu Jūrmalas parks 3 (34 901 kvadrātmetru kopplatībā) stadiona Daugava apsaimniekošanai un uzturēšanai. Minētā zemesgabala bilances vērtība – Ls 95 978.

Uz pieciem gadiem - pašvaldībai piederošo nekustamo īpašumu – sporta manēžu, tas ir, zemesgabalu Krūmu ielā 74 (10 820 kvadrātmetru kopplatībā) un nedzīvojamo ēku 2 344.3 kvadrātmetru platībā sporta manēžas apsaimniekošanai un uzturēšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rīgas domes prezidijs

, 11.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sēde Nr.103

13.09.2007.

Plkst.15.00

Prezidija sēžu zālē

Darba Kārtība:

1. Rīgas pašvaldības policijas ziņojums par situāciju pilsētā

2. Par ārvalstu komandējumiem

3. Par līdzekļu piešķiršanu divu deviņstāvu dzīvojamo māju Rīgā, Detlava Brantkalna ielā bez numura, projektēšanas darbiem

4. Par grozījumu Rīgas domes 16.11.2004. lēmumā Nr.3663 "Par likvidējamā Rīgas domes Rīgas Kurzemes rajona pašvaldības uzņēmuma "Kurzemes nami" mantu un saistībām"

5. Par Rīgas festivālu mērķprogrammai iesniegto 2008.gada projektu vērtēšanas komisijas izveidi

6. Par Rīgas pašvaldības aģentūras "Rīgas mājoklis" darbības un attīstības stratēģijas 2008.-2012.gadam apstiprināšanu

7. Par Rīgas pilsētas pašvaldības dzīvokļa īpašuma - neizīrēta dzīvokļa Nr.4 Rīgā, Maskavas ielā 104, un dzīvokļa īpašumā ietilpstošo kopīpašuma domājamo daļu no daudzdzīvokļu mājas un zemesgabala atsavināšanu

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Papildināta - Sirin Development prasīs Rīgas domei atlīdzināt zaudējumus

LETA, 28.03.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas nekustamo īpašumu attīstītājs "Sirin Development" prasīs Rīgas domei atlīdzināt zaudējumus, kas radīti, atceļot 22 zemesgabalu pie lidostas izsoli, pavēstīja "Sirin Development" valdes loceklis Laurīns Kuzavs.

Ņemot vērā, ka pašvaldībā ir pieņemts lēmums par izsoles atcelšanu, "Sirin Development" cer, ka pēc iespējas ātrāk tiks sākts arī par zemi samaksātās naudas - 5,7 miljonu eiro - atgriešanas process.

Kuzavs informēja, ka detalizēti tiks aprēķināti arī radītie zaudējumi, jo pēc zemes iegādes "Sirin Development" visu laiku maksāja zemes nodokli un procentus bankām, kas aizdeva naudu zemes iegādei, kā arī bijuši citi izdevumi. Kolīdz "Sirin Development" saņems oficiālu paziņojumu par izsoles atcelšanu, uzņēmums pieprasīs atlīdzināt arī radušos zaudējumus.

"Mēs respektējam institūciju lēmumus un tos ievērosim. Tomēr ar nožēlu jākonstatē, ka Latvijas institūciju nesaskaņas grauj gan Rīgas, gan visas valsts tēlu, kļūstot par šķērsli ārvalstu investīciju piesaistei, jaunu darba vietu radīšanai un budžeta ieņēmumu palielināšanai. Vēl jo vairāk, tas notiek brīdī, kad ārvalstu investori jau tā ir ļoti piesardzīgi un izvairīgi investēt Baltijas valstīs," pauda Kuzavs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Banka pērn amatalgās, salīdzinot ar 2007.gadu, izmaksājusi par 56 %. Arī šī gada izdevumus par amatalgu paredzēts palielināt par 0.5 %.

LB 2007.gadā darbinieku amatalgām tērējusi 7.8 miljonus latu, bet pērn šī summa sasniegusi jau vairāk nekā 12.2 miljonus. Arī šogad LB amatalgās plānojusi izmaksāt vairāk nekā pērn palielinot šo summu par 0.5 % jeb 62 tūkstošiem latu.

Db.lv jau vēstīja, ka Valsts kontroles veiktās revīzijas LB materiāli liecina, ka banka pērn prēmijās vien izmaksājusi 545 tūkstošus latu. Lielākās prēmijas pārsniegušas pat 10 tūkstošus Ls, bet 16 darbinieki prēmijās pērn saņēmuši 6 līdz 10 tūkstošus latu. 80 darbinieki tikuši prēmēti ar 2 līdz 6 tūkst. Ls lielām prēmijām.

Kopumā prēmijas pērn saņēma tikai 35 % no Latvijas Bankā nodarbinātajiem jeb 221 darbinieks, kuri kopā saņēma 271 prēmiju. Divi LB darbinieki prēmiju saņēmuši pat četras reizes un šim nolūkam LB iztērēja 31.9 tūkstošus latu.

Komentāri

Pievienot komentāru