Pasaulē

Igauņi izgudrojuši unikālu e-papīru

Ritvars Bīders, 22.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc vairāku gadu izpētes darbiem Igaunijas kompānijai Visitret Displays izdevies izstrādāt pasaulē pirmās e-papīra lapas, kas izgatavotas no silikona, ziņo Eesti Paevaleht.

Elastīgais e-papīrs, kas neizmanto elektrību, ir triecienizturīgs un nebojājas laika apstākļu ietekmē, var tikt izmantots augstas izšķirtspējas videoklipu atskaņošanai, kā arī citiem nolūkiem.

E-papīra ražošana ir lēta, tāpēc tuvāko gadu laikā šāda veida papīrs pasaulē varētu tikt plaši pielietots. Nākotnē tas varētu aizstāt metāla ceļa zīmes, grāmatas un laikrakstus, kā arī tikt izmantots pašreizējo papīra cenu zīmju vietā.

Visitret Displays pārstāvis Jūri Līvs norāda, ka šis produkts varētu tikt izmantots arī sadzīves tehnikas displeju vietā, piemēram, ledusskapjos, kur tās varētu rādīt temperatūru un preču saturu.

Lielākā e-papīra priekšrocība ir tā, ka tas neizstaro gaismu, bet gan atstaro apkārtējo gaismu, līdzīgi kā parastais papīrs.

A4 izmēra e-papīra cena varētu būt aptuveni 10 eiro. Pirmie e-grāmatu lasītāji, kas izmantos Igaunijas Visitret Displays e-papīru tirgū varētu nonākt jau 2 – 3 gadu laikā, tādējādi sagaidāms, ka elektronisko grāmatu lasītāju cenas varētu strauji sarukt.

Komentāri

Pievienot komentāru