Ražošana

Ivars Krūtainis: uzņēmēji cieš nepamatoti

Māris Ķirsons [email protected], 13.03.2006

Jaunākais izdevums

Lai arī vissāpīgāk no cirsmā izcirstās lietkoksnes iztrūkuma cieš tieši mežizstrādātāji — 5 - 7 Ls/m3, tomēr zaudē arī kokmateriālu pārvadātāji, skaidro mežizstrādes SIA «Aktīvs» direktors Ivars Krūtainis. Viņš norāda, ka ir bijuši gadījumi, kad cirsmā harvesters ir izcirtis un pievedējtraktors krautuvē nogādājis, piemēram, 900 m3, bet, aizvedot pircējiem, izrādījās, ka ir tikai 800 m3. «Tā kā harvesteros «Latvijas valsts meži» pieprasa noteiktu datorprogrammu un atskaiti par ik dienu paveikto, piedevām vēl jāveic nemitīgi kontrolmērījumi, tad harvestera mērījumi ir patiesi, tātad koksne izkūp citā vietā,» norāda I. Krūtainis. Savukārt, ja kokmateriālu pārvadātājs ved, piemēram, 45 m3, saņem 0.55 Ls/km, tad, ja netiek uzmērīti 2 — 3 m3, tad saņem vairs tikai 0.5 Ls/km, norāda I. Krūtainis. Viņš arī atzīst, ka cirsmu iztrūkumi sāk sarukt, tomēr vēl arvien nezinot, kāpēc par tiem ir jācieš mežizstrādātājiem un kokmateriālu pārvadātājiem. «Nesaprotu, kāpēc baļķi teju vai pusgadu stāv krautuvēs un netiek dots uzdevums tos piegādāt patērētājiem,» neizpratnē ir I. Krūtainis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu ekspertu vērtējumā darījums varētu būt ap 15 milj. Ls, tomēr igauņu investoru rokās LEC varētu būt tikai dažus gadus. Darījumu Db apstiprināja Alta Capital dibinātājs Indreks Rahumā. No sīkākiem komentāriem viņš atteicās, uzsverot, ka vairāk par šo darījumu stāstīs preses konferencē šodien. Db ar kompānijas līdzšinējo vienīgo īpašnieku Jāni Kolu sazināties neizdevās.

Db (13.03.) ziņoja, ka LEC kopējais būvapjoms, kas ir vienāds ar apgrozījumu, pērn sasniedza 32,5 milj. Ls, kas salīdzinājumā ar 2005. gadu ir samazinājies. Kompānijas lielākie realizējamie objekti šobrīd ir Cesvaines skolas būvniecība, TEC-2 rekonstrukcija un Vidzemes olimpiskā centra stadiona būvniecība. Jāatgādina, ka LEC bija viena no pirmajām būvkompānijām, kas sāka strādāt ārzemēs. LEC realizējusi vairākus projektus Vācijā, Slovākijā, Krievijā, Gruzijā un arī tādās eksotiskās valstīs kā Ganā, Kotdivuārā un citur. Kompānijas vārds izskanējis arī ne tik pozitīvā gaisotnē - četri bijušie būvkompānijas LEC darbinieki apelācijas instancē mēģina pierādīt, ka darba vietā tikuši diskriminēti. Pirmais spriedums gaidāms nākamnedēļ. Tāpat kompānijai neveiksmīgi beidzās iecere iekarot Zviedrijas tirgu, jo nesamērīgo arodbiedrību prasību dēļ LEC bija spiests atteikties strādāt Zviedrijas tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Sākam biznesu: Skinny Latvian piedāvā bikses tieviem un gariem vīriešiem

Anda Asere, 22.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Skinny Latvian niša ir izvēlēta šaura – bikses tieviem un gariem vīriešiem; uzņēmums domā arī par apģērbiem sievietēm.

Skinny Latvian šī brīža pamatfokuss ir izgatavot bikses gariem un tieviem vīriešiem, kuru augums ir līdz 2,05 m. Tādu gan ir samērā maz – aptuveni 5%. «Tas ir nišas produkts,» saka Ivars Krūtainis, SIA Skinny Latvian īpašnieks. Viņš pats ir garš un vienmēr viņam ir bijušas problēmas nopirkt drēbes, it sevišķi bikses un kreklus. Piemēram, krekliem piedurknes ir par īsu, savukārt, izvēloties lielāku izmēru, lai roku garums būtu pieņemams, krekls karāsies kā maiss. Ar biksēm – līdzīgi. Ivars bija gadiem mocījies, meklējot apģērbu, tāpēc brīdī, kad apsvēra domu uzsākt ko savu, lēmums bija skaidrs – jāšuj drēbes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopumā vairāk nekā 91% no komandītsabiedrības Expo 2015 veiktajiem maksājumiem jeb 777 685 eiro no 851 867 eiro ir uzskatāmi par nepamatoti veiktiem, ņemot vērā nodevumu neesamību vai to apšaubāmo kvalitāti, kā arī izmaksu pamatojošo dokumentu trūkumu.

Tas secināts inventarizācijas komisijas ziņojumā par Ekonomikas ministrijas (EM) un komandītsabiedrības Expo 2015 noslēgto līgumu izpildi. Kopumā EM un Expo 2015 noslēdza divus līgumus - par Latvijas ekspozīcijas starptautiskajā izstādē Expo Milano 2015, Milānā, Itālijā, tehniskā projekta izstrādi un par Latvijas ekspozīcijas idejisko ieceri.

Kopumā komisija konstatēja, ka Expo 2015 nav iesniedzis pakalpojumu izmaksu pamatojošus dokumentus ne par pabeigtām aktivitātēm, ne arī darbiem, kas ir sākti un apmaksāti atbilstoši pieņemšanas-nodošanas aktā sniegtajam aprakstam, kuru faktisko izpildes apjomu nav iespējams identificēt. Līdz ar to nebija iespējams novērtēt, vai izmaksas atbilst godīgai komercpraksei. Atsevišķiem darbiem, kuriem pieņemšanas-nodošanas akta aprakstā pakalpojumu sniedzējs ir norādījis trešo pušu izmaksas, komisija norāda uz nepamatoti lielām administratīvajām izmaksām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Mana pieredze: Rīgā dibināts Cēsu uzņēmums rapšu vasku pārvērš svecēs

Anda Asere, 20.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cēsu uzņēmums SIA Laureta Candles ražo sveces no Latvijā mazāk pazīstama dabīga materiāla – rapšu vaska.

Uzņēmuma īpašnieks Ivars Cekuls stāsta, ka rapšu vasks ir dabīgs vasks, kas iegūts no rapšu eļļas. «Sojas vasku 95% gadījumu iegūst Amerikā, bet rapsis ir Eiropas produkts. Latvijā šādu vasku neražo, tāpēc mēs to importējam. Esmu interesējies, vai vietējie neražo rapšu vasku, bet diemžēl ne. Ja kāds sāks to ražot, mēs būsim pirmie rindā, kas to pirks,» viņš saka.

Ļauj arī citiem

Ivaram ir divi uzņēmumi – AGC Group piedāvā izejvielas sveču liešanai, bet Laureta Candles ražo rapšu vaska sveces. «Paši taisām sveces un ļaujam arī citiem to darīt,» viņš saka. Bizness sākās ar sveču liešanas piederumu tirdzniecību. «Mēs trāpījām uz viļņa, kad visi sāka interesēties par sveču liešanu. Ekonomiskās krīzes dēļ katrs meklēja, kā nopelnīt, un tas, ka cilvēki vēlējās nopelnīt, ļāva mums atsperties,» saka Ivars. Palēnām uzņēmumā sāka gatavot arī sveces. Sākotnēji tās tika izgatavotas SIA AGC Group ietvaros, bet pērn Ivars sadalīja darbības virzienus. «Gribējās, lai katram virzienam būtu savs uzņēmums, tāpēc nodibinājām jaunu uzņēmumu, kas nodarbojas tieši ar sveču liešanu un izbraukuma tirdzniecību,» saka Ivars.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Apnicis cīnīties ar valsts mežu apsaimniekotāja problēmām

Māris Ķirsons [email protected], 10.03.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Aktīvs direktors Ivars Krūtainis esot noguris un viņam esot apnicis cīnīties ar valsts mežu apsaimniekotāja valsts a/s Latvijas valsts meži (LVM) problēmām. Proti, uzdevumu, ko un kur vest, dod LVM iecirkņa meistari un loģistikas speciālisti, taču piedzīvoti visdažādākie kuriozi, piemēram, iecirkņa meistars paziņo, ka nedēļu pirms mēneša beigām plāns izpildīts un ko vest šomēnes nebūs, taču, sazinoties ar izpilddirektoru, amatpersona apgalvo, ka trūkstot pārvadāšanas jaudu, atceras I. Krūtainis. Viņš arī norāda, ka bijuši pretēji gadījumi, kad LVM Apaļkoksnes piegādēs izpilddirektors zvanot uzņēmējam un pārmetot, ka nepildot noslēgto vienošanos par pārvadājamo koksnes daudzumu, taču darbu neviens nedodot. «Nevaru pierādīt, taču loģiski, ka tie, kuri sola mazāku cenu, tiem arī dod vairāk strādāt — pārvadāt koksni,» uzsver I. Krūtainis. Viņš arī atzīst, ka šobrīd nav iespējams noskaidrot, cik katrs uzņēmums, kurš, piemēram, iepriekšējā pārvadājumu konkursā vinnēja, pārvadāja m3 koksnes un cik par to saņēma samaksu. Šādu ziņu nav arī Iepirkumu uzraudzības birojam, viņaprāt, tad būtu interesanti paanalizēt, kurš, cik daudz ir sniedzis konkrētos pakalpojumus, un uzdot jautājumus, kāpēc tik daudz vai maz. «Šobrīd nav atgriezeniskās saites un informācijas starp konkursa rezultātiem un reāli paveikto,» uzsver I. Krūtainis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Krūtainis: strauju izaugsmi meklējoši investori aiziet no Latvijas, vietā nāk citi

Ieva Mārtiņa, 27.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāki ārvalstu, tajā skaitā Skandināvijas investori šobrīd izvērtē, vai turpināt darbību Latvijā. Uz šādu jaunu tendenci Db.lv norādīja Superia partneris Mārtiņš Krūtainis, kurš vienlaikus atklāja arī citas aktualitātes investoru piesaistes ziņā.

Diskusijās ar investoriem ir redzams, ka Latviju arvien vairāk sāk uzskatīt jau par nobriedušu tirgu, kur 10% izaugsme, kā tas bija 2000 – 2006. gados, ir daudz retāk sastopama, norādīja M.Krūtainis. Pēc viņa teiktā, starptautiskie investori pastāvīgi meklē izaugsmes iespējas un šobrīd šajā ziņā interesantāki ir tirgi Āzijā, Latīņamerikā un Āfrikā. Attiecīgi vairāki investori apsver iespēju fokusēt savu biznesu tieši uz šiem tirgiem, ja nepieciešams, pārdodot savu līdzdalību mazākos, lēnāk augošos tirgos, piemēram, Latvijā.

Tomēr vienlaikus jau aptuveni gadu vai divus novērots, ka šobrīd investori, kuriem savukārt interesē investēt Latvijā, kļuvuši «kvalitatīvāki».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Hipotēku un zemes banku (Hipotēku banku) labāk būtu pārdot kā vienotu institūciju, taču valdībai pašlaik šādu iespēju nav, šodien LTV sacīja Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Bērziņš gan ir pārliecināts, ka nenoteiktība ap Hipotēku banku ir vilkusies pārāk ilgi, tāpēc pašlaik tā ir jāpārdod jo ātrāk, jo labāk, lai jautājumam vienreiz pieliktu punktu.

Kā iepriekš informēja finanšu ministrs Andris Vilks (V), par četru Hipotēku bankas komercdaļas pakešu pārdošanu līgumus paredzēts noslēgt tuvāko nedēļu laikā.

Nedz darījumu summas, nedz pircēju vārdi vēl netiek atklāti, jo tā ir konfidenciāla informācija, taču piesaistītā konsultanta SEB Enskilda pārstāvis Mārtiņš Krūtainis atzina, ka šīs paketes tiks pārdotas diviem investoriem, kas pārstāvēti Latvijā. Hipotēku bankas valdes priekšsēdētājs Rolands Paņko savukārt teica, ka tās ir drošas, stabilas, respektablas bankas ar labu reputāciju. Hipotēku bankai neesot bažu par to, kā rokās tiek nodoti pakalpojumi un klienti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas nacionālās aviosabiedrības airBaltic pārdošanu investīciju konsultanti šogad vēl neprognozē. Ja viss klāsies labi, tas, labākajā gadījumā, iespējams vien nākamā gada pirmajā pusē, Db.lv prognozēja Superia partneris Mārtiņš Krūtainis.

Kopumā investīciju konsultanti ar mazu pārliecību runā par iespēju, ka airBaltic varētu pirkt kāda no Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts aviokompānijām, bet gan ir pārliecinātāki, ka runa varētu būt par valstīm ārpus ES. Tas savukārt vienlaikus nozīmē vairākus ierobežojumus un tāpēc kompānijas pārdošanā var pieļaut vairākus scenārijus.

DB tāpat jau iepriekš rakstīja, ka Eiropas Komisija (EK) izmeklē valsts ieguldīto gandrīz 100 miljonu latu airBaltic likumību. Ja EK liks atmaksāt kaut vai daļu ieguldījumu, airBaltic būs nepieciešami līdzekļi, kuru tai pašai nav. Tas var pasteidzināt invesora piesaistes procesu. DB iepriekš rakstīja, ka Latvijas puse iepriekš «lenkusi» arābu investoru – Etihad Airways. Satiksmes ministrs Anrijs Matīss atzina, ka interesi par airBaltic izrādot divi investori.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Daļu sūdzību Iepirkumu uzraudzības biroja komisija noraida

Māris Ķirsons [email protected], 10.03.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iepirkumu uzraudzības biroja sūdzību izskatīšanas komisija par nepamatotām atzina SIA Statim, SIA Fortranz un SIA Optimus A sūdzības par valsts mežu apsaimniekotāja valsts a/s Latvijas valsts meži kokmateriālu pārvadājumu pakalpojumu sniegšanas konkursu 2006. — 2009. gadam, ka to iesniegtie priekšlikumi nav ņemti vērā, jo 2004. gada to bilancēs kreditoru prasību kopsumma pārsniedz aktīvu vērtību, neraugoties pat uz to, ka SIA Optimus A un SIA Statim savos piedāvājumos papildus 2004. gada bilancei bija iesnieguši bilanci uz 2005. gada 1. novembri, ko konkursa komisija neizvērtēja. «Saprotu iesniegto sūdzību iemeslu, taču darbu pasūtītājs var izvirzīt jebkādus kritērijus,» norāda Latvijas neatkarīgo mežizstrādātāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Ivars Krūtainis. Tie uzņēmumi, kuri 2004. gada nogalē iegādājās kokvedēju tehniku, 2006. — 2009. gada kokmateriālu pārvadājumu konkursā piedāvāja konkurētspējīgas cenas un uzrādīja pareizu 2004. gada bilanci, ir ārpus spēles, jo konkursa nolikums neparedz operatīvo 2005. gada pirmā pusgada vai pat deviņu mēnešu bilances iesniegšanu, pretstatā, ES naudas piesaistīšanas projektiem, norāda I. Krūtainis. Viņš norāda, ka nelielajiem kokmateriālu pārvadātājiem nav iespēju veidot uzkrājumus, jo lielākoties tiekot dzīvots no rokas mutē, it īpaši, ja jāmaksā ne tikai līzings par iegādāto tehniku, bet arī pieaug darbaspēka, degvielas un citas izmaksas. Turklāt šajā nozarē normāla likviditāte ir ievērojami zemāka — 0.4 — nekā citām jomām, kurās ir 1.1 — 1.2, norāda I. Krūtainis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Virza Hipotēku bankas komercdaļu pārdošanai

Zanda Zablovska, 17.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība lēmusi par a/s Hipotēku un zemes bankas komercdaļas virzību pārdošanai, apstiprināja Finanšu ministrijas valsts sekretāre Sanita Bajāre.

Valdības piesaistītā konsultanta SEB Enskilda pārstāvis Mārtiņš Krūtainis norādīja, ka līgumu par bankas komercdaļas pārdošanu plānots noslēgt martā. Pats pārdošanas process varētu noslēgties gada otrajā pusē, un līdz līguma noslēgšanai netiek atklātas piedāvājumu summas, taču M. Krūtainis atzina, ka iesniegtie piedāvājumi ir labi, konkrētu piedāvājumu skaitu neatklājot.

«Interese ir par visām sešām piedāvātajām paketēm,» sacīja M. Krūtainis. Piedāvājumi katrai Hipotēku bankas komercdaļas paketei esot dažādi – par dažām paketēm interese ir augsta un piedāvātā cena ir augstāka nekā gaidīts, bet par citām interese ir mazāka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

LNK Industries vēstule Rīgas domei par Mežaparka estrādes tāmi

Kaspars Ratkevičs, AS “LNK INDUSTRIES” valdes loceklis, 05.10.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atklāta vēstule Rīgas domes priekšsēdētājam un Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejai.

Publiskajā telpā ir plaši izskanējusi informācija, ka 2021.gada 6.oktobrī notiks Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas sēde, kurā komitejas deputāti tiks iepazīstināti ar Ēvalda Jasāna slēdzienu par Mežaparka Lielās estrādes pārbūves B posma B2 kārtas būvdarbu (Mežaparka otrās kārtas būvdarbi) tāmi un tajā konstatēto sadārdzinājumu.

Vēlamies atgādināt, ka AS “LNK INDUSTRIES” Mežaparka otrās kārtas būvdarbu iepirkumā iesniegtās detalizētās tāmes, tāpat kā jebkuras publiskajos iepirkumos iesniegtās tāmes, satur AS “LNK INDUSTRIES” komercnoslēpumu, tādēļ šīs tāmes nav publiskojamas un publiski iztirzājamas. Neskatoties uz minēto, Rīgas domes deputāts Valters Bergs jau ir nopludinājis informāciju par AS “LNK INDUSTRIES” detalizēto tāmi. AS “LNK INDUSTRIES” detalizētās tāmes analīzei Valters Bergs ir pieaicinājis “visobjektīvāko” tāmju speciālistu valstī- AS “LNK INDUSTRIES” bijušās darbinieces Olgas Jasānes dēlu Ēvaldu. Acīmredzot, ir jābūt Latvijas tiesiskuma etalona partijas biedram, lai tik kliedzošs interešu konflikts nemulsinātu eksperta slēdziena pasūtītāju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Eksperts: Estrādes celtniekiem plānoja maksāt tikpat, cik saņem būvniecības jomas vadītāji

LETA, 01.10.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Celtniekiem, kuri strādātu pie Mežaparka otrās kārtas, bija plānots maksāt tikpat, cik Latvijā vidēji saņem būvniecības jomas vadītāji, secināts būvniecības tāmju eksperta Ēvalda Jasāna slēdzienā par Mežaparka otrās kārtas būvniecības tāmi, kuru viņam pasūtīja Jaunās konservatīvās partijas (JKP) politiķi.

Trešdien, 6.oktobrī, notiks Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas sēde, kurā deputātus detalizēti iepazīstinās ar Jasāna slēdzienu par Mežaparka otrās kārtas būvniecības tāmi un tajā konstatēto sadārdzinājumu.

Slēdzienā teikts, ka eksperts neatbalsta tāmju autora izvēlēto darba patēriņa novērtēšanas praksi pēc vienas vidējās darba samaksas likmes - 17,50 eiro stundā. Viņaprāt, ir pamats uzskatīt, ka minētā darba samaksas likme ir nepamatoti augsta.

Mēneša vidējā bruto darba samaksa būvniecības nozarē 2021.gada 1.ceturksnī bija 1170 eiro mēnesī, savukārt tāmē būvniekiem bija paredzēts atalgojums 2492 eiro apmērā, kas nozīmē, ka tāmē paredzētā darba samaksa ir vairāk nekā divas reizes lielāka par vidējo darba samaksu Latvijā būvniecības nozarē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

IUB liedzLatvenergo slēgt līgumu ar izraudzīto Visaginas AES finanšu konsultantu no Lielbritānijas

LETA, 06.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) nolēmis aizliegt AS Latvenergo slēgt līgumu sarunu procedūrā par finanšu konsultāciju pakalpojumu iegādi Visaginas atomelektrostacijas (AES) projektam, kurā par uzvarētāju tika atzīts Lielbritānijas uzņēmums Project Financing Solution Limited, liecina IUB interneta mājaslapā pieejamā informācija.

Sūdzību par šo iepirkumu bija iesniegusi SIA Deloitte Latvia. IUB Iesniegumu izskatīšanas komisija sūdzību atzinusi par daļēji pamatotu.

Saskaņā ar IUB publicēto informāciju, pēc Deloitte Latvia domām, Latvenergo pareizi būtu bijis Lielbritānijas uzņēmuma piedāvājumu noraidīt, jo tas ir nepamatoti lēts. Deloitte Latvia ieskatā pretendents nav precīzi izpratis sarunu procedūras nolikuma prasības un novērtējis riskus, un līdz ar to tas ir piedāvājis ievērojami zemāku cenu nekā pārējie pretendenti, kura turklāt neatbilst faktiskajai tirgus cenai.

Sūdzības iesniedzējs arī uzskata, ka Latvenergo minētajiem apstākļiem nemaz nav pievērsis vērību un līdz ar to nav ņēmis vērā acīmredzamo, ka konsultanta piedāvājums varētu būt nepamatoti lēts. Tādējādi nemaz nav vērtēti iespējamie riski, kas varētu rasties.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

SIA Aktīvs pārvācas uz Zviedriju

Māris Ķirsons [email protected], 10.03.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kokmateriālu pārvadājumu pakalpojumu sniedzējs SIA Aktīvs pārceļas strādāt uz Zviedriju, kamēr citi brauc atpakaļ uz Latviju.«Tā bija kļūda, kad SIA Aktīvs pēc pērnā gada janvāra vētras palika strādāt — sniegt kokmateriālu pārvadāšanas pakalpojumus — Latvijā,» atzīst Latvijas neatkarīgo mežizstrādātāju asociācijas valdes priekšsēdētājs, mežizstrādes SIA Aktīvs direktors Ivars Krūtainis. Tā kā Latvijā ar darbu ir problemātiski, tad divi kokvedēji jau ir aizsūtīti uz Zviedriju un tuvākajā laikā arī trešais dosies uz turieni strādāt.I. Krūtainis esot noguris un viņam esot apnicis cīnīties ar valsts mežu apsaimniekotāja valsts a/s Latvijas valsts meži (LVM) problēmām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Mēbeļu vegāni lauž savu ceļu ekskluzīvu mēbeļu eksportā

Biznesa Plāns, 17.04.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Siguldas novadā ir attīstīta kokapstrāde, te darbojas lieli nozares uzņēmumi, tostarp arī mēbeļnieki. Netipisks mēbeļu ražotājs ir Tilibs&Lācis (SIA KD Stripes), kas nevis šļūc IKEA sliedēs, bet lauž savu ceļu ekskluzīvu mēbeļu eksportā.

«Bez ražošanas mēs Siguldā dzīvotu savās zelta rudens lapās, bet paēduši no tā nebūtu,» smejas Tilibs&Lācis dibinātājs un līdzīpašnieks Ivars Lācis. Viņš mēbeļu ražotni izveidoja 2001. gadā, pēc kāda laika pievienojās Māris Tilibs, un kopš tā laika «darbojamies kā laulāts pāris». Kompanjoni smejas, ka,strādājot kopā, viens otru redz vairāk nekā sievu.«Mums tāpat kā laulības dzīvē ir jāplāno kopīgais budžets, darāmie darbi, katram ir savi pienākumi,un tas nav vienkārši,» salīdzina Ivars. Ilgie «laulības gadi» apliecina, ka atrast kopsaucēju Ivaram un Mārim izdodas arī ilgtermiņā.

Mazāk ir vairāk

Uzņēmuma interneta vietnē atrodama frāze,ka ražotnes saimniekiem ir redzējums par nākotnes mēbelēm. «Mums ir konkrēta vīzija, kādas mēbeles vēlamies gatavot, un mums ir savas dizaina iezīmes. Tas viss kopā raksturo mūsu redzējumu par kvalitāti un mēbeles ilgmūžību,» stāsta Ivars. «Tajā pašā laikā jāapzinās, ka neviens nav tik perfekts kā anekdotē japāņi, kas pasūtījumam iepakojuši līdzi arī dažus brāķus, jo prasībās bija teikts, ka pieļaujami pāris procentu brāķa,» smejas Ivars.Ivaru un Māri interesē tādi būtiski jautājumi kā mēbeļu kalpošanas laiks, un šāda attieksme mūsdienu pērc-un-izmet ekonomikā ir kļuvusi par retumu.Protams, tas atspoguļojas cenā, un arī te Ivaram un Mārim ir savs kategoriskums – ja klients vēlas apzināti ietaupīt uz kvalitāti, piemēram, prasot izmantot lētāko furnitūru, no pasūtījuma veikšanas Tilibs&Lācis atsakās.«Labai mēbelei būtu jākalpo ilgu laiku, desmitgadi ir minimālā robeža. Kā sabiedrība mēģinām zaļi domāt un neizmantot plastmasas maisiņus,tajā pašā laikā šņikājam kokus nost un ražojam galdiņus, kuri ir lēti un nekvalitatīvi un kurus pēc ballītes var izmest laukā. Tāpēc uzskatu, ka nevajadzētu tiekties uz mēbeļu fast-food. Nav pareizi,ka mēbeles ir tik īsmūžīgas, tajā pašā laikā varbūt arī nav jābūt tik konservatīviem kā britiem, kas iegādātās mēbeles lieto gadus trīssimt. Man pašam šķiet, ka mazāk ir vairāk. Labāk, lai mājās ir pāris labu krēslu, nevis desmit sliktu,» stāsta Ivars. Viņaprāt,katalizators tam, vai mēbele ir laba, ir gandarījums,ko tā sniedz lietotājam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Privatizācijas aģentūra Citadeles pārdošanas darījumu gribētu noslēgt līdz Saeimas vēlēšanām, šodien žurnālistiem atzina Privatizācijas aģentūras Komercdarbības dienesta vadītājs Vladimirs Loginovs.

Pēc tam darījumam vēl būs jāsaņem uzraugu - Finanšu un kapitāla tirgus komisijas, Lietuvas Centrālās bankas un Šveices finanšu tirgus uzrauga, Konkurences padomes - piekrišana.

Patlaban potenciālie pircēji veic apstiprinošo padziļināto bankas izpēti jeb «confirmatory due diligence». Tas notiks vēl nedēļu vai divas, un līdz jūlija beigām investori sagatavos pārapstiprināto piedāvājumu, kā arī komentārus un priekšlikumus par piedāvāto pirkuma līguma versiju. Tad process varēs virzīties tālāk.

Privatizācijas aģentūra neatklāj, cik investori turpina strādāt pie šī darījuma.

Savukārt bankas akciju sākotnējā publiskā piedāvājuma biržā jeb IPO variants ir plāns «B». Loginovs skaidroja, ka IPO kļuva par «plānu B», jo Eiropas Komisija aprīlī atvēra padziļināto izmeklēšanas procedūru par valsts atbalstu Citadelei un Revertai. Šādos apstākļos stratēģiskajam investoram var izskaidrot situāciju, investors var veikt padziļināto izpēti un izprast situāciju, savukārt IPO gadījumā «nav neviena investora, kam var apsēsties un izskaidrot, viss ir jāsaliek prospektā», skaidroja Privatizācijas aģentūras Komercdarbības dienesta vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Alternatīvajam vērtspapīru tirgum vēl divi sertificētie konsultanti

, 25.10.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Fondu birža parakstījusi sadarbības līgumus ar investīciju banku SEB Enskilda un starptautisko audita un biznesa konsultāciju uzņēmumu Deloitte Latvia, līdz ar ko minētie uzņēmumi kļuvuši par alternatīvā akciju tirgus First North Latvijā Sertificētajiem konsultantiem, Db.lv informēja Rīgas Fondu biržas Korporatīvo komunikāciju departamenta speciāliste Aija Brasliņa.

Uzņēmumi, kuri vēlas strauji augt un piesaistīt finansējumu savu attīstības plānu īstenošanai alternatīvajā vērtspapīru tirgū, šobrīd var jau izvēlēties kādu no trim sertificētajiem konsultantiem. Sertificētā konsultanta piesaiste ir nepieciešama, lai uzņēmums uzsāktu kotāciju alternatīvajā akciju tirgū First North. Līdz šim Sertificētā konsultanta statuss bija piešķirts tikai uzņēmumam Eventus Partners.

Daiga Auziņa-Melalksne, Rīgas Fondu biržas valdes priekšsēdētāja: "Uzņēmumiem Baltijas valstīs pastāv ļoti labas iespējas piesaistīt kapitālu akciju tirgū. Pēdējo trīs gadu laikā Baltijas biržu kompānijas ir piesaistījušas vairāk nekā 400 miljonus eiro lielas investīcijas no Baltijas un citu valstu investoriem, turklāt investoru pieprasījums pēc akcijām bijis vairākas reizes lielāks nekā piedāvājums, kas liecina, ka uzņēmumiem ir pieejami vēl lielāki līdzekļi. Investori ir gatavi ieguldīt Baltijas tirgū uzņēmumos ar lielām ambīcijām un to skatījumā tikpat kā nav atšķirības, vai uzņēmums kotējas Tallinas, Viļņas vai Rīgas Fondu biržā, jo investoru uztverē tas ir vienots Baltijas tirgus. Daudz svarīgāka ir paša uzņēmuma pievilcība."

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Hipotēku bankas komercdaļas «astes» pārdošana ieilgst

Zanda Zablovska, 30.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība uzdevusi konsultantam turpināt sarunas par atlikušo divu no kopumā sešām VAS Hipotēku un zemes bankas komercdaļas paketēm pārdošanu.

Konsultants izskata piedāvājumus 3. un 4. paketes (nekustamā īpašuma paketes un meitasuzņēmuma HipoNIA) pārdošanai, žurnālistus informēja SEB Enskilda pārstāvis Mārtiņš Krūtainis. Līgumus par pārdošanu varētu noslēgt nākamā gada janvārī. Vienlaikus joprojām tiek vērtēts alternatīvais variants, abas paketes atstājot valsts īpašumā. Ja sarunas ar investoriem neizdosies, atbildīgā organizācija no valsts puses varētu būt Privatizācijas aģentūra, minēja M. Krūtainis.

Jāpiebilst, ka četras Hipotēku bankas komercdaļas paketes tika pārdotas jau šā gada vasarā. Trīs paketes iegādājās a/s Swedank – privātpersonu un juridisko personu komercaizdevumus, norēķinu un noguldījumu pakalpojumus, kā arī līzinga kompāniju. Savukārt pensiju 2.līmeņa plānu pārvaldīšanas paketi iegādājās a/s SEB banka grupas uzņēmums SEB Wealth Management.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Hipotēku bankas sliktie kredīti var nonākt Parex bankas paspārnē

Ieva Mārtiņa, 03.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja neizdosies izdevīgi pārdot Hipotēku bankas slikto kredītu portfeli, tas varētu nonākt Parex bankas pārraudzībā.

Valdības piesaistītā konsultanta SEB Enskilda pārstāvis Mārtiņš Krūtainis laikrakstam Dienas biznes atzinis, ka, ja neizodsies izdevīgi pārdot slikto kredītu biznesu, tad to plānots nodots Privatizācijas aģentūrai (PA) ar domu tos tālāk nodot Parex bankai, kas, kā zināms, nodarbojas ar slikto aktīvi pārvaldi. «Ja nesaņemsim labus piedāvājumus un ir liela varbūtība, ka tas arī neizdosies, tad visu ceturto paketi, kā mēs to saucam, nesīsim uz PA, kuras pakļautībā ir Parex banka.

PA nebūs tā, kas pārvaldīs HipoNIA aktīvus, bet, visticamāk, tad tiktu noslēgts pārvaldības līgums ar Parex bankas vadību, kas tad arī reāli pārvaldītu Hipotēku bankas sliktos aktīvus,» skaidroja M. Krūtainis. Viņš arī minēja vairākus iemeslus, kāpēc HipoNIA nevar uzreiz iekļaut Parex bankā: tā joprojām ir banka un, ja tai tiks pievienoti papildu aktīvi, tai būs nepieciešams papildu kapitāls, kas savukārt ietekmē budžeta deficītu, kamēr PA gadījumā runa var būt par aizdevumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Hipotēku bankas komercdaļas pārdošana neiet tik raiti, kā cerēts

Zanda Zablovska, 22.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā unikālo tehnisko procesu, VAS Hipotēku un zemes bankas komercdaļas pārdošana nenotiek tik raiti, kā cerēts.

Ja iepriekš tika plānots, ka konkrēti pārdošanas līgumi varētu tikt noslēgti maijā, tagad valdības piesaistītā konsultanta SEB Enskilda pārstāvis Mārtiņš Krūtainis atzīst, ka tas prasīs ilgāku laiku. «Maijā neizdosies noslēgt līgumus,» viņš teica, minot, ka līgumu pārrunas ir darbietilpīgs process un var prasīt vēl vairākas nedēļas. Ziņojumu par progresu Hipotēku bankas komercdaļas pārdošanā uzklausījusi valdība.

Tiek pārdota strādājošas bankas daļa, un, lai nodrošinātu to, ka šis process klientiem ir pēc iespējas vienmērīgāks, jāveic ietilpīgi sagatavošanās darbi, skaidro M. Krūtainis. Paredzēts, ka valdība par Hipotēku bankas komercdaļas pārdošanu turpinās spriest jūnijā, bet pašu pārdošanas procesu plānots noslēgt šā gada laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

SEB Enskilda meitas sabiedrības kļūs par Superia

Žanete Hāka, 20.12.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iepriekš SEB Enskilda sastāvā esošās meitas sabiedrības Latvijā un Igaunijā turpmāk Baltijas reģionā strādās ar jaunu nosaukumu – Superia, informēja Superia direktors Mārtiņš Krūtainis.

Viņš skaidroja, ka uzņēmumi paliek tie paši, mainās vien to īpašnieki. Pircēji ir finanšu investori kopā ar uzņēmumu vadību.

Uzņēmumi turpinās strādāt kā līdz šim, bez izmaiņām komandu sastāvā. Superia vadīs četri partneri – Lauris Balga, Mārtiņš Krūtainis, Henriks Igasta, Prits Koits.

SEB Enskilda turpmāk koncentrēsies uz lielāku klientu apkalpošanu Ziemeļvalstīs un līdz ar to pārtrauks darbību Baltijas valstīs.

Superia strādās 13 darbinieki.Superia partneri līdz šim SEB Enskilda ietvaros veikuši vairākus apjomīgus darījumus

Baltijā, tostarp snieguši konsultācijas Latvijas valdībai par Hipotēku bankas aktīvu pārdošanu, konsultējuši Altia Corporation, iegādājoties alkohola pārstrādes uzņēmumu Jaunalko, ceļu būves uzņēmumu A.C.B. kapitāla piesaistē, konsultējuši Veolia Baltijas atkritumu apsaimniekošanas un pārstrādes aktīvu pārdošanu, Trigon Dairy Farming pie Väätsa Agro iegādes, kā arī snieguši konsultācijas telekomunikāciju kompānijai TeliaSonera par brīvprātīgo akciju atpirkšanas piedāvājumu

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saņemtie investoru piedāvājumi rada bažas par veiksmīgu banku pārdošanu, trešdien informē laikraksts Dienas bizness.

Negatīvais Eiropas Savienības valstu parādu krīzes izraisītais fons, Latvijas Krājbankas darbības apturēšana un baumas ap Swedbank pēdējā mēneša laikā, iespējams, ir galvenie iemesli, kas attur veikt investīcijas Latvijas banku sektorā un var kavēt veiksmīgu valstij piederošo banku - Hipotēku bankas un bankas Citadele - pārdošanu.

Turklāt arī Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) turpmāk varētu vēl stingrāk vērtēt investorus, tajā skaitā ņemot vērā to izcelsmes valsti.

Saņemtie piedāvājumi no investoriem iegādāties kādu no piedāvātajām sešām Hipotēku bankas komercdaļām nav ļoti labi, DB atzina valdības piesaistītā konsultanta SEB Enskilda pārstāvis Mārtiņš Krūtainis. Piedāvājumi galvenokārt saņemti no vietējiem, jau Latvijas tirgū strādājošiem investoriem, kuru vidū ir gan bankas, gan nebankas, kā arī no atsevišķiem ārvalstu investoriem, kas Latvijas tirgū vēl nestrādā. «Tāpēc mēs valdībai rekomendēsim turpināt sarunas ar investoriem līdz 11. janvārim, lai varētu saņemt labākus piedāvājumus. Tad 17. janvārī vēlreiz iesim uz valdību, lai tā pieņemtu lēmumu, vai virzīties uz priekšu ar esošajiem piedāvājumiem vai arī jāmeklē pilnīgi citi risinājumi,» tā viņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Precizēta - Dombrovskis: Valsts nevar cerēt atgūt visus finanšu sistēmas glābšanā ieguldītos līdzekļus

LETA, 16.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts nevar cerēt atgūt visus līdzekļus, ko tā ieguldījusi finanšu sistēmas stabilizācijā, uzskata ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP).

(Precizēts virsraksts un pirmā rindkopa.)

Telekanāla LNT raidījumā 900 sekundes viņš skaidroja, ka finanšu krīzes laikā visas privātās bankas cieta vairākus simtus miljonu eiro zaudējumus. Tādēļ būtu ārkārtīgi naivi cerēt, ka valsts, kā bankas akcionārs neciestu nekādus zaudējumus.

Viņš uzskata, ka pašlaik ir ļoti izdevīgs brīdis, lai pārdotu banku Citadele. Ja šogad nebūtu gaidāmas Saeimas vēlēšanas, šis būtu ideāls brīdis bankas pārdošanai.

«Ir vērojama ļoti liela interese no ārvalstu investoriem. Piektdien tiks iesniegti saistošie piedāvājumi. Un ja viss notiks kā prognozēts, tad augusta sākumā varētu noslēgt līgumu par Citadeles pārdošanu,» atklāja Dombrovskis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Laikraksts Dienas bizness lūdza uzņēmējus paust savu viedokli par LDDK aicinājumu uzņēmējiem rīkot protestakcijas pret valdības attieksmi, nemaksājot nodokļus vai uz laiku apturot darbību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ierobežojot darījumu summu juridiskām personām Parex bankā ar mērķi samazināt līdzekļu aizplūšanu, bankas Igaunijas filiāle saņēmusi pretēju rezultātu, ziņo dv.ee.

Taču tagad, kad tika ierobežotas darījumu summas un naudas izņemšana, uzņēmējs saviem klientiem lūdz apmaksāt rēķinus, pārskaitot naudu citā bankā. Pēc viņa teiktā, nav iespējams normāli strādāt, kad pastāv šādi ierobežojumi, it īpaši pašreizējā ekonomiskajā situācijā. Uzņēmējs ir sašutis par to, ka katrs naudas pārvedums ir jāpamato – kam, par ko un kāpēc viņš maksā. «Ja tās būtu milzīgas summas, tad vēl varētu saprast bankas prasību, taču tagad bez bankas piekrišanas nav iespējas pārskaitīt kādam pat dažus tūkstošus kronu,» norāda uzņēmējs, piebilstot, ka viņam nav skaidrs, kādēļ vajadzīga tāda birokrātija, turklāt banka jau tāpat redz, kurp nauda tiek pārskaitīta.

Komentāri

Pievienot komentāru