Ražošana

Kā top?: Silvanola aerosols pret kakla sāpēm

Gunta Kursiša, 24.01.2014

Portāla Db.lv iknedēļas rubrikā piedāvājam aplūkot, kā tiek ražots līdzeklis pret kakla sāpēm -Faringospray. Aerosols top Rīgas centrā, Kurbada ielā 2A, kur atrodas gan Silvanola birojs, gan ražošanas telpas.

Foto: Edmunds Brencis, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Silvanols pērn piedzīvojis izmaiņas gan dalībniekos, gan vadībā, savukārt šogad uzņēmums pieteicis sevi ar ambicioziem plāniem – gan otras maiņas ieviešanu ražošanā, gan eksporta horizontu paplašināšanā ar eksotiskām Austrumu valstīm, piemēram, Honkongu. Db.lv viesojās SIA Silvanols, lai skatītu, kā top uzņēmuma visvairāk tirgotais produkts – Faringospray.

Faringospray ietilpst medicīnas iekārtu grupā, un pašlaik veido aptuveni 30% jeb lielāko daļu no kopējā SIA Silvanols saražotā produktu apjoma. Gada laikā tiek saražoti aptuveni 400 tūkstoši Faringospray medicīnas iekārtu.

Kopumā Silvanols produktu portfelī ir aptuveni 50 produkti, bet ne visi produkti tiek aktīvi pārdoti Latvijā. Daži produkti Latvijā nav sasnieguši noteiktus apjomus, tādēļ tie tiek tikai eksportēti, Db.lv stāstīja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Artjoms Borcovs.

Patlaban Faringospray tiek eksportēts uz septiņām valstīm, no kurām lielākais tirgus ir Polija, uz kuru tiek eksportēti teju 25% no visa produkta apgrozījuma. Otrs lielākais eksporta tirgus ir Lietuva, kurai seko Azerbaidžāna un Igaunija. Eksotiskākā eksporta valsts, uz kuru aizceļo Faringospray, šobrīd ir Gruzija, taču šī gada plānos ir mērķis iekarot Austrumu tirgu – Honkongu, Ķīnu un blakus esošās valstis, atklāja A. Borcovs.

Faringospray var uzskatīt par sezonālu produktu, un sezona ir laikā no septembra līdz martam, bet gada siltākajos mēnešos produkta pārdošanas apjomi vidēji sarūk par 60%.

Faringospray formulu izstrādāja SIA Silvanols pētniecības vadītājs un viņa komanda. Izstrādes process ilga divus gadus un pirmā produkta sērija tirdzniecībā nonāca 2005. gadā. Kopš tā laika produkts ir attīstījies, un savu pašreizējo izskatu Faringospray ieguva 2008. gadā. Medicīnas ierīce ieguvusi arī apbalvojumus, piemēram, 2010. gadā tas tika atzīts par labāko importa aizstājējproduktu.

Runājot par nākotnes plāniem, A. Borcovs norāda, ka uzņēmums patlaban «strauji attīstās», un drīzumā pašreizējā SIA Silvanols ražošanas kapacitāte varētu kļūt par mazu. Ražošanas paplašināšanās plāni gaidāmi pēc gada, pusotra.

Jau rakstīts, ka pērnā gada vasaras sākumā Silvanols kontrolpaketi ieguva Latvijas zāļu ražotājs Olainfarm, kuram patlaban pieder 70,88% Silvanols akciju. Pērn oktobrī par SIA Silvanols valdes priekšsēdētāju tika iecelts Artjoms Borcovs. 2012. gadā uzņēmums apgrozīja 1,99 miljonus Ls, un gads noslēgts ar vairāk nekā 135,7 tūkstošu Ls peļņu. Vidēji uzņēmumā 2012. gadā strādāja 44 cilvēki.

Komentāri

Pievienot komentāru