Jaunākais izdevums

Tuvākajos pārdesmit gados Latvija var kļūt par valsti, kas par naudu dod padzerties ūdeni dienvideiropiešiem, kur jau tagad ir problēmas ar dzeramo ūdeni, bet klimats kļūst arvien sausāks. Rezultātā Baltijas jūras reģions var kļūt par vienu no populārākajām tūrisma vietām Eiropā. Tāpat iespējams, ka arī pie mums virpuļviesuļi var papurināt kādu mikrorajonu.

Tā sarunā ar Lietišķo Dienu prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognožu nodaļas vadītājs Andris Vīksna.

Šādas izmaiņas varētu notikt tuvākajos pārdesmit gados. «Domāju, ka mūsu tūrisma industrijai ir pēdējais laiks tam gatavoties. Mums jau tagad ir unikāla daba, bet šo potenciālu mēs paši neizmantojam. Latvieši sevi visnotaļ nereklamē – mums ir tāda mentalitāte. Bet resursu mums ir ievērojami vairāk nekā daudzām citām valstīm,» sacīja A. Vīksna.

Viņš norādīja, ka, paliekot aizvien sausākam un karstākam, rodas problēmas ar dzeramo ūdeni, it sevišķi lielajās pilsētu aglomerācijās Itālijā, Portugālē, Spānijā, kur ūdens neesot tik daudz, lai spētu apmierināt visas vēlmes un vajadzības.

Pēdējā laikā aizvien biežākas kļūst ziņas, ka viesuļvirpuļi ir piedzīvoti ne tikai tālās pasaules zemēs, bet arī mūsu reģionā, tādējādi radot zināmu satraukumu. Tomēr Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognožu nodaļas vadītājs atzīst, ka par postošām katastrofām nevajadzētu runāt, lai gan nevarot arī izslēgt, ka kādu mikrorajonu virpuļstabi varētu papurināt arī pie mums.

«Ņemot vērā, ka vidējā gaisa temperatūra paaugstinās, protams, ir risks, ka apstākļi, kas nodrošina šādu virpuļviesuļu veidošanos, būs arvien biežāk, un enerģija būs lielāka, kas var radīt postošākus virpuļus. Tuvākajos gadu desmitos gan mums noteikti vēl nedraud Atlantijas mēroga F5 kategorijas tornado. Bet nevar arī teikt, ka tuvākajos gados mums pilnīgi nemaz nedraud kāda pilsētas kvartāla pamatīga papurināšana – tāda iespēja ir,» sacīja zinātnieks.

Plašāk lasiet Lietišķajā Dienā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Kehris: ar bažām skatos uz to, kā aug Eiropas birokrātija

Lelde Petrāne, 20.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Negribu nodarboties ar zīlēšanu. Pašlaik eiro zona ir ievainota, vērojama stagnācija. Dzīves līmenis Eiropā joprojām ir viens no augstākajiem pasaulē, bet nav nekādu garantiju, ka tas saglabāsies arī nākotnē,» atbildot uz izdevuma SestDiena jautājumu, vai Eiropā gaidāms jauns krīzes vilnis, stāstījis Ekonomistu apvienības 2010 prezidents Ojārs Kehris.

«Daži laikam cer, ka problēmas atrisināsies pašas no sevis. Visi skatās cits uz citu, un nekas nenotiek. Savulaik jau Makss Vēbers rakstīja, ka ekonomisko grūtību laikā birokrātijai ir tendence pieaugt, jo birokrātiem arī ir savi radi, draugi un paziņas, kam vajadzīgs darbs. Es ar bažām skatos uz to, kā aug Eiropas birokrātija,» viņš skaidrojis.

Vienlaikus Kehris norādījis: «Ja būs jauna krīze, tad labāk to sagaidīt eiro zonā, nevis kā mazai saliņai pasaules okeānā. Gribam vai ne, bet Latvijas loma ir pielāgoties pasaules tendencēm, nevis radīt jaunas. Protams, kādā brīdī arī mazas valstis var aizstāvēt savus principus un nostāties pret vairākumu, piemēram, varam atcerēties Īrijas balsojumu referendumā par Eiropas Savienības jautājumiem. Taču nevar visu laiku būt opozīcijā un mācīt visiem pārējiem dzīvot. Latvijas spēks ir tieši prasmē pielāgoties.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Dombrovskis: Latvijā būs straujāka izaugsme nekā Dienvideiropā

Lelde Petrāne, 19.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis Ekonomistu Apvienības 2010 konferencē Finanšu krīze Latvijā. Analīze. Mācības. Rekomendācijas šodien uzsvēra, ka tuvākajos gados Latvijā būs ievērojami straujāka izaugsme nekā Dienvideiropā.

V. Dombrovskis savā lekcijā analizēja finanšu krīzes norisi, paveikto tās pārvarēšanai un salīdzināja Latvijas pieredzi ar rezultātiem Grieķijā, Itālijā un Portugālē.

Viņš uzsvēra, ka starp Latvijas un Dienvideiropas valstu izaugsmes modeļiem vērojams spilgts kontrasts: no 2000. līdz 2007. gadam Latvija piedzīvoja milzīgu bumu, kura laikā gada vidējā izaugsme sasniedza 8,8%, bet Itālijā un Portugālē ikgadējā izaugsme vidēji bija tikai 1,5%, savukārt Grieķijā - 4,3%. 2009. gadā Latvijā piedzīvotais 18% IKP kritums bija ļoti jūtams, savukārt Itālijas ekonomika zaudēja 5,5, bet Portugāle un Grieķija – tikai 2,5%.

Portugālē un Itālijā 2010. gadā pat bija vērojama neliela izaugsme, bet Grieķijā sākās pastāvīga, smaga recesija, kas ilgst jau piecus gadus, un kopējais kritums sasniedz Latvijā piedzīvotos apjomus. Arī Itālijā un Portugālē ir atgriezusies recesija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

Līderu atgriešanās: Mazina inovāciju plaisu

Anda Asere, 19.12.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Laura Supjeva kā Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta stratēģijas eksperte strādā ar inovāciju attīstību Centrālajā, Austrumu un Dienvideiropā

«Institūtam ir dažādi uzdevumi, bet man vislabāk patīk sevi identificēt ar mūsu reģionālo inovāciju programmu, ko ieviesa 2014. gadā, kad Eiropas Parlaments konstatēja, ka finansējums, ko institūts sniedz dažādām institūcijām, īpaši koncentrējas Rietumeiropā un daļēji arī Ziemeļvalstīs. Ir nepieciešams stimulēt un paplašināt partnerības Centrālajā, Austrumu un Dienvideiropā. Tika sāktas izmaiņas, un, kad es pirms divarpus gadiem sāku strādāt Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūtā, man bija iespēja pārņemt šo programmu. Ar laiku sapratām, ka visām valstīm nevar piedāvāt vienādu risinājumu un vispirms vajag analizēt, kas kurā valstī vislabāk der, jo, piemēram, situācija Itālijas dienvidos un ziemeļos ievērojami atšķiras. Tāpēc mēs 2017. gadu pavadījām, izstrādājot jaunu piegājienu tam, kā labāk aktivizēt šo reģionu,» stāsta Laura.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Fiskālie noteikumi – ekonomiskās stabilitātes stūrakmens?

Latvijas Bankas ekonomisti Kārlis Vilerts un Oļegs, 26.12.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Globālā finanšu krīze eirozonā bija ilgāka un smagāka nekā vairumā citu attīstīto valstu. Periodā no 2011. līdz 2013. gadam, kad ASV jau atradās uz atkopšanās ceļa, eiro zona piedzīvoja atkārtotu satricinājumu – valdību parādu krīzi Dienvideiropā, ko izraisīja investoru bažas par atsevišķu dalībvalstu valdību parādu līmeni un politisko spēku nevēlēšanos to mazināt.

Atbildes reakcija, lai atjaunotu tirgus dalībnieku ticību eiro zonai un atsevišķām tās valstīm, bija starpvalstu vienošanās, kuras ietvaros dalībvalstis apņēmās stiprināt publisko finanšu regulējumu, nosakot budžeta bilances mērķus un citus fiskālās politikas noteikumus. Rezultātā ievērojami pieauga valstu skaits, kuru publiskās finanses ierobežo fiskālie noteikumi, – 2015. gadā fiskālie noteikumi bija ieviesti 18 no 19 eiro zonas valstīm un 25 no 28 Eiropas Savienības (ES) valstīm.

Lai gan fiskālie noteikumi (fiscal rules) ir plaši slavēti par to spējām ierobežot valdības iespējas dzīvot pāri saviem līdzekļiem, to ietekme uz piekoptās politikas un ekonomisko stabilitāti nav viennozīmīga. No vienas puses, skaitliski noteikumi (tādi kā budžeta bilances mērķis) mazina fiskālās politikas nenoteiktību, kam vajadzētu mazināt iedzīvotājiem tik nepatīkamo ekonomikas svārstīgumu. No otras puses, sasienot valdības rokas, tie varētu radīt arī gluži pretēju efektu - ierobežot veidus, kā ar budžeta palīdzību izlīdzināt ekonomisko ciklu (bremzēt pārkaršanu vai cīnīties ar recesiju).

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Naftas un pārtikas cenas apdraud līdz šim zemo inflācijas rādītāju

Mārtiņš Apinis, 10.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vidējā termiņā jaunas finanšu nelīdzsvarotības izveidošanās vai nekontrolētas inflācijas risks pasaules ekonomikā ir samērā mazs. Vienlaikus augošās pārtikas cenas drīzumā nedaudz inflāciju palielinās, globālo norišu ietekmi uz Latvijas inflācijas rādītāju vērtē SEB bankas makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis.

Viņaprāt, riski rodami arī naftas cenu attīstībā, kur centrālā loma būs notikumiem Tuvajos Austrumos. Ja spriedze starp Izraēlu un Irānu vērsīsies plašumā, tas izraisīs naftas cenas pieaugumu un nopietni aizkavēs gan globālās, gan Latvijas ekonomikas atveseļošanos, uzskata SEB ekspert.

Viņš piebilst, ka taupības politikas ietvaros nodokļu palielināšana daudzās valstīs, jo īpaši Dienvideiropā, palīdzēs uzturēt augstāku inflāciju.

«Neskatoties uz recesiju Dienvideiropā, inflācija šajās valstīs ir apmēram tāda pati kā pārējā eirozonā. Tas nozīmē, ka, lai izlīdzinātu atšķirības konkurētspējā starp Eiropas dienvidiem un Vāciju, būs nepieciešams ilgs laiks,» paredz D. Gašpuitis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Uzņēmējdarbība Vecrīgā – izmirstoša parādība vai iespēju laiks?

Kristīne Krama, skaistumkopšanas salonu “Old Riga SPA” un “SIBI salons” īpašniece, 20.02.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan ļoti daudzu Vecrīgas namu pirmo stāvu komercplatības ir tukšas, tiek iznomātas vai pat izskatās vienkārši pamestas, situācija nav tik dramatiska, lai Vecrīgu sāktu uzskatīt par “spoku pilsētu”.

Turklāt, pakāpeniski atgriežas arī ārvalstu tūristi - pērn uz Rīgu brauca jau krietni vairāk tūristu nekā 2022. gadā, un tika sasniegti 80% no pirmspandēmijas tūristu apjoma. Rūpīgi analizējot telpu nomas piedāvājumu, ir iespējams atrast arī ļoti izdevīgus variantus – attiecīgajai uzņēmējdarbībai piemērotas telpas par atbilstošām cenām. Vienlaikus būtu svarīgi, lai pašvaldība turpinātu organizēt dažādus atbalsta pasākumus, piemēram, Vecrīgas modināšanas nedēļu un citus.

Vecrīgai nav jākļūst par “spoku pilsētu”

Noteikti nevēlos piekrist apgalvojumam, ka Vecrīgai jāatmet ar roku, ka telpu nomas cenas šeit ir nesamērīgi augstas un, ka šī Rīgas daļa jau kļuvusi vai tuvākajā laikā kļūs par “spoku pilsētu”. “SIBI salons” ir lielākais skaistumkopšanas salons Vecrīgā, un klientu vidū ir gan vietējie iedzīvotāji, gan ārvalstu viesi, tāpēc ļoti uzskatāmi redzam, kāda ir situācija. Uzņēmējdarbībā vienmēr bijis spēkā princips – kas vienam ir izaicinājums, citam ir iespēja. Lai gan cilvēki tiešām pēc pandēmijas ir mainījuši paradumus un aizvien vairāk preces pasūta internetā, bieži izvēlas arī pasūtīt maltīti ar piegādi, joprojām ir virkne pakalpojumu, kuriem nepieciešamas atbilstošas telpas, un skaistumkopšana ir tikai viens no piemēriem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Ekonomikas ministrijas piedāvātais risinājums nebūs pareizākais

Biznesa augstskolas "Turība" asociētais profesors Ēriks Lingebērziņš, 18.12.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomikas ministrija apņēmusies palielināt ieņēmumus no tūrisma, kā arī nākamajos piecos līdz septiņos gados izveidot aptuveni 1000 inovatīvus un kvalitatīvus tūrisma produktus. Taču ieņēmumu palielināšanai nepieciešami jauni tirgi, ne tikai jauni produkti, turklāt vispirms no ministrijas puses nepieciešama nopietna tūrisma nozares revīzija.

9% no visiem nodarbinātajiem strādā tūrismā

Tūrisma nozares tiešais ieguldījums iekšzemes kopproduktā veido aptuveni miljardu jeb 4,3%. Nozarē strādā 9% no visiem nodarbinātajiem jeb 77 000 cilvēku. Lai saprastu, kā palielināt ieņēmumus, vispirms jāatbild uz jautājumu – no kurām valstīm šobrīd Latvijā ir visvairāk tūristu? 2019. gada 3. ceturkšņa dati liecina, ka visvairāk viesu uzņemts no Vācijas, Krievijas, Lietuvas, Igaunijas, Somijas un Lielbritānijas. Lietuva un Igaunija ir kaimiņvalstis un ciemiņi no tām Latvijā uzturas neilgi, tāpēc ar šīm valstīm ieņēmumus nepaaugstināsim. Atliek Vācija, Lielbritānija, arī Zviedrija un Norvēģija – valstis ar augstu maksātspēju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas jaunuzņēmums “Watchbuilt”, piedāvājot jaunu risinājumu liela mēroga projetētājiem un būvuzņēmējiem, uzvarēja starptautiskā konkursa Eiropas invatoriem “EIT Jumpstarter 2023” kategorijā “Digitālie risinājumi”, informēja konkursa pārstāvji.

“Watchbuilt” izstrādātā oriģinālā sistēma ļauj iegūt datus reālajā laikā no būvlaukuma, ar mākslīgā intelekta palīdzību iegūt atskaites un rūpīgi salīdzināt faktisko situāciju ar plānoto. Šis rīks palīdz nodrošināt, ka projekti noris atbilstoši plānam un samazinārt dārgu kļūdu riskus.

“Saņemtā balva mums ir svarīga – tā ir atzinība par to, ko mēs darām, un vienlaikus šis būs papildu finansējums, kas mums ir nepieciešams, lai izstrādātu ierīces paraugu. Tas, savukārt, palīdzēs mums attīstīties tālāk. “EIT Jumpstarter” programmā es iepazinos ar fantastiskiem organizatoru komandas pārstāvjiem, mentoriem un citiem jaunuzņēmējiem. Es apguvu vairākas svarīgas zināšanas, kā arī to, kā saprotami pāradīt savu biznesa plānu vien dažos slaidos. Mūsu turpmākie plāni, paredz testēt pirmās iekārtas ar mūsu klientiem,” skaidroja “WatchBuilt” pārstāve Aija Hermane–Sabule.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Eksperts: 4% ekonomikas kāpums laikā, kad izaugsme atgriežas Eiropā, Latvijai ir par mazu

Žanete Hāka, 23.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules ekonomikai pakāpeniski atkopjoties, arī Latvijas izaugsme turpmākajos pāris gados turpinās būt diezgan liela − virs 4%, jaunākajā Swedbank ekonomikas apskatā norāda eksperti.

Swedbank ekonomisti šī gada Latvijas ekonomikas izaugsmes prognozi saglabā nemainīgu, proti, 4,3%. Galvenais dzinulis ir mājsaimniecību patēriņš, kas šogad aug straujāk nekā investīcijas un eksports. Savukārt nākamā gada izaugsmes prognoze tiek samazināta uz 4,3% (iepriekš 4,7%). Tāpat kā augustā publicētajā apskatā, nākamgad gaidāms spējāks eksporta un investīciju kāpums, kas atkal kļūs par galveno ekonomikas izaugsmes virzītāju. Prognozes samazināšanu galvenokārt izskaidro vēsturisko datu pārskatīšana, jo īpaši krājumu izmaiņas, un gausāks darbaspēka nodokļu sloga samazinājums darba ņēmējiem, un tāpēc arī mazliet lēnāks mājsaimniecību patēriņa kāpums. Arī 2015.gadā gaidāma līdzīga ekonomikas izaugsme – ap 4,2%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Coca-Cola Polijā un Baltijā jauna ģenerāldirektore

Žanete Hāka, 21.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 1. jūlija Coca-Cola vadību Baltijas valstīs un Polijā pārņems jaunā ģenerāldirektore – pieredzējusi vadītāja Lana Popovica, informē uzņēmuma pārstāvji.

Jaunā ģenerāldirektore pienākumus pārņems no Annas Jakubovski, kura šo pozīciju ieņēma no 2013. gada. Lana uzņēmumā strādā jau 15 gadus, Latvijas un pārējos tirgos viņa būs atbildīga par Coca-Cola stratēģiju, inovācijām, mārketingu un komunikāciju kopumā, plecu pie pleca sadarbojoties ar vietējām pārstāvniecībām un Coca-Cola HBC rūpnīcu.

Lana Popovica šo gadu laikā ir ieguvusi pieredzi nozarē, ieņemot vadošas starptautiskas pozīcijas, tostarp, strādājot mārketinga vadībā. 2006. gadā viņa kļuva par ģenerāldirektori Horvātijā un drīz pēc tam arī Bosnijā un Hercegovinā. 2011. gadā Lana pārņēma procesu vadītāja amatu Grieķijā. 2012. gadā ieņēma procesu vadītāja amatu Dienvidaustrumu Eiropā, atbildot par 7 valstīm, tostarp Grieķiju un Serbiju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Aldaris ar Zelta Radler grib dubultot tirgus daļu

Sandra Dieziņa, 02.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Alus darītava Aldaris sākusi ražot alus un sulas dzērienu Zelta Radler un ar jauno produktu cer dubultot alus dzēriena tirgus daļu.

Ieguldītās investīcijas gan netiek atklātas. Uzņēmuma izpilddirektors Tomass Jakobsens atzīst, ka ar jauno produktu uzņēmums plāno nostiprināt ietekmi vieglo atspirdzinošo alkoholisko dzērienu tirgū. «Šāda tipa alus un sulas dzērieni īpaši populāri Dienvideiropā un arī Vācijā. Esam pārliecināti, ka arī Latvijā pēc tā būs pieprasījums. Turklāt interesi ir izrādījuši arī kolēģi no Igaunijas, kuriem arī to ražosim. Kopumā ceram palielināt un nostiprināt ietekmi vieglo atspirdzinošo alkoholisko dzērienu tirgū, jo jaunais dzēriens satur 2% alkohola. Zelta Radler cienītāji noteikti būs vidējās paaudzes atspirdzinošo dzērienu lietotāji,» teica T. Jakobsens.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Lielākajā daļā Eiropas valstu samazinās aizņemšanās izmaksas

Žanete Hāka, 09.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdien, Eiropas Centrālajai bankai sākot savu obligāciju iepirkumu programmu, lielākajā daļā Eiropas valstu saruka aizņemšanās izmaksas, raksta MarketWatch.

Vācijas desmit gadu obligāciju ienesīgums saruka par 6 bāzes punktiem līdz 0,344%, savukārt īstermiņa parādzīmju ienesīgums saglabājās negatīvā teritorijā.

Tikmēr Dienvideiropā 10 gadu Spānijas valdības parādzīmju ienesīgums saruka par diviem bāzes punktiem līdz 1,271%, bet Itālijas valdības parādzīmju ienesīgums saruka par 3 bāzes punktiem līdz 1,287%. Portugāles aizņemšanās izmaksas samazinājās par vienu bāzes punktu līdz 1,739%.

Vienīgā valsts, kuras obligāciju ienesīgums pieauga, bija Grieķija – par 42 bāzes punktiem līdz 9,739%, ko veicināja neskaidrā politiskā situācija valstī.

Ienesīguma kritumu veicina ECB sāktā obligāciju iepirkumu programma, kuras laikā ik mēnesi tiks tērēti 60 miljardi eiro un kas ir vērsta, lai paaugstinātu inflāciju un veicinātu straujāku ekonomikas izaugsmi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas karš Ukrainā sabombardējis daudzmaz ierasto pasaules kārtību. Turklāt tai pašai Krievijai kaimiņš ir arī Latvija, un notiekošais starmešu gaismā arvien vairāk izceļ dažādas pārdomas par to, kādi patiesībā var izrādīties mūsu valsts riski.

Jau agrāk varēja runāt par situāciju, kad tās pašas procentu likmes Latvijā ir augstākas, ja salīdzina, piemēram, ar vecajām Rietumu demokrātijām. Jau tad varēja mēģināt teikt, ka daļēji tas ir tādēļ, ka mūsu kaimiņos atrodas tāda valsts kā Krievija. Attiecīgi viens scenārijs ir, ka attiecībā uz mūsu valsti un droši vien visu Baltiju kopumā arī nākotnē varēs runāt par pat vēl lielāku tādu kā ģeopolitiskā riska prēmiju.

Tas nozīmētu, ka gandrīz jebkas mūsu valstī tiek uztverts kā riskantāka padarīšana. Procentu frontē to atspoguļotu, piemēram, augstākas likmes. Tomēr ietekme šādai vēl pat papildu Latvijas riska prēmijai varētu būt ļoti plaša.

Labāk kaut ko no Krievijas tālāku

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Vai airBaltic rīkojās gudri, kalpojot par CSeries izmēģinājuma trusīti?

Egons Mudulis, 03.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

To laikrakstam Dienas Bizness pirms 10. maijā gaidāmā Rīgas Aviācijas foruma komentē partneris MIDAS Aviation Džons Grānts, kurš nozarē darbojas jau vairāk nekā 20 gadu.

Fragments no intervijas, kas publicēta 3. maija laikrakstā Dienas Bizness:

Jums ir ļoti garš CV, darbojoties aviācijas jomā. Kas ir jūsu kompetenču jomas?

Esmu komerciālās aviācijas analītiķis ar specializāciju jaunu aviācijas pakalpojumu izstrādē lidostām, valdības institūcijām un citām ieinteresētajām pusēm visā pasaulē.

Kā jūs raksturotu situāciju aviācijā salīdzinājumā ar citām ekonomikas jomām?

Patlaban aviācija, iespējams, ir rentabilitātes cikla virsotnē un nes daudz lielāku peļņu aviolīnijām un akcionāriem pēdējos 4‒5 gados, balstoties uz zemām naftas cenām, lielu pieprasījumu, lidsabiedrību konsolidācijām Ziemeļamerikā. Reisu noslogojums bieži vien pieaudzis līdz 85‒90%. Aviācija ieguvusi arī no jauniem tirgiem Indijā un Ķīnā, kā arī no jaunām tehnoloģijām tādos modeļos kā, piemēram, Boeing 787, A350 un nesen arī Bombardier CSeries, ko veiksmīgi izmanto airBaltic. Salīdzinājumā ar citām nozarēm, aviācija ir bijis diezgan labs bizness. Taču tajā aizvien ir daudz risku, no kuriem nebūt ne mazākais ir degvielas cenas, naftas cenām gada laikā pieaugot par 35%. Līdz ar to aviācijas nozarē nav vietas pašapmierinātībai, vienmēr var notikt kaut kas negaidīts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Video

VIDEO: Veiksmes formula – saprātīgi risinājumi

Māris Ķirsons, 22.12.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijai nav jāatkārto citās valstīs pieļautās kļūdas attiecībā uz dzīvnieku populācijas pieaugumu, bet gan jāmācas no citu pieļautajām kļūdām, kā arī jāizmanto pašiem sava pieredze, vienlaikus jāveicina sabiedrības zināšanas un izpratne par procesiem dabā.

Tāds secinājums skanēja izdevniecības Dienas Bizness sadarbībā ar portālu zemeunvalsts.lv rīkotajā diskusijā Dabas aizsardzības prasību slogs - saimniekošanas izmaiņu indikators Latvijā. Diemžēl cilvēki, kuriem ir viedoklis par konkrēto jautājumu, ne vienmēr ir informēti par to, kāda ir realitāte. Turklāt reti kurš lasa informatīvi izglītojošus rakstus, jo uzmanību vairāk piesaista skaļi virsraksti, kuri pat ne vienmēr atbilst patiesībai.

Plēsēju kļuvis vairāk

„Dabā tukšums nepastāv - ja cilvēku laukos kļūst mazāk, tad, atbrīvojoties dzīves telpai, arī, piemēram, āpšu un dažu citu meža dzīvnieku kļūst vairāk,” situāciju iezīmē Latvijas Mednieku asociācijas valdes priekšsēdētājs Haralds Barviks. Viņš norāda, ka sīko plēsēju skaits ir būtiski pieaudzis, bet - cik tas ir labi, jāvērtē zinātniekiem. „Pieaug arī vilku skaits, un šī problēma jau ir kļuvusi zināma Saeimas līmenī, bet par citiem dzīvniekiem, jo īpaši pārnadžiem, viņu pārpopulāciju runāt nav īstais brīdis, jo, piemēram, aļņu gadījumā esam kritiskas bedres priekšvakarā,” tā H. Barviks. Savukārt Eiropas Medību un dabas aizsardzības asociāciju federācijas viceprezidente, Latvijas Dāmu mednieču kluba dibinātāja, žurnāla Medības galvenā redaktore Linda Dombrovska uzsver, ka dzīvojam interesantā laikā. „Pagājušā gadsimta nogalē ES ieviestās direktīvas strādā — Eiropā dzīvniekiem klājas labi, jo nav valsts, kurā nebūtu atgriezies kāds no lielajiem plēsējiem. Piemēram, vilki atgriezušies valstīs, kur tie nav bijuši 150 - 200 gadus, pieaudzis lāču skaits,” skaidro L. Dombrovska.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Dombrovskis: Latvija var kalpot kā piemērs Grieķijai

Jānis Rancāns, 03.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grieķijai vajadzētu beigt izvairīties no sāpīgām ekonomiskām reformām, uzskata Latvijas Ministru prezidents Valdis Dombrovskis. Premjers savu teikto ilustrēja ar Latvijas sekmīgo atgriešanos no tuvas maksātnespējas apstākļiem.

«Finanšu stabilitātes atjaunošana mums prasīja aptuveni vienu gadu – no 2008. gada nogales, līdz 2009. gada nogalei. Tiklīdz kā tas tika paveikts – atjaunojās arī ekonomikas izaugsme,» pirms piedalīšanās pirmdien notikušajā ES samitā, aģentūrai Deutsche Presse-Agentur sacīja V. Dombrovskis.

«Ja jūs neatrisināsiet savas finanšu problēmas, jūsu ekonomika nestabilizēsies un jūs tiksiet ievilkti ilgā recesijā. Tieši tas pašlaik notiek ar Grieķiju,» norādīja V. Dombrovskis. Premjers uzsvēra, ka grieķi nerisina savas problēmas, vai arī tas netiek darīts pietiekami, kā arī nespēj nodrošināt uzticības atgriešanos savai valstij, kas izraisa recesiju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Laikraksts: Igaunijā 2008. gada krīzes sākuma deja vu sajūta

Gunta Kursiša, 13.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izskatās, ka Igaunija sasniegusi punktu, kad uzņēmējiem, darba devējiem un darba ņēmējiem vajag sākt gatavoties jaunam «samazinājumu un cirpšanas» vilnim, citējot Igaunijas biznesa laikraksta Äripäev pausto, raksta BNN.

Patlaban rodas 2008. gada vasaras beigu deja vu sajūta. Pirms četriem gadiem daži uzņēmēji saprata, ka kompānijas ieņēmumi mazināsies, un paziņoja par darba samaksu samazināšanu. Algu samazināšana vai saglabāšana iepriekšējā līmenī bez palielināšanas tika piedzīvota visos sektoros, ieskaitot sabiedrisko, raksta medijs.

Patlaban parādās zīmes, ka šā gada otrais ceturksnis būs vēl sliktāks nekā pirmais – divus mēnešus pēc gada sākuma Igaunijas kompāniju ieņēmumu izaugsme ir ievērojami samazinājusies, norāda laikraksts.

Krīze Dienvideiropā, kā arī izaugsmes palēnināšanās Ķīnā un notikumi ASV, visticamāk, ietekmēs Igaunijas eksporta apjomus, pauž Äripäev. Laikrakstā teikts - «paredzams, ka pat Somija, Igaunijas nozīmīgākā eksporta partnere, dažus mēnešus ieslīgs recesijā».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gada beigas parasti ir ļoti aktīvs prognozēšanas periods, kad gluži vai katrs mēģina domāt par to, kāda dzīve varētu būt nākamajā apaļajā atskaites posmā. Turklāt šobrīd aiz kalniem vairs nav pat veselas jaunas desmitgades sākums.

Tradicionāli arī "Bloomberg" gada beigās fantazējis par gluži vai tādu kā "pesimista ceļvedi", kas ietver dažādas visnegatīvākās aplēses saistībā ar pasaulē notiekošajiem procesiem. Šāda potenciālo negatīvo notikumu modelēšana ietvērusi, piemēram, jaunus karus, parādu krīzes, burbuļu plīšanu, smagus kiberuzbrukumus utt. Protams, bieži vien šādu pašu negatīvāko aplēšu piepildīšanās iespējamība tiek vērtēta kā visai maza.

Tāpat ļoti grūti izvērtēt kādu armagedonisku scenāriju ietekmi. Šogad gan Bloomberg mainījis ierasto kursu un "pesimista ceļveža" vietā radījis nosacītu "optimista ceļvedi". Medijs skaidro - mūsdienās, atverot kādu laikrakstu, faktiski tāpat jebkura persona varēs uzzināt visa veida negatīvās ziņas un riskus. Tādējādi šogad tas izšķīries iet citu ceļu, un drīzāk meklējis tās lietas, kas, pēc viņu ekspertu domām, nākamgad var pavērsties uz labu. Redzams, ka šoreiz uzmanība koncentrēta sociālās vienlīdzības eksperimentiem un klimatam.Jāteic, ka zināma cilvēku koncentrēšanās uz dažādiem pesimistiskiem notikumiem ir saprotama.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parīzē aizrit pēdējie sagatavošanās darbi pirms plašākai sabiedrībai durvis vaļā vērs viena no pasaules ietekmīgākajām auto izstādēm. Šogad izstādi aizēno sarežģījusies situācija Eiropas auto tirgū, vēsta AP.

Eiropas autoražotāji cer, ka Parīzes autošovs uzrunās jaunus klientus un pircējus, tādējādi atbalstot nozari, kas pēdējā laikā saskārusies ar grūtībām, kuras izraisījusi eirozonas ekonomiskā krīze un augstās degvielas cenas.

Prezentācijā pirms auto izstādes oficiālā sākuma Volkswagen izpilddirektors Martins Vinterkorns atzina, ka nākamais gads nozarei sagādās daudzus izaicinājumus. Lielākie izaicinājumi gaidāmi Dienvideiropā. Pesimistiski nākotnē raugās arī citi autoražotāji. Tā, piemēram, Japānas Toyota Eiropas struktūrvienības izpilddirektors Didjers Lerojs (Didier Leroy) norādīja, ka nākamos divus trīs gadus strauju izaugsmi autoražotāji, visticamāk, nesagaidīs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Azkoyen iegādājas Draugiem Group uzņēmumu Vendon

Db.lv, 01.07.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Privātā un riska kapitāla investors Baltijā BaltCap pārdevis Latvijas uzņēmumu SIA Vendon Spānijas ievērojamākajam starptautiskajam tehnoloģiju uzņēmumam Azkoyen.

SIA Vendon ietilpst Draugiem Group un ir Centrāleiropas vadošais savienojamības un lietu interneta (IoT) risinājumu uzņēmums digitālo maksājumu, kā arī telemetrijas jomā.

Vendon piedāvā attālinātas vadības un maksājumu apstrādes pakalpojumus tirdzniecības automātiem (piemēram, kafijas, dzērienu un uzkodu), kurus nodrošina ar iekārtu, programmaparatūras un programmatūras palīdzību. Uzņēmums ir dibināts 2011. gadā, tā galvenais birojs atrodas Rīgā, bet lielākie noieta tirgi ir Francija, Vācija, Beniluksa valstis un Apvienotā Karaliste ar vairāk nekā 45 000 droši savienotu tirdzniecības automātu tīklu. Vendon ir ceļā no Eiropā bāzēta uzņēmuma uz globālu spēlētāju, jo sniedz savus pakalpojumus vairāk nekā 82 valstīs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Karš ietekmē nabadzīgos, bagātie nezina, kas ir bads un ko nozīmē situācija, kad trīs četrus gadus nav elektrības un ūdens. Cilvēks, kas apgalvo, ka Dienvideiropā ir krīze, nav redzējis, ko nozīmē nabadzība un bezizeja,» intervijā laikrakstam Diena stāstījis armēņu uzņēmējs Rubens Ovsepjans.

Laikraksts viņam jautājis, kas patlaban uztrauc cilvēkus Armēnijā, vai bailes, ka varētu atkārtoties asiņainā Armēnijas un Azerbaidžānas konflikta vēsture.

«Nevar apgalvot, ka situācija ir mierīga. Ik dienu pierobežā ir kādi saasinājumi, mēdz būt bojāgājušie, jo notiek provokācijas. Varbūt kādam ir izdevīgi, ka konflikts tik ilgi velkas. Valstu pārstāvji tiekas, bet konkrētu risinājumu neatrod. Karabahas konfliktam aprit 25 gadi. Vesela paaudze bērnu ir izauguši kara režīmā, nedēļām, mēnešiem slēpjoties pagrabos. Tikmēr lieli priekšnieki brauc šikos mersedesos,» stāstījis uzņēmējs.

«Latvijā secināju, ka jums arī nav krīzes - lai par to pārliecinātos, ir jāpaskatās uz Armēnijas ciemiem. Ik reizi, kad lidmašīnā nolaižos uz dzimtās zemes, esmu priecīgs, bet, kad tieku projām no Armēnijas, arī esmu priecīgs. Skolā mācījos fizikas un matemātikas novirziena klasē, visi bērni bija gudri, solīdi. Tagad, kad satiku klasesbiedrus pēc daudziem gadiem, likās, ka viņi ir morāli un fiziski sagrauti. Pavisam veci veči,» laikrakstam stāstījis R. Ovsepjans.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

FOTO: Latvijas Aviācijas domnīca pulcē nozares gudros prātus

Egons Mudulis, 21.11.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopēju projektu realizēšana veicinās aviācijas nozares konkurētspēju

To Latvijas Aviācijas domnīcas (LAD) piektajās brokastīs secināja Latvijas Aviācijas asociācijas (LAA) valdes loceklis Artūrs Kokars. Nozares spēlētāji diskutēja par aeronavigācijas pakalpojumu konkurētspējas paaugstināšanu, kā arī aeronavigācijas pakalpojumu kompetenču centra izveidi.

Lasi laikraksta Dienas Bizness šīs dienas numuru elektroniski!

Satiksmes vadību Latvijas gaisa telpā un ar to saistītos aeronavigācijas pakalpojumus mūsu valstī patlaban nodrošina viens spēlētājs ‒ VAS Latvijas gaisa satiksme (LGS). LAD ieskatā pastāvīgais pasažieru skaita pieaugums Rīgas lidostā, kas šogad varētu pārsniegt 15% (ap septiņiem miljoniem pasažieru), nebūtu iespējams bez kvalitatīvas aeronavigācijas pakalpojumu sniegšanas gaisa kuģiem. Tas savukārt liecina par LGS darbības efektivitāti. Patlaban uzņēmums sniedz pakalpojumus un tehnoloģisko nodrošinājumu vairākām lietotāju grupām: tranzīta pārlidojumiem, Rīgas lidostai, reģionālajiem lidlaukiem, vispārējai, kā arī militārai aviācijai. Taču LGS jārēķinās, ka strauji attīstās tālvadības gaisa kuģu jeb dronu izmantošana, līdz ar ko tuvāko gadu laikā būs jārod tehniskie un tiesiskie risinājumi, lai droni varētu izmantot vienotu gaisa telpu vienlaikus ar pilotējamo gaisa kuģu aviāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

DB viedoklis: Finanšu disciplīna Eiropā draud pasliktināties

Mārtiņš Apinis, žurnālists, 01.08.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Brexit veicinātā auklēšanās ar Eiropas finanšu vājiniekiem nesola neko labu bloka finansiālajai stabilitātei nākotnē

Nesen publicētā informācija par to, ka Latvijai šā gada pirmajā ceturksnī bijis trešais straujākais valsts parāda pieaugums Eiropas Savienībā (ES), iespējams, kādam likusi nepatikā saraukt uzacis vai izteikt viedokli, ka mūsu valsts neattīstās, bet tikai audzē parādu kalnu. Tomēr pašreizējā realitāte ir neapstrīdams fakts, ka iepriekš pieminētajā laika posmā mūsu valsts parāds bija piektais mazākais ES ietvaros, attiecībā pret valsts ekonomikas apjomu nedaudz mazāks nekā tādai finanšu paraugvalstij kā Dānija. Turklāt, ja gribam gūt objektīvu ainu attiecībā uz finanšu dinamiku, ir jāraugās garākā, piemēram, gada griezumā. Pretējā gadījumā kāds lielāks obligāciju laidiens, kas, cita starpā, ir domāts nevis parāda palielināšanai, bet jau esošo valsts saistību pārfinansēšanai, var ievērojami mainīt parāda statistiku, liekot domāt par valsts finanšu situācijas pasliktināšanos, sevišķi, ja tas ir tik mazā valstī kā Latvija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

LTVC: vēl nav pamata satraukumam par cenu kāpumu pārtikai lielā sala dēļ

Sandra Dieziņa, 15.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

FAO pārtikas cenu indekss janvārī attiecībā pret decembri ir palielinājies par 2%, bet tam nav saistība ar lielo salu Eiropā, liecina Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) rīcībā esoša informācija.

Bargā ziema Eiropā negatīvi ietekmē graudkopību, dārzkopību un lopkopību tajos reģionos, kuros tik zemas temperatūras mēdz būt ļoti reti.

Kviešu cenas pēdējā nedēļā sasniegušas augstāko līmeni astoņu mēnešu laikā, jo pastāv bažas par aukstuma negatīvo ietekmi uz sējumiem. Ukrainā sals kviešu prognozētās ražas var samazināt par trešdaļu. Bez tam sals ierobežo graudu eksportu no Melnās jūras reģiona.

Dienvideiropā ir problēmas ar produktu transportēšanu, jo daudzi ceļi ir klāti ar sniegu un ledu, bet to attīrīšanai nepietiek jaudu. Vairāki kanāli un upes, ieskaitot Donavu, ir aizsaluši, tādējādi piegādes pa šiem iekšējiem ūdensceļiem ir pārtrauktas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdības veidošanu Grieķijā uztic Antonim Samaram. Bažas par Dienvideiropas ekonomiku saglabājas.

Pēc svētdien notikušajām vēlēšanām Grieķijā, kurās uzvarēja starptautisko aizdevumu atbalstošās partijas ar Jauno Demokrātiju priekšgalā, notiek koalīcijas veidošanas process. Finanšu tirgi, investori un pati eirozona ar nenoliedzamu nervozitāti gaidīja šo vēlēšanu iznākumu, jo bažas raisīja partijas Syriza, kas pazīstama ar savu strikto nostāju par starptautiskā aizdevuma pārtraukšanu Grieķijai, iespējamā uzvara.

Uzzinot vēlēšanu rezultātus, investori nekavējoties reaģēja, palielinot eiro vērtību, kas bija kritusies pēdējo nedēļu laikā, pateicoties vispārējām bažām par iespējamo Grieķijas straujo izeju no eirozonas, kas savukārt apdraudētu kopējās valūtas pastāvēšanu. Pirmdienas rītā, sākot darbu Āzijas akciju tirgiem, bija novērojams mērens akciju vērtību un naftas cenas pieaugums. Tomēr pastiprinātā uzmanība reģionam kopumā ir atklājusi plašas strukturālas problēmas Dienvideiropā, kas turpina apdraudēt pasaules ekonomiku.

Komentāri

Pievienot komentāru