Nekustamais īpašums

Latvijas laukus izpirkuši ārzemieki

Lato Lapsa, Kristīne Jančevska, Baltic Screen, speciāli Db, 16.05.2008

Jaunākais izdevums

Lielais zemes iegādes un pārpirkšanas laiks Latvijas laukos ir beidzies, un par vislielākajiem lauksaimniecības zemes īpašniekiem pārliecinoši ir kļuvuši ārzemnieki.

To rāda jau tradicionālā ikgadējā informācija par Latvijas, Rīgas, Jūrmalas un Rīgas rajona lielāko un vērtīgāko zemes platību īpašniekiem, ko Baltic Screen apkopojis, balstoties uz Valsts zemes dienesta atlasītajiem datiem.

No lielo lauksaimniecības zemes īpašnieku pirmā desmitnieka kompānijām, kurām kopā pieder nepilni 27,5 tūkstoši hektāru lauksaimniecības zemes, tikai divās – Foran real estate un Projektu konsultāciju tehnoloģijas – vismaz daļa pieder pašmāju uzņēmējiem. Savukārt pārējās astoņas simtprocentīgi pieder citu valstu uzņēmējiem.

Citādāka gan ir situācija pirmajā divdesmitpiecniekā: ņemot vērā neoficiālās ziņas par atsevišķām kompānijām, kas neatklāj savu akcionāru sarakstu, 11 no 25 lielākajiem lauksaimniecības zemes īpašniekiem ir Latvijas pilsoņi vai arī uzņēmumi, kuros kontrolpakete pieder Latvijas pilsoņiem vai pastāvīgajiem iedzīvotājiem.

Tikmēr straujās pārmaiņas lielo lauksaimniecības zemes īpašnieku vidū ir faktiski beigusies: ja vēl pirms gada no lielāko zemes īpašnieku pirmajiem divdesmitniekiem pērn pazuda astoņi uzņēmēji un veselas 12 kompānijas, tad šoreiz pazudušo – savu zemju pilnīgu vai daļēju pārdevēju – faktiski nav.

Arī būtisks jaunpienācējs saraksta augšdaļā ir tikai viens – SIA Latgales zaļā zeme: gada laikā šis uzņēmums, kas pieder Zviedrijā reģistrētajai Svenska Hus Foretagen AB, spējis sarakstā pakāpties uz augšu par veselām 34 vietām, papildus jau esošajam 921 lauksaimniecības zemes hektāram iegādājoties vēl vairāk nekā 600 hektāru.

Šis gada zemes pirkumu apjoms uz kopējā fona gan ir bijis būtisks, taču vienlaikus vērojama arī vēl kāda tendence: lielākā daļa ievērojamāko zemes īpašnieku savas platības turpina palielināt, gadā vidēji klāt iegādājoties no dažiem desmitiem līdz diviem trim simtiem hektāru zemes.

Fiziskās un juridiskās personas – Latvijas lielāko lauksaimniecības zemes platību īpašnieces

Kopējā platība (ha)Meža zemes platība (ha)Lauksaimniecības zemes platība (ha)Zemūdens zemes platība (ha)Zemes kadastrālā vērtība (milj. LVL)
SIA Artis JP5367,5229,94841,89124,811,98

Dāņu kompānijai Kurland ApS piederošā uzņēmuma lauksaimniecības zemju kopplatība gada laikā nedaudz palielinājusies, - tagad zemes ir par 267 hektāriem vairāk.

SIA Istra mežs7029,211820,234241,44164,941,1
Zviedru kompānija Skogssallskapet AB mainījusi savu uzņēmumu struktūru Latvijā, un līdz ar to tai piederošās zemes apsaimniekotājuzņēmums savu nosaukumu mainījis no SIA Skogssallskapet Latvia uz SIA Istra mežs. Gada laikā uzņēmuma zemes platības papildinājušās ar vēl pārsimt hektāriem.

SIA Tand Ukri3328,78161,233041,6957,241,87
Arī šai ASV reģistrētās ārzonas kompānijai Trocom LLC piederošajai uzņēmējsabiedrībai izdevies noturēt savu vietu lielāko lauksaimniecības zemju īpašnieku sarakstā, turklāt platības gada laikā augušas par 270 hektāriem.

SIA Friedrich Haase3344,73346,12742,1775,740.81
Vācijas pilsonim Frīdriham Segelkem Hāsem piederošā kompānija turpina savu ekspansiju Latvijas zemes tirgū: aizpērn platības tika palielinātas par 350 hektāriem, aizvadītā gada laikā nākuši klāt vēl 424 hektāri, kas ļāvis šajā sarakstā pakāpties par vienu vietu augstāk.

SIA Myrtillus11 625,788009,22739,23132,951,65
Nu jau bijusī Hārvardas universitātes ziedojumu fonda apsaimniekotāju meitaskompānija (tagad jau tā nonākusi Zviedrijas Bergvik Skog AB rokās) sākusi piebremzēt savu darbību zemju iegādē Latvijā, - pērn tā iegādājusies vien 65 hektārus lauksaimniecības zemes, līdz ar to arī nācies noslīdēt par vienu vietu zemāk lielāko lauksaimniecības zemju īpašnieku sarakstā.

SIA Foran real estate7733,244889,882131,57118,251,31
Vēl viens meža nozares uzņēmums (neliels līdzīpašnieks – arī Latvijas uzņēmums Gundars Skudriņš), kuram piederošās lauksaimniecības zemju platības gada laikā iespaidīgi pieaugušas – par 1365 hektāriem. Pērnā gada otrajā pusē uzņēmums informēja par nopietniem plāniem iegādāties lielas meža zemes platības arī kaimiņvalstīs Lietuvā un Igaunijā, turklāt lauksaimniecības zemēm atrasts vērtīgs pielietojums – siena ražošana eksportam uz Skandināviju. Ja pērn šajā sarakstā uzņēmums ieņēma vien 77. vietu, tagad tas ir stabils pirmā desmitnieka dalībnieks.

SIA Projektu konsultāciju tehnoloģijas3629,5952,52104,13450,51
Šis uzņēmums jau otro gadu pēc kārtas samazina tā īpašumā esošās lauksaimniecības zemes. Pagājušā gada laikā tās sarukušas par 140 hektāriem.

SIA CVH2642,78435,362013,3553,220,94
Pērn debitējot šī saraksta pirmajā desmitniekā, Dānijā reģistrētajam uzņēmumam E.C.White ApS piederošā kompānija šogad saglabājusi savu vietu. Turklāt tās īpašumā esošās lauksaimniecības zemes gada laikā augušas par 154 hektāriem.

SIA Dobele Agra S.I.A.1910,9510,461848,214,621,91
Viens no ārvalstu kapitāla veterāniem lauksaimnieciskajā ražošanā Latvijā – Austrijas AGRA Gesellschaft fur landwirtsschafliche Entwicklung und Beteiligung GmbH meitasuzņēmums vairs neturpina aktīvo zemju uzpirkšanu.

SIA Ascheberg2211,4281,3171843,6

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltkrievijas iedzīvotāji nacionālās valūtas devalvācijas dēļ divu dienu laikā ir izpirkuši praktiski visas importa preces veikalos, ziņo newsru.com.

Par rubļa devalvāciju Baltkrievijā tika paziņots 1. janvārī. Veikalos, kuros netika pārvērtētas preces un tajos, kuri vispār bija atvērti, iedzīvotāji drūzmējušies ap importa ledusskapjiem, veļas mašīnām un citām saimniecības precēm.

«Vakar un aizvakar šeit bija liels cilvēku pieplūdums! Dienas laikā tika izpārdoti aptuveni 50 ledusskapji. Vidēji pērkot vienu ledusskapi, cilvēki varēja ietaupīt apmēram 200 dolārus,» teicis viens no Minskas universālveikala pārdevējiem. Pēc viņa teiktā, cilvēki pirkuši visu – elektriskās tējkannas, plītis, putekļusūcējus, gludekļus utt. Pircēji bijuši visās veikala nodaļās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Aicina steidzami nokārtot dokumentus lietošanā esošas zemes izpirkšanai

Vēsma Lēvalde, Db, 20.08.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz šā gada 1.septembrim Liepājas pilsētas izpirkšanas reģistrā var nokārtot dokumentus zemes privatizācijai par sertifikātiem, informē pašvaldība.

Tie ir dzīvojamo ēku īpašnieki, kuriem atzītas tiesības izpirkt zemi par sertifikātiem, kā arī bijušie zemes īpašnieki vai viņu mantinieki, kuriem atjaunojamā platība ir lielāka par vēsturisko. Šīm personām jāiesniedz Valsts zemes dienesta Dienvidkurzemes reģionālajā nodaļā reģistrācijai zemes robežu plāns vai jāveic priekšapmaksu privatizācijas sertifikātos pirms zemes izpirkšanas līguma noslēgšanas.

Saskaņā ar Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likuma 26. pantu dzīvojamās ēkas īpašniekiem, kuri nav izpirkuši lietošanā esošo zemi, zemes lietošanas tiesības izbeidzas, ja līdz 2008. gada 1. septembrim nav iesniegts Valsts zemes dienesta reģionālajā nodaļā reģistrācijai zemes robežu plāns vai apliecinājums par priekšapmaksas veikšanu privatizācijas sertifikātos pirms zemes pirkuma līguma slēgšanas, informē Liepājas pilsētas Zemes komisijas sekretāre Inga Krivcova. Jau 2007. gada oktobrī Liepājas pilsētas Zemes komisija visas Liepājas pilsētas izpirkšanas reģistrā iekļautās personas ierakstītās vēstulēs aicināja nekavēt īpašuma tiesību noformēšanu, jo bija paredzams, ka ar 2008. gada 1. janvāri krietni pieaugs zemesgabalu kadastrālās vērtības, bet līdz 2007. gada beigām vēl bija iespēja izpirkt zemi par tā gada kadastrālo vērtību, veicot priekšapmaksu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pateicoties LU Fonda administrētā SIA «Mikrotīkls» ziedojuma finansējumam (45 000 EUR), LU Fizikas un matemātikas fakultātes Lāzeru centrs un Magnētisku mīkstu materiālu laboratorija kopīgiem spēkiem ir izveidojuši augstas klases magnētiskā lauka attēlošanas iekārtu, informē universitātē.

Izveidojot jauno eksperimentālo iekārtu, zinātnieki ieguvuši iespēju veikt mērījumus ne tikai sistēmās, kas interesantas fizikas, medicīnas un bioloģijas pētījumiem, bet arī sistēmās ar plašu praktisko pielietojumu elektronikā un arī naftas ieguvē.

Projekta «Magnētiskā lauka attēlošanas eksperimentālās iekārtas uzlabošana» īstenošanas rezultātā eksperimentālā sistēma ieguvusi gan jaunas iekārtas, gan programmatūru. Izveidotā iekārta ļauj mērīt magnētiskos laukus, ko rada dažādi materiāli ar telpisko izšķirtspēju, kas sasniedz vienu divsimto daļu no cilvēka mata biezuma. Iekārtas jaunā konstrukcija ļauj uzlabot ne tikai mērījumu kvalitāti, bet arī būtiski paplašināt pētāmo paraugu klāstu. Tagad «magnētiskā lauka attēlošanas iekārta» spēj mērīt ne tikai magnētiskos laukus, ko rada mikroskopiskas magnētiskas daļiņas un to ķēdītes, bet arī laukus, ko rada necaurspīdīgi cieti un šķidri magnētiski paraugi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Apvainojumi ļoti sāpina lauksaimniekus

Valters Bruss, Tērvetes lauksaimnieks, restorāna "Zoltners" īpašnieks, 01.06.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No savas vairāk nekā 30 gadus garās lauksaimnieka pieredzes varu droši teikt, ka rapsis noteikti nav videi kaitīga kultūra, bet, tieši otrādi, ir neatsverams palīgs augu sekas nodrošināšanai un augsnes ielabošanai.

Vēlos saprotamā valodā iepazīstināt ar rapša audzēšanu to sabiedrības daļu, kurai nav tiešas saskares ar lauksaimniecību, bet kuru noteikti uztrauc pēdējā laikā sociālajos tīklos atrodamā informācija par rapša briesmīgo ietekmi uz vidi, iedzīvotājiem un mājdzīvniekiem.

Šogad rapša platības Latvijā aizņem ap 140 tūkstošiem hektāru. Līdz gadsimtu mijai tā izplatība Latvijas laukos bija nenozīmīga, bet, pasaulē attīstoties biodegvielas tirgum, tā cena būtiski pieauga un kļuva ekonomiski nozīmīga visā pasaulē. Latvijā rapša platību pieaugumu arī veicināja cukurbiešu audzēšanas pārtraukšana 2006. gadā.

Šobrīd rapsim Latvijā ir nozīmīga loma sējplatību apritē, sevišķi saimniecībās, kuras specializējušās tikai augkopības produkcijas ražošanā. Bez graudaugiem (kvieši, rudzi, mieži, auzas) un pākšaugiem (zirņi, pupas) klimatisko apstākļu dēļ Latvijā nav iespējams audzēt daudz laukaugu kultūru, kuras būtu ekonomiski un klimatiski pamatotas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Zemnieki: Ilgtermiņā ir svarīgi izmantot Latvijas resursus

Žanete Hāka, 05.04.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biedrības Zemnieku saeima valdes sēdē diskutēts par aktualitātēm Latvijas reģionos, kā arī turpmākajiem piena nozares situācijas stabilizācijas pasākumiem, informē biedrības pārstāvji.

Vēlreiz tika apstiprināts, ka Latvijas robežās vienlaikus var pastāvēt ļoti dažādi klimatiskie apstākļi. Kamēr Kurzemes Dienvidu daļā un Zemgalē ir sākusies sēja, Latgales un Vidzemes laukus vietām vēl klāj sniegs. Ir reģioni, kur sals ziemājus nav saudzējis. Visvairāk cietis ir rapsis Jēkabpils pusē, savukārt graudaugi, kā piemēru minot kviešus, ir pārziemojuši salīdzinoši veiksmīgi.

SIA Gavsene saimnieks Aigars Zadiņš no Dundagas stāsta, ka zeme ir pietiekami sausa un pākšaugu un auzu sēja ir sākusies. Ziemāji Kurzemē ir pārziemojuši labi. Tiesa, staltbriežu populācija kļūst arvien lielāka, un tie arī pēc sniega nokušanas turpina mieloties ar ziemājiem. Piena iepirkuma cena Dundagas pusē ir 21 eirocents par litru piena, kas tiek noturēta, pateicoties Dundagas pienotavas aktīvajam darbam vietējā tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bioloģiskā saimniecība Vecmuižnieki kopš deviņdesmito gadu sākuma attīstījusies senā mājvietā Talsu novada Balgales pagastā. Vienā no trim sendienu ēkām – pamatīgā, no laukakmeņiem celtā zirgu stallī – iekārtota plaša medus fasētava, noliktava un birojs

Bišu ganības Rīgā un Jūrmalā

«Cik necik darbojamies ar bitēm,» saka dravnieks Egons Upītis. Taču pieticīgums ir nevietā, jo Vecmuižnieki ar turpat 300 bišu saimēm ir viena no lielākajām bioloģiskajām dravām Latvijā. Vecmuižnieki apsaimnieko laukus vairāk nekā simt hektāru platībā. Saimniecības laukus abpus ceļam ziliem ziediem izrotājusi facēlija, toties kaimiņos lauksaimnieki strādā, izmantojot lauksaimniecības ķīmiju. Līdz ar to Vecmuižniekus ierobežo nosacījumi, kas jāievēro bioloģiskajās dravās. Tuvumā konvencionālajiem laukiem bioloģisku medu ievākt ir aizliegts, lai izvairītos no pesticīdu atliekvielām produkcijā. Iepriekš Vecmuižniekos bija vairāk nekā 400 saimju, bet bioloģiskās lauksaimniecības prasību pastiprināšanās dēļ to skaits samazināts līdz 270.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Tiesa atzīst dāņu uzņēmēju par vainīgu nelikumīgā Latvijas lauku smidzināšanā

Sandra Dieziņa, 14.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valmieras rajona tiesa daļēji apmierināja Latvijas Biškopības biedrības (LBB) prasību pret SIA Jaunbāģi, to atzistot par vainīgu zaudējumu radīšanā un piespriežot kompensēt lielāko daļu no biškopjiem radītajiem zaudējumiem.

«Esam apmierināti ar tiesas lēmumu. Latvijas likumdošana ir jāievēro ne tikai Latvijas pilsoņiem, bet arī ārvalstniekiem, kuri šeit saimnieko. Pārkāpjot likumu ir jāsaņem sods un vainīgajam jākompensē cietušas puses zaudējumi. Ceru, ka nākotnē tādi gadījumi vairs neatkārtosies. Latvijas Biškopības biedrība aicina lauksaimniekus un biškopjus uz sadarbību, un lūdz smidzināt laukus ievērojot likuma normas. Mums visiem kopā ir jārūpējas par tīru Latvijas vidi,» norāda Armands Krauze, LBB valdes priekšsēdētājs. LBB tiesas spriedumu nepārsūdzēs. Pilns tiesas spriedums būs pieejams 28. augustā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Cimermanis: «lauki noveco», ātri jādomā par nodarbinātību ārpus lauksaimniecības

Ritvars Bīders, 18.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apdzīvotība Latvijas lauku reģionos pēdējo gadu laikā aizvien sarūk, un viens no lauku dzīves balstiem – lauksaimniecības nozare – piedzīvo smagus satricinājumus, proti, ir nepietiekama jaunā lauksaimnieku paaudze, kamdēļ Latvijas «lauki noveco», atklāj Latvijas lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) veiktais pētījums.

«Pētījuma secinājums ir, ka lauksaimniecības nozare katru gadu kļūst efektīvāka un modernākas tehnoloģijas viennozīmīgi «izspiež» darbaspēku ārā no laukiem. Pēdējo piecu gadu laikā ļoti strauji samazinās nodarbināto skaits tieši lauksaimniecības nozarē,» LNT raidījumā 900 sekundes sacīja LLKC valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimermanis, atzīstot, ka nākotnē cilvēkiem arvien mazāk būs ko darīt lauksaimniecības nozarē.

«Visas Latvijas mēroga jautājums ir, vai apdzīvoti lauki ir mūsu vērtība? Vai mēs gribam laukos cilvēkus un līdz ar to veicinām pasākumus citu nodarbinātības veidu attīstībai ārpus lauksaimniecības? Vai arī mēs uzskatām, ka tas ir normāli, ka lauki tiek pamesti?» sacīja LLKC vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Viņķele: sapnis, ka katrs attālākais pagasts būs ar asfaltētu ceļu un lielu slimnīcu, nav reāls

Jānis Rancāns, 02.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Programmas Darbs Latvijā mērķis ir nevis iztukšot Latvijas laukus un pierobežu, bet gan palīdzēt atrast cilvēkiem darbu tuvākajā apkārtnē, atbalstot viņu ikdienas nokļūšanu uz darbu, jo nav reāls sapnis par vienlīdz attīstītām visām Latvijas pašvaldībām.

Tā intervijā Latvijas Radio sacīja labklājības ministre Ilze Viņķele. Ministre arī norādīja, ka programmas īstenošanai jau ir sakārtoti nepieciešamie normatīvie akti un to varētu uzsākt šā gada rudenī, bet pilotprojekta laikā atbalstu varētu saņemt līdz 300 cilvēkiem.

Ministre uzsvēra, ka programmu sauc Darbs Latvijā un tās mērķis ir novērst cilvēku izceļošanu no valsts. Programmas ietvaros tiks sniegts atbalsts transporta kompensācijas veidā, lai nokļūtu uz darbu un vakarā mājās, un tikai ekstrēmākais atbalsta veids būšot pārcelšanās pabalsts, kas varētu izpausties noteiktā daudzuma īres naudas apmaksā pie nosacījuma, ja cilvēks spēs apliecināt, ka viņam citā Latvijas reģionā būs stabils darbs. Ministre pastāstīja, ka tas ir vienreizējs atbalsts uz noteiktu laiku un notiek arī citu valstu pieredzes pētīšana.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investīciju baņķieris Ģirts Rungainis nekad nav vairījies paust pretrunīgi vērtētus viedokļus, un arī par aktuālo Grieķijas krīzi viņš runā tiešu valodu: pārējām Eiropas valstīm nav nekādas vajadzības glābt grieķus, kas paši vainīgi pie tagadējās situācijas, jo ļāvušies «populistu, boļševiku un anarhistu» sirēnām. Pēc viņa domām, arī Latvija nav imūna pret vieglas dzīves solītājiem, kas vienmēr ir gatavi dāsni izdāļāt citu cilvēku nopelnīto naudu, piektdien raksta žurnāls Sestdiena.

Rungainis apgalvo, ka Latvija uz pozitīvām pārmaiņām varēs cerēt tad, kad mūžībā būs aizgājusi «boļševiku un čekistu» paaudze. Viņš atsaucas uz Bībelē aprakstīto efektīvo sabiedrības ārstēšanas kursu: 40 gadiem tuksnesī. «Mūsdienu apstākļos, kad cilvēki dzīvo ilgāk, droši vien jāpaiet kādiem 60 gadiem, lai nomainās trīs paaudzes.»

Fragments no intervijas:

Kā notikumi Grieķijā ietekmēs Latviju?

Pozitīvi, jo cerams, ka Eiropa mācīsies no kļūdām un kļūs stiprāka. Itāļi, spāņi un portugāļi, raugoties uz Grieķijas pieredzi, mācās, kā nevajag darīt. Grieķija mums arī skaidri parāda, ka jebkāds populisms agri vai vēlu beidzas ar krahu, jo populisti var tikai sasolīt, bet ne izdarīt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

LAD četrām saimniecībām prasa atmaksāt 37,3 tūkstošus eiro nepamatoti saņemtās kompensācijas par plūdu zaudējumiem

LETA, 05.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lauku atbalsta dienests (LAD) četrām saimniecībām prasa atmaksāt kopumā 37 300 eiro nepamatoti saņemtās kompensācijas par plūdiem, aģentūra LETA uzzināja LAD.

LAD informēja, ka dienests izlases veidā veica atkārtotas kontroles, lai pārbaudītu, vai pieteiktās platības, kas cieta plūdos un lietavās 2017.gadā augustā un septembrī, ir bijušas atbilstošas kompensācijas saņemšanai. LAD pēc riska atlases metodes atkārtoti apsekoja 6% no kompensētajām pieteiktajām platībām. 2017.gada nogalē LAD saņēma sūdzības par negodprātīgu rīcību astoņās saimniecībās un divos pagastos, piesakoties plūdu seku novēršanai paredzētajām kompensācijām.

Kopumā LAD atkāroti apsekoja 49 saimniecības (5475 hektāru platībā). Kontroļu rezultātā četrās saimniecībās (169 hektāros) tika konstatēts, ka pēc kompensāciju saņemšanas tomēr ir novākta raža, kas nebija ļauts. Šīm saimniecībām kompensācijās saņemtos finanšu līdzekļus - kopumā 37,3 tūkstošus eiro - LAD pieprasījis atmaksāt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Vidzemes un Latgales lielākais graudu kooperatīvs saņēmis 20 miljonu eiro aizdevumu

Zane Atlāce - Bistere, 05.07.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vidzemes un Latgales graudu kooperatīvs LPKS VAKS ir saņēmis no Swedbank finansējumu apgrozāmajiem līdzekļiem 20 miljonu eiro apmērā, informē bankas pārstāvis Jānis Krops.

Vienošanās ļaus kooperatīvam veiksmīgāk iepirkt graudus jaunajā graudu kulšanas sezonā, turklāt vienošanās par finansējumu ļaus kooperatīvam veiksmīgāk aizstāvēt vietējo ražotāju intereses kopējā tirgū.

Ņemot vērā labās ražas prognozes un līdz šim sasniegto, finansējums tiks izmantots kooperatīvās sabiedrības tiešās darbības nodrošināšanai, sniedzot atbalstu vietējiem lauksaimniekiem – graudu ražotājiem. Stabils finansējums dod iespēju elastīgāk vienoties par graudu iepirkuma cenām, kā arī ļaus efektīvi izmantot graudu uzglabāšanas iespējas un palīdzēs nodrošināt lauksaimniekus ar ražošanai nepieciešamajām izejvielām jau nākamajā sēšanas sezonā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Optiskā kabeļa guldīšanai jārok zeme labības laukā

Dienas Bizness, 22.07.2014

Arnolda Jātnieka labības laukā marķēta trase rakšanas darbiem un optiskā kabeļa ieguldīšanai.

Foto: Ivars Bogdanovs, Bauskas Dzīve

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) šomēnes gatavojas guldīt zemē optisko kabeli ceļa Bauska–Aizkraukle malā. Rakšanas darbos varētu tikt izpostīta ceļmalā iesētā labība, vēsta reģionālais medijs Bauskas Dzīve.

Bauskas novada Codes pagasta zemnieku saimniecības «Vaidelotes» īpašnieks Arnolds Jātnieks piektdien, 18. jūlijā, ziņojis par mērniekiem, kas iepriekšējā dienā labības laukā mērīja kabeļa vietu. «Vakar izdevās mērniekus no labības lauka aizraidīt, bet šodien viņi atkal ir klāt, bradā sējumus un nosprauž kabeļa vietu,» stāstījis zemnieks.

Optisko kabeli paredzēts guldīt zemē ceļa aizsargzonā, kas ir 13,5 metrus no brauktuves ass līnijas. Šī zemes strēmele gar ceļu ir valsts akciju sabiedrības «Latvijas Valsts ceļi» (LVC) īpašums. A. Jātnieks skaidrojis, ka līdz šim LVC nekad nav iebildis, ka zemnieki laukus apstrādā līdz ceļa malai. Tādējādi zeme neaizaug ar nezālēm un ieguvējs ir gan zemes īpašnieks, gan zemnieki.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Lauksaimnieks: «Saņēmām «dāvanu» no valsts»

Raivis Bahšteins, 12.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Valsts ceļi ar Valsts policijas un pašvaldību palīdzību no vienas puses formāli pilda likumu, no otras – soda lauksaimniekus, spiežot samazināt aramzemes platības, pirmdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Graudu novākšanas sezonā lauksaimnieki ne tikai spiesti rēķināties ar lietavu sekām, bet arī ar zemes apstrādātājiem nesaprotamiem sodiem. Arot laukus tāpat kā iepriekšējos gados, Latvijas valsts ceļi (LVC) kopā ar pašvaldībām un Valsts policiju sākuši izdalīt sodus. «Tādējādi lietavām pa vidu saņēmām «dāvanu» no valsts,» stāsta SIA Saktas ZS valdes priekšsēdētājs Jurģis Krastiņš. Uzņēmumam piemērots 700 eiro liels naudas sods par iearšanu lauku ceļa nodalījuma joslā Rūjienas pusē. Dabā redzams, ka ceļa konstrukcija nav bojāta, jo lauku ceļu un Saktas ZS laukus atdala pietiekami plata josla, uzstāj J. Krastiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Latvijā trūkst graudu sējai

Lelde Petrāne, 05.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augstās graudu cenas, kas mudinājušas izpārdot teju visas graudu rezerves, un nepieciešamība pārsēt bojā gājušos ziemājus, radījuši sējas graudu deficītu Latvijā, vēsta lairaksts Neatkarīgā.

Ikšķiles zemnieku saimniecība Lauciņi nedēļas sākumā steigusi pabeigt graudu sēju. Pēc saimnieka Aināra Siliņa teiktā, šogad salīdzinājumā ar citiem gadiem sēja nav ne aizkavējusies, ne īpaši aizsteigusies laikam priekšā. Lauciņu saimnieks gan raizējas, ka iesētajiem augiem varētu pietrūkt mitruma, jo siltās Lieldienas, par kurām priecājās lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju, pamatīgi izsusināja laukus.

Kamēr saimnieks izrādījis apkārtējos laukus, viņa mobilais tālrunis tikpat kā nepārstājis pievērst saimnieka uzmanību. Teju katrs zvanītājs interesējies par iespēju iegādāties sēklu. Diemžēl daudziem nācies atteikt, un A. Siliņš zvanītājiem skaidrojis, kur vēl varētu iegādāties graudus sējai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

Zemniekiem apdrošināšanas atlīdzībās par zaudētu ražu šogad izmaksāti 7 miljoni eiro

Db.lv, 24.10.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī 2022. gada vasara kļuva par trešo siltāko novērojumu vēsturē kopš 1924. gada, lielākās apdrošināšanas atlīdzības lauksaimniekiem par sējumu bojājumiem tika izmaksātas par lietus un vētras radītajiem zaudējumiem, lielākoties veldri, nevis sausuma radītiem zaudējumiem.

Kopumā atlīdzībās par ražas zudumiem apdrošinātāji zemniekiem 2022. gada vasaras sezonā ir izmaksājuši 7,01 miljonu eiro, liecina Latvijas Apdrošinātāju asociācijas (LAA) apkopotie dati no 3 biedriem, kas piedāvā šo pakalpojumu.1

Šā gada atlīdzības par apdrošinātajiem sējumiem ir būtiski lielākas nekā 2021. gadā, kad tās sasniedza 4,94 miljonus eiro. Pērn arī daudz vairāk atlīdzību zemnieki saņēma par sausuma radītajiem zaudējumiem. Lielākā atlīdzība šovasar izmaksāta par veldrē sakritušu labības lauku ap 350 ha platībā.

Tieši siltā un saulainā vasara šogad ļāvusi zemniekiem veiksmīgi nokult arī lietus noguldītos veldres laukus un iztikt bez papildu izdevumiem graudu kaltēšanai, ir secinājuši Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) augkopības eksperti savā ikgadējā ražas sezonas izvērtējumā.2 Pēc LAA biedru sniegtajiem datiem, 95% apdrošināšanas atlīdzību izmaksāts par lietus un vētras radītajiem zaudējumiem, un 5% - par krusas nodarīto postu. Visvairāk negadījumu un atlīdzību izmaksas gadījumu bijis Zemgalē (Dobeles, Jelgavas un Bauskas novadi), kā arī Kurzemē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ilgstošā sausuma dēļ, trūkstot lopbarībai, jau tiek likvidēti mājlopi, aģentūru LETA informēja Kuldīgas novada lauksaimnieki. Kuldīgas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Signeta Lapiņa informēja, ka Kuldīgas novada pašvaldība rosina Ministru kabinetam izsludināt ārkārtas situāciju lauksaimniecībā.

Smagākā situācija izveidojusies lopkopjiem. Saimniecības likvidē lopus, jo nespēj tos pabarot. Ganības ir izdegušas, tāpēc lopiem nav, ko ēst. Zemnieki lopus baro ar pagājušā gadā novākto sienu. Tas rada bažas par to, ar ko baros lopus šajā ziemā.

Bioloģiskā saimniecība Rozbeķi no Kabiles pagasta pārdos aptuveni 40 gaļas lopus, lai pabarotu piena govis. Saimniecība ir 300 hektārus liela, un tajā tiek audzēti aptuveni 150 lopi, tai skaitā 50 piena govis. "Audzējam kviešus, miežus, auzas, griķus. No izaudzētā barojam lopus, citus gadus ražu pat pārdodam, taču, tā kā šogad mums ir stipri mazāka raža, nesanāks pat pabarot savus lopus," pastāstīja saimnieks Māris Lankovskis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

FOTO: DB viesojas zemnieku saimniecībā Jaunstrūkas

Sandra Dieziņa, Jānis Šķupelis, 28.08.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietusgāzes nobremzē ražas novākšanu un ievieš korekcijas kopražas prognozēs

Latgalē un daļā Vidzemes ūdens pagājušajā nedēļā applūdināja labības laukus, pļavas, kartupeļu vagas un dārzus. Stiprais vējš veldrē noguldīja lauka pupu, zirņu un labības laukus, kā rezultātā ir apdraudēta ražas kvalitāte un ražas novākšana, vēsta Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija.

DB ceturtdien viesojās Vidzemes ziemeļu daļā, tur saimnieki var uzelpot, jo daļu labības jau nokūluši. Lai arī lietus kulšanas darbus bija apstādinājis, lauksaimnieki cer, ka labību izdosies novākt. Z/s Jaunstrūkas saimnieks Valdis Circenis komentē: «Šķirnes Kaupo rudzus jau paguvām nokult, bet mieži vēl nav gatavi. Cenšamies sēt agrās šķirnes, bet šogad veģetācija aizkavējās. Pavisam vēl jākuļ divas trešdaļas lauku».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar ražas novākšanas sezonu atkal aktualizējies jautājums par agroķīmisko līdzekļu lietošanu.

«Lūk, tāpēc es veikalā eju garām maizei, uz kuras rakstīts Veselība, Kliju maize vai kas tamlīdzīgs. Vēlās vakarstundās daudzi lielie zemnieki īsi pirms kulšanas miglo laukus ar raundapu [agroķīmisks līdzeklis - redakcija]. Tā izdodas nonākt pie lielākas peļņas, ietaupot uz graudu kaltēšanu,» šāds sociālā tīkla Facebook lietotāja Valtera Korāļa ieraksts nepatīkami pārsteidza Latvijas sabiedrību. Ierakstu papildina arī vakarā, kā raksta autors - 11. augustā, uzņemts fotoattēls.

Biedrības Zemnieku saeima priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja - Burmistre biznesa portālam db.lv komentē V. Korāļa rakstīto:

«Šogad dabā viss ir iekavējies gandrīz par divām nedēļām. Ja iepriekšējos gados šajā laikā Vidzemē un Kurzemē jau aktīvi noritēja kulšanas darbi, tad šobrīd kulšana īsti vēl nav sākusies. Lietainā vasara atstāja ietekmi arī uz labības laukiem – daudzviet tie ir ļoti nezāļaini un vietām zaļā balanda ir izaugusi cauri graudaugiem. Ja lauki ir nezāļaini, tad graudiem, sasniedzot 30% mitruma līmeni, tos var miglot ar glifosātu saturošiem preparātiem. Rezultātā daudzas vēlās šķirnes varēja miglot pagājušā nedēļā vai pat šonedēļ, lai pēc 10 dienām laukus varētu kult.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Bez responsīvā dizaina 2015. gadā – tas pats, kas 2000. gadā bez mājaslapas vispār

Ansis Līpenītis, Efumo, 21.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau tuvā nākotnē cilvēki lietos internetu vairāk no telefoniem un planšetēm nekā no datoriem. Tādēļ visiem uzņēmumiem būs jānodrošina adaptīvā vai responsīvā versija savai mājaslapai vai internetveikalam. Šajā rakstā apskatīsim, kas būtisks jāņem vērā, uzrunājot mobilā interneta auditoriju, ar ko atšķiras adaptīvā un responsīvā mājaslapas versija un kura piemērotāka katrā gadījumā. Raksts paredzēts biznesa, nevis IT auditorijai – uzņēmumu vadītājiem, mārketinga, pārdošanas un komunikācijas vadītājiem.

Lai arī lēnāk, prognozes ir piepildījušās

Pirms dažiem gadiem mēs bijām vieni no pirmajiem Latvijā, kas prognozēja adaptīvās vai responsīvās mājaslapas drīzu neizbēgamu nepieciešamību. Jāatzīst, ka mobilā interneta attīstība Latvijā notika lēnāk, nekā mēs prognozējām, tomēr šogad – 2014. gadā – sasniegts būtisks pagrieziena punkts.

Interneta lietotāji Latvijā 2014. gada vasarā

(Datu avots: Gemius; vizualizācija: Efumo)

2014. gadā mobilā interneta (viedtelefoni un planšetes) lietotāju skaits sasniedzis gandrīz pusi Latvijas interneta lietotāju auditorijas (1. grafiks), un var prognozēt, ka 2015.–2016. gadā mobilā interneta lietotāju īpatsvars pārsniegs datoru interneta lietotāju īpatsvaru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Lauksaimnieki: Ziemošanas apstākļi sējumiem optimāli; jācer turpmāk nepiedzīvot krasas temperatūras svārstības

LETA, 12.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemošanas apstākļi sējumiem līdz šim šogad ir bijuši optimāli, un atliek cerēt turpmākajās nedēļās līdz pavasarim nepiedzīvot krasas gaisa temperatūras svārstības, aģentūrai LETA pastāstīja aptaujātie nozares pārstāvji.

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) vadītājs Oskars Balodis aģentūrai LETA sacīja, ka februāra sākumā situācija uz laukiem nav būtiski mainījusies salīdzinājumā ar janvāri. Sals sējumiem postu nav nodarījis, jo zemi joprojām klāj sniegs, kas ir būtisks priekšnoteikums veiksmīgai pārziemošanai pie pazeminātas gaisa temperatūras. Lai arī vietām, kur kopš rudens uz laukiem bija izveidojušās lielas peļķes, sējumi, visticamāk, gājuši bojā, janvārī un februārī papildu problēmas nav bijušas.

Arī sals bez sniega sējumiem postu nav nodarījis, jo šādi laika apstākļi bija īsu laiku, sacīja Balodis. «Pats galvenais, ka ir sniegs. Kailsals iepriekš nebija tik stiprs, lai kaitētu. Reti kur bija mīnus desmit grādi un tas ir pa maz, lai sējumi ciestu. Ja būtu mīnus padsmit vai pat divdesmit grādu un vējš, tad, jā, bojājumi varētu rasties. Bet tā kā sals bez sniega bija pāris naktis, un aukstākajā vietā Latvijā bija kādi -11 grādi, problēmu nav,» teica Balodis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atšķirībā no aizvadītā gada karstās vasaras, kas negatīvi ietekmēja graudaugu ražu, šogad daba bijusi lauksaimnieku pusē. Saulainajā un siltajā laikā veiksmīgi izdevies nokult lietus noguldītos veldres laukus un iztikt bez papildu izdevumiem graudu kaltēšanai, secina Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) augkopības eksperti savā ikgadējā ražas sezonas izvērtējumā.

Neliela vilšanās piedzīvota ar ziemas rapsi. Kaitēkļu invāzijas, ziemošanas problēmu un slimību dēļ, raža nav tāda, kā cerēts vasaras sākumā – tās apjomi būtiski samazinājušies. Ja 2021. gadā ziemas rapša ražība bija 2,68 tonnas no hektāra, tad šogad tā bijusi 2,18 t/ha. Neraugoties uz to, ka pieaugusi ziemas rapša kopplatība – no 132 tūkst./ha pērn līdz 139 tūkst./ha šogad, kopraža samazinājusies līdz 303 tūkst./t (2021.gadā – 354,4 tūkst./t).

Oskars Balodis, LLKC Augkopības nodaļas vadītājs: “Labāka šosezon varēja būt ziemāju graudaugu kvalitāte – saimnieki atzīst, ka vairumam graudu kāda no kvalitātes prasībām tomēr nav sasniegta. Visbiežāk minētais rādītājs – pārlieku maza graudu tilpummasa, kas nozīmē, ka graudi bijuši par sīku. Tomēr nedz augkopības speciālisti, nedz saimnieki šo faktu vēl nesliecas saistīt ar šogad nedaudz mazāk lietoto slāpekļa mēslojumu.”

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Lauksaimniecības zemes turpmāk izpirks valsts

Dienas Bizness, 11.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tiks izveidots Valsts zemes fonds, kas nodarbosies ar zemes izpirkšanu no zemnieku saimniecībām.

Latvijas prezidents Andris Bērziņš un zemkopības ministre Laimdota Straujuma parakstījuši rīkojumu par efektīvu un ilgtspējīgu lauksaimniecības zemju izmantošanu. Līdz 2013.gada 1.jūnijam Zemkopības ministrijai kopā ar Valsts prezidenta kanceleju ir jāizstrādā nepieciešamie normatīvie akti Valsts zemes fonda izveidei, vēsta laikraksts Bizness un Baltija.

Šobrīd valstī ir apmēram 300 tūkstoši hektāru neapstrādātas zemes. Ir zemnieki, kuri vēlētos to pārdot, bet tikai uzticamam partnerim. Par tādu varētu kļūt Valsts zemes fonds, skaidro L. Straujuma.

No desmit lielākajiem zemes īpašniekiem Latvijā tikai divi pārstāv Latviju. Apmeklējot laukus un pilsētas, gandrīz vienmēr var dzirdēt, ka iedzīvotāji uztraucas par ārvalstniekiem, kas uzpērk zemi Latvijā. Tas rada grūtības vietējiem zemniekiem paplašināt savus laukus. Fonda izveide ir pirmais solis iedzīvotājiem doto solījumu izpildē, pavēstīja A. Bērziņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Garšvielu platības aug; daļa laukus apsēj, lai tikai iegūtu subsīdijas, ceturtdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Pēdējo divu gadu laikā Latvijā strauji pieaugušas garšvielu, tostarp ķimeņu platības. Kā liecina Lauku atbalsta dienesta (LAD) dati, 2016. gadā deklarēti 4884 ha garšaugu un platību, to vidū 3969 ha ir bioloģiskās platības. Salīdzinājumam – pirms pieciem gadiem bija deklarēti tikai 448 ha garšaugu, tostarp 166,19 ha bioloģisko platību. Izpētot LAD datus, nākas secināt, ka straujākais garšaugu platību kāpums piedzīvots tieši pēdējo divu gadu laikā un īpaši šis rūpals attīstījies Latgalē – Dricānu, Ezernieku, Ciblas un Ludzas pagastos. Bet Latvijā zināmākie ķimeņu audzētāji saimnieko Naukšēnu pagastā – SIA Naukšēni un SIA Saktas ZS.

Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas (LBLA) valdes priekšsēdētājs Gustavs Norkārklis platību pieaugumu skaidro ar izmanīgu ļaužu vēlmi pretendēt uz ES atbalstu. «Platības ir pieteiktas atbalsta saņemšanai, bet to kvalitāte ir apšaubāma. To nevar teikt par visiem, bet daļai pamatā ir darbības imitācija,» situāciju vērtē G. Norkārklis. Viņš pats esot redzējis vairākus garšvielu laukus, kur «bija pļava, nevis ķimenes».

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Belēvičs: no zviedru bankām kredītu nedabūt

Dienas Bizness, 25.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Mūsu valstī palikušas tikai zviedru, svešzemju bankas un zemnieki nevar tajās paņemt kredītu, lai, piemēram, uzbūvētu lielāku gaļas pārstrādes uzņēmumu,» intervijā laikrakstam Neatkarīgā sūdzējies Guntis Belēvičs, Kokneses novada Iršu pagasta bioloģiskās saimniecības Zemitāni īpašnieks.

Jautāts: «Arī jūs nevarat paņemt kredītu?», viņš sacījis īsi: «Nevaru.» Uz norādi par viņa saimniecību ar briežu ganāmpulku kā iespējamo nodrošinājumu, saimniecības īpašnieks atbildējis: «Zviedru bankas šādus projektus nekreditē pavisam vienkārša iemesla dēļ: atmatā aizlaistus laukus zviedri var nopirkt lētāk nekā koptus.

Tieši tāpēc pašvaldībām ar steigu jāļauj dibināt krājaizdevu sabiedrības: nauda ir jāglabā nevis zviedru bankās, bet gan pašvaldību bankās, un tās pašas varēs izlemt, ko attīstīt savos reģionos. Vai NAP ir kaut viens vārds par šādu lietu? Protams, nav. Ne jau vienkārši lauksaimniecība ir svarīgākā, bet gan tas, ka latviešu tautas saknes ir laukos.»

Komentāri

Pievienot komentāru