Lauksaimniecība

Paplašinot nišas produktu ražošanu, Veckūkuri attīstībā investē pusotru miljonu eiro

LETA, 04.01.2016

Jaunākais izdevums

Strenču novada Jērcēnu pagasta zemnieku saimniecība Veckūkuri plāno būvēt modernizētu kūti šķirnes slaucamajām govīm, tādējādi paplašinot nišas produktu ražošanu no pašu saimniecībā iegūtā piena, atzina saimniecības īpašniece Ilvija Jakovina.

Kā liecina ieraksts Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā, projekta izmaksas būs 1 406 031 eiro, izmantojot Eiropas Savienības lauksaimniecības fonda līdzfinansējumu Lauku atbalsta dienesta pasākumā Atbalsts ieguldījumiem lauku saimniecībās. Fermas būvniecību veiks Igaunijas uzņēmums Mapri OŪ, projektu plānots pabeigt līdz šā gada decembra beigām.

Kā norādīja saimniecības īpašniece, neraugoties uz pašreizējo sarežģīto situāciju nozarē, piensaimniecība tiek paplašināta, saskatot noieta iespējas nišas produktu tirgū.

«Patlaban mums ir 70 govis, bet jaunajā fermā būs vieta vēl 120 govīm. Lai gan situācija nozarē ir smaga, iepirkuma cenas - zem pašizmaksas, tomēr likvidēties vai pārorientēt ražošanu negrasāmies. Ferma būs ļoti moderna, ar jaunāko tehniku, atbilstoša visām vides prasībām, līdz ar to varēsim pienu pārstrādāt pilnībā bez atlikumiem,» sacīja Jakovina.

Viņa arī norādīja, ka iegūtais piens pilnībā tiek izmantots, uz vietas saimniecībā ražojot nišas produktus ar zīmolu Mans piens.

«Specializējamies vairāk nekā desmit veidu jogurta un salātu mērcīšu ražošanā. Tāpat liels pieprasījums ir pēc svaigā siera lodītēm, kā arī nupat esam sākuši ražot saldā siera bumbiņas. Produkcija ir ar īsu realizācijas termiņu, jo nelietojam konservantus, līdz ar to par eksportu nedomājam un turpināsim sadarboties ar veikalu tīkliem. Fermas paplašināšana ļaus attiecīgi palielināt šo produktu ražošanu, nodrošinot pilnu ražošanas ciklu un neatkarību no piena iepircējiem vai pārstrādātājiem,» sacīja saimniecības īpašniece.

Saskaņā ar Firmas.lv informāciju Veckūkuru apgrozījums 2014.gadā bija 454 457 eiro salīdzinājumā ar 429 292 eiro pirms gada, bet peļņa - 20 813 eiro salīdzinājumā ar 19 915 eiro 2013.gadā.

Veckūkuri nodarbina sešus cilvēkus, saimniecības vienīgā īpašniece ir Jakovina.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Veckūkuros paplašina ražotni un lūkojas eksporta virzienā

Sandra Dieziņa, 29.08.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Strenču novada saimniecībā Veckūkuri šogad uzbūvēts jauns piena pārstrādes cehs; uzņēmums lūkojas eksporta virzienā

Z/s Veckūkuri ar piena pārstrādi nodarbojas kopš 2009. gada, bet Jērcēnu pagastā saimnieko kopš 2000. gada, kad iegādāts īpašums. Sākumā nav bijis domas attīstīt piena lopkopību, bet nācies nopirkt četras govis, un ar to viss sācies. Slaucamo govju skaits ganāmpulkā izaudzis līdz 50-70, un viss saimniecībā saražotais tiek pārstrādāts produktos. Jaunajā cehā ieguldīti 130 tūkstoši eiro, piesaistīts arī Eiropas Savienības līdzfinansējums. Vidēji dienā ražotnē tiek pārstrādāta pusotra tonna piena.

Z/s Veckūkuri piena pārstrādi attīstīja laikā, kad valdīja ekonomiskā krīze, piena iepirkuma cenas bija ļoti zemas, un vajadzēja domāt, kā gūt ieņēmumus. Sākumā veiktas piena analīzes, un izrādījies, ka Veckūkuru nepasterizētais piens ir labāks nekā citām saimniecībām piens pēc pasterizācijas. Tādējādi zaļā gaisma savai pārstrādei bija dota. Laikā, kad bija piena bums, bijuši ļoti labi gadi, bet, kā jau tas vērojams tirgū, pēc kāpuma seko kritums. Saimniecībā pāri palicis piens, un nācies domāt, ko ar to darīt. Kāds Šveices tehnologs izteicies, ka Latvijā nav garšīgu jogurtu, un tas pamudinājis Veckūkuru saimnieci Ilviju Jakovinu pievērsties jogurtu ražošanai. «No saimniecībā saražotā piena sākām ražot jogurtu. Mēs pienu neatkrejojam un nehomogenizējam. Kādu pienu govs ir iedevusi, tādu lejam katlos un raudzējam. Tas pats piens lielākoties tiek izmantots siera lodīšu masai un jogurtiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Papildināts - Tiesā tiek prasīta zemnieku saimniecības Veckūkuri maksātnespēja

Lelde Petrāne, Sandra Diezina, 08.11.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valkas rajona tiesā iesniegts zemnieku saimniecības Veckūkuri (zīmols Mans piens) maksātnespējas pieteikums, liecina ieraksts Maksātnespējas administrācijas mājaslapā.

Ar maksātnespējas pieteikumu tiesā vērsās SIA IM Logistika.

Maksātnespējas procesa lieta ierosināta 6. novembrī.

Zemnieku saimniecības juridiskā adrese ir Strenču novads, Plāņu pagasts, Veckūkuri.

Veckūkuru saimniece Ilvija Jakovina par maksātnespējas pieteikumu uzzināja no Db.lv. Viņa ir pārsteigta par notikušo, jo parāds pieteikuma iesniedzējam esot neliels - ap četriem tūkstošiem eiro, ko uzņēmums tuvākajā laikā samaksās. «Veckūkuri ir maksātspējīgs uzņēmums, to rāda bilances,» pauda saimniecības īpašniece. Tagad gan nāksies situāciju risināt tiesiskā ceļā.

TEV VARĒTU INTERESĒT ARĪ:

Veckūkuros paplašina ražotni un lūkojas eksporta virzienā

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai mazumtirdzniecībā varētu tirgot organiskos augsnes aizvietotājus no kūtsmēsliem, ražotājiem jāpilda drastiskas prasības

Ne visi lauksaimnieki prasības spēj pildīt, līdz ar to dažu projektu realizēšana aizkavējusies, ceturtdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Strenču novada Jērcēnu pagasta z/s Veckūkuri saimniece Ilvija Jakovina stāsta, ka plānojusi sākt dabiska augsnes bagātinātāja ražošanu, taču šī iecere pagaidām cietusi fiasko sarežģīto prasību dēļ. Tā kā Veckūkuri ir piena lopkopības saimniecība, ik dienas tiek saražoti kūtsmēsli, ko bija iecere pārstrādāt. Saimniecībā ir separators, kas kūtsmēslus izseparē – šķidrā frakcija nonāk uz laukiem, bet no sausās bija plānots gatavot organisko mēslojumu galapatērētājiem mazumtirdzniecībā. «Augsnes bagātinātāju plānojam ražot no lopkopības blakusprodukta - kūtsmēsliem, tādā veidā lietderīgi izmantojot to, kas visbiežāk tiek nenovērtēts un uzskatāms par traucējošu pārpalikumu lopkopībā. No kūtsmēsliem tiks veidots sausais substrāts, kas būs dabisks augsnes bagātinātājs, kas ražots tepat Latvijā,» liecina informācija saimniecības mājaslapā. Šāda substrāta ražošana saimniecībai dotu iespēju saprātīgi izmantot kūtsmēslus un efektīvi paildzināt to izmantošanas iespējas, savukārt patērētājam būtu iespēja savu zemi aplaimot ar dabisku un vietējās izcelsmes augsnes bagātinātāju. Tomēr šobrīd tas nav izdevies. «Pagaidām esmu atteikusies no šīs idejas, jo ES regulas, kas jāpilda, ir pārāk drastiskas. Tas mēsls ir vienu stundu 70 grādos jāpasterizē vai jākompostē, citādi mazumtirdzniecībā pie gala patērētāja tas nevar nonākt. Mēsli ir pieskaitīti II kategorijas blakusproduktiem kopā ar citām dzīvnieku atliekvielām. Tas nozīmē, ka sūds kā dzīvnieku izcelsmes blakusprodukts ir jāpasterizē un šis fakts ir jāpierāda Pārtikas un veterinārajam dienestam,» skaidro I. Jakovina.

Komentāri

Pievienot komentāru