Piedāvā alternatīvu kafijai

Lauksaimniecība
2016. gada 29. februāris 17:25

Alsviķu pagasta zemnieku saimniecībā Zelmeņi 1 saimnieko Dace Broka un Kaspars Vaļinieks. Viņi kļūst arvien atpazīstamāki ar ozolzīļu, cigoriņu un miežu kafijas dzērienu Mājas dzēriens, tirgojoties mājražotāju tirdziņos, vēsta reģionālais laikraksts Alūksnes Ziņas.

Zelmeņos 1 viņi saimnieko trešo gadu. «Gribas strādāt pašiem sev un panākt, lai pienāk tāds brīdis, kad, strādājot tikai savā saimniecībā, varam nopelnīt ģimenei iztiku – nu un vēl vasarā aizbraukt uz Maljorku!» smaidot saka Kaspars

Mājas dzērienu viņi gatavo trīs gadus un atzīst – kamēr nonāk līdz galaproduktam, process ir diezgan garš un prasa daudz laika, turklāt viss ir roku darbs. Mājas dzēriens sastāv no 40 procentiem cigoriņu, tikpat miežu un 20 procentiem ozolzīļu. Cigoriņi un mieži tiek audzēti savā saimniecībā, ozolzīles salasītas no dabas dotā.

Šī ir tradicionālā kafija, kādu agrāk laukos vārīja vecmāmiņas – saukta arī par bērnu kafiju. Šis dzēriens esot lieliska alternatīva tiem, kuri vēlas atradināties no īstās kafijas regulāras lietošanas.

Šobrīd Zelmeņos 1 cigoriņus audzē apmēram 300 kvadrātmetru platībā. «Izejvielas jāizaudzē, vasarā cigoriņi jāravē, rudenī tie jānovāc, mieži jānokuļ. Mēs audzējam sakņu cigoriņus, nevis lapu. Cigoriņu saknes nomazgājam, sagriežam smalkos gabaliņos un kaltējam vairākas dienas, kamēr sažūst cieti. Pēc tam grauzdējam ar malku kurināmas krāsns cepeškrāsnī. Tāpat grauzdējam arī miežus un ozolzīles – zīles pirms tam tiek izlobītas no čaumalas, noņemu arī brūno apvalku, kodolus sagriežam smalkos gabaliņos un kaltējam, pēc tam arī grauzdējam. Tad katru sastāvdaļu atsevišķi samaļam sentēvu kafijas dzirnaviņās, ar roku griežamās, un tad beram kopā, ievērojot procentuālo sastāva attiecību,» atklāj Dace un Kaspars.

Plašāk lasāms laikrakstā Alūksnes Ziņas.

Ekonomika

Finanses

Mazais bizness

Tehnoloģijas

Dzīvesstils

Karikatūra