Lauksaimniecība

Pret Sabiedrību Mārupe ierosina maksātnespējas procesa lietu

Sandra Dieziņa, 17.05.2010

Jaunākais izdevums

Maksātnespējas procesa lieta ierosināta pret vienu no lielākajiem lauksaimnieciskās produkcijas ražotājiem SIA Sabiedrība Mārupe.

Par to liecina ieraksts Maksātnespējas reģistrā. Lieta ierosināta Rīgas rajona tiesā 14. maijā, ieraksts izdarīts 17. maijā.

Sabiedrības Mārupe valdes priekšsēdētājs Modris Spuģis uzsver, ka uzņēmums ir maksātspējīgs.

M. Spuģis zināja teikt, ka lietas ierosinātājs ir Jānis Aukstars, ar kuru uzņēmumam bija konflikts jau pirms trim gadiem un ar kuru kompānija turpina tiesāties. Lieta ierosināta par to, ka vienam no uzņēmuma mazajiem akcionāriem nav izmaksātas dividendes.

«Visās tiesu instancēs Aukstars zaudējis, šī ir viņa pēdējā iespēja celt neslavu uzņēmumam,» tā Modris Spuģis, solot plašāku komentāru pēc tiesas lēmuma saņemšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kas tie tādi - maksātnespējas provokatori

SIA “Sabiedrība Mārupe” valdes priekšsēdētājs Modris Spuģis, 20.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc 42 dienām, kopš masu medijos parādījās ziņa par iespējamo SIA Sabiedrība Mārupe maksātnespēju, tika pasludināts Rīgas rajona tiesas spriedums. Ar to noraidīts pats maksātnespējas pieteikums, izbeigts maksātnespējas process, bet tā ierosinātājs – SIA Investīcijas atzīts par apzināti nepatiesu informācijas sniedzēju. Neatbildēts paliek vien jautājums – kāpēc viss šis absurda teātris bija sarīkots?

Primitīvo maksātnespējas procesa pieteikumu Rīgas rajona tiesā šā gada 20.janvārī bija iesniedzis SIA Investīcijasdibinātājs un valdes loceklis vienā personā Jānis Aukstars, kuram jau gadus četrus tā arī nav izdevies pārņemt slēgtās komercsabiedrības SIA Sabiedrība Mārupe kapitāldaļas. Tiesnese atteicās pieņemt SIA Investīcijas pieteikumu, norādot uz komercsabiedrības dalībnieku sapulces kompetenci, kas noteikta Komerclikuma 210.pantā. Tomēr Rīgas apgabaltiesas Civillietu kolēģija 30.aprīlī apmierināja Investīciju un to jaunā aizstāvja – advokāta Jāņa Ešenvalda blakus sūdzību, nododot jautājumu jaunai izskatīšanai Rīgas rajona tiesā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Sabiedrība Mārupe reģistrē komercķīlu, par labu AS Citadele banka ieķīlājot visu mantu

Žanete Hāka, 25.02.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dārzeņu audzētājs SIA «Sabiedrība Mārupe» reģistrējis jaunu komercķīlu, par labu AS «Citadele banka» ieķīlājot visu mantu, ziņo «Lursoft» Klientu portfelis.

Komercķīlas devējs ir SIA «Sabiedrība Mārupe», savukārt parādnieks ir tā saistītais uzņēmums SIA «Zaļā dārzniecība». Abu uzņēmumu lielākie dalībnieki ir četras privātpersonas - Helmuts Balderis-Sildedzis un Anita Baldere-Sildedze, un Kaspars Brunovskis un Kristīne Brunovaska-Marinaki.

Komercķīlas nodrošinātā prasījuma maksimālā summa ir 647 tūkstoši eiro, un tā reģistrēta piektdien, 22.februārī.

«Lursoft» izziņa liecina, ka SIA «Sabiedrība Mārupe» šobrīd ir aktuālas 15 komercķīlas, savukārt SIA «Zaļā dārzniecība» aktuālas astoņas komercķīlas.

SIA «Sabiedrība Mārupe» reģistrēta 1992.gadā un uzņēmuma pamatdarbība ir lauksaimniecības produkcijas ražošana un tirdzniecība, kā arī ar lauksaiminecību saistīto pakalpojumu nodrošināšana. 2017.gadā SIA «Sabiedrība Mārupe» apgrozījums bija 5,837 miljoni eiro un uzņēmums strādāja ar 59 tūkstošu eiro lielu peļņu. Tas nodarbināja vidēji 75 darbiniekus un nodokļos Latvijas valsts budžetā samaksāja 494 tūkstošus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Mārupieši pārstrukturējas un palielina apgrozījumu

Sandra Dieziņa, 12.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Sabiedrība Mārupe 2012.gadā apgrozījusi 5,392 milj.Ls, kas, salīdzinot ar 2011.gadu, ir pieaugums par 19,71%, liecina Lursoft dati.

Pārskata gada peļņa pieaugusi teju trīs reizes, pakāpjoties līdz 660,319 tūkst.Ls pēc nodokļu nomaksas. Sabiedrības Mārupe konsolidētais apgrozījums 2012.gadā bijis 9,041 milj.Ls, bet kopējā koncerna peļņa – 1,008 milj.Ls.

Savā iesniegtajā gada pārskatā Sabiedrība Mārupe norāda, ka 2012.gadā turpinājušas pieaugt ražošanas resursu cenas, taču, neskatoties uz to kāpumu, pērn uzņēmums pastiprināti strādājis pie visu resursu lietderīgas un efektīvas izmantošanas. Izskatot ražošanas rādītājus, gada nogalē SIA Sabiedrība Mārupe pieņēmusi lēmumus par vairāku nozaru turpmāku pārstrukturizāciju vai darbības pārtraukšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar bankas Citadele līdzfinansējumu uzņēmums SIA Sabiedrība Mārupe palielinās konkurētspēju Baltijas tirgū, izbūvējot biogāzes un dabasgāzes koģenerācijas stacijas.

Tās ļaušot uzņēmumam uzlabot ražošanas efektivitāti, samazināt siltuma ražošanas izmaksas un gūt papildus ienākumus no elektrības ražošanas. Jaunie projekti ļaušot videi draudzīgā veidā pārstrādāt gan laukkopības un siltumnīcu saimniecības ražošanas augu atliekas, gan lopkopības nozares kūtsmēslus, pārstrādes procesā iegūstot gan elektrību, gan siltumu.

Patlaban ar bankas Citadele līdzfinansējumu SIA Sabiedrība Mārupe ir pabeigusi projekta realizācijas 1. etapu. Laikā no 2011. gada maija līdz 2012. gada janvāra vidum ir izbūvēta 1 MW jaudas biogāzes koģenerācijas stacija, 6 MW apkures katls, siltuma akumulējošā tvertne un tehnoloģiskās iekārtas, kas ļaus uzkrāt saražoto siltumu un izmantot to siltumnīcām. Tāpat ir veikti sagatavošanas darbi 2 MW jaudas dabasgāzes koģenerācijas stacijas būvniecībai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Atliek Sabiedrības Mārupe maksātnespējas pieteikuma izskatīšanu

Elīna Pankovska, 14.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lauksaimnieciskās produkcijas ražotāja SIA Sabiedrība Mārupe maksātnespējas pieteikuma izskatīšana ir atlikta uz 18.jūniju, jo maksātnespējas pieteicējs Jānis Aukstars vēlas iepazīties ar administratora pārskatu.

Jāatgādina, ka lieta tika ierosināta Rīgas rajona tiesā 14. maijā.

Sabiedrības Mārupe valdes priekšsēdētājs Modris Spuģis iepriekš uzsvēra, ka uzņēmums ir maksātspējīgs. M. Spuģis zināja teikt, ka lietas ierosinātāja J.Aukstara uzņēmumu bijis konflikts jau pirms trim gadiem un kompānija turpina tiesāties. Lieta ierosināta par to, ka vienam no uzņēmuma mazajiem akcionāriem nav izmaksātas dividendes.

«Visās tiesu instancēs J.Aukstars zaudējis, šī ir viņa pēdējā iespēja celt neslavu uzņēmumam,» tā M.Spuģis, solot plašāku komentāru pēc tiesas lēmuma saņemšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Mārupe: «viss izaudzis kā nākas, bet cenas ir ļoti zemas»

, 10.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šo gadu SIA Sabiedrība Mārupe paredzējusi pabeigt ar konsolidēto apgrozījumu vairāk nekā 8 miljonu Ls apjomā. Sabiedrības Mārupe valdes priekšsēdētājs Modris Spuģis lēš, ka ražas šogad padevušās labas - «viss izaudzis kā nākas, bet cenas ir ļoti zemas».

Sabiedrības Mārupe apgrozījums pieaudzis no 5.7 miljoniem Ls 2007. gadā līdz 6.5 miljoniem Ls 2008. gadā, savukārt izmaksas pieauga straujāk - par 1.1 miljoniem Ls.

Runājot par nozarēm, Mārupes siltumnīcas šobrīd ir iznomātas uzņēmumam Baltijas dārzeņi, kas koordinē visu ražošanas procesu. Izvērtējot citas lauksaimniecības kultūras, Sabiedrības Mārupe valdes priekšsēdētājs Modris Spuģis lēš, ka ražas šogad padevušās labas - «viss izaudzis kā nākas, bet cenas ir ļoti zemas». Kviešu ražība bija 5 t/ja, rudzu – ap 4.5 t/ha. Kopumā saimniecībā nokultas vairāk nekā 2000 t graudaugu, daļa no tā jau realizēti, taču joprojām tiek gaidīta samaksa. Arī kartupeļu raža padevusies laba – ap 40 t/ha, taču cenas esot dramatiskas – pārtikas kartupeļi tiek realizēti par septiņiem līdz desmit santīmiem kilogramā, kas ir viena no zemākajām cenām pēdējo gadu laikā. Spuģis norāda, ka situāciju būtiski ietekmē dārzeņu imports, īpaši no Polijas, kur devalvēta valūta un tāpēc prece ir lētāka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Tiesa noraida Mārupes maksātnespējas pieteikumu

Sandra Dieziņa, 28.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas rajona tiesa noraidījusi SIA Investīcijas maksātnespējas pieteikumu pret SIA Sabiedrība Mārupe.

Pieteikumu tiesa atzinusi par nepamatotu un apzināti nepatiesu, DB uzzināja uzņēmumā Sabiedrība Mārupe. Tiesa arī nolēmusi piedzīt no SIA Investīcijas tiesas un administratora izdevumus.

DB jau vēstīja, ka lieta tika ierosināta Rīgas rajona tiesā 14. maijā. Sabiedrības Mārupe valdes priekšsēdētājs Modris Spuģis iepriekš uzsvēra, ka uzņēmums ir maksātspējīgs. Tāpat jau ziņots, ka Mārupei ar lietas ierosinātāja J.Aukstara uzņēmumu bija konflikts jau pirms trim gadiem un kompānija turpina tiesāties.

Lieta ierosināta par to, ka vienam no uzņēmuma mazajiem akcionāriem nav izmaksātas dividendes.«Visās tiesu instancēs J.Aukstars zaudējis, šī ir viņa pēdējā iespēja celt neslavu uzņēmumam,» tā M. Spuģis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Balderu – Sildedžu ģimene gūst ietekmi Sabiedrībā Mārupe

Sandra Dieziņa, 12.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lauksaimniecības produktu ražotāja SIA Sabiedrība Mārupe īpašnieku vidū notikušas izmaiņas, liecina Lursoft informācija.

Par lielākajiem kapitāldaļu turētājiem kļuvuši Helmuts Balderis-Sildedzis ar 20,91% un Anita Baldere-Sildedze ar 20,16% kapitāldaļām attiecīgi 43 357 latu un 41 802 latu nominālvērtībā. Iepriekš katram piederēja tikai pāris uzņēmuma daļas.

Līdz otrdienai Kasparam Brunovskim piederēja 40,07% uzņēmuma kapitāldaļu, bet Kristīnei Brunovskai-Marinaki - 38,82%, bet patlaban K. Brunovskis ir 18,75% un K. Brunovska-Marinaki - 20,15% kapitāldaļu īpašnieki. Pārējās Sabiedrība Mārupe kapitāldaļas pieder vairākām citām privātpersonām.

Sabiedrība Mārupe dibināta 2004.gadā un tās darbības veids ir lauksaimniecības produktu ražošana un pakalpojumu sniegšana. 2008.gada nogalē Sabiedrība Mārupe nodibināja četrus meitasuzņēmumus - SIA Mārupes siltumnīcas, SIA Mārupes lauksaimnieks, SIA Mārupes serviss un SIA Mārupes zvērsaimniecība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Ezerkauliņu saimnieki darbosies Sabiedrības Mārupe valdē

, 23.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ezerkauliņu saimnieki Kristīne un Kaspars Brunovski apstiprināti par Sabiedrības Mārupe valdes locekļiem.

Šāds lēmums pieņemts Sabiedrības Mārupe ārkārtas akcionāru sapulcē, informēja uzņēmuma pārstāve Silvija Veckalne. Savukārt valdi atstājuši Nikolajs Ļisovenko un Arturs Tervits.

Jau ziņots, ka Sabiedrība Mārupe šo gadu paredzējusi pabeigt ar konsolidēto apgrozījumu vairāk nekā 8 miljonu Ls apjomā. Pērn kompānija strādāja ar 6.5 miljonu Ls apgrozījumu.

Kompānijas vadība atklāja, ka Mārupes siltumnīcas šobrīd ir iznomātas uzņēmumam Baltijas dārzeņi, kas koordinē visu ražošanas procesu. Šogad uzņēmums cīnās ar krīzes ietekmi, kas jūtama visās nozarēs. Tāpat Db pirms pusotra gada jau vēstīja, ka Sabiedrība Mārupe un Ezerkauliņi var veidot nozares milzi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Mārupes gurķi šogad agrāk; tirgū pārdod viltojumus

NOZARE.LV, 07.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajā pavasarī SIA Mārupes siltumnīcas gurķi ienākušies aptuveni nedēļu agrāk nekā pagājušajā gadā, sacīja siltumnīcas ražošanas daļas vadītāja Maruta Kravale.

«Pirmie gurķi iesēti 5.janvārī un patlaban aizņem 3,6 hektārus stikla siltumnīcās. Pagājušajā piektdienā novākti aptuveni 700 kilogrami, savukārt līdz šodienai esam novākuši jau deviņas tonnas,» sacīja Kravale.

Viņa norādīja, ka Latvijas gurķi atšķiras no importa produkcijas gan ar garšu, gan smaržu, lai gan arī Spānijā vai Holandē gurķi tiek audzēti ar līdzīgu tehnoloģiju. Agronome atzina, ka tirgū jau pirms mēneša parādījušies viltojumi - jaunie gurķi ar Mārupes uzlīmi, kuru izcelsmes valsts esot Polija.

Līdzās jauno gurķu ražai Mārupes siltumnīcā drīzumā ienāksies arī tomāti. Pērn pirmās ražas bija maija sākumā, šogad tās jau būs aprīļa vidū. Tomāti stādīti trīs hektāros, un plānotā agro tomātu raža varētu būt 38 tonnas mēnesī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Saindējoties ar biogāzi,Sabiedrība Mārupe iet bojā divi cilvēki

LETA, 03.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunmārupē lauksaimniecības produktu ražotāja SIA Sabiedrības Mārupe biogāzes koģenerācijas stacijā, veicot iekārtu apsekošanu, bojā gājuši divi cilvēki, bet viens cietis, uzzināja aģentūra LETA.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāve Viktorija Gribuste, glābēji informāciju par negadījumu Mazcenu alejā 37 saņēmuši plkst.16.56 un, ierodoties notikuma vietā, jau pamanījuši no ēkas iznestu vienu cilvēku bez dzīvības pazīmēm. Pārmeklējot koģenerācijas staciju, tika atrasts vēl viens cietušais, kura dzīvību ārstiem glābt neizdevās.

Abi bojāgājušie bijuši vecumā ap 30 gadiem un strādājuši uzņēmumā SIA Sabiedrība Mārupe, pastāstīja Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja vietnieks Toms Sadovskis. Trešais cietušais centies savus kolēģus izglābt, bet arī saindējies ar gāzi un nogādāts slimnīcā, viņa dzīvībai briesmas nedraudot.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

50 000 latu kukuļņemšanā apsūdzēto Citadeles darbinieku soda ar piespiedu darbu

LETA, 18.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par 50 000 eiro (35 000 latu) kukuļa pieprasīšanu un tā daļas pieņemšanu apsūdzēto bankas Citadele bijušo darbinieku Kristapu Putānu Rīgas rajona tiesa šodien atzina par vainīgu nevis kukuļņemšanā, bet neatļautā labumu pieņemšanā. Viņš tika sodīts ar 250 stundu piespiedu darbu bez papildsoda, informē tiesa.

Lai gan šodien lietā tika pasludināts saīsinātais spriedums un tā motīvi būs zināmi vien 25.jūnijā, no sprieduma rezolutīvās daļas var secināt, ka tiesa daļēji valstij piederošās Citadeles bijušo darbinieku, visticamāk, nav atzinusi par valsts amatpersonu, kā apsūdzībā to bija norādījusi Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurore Velta Zaļūksne.

Šodien pasludināto spriedumu desmit dienu laikā no 25.jūnija varēs pārsūdzēt apelācijas kārtībā Rīgas apgabaltiesā.

Kā ziņots, tiesa Putāna krimināllietu izskatīja vienā dienā - 13.jūnijā. Apsūdzētais savas faktiskās darbības pilnībā atzina un izdarīto nožēloja, vienīgi prokurorei Zaļūksnei un advokātam Jānim Rozenbergam bija strīds par to, vai Putānam, strādājot daļēji valstij piederošajā Citadelē, ir bijis valsts amatpersonas statuss. No šī apstākļa arī bija atkarīga apsūdzētā noziedzīgā nodarījuma juridiskā kvalifikācija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Sāk kriminālprocesu pret bijušo veselības ministru par neslavas celšanu

Žanete Hāka, 06.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesa nolēmusi uzsākt kriminālprocesu pret bijušo veselības ministru Didzi Gavaru, liecina tiesas lēmums.

Pērnā gada 22. novembrī tiesa saņēma Jāņa Aukstara sūdzību ar lūgumu uzsākt kriminālprocesu pret D. Gavaru saistībā ar neslavas celšanu masu saziņas līdzeklī. Sūdzībā norādīts, ka 10. novembrī ziņu aģentūrā LETA tika publicēts raksts «Gavars: Kā ministrs nepieņemu lēmumus par labu E. Gulbja laboratorijai.» Vēlāk šis pats raksts publicēts laikraksta Latvijas Avīze interneta portālā.

Rakstā ir atsauce uz prasības iesniedzēju, par kuru D. Gavars izsakās: «Aukstars ir lielisks krāpnieks, kurš savu arodu ir pieslīpējis vairāku gadu garumā. Es apsveru iespēju agrāk vai vēlāk vērsties pret viņu tiesā. Aukstaram pat nav laboratorijas – viņam ir 11 klašu izglītība, viņš pat nav ārsts. Fiktīvajā Medicīnas laboratoriju asociācijā ir tikai viens subjekts – pats Aukstars.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašmāju degvielas tirgotājs AS VIRŠI-A atzīmējis spāru svētkus jaunajā projektā Mārupē. Plānots, ka projekts tiks nodots ekspluatācijā šī gada decembrī, informē uzņēmumā.

Jaunais projekts Mārupē paredz kompleksa izveidi ar kopējo apbūves platību 8000 m2, un to veidos degvielas uzpildes stacija (DUS), kafejnīca, āra atpūtas zona un automazgātava.

«Projekts Mārupē ir stratēģiskais projekts, kas ir šī gada nozīmīgākais notikums uzņēmumā. Līdz ar tā atklāšanu spersim būtisku soli ne tikai sava staciju tīkla attīstībā, atklājot modernāko staciju projektu Latvijā, bet arī uzliksim «latiņu» degvielas uzpildes staciju attīstībai Latvijā,» uzskata AS VIRŠI-A valdes priekšsēdētājs Jānis Riekstiņš.

Jaunajā DUS tiks uzstādīti kopumā 6 jaunākās paaudzes degvielas sūkņi, izbūvēta atsevišķa uzpildes vieta smagajam transportam, savukārt uz katras degvielas sūkņu saliņas klientiem būs pieejama visu kategoriju degviela (95. un 98. markas benzīns, dīzeļdegviela), kā arī izlejamais logu mazgāšanas šķidrums, savukārt uz vienas no saliņām klientiem būs pieejama arī autogāze.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Jaunmārupes biogāzes ražotnē bojāgājušie darbinieki nav lietojuši gāzmaskas

LETA, 04.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vakar Jaunmārupē lauksaimniecības produktu ražotāja SIA Sabiedrība Mārupe biogāzes koģenerācijas stacijā bojāgājušie darbinieki nav lietojuši gāzmaskas, šorīt Latvijas Radio pastāstīja Valsts darba inspekcijas (VDI) pārstāvis Uģis Kozlovskis.

Pēc viņa teiktā, sākotnējā informācija liecina, ka biogāzes koģenerācijas stacijas darbiniekiem vai nu nebija nodrošināti individuālie aizsardzības līdzekļi - gāzmaskas - vai arī šie līdzekļi vienkārši netika lietoti.

Tieši gāzmasku nelietošana, visticamāk, izraisījusi negadījuma smagās sekas. Tomēr tā ir tikai sākotnējā versija, bet precīzi notikušā apstākļi tiks skaidroti izmeklēšanā, kas VDI turpinās, Latvijas Radio sacīja Kozlovskis. Viņš piebilda, ka strādāšana biogāzes koģenerācijas stacijā nav bīstama, ja vien tiek lietoti pareizie aizsardzības līdzekļi.

Vakar vakarā Jaunmārupē, lauksaimniecības produktu ražotāja SIA Sabiedrība Mārupe biogāzes koģenerācijas stacijā, veicot iekārtu apsekošanu, bojā gājuši divi cilvēki, bet viens cietis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Paplašina pārstrādāto dārzeņu klāstu

Kristīne Stepiņa, 14.10.2019

SIA Ķeizarsils, SIA Mārupes Siltumnīcas un SIA Sabiedrība Mārupe valdes locekle Kristīne Brunovska-Marinaki.

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Ķeizarsils iegulda ražošanas iekārtās un novembrī ar zīmolu Ezerkauliņi sāks ražot štovētus kāpostus – tradicionālā garša tiks uzlabota ar burkāniem un tomātiem.

Šogad tiek gaidīta laba atklātā lauka dārzeņu raža. SIA Ķeizarsils plāno novākt 15 tūkstošus tonnu dārzeņu – burkānus, bietes un kartupeļus, bet saistītais uzņēmums SIA Mārupes Siltumnīcas – izaudzēt piecus tūkstošus tonnu tomātu un gurķu. Aptuveni puse no izaudzētajiem lauka dārzeņiem būs burkāni, pieci tūkstoši tonnu – kartupeļi, bet 2,5 tūkstoši tonnu – bietes. Ķeizarsils dārzeņus un kartupeļus audzē 350 ha platībā, bet graudus un kukurūzu – 165 ha platībā. Graudus un kukurūzu audzē arī divi citi saistītie uzņēmumi – SIA Sabiedrība Mārupe un SIA Zaļā dārzniecība.

Samazina roku darbu

«Audzējam dažādas kultūras, lai diversificētu risku, jo lauksaimniecība ir nozare, kuru būtiski ietekmē laika apstākļi. Katru gadu ir kāds produkts, kas pavelk uz augšu pārējos, šogad, piemēram, tie ir lauka dārzeņi. Arī graudaugu ražība šogad bija laba,» saka SIA Ķeizarsils, SIA Mārupes Siltumnīcas un SIA Sabiedrība Mārupe valdes locekle Kristīne Brunovska-Marinaki.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā lielākā dārzeņu ražotāja Ezerkauliņi saimnieki kļuvuši par SIA Sabiedrība Mārupe lielākajiem īpašniekiem.

Abu uzņēmumu līdzīpašnieki Kristīne un Kaspars Brunovski pagaidām detalizēti neatklāj turpmākos abu uzņēmumu plānus, sakot, ka vispirms tie jāīsteno un tad varēs lepoties.

Tomēr skaidrs, ka ieceres nav mazas – par to liecina nemitīgā uzņēmuma modernizācija un investīcijas vairāku gadu garumā.

Šobrīd K. Brunovskim pieder 37,79 % Mārupes daļu un K. Brunovskai – 29,17 %, līdz ar to viņi abi ir Sabiedrības Mārupe kontrolpaketes turētāji. Pārējo uzņēmuma daļu īpašnieki ir 146 mazie akcionāri, kuru īpašumā katram ir nelieks skaits uzņēmuma kapitāldaļu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Rimi sāks tirgot pirmos Latvijas gurķus

Sandra Dieziņa, 08.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 9. marta Rimi hipermārketos būs nopērkami pirmie Latvijā izaudzētie gurķi, kurus piegādās dārzeņu ražotājs SIA Sabiedrība Mārupe.

Trešdien Sabiedrību Mārupe apmeklēs arī zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, lai piedalītos šā gada pirmās gurķu ražas prezentācija. Tāpat zemkopības ministrs pasākuma laikā iepazīsies ar dārzeņu ražošanas procesu, kā arī ar uzņēmuma vadību pārrunas aktuālos jautājumus dārzkopības nozarē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dārzeņu ražošanas izmaksas pieaug, taču cenu kāpumu ierobežo lētais imports, piektdien raksta laikraksts Dienas bizness.

Ražošanas izmaksas šoziem sadārdzinājusi bargā ziema, kad dārzniekiem siltumnīcu apsildīšanai nācās tērēt vairāk resursu. Arī citas izmaksas - elektrība, gāze - pieaugušas salīdzinājumā ar pagājušo gadu, kā rezultātā šā gada pirmās gurķu ražas cena ir nedaudz augstāka. Z/s Galiņi aplēses liecina, ka šogad janvārī un februārī pret iepriekšējo gadu elektroenerģijai cena augusi par 35%, degvielai - par 11 %, bet sēklām - par 3 - 4 %.

Pirmās gurķu ražas cenas šogad ir par 8 santīmiem kilogramā augstākas nekā pērn, stāsta SIA Sabiedrība Mārupe līdzīpašniece, k/s Baltijas dārzeņi komercdirektore Kristīne Brunovska. Tas skaidrojams ar gāzes cenu pieaugumu, kas šogad februārī bijis tādā pašā rekordaugstā līmenī kā 2008. gadā. Tā kā februāris bija ļoti auksts mēnesis, tad nācies daudz vairāk apsildīt siltumnīcas, un gāzes patēriņš Mār­upē pieaudzis par 10 %. Tādējādi kopumā par gāzi februārī nācies samaksāt aptuveni par 30 % vairāk nekā attiecīgajā mēnesī pērn, un tas atspoguļojas preces cenās. «Mēs gribējām noturēt pagājušā gada cenu līmeni, taču gāzes cenas šo situāciju koriģēja,» skaidro K. Brunovska. Salīdzinoši augstākas cenas vērojamas arī kaimiņvalstī Igaunijā ražotajiem gurķiem un arī Spānijas gurķiem, jo bargais aukstums skāra visu Eiropu. Vēl gan esot grūti izteikt jelkādas prognozes par turpmākajām cenu izmaiņām. Lai samazinātu produkcijas pašizmaksu un nebūtu tik liela atkarība no gāzes cenām, mārupieši šobrīd attīsta koģenerācijas stacijas projektu, ko varētu pabeigt šopavasar. Mārupē gurķus audzē vairāk nekā trīs hektāru platībā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas dārzeņu audzētāji sāk novākt pirmās tomātu ražas.

Biedrības Latvijas Dārznieks valdes priekšsēdētājs un dārzeņu audzētāja Sabiedrība Mārupe siltumnīcu kombināta vadītājs Jānis Bērziņš klāstīja, ka dažos lielveikalos, iespējams, jau Lieldienās varēs iegādāties šogad pirmos Latvijā audzētos tomātus.

«Mārupē gan vēl nebūs,» aģentūrai BNS atzina Bērziņš, taču informēja, ka dažas audzētavas, kas ir agrāk iegādājušās tomātu stādus no Somijas, jau sāk vākt pirmās tomātu ražas. Vienlaikus dārzeņu audzētājs norādīja, ka pirmās ražas ir nelielas, tāpēc tās tiek sadalītas lielveikalu ķēdēm un tiek tirgotas tikai dažās lielākajās tirdzniecības vietās. «Ja būs, tad būs kādā no lielākajiem lielveikaliem,» minēja Bērziņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Papildināta ar FOTO: Iegulda 2,2 miljonus eiro gurķu audzēšanai Mārupē ziemas mēnešos

Žanete Hāka, 13.01.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Mārupes siltumnīcas ar bankas Citadele līdzfinansējumu ir izbūvējusi jaunas siltumnīcas gurķu audzēšanai arī ziemas sezonā, informē bankas pārstāvji.

Turpmāk gada aukstajos mēnešos Latvijā audzētie gurķi konkurēs ar Spānijā, Polijā un citās valstīs audzētajiem dārzeņiem. Šonedēļ siltumnīca tiek stādīti gurķu stādi, lai jau pēc mēneša Latvijas iedzīvotāji varētu veikalos iegādāties Latvijā audzētos gurķus.

Mārupes siltumnīcas ir pirmais uzņēmums Latvijā, kas audzēs gurķus arī ziemas sezonā. Latvijā lielākais dārzeņu audzētājs siltumnīcās jaunā projekta būvniecībai un iekārtošanai ieguldījis 2,2 miljonus eiro, izbūvējot 5000 kvadrātmetru lielu jaunu siltumnīcu ar ziemas apstākļiem atbilstošu apgaismes tehniku.

«Ideju smēlāmies no līdzīgām siltumnīcām Somijā. Mūs iedrošināja Igaunijas labais piemērs, kur arī ziemā tiek ražoti vietējie gurķi, taču līdz Latvijas tirgum tie nenonāk, jo ir gana liels pieprasījums vietējā tirgū,» stāsta Mārupes siltumnīcas līdzīpašnieks un vadītājs Kaspars Brunovskis. «Ja līdz šim savās siltumnīcās varējām audzēt gurķus un tomātus no marta līdz oktobrim, tad tagad varēsim ievākt ražu visu gadu,» viņš piebilst.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA "EHR Mediju grupa" investējusi vairākus simtus tūkstošus eiro radiostacijas "Latviešu hiti" FM apraides izveidē, informē "EHR Mediju grupa" līdzīpašnieks un attīstības vadītājs Guntars Traubergs.

Būtiskākās investīcijas veiktas "Latviešu hiti" FM apraides tīkla iegādei septiņās Latvijas pilsētās - Rīgā, Valmierā, Cēsīs, Smiltenē, Limbažos, Liepājā un Jēkabpilī. Radio "Latviešu Hiti" ir dzirdami Rīgā (101.0 FM), Valmierā (103.4 FM), Cēsīs (104.7 FM), Smiltenē (103.1 FM), Limbažos (103.0 FM), Liepājā (93.5 FM) un Jēkabpilī (93.4 FM).

Kopējais veikto investīciju apjoms, atbalstot vietējos mūziķus un pandēmijā cietušo izklaides industriju, ir vairāki simti tūkstoši eiro, bet noslēgto līgumu nosacījumi liedz atklāt precīzas darījumu summas. G.Traubergs pauda pārliecību, ka investīcijas atmaksāsies, jo šādā veidā tiks sniegta atbilde uz sabiedrībā augošo pieprasījumu klausīties dziesmas dzimtajā valodā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Savas pārstrādes attīstīšanai nodibina Latvijas pienu

Sandra Dieziņa, 16.11.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trīs piena kooperatīvās sabiedrības, kas apvienojušās kopīga piena pārstrādes uzņēmuma izveidei, nodibinājušas jaunu uzņēmumu SIA Latvijas piens.

Par to liecina Lursoft informācija. Piensaimnieku kooperatīvajai sabiedrībai Dzēse jaunajā uzņēmumā pieder 25 % kapitāldaļu, Lauksaimniecības pakalpojumu piensaimnieku kooperatīvajai sabiedrībai Piena Partneri KS – 25 %, bet 50 % īpašnieks ir Lauksaimniecības pakalpojumu piensaimnieku kooperatīvajai sabiedrība Trikāta KS. Jaunais uzņēmums reģistrēts Jaunmārupē, Mazcenu alejā, kur atrodas Piena Partneri KS un Sabiedrība Mārupe.

Trikāta KS vadītājs Uldis Krievārs Db atzina, ka jaunais uzņēmums izveidots saistībā ar jaunveidojamo piena pārstrādes uzņēmumu, taču no detalizētiem komentāriem atteicās, sakot, ka plašāka informācija tiks sniegta decembra vidū, kad būs izvēlēta projekta attīstīšanas vieta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Mārupes Siltumnīcas, ieguldot 707 tūkstošus eiro, modernizē ražošanu

Žanete Hāka, 16.04.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA «Mārupes Siltumnīcas» saņēmusi bankas Citadele finansējumu 707 tūkstošu eiro apmērā, ko uzņēmums plāno ieguldīt dārzeņu ražošanas infrastruktūras modernizēšanā un jaunu audzēšanas tehnoloģiju ieviešanā.

Lai dārzeņiem augšanas procesā labāk nodrošinātu tīra ūdens apgādi, siltumu un gaismu, uzņēmums «Mārupes Siltumnīcas» modernizēs ražošanas infrastruktūru. Audzēšanas procesam nepieciešamo ūdens daudzumu nodrošinās, izveidojot divus jaunus ūdens urbumus un uzstādot ūdens attīrīšanas sistēmas.

Savukārt nepieciešamā siltuma un ogļskābās gāzes ražošanai uzstādīs koģenerācijas iekārtu ar nepieciešamo infrastruktūru. Kristīne Brunovska, SIA «Mārupes Siltumnīcas» līdzīpašniece: «Pēdējos divos gados uzņēmums nav veicis būtiskas investīcijas vai ieviesis jaunumus, tāpēc šogad plānojam gan maksimāli izmantot jau esošās iespējas, gan arī ieviest jaunas produkcijas audzēšanas tehnoloģijas. Investīcijas nodrošinās dārzeņu audzēšanai labvēlīgākus apstākļus, kā arī samazinās riskus, kas saistīti ar audzēšanai būtisku resursu, piemēram, tīra ūdens, siltuma un gaismas nepieciešamību. Šis ir kārtējais solis ceļā uz pilnīgu ražošanas procesa modernizāciju, bet darāmā vēl ir daudz – vēl ir ko uzlabot.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizejošā gada laikā Db.lv lasītāji visvairāk interesējušies par Draugiem.lv un Skype birojiem, gada nozīmīgākajām būvēm, situāciju saistībā ar Swedbank, nepabeigtu un pamestu atrakciju parku Ķīnā, SPA kompleksa būvniecību Liepājā, autobūves kompānijas Honda Motor «noslīkušo» rūpnīcu un investīciju baņķiera Ģirta Rungaiņa piedāvājumu pārdot Latviju Krievijai.

Vislielāko lasītāju uzmanību izpelnījās ieskats Draugiem.lv jaunajā birojā, kuru sociālais portāls rudenī ierīkoja Mārupē. Draugiem.lv jaunais birojs izceļas ar neparastu iekārtojumu.

Lasītājus arī interesēja nozīmīgāko gada būvju apkopojums. Būvniecību joprojām stutē Eiropas Savienības (ES) finansēti projekti, bet privātu pasūtījumu ir maz, vēstīja DB. Pie naudīgākajiem Rīgā pabeigtajiem objektiem var nosaukt divus apjomīgus un nozīmīgus satiksmes infrastruktūras objektus - Dienvidu tilta otro kārtu un vienu no Austrumu maģistrāles posmiem.

Komentāri

Pievienot komentāru