Ražošana

Leax Baltix testē Sandvik instrumentus

Māris Ķirsons [email protected], 01.06.2006

Jaunākais izdevums

Par vienu no interesantākajiem ražošanas izmaksu samazināšanas virzieniem tiek minēta attiecīgo izstrādājumu ražošanai izmantojamās tehnikas, it īpaši instrumentu izvēle. Pie šī jautājuma nopietni strādājot ne viens vien uzņēmums. Piemēram, Zviedrijas metālapstrādes koncerna Leax meitas kompānija Latvijā SIA Leax Baltix savā ražotnē testē jaunākos metāla griezējinstrumentu ražotāja Sandvik izstrādājumus. «Tas ļauj ātrāk nekā citiem ražotājiem iegūt pašus jaunākos, efektīvākos griezējinstrumentus,» izdevību skaidro SIA Leax Baltix ražošanas direktors Ģirts Jansons. Sandvik produkcijas speciālists Kenets Vestergrens (Kenneth Westergen) atzina, ka galvenais uzsvars tiekot likts uz specifiskiem sakausējumiem, kas ļauj paaugstināt produktivitāti. Šādi testi Latvijā, pēc Sandvik pārdošanas tehniķa Matsa Gustavsona (Mats Gustafsson) teiktā, tiek veikti tikai Leax ražotnē. Sandvik pārstāvji norāda, ka rezultāti, ko var iegūt pēc šiem testiem, ir ilgāks griezējinstrumentu mūžs, kas ļauj retāk tos mainīt — tātad mazākas dīkstāves nepārtrauktas ražošanas apstākļos, lielāks ražošanas ātrums un augstāka efektivitāte, kas nebūt nepazemina izstrādājumu kvalitāti. «Ražotājam šie testi dod jaunas iespējas «aizvērt kādus logus» — samazināt izmaksas, celt darba ražīgumu, samazināt dīkstāves — strādāt efektīvāk, » uzsver Ģ. Jansons. Viņs atzīst, ka ražošanas izmaksas Latvijā salīdzinājumā ar Zviedriju ir zemākas, taču nevajadzētu pārspīlēt ar to lētumu

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ārvalstu produktu pircēju papildu pasūtījumi un jauni klienti SIA Leax Baltix ļauj investēt jaunos projektos. «Klientu loks ir paplašināts ar pasūtījumiem no Sandvik Mining and Construction Tools, Konga Bruk, Danaher Motion, kas ražo Čehijā, bet pieder ASV koncernam,» uzsver SIA Leax Baltix ražošanas direktors Ģirts Jansons.

Viņš norāda, ka Sandvik Mining and Construction Tools ir viens no pasaules kalnrūpniecības tehnikas ražotājiem un ir cerības uz piegāžu apjomu pieaugumu perspektīvā. «Jaunus klientus meklējam ar mārketinga palīdzību, taču instruments ir pats uzņēmums ar savām salīdzinoši specifiskajām tehnoloģijām, jo, piedāvājot adekvātu cenu un kvalitāti, arī var saņemt attiecīgos pasūtījumus, kurus saražot nav nemaz tik viegli,» norāda Ģ. Jansons.

Leax Baltix ražo detaļas arī Scania, Atlas Copco, Volvo, Sandvik, Haldex utt. «No Scania ir saņemts tiešais pasūtījums par konkrētu mašīnbūves detaļu piegādi,» stāsta Ģ. Jansons. Turklāt ekonomiskās krīzes apstākļos Leax Baltix neesot pazaudējis nevienu klientu, kaut arī sarukuši piegāžu apjomi. «Šobrīd ražošanas apjomu ziņā esam atgriezušies pirmskrīzes situācijā,» tā Ģ. Jansons.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Leax Baltix izkonkurē Zviedrijas piegādātājus

Māris Ķirsons, Db, 07.10.2009

SIA Leax Baltix valdes loceklis Henriks Silenieks: «Līgums ar vienu no pasaules vadošajiem gultņu ražotājiem SKF par papildu piegādēm 7 milj. Ls apmērā trīs gadu laikā nebūs vienīgais, jo noslēgumam tuvojas sarunas ar vēl citiem industriālo produktu pircējiem par papildu pasūtījumu izvietošanu Latvijā.» (Foto: Ritvars Skuja, DB)

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai izpildītu papildu saņemto pasūtījumu un paaugstinātu savu konkurētspēju , SIA Leax Baltix tehnoloģijās investēs nedaudz vairāk par trīs miljoniem latu.

«Esam noslēguši līgumu par papildu apjomu piegādi vienam no pasaules vadošajiem gultņu ražotājiem SKF, kas paredz trīs gadu laikā papildu apjomu piegādi septiņu miljonu latu apmērā,» SIA Leax Baltix valdes loceklis Henriks Silenieks.

Viņš atzīst, ka šāda papildu apjomu līguma noslēgšana ar SKF ir paša uzņēmuma nopelns. «Gultņu sastāvdaļas pēc SKF pasūtījuma ražojam jau piecus gadus, un pircējs Leax Baltix, ir atzinis kā vienu no trim labākajiem piegādātājiem,» uzsver H. Silenieks. Tieši tāpēc, SKF nolēmis piedāvāt papildu piegāžu līgumu Leax Baltix, vienlaikus samazinot šādu industriālo produktu piegādātāju skaitu no pieciem līdz trīs. «Faktiski Leax Baltix ir izkonkurējis divus citus Zviedrijā strādājošus uzņēmumus, par ko tie nav sajūsmā,» tā H. Silenieks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Ieguldot 1,4 miljonus, Leax Rēzeknē sāk rūdīt metāla izstrādājumus

Māris Ķirsons, 29.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ieguldot 1,4 miljonus eiro, metālapstrādes uzņēmumā Leax Rēzekne izveidots metāla rūdīšanas iecirknis ar rūdīto detaļu pēcapstrādi, augs uzņēmuma eksporta ieņēmumi.

Pērn aizsāktais investīciju projekts par jaunas ražošanas ēkas būvniecību 1000 m2 platībā, kuras infrastruktūra pielāgota metāla detaļu rūdīšanai, ir pabeigts. Rūdīšana nozīmē konkrētās detaļas virskārtu padarīt ievērojami cietāku un izturīgāku, nekā tā būtu bez rūdīšanas.

Divas krāsnis

«Šobrīd ir uzstādītas divas metāla rūdīšanas krāsnis ar to darbībai nepieciešamo infrastaruktūru, kas rada astoņas jaunas darba vietas,» skaidro SIA Leax Rēzekne tehniskais direktors Gints Jačuks. Viņš atzīst – lai arī abas divas metāla rūdīšanas krāsnis nav jaunas, tomēr tās ir aprīkotas ar jaunāko elektroniku, kā arī ar vadības sistēmām, tādējādi neatpaliekot no pilnīgi jaunām. «Līdz šim Leax grupā Baltijas reģionā visa detaļu rūdīšana notika Zviedrijā, Kopingā, tagad daudzas detaļas tiks rūdītas Rēzeknē,» ar lepnumu stāsta G. Jačuks. Viņš atzīst, ka pašlaik Rēzeknē saražotās detaļas masīnbūves kompānijā bija jāsūta rūdīt uz Zviedriju. «Rēzeknē tiks rūdītas ne tikai Latgalē, bet arī Piņķos (Leax Baltix) ražotās detaļas,» stāsta G. Jačuks. Viņš atzīst, ka Rēzekne atrodas izdevīgā ģeogrāfiskā stāvoklī, tāpēc Leax rūpnīcā rūdīšana varētu tikt veikta Krievijā, Sanktpēterburgā, saražotajām detaļām, kuras šobrīd tiek vestas rūdīt uz Kopingu. «Tas būtu lētāk un arī tuvāk,» tā par Rēzeknes priekšrocībām atbild G. Jačuks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Zviedru uzņēmums Leax Group AB atver jau otru ražotni Latvijā

, 06.06.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien, 11.jūnijā, Rēzeknē Zviedrijas metālapstrādes kompānijas Leax Group AB meitas uzņēmums Leax Baltix atklās jau otru ražotni Latvijā. Jaunās rūpnīcas atrašanās vieta ar tiešu Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu izvēlēta Rēzeknē, ņemot vērā augošo produkcijas noieta tirgu Krievijā.

Ražotne izvietota Rēzeknes rajona Ozolaines pagasta Tēviņos, bijušajā Rēzeknes MRS teritorijā, kas tika pārbūvēta atbilstoši mūsdienu ražošanas standartiem. Teritorija sastāv no 4ha zemes un pirmajā projekta posmā uzcelta 2000 m2 plaša ražošanas ēka. Kopējais projekta investīciju apjoms ir aptuveni 5 miljoni eiro un pie pilnas ražošanas jaudas plānots nodarbināt 120 darbiniekus. Leax Baltix jaunā ražotne Rēzeknē saražoto produkciju pilnībā eksportēs, Db.lv informē LIAA Mārketinga un komunikāciju departaments.

Kā noteicošais faktors izvēlei par labu ražotnes izvietošanai Latvijā, kalpoja Latvijas ģeogrāfiskais novietojums ar ērtu produktu piegādi Krievijā, vienlaicīgi atrodoties Eiropas Savienības teritorijā, kas garantē veikto investīciju drošību. Liela nozīme bija arī

Komentāri

Pievienot komentāru
Programmatūra

Ventspils Augsto tehnoloģiju parkā būs programmatūras testēšanas laboratorija

Vēsma Lēvalde, 24.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piesaistot divus miljonus latu no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF), viens no vadošajiem IT uzņēmumiem Latvijā SIA DPA sadarbībā ar Latvijas Universitāti veido programmatūras testēšanas laboratoriju Ventspils Augsto tehnoloģiju parkā (VATP).

Testēšanas laboratorija būs moderna, jaudīga IT infrastruktūras testēšanas vide, kurā jomas eksperti nodrošinās testēšanas pakalpojumus atbilstoši industrijas standartiem, kā arī pētīs, izstrādās un ieviesīs jaunas un inovatīvas testēšanas metodes. Projekta ietvaros DPA kopā ar Latvijas Universitāti izveidos konteinera tipa programmatūras risinājumu testēšanas laboratorijas iekārtu kompleksu un sešas ar nepieciešamo tehnisko nodrošinājumu aprīkotas zinātnieku darbavietas.

Testēšana ir ļoti būtisks posms jaunu, inovatīvu IT risinājumu izveidē, bet to ir sarežģīti nodrošināt labā kvalitātē resursietilpības un augsto izmaksu dēļ, turklāt tehnoloģiskais nodrošinājums tiek izmantots vien ļoti īsu brīdi – testēšanas posmā, norāda VATP. Līdz ar to sistēmu pasūtītāji bieži neveic pilnīgu testēšanu vai arī veic to ar neadekvātām izmaksām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Leax Baltix sarucis gan apgrozījums, gan peļņa

Žanete Hāka, 20.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā gadā mehānisko komponentu ražotājs SIA Leax Baltix apgrozījums sasniedzis 8,26 miljonus latu un gadu noslēdzis ar 385,7 tūkstošu latu lielu peļņu, liecina Lursoft dati.

Salīdzinot finanšu rādītājus ar 2011.gadu, pērn samazinājies gan uzņēmuma apgrozījums, gan peļņa. Lielāko daļu jeb 7,083 miljonus latu no kopējā apgrozījuma pērn veidojuši ieņēmumi no uzņēmuma darbības ārējā tirgū, savukārt 1,176 miljonus latu – no darbības Latvijā.

Pērn Leax grupas iekšienē notikusi biznesa portfeļa pārdale, lai atbrīvotu ražošanas platības plānotajām 2013.gada investīcijām.

SIA Leax Baltix dibināts 2001.gadā, un uzņēmuma dalībnieku vidū atrodamas trīs personas – Zviedrijas uzņēmums AB Leax Group (93,42%), Henriks Silenieks (4,97%) un Jānis Bole (1,61%).

Pēc Lursoft rīcībā esošās informācijas, galvenais SIA Leax Baltix kapitāldaļu turētājs – Zviedrijas AB Leax Group – ir arī Rēzeknes speciālās ekonomiskās zonas SIA Leax Rēzekne līdzīpašnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Leax Baltix reģistrējis jaunas komercķīlas 3,4 miljonu eiro vērtībā

Žanete Hāka, 06.12.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Divas jaunas komercķīlas vakar reģistrētas mehānisko komponentu ražotājam SIA “Leax Baltix”, liecina Lursoft dati.

Abu komercķīlu ņēmējs ir AS “Danske Bank” un to kopējā nodrošinātā prasījuma maksimālā summa veido 3,4 miljonus eiro. Komercķīlas izziņas rāda, ka uzņēmums par labu bankai ieķīlājis visu mantu kā lietu kopību uz ieķīlāšanas brīdi, kā arī lietu kopības nākamās sastāvdaļas.

Iesniegtajā gada pārskatā par 2018.gadu teikts, ka pērn uzņēmums veicis investīcijas ražošanā un ražošanas iekārtās, kas sniedz tam lielākas priekšrocības salīdzinājumā ar konkurentiem. 2018.gadā SIA “Leax Baltix” uzsākusi ražot produktus, kuri saistīti ar tālāku ražošanas robotizāciju un automatizāciju. Tāpat arī turpināts pilnveidot ražošanas vidi, kas vērsta uz energoefektivitāti un piesārņojuma samazināšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Latvijā plāno piedāvāt programmu testēšanas pakalpojumu, 3,5 milj. Ls iepirkums jau noslēgts

Gunta Kursiša, 04.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Programmatūras testēšanas laboratorija, ko Eiropas Savienības fondu atbalstīta projekta ietvaros izveidojusi IT nozares SIA DPA, sadarbojoties ar Latvijas Universitātes (LU) Datorikas fakultāti, noslēgusi 3,5 milj. Ls apjomīgu iepirkumu konkursu par testēšanas laboratorijas iekārtu kompleksa piegādi, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājas lapā.

Lai izveidotu lielas informācijas sistēmas, piemēram, banku sistēmas, to izveidotājam jau programmatūras izstrādes sākuma stadijā ir jāiegulda apjomīgi līdzekļi datortehnikā, bet parasti šādu apjomīgu sistēmu izstrāde ilgst vien aptuveni gadu - pēc tam sistēmas testēšanai iegādātā datortehnika vairs nav nepieciešama. Tādējādi sistēmu izstrādātāji nereti neveic pilnīgu testēšanu vai arī veic to, ieguldot lielus līdzekļus, Db.lv skaidroja SIA DPA vadītājs Juris Vilders.

Viņš norādīja – patlaban «tuvākajā apkārtnē programmatūras testēšanas pakalpojumi tiek sniegti maz». «Mēs domājam piedāvāt testēšanas pakalpojumu, samazinot programmas izstrādātāju izmaksas, tādēļ ceram, ka testēšanas laboratoriju izmantos daudzi,» norādīja J. Vilders.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

LEAX Baltix neto apgrozījums pagājušajā gadā saglabājies iepriekšējā gada līmenī - 14,64 miljoni eiro, liecina Lursoft dati.

Neskatoties uz to, ka apgrozījumā nav vērojamas būtiskas izmaiņas, ražotāja peļņa saruka teju uz pusi, pēc nodokļu nomaksas veidojot vien 595,363 tūkstošus eiri. 2013. gadā uzņēmums nopelnīja teju vienu miljonu eiro.

Aizvadītajā pārskata gadā LEAX Baltix ražošanā sekmīgi ir ieviesis pirmos robotus un palielinājis rūdīšanas iekārtu skaitu. Ražošanas uzņēmuma vadība norāda, ka pērnā gada beigās ir noslēgti jauni sadarbības līgumi, kuru izpilde tiks uzsākta šā gada pirmajā pusgadā.

Pie savām nākotnes perspektīvām uzņēmuma vadība min plānoto apgrozījuma pieaugumu saistībā ar jaunu līgumu noslēgšanu.

LEAX Baltix pamatdarbības veids ir mehānisko komponentu, tādu kā transmisiju sastāvdaļu, asu un darbarīku lielu un vidēja apjoma sēriju ražošana.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Mašīnbūves uzņēmums SIA LEAX Baltix dibina LEAX Rēzekne

Elīna Pankovska, 27.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītajā nedēļā dibināts uzņēmums SIA LEAX Rēzekne, kura pamatkapitāls ir 100 tūkst. Ls, liecina Lursoft informācija.

Kā pastāstīja SIA LEAX Baltix pārstāvis Henriks Silenieks, jaunais uzņēmums dibināts, lai varētu iekļauties Rēzeknes speciālajā ekonomiskajā zonā (SEZ). DB šā gada pavasarī rakstīja, ka viens no LEAX Baltix lielākajiem klientiem izrādījis interesi iegādāties tēraudu Ķīnā.

«Pētām šobrīd iespējas, kā, klientam nepieciešamo tēraudu transportējot pa dzelzceļu, Rēzeknes SEZ teritorijā izveidot gan šī materiāla pirmapstrādi, gan izkraušanas un iekraušanas laukumus,» stāstīja ražošanas direktors Ģirts Jansons. Viņš atzina, ka uzņēmuma otra ražotne Ozolainē šobrīd atrodas paplašinātajā SEZ teritorijā, bet, lai darbotos SEZ režīmā, tā ir jāreģistrē kā atsevišķa juridiska persona. «Tas paver iespēju ievest tēraudu no Ķīnas un pēc apstrādes to transportēt tālāk uz Eiropu,» stāstīja Ģ. Jansons.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Sāks ražot elektroautomobiļu zobratus

Kristīne Stepiņa, 03.09.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Leax Rēzekne investē 12 miljonus eiro jaunā ražošanas līnijā un iekāpj vieglo automašīnu detaļu segmentā

Uzņēmums ir noslēdzis vērienīgu sadarbības līgumu ar autobūves kompāniju Volvo Cars Corporation par detaļu ražošanu elektromašīnām, kas tiks sākta šā gada beigās. Līdz šim SIA Leax Rēzekne izgatavoja detaļas galvenokārt kravas automašīnām. Ražošanas telpu paplašināšana un moderna aprīkojuma iegāde pacels uzņēmumu nākamajā attīstības līmenī un ļaus būtiski palielināt konkurētspēju un apgrozījumu, norāda Rēzeknes speciālās ekonomiskās zonas SIA Leax Rēzekne vadītājs Gints Jacuks.

Leax Rēzekne ir viens no diviem Zviedrijas koncerna Leax Group AB uzņēmumiem Latvijā. Otrs – Leax Baltix – darbojas Babītes novada Piņķos. Zviedrijas koncernam pieder arī metālapstrādes uzņēmumi Zviedrijā, Vācijā, Ungārijā, Brazīlijā un Ķīnā. Uzņēmums Rēzeknē nodarbojas ar sērijveida metālapstrādes pakalpojumu veikšanu. Tā galvenā tirgus niša ir vidēja izmēra rotējošu detaļu ražošana. «Mēs neražojam masveidā ļoti mazas detaļiņas, kā arī neesam ļoti lielu detaļu ražošanas segmentā, kur ir nepieciešami lieli darbagaldi. Esam kaut kur pa vidu un ražojam sērijveida produkciju, sākot no simts detaļām. Tas ir regulārs darbs, kas atkārtojas visu konkrēto līgumu darbības laiku, pat gadu desmitiem, gan mūsu, gan grupas uzņēmumu ietvaros,» klāsta G. Jacuks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Programmatūra

Ventspilī darbu sāks Ziemeļeiropā pirmais programmatūras kvalitātes kompetences centrs

Vēsma Lēvalde, 22.05.2013

Laboratorijas būvniecība noritēja tieši blakus un vienlaikus ar jauno šķidro kristālu displeju rūpnīcu.

Foto: Vēsma Lēvalde

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ventspilī 29.maijā darbu sāks ar ERAF atbalstu izveidotā, divus miljonus latu vērtā programmatūras risinājumu testēšanas laboratorija.

Jaunizveidotais programmatūras kvalitātes kompetences centrs ar zīmolu Squalio ir Ziemeļeiropā unikāls infrastruktūras attīstības projekts, kas īstenots uzņēmēju un zinātnieku sadarbības rezultātā.

projekta īstenotāji ir SIA DPA un Latvijas Universitātes dibinātais meitas uzņēmums SIA Programmatūras testēšanas laboratorija.

Latvijā un pasaulē programmatūras testēšana iegūst arvien lielāku nozīmi, tā ir kvalitātes un drošības kontrole un vienlaikus palīdz ietaupīt uzņēmumu līdzekļus, uzskata SIA DPA vadītājs un īpašnieks Juris Vilders. Izmantojot DPA speciālistu pieredzi, kā arī piesaistot Latvijas Universitātes zinātniekus un Eiropas finansējumu, izveidots perspektīvs biznesa virziens – programmatūras kvalitātes testēšana kā ārpakalpojums, kas turpmāk darbosies ar zīmolu Squalio. J.Vilders cer, ka laboratorija pakalpojumus pieprasīs arī ārvalstīs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Rīgā atklāta jauna sagraujošās testēšanas laboratorija

Žanete Hāka, 25.04.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Inspicēšanas, testēšanas un sertificēšanas uzņēmums Latvijā – Inspecta Latvia atklājis jauno sagraujošās testēšanas laboratoriju, kas saņēmusi arī Latvijas Nacionālā akreditācijas biroja (LATAK) akreditāciju, informē uzņēmuma pārstāvji.

Jaunā laboratorija sniegs iespēju veikt visaptverošas kvalitātes pārbaudes metāla izstrādājumiem, kuri tiek izmantoti būvniecībā, metālapstrādē, mašīnbūvē, kā arī citās tautsaimniecības nozarēs.

Jaunajā sagraujošās testēšanas laboratorijā veiktie testi ļauj noteikt metāla izstrādājumu īpašības un kvalitāti, pārliecinoties par to atbilstību standartu prasībām. Kvalitāti un atbilstību ES standartiem testēšanas laboratorijā var noteikt gan metinātiem savienojumiem, gan melno un krāsaino metālu sakausējumu izstrādājumiem. Tāpat sagraujošās testēšanas laboratorija sniegs iespēju veikt testus, kas nepieciešami metinātāju sertifikācijas procesā, kā arī metināšanas procedūru sertifikācijā. Lai nodrošinātu operatīvu un kvalitatīvu testu veikšanu, jaunā laboratorija aprīkota gan ar testēšanas paraugu izgatavošanas iekārtām, gan starptautisko standartu prasībām atbilstošām testēšanas iekārtām, kuru precizitāte ir metroloģiski apliecināta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Rēzeknes SEZ gada uzņēmumi: LEAX Rēzekne un Rēzeknes dzirnavnieks

Dienas Bizness, 24.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rēzeknes speciālās ekonomiskās zonas (RSEZ) komercsabiedrību gada balvas konkursā par 2014. gada darbības rezultātiem Gada uzņēmuma apbalvojums piešķirts divām RSEZ komercsabiedrībām - metālapstrādes uzņēmumam SIA LEAX un uzņēmumam Rēzeknes Dzirnavnieks, informē RSEZ pārstāve Skaidrīte Baltace.

Pašvaldību kopīgās iestādes Rēzeknes speciālās ekonomiskas zonas pārvalde RSEZ komercsabiedrību gada balvas mērķis ir atzinīgi novērtēt un godināt sekmīgākos komersantus, izvērtējot uzņēmumu iepriekšējā gada darbības rezultātus, t.sk. veiktās investīcijas ražošanas uzlabošanā, saražotās, arī eksportētās produkcijas apjomu, nomaksāto nodokļu apjomu, utt. Uzņēmumi tiek vērtēti lielo/vidējo un mazo komercsabiedrību grupās.

Metālapstrādes uzņēmumam SIA LEAX Rēzekne RSEZ apbalvojumi piešķirti nominācijās Lielākais eksportētājs, Gada inovācijas, Lielākais nodokļu maksātājs, Gada investīcijas, Straujāk augošais uzņēmums, Gada ražotājs. LEAX Rēzekne pārstāv vienu no LEAX Group metālapstrādes uzņēmumiem Latvijā un Zviedrijā, otra ražotne Latvijā darbojas Rīgas reģiona Babītē. 2014. gadā LEAX Rēzekne apgrozījums bija 11,13 miljoni eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Leax Baltix vēlas iegādāties iekārtas par vairāk nekā 700 tūkstošiem eiro

Žanete Hāka, 06.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Leax Baltix izsludinājusi vairākus iepirkumus, liecina paziņojums Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā.

Uzņēmums plāno iegādāties mērīšanas aprīkojumu ar elektroniskiem devējiem un mērīšanas datoru detaļām Scania Diffhouses par aptuveni 25 tūkstošiem eiro un mērīšanas aprīkojumu ar elektroniskiem devējiem un mērīšanas datoru detaļām Meritor Diffhouses – arī par aptuveni 25 tūkstošiem eiro. Par tikpat lielu summu paredzēts iegādāties arī mērīšanas aprīkojumu ar elektroniskiem devējiem un mērīšanas datoru.

Par 450 tūkstošiem eiro paredzēts iegādāties augstas produktivitātes horizontālo apstrādes centru, bet par 250 tūkstošiem - augstas produktivitātes daudzplakņu vertikālo apstrādes centru ar virpošanas funkciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Cilvēciskās kļūdas IT nozarei ik gadu rada miljardu zaudējumus

Žanete Hāka, 13.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Programmatūra ir kā labirints ar tūkstoš durvīm, līdz ar to pirms sistēmas vai aplikācijas nonākšanas tirgū svarīga ir programmatūras pārbaude ar daudzām pieejām, izmantojot jaunākās tehnoloģijas un rīkus, ieskaitot mākslīgo intelektu, testēšanas lomu skaidro Accenture Latvijas filiāles Testēšanas nodaļas vadītājs Jurijs Grigorjevs.

Viņš atgādina, ka ik gadu pasaulē ar digitālo vidi saistītie drošības incidenti rada riskus un zaudējumus 260-340 miljardu eiro apmērā (Eiropas Savienības Tīklu un informācijas drošības aģentūras dati), tāpēc bez cilvēku un darbinieku izglītošanas aizvien lielāka loma ir jāpievērš programmatūras testēšanai, kas veido aptuveni 1/3 daļu no programmatūras izstrādes darba.

Programmatūras testēšanā konkurence ir augsta, ar manuāliem testiem sen jau nepietiek. Nozarē aktuāla ir testēšanas automatizācija, kad dažās stundās var pārbaudīt sistēmas vai aplikācijas funkcionalitāti, veikspēju un drošību. Pieaugot mobilo un dažādu ierīču izplatībai ir pieaudzis pieprasījums pēc ierīču, sistēmu savietojamības testēšanas. Liela loma ir arī nozares virzībai uz mākoņpakalpojumiem, kad liela apjoma dati atrodas un tiek apstrādāti attālinātajos serveros.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Eiropas Komisija pastiprina noteikumu prasības, lai uzlabotu automobiļu drošību un nekaitīgumu videi

Žanete Hāka, 27.01.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisija iesniegusi tiesību aktu priekšlikumus, kuru mērķis ir nodrošināt, ka automobiļu ražotāji stingri ievēro visas ES prasības drošības, vides aizsardzības un ražošanas jomā, informē EK.

Komisija ierosina vērienīgi pārstrādāt tā dēvēto ES tipa apstiprināšanas tiesisko regulējumu. Saskaņā ar patlaban spēkā esošajiem noteikumiem valstu iestādes vienīgās atbild par sertificēšanu, ar ko apliecina, ka transportlīdzeklis atbilst visām prasībām tā laišanai tirgū, un uzrauga ražotāju atbilstību attiecīgo ES tiesību aktu prasībām. Šodien iesniegtie priekšlikumi transportlīdzekļu testēšanu padarīs neatkarīgāku un pastiprinās apritē jau nonākušo automobiļu uzraudzību. Labāka pārraudzība Eiropas līmenī nostiprinās sistēmu kopumā.

Komisija, jau pirms gaismā nāca fakti par Volkswagen rīcību, bija uzsākusi ES tipa apstiprināšanas tiesiskā regulējuma pārskatīšanu. Kopš tā laika Komisija secinājusi, ka, lai novērstu pārkāpumu atkārtošanos, ir vajadzīgas tālejošākas reformas. Šodien klajā laistais regulas priekšlikums par mehānisko transportlīdzekļu apstiprināšanu un tirgus uzraudzību papildina centienus ieviest stingrākus emisiju testus (emisiju testēšanu reālos braukšanas apstākļos).

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

BALTIX indeksa akciju grozs 2007.g. 1.ceturksnim

, 21.12.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saskaņā ar BALTIX indeksa aprēķināšanas metodiku indeksa grozā ietilpstošo akciju skaits tiek noteikts ik ceturksni 15.martā, 15.jūnijā, 15.septembrī un 15.decembrī un stājas spēkā attiecīgi katra gada 1.aprīlī, 1.jūlijā, 1.oktobrī un 1.janvārī.

BALTIX indekss:

BALTIX indekss ir kapitalizācijas indekss, kurš tiek attiecināts pret iepriekšējo vērtību un raksturo kopējo ieguldījuma atdevi un tika ieviests 2004.g. 27.septembrī.

Indekss tiek aprēķināts katru dienu pēc Rīgas, Tallinas un Viļņas biržu Oficiālo sarakstu akciju pēdējām cenām tirdzniecības sesijā. Indeksa grozs tiek pārskatīts ik ceturksni, un viena uzņēmuma akciju īpatsvars nedrīkst pārsniegt 10% no indeksa portfeļa tirgus kapitalizācijas. Indekss tiek aprēķināts pēc akciju cenām eiro (EUR).

BALTIX indeksa akciju grozs 2007.g. 1.ceturksnim

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Strauji augošo būvniecības izmaksu dēļ uzņēmumi var ciest zaudējumus, ja tiek bojāti saimnieciskajā darbībā izmantotie nekustamie īpašumi. Apdrošinātāji un brokeri atzīst, ka daļai uzņēmumu īpašumu izveidojusies tā saucamā zemapdrošināšana, proti, apdrošinājuma summa ir zemāka nekā īpašuma atjaunošanas vērtība, kura ir atkarīga no būvniecības izmaksām.

Apdrošinājuma būtība ir nelaimes gadījumā nodrošināt līdzvērtīgu ēku, kādā darbība notika pirms negadījuma. Tāpēc īpašums jāapdrošina par tādu summu, kas nepieciešama, lai to varētu atjaunot iepriekšējā izskatā un kvalitātē, ja notiks nelaime. Tāpēc apdrošinātājs nepieņem ēkas tirgus vērtību, jo nevar uzbūvēt ēku pēc tā, kur tā atrodas vai arī, par cik to var pārdot. Ja izveidojusies zemapdrošināšana, notiekot apdrošināšanas gadījumam, uzņēmums nevar saņemt zaudējumu atlīdzību pilnā apmērā, jo atlīdzības noteikšanā iedarbojas proporcionalitātes princips, kā dēļ uzņēmums saņems summu, kas segs tikai daļu no zaudējumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Cerībā uz labāku gadu

Lāsma Vaivare, 21.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apgrozījums aug, peļņa sarūk – izriet no pirmajām ziņām par lielāko Latvijas metālapstrādes un mašīnbūves uzņēmumu pagājušā gada finanšu rādītājiem, otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

«Pagājušā gada vidū nobruka Krievijas tirgus – tas radīja zaudējumus,» peļņas kritumu DB skaidro Latvijas Mašīnbūves un metālapstrādes rūpniecības uzņēmumu asociācijas valdes priekšsēdētājs Vilnis Rantiņš. Ņemot vērā eksporta īpatsvaru nozarē, jebkur svārstība ārvalstu tirgos uzreiz ir jūtama, un pērnais gads arī apjomu ziņā nebija spīdošs, viņš saka, taču uzreiz piebilst, ka «nevajag taisīt traģēdiju, nozare ir tik daudz sista, ka iemācījusies elastīgi reaģēt un attīstīties.» Lai gan šā gada pirmie mēneši nav izrādījušies īpaši veiksmīgi, kopumā gads solās būt labāks par iepriekšējo, kaut vai ņemot vērā KVV Liepājas metalurgs simbolisko ražošanas atjaunošanu, iespējamu vairāku citu projektu iekustēšanos, investīcijas modernizācijā. Statistika liecina, ka janvārī, salīdzinot ar pērnā gada decembri, gatavo metālizstrādājumu ražošanas nozares, izņemot mašīnas un iekārtas, apgrozījums (pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem faktiskajās cenās) auga par 6,2%, pieaugums bija gan vietējā tirgū, gan eksportā. Savukārt februārī, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, piedzīvots apgrozījuma samazinājums par 3,9%, saruka arī automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošanas apjoms par 3,5% – izriet no Centrālās statistikas pārvaldes datiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

Apbalvoti labākie darba devēji Latgalē

Dienas Bizness, 17.06.2013

No kreisās: VEREMS RSEZ SIA valdes priekšsēdētājs Jānis Staris, LDDK ģenerāldirektore Līga Menģelsone, SIA LEAX Rēzekne RSEZ uzņēmuma vadītājs Gints Jačuks

Foto: LDDK

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par labākajiem darba devējiem Latgales reģionā atzīti Rēzeknes Speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) uzņēmumi Verems un LEAX Rēzekne, vēsta Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK).

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Suzuki testu problēmās vaino globālo finanšu krīzi

LETA, 31.05.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Japānas autobūves kompānija Suzuki Motor Corp. otrdien paziņoja, ka problēmas ar degvielas ekonomijas un kaitīgo izmešu testiem skaidrojamas ar 2008.gada globālo finanšu krīzi, taču kārtējo reizi noliedza apzinātu manipulēšanu ar datiem.

Uzņēmums maija sākumā atzina, ka tas izmantojis Japānas regulatoru neapstiprinātu testēšanas metodi, šādu paziņojumu izplatot neilgi pēc tam, kad konkurents Mitsubishi Motors Corp. bija atzinies nepiemērotas degvielas ekonomijas testēšanas metodes izmantošanā.

Otrdien Suzuki norādīja, ka tas saistīts ar nepieciešamību samazināt testēšanai paredzētus resursus pēc investīciju bankas Lehman Brothers sabrukuma, kas izraisīja globālo finanšu krīzi.

«Pēc Lehman Brothers satricinājuma darba slodzes pieaugums saistībā ar jaunu modeļu un dzinēju izstrādi radīja Suzuki nespēju nodrošināt pietiekamu darbaspēku apstiprinātajiem testiem,» skaidro uzņēmums. «Turklāt mēs nespējām investēt nepieciešamajā infrastruktūrā, kā arī veikt pūliņus, lai uzlabotu testēšanas tehnoloģiju.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Inspecta apvienojas ar ACTA

Lelde Petrāne, 11.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Inspicēšanas, testēšanas, sertificēšanas un tehnisko konsultāciju pakalpojumu sniedzēja Inpecta vadība un Londonā bāzētā starptautiskā investīciju kompānija 3i, ICG 9.jūnijā noslēgušas darījumu par Inspecta akciju pārdošanu Nīderlandes uzņēmumam ACTA (Kiwa/Shield) Group, liecina medijiem sniegtā informācija.

Pēc Inspecta pāriešanas ACTA īpašumā, ACTA kļuvusi par pasaules mēroga testēšanas, inspicēšanas un sertificēšanas (TIC) uzņēmumu ar pakalpojumu portfeli, kas pieejams 25 pasaules valstīs, un apvieno teju 4000 kvalitātes un drošības speciālistus.

Testēšanas, inspicēšanas, sertificēšanas un tehnisko paklapojumu uzņēmums Inspecta, kas dibināts Somijā 1975. gadā, laika gaitā kļuvis par vienu no lielākajiem TIC tirgus dalībniekiem Ziemeļeiropā. Laikā, kad Inspecta investors bija 3i, uzņēmuma ieņēmumi palielinājušies par vairāk nekā 50%, un pašlaik Inspecta darbojas astoņās valstīs. Inspecta savus pakalpojumus sniedz apstrādes, ražošanas, kā arī nekustamo īpašumu, infrastruktūras un būvniecības nozarēs. Uzņēmuma birojos Somijā, Zviedrijā, Norvēģijā, Dānijā, Polijā un visās Baltijas valstīs strādā 1600 testēšanas, inspicēšanas, sertificēšanas speciālisti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deklarācija par Krišjāņa Kariņa (JV) topošā Ministru kabineta iecerēto darbību, par ko vienojušās koalīcijas partijas.

Saeima šodien lems, vai apstiprināt jauno valdību, kuru veidotu partiju apvienība "Jaunā Vienotība", partiju apvienība "Apvienotais saraksts" un Nacionālā apvienība.

Ievads

Krišjāņa Kariņa valdības mērķis: Latvijas ekonomikas transformācija labākai dzīvei Latvijā

Kopš Latvijas valsts neatkarības atgūšanas valsts un tās iedzīvotāji ir piedzīvojuši milzu pārmaiņas - pāreju no komandekonomikas uz tirgus ekonomiku, valsts un pašvaldību īpašuma privatizāciju, demokrātisko institūciju izveidošanu un nostiprināšanos, naudas un zemes reformas īstenošanu, pievienošanos Eiropas Savienībai (ES) un NATO militārajai aliansei.Šajā ceļā ir pārvarēti dažādi izaicinājumi, šobrīd sastopamies ar Krievijas agresīvo karadarbību Ukrainā, kura grauj likuma varā balstīto starptautisko kārtību un ir lielākais drošības apdraudējums Eiropai, radot milzīgas cilvēku ciešanas. Karadarbība ir izraisīju

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pārtrauks aprēķināt BALTIX indeksu

, 29.06.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 2007.gada 29.jūnijā, pēc tirdzniecības sesijas beigām pēdējo reizi tika aprēķināts un publicēts BALTIX indekss - tā vērtība piektdien sasniedza 749,67 punktus. Septiņarpus gadu laikā indeksa portfeļa atdeve pieaugusi gandrīz 7,5 reizes, liecina biržas mājaslapā ievietotā informācija.

Pēc 30.jūnija BALTIX indekss vairāk netiks aprēķināts un to aizstās etalona indekss OMX Baltic Benchmark, kas tika ieviests 2006.gada 4.decembrī kā daļa no Baltijas jaunās indeksu saimes. Baltijas indeksu saimē arī ietilpst Baltic All-share, Tradable un sektoru indeksi. Jaunā Baltijas indeksu saime tika ieviesta, lai vēl vairāk integrētu Ziemeļvalstu un Baltijas valstu vērtspapīru tirgus.

BALTIX indekss ir kapitalizācijas indekss, kurš tiek attiecināts pret iepriekšējo vērtību un raksturo kopējo ieguldījuma atdevi. Tas tika ieviests 2004.gada 27.septembrī. Indekss tika aprēķināts katru dienu pēc Rīgas, Tallinas un Viļņas biržu Oficiālo sarakstu akciju pēdējām cenām tirdzniecības sesijā.

Komentāri

Pievienot komentāru