Jaunākais izdevums

Liels daudzums Latvijā izaudzēto liellopu tiek eksportēti un kļūst par ārvalstu ražotāju attīstības un izaugsmes pamatu. Lai šo situāciju mainītu, kooperatīvā sabiedrība Latvijas liellops ir noslēgusi vienošanos ar SIA Cēsu gaļas kombināts, kurš piedāvā paaugstinātu fiksētu iepirkuma cenu.

Tādējādi sperts pirmais solis liellopu nozares vertikālās integrācijas virzienā, kur savs ieguvums ir gan pārstrādātājiem, gan arī audzētājiem. Šāds sadarbības modelis varētu būt arī sekmīgs risinājums starp audzētājiem un pārstrādātājiem citās pārtikas produktu grupās.

Neizmantotās attīstības iespējas

«Visos iespējamos, politiķu, ierēdņu, uzņēmēju un patērētāju līmeņos tiek daudz runāts par pašmāju tautsaimniecības attīstību, ekonomisko transformāciju, Zaļo kursu, jaunām darba vietām, lielākiem eksporta ienākumiem un prāvākiem nodokļu maksājumiem. Taču, lai īstenotos darbos, ir nepieciešams, ka to, ko izaudzē pašmāju lauksaimnieki, šeit pat arī pārstrādātu augstas pievienotās vērtības produktos un tad realizētu Latvijas, vai vēl jo vairāk ārvalstu noieta tirgos,» uzsver Latvijas gaļas pārstrādātāju asociācijas ģenerāldirektors Normunds Šmits.

Viņaprāt, pašlaik tiek novērots zināms absurds, jo ļoti iespaidīgos apjomos tiek eksportēti dzīvi liellopi un to gaļa, vienlaikus šo pašu izejvielu Latvijas tirgū pietrūkst gaļas pārstrādes uzņēmumiem, kuri to importē. «Dzīvu liellopu eksports būtībā ir pielīdzināms neapstrādātu izejvielu, piemēram, apaļkoksnes, kuru var pārstrādāt Latvijā, eksportam,» uzsver N. Šmits. Viņš atgādina, ka valsts varētu iegūt jaunas darba vietas un arī nodokļos varētu iegūt lielākas summas, ja šos liellopus, kurus pašlaik eksportē, pārstrādātu gatavos augstas pievienotās vērtības produktos, kas nonāktu gala patērētāju veikalu plauktos.

«Gaļas eksports ir labāks, nekā dzīvu liellopu realizācija ārzemēs, taču vislielākais ieguvums valstij būtu tieši gatavu gaļas izstrādājumu realizācijas,» tā uz jautājumu par gaļas eksporta devumu valstij atbild N. Šmits. Viņš arī norāda, ka dzīvu liellopu un pat to gaļas«vizināšana», tos eksportējot un pēc tam arī importējot, neatbilst ES Zaļā kursa izvirzītajiem mērķiem —CO2 izmešu apjomu samazināšanai. «Kas tas par Zaļo kursu, ja gaļu importējam no vairāk nekā 1000 km attāluma? Lai būtu reāls Zaļais kurss, tad pašu mājās izaudzētais jāpārstrādā gatavos izstrādājumos, kas nonāk Latvijas un ārvalstu veikalu plauktos, tādējādi tiek samazināti transportēšanas CO2 izmešu apjomi,» tā N. Šmits.

Statistika šokē

«Šokējoši dati, jo Latvijā pēdējo piecu gadu laikā (2017-2022) ir samazinājies nokauto liellopu skaits no 100 tūkstošiem līdz 77 tūkstošiem gadā (23% kritums), bet liellopu eksports ir palielinājies no 74 tūkstošiem līdz 86 tūkstošiem gadā (16% kāpums). Tas nozīmē, ka Latvijā arvien vairāk sagatavo izejvielu ārvalstīm, un vienlaikus importējam lielāko tiesu liellopu gaļas produktu,» situāciju raksturo Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas ģenerāldirektors Rolands Feldmanis. Viņaprāt, pašreizējā situācijā, kad esam kļuvuši par izejvielu piegādes valsti mūsu kaimiņiem, Latvijas ražotāji un pārstrādātāji zaudē iespēju attīstīties.

Visu rakstu lasiet 1.augusta žurnālā Dienas Bizness!

ABONĒJIET, lasiet elektroniski vai meklējiet preses tirdzniecības vietās!

Abonē arī digitāli!

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

ES pārdotie produkti nedrīkstēs būt saistīti ar atmežošanu un meža degradāciju

Db.lv, 19.04.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cīnoties pret klimata pārmaiņām un biodaudzveidības zudumu, Eiropas Parlaments (EP) pieņēmis jaunu likumu, kas prasa uzņēmumiem nodrošināt, ka Eiropas Savienībā (ES) pārdotie produkti nav saistīti ar atmežošanu un meža degradāciju, informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

Lai gan neviena valsts vai prece netiks aizliegta, uzņēmumiem būs atļauts produktus ES pārdot tikai tad, ja attiecīgo produktu piegādātājs pēc 2020.gada 31.decembra būs izdevis tā saukto pienācīgas pārbaudes paziņojumu, kurā apstiprināts, ka produkts nav iegūts no atmežotas zemes un nav izraisījis meža degradāciju, tostarp neaizstājamu pirmatnējo mežu degradāciju.

Turklāt EP prasa uzņēmumiem pārliecināties, ka šie produkti atbilst attiecīgajiem ražotājvalsts tiesību aktiem un ka ievērotas cilvēktiesības un skarto pirmiedzīvotāju tiesības.

Jaunais likums attiecas uz tādām precēm kā liellopi, kakao, kafija, palmu eļļa, soja un koksne. Tas attiecas arī uz produktiem, kas satur šīs preces, kas ir ražoti no dzīvniekiem, kuri baroti ar šīm precēm, kā arī tādiem produktiem, kas ir izgatavoti no šīm precēm, piemēram, āda, šokolāde un mēbeles, kā paredzēts sākotnējā Eiropas Komisijas (EK) priekšlikumā. Sarunu gaitā deputāti vienojās tiesību akta darbības jomā iekļaut arī kaučuku, kokogles, iespiestus papīra izstrādājumus un vairākus palmu eļļas atvasinājumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SEB banka piešķīrusi finansējumus 1,4 miljonu eiro apmērā zemnieku saimniecības “Kraujas” Dobeles novada Bikstu pagastā modernizācijai.

Finansējums paredzēts fermas kompleksa paplašināšanai un tehnoloģisko iekārtu iegādei, skābbarības novietnes izveidei, kā arī energoefektivitātes palielināšanai. Projekts tiek realizēts ar Lauku atbalsta dienesta līdzfinansējumu.

Piesaistītais finansējums zemnieku saimniecībai “Kraujas” ļaus uzbūvēt jaunu skābbarības novietni 2400 kubikmetru apjomā, būtiski paplašināt esošo kūti (tiks izveidotas jaunas guļvietas 142 lopiem), veikt pārbūves darbus slaukšanas robotu uzstādīšanai. Kūts tiks aprīkota ar diviem slaukšanas robotiem, jumta kori, kūts sānu aizkariem un citu aprīkojumu. Vienlaikus finansējums paredzēts arī saimniecības energoefektivitātes celšanai – tiks uzstādīti saules paneļi.

Komentāri

Pievienot komentāru