Ražošana

LSEZ Laskana apgrozījums audzis par 26%

Žanete Hāka, 18.04.2013

Jaunākais izdevums

Ostas kompānijas LSEZ Laskana apgrozījums pagājušajā gadā sasniedzis 10,82 miljonus latu, kas ir par 26% vairāk nekā iepriekšējā gadā, liecina informācija Lursoft.

Pārskata gadā uzņēmums palielinājis sniegto pakalpojumu apjomu kokmateriālu un kurināmās šķeldas pārkraušanā, kā arī beramo kravu pārkraušanā. 50% no pārkrautā kokmateriālu apjoma tika realizēti vairumtirdzniecībā, savukārt pārējie 50% pārkrauti kā pakalpojumu realizācija.

Peļņa pēc nodokļu nomaksas pieaugusi līdz 895,8 tūkstošus latu.

Šogad iecerēts sadarboties ar mežizstrādes uzņēmumiem, lai varētu iegūt lielākus realizācijas apjomus un palielināt peļņu, paredzēts turpināt ostas tehnikas atjaunošanu.

Liepājas uzņēmuma LSEZ Laskana lielākie kapitāldaļu turētāji ir Zviedrijas pārstāvji Kurts Olofs Rutstroms, un Alva Margareta Jansone, kuriem pieder 26,79% uzņēmuma daļu katram.

Pērnais bijis 20. LSEZ Laskana darbības gads, kurā uzņēmums turpinājis sniegt ostas, kuģu aģentēšanas, vairumtirdzniecības un transporta pakalpojumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Liepājas SEZ kapitālsabiedrību apgrozījums palielinājies

Žanete Hāka, 04.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas speciālās ekonomiskās zonas (LSEZ) kapitālsabiedrības pērn palielinājušas apgrozījumu, ieguldījumus, eksportu un darbavietas, informē LSEZ.

Kopējais neto apgrozījums 2014. gadā bija 148,59 miljoni eiro, bet LSEZ kapitālsabiedrību kopējie ieguldījumi – 17,052 miljoni eiro. Nodarbināto skaits LSEZ kapitālsabiedrībās 2014. gadā palielinājies par 368 darbiniekiem. Apgrozījums gada laikā audzis par 19,3%.

Liepājas speciālās ekonomiskās zonas pārvaldnieks Guntars Krieviņš uzsver, ka 2014. gads parādīja, ka LSEZ pārvalde, veiksmīgi sadarbojoties ar uzņēmējiem, var sasniegt labus rezultātus, kas veic ieguldījumus infrastruktūras un moderno tehnoloģiju attīstībā, nodrošinot jaunas darbavietas un stabilu darbību ilgtermiņā.

2014. gadā Liepājas speciālās ekonomiskās zonas kapitālsabiedrības eksportējušas produkciju 93 miljonu eiro vērtībā, kas veido 62,61% no kopējā apgrozījuma. Tas ir par 57,4% vairāk nekā gadu iepriekš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Liepājas ostā sākta graudaugu pieņemšana

Žanete Hāka, 15.08.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar labības novākšanu, Liepājas ostas termināli uzsākuši graudaugu pieņemšanu un uzglabāšanu, bet jūlijā veikti pēdējie terminālu un noliktavu sagatavošanas darbi jaunajai graudaugu sezonai, informē Liepājas SEZ.

Līdz ar to tradicionāli jūlijā kravu apgrozījums bija mazāks nekā citos mēnešos – 337 937,58 tonnas. Jūlijā Liepājas ostā apkalpoti 97 kuģi, bet iebraukuši un izbraukuši 4142 pasažieri.

Liepājas ost au vairākus gadus Liepājas ostā dominē beramkravas, t.sk. lauksaimniecības produkti – 2015. gadā labība un labības produkti veidoja 49% no visām ostā pārkrautajām kravām, bet 2016. gadā pirmajā pusgadā – 52%.

Šā gada jūlijā beramkravu segmentā labība un labības produkti veidoja vien 37,9% un tas vistiešāk ir saistīts ar vasaras vidu, kad noslēdzas iepriekšējā graudaugu sezona, bet jaunā vēl nav sākusies. Kā pastāstīja lielākā Liepājas ostas beramkravu

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Mainīta mežizstrādes uzņēmuma Laskana Logistic valde

Žanete Hāka, 08.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mežizstrādes uzņēmuma SIA Laskana Logistic valdi atstājis Kaspars Spradzis un viņa vietā amatā stājies Krišjānis Vēsmiņš, liecina Lursoft dati.

K. Vēsmiņš ir SIA LaDex padomes loceklis, SIA LSEZ Laskana valdes loceklis un AS LBA Holding padomes priekšsēdētājs.

1999. gadā reģistrētais SIA LSEZ Laskana meitas uzņēmums SIA Laskana Logistic aizvadījis finansiāli veiksmīgu gadu. Uzņēmuma neto apgrozījums pērn sasniedza 13,531 miljonu eiro, kas ir par 21,2% vairāk nekā iepriekšējā pārskata periodā.

Savukārt uzņēmuma peļņa pērn kāpusi 3,6 reizes, palielinoties no 33,269 tūkstošiem eiro 2012. gadā līdz 120,156 tūkstošiem eiro pērn.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Liepājas ostas kravu apgrozījums audzis uz pusi

Žanete Hāka, 12.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada novembrī Liepājas ostas kravu apgrozījums sasniedza 629,6 tūkstošus tonnu, kas ir par 51,7% vairāk nekā 2013. gada novembrī un ir lielākais šogad mēneša griezumā.

Liepājas speciālās ekonomiskās zonas Investīciju un mārketinga daļas vadītājs Ivo Koliņš norāda, ka pēdējo piecu gadu laikā tradicionāli gada pēdējos mēnešos ostā ir lielāks kravu apgrozījums, kas saistīts ar ostas specializēšanos uz agro beramajām kravām Šā gada novembrī Liepājas ostā apkalpoti 128 kuģi, bet iebraukuši un izbraukuši 3388 pasažieri.

Turpinoties graudaugu sezonai, arī novembrī lielāka kravu grupa Liepājas ostā ir beramkravas – 482,8 tūkstoši tonnu un veido 77% no kopējā kravu apgrozījuma. Arī novembrī Lielākai īpatsvars bija labībai un labības produkcijai - 405,9 tūkstoši tonnu. Liepaja Bulk Terminal termināla vadītājs Juris Matvejevs, apstiprināja, ka graudaugu sezona un pārkraušana norit kā plānots, kā rezultātā termināls novembrī pārkrāva 308 795,07 tonnas, kas ir atkal jauns rekords. Liepāja Bulk Terminal turpina arī savu investīciju programmu un paplašina noliktavu saimniecību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Liepājas osta pērn pārsniegusi optimistiskākās prognozes

Vēsma Lēvalde, 10.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2012. gadā Liepājas ostas kravu apgrozījums pārsniedzis 7,43 miljonus tonnu, kas ir vēl nebijis kravu apgrozījums Liepājas ostas vēsturē un par 53 % pārsniedz iepriekšējā gada rezultātus.

2012. gadā lielāko kravu apgrozījumu nodrošināja beramkravas – 4,016 milj. tonnu, kas veido 54% no visām kravām. Pieaugums, salīdzinot ar 2011. gadu, ir 67,4%. Beramkravu segmentā vislielāko daļu aizņem labība un labības produkti, bet stabils pieaugums ir arī citās beramkravu grupās, piemēram, celtniecības materiāliem, piemēram, cementa un citām kravām. Lielāko pienesumu beramkravu apgrozījumā devas abas lielākās ostas stividorkompānijas LSEZ a/s Liepājas osta LM un LSEZ SIA Liepāja Bulk Terminal, attiecīgi sasniedzot 2,675 milj. tonnu un 1,915 milj. tonnu apgrozījumu. Abi stividori apkalpojuši līdz šim lielāko kravu daudzumu viena gada laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Liepājas osta pārkrāvusi sešus miljonus tonnu

Vēsma Lēvalde, 12.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada desmit mēnešos Liepājas osta sasniegusi līdz šim lielāko kravu apgrozījumu atjaunotās ostas vēsturē – vairāk nekā sešus miljonus tonnu, kas ir par 52,6 % vairāk nekā gadu iepriekš.

Kravu apgrozījums oktobrī, salīdzinot septembri, ir ļoti līdzīgs – 694,6 tūkst. t, bet, salīdzinot ar 2011.gada oktobri tas ir par 54,2% vairāk.

2012. gada oktobrī no visām kravām 62,1% jeb 431,3 tūkst. tonnu bija beramkravas, ģenerālkravu īpatsvars bija 33,4 % jeb 232,3 tūkst. tonnu, bet lejamkravu apjomi – 4,5 % jeb 31 tūkst. tonnu. Lielāko daļu no kravām – 46,9 % veidoja labība un labības produkti, kas saistīts ar labo graudaugu ražu un Liepājas ostas beramkravu terminālu paplašināšanos un modernizāciju.

Lielākais kravu apgrozījums oktobrī bija Liepaja Bulk terminal, kas pārkrāva 253 tūkst. tonnu jeb par 128,8 % vairāk nekā gadu iepriekš. Terminālā oktobrī uzkrauta un no Liepājas ostas izvesta līdz šim lielākā krava 48,55 tūkst. tonnas. Veiksmīgi šā gada oktobrī strādājusi arī LSEZ a/s Liepājas osta LM, kas pārkrāvusi 196,3 tūkst. t jeb par 38,1 % vairāk nekā gadu iepriekš. Kravu apgrozījuma stabils pieaugums ir arī LSEZ SIA Laskana un LSEZ SIA Terrabalt.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā Uzņēmumu reģistrā ierakstītas 98 komercķīlas, bet 84 tika dzēstas, liecina UR dati.

Reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 236,25 miljardi eiro, no kuriem ir spēkā komercķīlas ar kopējo maksimālo prasījuma summu 167,56 miljardi eiro.

Dzēsto reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 68,69 miljardi eiro.

Pagājušajā nedēļā lielāko komercķīlu devusi SIA EK6 – 16,45 miljonu eiro vērtībā, un to ņēmusi AS Baltikums Bank.

Otru lielāko komercķīlu devusi SIA LSEZ Laskana un SIA Laskana-Mežs – 7,15 miljonu eiro vērtībā. Ķīlu ņēmusi AS DNB banka.

Savukārt trešo lielāko komercķīlu devusi SIA LEAX Baltix – 1,21 miljona eiro vērtībā. To ņēmusi Svenska Handelsbanken AB.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Latvijas valsts meži par 2,1 miljonu pirks stividoru pakalpojumus

Gunta Kursiša, 04.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s Latvijas valsts meži noslēgusi vairāk nekā 2,12 miljonu latu iepirkumu konkursu par ostas piestātnes operatoru (stividoru) pakalpojumu sniegšanu Rietumrīgā un Skultē, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājas lapā.

Konkursā noskaidrojies, ka stividoru pakalpojumus 2013. - 2014. gadā sniegs SIA EMU Skulte un SIA Freja, kuru piedāvājumi atzīti par saimnieciski izdevīgākajiem. Skultes iepirkumu daļā uzvarēja SIA EMU Skulte, kas stividoru pakalpojumus nodrošinās par 1,163 miljoniem latu, bet Rīgas iepirkumu daļā – SIA Freja, ar kuru paredzēts slēgt līgumu par 963 tūkst. Ls.

Pērnā gada decembra sākumā a/s Latvijas Valsts meži noslēdza vairāk nekā 4,49 miljonu latu apjomīgu iepirkumu konkursu par ostas piestātnes operatoru pakalpojumu sniegšanu 2013. - 2014. gadā. Konkursā tika noskaidrots, ka Austrumrīgā šos pakalpojumus par vairāk nekā 1,4 milj. Ls nodrošinās uzņēmums SIA Rīgas universālais termināls, Mērsragā – par 692 tūkst. Ls SIA Fineks MT, Ventspilī – par 1,25 milj. Ls SIA Ventplac, Liepājā – par vienu milj. Ls šo pakalpojumu nodrošinās SIA LSEZ Laskana.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Saldus mežrūpniecība plāno 29 miljonu latu apgrozījumu

Žanete Hāka, 08.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Plānotais AS Saldus mežrūpniecība apgrozījums šogad ir 29 miljoni latu, liecina NASDAQ OMX Riga publicētie uzņēmuma akcionāru sapulces lēmumprojekti.

Plānotais ražošanas apjoms mežizstrādē ir 250 tūkstoši kubikmetru gadā, bet plānotais zāģmateriālu ražošanas un realizācijas apjoms – 200 tūkstoši kubikmetru gadā.

Uzņēmuma akcionāru sapulce notiks 22. jūlijā, un tajā tiks apstiprināts arī uzņēmuma pērnā gada pārskats.

Lēmumprojekti liecina, ka uzņēmuma pagājušā gada peļņu atstās nesadalītu. AS Saldus mežrūpniecība koncerna konsolidētā peļņa no saimnieciskās darbības pērn bija 950,5 tūkstoši latu, bet apgrozījums - 27 miljoni latu.

Uzņēmums iekļauts Lursoft un laikraksta Dienas Bizness veidotajā Latvijas lielāko uzņēmumu TOP 500 sarakstā, pēc 2011.gada apgrozījuma ieņemot 159. vietu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Latviju pametis viens no lielākajiem papīrmalkas iepircējiem - Somijas koncerns UPM

Vēsma Lēvalde, Māris Ķirsons, 18.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rūkot pieprasījumam pēc papīrmalkas Skandināvijā, Baltiju pamet viens no lielākajiem pircējiem UPM; glābj citi tirgi .

Par to liecina DB veiktā lielāko papīrmalkas eksportētāju aptauja. Teju vai visi respondenti norāda, ka papīrmalkas eksportu un cenu ietekmē pieprasījums pēc šī resursa Skandināvijas valstu celulozes rūpnīcās, kā arī tā patēriņš pašmāju tirgū. Latvijā sekmīgi darbojas SIA Kronospan Riga plātņu rūpnīca, kas «apēd» daļu no papīrmalkas, kura agrāk lielākoties tika eksportēta un pārstrādāta kādā ārvalstu celulozes ražotnē. Ekspluatācijā ir nodotas vairākas biomasas energostacijas, kuras gadā patērēs ievērojamu apjomu dedzināmās koksnes, kas nozīmē, ka pieprasījums pēc šīs izejvielas tikai pieaugs. Tomēr, neraugoties uz to, pēc vairāku aptaujāto domām, Latvijā ir vieta vēl vienam kokrūpniekam – papīrmalkas patērētājam plātņu ražošanā. Vai šāda ideja arī materializēsies, rādīs laiks, jo tās izveidei ir vajadzīgi ievērojami kapitālieguldījumi – vairāk nekā 100 milj. eiro. Ir vēl viens reālāks mazvērtīgās koksnes izmantošanas 30 milj. eiro projekts, ko varētu īstenot Fortum – bioeļļas ražošanu no šķeldas (zariem, celmiem utt.), vēl jo vairāk, ja pirmos piecus gadus ES varētu segt pat tās ražošanas izmaksas (DB, 17.01.2014.)

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Liepājas enerģija šķeldu sagādās 16 uzņēmumi

Gunta Kursiša, 06.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Liepājas enerģija laika posmā no 2014. gada jūnija līdz 2015. gada maijam šķeldu piegādās 16 uzņēmumi, liecina noslēgtā iepirkuma rezultāti.

«2014. gadā vairāk nekā 60% siltumenerģijas SIA Liepājas enerģija saražos izmantojot vietējo, atjaunojamo energoresursu šķeldu, līdz ar to uzņēmumam ikdienas nepieciešams noteikts kurināmā daudzums,» norādījuši uzņēmuma pārstāvji.

Vasaras mēnešos nepieciešamais kurināmā daudzums ir salīdzinoši neliels, bet ziemas mēnešos var sasniegt pat 50 tūkst. beramo kubikmetru šķeldas.

Enerģijas uzņēmuma paziņojumā pausts, ka 2013. gadā SIA Liepājas enerģija izmantojusi 1964 automašīnu kravas jeb 165 943 beramo kubikmetru šķeldas. Kurināmā iepirkuma apjoms 2014./2015. gadā būs aptuveni par 50% lielāks nekā pirms gada. Lai nodrošinātu abu siltumenerģijas avotu veiksmīgu darbību, uzņēmumam gadā nepieciešami 250 tūkstoši beramo kubikmetru šķeldas. Ar šādu daudzumu uzņēmums gadā aizvietos aptuveni 22 milj.nm3 importētās dabas gāzes apjoma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Šķeldu Liepājas enerģijai piegādās 12 uzņēmumi

Dienas Bizness, 14.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noslēdzies iepirkums par kurināmās šķeldas piegādi SIA Liepājas enerģija laika posmā no 2015. gada jūnija līdz 2016. gada maijam. No 31 pretendenta iesniegtajiem piedāvājumiem, Liepājas enerģija ir izvēlējusies 12 atbilstošākos, noslēdzot līgumus ar sadarbības partneriem visam šķeldas piegādes periodam, informē uzņēmuma pārstāve Agija Tērauda.

Izvērtējot iesniegtos piedāvājums, tika ņemta vērā pretendenta pieredze, piedāvātā kurināmā kvalitāte un cena, pretendentra tehniskais nodrošinājums un šķeldas piegādes iespējas, kā arī tika vērtēta iepriekšējo gadu sadarbība. Kopumā kā atbilstošākie izvēlēti 12 šķeldas piegādes uzņēmumi, tostarp deviņi uzņēmumi, kas pakalpojumu sniedza arī iepriekšējā periodā. Šobrīd ar visiem šķeldas piegādātājiem ir noslēgti līgumi par atjaunojamā kurināmā nodrošināšanu Liepājas enerģijai no 2015. gada jūnija līdz 2016. gada maijam.

Kopējais 31 iepirkuma pretendenta piedāvātais šķeldas apjoms sasniedza nepilnus divus miljonus beramo kubikmetru, un tas vairakkārt pārsniedz apjomu, kas nepieciešams Liepājas enerģijai «zaļās» enerģijas ražošanai. Šķeldas patēriņa apjoms 2015./2016. gada sezonā plānots līdzīgs kā gadu iepriekš, t.i. 221 500 beramo kubikmetru šķeldas jeb aptuveni 2 750 automašīnu kravu, lai ar kurināmo nodrošinātu abu uzņēmuma siltumenerģijas avotu veiksmīgu darbību. Ikdienā patērētās šķeldas apjomu ietekmē gadalaiks un laika apstākļi, piemēram, vasaras mēnešos apjoms ir salīdzinoši neliels, bet ziemas mēnešos var sasniegt pat 40 000 beramo kubikmetru šķeldas.

Komentāri

Pievienot komentāru