Ražošana

Lobskaidas labošanu uzticēs robotiem

Māris Ķirsons, 04.11.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Stiga RM iegulda 6,1 miljonu eiro robotizētas lobskaidas labošanas ceha izveidē, tādējādi efektivizējot darbību un vienlaikus paaugstinot savu konkurētspēju tirgū

Uzņēmuma plānus par investīcijām bērza saplākšņa ražošanai nepieciešamās lobskaidas labošanas iecirknim nav koriģējis (atbīdījis) arī novērotais pieprasījuma sarukums ārvalstu tirgos. «Ekonomikas teorija saka, ka lejupslīdes laikā ir tieši jāinvestē, lai tajā brīdī, kad sākas izaugsme un būtiski pieaug pieprasījums, būtu konkurētspējīgāki nekā līdz tam,» savu pozīciju par kapitālieguldījumu brīdi pauž SIA Stiga RM valdes loceklis Andris Ramoliņš.

Viņš norāda, ka šāds lobskaidas labošanas iecirknis saplākšņa rūpnīcā ir nepieciešams, tāpēc agrāk vai vēlāk robotizētas labošanas iekārtas tik un tā būtu jāiegādājas. «Nenoliedzami, ka šo investīciju veikšanas brīdi būtiski ietekmēja divi faktori. Pirmkārt, uzņēmumam bija brīvi līdzekļi, kas nozīmēja, ka ieceres materializācijai 50% investīciju būs no saviem līdzekļiem un atlikušos 50% bija gatava aizdot OP Corporate Bank plc filiāle Latvijā.

Otrkārt, ekonomisko aktivitāšu sarukuma laikā arī iekārtu ražotājiem ir sarukuši pasūtījumi un tie bija gatavi būtiski samazināt savas sākotnējās iekārtu izgatavošanas, piegādes un uzstādīšanas izmaksas, kas savukārt nozīmē uzņēmumam būtisku ietaupījumu,» skaidro A. Ramoliņš. Viņš norāda, ka attiecīgi līgumi ir parakstīti gan ar iekārtu piegādātāju Somijas kompāniju Raute, gan arī ar celtniekiem.

«Pašlaik jau ir uzbūvēta ēka, kurā atradīsies divas robotizētās lobskaidas labošanas līnijas, kuru piegāde paredzēta nākamā gada pavasarī, lai testa režīmā tās varētu strādāt jau 2020. gada rudenī,» laika grafiku rāda A. Ramoliņš. Viņš norāda, ka bez ieguldījumiem (3,7 milj. eiro) iekārtās un ēkas projektēšanai un būvniecībai (1,7 milj. eiro) vēl ir paredzēti aptuveni 0,6 milj. eiro teritorijas labiekārtošanai. «Īstenojot šo projektu, varēs sacīt, ka viss investīciju plāns attiecībā uz saplākšņa ražošanu būs izpildīts, vēl tikai atliks sakārtot finierkluču kraušanas laukumus,» tā A. Ramoliņš.

Visu rakstu lasiet 4. novembra laikrakstā Dienas Bizness, meklējot tirdzniecības vietās.

Abonē (zvani 67063333) vai lasi laikrakstu Dienas Bizness elektroniski!

Komentāri

Pievienot komentāru