Ražošana

Nozīmīgākais 2010. gadā: Poligrāfija nostiprinās kā eksporta nozare

Ingrīda Drazdovska, 02.01.2011

Jaunākais izdevums

Ievērojami kāpinot eksportu, poligrāfijas nozare 2010. gadā apjomu ziņā varētu tuvoties 2008. gada rādītājiem.

2010. gads vēl nav beidzies, taču provizoriski nozares eksporta apjoms varētu būt palielinājies par 25-30%, salīdzinot ar 2009. gadu, rēķina Latvijas Poligrāfijas uzņēmumu asociācija (LPUA). Pašlaik nozare eksportē ap 50 - 55% no saražotās produkcijas. Poligrāfiju kā eksporta nozari arī Latvijā ir pamanījuši, piemēram, pēdējā DnB Nord bankas apskatā pieminēts, ka tā ir sasniegusi visu laiku augstākos eksporta apjomus, raksturo asociācijas izpilddirektore Ieva Bečere. Viens no iemesliem, kāpēc uzņēmumi vēl vairāk sākuši darboties ārējā tirgū, bija krīze pašmāju grāmatu ražošanā. Pasūtījumu samazinājums iekšējā tirgū 2009. gadā bijis par aptuveni 40%. Gan grāmatu izdevēju, gan poligrāfijas uzņēmumu darbību ietekmēja paaugstinātas PVN likmes piemērošana grāmatām (no 5% uz 21%, vēlāk - no 2009. gada 1. augusta tomēr atkal samazinot līdz 10%), līdz ar to vairākus mēnešus grāmatu izdevēji poligrāfijas uzņēmumiem faktiski neko nepasūtīja. Mazākos apjomos tika pasūtīti arī reklāmas materiāli, etiķetes, saruka avīžu un žurnālu tirāžas. Tādējādi nozares uzņēmumi bija spiesti meklēt un pakāpeniski ir arī atraduši iespējas ārvalstīs.

Ieguvumi

Eksporta apjomu kāpums 2010. gadā nozīmē arī kopējo nozares apgrozījuma palielināšanos. LPUA pieļauj, ka, iespējams, tas varētu tuvoties 2008. gada līmenim (tas bija gads, kad Latvijas poligrāfijas nozarei bija lielākais apgrozījums pēdējā desmitgadē). DB jau ziņoja, ka poligrāfijas nozares 2009. gadā piedzīvojusi kritumu par aptuveni 14 % - kopējais apgrozījums samazinājies no 110 miljoniem latu 2008. gadā līdz 95 miljoniem latu pērn. Gada beigas uzņēmumiem ir ražīgas, tāpēc pilnīgu ainu par šo gadu būs iespējams novērtēt nedaudz vēlāk. SIA Jelgavas tipogrāfija valdes priekšsēdētājs Juris Sīlis uzskata, ka nozare uzrādīs labus rezultātus. «Provizoriski rēķinām, ka apgrozījums varētu būt pieaudzis pat par 20 %. Nozare saņēmās, palielināja eksporta aktivitāti un apjomus. Tas bija iespējams tieši krīzes dēļ - uzņēmumi bija spiesti pārskatīt izmaksu struktūru, kļuva konkurētspējīgāki. Eiropas mērogā mūsu industrija ir ļoti maza. Lejupslīde Eiropā to neietekmēja negatīvi, bet gan veicināja - uzņēmumi Eiropā bija visai izlepuši, bet krīzē bija spiesti meklēt jaunas iespējas, un aptvēra, ka ir ļoti labs piedāvājums Austrumeiropā, Baltijā - cena, kvalitāte, termiņi ir ļoti labvēlīgi,» viņš teica.

Akcentēs izglītību

Tuvākajā nākotnē asociācija lielas cerības saista ar projektu, ko varētu līdzfinansēt no ESF (Eiropas sociālais fonds), kurš paredz atbalstu nodarbināto apmācībā. Profesionālā apmācība ir aktuāla, ņemot vērā, ka nozarei speciālistus apmāca tikai vienā izglītības iestādē. «Esam pievērsušies mācību kvalitātes uzlabošanai Rīgas Valsts tehnikuma Poligrāfijas centrā. Nav jau citu iespēju, kadri ir vajadzīgi, līdz ar to nozares speciālistiem ir jāiesaistās apmācībā. Ir cilvēki, kas ir ar mieru ziedot savu laiku, zināšanas, sniegt zināšanas ar cerību, ka kvalitāte augs, nozare saņems tādus kadrus, kādi tai ir vajadzīgi. Ir paredzēti arī līgumi par prakses vietām,» atklāj asociācijas vadītāja.

Nākotnē par ES līdzekļiem uz Rīgas Valsts tehnikuma Poligrāfijas centra bāzes tiks izveidots kompetenču centrs, kurā ne tikai tiks apmācīti topošajie poligrāfiķi, bet arī strādājošiem nozares darbiniekiem būs iespēja paaugstināt savu kvalifikāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Reneprint: krīze bija spēcīga augstskola

Kārlis Vasulis, speciāli DB
, 08.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Poligrāfijas uzņēmums Reneprint pēc apjomīgām investīcijām ražošanā kāpina apgrozījumu un vērš skatienu uz Krievijas tirgu.

Par to DB stāsta uzņēmuma izpilddirektors Juris Zauers. Triju gadu laikā apgrozījums kāpis septiņas reizes – no 0,72 milj. latu 2010. gadā līdz 6,02 milj. latu 2012. gadā –nodrošinājis SIA Reneprint iekļūšanu strauji augošu uzņēmumu topā Gazele, ko veido DB sadarbībā ar Lursoft.

SIA Reneprint ir daļa no Reneprint Poligrāfija grupas, kuras kopējais apgrozījums 2012. gadā sasniedz 13 milj. latu, kopā ar tajā ietilpstošo SIA Rene pluss. Pagājušajā gadā panākts arī 40% eksporta apjoma pieaugums. Uzņēmums ir optimistisks arī par šo gadu – plāno 30% apgrozījuma pieaugumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Liepājas papīrs septembrī kļūs inovatīvāks

BNS, 10.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas poligrāfijas uzņēmums Liepājas papīrs septembrī cer sākt darbināt jaunās tehnoloģijas un sākt inovatīvu uzlīmju ražošanu, stāsta uzņēmuma prezidents Jānis Vilnītis.

Viņš informēja, ka šonedēļ Liepājas papīra ražotnē sākts uzstādīt Nīderlandē iegādātu jauno iekārtu, kas kopā ar palīgierīcēm izmaksāja aptuveni vienu miljonu eiro (702,8 tūkstošus latu).

Pēc iekārtas uzstādīšanas iecerēts apmācīt darbiniekus, klāstīja Vilnītis, paužot cerību, ka jau septembrī "Liepājas papīrs" varēs sākt ražot jauno produkciju ‒ etiķetes, kādas Baltijā pašlaik neviens neražo.

Jau vēstīts, ka Liepājas papīra konsolidētais apgrozījums pērn sasniedza vairāk nekā 3,9 miljonus latu, savukārt uzņēmuma peļņa samazinājās vairākkārt un pirms nodokļu samaksas bija 22 tūkstoši latu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn poligrāfijas nozares uzņēmumos investēti 15 miljoni latu; šogad apstiprināti projekti par sešiem miljoniem latu

Taču, visticamāk, kopējais investīciju apjoms nozarē būs divreiz lielāks. Līdz šim ieguldījumus veikuši SIA Preses nams Baltic, SIA Livonia Print, SIA Jelgavas tipogrāfija, SIA Talsu tipogrāfija u.c. «Investīcijas ir nozīmīgas, uzņēmumos ir jaunas, modernas iespiedmašīnas, grāmatu iesiešanas līnijas un cita jaudīga tehnika, kas liek cerēt, ka turpmāk būs labi un laikā izdarāmi pasūtījumi,» stāsta Ieva Bečere, Latvijas Poligrāfijas uzņēmumu asociācijas izpilddirektore.

Šobrīd provizoriskie dati par lielāko uzņēmumu darbību 2012. gadā vēl tiek apkopoti, taču, tā kā investīcijas lielākoties ir vērstas jaudu un tirgus apjomu palielināšanai, varētu būt sagaidāmas pozīciju maiņas lielāko nozares uzņēmumu sarakstā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

McĀbols poligrāfija svin 20. jubileju

Gunta Kursiša, 24.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Poligrāfijas uzņēmums SIA McĀbols poligrāfija 24. martā svin savu dzimšanas dienu, ziņo Klientu Portfelis.

Pēdējo gadu laikā SIA McĀbols poligrāfija izdevies palielināt savu apgrozījumu no 149,7 tūkst. eiro (105,2 tūkst. Ls) 2008. gadā līdz 1,69 milj. eiro (1,19 milj. Ls) 2012. gadā. Tiesa, neņemot vērā aizpagājušā gada apgrozījumu, pēc trīs gadu pārtraukuma uzņēmums gadu atkal noslēdzis ar zaudējumiem, liecina Lursoft dati.

Uzņēmums, kurš nodarbojas ar brošūru, avīžu, bukletu, reklāmstendu, grāmatiņu, mapju, kartiņu, CD noformējumu u.c. lietu drukāšanu, savas pastāvēšanas laikā vairākkārtīgi mainījis savu nosaukumu. Laika posmā no dibināšanas brīža 1994. gadā līdz 2003. gada vidum tas bijis zināms kā SIA Mazāva, savukārt no 2003. gada jūnija līdz 2009. gada maijam, kad tas ieguva savu pašreizējo nosaukumu, poligrāfijas uzņēmums nesa SIA Repro Nova vārdu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Uzņēmēju žurnāla Dienas Bizness izdevums #29

DB, 19.07.2022

Dalies ar šo rakstu

Covid-19 pandēmija, aizslēdzot būtisku poligrāfijas produkcijas ražotāju Ķīnu un radot problēmas loģistikas piegāžu ķēdēs, palielināja pasūtījumu apmērus poligrāfijas uzņēmumiem Eiropā, kuru izpildei savukārt pietrūka papīra – tā cenas pieauga 80-100% apmērā, kas atspoguļojas arī pakalpojumu cenās.

To intervijā Dienas Biznesam stāsta Latvijas Poligrāfijas uzņēmumu asociācijas valdes priekšsēdētājs un SIA Poligrāfijas grupa Mūkusala valdes priekšsēdētājs Visvaldis Trokša.

Vēl uzņēmēju žurnāla Dienas Bizness 19.jūlija žurnālā lasi:

  • Statistika

Degvielas cenas sasniedz jaunus rekordus

  • Poligrāfija

Spēcīgi pārmaiņu vēji poligrāfijā

  • Aktuāli

Latvija izmirst! Kam tas rūp?

  • Nekustamais īpašums

Energoefektīvi mājokļi Rīgā šoruden būs deficīts

  • Aviācija

Investīcijas krīzes laikā atmaksājas

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Liepājas papīrs pārdevis ražotni Baltkrievijā

Vēsma Lēvalde, 11.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s Liepājas papīrs pārdevusi savas kapitāldaļas Baltkrievijas uzņēmumā NTS Poligrafija.

«Tas nebija sasteigts lēmums,» db.lv apgalvoja a/s Liepājas papīrs akcionārs Jānis Vilnītis. Darījums sākts jau 2012.gada pavasarī un līgums parakstīts vasarā. Tagad lielākā daļa naudas par kapitāldaļām jau saņemta un to plānots ieguldīt jaunās ražošanas iekārtās Liepājas ražotnē. Darījuma summa saskaņā ar līguma noteikumiem netiek atklāta.

Iemesls pārdošanai ir mainīgā tirgus situācija. Kopš Baltkrievija ir vienotajā muitas ūnijā, tirgū sākusies Krievijas ražotāju ekspansija. «Ar tādām jaudām un ražošanas apjomiem agri vai vēlu kritīsies cenas un mūsu ražotnei zudīs rentabilitāte,» skaidro J. Vilnītis. Pēc viņa teiktā, bijuši iespējami divi risinājumi - ieguldīt un attīstīt Baltkrievijas uzņēmumu, līdz tas spētu ražot augstākas pievienotās vērtības produkciju, vai arī pārdot, kamēr vēl tā rentabilitāte ir augstākajā punktā. «Abos uzņēmumos - Baltkrievijā un Latvijā - mēs ieguldīt nespētu, tāpēc pieņēmām lēmumu pārdot kapitāldaļas,» norādīja uzņēmējs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Ražotāju cenas aug lēnāk

Mārtiņš Apinis, 21.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2013.gada janvārī, salīdzinot ar iepriekšējā gada janvāri, kopējais ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā palielinājās par 2,1%, liecina Centrālās statistikas dati.

Šis pieaugums gada izteiksmē ir nedaudz lēnāks nekā novembrī, kad izaugsme sasniedza 3,2%.

Ražotāju cenas vietējā tirgū realizētajai produkcijai palielinājās par 1,9%, bet eksportētajai - par 2,3%. Ietekmīgākie cenu pieaugumi bija vērojami pārtikas produktu ražošanā (par 4,2%), elektroenerģijā, gāzes apgādē, siltumapgādē un gaisa kondicionēšanā (par 1,7%), poligrāfijā un ierakstu reproducēšanā (par 19,3%).

Salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi kopējais ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā palielinājās par 0,3%. Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenas pieauga par 0,1%, bet eksportētajai produkcijai – par 0,6%. Lielākie cenu pieaugumi bija vērojami poligrāfijā un ierakstu reproducēšanā (par 11,5%), apģērbu ražošanā (par 2,3%), metālu ražošanā (par 1,5%), datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā (par 1,4%).

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Ražotāji sāk pārdot lētāk

Mārtiņš Apinis, 21.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iepriekšējos mēnešos vērojamā tendence, kas saistīta ar ražotāju cenu palielināšānos, iespējams, paliks pagātnē. Statistikas dati liecina, ka septembrī Latvijas rūpnieku saražotā produkcija kļuvusi lētāka, ko acīmredzami varam skaidrot ar piesātinājumu Latvijas uzņēmumu eksporta tirgos.

Septembrī salīdzinājumā ar augustu kopējais ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā samazinājās par 0,4%. Ražotāju cenas saruka gan vietējā tirgū realizētajai produkcijai (par 0,1%), gan eksportētajai produkcijai (par 0,9%).

Ietekmīgākie cenu samazinājumi gada devītajā mēnesī bija vērojami ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanā (par 7,1%), pārtikas produktu ražošanā (par 0,5%), elektroenerģijā, gāzes apgādē, siltumapgādē un gaisa kondicionēšanā (par 0,4%) un dzērienu ražošanā (par 2,2%). Savukārt lielākā paaugstinošā ietekme bija cenu pieaugumam poligrāfijā un ierakstu reproducēšanā (par 9,8%).

Ražotāju cenas rūpniecībā 2011.gada septembrī, salīdzinot ar iepriekšējā gada atbilstošo mēnesi, palielinājās par 6,8%. Vietējā tirgū realizētās produkcijas cenas pieauga par 8,9%, bet eksportētajai produkcijai – par 4,1%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas poligrāfijas nozares uzņēmumu apgrozījums eksporta tirgū pieaudzis par ceturto daļu; neliela izaugsme ir arī pašmāju tirgū

Kopumā eksports nozarē veido vairāk nekā pusi no apgrozījuma – 60%. Pērn eksporta apgrozījuma pieaugums bija 25%. «Tie nav pagājušā gada panākumi – tas ir četru piecu gadu darba rezultāts,» teic Ieva Bečere, Latvijas Poligrāfijas uzņēmumu asociācijas izpilddirektore. Latvijas ražotājiem nav cerību ražot par zemākām cenām nekā Ķīnas vai Indijas poligrāfijas uzņēmumiem lētās produkcijas segmentā. Tāpēc vietējie uzņēmumi izvēlas strādāt ar mazākām tirāžām un augstu kvalitāti – grāmatas, mākslas albumi, dažādi ceļveži u.tml.

«Uz šo gadu skatāmies ļoti cerīgi. Pieauguma tempam vajadzētu saglabāties tādam pašam, kā līdz šim. Visi lielie ražotāji plāno attīstību – citu variantu pat nav,» teic I. Bečere.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Atļauj SIA Rīgas tirdzniecības osta un a/s Žurnāli un Diena apvienošanos

Elīna Pankovska, 30.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome (KP) pieņēmusi lēmumu atļaut SIA Rīgas tirdzniecības osta iegādāties 100% a/s Žurnāli un Diena akciju un attiecīgi iegūt tajā izšķirošu ietekmi.

Padome pieņēmusi šādu lēmumu, jo darījums neradot kaitējumu konkurencei nevienā no tirgiem, kuros darbojas konkrētie uzņēmumi. Lēmumā KP norāda, ka abu uzņēmumu darbības jomas nepārklājas un to sniegtie pakalpojumi nav savstarpēji aizvietojami.

Izņēmums esot nekustamo īpašumu apsaimniekošanas un uzņēmumu vadības pakalpojumi, taču tos abi apvienošanās dalībnieki sniedz un arī turpmāk paredzējuši sniegt tikai saviem saistītajiem uzņēmumiem, un tādējādi tirgū nekonkurē.

SIA Rīgas tirdzniecības osta nodarbojas ar ieguldījumu veikšanu un pārvaldi kapitālsabiedrībās un tai ir ietekme kopumā 17, bet izšķiroša ietekme 14 kapitālsabiedrībās. Galvenie SIA Rīgas tirdzniecības osta un tās meitasuzņēmumu darbības virzieni ir ostas termināļu darbība, dzelzceļa kravu ekspedēšana un pārvadājumi Latvijas teritorijā, elektroenerģijas sadale un tirdzniecība, dzelzceļa infrastruktūras un ritošā sastāva remonts, savu nekustamo īpašumu apsaimniekošana un uzņēmumu vadība, teikt paziņojumā

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Eksperts: Dabas resursu nodoklis reklāmai divas reizes pārsniedz papīra vidējo tirgus cenu

Žanete Hāka, 23.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vides aizsardzības un reģionālās ministrijas (VARAM) plānotais dabas resursu nodoklis drukātajiem reklāmas materiāliem ir nesamērīgs un aptuveni divas reizes pārsniedz papīra vidējo tirgus cenu tonnā, norāda Reneprint Poligrāfija valdes loceklis Mārtiņš Ramiņš.

Viņš uzsver, ka papīra cena tirgū ir no 400 līdz 1000 eiro par tonnu, kamēr plānotais nodoklis ir 91 santīms kilogramā, kas ir 910 lati jeb vairāk nekā 1200 eiro par tonnu. «Tas ir neadekvāts sadārdzinājums,» skaidro M. Ramiņš.

Eksperts atgādina, ka šīs pārmaiņas skars ne tikai poligrāfijas nozari vien, kādēļ diezin vai budžetā būs sagaidāms vēlamais efekts.

«Poligrāfijas nozares asociācija ir publiski paudusi, ka drukas apjoms varētu potenciāli samazināties par 70%, kas nozīmē dramatisku kritumu arī reklāmas materiālu izplatītājiem. Piemēram, arī Latvijas Pasts, kuru valsts aizvien dotē un kuram zināmu ienākumu daļu veido tieši reklāmas materiālu izplatīšana,» norādīja Ramiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

EM: AS KVV Liepājas metalurgs pozitīvi ietekmēs kopējos apstrādes rūpniecības rādītājus

Žanete Hāka, 06.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atsevišķām nozarēm dažādu faktoru ietekmē gads nav iesācies veiksmīgi, norāda Ekonomikas ministrija.

Vienā no lielākajām apstrādes rūpniecības nozarēm – pārtikas rūpniecībā 2015.gada janvārī gada griezumā produkcijas apjomi bija par 5,6% mazāki nekā pirms gada. Jāatzīmē, ka kopš 2014.gada otrās puses nozari ietekmē Krievijas noteiktais pārtikas importa embargo. Ražošanas apjomu samazinājums bija vērojams arī ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanā, vieglajā rūpniecībā, papīra ražošanas nozarē, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā, transportlīdzekļu ražošanā, iekārtu un ierīču remonta un uzstādīšanas nozarē.

2015.gada janvārī salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi apstrādes rūpniecībā saražotās produkcijas apjomi samazinājās par 3,1% (pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem), bet gada griezumā produkcijas apjomi bija par 0,6% zemāki nekā iepriekšējā gada janvārī (pēc sezonāli neizlīdzinātiem datiem).

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Noskaidroti uzņēmumi, kuri turpinās dalību SEB uzņēmumu Izaugsmes programmā

Žanete Hāka, 16.10.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No vairāk nekā 60 saņemtajiem pieteikumiem ir izvēlēti 14 Latvijas uzņēmumi, kas turpinās dalību SEB bankas uzņēmumu Izaugsmes programmas ceturtajā ciklā.

Tās mērķis ir palīdzēt uzņēmumiem sagatavoties straujākai biznesa izaugsmei, izmantojot uz digitālajām tehnoloģijām un inovācijām balstītus risinājumus. Salīdzinot ar programmas iepriekšējo ciklu, šajā tika saņemts rekordliels dalībnieku pieteikumu skaits.

Saņemtie pieteikumi tika vērtēti pēc tādiem kritērijiem kā uzņēmējdarbības pieredze, pārstāvētā nozare, apgrozījums, izvirzītie mērķi un ambīcijas. Izaugsmes programmā piedalīsies uzņēmumi no dažādām nozarēm, dažādiem reģioniem, kā arī ar atšķirīgu mērogu biznesu.

Uzņēmums AS «Smiltenes piens» nodarbojas ar piena produktu ražošanu, SIA «Felici» – graudaugu pārtikas izstrādi un ražošanu, savukārt SIA «Overly» specializējas «augmented reality» tehnoloģijas risinājumu izstrādē. SIA «Kamelota» nodarbojas ar grāmatvedības un konsultāciju pakalpojumu sniegšanu, SIA «Optimagro» – ar metālapstrādi un mašīnbūvi, SIA «Maksikoms» – ar nestandarta IT sistēmu un risinājumu izstrādi, savukārt SIA «Magma» nodarbojas ar santehnikas vairumtirdzniecību un ražošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Poligrāfijas a/s Liepājas papīrs sākusi vairāku iekārtu demontāžu un nākamnedēļ plāno tās pārvest uz Baltkrieviju. Ražošanu Gomeļā paredzēts sākt maijā.

Nākamajā nedēļā uz Baltkrieviju dosies a/s Liepājas papīrs speciālisti, lai uzstādītu un ieregulētu iekārtas. Gomeļas ražotnes darbinieku apmācības pirmais cuikls jau noslēdzies, Db.lv pastāstīja a/s Liepājas papīrs prezidents Jānis Vilnītis.

Plānotā Baltkrievijas rubļa devalvācija gan esot problēma, atzina J. Vilnītis, jo bizness šobrīd Baltkrievijā esot paralizēts. Biržā valūtu devalvācijas gaidās iegādāties neesot iespējams. Tomēr uzņēmuma sadarbības partneris Baltkrievijā esot spējis daļēji problēmu atrisināt - valsts atļaujot eksportētājiem ar eksporta tirgos iegūto valūtu rīkoties pašīem.

Bizness cerot uz Baltkrievijas Prezidenta lēmumu par ātru devalvāciju - 30 - 40 % uzreiz. Savukārt bankas piedāvājot pakāpenisku devalvāciju. Lēmumu Lukašenko administrācija varētu pieņemt līdz aprīļa beigām, taču tas atkarīgs no sarunām ar Krieviju un citu NVS valstu vadību. Lēmums par rubļa devalvāciju Baltkrievijā saistīts ar plānoto starptautisko aizdevumu no Krievijas un NVS.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pagājušajā nedēļā lielākais reģistrētais komersants pēc pamatkapitāla – Jūrmala Properties

Gunta Kursiša, 02.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļa reģistrēti 474 jauni komersanti, no kuriem lielākais pamatkapitāls ir SIA Jūrmala Properties.

SIA Jūrmala Properties, kas reģistrēta 28. aprīlī, juridiskā adrese ir Rīgā, Berģu ielā 102, un tās pamatkapitāls ir 1, 365 milj. Ls.

Tāpat pagājušajā nedēļā lielāko reģistēto uzņēmumu pulkā pēc lielākā pamatkapitāla ir arī SIA Avenir Investment – tās pamatkapitāls ir 100 tūkst. Ls, tāpat reģistrēta SIA Maskavas-37, kuras pamatkapitāls ir 42,5 tūkst. Ls, SIA Gandars poligrāfija ar pamatkapitālu 10 tūkst. Ls un SIA Einos – šī uzņēmuma pamatkapitāls ir deviņi tūkst. Ls. Ne Uzņēmumu reģistru (UR) apkalpojošās SIA Lursoft, ne uzņēmuma Firmas.lv datubāzē nav atrodama informācija par jaundibināto uzņēmumu pamatdarbības veidiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Rūpniekiem krities apgrozījums

Mārtiņš Apinis, 09.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augustā salīdzinājumā ar pagājušā gada pļaujas mēnesi apgrozījums apstrādes rūpniecībā samazinājās par 0,7%, tajā skaitā eksporta tirgus produkcijai par 7,8%, bet vietējā tirgū bija vērojams pieaugums par 5%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Lielākais apgrozījuma samazinājums, salīdzinot ar pērnā gada augustu, bija metālu ražošanas nozarē – par 82,2% un citu transportlīdzekļu ražošanas nozarē – par 45,3%. Abām nozarēm krituma pamatā bija eksporta samazinājums.

Visstraujākais pieaugums bija tekstilrūpniecībā – par 22,7%, tajā skaitā vietējā tirgū par 31,4%. Savukārt vislielākais pieaugums vietējā tirgus produkcijai bija iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanā – par 32,5%, bet apgrozījuma kritums eksporta tirgos šis nozares kopējo izaugsmes rādītāju minimizējis līdz 12,6%.

Eksporta tirgos gada laikā vislielākais pieaugums bija dzērienu ražošanā, pieaugumam sasniedzot 19,1%, kā arī tekstilizstrādājumu ražošanā (+18%).

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Miljoni jaunās iekārtās

Lāsma Vaivare, Anda Asere, 10.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investējot iekārtās, poligrāfijas nozares uzņēmumi plāno vēl vairāk stiprināt savas pozīcijas eksporta tirgos, izvērst darbību jaunās nišās, otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Paredzēts, ka septembrī Poligrāfijas grupa Mūkusala (PGM) sāks izmantot jaunu žurnālu drukas iekārtu, kas ļaus dubultot ražošanas jaudu un būtiski palielināt uzņēmuma darbību eksporta tirgos, DB stāsta uzņēmuma pārdošanas un mārketinga nodaļas vadītājs Oskars Brenčs. Šobrīd notiek būvdarbi un darbinieku apmācība.

Jaunā drukas iekārtas iegāde uzņēmumam ir būtisks notikums, jau pirms vairākiem gadiem kompānijas vadība norādīja, ka tāda nepieciešama turpmākās attīstības nodrošināšanai. Kopējās investīcijas ir 5 milj. eiro, no kuriem daļu sedz ES, proti, projekts tiek īstenots Augstas pievienotās vērtības investīciju programmā. Projekta kopējās attiecināmās izmaksas ir 4,8 milj. eiro, attiecināmais struktūrfondu finansējums – vairāk nekā viens milj. eiro, attiecināmais valsts budžeta finansējums – 0,26 milj. eiro, liecina LIAA informācija. Kopumā uzņēmuma pastāvēšanas laikā investēti 17 milj. eiro, jaunās investīcijas ir liels izaicinājums, saka O. Brenčs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Talsu tipogrāfija attīstībā ieguldījusi turpat ceturtdaļu miljona eiro.

Pirms desmit gadiem SIA "Talsu tipogrāfija" mainīja savu ražošanas virzienu, un nolēma koncentrēties uz kartona iepakojumu ražošanu. Īstenojot ilgtermiņa stratēģiju, uzņēmums savā attīstībā investējis gandrīz ceturtdaļu miljona eiro, iegādājoties poligrāfijas nozarē vienu no modernākajām iekārtām - pilnībā automatizētu iepakojuma izciršanas-izspiešanas iekārtu -, jaunu iekārtu pirmo paraugu konstrukcijas izgatavošanai un līmēšanas iekārtas papildinājumu sešstūru, četrstūru un citu sarežģītu konstrukciju līmēšanai.

Jaunās iekārtas no Ķīnas atceļoja janvārī. Tagad, pēc iekārtu uzstādīšanas un tipogrāfijas darbinieku apmācīšanas, iekārtas sāktas izmantot pasūtījumu sagatavošanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Covid-19 pandēmija, aizslēdzot būtisku poligrāfijas produkcijas ražotāju Ķīnu un radot problēmas loģistikas piegāžu ķēdēs, palielināja pasūtījumu apmērus poligrāfijas uzņēmumiem Eiropā, kuru izpildei savukārt pietrūka papīra – tā cenas pieauga 80-100% apmērā, kas atspoguļojas arī pakalpojumu cenās.

To intervijā Dienas Biznesam stāsta Latvijas Poligrāfijas uzņēmumu asociācijas valdes priekšsēdētājs un SIA Poligrāfijas grupa Mūkusala valdes priekšsēdētājs Visvaldis Trokša.

Viņš atzīst, ka pēdējo gadu laikā ir notikušas būtiskas pārmaiņas, kuru rezultātā poligrāfijas uzņēmumiem nav pamata sūdzēties par pasūtījumu trūkumu, bet daudz jādomā par izmaksu pieaugumu, vienlaikus meklējot iespējas un risinājumus, kā strādāt ražīgāk, produktīvāk un resursus taupošāk.

Fragments no intervijas

Kāda ir pašreizējā situācija poligrāfijas nozarē?

Tieši pēdējo gadu laikā nozarē ir notikušas būtiskas izmaiņas. Proti, līdz 2020. gadam, kad atnāca Covid-19 pandēmija, teju vai visu poligrāfijā nepieciešamo materiālu - papīra, krāsu, iespiedplašu utt. - cenas ik gadu saruka. Piemēram, avīžu papīrs maksāja 410 - 420 eiro par tonnu, savukārt šodien teju divas reizes dārgāk - 800 eiro par tonnu, un nav skaidrs, kādas cenas būs nākotnē. Savukārt, ja žurnālu papīrs maksāja 600 līdz 750 eiro par tonnu, tad pašlaik arī tas ir teju divas reizes dārgāks. Vēl vairāk - pašlaik ir papīra šķirnes, kuru iegādei ir noteiktas kvotas un ko brīvā tirgū nevar iegādāties tik, cik vēlas. Jārēķinās, ka papīra īpatsvars kopējās poligrāfijas izmaksās veido lauvas tiesu – 50%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ventspils budžetu visdāsnāk pildījusi SIA Ventspils nafta termināls

Vēsma Lēvalde, 11.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nodokļu maksātāju līdere Ventspils pilsētas budžetā 2010.gadā ir bijusi SIA Ventspils nafta termināls, kas pilsētas budžetu papildinājusi par vairāk nekā 900 tūkstošiem latu.

Ventspils pilsētas pašvaldības budžetā iemaksāto nodokļu summu veido iedzīvotāju ienākumu nodoklis, nekustamā īpašuma nodoklis par ēkām un būvēm un nekustamā īpašuma nodoklis par zemi.

Ventspils pilsētas dome lielāko nodokļu maksātājus 11.maijā apbalvoja deviņās nominācijās. Katras nominācijas uzvarētājs tradicionāli saņem Ventspils pilsētas domes Atzinības rakstu un mākslinieka Arvīda Endziņa izgatavoto balvu.

Ventspils pilsētas pašvaldības budžetā visvairāk nodokļu 2010.gadā iemaksājuši šādi uzņēmumi:

SIA Ventspils nafta termināls - transports, glabāšana un sakari - 913,7 tūkstoši latu; pašvaldības SIA Ventspils labiekārtošanas kombināts - būvniecība - 191,3 tūkst. latu; SIA Bio-Venta - apstrādes rūpniecība -122,3 tūkst. latu; SIA Zvejnieku kompānija Grifs - zvejniecība - 60,8 tūkst. latu; a/s Diāna -tirdzniecība - 195,9 tūkst. latu; pašvaldības SIA Ventspils nekustamie īpašumi - operācijas ar nekustamo īpašumu (118,3 tūkst. Ls);SIA Diāna bistro - viesnīcas un restorāni - 37,0 tūkst. Ls; pašvaldības SIA Ventspils poliklīnika - veselība un sociālā aprūpe - 80,7 tūkst. latu; SIA Ventas Balss - izdevējdarbība, poligrāfija un ierakstu producēšana 41,1 tūkst. latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Ķīmija un metāli kāpina ražotāju cenas

Mārtiņš Apinis, 21.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2012.gada augustā salīdzinājumā ar jūliju kopējais ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā palielinājās par 0,5%. Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenas pieauga par 0,4%, bet eksportētajai produkcijai - par 0,7%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Lielākā paaugstinošā ietekme uz kopējo ražotāju cenu indeksu bija cenu pārmaiņām elektroenerģijā, gāzes apgādē, siltumapgādē un gaisa kondicionēšanā (par 1,9%), metālu ražošanā (par 3,7%), ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanā (par 2,4%), gatavo metālizstrādājumu (izņemot mašīnas un iekārtas) ražošanā (par 1,4%).

Savukārt lielākā pazeminošā ietekme uz kopējā ražotāju cenu līmenī bija cenu samazinājumam koksnes un koka izstrādājumu (izņemot mēbeles) ražošanā (par 1,4%) un poligrāfijā un ierakstu reproducēšanā (par 5,6%).

Gada laikā, kopējais ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā palielinājās par 2,2%. Ražotāju cenas vietējā tirgū realizētajai produkcijai pieauga par 2,9%, bet eksportētajai - par 1,2%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Piemēros dabas resursu nodokli arī reklāmai

Zanda Zablovska, 17.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 2014. gada 1. janvāra dabas resursu nodoklis (DRN) būs jāmaksā arī par reklāmas izdevumiem un materiāliem.

To paredz Saeimas konceptuāli atbalstītie grozījumi Dabas resursu nodokļa likumā. Par likumprojektu balsoja 53 deputāti, bet 34 tautas kalpi bija pret.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) rosinātais nodokļa apmērs ir 0,91 lats par kilogramu. Nodoklis tiktu piemērots gan uzlīmēm (ja tās nav daļa no iepakojuma sastāvdaļas un nesatur derīguma termiņu), gan skrejlapām, bukletiem, brošūrām, kas satur jebkāda veida reklāmu, gan arī ielūgumu kartiņām un pasākumu reklāmas plakātiem. Nozares pārstāvji iepriekš klāstīja, ka piedāvātais dabas resursu nodokļa apmērs reklāmas izdevumiem un materiāliem ir unikāls Eiropas Savienībā, turklāt draud ar cenu kāpumu 30-70% apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Ražošanas apjomi sarukuši

Žanete Hāka, 09.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī gada maijā, salīdzinot ar aprīli, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem faktiskajās cenās samazinājās par 4,6%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Kritums bija gan vietējā tirgū par 3,7%, gan eksportā – par 5,5% (no tā eirozonā par 8,4% un ārpus eirozonas – par 3,8%).

Lielākais apgrozījuma samazinājums bija citu transportlīdzekļu ražošanas nozarē (kuģu un laivu būve un dzelzceļa lokomotīvju un to ritošā sastāva ražošana), iekārtu un ierīču remontā un uzstādīšanā – par 24,2%, ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanas nozarē – par 21,4%. Kritums bija arī pēc īpatsvara lielākajās apstrādes rūpniecības nozarēs: kokapstrādē – par 6,3%, gatavo metālizstrādājumu ražošanas nozarē, izņemot mašīnas un iekārtas – par 2,7% un pārtikas produktu ražošanas nozarē – par 0,1%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Rūpniecībai vīruss gan traucē, gan palīdz

"Luminor" bankas ekonomists Pēteris Strautiņš, 03.06.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bija ārkārtīgi viegli uzminēt, ka statistiķi ziņos par rūpnieciskās ražošanas samazināšanos aprīlī. Tā notika, taču rezultāts ir nedaudz labāks par gaidīto.

Ir nozares, kas ir smagi cietušas. Pēc tam, kad martā jaunu auto pārdošana vairākās Eiropas valstīs gandrīz apstājās, ir loģisks arī auto daļu ražošanas kritums vairāk nekā uz pusi. Taču ir nozares, kas ir izrādījušās ieguvējas ar pandēmiju acīmredzami saistītu iemeslu dēļ.

Ķīmiskajai rūpniecībai, kurā ievērojama daļa ir spirta un mazgāšanas līdzekļu ražošana, šī ir brīnišķīga krīze - aprīlī ražošana auga par 27,5% (šeit un tālāk norādītas izmaiņas gada griezumā). Elektrisko iekārtu ražotājiem (+10%) palīdz līdzšinējās īpaši straujās attīstības inerce, gan produktu specializācija, kas ir saistīta ar publiskajiem pasūtījumiem (ielu apgaismojums, elektriskā transporta iekārtas, energoefektivitātes risinājumi). Diezgan labs rezultāts (-2,5%) ir C28 nozarē jeb "citas iekārtas", kur ir gan ražošanas iekārtas, gan citi produkti. Arī šīs nozares portfelī ir vairāki anticikliski produkti. Piemēram, "Caljan" ražo konveijerus, kurus plaši izmanto "Amazon" un līdzīgi uzņēmumi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējo dažu gadu laikā notiekošais ir mainījis poligrāfijas nozari, kurā par lielākajiem ieguvējiem tiek uzskatīti tie, kuri spējuši ātri pielāgoties situācijai, vienlaikus pašreizējos ģeopolitiskā saspīlējuma apstākļos neesot iespējams prognozēt pat tuvāko perspektīvu.

To liecina poligrāfijas nozarē strādājošo teiktais. Nozari ietekmējuši gan Covid-19 pandēmijas ierobežošanai ieviestie pasākumi, gan loģistikas ķēžu pārrāvumi, kā arī Krievijas invāzija Ukrainā, kuras dēļ neesot iespējams kaut cik reālistiski prognozēt nākotni. Vienlaikus būtiski pieaugušas papīra un energoresursu cenas, kā arī citu izmaksu kāpums piespiedis paaugstināt pakalpojumu cenas.

Sarežģīta situācija

“Viss ir ļoti sarežģīti,” situāciju komentē SIA Jelgavas Tipogrāfija valdes priekšsēdētājs Māris Matrevics. Viņš norāda, ka pašlaik tādas stabilitātes, kāda bija pirms trijiem – četriem gadiem, nav, visu ietekmē būtiska inflācija. Papīru uzņēmums iegādājas no Skandināvijas, Vācijas, Austrijas un Slovākijas ražotājiem. “Krievijas papīra īpatsvars nebija liels, un Jelgavas Tipogrāfija to neizmantoja,” uz jautājumu par sankcijām pakļautā Krievijas papīra ietekmi atbild M. Matrevics. Viņš atgādina, ka papīra ražošanā lielākie izmaksu posteņi ir celuloze un elektroenerģija (gāze), bet poligrāfijā tas ir papīrs. “Pērn rudenī papīra ražotāji, šķiet, netika līdzi straujajam elektroenerģijas cenas pieaugumam, un pārsteidzošā kārtā bija papīra ražotāji, kuriem bija vienošanās par konkrēta apjoma piegādi par noteiktu cenu (800 eiro/t), pirms nosūtīšanas tā tika būtiski paaugstināta ( līdz 1100 eiro/t) ar piebildi: gribat – pērciet, ja nevēlaties – pārdosim citiem,” atceras M. Matrevics. Viņš norāda, ka šāda situācija ietekmējusi visus.

Komentāri

Pievienot komentāru