Tehnoloģijas

Osmanis nodibinājis jaunu uzņēmumu nelielu partiju elektronikas ražošanai

NOZARE.LV, 12.08.2014

Jaunākais izdevums

Elektronikas ražotāja Hanzas Elektronika, kā arī citu augsto tehnoloģiju ražošanas uzņēmumu īpašnieks Ilmārs Osmanis nodibinājis jaunu firmu SIA Mārupes Elektronikas tehnoloģijas, kas nodarbošoties ar produktu izstrādi, kā arī nelielu partiju produkcijas ražošanu, pastāstīja uzņēmējs.

Jaundibinātais uzņēmums nodarbošoties ar produktu izstrādi, kā arī mazo sēriju elektronikas ražošanu. Kā norādīja Osmanis, pašreizējais uzņēmums Hanzas Elektronika strādā ar lielāka apjoma ražošanas partijām.

Kā jau minēts nosaukumā, SIA Mārupes Elektronikas tehnoloģijas darbošoties Mārupes novadā, kur jau pašlaik notiekot sarunas par telpu īri. Ja telpas tiks laicīgi atrastas, tad, iespējams, uzņēmums darbu varētu sākt jau šoruden. Paredzams, ka jaunais uzņēmums apkalpos pašreizējo klientūru, norādīja Osmanis.

Uzņēmums SIA Mārupes Elektronikas tehnoloģijas nodibināts ar 20 000 eiro pamatkapitālu, no kura pagaidām apmaksāta puse, liecina Firmas.lv informācija. Kompānija pilnībā pieder SIA Hanzas Elektronika.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augsto un intelektuālo tehnoloģiju līgumražotājas SIA Hanzas elektronika cenšas diversificēt ne tikai klientus, bet arī ražošanas sektorus, lai izvairītos no kāda sektora sabrukuma. Patlaban uzņēmums attīsta divus jaunus virzienus - militāro un medicīnas elektroniku, intervijā aģentūrai LETA atzina Hanzas elektronikas valdes priekšsēdētājs Ilmārs Osmanis.

«Ļoti stabils un perspektīvs šķiet industriālais bloks, šajā tirgū notiek konstants elektronikas lietošanas pieaugums, ar katru gadu arvien plašākā iekārtu spektrā un lielākā apjomā izmanto elektroniku. Piemēram, mūsdienu automašīnās jau puse no cenas ir elektronika. Arī telekomunikāciju sektors ir perspektīvs - cik daudz ir lietotāju, cik infrastruktūras nepieciešams. Protams, šajā nozarē ir plīsuši dažādi burbuļi, taču kopējā tendence ir apjomiem pieaugt. Šī nozare tagad ir viens no galvenajiem vilcējiem,» sacīja Osmanis.

Uzņēmējs norādīja, ka iezīmēti arī divi jauni virzieni. Viens no tiem ir medicīna, kurā jau ir sākts darbs. Otrs virziens ir aizsardzības joma jeb militāra pielietojuma produkcija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Hanzas Elektronika Ogres un Ventspils ražotnēs palielinās darba vietu skaitu

Dienas Bizness, 28.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augsto un intelektuālo tehnoloģiju līgumražotājas SIA Hanzas Elektronika refinansēšanai banka Citadele izsniegusi 4,7 miljonus eiro, papildus piešķirot vēl 1,5 miljonus eiro kredītu uzņēmuma attīstībai. Tādējādi Hanzas Elektronika būs iespēja palielināt darba vietu skaitu ražotnēs Ogrē un Ventspilī, kā arī atvērt jaunu inženierijas centru Mārupē, rezultātā uzņēmums varēs veikt lielākas gatavās produkcijas piegādes klientiem Baltijas valstīs, Ziemeļvalstīs un Lielbritānijā, informē Citadeles Korporatīvās komunikācijas vadītāja Baiba Ābelniece.

Hanzas Elektronika 2015. gadā plāno meitas uzņēmumā Ventspils Elektronikas fabrika izveidot vēl 25 jaunas darba vietas, kopējo darbinieku skaitu palielinot līdz 110 darbiniekiem. Ogrē plānots paplašināt ražošanas telpas, izbūvējot lielāku noliktavu. Savukārt Mārupe izvēlēta par vietu, kur uzņēmums plāno iekārtot jaunu inženierijas centru. Jau tagad uzņēmums nodarbina vairāk nekā 25 inženierus, un būs nepieciešami vēl jauni šīs jomas speciālisti.

Hanzas Elektronika 14 gadus nodarbojas ar elektronisko ierīču līgumražošanu Ogrē un Ventspilī, kā pasaules līmeņa uzņēmums saņemot pasūtījumus savu klientu izstrādāto augsto un intelektuālo tehnoloģiju produktu ražošanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Gribu radīt produktus, kas ir citiem ir noderīgi. Ražošana ir līdzeklis, lai to sasniegtu,» intervijā DB saka uzņēmējs, Hanzas Elektronikas dibinātājs un līdzīpašnieks Ilmārs Osmanis.

Pēc elektronikas studijām Rīgas Tehniskajā universitātē viņš sāka mācīties aspirantūrā un strādāt par pētnieku. No zinātnieka ikdienas viņam nav patikusi izjūta par pētniecības atrautību no dzīves. Deviņdesmito gadu sākumā neilgi strādājis elektronikas rūpnīcā Lielbritānijā, tad atgriezās Latvijā un drīz sāka veidot savu biznesu. Uzņēmēja «jaunākais bērns» – šķidro kristālu displeju ražotne EuroLCDs – dibināta 2012. gadā, tomēr pēc uzņēmēja teiktā tā vēl ir start-up fāzē. «Diez vai šo lietu būtu sākuši, ja zinātu, ko tā prasa,» I. Osmanis pasmejas tā, ka var saprast – tam jaunajam, kas daudz ko prasa, ir arī liela vilkme.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Hanzas elektronika pie lidostas Rīga būvēs zinātnes parku

LETA, 14.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augsto un intelektuālo tehnoloģiju ražotājs Hanzas elektronika kopā ar vairākiem nozares partneruzņēmumiem pie lidostas Rīga grasās būvēt zinātnes parku, pastāstīja Hanzas elektronika valdes priekšsēdētājs Ilmārs Osmanis.

Pēc viņa teiktā, projekts pašlaik virzās uz priekšu, sarunas ar bankām par finansējuma piešķiršanu ir nobeiguma fāzē, pēc tām tiks iegādāts zemes gabals ar iesāktu apbūvi netālu no lidostas Rīga. «Objektā tiek plānots zinātniskais parks, kurā līdzās darbosies vairāki mūsu sfēras uzņēmumi. Tāpat sniegsim iespēju jaunuzņēmumiem, veidojot sava veida inkubatoru, kurā būs iespēja darboties tehnoloģiskā vidē un sadarboties ar pieredzējušiem nozares uzņēmumiem,» sacīja Osmanis.

Celtniecības apjomi esot lieli, līdz ar to projekta realizācija iedalīta trīs posmos, kas tiks sākti 2016.gadā un tiek plānoti līdz 2019.gadam, atklāj Osmanis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Hanzas Elektronika piesaista FlyCap riska kapitāla investīcijas 600 tūkstošu eiro apmērā

Žanete Hāka, 13.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Hanzas Elektronika piesaistījusi FlyCap riska kapitāla fonda investīcijas 600 tūkstošu eiro apmērā, informē fonda pārstāvji.

SIA Hanzas Elektronika tehnoloģiski ir viens no trim modernākajiem elektronikas ražošanas pakalpojumu sniedzējiem Baltijā un Ziemeļvalstīs. Pēdējos piecos gadus uzņēmuma pārdošanas apjoms stabili aug un paredzams, ka šī gada apgrozījums būs virs 12 miljoniem eiro, kas ir par 20% vairāk nekā 2014. gadā, kad apgrozījums bija 10,7 miljoni eiro.

Uzņēmuma straujais apjoma pieaugums saistīts ar esošo klientu, tai skaitā Microtīkls, produktu ražošanas piegaumu pēdējā gada laikā, ka arī jaunu klientu produktu, kā, piemēram AirDog, ražošanas uzsākšanu, kuru pieprasījuma apmierināšanai ir nepieciešams kapitāls jaunām iekārtām un apgrozāmie līdzekļi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Biržas oficiālajā sarakstā plāno iekļaut augsto tehnoloģiju ražotājas HansaMatrix akcijas

LETA, 22.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Birža Nasdaq Riga sākusi kotēšanas procedūru augsto un intelektuālo tehnoloģiju ražotājas AS HansaMatrix akciju iekļaušanai Baltijas Oficiālajā sarakstā.

Nasdaq Riga valdes lēmums par akciju iekļaušanu tiks paziņots nekavējoties pēc tā pieņemšanas, teikts biržas paziņojumā.

HansaMatrix līdzīpašnieks Ilmārs Osmanis aģentūrai LETA sacīja, ka pagaidām ir tikai iesniegts pieteikums akciju iekļaušanai biržā, tāpēc patlaban nekādu sīkāku komentāru nebūs. «Vēl jau viss var notikt, pieteikumu var arī noraidīt. Kad akcijas tiks iekļautas biržā, tad arī sniegsim sīkāku komentāru,» sacīja Osmanis.

Kā ziņots, HansaMatrix (iepriekš SIA Hanzas elektronika) pērn par 26% palielinājusi apgrozījumu, liecina Firmas.lv informācija. HansaMatrix apgrozījums pērn sasniedza 13,47 miljonus eiro salīdzinājumā ar 2014.gadā sasniegto 10,74 miljonu eiro apgrozījumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Osmanis: Kapitāls biržā pašlaik nav pietiekami pieejams

LETA, 20.03.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kapitāls biržā pašlaik nav pietiekami pieejams, pauda augsto tehnoloģiju uzņēmuma "HansaMatrix" dibinātājs un lielākais akcionārs Ilmārs Osmanis.

Viņš arī informē, ka ir nolēmis pieņemt privātā kapitāla fondu pārvaldnieka "BaltCap" meitasuzņēmuma SIA "Emsco" izteikto akciju atpirkšanas brīvprātīgo piedāvājumu.

Izteikto akciju atpirkšanas brīvprātīgo piedāvājumu Osmanis vērtē kā labu iespēju gan institucionālajiem investoriem, gan privātajiem ieguldītājiem. Piedāvātā cena, Osmaņa ieskatā, ir racionāla un esošajai situācijai nozarē un kopumā valdošajām tendencēm pasaulē atbilstoša.

Osmanis norāda, ka vairāk nekā 20 gadus ar savām investīcijām un savu darbu, esot dibinātāja statusā, atbalstījis "HansaMatrix" izaugsmi, un šo piedāvājumu redz, kā saprātīgu iespēju savam "exit" no biznesa projekta. "Šobrīd situācija atbilst teicienam - labāk kārtīga zīle rokās, nekā mednis kokā. Šajā tirgus situācijā labāk nopelnīt mazāk, nekā paļauties uz to, kas, iespējams, tuvākajā nākotnē nenotiks," viņš pauž.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augsto tehnoloģiju uzņēmuma "HansaMatrix" dibinātājs un līdzīpašnieks Ilmārs Osmanis atkāpies no padomes locekļa amata, teikts uzņēmuma paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

"HansaMatrix" padomē I.Osmanis strādājis kopš 26.maija, līdz tam ilgus gadus bijis valdes priekšsēdētājs. Turpmāk viņš paliks nozīmīgs "HansaMatrix" akcionārs un konsultēs uzņēmuma vadību vajadzības gadījumā, teikts paziņojumā.

I.Osmanis savas zināšanas un enerģiju turpmāk veltīšot 3D fotonikas un optisko risinājumu uzņēmuma "LightSpace Technologies" attīstībai, kurā ir gan dibinātājs, gan valdes priekšsēdētājs.

HansaMatrix dibinātājs Osmanis vairs nevadīs uzņēmumu  

Par augsto tehnoloģiju uzņēmuma HansaMatrix valdes priekšsēdētāju 2021.gada 17.maijā iecelts...

"Mēs strauji attīstāmies, darba apjoms ievērojami pieaug, tāpēc esmu nolēmis fokusēt savu nedalītu uzmanību papildinātās realitātes produktu attīstībai," paziņojumā norāda I.Osmanis.

"HansaMatrix" padomē darbu turpina padomes priekšsēdētāja Baiba Anda Rubesa, padomes priekšsēdētājas vietniece Ingrīda Blūma, padomes locekļi Anderss Lenarts Borgs, Dagnis Dreimanis un Normunds Igolnieks.

Jau ziņots, ka "HansaMatrix" koncerns šogad pirmajā pusgadā strādāja ar 11,87 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 13% vairāk nekā 2020.gada attiecīgajā periodā, kā arī koncerns cieta zaudējumus 281 000 eiro apmērā, kas ir 2,9 reizes mazāki nekā gadu iepriekš.

Tostarp 2021.gada otrajā ceturksnī "HansaMatrix" koncerna apgrozījums palielinājies par 14% salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu un bija 6,042 miljoni eiro, bet koncerna zaudējumi samazinājušies par 14,6%.

"HansaMatrix" pagājušajā gadā strādāja ar 21,387 miljonu eiro auditēto apgrozījumu, kas ir par 7,3% mazāk nekā 2019.gadā, kā arī cieta zaudējumus 656 383 eiro apmērā pretstatā peļņai gadu iepriekš. Vienlaikus "HansaMatrix" koncerna apgrozījums pagājušajā gadā bija 22,589 miljoni eiro, kas ir par 8,2% mazāk nekā 2019.gadā, bet koncerna zaudējumi bija 551 612 eiro apmērā pretstatā peļņai gadu iepriekš.

"HansaMatrix" ir augsto tehnoloģiju uzņēmums, kas veic jaunu elektronisko produktu un sistēmu izstrādi, to industrializāciju, kā arī sniedz integrētus ražošanas pakalpojumus klientiem, datu tīklu iekārtu, lietu interneta, industriālo sistēmu un citos augstas pievienotās vērtības tirgus segmentos. Kompānijas akcijas kotē biržas "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.

"HansaMatrix" lielākie akcionāri 2021.gada marta beigās, pēc "HansaMatrix" publiskotās informācijas, bija "Macro Rīga" (34,08%), kuras vienīgais īpašnieks ir Osmanis, investīciju uzņēmumi "ZGI-4 AIF" (15,06%), "BaltCap Latvia Venture Capital Fund" (9,95%) un "FlyCap Investment Fund I AIF" (9,61%), kā arī "CBL Asset Management" pārvaldītie fondi (6,56%) un "Swedbank ieguldījumu pārvaldes sabiedrības" pārvaldītie fondi (5,1%).

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Jaunie elektroniķi izgatavojuši kustīgu robota roku un ar saules bateriju darbināmu automašīnu

Dienas Bizness, 12.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Elektronikas dienā 2014 skolēni demonstrējuši atzīstamas zināšanas elektronikā un izgatavojuši gan kustīgu robota roku, gan saules bateriju darbināmu automašīnu, gan lietošanai gatavu automašīnas videoreģistratoru ar GPS signāla uztvērēju, informē pasākuma organizatori.

«Bērni, jūs esat veikuši pareizo izvēli. Jūs esat nodrošinājuši sev nākotni,» jaunos elektroniķus uzslavēja ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola , «jums būs lielāka alga nekā vienaudžiem, jo elektronikas nozare turpina augt un mūsu aplēses rāda, ka līdz 2020.gadam Latvijā pietrūks vairāk nekā 20 tūkstoši matemātikas, informācijas tehnoloģiju, inženierzinātņu, ražošanas un būvniecības speciālistu. Jums būs iespēja strādāt jomā, kur 90% produkcijas eksportē. Jums būs iespēja pašiem radīt inovācijas, dot lietām dzīvību».

Savukārt Latvijas Elektrotehnikas un elektronikas rūpniecības asociācijas (LETERA) prezidents Normunds Bergs mudināja jauniešus tēmēt augstāk: «Es aicinu jūs pārlieku neaizrauties ar domu par darba iegūšanu. Darbošanās elektronikas nozarē nozīmē, ka jūs paši varēsiet izgudrot jaunus produktus, dibināt uzņēmumus un paši ražot. Jūs varat kļūt par darba devējiem citiem.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Pirmie AirDog lidaparāti gaidāmi novembrī

NOZARE.LV, 01.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gaidāms, ka pirmie AirDog bezpilota lidaparāti pie klientiem varētu tikt izsūtīti novembrī, teica SIA Helico Aerospace Industries dibinātājs Edgars Rozentāls.

Visticamāk, AirDog bezpilota lidaparātu pirmās partijas ražošana varētu noslēgties novembrī. Visas vajadzīgās detaļas tikšot nogādātas Hanzas elektronikas rūpnīcā, kur lidaparāti tiks salikti, izmēģināti un nosūtīti uz Helico Aerospace Industries noliktavu.

Kopējās ražošanas izmaksas Rozentāls neatklāja, tik norādot, ka sākotnējā summa no pūļa finansēšanas platformas Kickstarter kampaņā to nenosegtu.

Patlaban gaidāms, ka saražots tiks vairāk nekā 2000 vienību, kas pilnībā nosegšot pasūtījumus no Kickstarter, kā arī papildu vienības mazumtirdzniecības vajadzībām un neparedzētiem gadījumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par augsto tehnoloģiju uzņēmuma HansaMatrix valdes priekšsēdētāju 2021.gada 17.maijā iecelts līdzšinējais operacionālais vadītājs un valdes loceklis Jānis Sams.

Līdz ar izmaiņām HansaMatrix valdes sastāvā iecelti divi jauni valdes locekļi – HansaMatrix Ventspils rūpnīcas vadītājs Gatis Grava un Ogres rūpnīcas vadītājs Vitauts Galvanausks.

Darbu valdē un uzņēmuma finanšu direktora amatā turpina Māris Macijevskis. HansaMatrix dibinātājs un līdzšinējais valdes priekšsēdētājs Ilmārs Osmanis vai netupinās vadīt uzņēmu.

"Jūtos pagodināts par man izrādīto uzticību un esmu gatavs pieņemt šo izaicinājumu. Esmu pārliecināts, ka kopā ar mūsu profesionālo komandu varam sasniegt ambiciozos HansaMatrix mērķus," pauž J.Sams.

Viņš pievienojās HansaMatrix 2020. gada jūnijā un ieņēma operacionālā vadītāja amatu. Vairāk nekā 10 gadus viņš darbojies elektronikas ražošanas menedžmentā starptautiskos uzņēmumos, lielāko pieredzi gūstot Schneider Electric ražotnēs, ieguvis maģistra grādu visaptverošā kvalitātes vadībā un inženiera grādu ražošanas automatizācijā Rīgas Tehniskajā universitātē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Kritizē CFLA nespēju ieviest inovāciju un digitālās transformācijas programmas

Db.lv, 20.04.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Astoņu eksportspējīgo nozaru kompetences centru un vairāk nekā 100 uzņēmumu un organizāciju pārstāvji nosūtījuši atklātu vēstuli premjeram un ministriem par Centrālās finanšu un līgumu aģentūras (CFLA) nespēju ieviest inovāciju un digitālās transformācijas programmas.

Parakstītāji uzskata, ka inovāciju un digitālās transformācijas finansējums ir izšķiroši svarīgs ekonomikas izaugsmei un sabiedrības labklājībai, un tam ir nepieciešama pušu savstarpēja uzticēšanās. Uzņēmēji zaudē uzticību ES fondu atbalsta programmām, ja CFLA tās administrē atbilstoši pašreizējās vadības stilam un uzstādījumiem: "Mēs kā nodokļu maksātāji no CFLA sagaidām komandu, kas par prioritāti izvirza principu “konsultē vispirms”, ievieš risku pārvaldības sistēmu un izmanto ES noteikumus kā ietvaru programmu veidošanai un ieviešanai, neapdraudot Latvijas tēlu un ekonomisko attīstību".

Šīs vēstules parakstītāji aicina mainīt CFLA un Finanšu ministrijas atbildīgās amatpersonas, jo CFLA ar pašreizējo vadību nespēj efektīvi īstenot inovāciju un digitālās transformācijas atbalsta programmas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mazām nācijām ir jāfokusē sava ekonomika nozarēs, kur nav vajadzīgs liels cilvēku daudzums, bet kuras ir zināšanu ietilpīgas un ar lielu pievienoto vērtību, uzskata augsto tehnoloģiju uzņēmuma HansaMatrix valdes priekšsēdētājs Ilmārs Osmanis.

Pēdējais gads uzņēmumam HansaMatrix bijis ražīgs – pērnvasar uzņēmuma akcijas tika iekļautas Nasdaq oficiālajā sarakstā, pirms mēneša kompānija atklāja jaunu elektronikas iespiedshēmu virsmas montāžas līniju Ventspils ražotnē, ar kuras palīdzību uzņēmums spēs montēt papildus līdz pat 60 tūkstošiem komponenšu stundā, bet pavisam nesen HansaMatrix daļēji piederošā kompānija LightSpace Technologies atvēra 3D attēla projicēšanas tehnoloģiju demonstrācijas biroju Silīcija ielejā. Vairāk par jauno līniju, akciju kotēšanu biržā un nākotnes plānu uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Ilmārs Osmanis stāsta intervijā Dienas Biznesam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Kvalificēta darbaspēka trūkums ilgtermiņā nopietni apdraud ekonomikas izaugsmi

Žanete Hāka, 12.04.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kvalificēta darbaspēka trūkums ilgtermiņā nopietni apdraud Latvijas konkurētspēju, ražošanas attīstību un ekonomikas izaugsmi — norāda uzņēmēji un eksperti. Situāciju tuvākajā desmitgadē vēl vairāk saasinās 90.-gados piedzīvotā tā sauktā demogrāfiskā bedre.

Jaunākajā Citadele Index pētījumā, kurā katru ceturksni savu viedokli izsaka 750 Latvijas uzņēmumu īpašnieki un vadītāji, 66% uzņēmēju novērtējuši darbaspēka pieejamību kā sliktu vai ļoti sliktu. Tikai 1,5% aptaujāto uzskatījuši to par ļoti labu, bet nepilni 24% — par labu. Uzņēmumu vērtējums par viņiem nepieciešamā darbaspēka pieejamību ir pasliktinājies visā 2016. gada garumā, sasniedzot rekordzemu atzīmi.

Bankas Citadele ekonomists Mārtiņš Āboliņš šos rezultātus skaidro ar iedzīvotāju emigrāciju uz citām Eiropas Savienības valstīm.

Šobrīd gan Latvijā, gan Baltijas valstīs darba tirgū ienāk tā saucamā “demogrāfiskās bedres paaudze” — 90.-tajos dzimušie. Tas nozīmē, ka tuvāko 10 gadu laikā potenciālo darbinieku kopfonds, salīdzinot ar tagadējo, būtiski saruks — un līdz ar to arī darba devēju iespējas izvēlēties sev piemērotu darbaspēku. Tādēļ, jo īpaši svarīgi ir radīt apstākļus, lai jaunieši un darbspējas vecuma iedzīvotāji neaizbrauc peļņā citviet un apgūst eksaktās zinības, jo jau šobrīd tieši šo zinību pārstāvētās nozarēs trūkst darbinieku, tā M. Āboliņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

HansaMatrix virtuālā konferencē stāstīs par kapitāla piesaisti un akciju iekļaušanu biržā

LETA, 07.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdien, 11.jūlijā, augsto un intelektuālo tehnoloģiju ražotāja AS HansaMatrix rīkos virtuālo konferenci, lai interesentiem sniegtu informāciju par neseno kapitāla piesaisti uzņēmumam un plānoto uzņēmuma akciju iekļaušanu Nasdaq Riga biržā.

Virtuālā konference notiks plkst.13 pēc Latvijas laika. To vadīs un uz dalībnieku jautājumiem atbildēs HansaMatrix valdes priekšsēdētājs Ilmārs Osmanis.

Lai piedalītos virtuālajā konferencē, interesentiem iepriekš jāreģistrējas. Interesenti, kas vēlas uzdot jautājumus, aicināti tos iesūtīt iepriekš uz e-pasta adresi «[email protected]» vai uzdot tos portālā naudaslietas.lv.

Pirms tam plkst.11 biržas Nasdaq Riga telpās Rīgā, Vaļņu ielā 1, notiks preses konference, kurā HansaMatrix valdes priekšsēdētājs Osmanis medijiem sniegs plašāku informāciju par uzņēmuma neseno kapitāla piesaistes procesu un uzņēmuma akciju iekļaušanu Nasdaq Riga Baltijas Oficiālajā sarakstā. Preses konferencē piedalīsies arī biržas Nasdaq Riga valdes priekšsēdētāja Daiga Auziņa-Melalksne, LHV Pank Institucionālo tirgu vadītājs Ivars Bergmanis un Eversheds Bitāns konsultants Mikus Freimanis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mūsu tirgus pēc mūsu pašu datiem ir liela daļa Baltijas valstis un Ziemeļvalstis, esam reģionāls ražotājs, un no pirmās dienas redzam, ka mūsu pakalpojumus bijis labi pieprasīts un lielā mērā saistīts ar to kā esam spējuši ar klientu runāt, Citadele Index prezentācijā norādīja augsto tehnoloģiju uzņēmuma HansaMatrix valdes priekšsēdētājs Ilmārs Osmanis.

«Runājot par savu biznesu un runājot par to, kā jūtamies esot mazā valstī, jāteic – jūtamies brīnišķīgi. Latvija ir lieliska vieta biznesam, taču mēs par daudz aizraujamies ar kritizēšanu, sevis nenovērtēšanu,» viņš uzsver.

«Emocijas rada pats uzņēmējs sev nevis tirgus. Pakāpe, kā iegūt biznesu un kā to attīstīt ir saistīta tikai ar pašu uzņēmēju, ar uzņēmību, vēlmi kaut ko sasniegt un ar to cik gatavs esat pastrādāt. Investori saka, ka Latvijā ir pa maz optimistiska noskaņojuma, taču tas nav saistīts ar to, ka mums ir slikti. Mums viss ir labi, un jūs pat iedomāties nevarat, cik labi viss ir. Es varu salīdzināt tikko svaigi esam uzsākuši dažus projektus silīcija ielejā un ir kontakti ar Austrumiem, ar Ķīnu. Bet ne tai Silīcija ielejā ne Ķīnā tie cilvēki nav labāki vai gudrāki kā mēs. Mums ir bail par sevi pateikt par daudz, » uzsver uzņēmuma vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

HansaMatrix: Ik pa laikam jebkurai kompānijai ir jāuzdod jautājums par tās identitāti

Db.lv, 26.11.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

HansaMatrix uz biržu atnāca, jo bijām izauguši no pirmā investīciju viļņa un meklējām jaunu formātu tālākai attīstībai, pasākumā CEO Meets Investors sacīja kompānijas valdes priekšsēdētājs Ilmārs Osmanis.

«Meklēju attīstības fondus, kas varētu investēt, taču toreiz nebija tādi pieejami, bija tikai viens, bet, komunicējot ar to, neradām vienotu vīziju par nākotni. Paskatījos, kas notiek biržā, un, kaut arī liela aktivitāte tajā nebija, bet tas mani nenobiedēja. Rezultātā veicām izpēti un nonācām tirgū,» viņš stāsta.

«Brīdī, kad gājām uz biržu, kompānijai nācās padomāt par identitāti. Definējām sevi par inovatīvu augsto tehnoloģiju ražošanas grupu. Tomēr ik pa laikam jebkurai kompānijai ir jāuzdod sev jautājums, kas mēs esam un kurp mēs dodamies,» viņš iesaka.

Biržā ejot 2016.gadā vadība prognozējusi, ka līdz 2018.gadam sasniegs 20 miljonu eiro apgrozījumu, un esam to sasnieguši, kompānijai šobrīd ir divas ražošanas rūpnīcas – Ogrē un Ventspilī. Šā gada trīs ceturkšņos kompānijas apgrozījums sasniedzis 21 miljonu eiro. 43% kopējā apgrozījuma veido Baltijas valstis, 29% - Ziemeļvalstis, 27% - pārējā ES, bet 1% - ārpus ES.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

HansaMatrix Latvijā uzsāk inovatīvu optisko sistēmu ražošanu

Zane Atlāce - Bistere, 31.01.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augsto tehnoloģiju uzņēmums HansaMatrix janvārī pabeidzis darbu pie trīs jaunu attēlu projekcijas objektīvu izstrādes un izveidojis to ražošanas līniju. Uzņēmumam tas ļaus izstrādāt un ražot virkni sarežģītu elektronisko-optisko produktu.

Šādi produkti plaši tiek izmantoti, piemēram, medicīnas tehnoloģijās, robotikā, autonomi vadāmos automobiļos, kā arī robotizētās ražošanas iekārtās. Par optikas sistēmām nopietnu interesi izrādījuši klienti no ES un ASV. Jau ir saņemti pirmie optisko sistēmu produktu izstrādes un ražošanas pasūtījumi.

«Augstas izšķirtspējas optikas ražošanas uzsākšana ir nozīmīgs solis uzņēmuma un Latvijas inovāciju vides attīstībā. Augstas kvalitātes attēlu objektīvi Latvijā nav ražoti kopš 1937. gada, kad VEF sāka ražot pasaulē plaši pazīstamos Minox fotoaparātus,» uzsver uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Ilmārs Osmanis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Cīņa par kapitāla piesaisti

Db.lv, 19.05.2020

Madara Kļaviņa-Kalnmale demonstrē, kā izskatās 3D koronavīrusa morfoloģijas modelis caur "LightSpace Technologies" AR galvas displeju.

Foto: Publicitātes

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vēl februārī bija iespēja skatīt Monas Lizas portretu Luvrā virtuālajā realitātē. Tā kā šo portretu katru dienu apskata vairāki tūkstoši cilvēku un ir veikti attiecīgi drošības pasākumi, šo gleznu ir salīdzinoši grūti "izbaudīt". Tāpēc muzejs spēra soli pretī tehnoloģijām, ļaujot tā apmeklētājiem izdzīvot neierastu pieredzi, izbaudot šo šedevru vienatnē, izmantojot virtuālo realitāti.

Muzeji ir tikai viena no virtuālās realitātes (VR) un papildinātās realitātes (AR) pielietošanas vietām tūrisma un izklaides sfērā. Teju ikviens mūsdienās ir saskāries vai dzirdējis par 3D kino vai datorspēlēm. VR/ AR izmantošanas iespējas ir teju bez limita, gandrīz jebkurā jomā. Nākotnē ārsti skatīsies orgānus 3D projekcijā ar reālā laika datiem, kas atvieglos slimību un ievainojumu noteikšanu un palielinās precizitāti ķirurģijā. Toties inženieri varēs attīstīt un pilnveidot savas zināšanas par kosmosa kuģiem jebkurā vietā un laikā.

Arī aizsardzības sektorā 3D reljefa kartes var veicināt izpratni par apkārt notiekošo, bet drošības kontrolē, piemēram, lidostās, atvieglot bagāžas skenēšanas procedūru. Šobrīd vēl nav iespējams paredzēt, kā mainīsies pasaule pēc COVID-19 pandēmijas, taču ļoti iespējams, ka tā veicinās ātrāku izaugsmi atsevišķās nozarēs, un, piemēram, drīzumā varēsim veikt 3D video hologrammu zvanus un apmeklēt muzejus, sēžot uz dīvāna.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

HansaMatrix koncerns prognozē 30 miljonu eiro apgrozījumu 2020. gadā

LETA, 01.03.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augsto tehnoloģiju uzņēmuma «HansaMatrix» koncerna apgrozījums 2020.gadā varētu sasniegt 30 miljonus eiro, ceturtdien virtuālajā konferencē prognozēja «HansaMatrix» valdes priekšsēdētājs Ilmārs Osmanis.

Savukārt 2018.gadā prognozēts neliels «HansaMatrix» apgrozījuma pieaugums salīdzinājumā ar 2017.gadu, pārsniedzot 20 miljonus eiro.

Osmanis norādīja, ka apgrozījuma pieaugums lielā mērā var tikt sasniegts attīstoties koncerna pētniecības un attīstības (R&D) virzienam. Pērn R&D apgrozījums bija 0,91 miljons eiro jeb 4,6% no koncerna kopējā apgrozījuma, bet šo īpatsvaru plānots audzēt līdz 10%.

Pēdējo divu gadu laikā «HansaMatrix» meitaskompānija «HansaMatrix Innovation» R&D inženieru un pētnieku komandas ir attīstījušas pasaules līmeņa kompetences dažos elektrooptikas virzienos, piemēram, AR/VR (virtuālās un papildinātās realitātes) ierīces; stiklā projicējamu attēlu displeju optiskās sistēmas; augstas ātrdarbības attēlu un strukturētās gaismas projekcijas sistēmas, kā arī datorredzes iekārtas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Ar ES līdzfinansējumu 2,8 miljonu eiro apmērā Venstpilī cels divas jaunas ražošanas ēkas

Dienas Bizness, 18.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdien, 17.martā, parakstīts līgums starp Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA) un Ventspils brīvostas pārvaldi par Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējuma saņemšanu divu jaunu ražošanas ēku būvniecības projektu īstenošanai Ventspilī.

Elektronikas centra un Tehnoloģiju centra būvniecība sāksies šopavasar un noslēgsies 2015.gada pirmajā pusē. Abas ražošanas ēkas – Elektronikas centrs (4300m2 platībā) un Tehnoloģiju centrs (4200m2 platībā) - tiks būvētas Ventspils Augsto tehnoloģiju parka teritorijā.

Elektronikas centra ēka būs vairāk piemērota elektronikas un elektrotehnikas ražotājiem, savukārt Tehnoloģiju centra ēka mašīnbūves, metālapstrādes, ķīmiskās rūpniecības, kā arī liela gabarīta izstrādājumu ražotājiem.

Šobrīd Ventspils brīvostas pārvalde strādā pie tā, lai informētu un piesaistītu potenciālos nomniekus jaunajām ražošanas ēkām. Interesi par telpu nomu esot izrādījuši jau vairāki uzņēmumi, apgalvo Ventspils brīvostas pārvalde. Viens no šiem uzņēmumiem ir SIA Hanzas elektronika, kam Ventspilī šobrīd pieder divi uzņēmumi - SIA Ventspils elektronikas fabrika un SIA Eurolcds.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latviešu projektam par bezpilota lidaparātu, kas, automātiski sekojot, ļauj filmēt sportistus, noticējuši teju 600 cilvēki, kas pūļa finansēšanas vietnē Kickstarter ļāvis savākt vairāk nekā 500 000 dolāru (367 110 eiro).

Lai projekts izdotos, pūļa finansēšanas kampaņai tika uzlikti 200 000 dolāru griesti (147 780 eiro), par kuru sasniegšanu uzņēmuma pārstāvis Andis Blinds iepriekš izteicās ļoti cerīgi - tagad viņa prognoze piepildījusies.

Ja tiktu savākts vairāk naudas, komanda apsolījusi papildu iespējas - 300 000 dolāru (220 260 eiro) sasniegšanas gadījumā būtu pieejamas jaunas lidaparāta korpusa krāsas, bet nupat sasniegtie 500 000 dolāru (367 110) ļaus uzstādīto GoPro kameru uzlādēt no AirDog borta akumulatora.

Pārdošanas kampaņa kolektīvā finansējuma interneta vietnē Kickstarter tika uzsākta 16.jūnijā, 40 dienu laikā plānojot savākt noteikto summu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Ogre taustās identitātes meklējumos un sliecas atgriezties pie saknēm

Lāsma Vaivare, 28.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izbaudījusi kūrorta un trikotāžas ražošanas lielpilsētas slavu, Rīgai tuvā Ogre taustās identitātes meklējumos un sliecas atgriezties pie saknēm.

Laba vieta dzīvošanai, Rīgas guļamrajons, zaļa pilsēta – tie ir biežāki apzīmējumi, kas dzirdami, vietējiem jautājot, kas Ogre ir šodien. «Es teiktu, ka ir identitātes meklējumi, bet nav skaidras, nolasāmas virzības. Sava identitāte ir jāatrod un pie tās jāturas. Tas ir tāpat kā biznesā – ir jābūt skaidri zināmam, ko gribi panākt un tikai tad tu vari kaut ko ticamu izdarīt, pretējā gadījumā tikai pagrāb kaut ko no viena, kaut ko no otra,» saka Iveta Zāģere, kuras lolojumā – M. Pūres beķerejā pilsētas centrā – jūtams senās kūrortpilsētas šarms. Kafejnīca ne vien valda retro noskaņas ar Ulmaņlaika mēbelēm interjerā un aizgājušiem laikiem atbilstīgu mūziku, bet tā arī nes pirmskara Latvijas laikos Ogrē pazīstama beķera Mārtiņa Pūres vārdu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Šodien notiek DB konference Biznesa prognozes 2015

Dienas Bizness, 26.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Desmito reizi Dienas Bizness konferences sadarbībā ar Pohjola Bank organizē lielāko Dienas Biznesa zīmola konferenci Biznesa prognozes 2015, kas turpina pirms vienpadsmit gadiem aizsākto tradīciju - pieaicināt nozaru ekspertus un valdības pārstāvjus, lai viņi sniegtu informāciju un stratēģisku ieskatu par nākamo gadu.

Norises vieta un laiks: Rīga, 2014. gada 26. novembris, Radisson Blu Daugava.

Konferencē saņemsim atbildes uz šiem un vēl daudziem citiem jautājumiem:

Kā biznesu 2015. gadā ietekmēs valdības lēmumi?

Kādas būs algas nākamgad, ar ko jārēķinās darba devējam?

Vai enerģētikas tirgus pilnīga liberalizācija būs izdevīga Tavam uzņēmumam?

Vai saražoto produkciju varēsim eksportēt uz Krieviju arī turpmāk?

Kādas nodokļu izmaiņas sagaidāmas nākamgad?

Vajag naudu biznesam? Ko sola bankas 2015.gadā?

Vai atkal sagaidāma enerģētikas tarifu paaugstināšana?

Eksporta tirgus.Vai vienīgā Latvijas ražotāja problēma?

Konferences mērķis ir radīt interaktīvu platformu uzņēmējiem, ekspertiem un valsts institūciju pārstāvjiem, lai diskutētu par reāli sagaidāmajām Latvijas ekonomikas prognozēm 2015.gadam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Latvijas uzņēmums LightSpace Technologies atver biroju Silīcija ielejā

Žanete Hāka, 16.03.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas uzņēmums LightSpace Technologies atvēris tās izstrādāto 3D attēla projecēšanas tehnoloģiju demonstrācijas biroju Sanhosē, Kalifornijā.

Tas noticis pateicoties Latvijas augsto tehnoloģiju uzņēmuma un LightSpace Technologies stratēģiskā investora HansaMatrix atbalstam.

Jaunatvērtajā birojā LightSpace Technologies popularizēs Latvijā radīto tehnoloģiju, ar kuras palīdzību īpašā displejā tiek attēloti padziļināti un daudzslāņaini 3D attēli. Šāda veida displeji galvenokārt tiek izmantoti medicīnā un zinātnē.

«Janvāra nogalē uzņēmums piedalījās augsto tehnoloģiju izstādē Sanfrancisko. Izstādes gaitā vairāk nekā 30 cilvēku apmeklēja stendu ar konkrētu vēlmi pārrunāt izstrādāto tehnoloģiju izmantošanu viņu vajadzībām. Tas bija vēl viens signāls, ka interese par tehnoloģijām ir augsta un lēmums par biroja izveidošanu bijis pareizs,» uzsver LightSpace Technologies valdes priekšsēdētājs Ilmārs Osmanis.

Komentāri

Pievienot komentāru