Dienas Bizness

  • 26 svētdiena,
    marts

    Eiženija, Ženija

  • Eiro kalkulators

     EUR  LVL
  • Valūtu kursi

    GBP: 0.8660

    USD: 1.0805

Ražošana

25 gadi biznesā: Ģimenes maiznīca Roga-Agro  12

25 gadu laikā Salaspils AS Roga-Agro nostiprinājusi pozīcijas maizes tirgū un šogad spēcinās rudzu audzēšanas tradīciju

Maiznīca savu darbību sākusi tā saucamajos pārmaiņu gados būvētā nelielā maizes ceptuvē, kas līdz tam piederēja agrofirmai Salaspils. Ceptuve tika būvēta ar mazu jaudu tikai rupjmaizes un saldskābmaizes cepšanai. Saimnieks Valdis Circenis atklāj, ka tolaik viņa mamma kļuva par ceptuves vadītāju un līdz ar to darbā iesaistījās visa ģimene. Bijuši vēl citi līdzīpašnieki, no kuriem laika gaitā atpirktas kapitāldaļas. No 1993. gada V. Circenim pilnībā nācās iesaistīties maizes biznesā. Atgūtie senču īpašumi Vidzemē ļāva arī uzsākt rudzu un kviešu audzēšanu, ko vēlāk Roga-Agro sāka pārstrādāt savās dzirnavās Salaspilī. «Bija laiks deviņdesmito gadu vidū, kad graudi maksāja gandrīz neko, bet milti bija ļoti dārgi,» atceras V. Circenis. Vēlāk sistēma mainījās un arī Roga-Agro saimnieks lēma izaudzētos graudus nodot pārstrādes uzņēmumiem, bet maizes ražošanai vajadzīgos miltus iepirkt. Šogad gan saimnieks pastiprinātu uzmanību pievērsīs rudzu audzēšanai, to darot savās saimniecībās z/s Jaunstrūkas un z/s Irbītes, kur ik gadu daļā no aptuveni 1500 ha lielās platības audzē graudaugus un rapsi. Abas saimniecības, ko V. Circenis saimniekošanā pārņēmis no tēva, arī dibinātas tieši pirms 25 gadiem.

Tendences maizes tirgū šo gadu laikā mainījušās. V. Circenis nepiekrīt kolēģiem, ka rudzu maize joprojām ir pieprasīta un ejoša. Pieprasījums krītot un, visticamāk, turpināšot krist, jo nākamā paaudze vairāk ir bezpersonisko hamburgeru vai sendviču ēdāji. Taču hamburgeru maize – lielākoties kviešu – saldētā veidā tiek ievesta no Polijas, Dānijas un citām valstīm. «Nekur no tā nevar glābties. Dzīves temps ir audzis, un pusdienošana, nopērkot gatavu sviestmaizi, vienai daļai ir kļuvusi par standartu,» secina maiznieks.

Visu rakstu Maiznieks stiprina pamatus lasiet 17. februāra laikrakstā Dienas Bizness.

Komentāri

  • Fans

    pirms mēneša, 2017.02.17 10:24

    Gribu izteikt lielu komplimentu Roga-Agro saimniekiem!
    Izcila maize, īsta maize (kādu jau retums tirgū).
    Manas ģimenes absolūti iecienītākā rupjmaize.
    Viens mīnuss - cīņā ar lielveikaliem Jums iet smagi, diemžēl RIMI vairs Jūsu rupjmaizi neatrast. Arī citur atrast problemātiski. Drīzāk mazajos veikalos.
    LAI VEICAS!

  • Veiksmi!

    pirms mēneša, 2017.02.17 11:36

    +7 -0

    Visu cieņu! Pērkam Salaspils veikalā. Stabila, nemainīga garša.

  • garam ejot

    pirms mēneša, 2017.02.17 11:53

    +8 -0

    Mēs arī pērkam, bet jāzina, kur var dabūt, jo lielveikalos nav manīta. Man ir divas iecienītās maizes Jūsu un Ķelmēnu.

  • Ilze

    pirms mēneša, 2017.02.17 13:59

    +2 -1

    Piena baltmaize gan vairs nav kā bija agrāk.
    Agrāk ari bulciņas un kūkas bija debešķīgas,tagad vairāk gan vilšanās.

    • Archers

      pirms mēneša, 2017.02.21 08:33

      +0 -0

      Bulcinu izmers arii ir samazinajies lidz jaunkundzu izmeram. un izsalkusam ir parak mazas.

  • Acetonburka

    pirms mēneša, 2017.02.17 14:17

    +0 -0

    Liepājā kur var nopirkt? Ķelmēnu maize mums tuvākā ir nopērkama Spices RIMI, nieka 220km.
    Un ja jau ir pieprasīta hamburgeru maize tad vajag to ražot! Nau jau nekāds patents uz to!
    A to pilnīgi viss no Hesburgera un MacDonalda (un mazo burgernīcu) paikas ir no ārzemēm! Tik tizla Latvānija ka paši nevar sagriezt un sasaldēt kartupeļus un baltmaizi.

  • briedis

    pirms mēneša, 2017.02.17 14:31

    +1 -0

    Loti grašīga rupjmaize, grūti vienīgi "uzskriet" viņai. Mēģiniet vairāk ar mazajām ķēdēm strādāt, Elvi,Lats, Mego, utt.

  • Hanna

    pirms mēneša, 2017.02.17 15:08

    +3 -0

    Patiešām - lai veicas! Jo maize ir ļoti garda, tāpēc visu cieņu cepējiem un visam kolektīvam!

  • Hm

    pirms mēneša, 2017.02.18 17:20

    +2 -0

    Jā, ļoti garšīga maize, it sevišķi ķiploku rupjmaize. Arī sviesta baltmaize laba.

  • edajs

    pirms mēneša, 2017.02.20 01:12

    +2 -0

    Un lieliski Rogas klingeri ir esti!

  • priekškam maize?

    pirms mēneša, 2017.02.20 20:39

    +0 -1

    Vai ir iespējama maize bez tādiem ''senlatviešu'' konservantiem kā sāls un cukurs!? kā arī modernie garšu stabilizētāji un neskaitāmās piedevas. Vēl protams gribētu maizes cepēja vērtējumu par rauga un glutēna ietekmi uz cilvēku veselību!

  • ?

    pirms 17 dienām, 2017.03.09 05:28

    +0 -0

    Neēd maizi! Ēd desu!

Reklāma