Pārtika

Cēsu miesnieks attīstīs Ruka ražotni

Sandra Dieziņa, 27.07.2012

Jaunākais izdevums

SIA Cēsu Miesnieks iegādājies a/s Ruks Cēsu gaļas kombināts kautuvi, lai attīstītu biznesu pēc jauna modeļa.

Ražotnes paplašināšanai tiks izmantots Latvijas Garantiju aģentūra (LGA) piešķirtais mezanīna aizdevums 700 tūkstošus Ls, kas SIA Cēsu Miesnieks izsniegts kopā ar a/s Norvik Banka finansējumu – tas piešķirts lopu kautuves un gaļas pārstrādes attīstīšanai.

Izvēlētais biznesa modelis ir balstīts uz efektivitātes celšanu, optimizējot uzņēmuma procesus un paaugstinot saražoto produktu pievienoto vērtību. «Esam vietējā kapitāla uzņēmums un vēlamies ar savu ražošanu veicināt lopkopības attīstību Latvijā. Šobrīd Latvijā liellopu gaļas bizness ir balstīts uz piena lopkopībā brāķētajām govīm. Mūsu darbības princips ir godīgas attiecības un atbalsts Latvijas zemniekiem, lai veicinātu arī gaļas lopkopības attīstību. Attīstot savu ražošanu šādā veidā arī netieši to veicināsim. Mūsu darbības modelis ir balstīts ne tikai uz lopu iepirkšanu, bet arī dalāmies informācijā un individuāli konsultējam zemniekus, par to kā paaugstināt rezultātus,» skaidro Cēsu Miesnieks pārstāve Līga Langmane.

Kompānijas mērķis ir sasniegt pilnu ražošanas jaudu vidēji 9 mēnešu periodā un tas būšot izaicinājumu komandas profesionalitātei. Uzņēmuma attīstībā paredzēts ieguldīt vairāk nekā 100 tūkstošus Ls, gan lai uzlabotu infrastruktūras un ražošanas efektivitāti, gan, lai saražotu augstākas pievienotās vērtības produkciju, maksimāli efektīvi izmantojot kaušanas procesā iegūtos blakusproduktus.Jāatgādina, ka pērn mainījās Ruka īpašnieki - kontrolpaketes mantiniece Līvija Lūse pārdeva savas daļas uzņēmumā kompānijai Zemeka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Izbeidz AS Ruks Cēsu gaļas kombināts maksātnespējas procesu

Žanete Hāka, 19.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa pieņēmusi lēmumu par AS Ruks Cēsu gaļas kombināts maksātnespējas procesa izbeigšanu, liecina Lursoft dati.

Process tika pasludināts pagājušā gada decembrī.

Šis nav pirmais maksātnespējas process, kas ierosināts uzņēmumam. Pirmo reizi AS Ruks Cēsu gaļas kombināts maksātnespējas procesa lieta ierosināta pirms pieciem gadiem, 2008.gada jūnijā, bet izbeigta jau tā paša gada jūlijā. 2008.gadā pieteikumu par AS Ruks

Cēsu gaļas kombināta maksātnespēju iesniedzis SIA Baltic Pork.

AS Ruks Cēsu gaļas kombināts reģistrēts 1993.gada 29.jūlijā. 2011.gadā uzņēmuma apgrozījumu veidojuši 1,354 miljoni latu, savukārt zaudējumi pēc nodokļiem sasniedza 705,31 tūkstošus latu. Pārskatu par 2012.gadu AS Ruks Cēsu gaļas kombināts vēl nav iesniedzis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parādos grimstošajam Cēsu miesniekam – 350 kreditoru pulks; cer piesaistīt investoru parādu restrukturizācijai un uzņēmuma pārdošanai .

2004. gadā dibinātā gaļas pārstrādes uzņēmuma Cēsu miesnieks 40% kreditoru ir zemnieki, bet lielākie kreditori ir Norvik banka un Latvijas Garantiju aģentūra. Tie vienojušies par tiesiskās aizsardzības procesa (TAP) plānu, kura mērķis ir stabilizēt uzņēmuma finanšu situāciju, saglabāt ražošanas jaudu un darba vietas, meklēt jaunus darījumu partnerus, kā arī maksātspējas atgūšanai ilgtermiņā piesaistīt stratēģisko investoru, DB skaidro uzņēmuma pārvaldnieks Viktors Smirnovs. «Ceram uz savu piegādātāju izpratni un pateicamies viņiem par jau izrādīto lojalitāti,» atzīmē V. Smirnovs. Parādu kopsumma ir aptuveni 340 tūkst. eiro. Kā DB atklāja V. Smirnovs, TAP laikā uzņēmums plāno atmaksāt 252 tūkstošus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latvijas Garantiju aģentūra izsniegusi pirmo mezanīna aizdevumu

Lelde Petrāne, 25.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Garantiju aģentūra (LGA) ir piešķīrusi mezanīna aizdevumu 700 000 LVL apmērā SIA Cēsu miesnieks ražotnes iegādei un paplašināšanai.

LGA mezanīna aizdevums, kas izsniegts kopā ar AS Norvik Banka finansējumu, piešķirts lopu kautuves un gaļas pārstrādes attīstīšanai.

Mezanīns Latvijā ir salīdzinoši jauns finanšu instruments. Latvijas uzņēmējiem tas dod iespēju saņemt projekta realizācijai nepieciešamo summu no diviem avotiem – bankas un LGA. LGA aizdevuma daļa ir pakārtota bankas kredītam; tās pamatsumma var tikt atmaksāta jebkurā aizdevuma perioda laikā un pirmos divus gadus uzņēmējam ir jāmaksā samazināta procentu likme. LGA aicina arī citus Latvijas uzņēmumus aktīvi interesēties un izmantot šīs iespējas.

SIA Cēsu miesnieks valdes locekle Līga Langmane norāda, ka valsts un finanšu sektora atbalsts, jo īpaši ar lauksaimniecību saistītām industrijām, ir būtisks tautsaimniecības izaugsmes veicināšanai. Saņemtais LGA un Norvik Bankas mezanīna finansējums sniedzot SIA Cēsu miesnieks iespēju veidot un attīstīt konkurētspējīgu, efektīvu un produktīvu vietējā kapitāla uzņēmumu, kas saražoto produkciju galvenokārt novirza eksporta tirgos. Uzņēmuma biznesa modeļa veiksmes faktors esot ražošanas apjoms un produkta pievienotās vērtības paaugstināšana, izmantojot vietējos resursus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Cēsu miesniekam uzsākts tiesiskās aizsardzības process

Žanete Hāka, 20.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tiesiskās aizsardzības process ierosināts gaļas un gaļas produktu ražošanas, pārstrādes un konservēšanas uzņēmumam SIA Cēsu miesnieks, liecina Lursoft.

Uzņēmums ir dibināts 2004. gadā un tā vienīgais īpašnieks ir SIA NBT1 Energy. Cēsu miesnieka valdē darbojas Ivars Krūmiņš, Ilona Siča un Vjačeslavs Ševčenko.

Pērn Cēsu miesnieka neto apgrozījums palielinājās par 38%, sasniedzot 4,3 miljonus eiro, kā arī pārskata periodā darbinieku skaits pieaudzis divas reizes, sasniedzot 62 strādājošos. Lai arī uzņēmums aizvadīto gadu noslēdza ar zaudējumiem, kas mērojami ar 500,6 tūkstošiem eiro, tas plāno turpināt attīstīties.

Kā savus šā gada plānus Cēsu miesnieks savā vadības pārskatā min darbības turpināšanu pie ražošanas optimizācijas, īpašu uzmanību pievēršot produkcijas kvalitātei un kautuves subproduktu realizācijai, kas savukārt palīdzēs samazināt kautuves pakalpojumu pašizmaksu, tādā veidā paaugstinot ražošanas efektivitāti un sabiedrības peļņas rādītājus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Gada preces jaunpienācēju vidū Bauskas alus, Smiltenes piens un Rēzeknes gaļas kombināts

Žanete Hāka, 15.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nosaukumu Gada prece 2012 iegūs 31 pircēju iecienītākais produkts, liecina Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) dati.

Ar mērķi apzināt Latvijas patērētāju vidū populārākās ikdienas preces, LTA kopš 2003.gada piešķir preču zīmi Gada prece. To nosaka dažādās preču kategorijās, aptaujājot nozīmīgākos Latvijas tirgotājus un iepazīstoties ar tirgus izpētes datiem. Šogad pasākums norit jau desmito reizi un, salīdzinājumā ar iepriekšējo periodu, patērētāju iepirkšanās paradumi mainījušies aptuveni par 30–40%. Pēc pērnā gada datiem izvirzījušies gan jauni līderi, gan savu vietu saglabājuši jau gadiem iecienīti produkti.

Ilggadējo tirgus līderu vidū nosaukumu Gada prece saglabājuši:

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušā gada 5. septembrī tika vēstīts par Limbažu novada Viļķenes pagasta zemnieku saimniecību Andžiņi, kurai slaucējas bērni 31. augustā aizdedzināja kūti: sadega 56 slaucamas govis, citi lopi, 400 tonnas siena, dažādas citas mantas un tehnika kopumā aptuveni par 100 000 eiro, no kā apdrošināta bija mazākā daļa. Palika tikai divas govis un 33 teles, kas atradās ganībās. Un kredīti bankā. Laikraksts Latvijas Avīze, noskaidrojis, kā saimniecībai klājas tagad.

«Izskatījās, ka cauri ir. Govju nav, placis no kūts tīrs. Meža, ko pārdot, arī nav. Bankai kredīti jāmaksā,» stāstījis saimnieks Modris Maurītis, kuram pēc notikušā vēl piedevām sašķobījās veselība.

«Bet tad parādījās cilvēki, pat pilnīgi svešinieki, desmitiem. Katrs nesa, ko varēja: viens kartupeļu maisu, cits kādu naudiņu, kaimiņi atnesa vakariņas, jaunieši, kuri kādu nedēļu pirms ugunsgrēka pie mums bija ekskursijā, atbrauca no Rīgas ziedot. Skatījāmies ar vīru viens uz otru un domājām: vai esam tā vērti?» Latvijas Avīzei sacījusi Melita Maurīte.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

HKScan Latvia seko gaļas pārstrādes tirgus jaunajām vēsmām – vairāk pievienotās vērtības produktu, mazāk piepūles ēdājiem; bažas par patērētāju skaita sarukumu, pirmdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Inovatīvi pārtikas rūpniecības produkti, kas prasa minimālu piepūli to pagatavošanā, seko patērētāju zūdošajai gatavošanas prasmei, stāsta Ziemeļeiropas pārtikas rūpniecības koncerna HKScan meitasuzņēmuma HKScan Latvia pārdošanas un mārketinga vadītājs Heino Lapiņš. Pircējiem ir svarīgi, lai maltītes gatavošana neaizņemtu daudz laika, viņš piebilst. Arvien pieprasītāki kļūst ātri un vienkārši pagatavojami produkti, kurus var pagatavot, pat nesmērējot traukus. «Agrāk mēdza teikt, ka klients ir karalis, bet tagad pircējs ir dievs, jo mūsu ātrajā laikmetā kļūdas ražotājiem netiek piedotas, cilvēki vieglāk un ātrāk pārfokusējas uz citu produktu kategoriju,» piebilst H. Lapiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Vai pārtikas rūpniecība ietur diētu?

Latvijas Bankas ekonomiste Agnese Rutkovska, 11.04.2019

1. attēls. Apstrādes rūpniecības kopā un tajā skaitā pārtikas produktu un dzērienu saražotās produkcijas apjoma un apgrozījuma indeksi (2000.g.=100%)

Avots: CSP, autores aprēķini

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apstrādes rūpniecības izlaide pēc pieklājīga izrāviena par 8,2% 2017. gadā pērn vairāk nekā uz pusi samazināja izaugsmes tempus, augot vien par 3.4%.

Bija nozares, kurām veicās labāk, piemēram, kokrūpniecībai, augsto tehnoloģiju nozarēm, un tādas, kurām šis nebija veiksmīgs gads. Viena no apakšnozarēm, kas lika visvairāk vilties, bija pārtikas produktu un dzērienu ražošana. Kādi šķēršļi stājās šīs nozares ceļā?

Šajā rakstā ieskatīsimies detalizētāk, soli pa solim palielinot un pietuvinot skatam dažādu pārtikas produktu grupu ražotāju sekmes un problēmas ilgākā laikā un tieši pēdējos gados.Pārtikas un dzērienu ražošanas pievienotā vērtība veido 21% no apstrādes rūpniecības jeb 2.5% no kopējās pievienotās vērtības. Tātad mēs runājam par gana nozīmīgu tautsaimniecības jomu. Ar šīs nozares produkciju mēs visi saskaramies ik dienu. Nemaz nerunājot par citiem aspektiem – pārtikas kvalitātes nozīmi mūsu veselībā, pārtikas ražošanas lomu valsts ekonomiskās neatkarības kontekstā utt. Tā teikt – var bez daudz kā iztikt, bet bez pārtikas nudien neiztiksim.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) saņēmusi 97 bezdarbnieku pieteikumus dalībai pasākumā «Komersantu nodarbināto personu reģionālās mobilitātes veicināšana».

Kā informēja NVA, no tiem 81 iesniegums ir atbalstīts, bet 16 noraidīti.

Lielākais skaits pieteikumu saņemts Ludzas un Rēzeknes filiālē – katrā pa 12 pieteikumiem. Astoņi pieteikumi saņemti NVA Jelgavas filiālē, seši Liepājas un tikpat Cēsu filiālē, pieci pieteikumi iesniegti Aizkraukles filiālē. Pašreiz pieteikumi dalībai reģionālās mobilitātes pasākumā saņemti visās NVA filiālēs. Arī NVA Rīgas reģionālajā filiālē iesniegti trīs pieteikumi mobilitātes pabalsta piešķiršanai darbam ārpus galvaspilsētas.

Pasākumā iesaistītie strādā visdažādākajās profesijās, gan vienkāršākās – autovadītājs, gaļas izcirtējs, galdnieks, pārdevējs, miesnieks, krāvējs, gan tādās, kas prasa īpašu izglītību un pieredzi, piemēram – gids, pavārs, tehniskais direktors, galvenais grāmatvedis, metālmateriālu metinātājs, farmaceita asistents un citās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Likvidē Ruks Cēsu gaļas kombinātu

Gunta Kursiša, 09.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Likvidēta a/s Ruks Cēsu gaļas kombināts, kura darbojās kopš 1993. gada, liecina Lursoft dati.

Uzņēmumam 2008. gada jūnijā tika ierosināts maksātnespējas process, kas tika izbeigts pēc viena mēneša. Otrreiz uzņēmuma maksātnespējas process pasludināts pērn decembrī un izbeigts šā gada 16. augustā.

Augustā uzņēmums tiesā iesniedzis gan pārskatu, gan paziņojumu par savu kreditoru prasījumu segšanas plāna izpildi. Tā kā no kreditoru puses iebildumi netika izteikti, tiesa pieņēma lēmumu izbeigt uzņēmuma maksātnespējas procesu, ziņo Lursoft.

Lursoft ir pieejami uzņēmuma finanšu dati par 2011. gadu, kas liecina, ka aizpērno gadu uzņēmums noslēdza ar 1,35 milj. Ls apgrozījumu un 705 tūkst. Ls zaudējumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru