Pārtika

Daugavpilī saslimst ar trihinelozi; aicina uzmanīties ar mājās audzētu cūkgaļu

Jānis Rancāns, 28.02.2012

Jaunākais izdevums

Saņemot informāciju no Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) par saslimšanas gadījumu ar trihinelozoi Daugavpils reģionā, ko kādai ģimenei izraisījusi mājās kautas cūkgaļas lietošana pārtikā, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), atkārtoti aicina iedzīvotājus lietot uzturā tikai laboratoriski pārbaudītu un termiski pareizi apstrādātu cūkgaļu.

PVD aicina patērētājus, kas lieto uzturā mājas apstākļos audzētu cūku gaļu, būt uzmanīgiem. Bieži vien gaļai, kura tiek iegūta pašpatēriņam dzīvnieka īpašnieka saimniecībā, netiek veikta veterinārā ekspertīze un trihinelozes laboratoriskā kontrole.

Parasti šajās saimniecībās cūku skaits ir neliels, novietnes nav reģistrētas, jo cūku audzēšanai ir sezonalitātes raksturs, tās tiek turētas āra aplokos, bieži tiek barotas ar virtuves atkritumiem un termiski nepietiekami apstrādātiem kaušanas un medījumu jēlproduktiem, kā rezultātā palielinās mājas cūku saslimšanas risks ar trihinelozi, norāda PVD.

Pašpatēriņam iegūtā gaļa nereti tiek piedāvāta tuviniekiem un kaimiņiem, kas līdz ar to rada potenciālu risku daļai sabiedrības saslimt ne tikai ar trihinelozi, bet arī ar citām zoonozēm.

PVD uzsver, ka dienesta atzītajās kautuvēs valsts pilnvarotie veterinārārsti, veicot veterināro ekspertīzi, noņem gaļas paraugus izmeklēšanai uz trihinelozi visām mājas cūkām un meža cūkām.

Dienests iesaka pašpatēriņam, mājas apstākļos, iegūto cūkgaļu pārbaudīt, vai tajā nav trihinellas. Informācija par paraugu pieņemšanas kabinetiem, parauga izmeklēšanai nepieciešamo gaļas daudzumu un izmaksām pieejama PVD interneta vietnē.

Izmeklēšanas paredzētais laiks nav ilgs – aptuveni 2 stundas, taču jāparedz laiks parauga nogādāšanai līdz laboratorijai. Ja gaļā laboratoriski konstatē trihinellas, gaļa pārtikā nav izmantojama. Sevišķi piesardzīgiem jābūt iegādājoties un lietojot uzturā medījumu (meža cūku) gaļu, jo nereti tā var būt invadēta ar trihinellām.

Tāpat dienests aicina iegādāties cūkgaļu tikai legālās tirdzniecības vietās.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Db viedoklis: Absurda uzvaras gājiens ar trihinelozes simptomiem

Dienas Bizness, 20.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

http://www.db.lv/uploads/ck/images/Clipboard02(419).jpg

Sev vien zināmu iemeslu dēļ mūsu lielā kaimiņvalsts Krievija nesenā pagātnē slēdza savu tirgu dzīvo cūku importam no ES, paziņojot, ka tādējādi vēlas izsargāties no Šmalenbergas vīrusa. Un tas nekas, ka cūkas ar minēto kaiti nemaz nemēdz slimot.

Komentējot notiekošo šajā jomā, Ekonomikas ministrija pauda bažas, ka Krievija varētu nolemt ierobežot arī cūkgaļas importu. Nebūtu nekāds brīnums, ņemot vērā, ka vismaz Latvijā jau pēdējos deviņus mēnešus atbildīgie dienesti netiek galā ar problēmu, kas pērnā gada jūlijā ir aizsākusies Latgalē, proti, arvien vairāk tika konstatēti gadījumi, kad cilvēki ir saindējušies ar cūkgaļu, kas izrādījusies inficēta ar trihinellām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

1.89 miljardi. Tik daudz mājas lapas pēc jaunākajiem datiem ir pieejamas interneta vidē, no kurām katra cīnās par vienu un to pašu - cilvēku uzmanību. Tas uzņēmumu vadītājiem liek uzdot pamatotu jautājumu: vai ir vērts ieguldīt laiku, lai biznesam izveidotu profesionālu mājas lapu, lai pēc tam turpinātu cīnīties par apmeklējumu tik sīvas konkurences apstākļos?

Ierakstot Google, vai uzņēmumam ir nepieciešama mājas lapa, atbilde ir nešaubīgs ''jā''. Iemesli tiek minēti dažādi, bet gavenais arguments - atsakoties no mājas lapas, uzņēmums paliek zaudētājos, jo mūsdienās tā nozīmē vairāk par digitālo ziņojumu dēli. Mājas lapas ir kļuvušas arī par uzņēmumu vizītkarti, komunikācijas kanālu un peļņas avotu.

Ir pagājis tas laiks, kad mājas lapas izveide bija laikietilpīgs un dārgs process, ko mazi uzņēmumi nevarēja atļauties. Ja savulaik par mājas lapas izveidi dažs labs uzņēmums šķīrās no vairākiem tūkstošiem, tad šodien cenas svārstās no nulles līdz pāris desmitiem eiro.

Pieņemamās izmaksas ļauj dažāda lieluma uzņēmumiem veidot savas mājas lapas un interneta veikalus, tomēr globāli tikai aptveni puse uzņēmumu to ir izdarījuši. Lūk, ko otra puse un tu zaudē, atsakoties no savas mājas lapas:

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Āfrikas cūku mēris konstatēts vēl 4 meža cūkām; mājas cūkām vairs nav konstatēts

Žanete Hāka, 03.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vēl četrām atrastām beigtām meža cūkām Krāslavas novadā, Indras pagasta pierobežā, laboratoriski apstiprināts Āfrikas cūku mēris, informē Pārtikas un veterinārais dienests (PVD).

Vakar šajā teritorijā vēl tika noņemti paraugi 2 meža cūkām, kas tiek laboratoriski pārbaudīti.

PVD inspektori Āfrikas cūku mēra aizsardzības un uzraudzības zonā ir pārbaudījuši 1668 saimniecības, no kurām 244 tiek turētas cūkas. Laboratoriskai izmeklēšanai ir noņemti 678 asins paraugi. Ir pārbaudītas visas mājas Ķepovas pagastā, šodien pārbaudes noslēgsies Dagdas, Robežnieku un Svariņu pagastos. Pārējā teritorijā pārbaudes turpinās.

Pārbaužu laikā inspektori konstatēja 121 dažādu pārkāpumu, t.sk. nereģistrētus dzīvniekus, pārkāpumus cūku pārvietošanā un vienā gadījumā nebija reģistrēta cūku novietne. Par pārkāpumiem dzīvnieku turētājiem šobrīd sodi netiks piemēroti, taču ja tas tiks konstatēts atkārtotās pārbaudēs, sodi tiks piemēroti, jo nereģistrēta novietne un dzīvnieki ir rupjš noteikumu pārkāpums un rada draudus izsekojamībai, līdz ar to arī slimībām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Āfrikas cūku mēra vīruss apstiprināts septiņām meža cūkām un trim mājas cūkām

Žanete Hāka, 30.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien saņemto laboratorisko analīžu rezultāti liecina, ka vēl divām atrastajām meža cūkām apstiprināts Āfrikas cūku mēris, informē Pārtikas un veterinārais dienests (PVD).

Patlaban Āfrikas cūku mēra vīruss apstiprināts 7 meža cūkām un 3 mājas cūkām. Meža cūku līķi tika likvidēti, tos sadedzinot.

PVD inspektori aizsardzības un uzraudzības zonā ir pārbaudījuši 324 saimniecības. No tām tikai 69 novietnēs tiek turētas cūkas. Pārbaužu laikā inspektori 26 novietnēs konstatēja cūku kustības pārkāpumus: nebija ziņots par to pirkšanu un pārdošanu. Šobrīd nav konstatētas nereģistrētas cūku novietnes. Laboratoriskai izmeklēšanai ir noņemti 355 asins paraugi. Jauni saslimšanas gadījumi mājas cūkām nav konstatēti.

PVD norāda, ka aicina cūku turētājus par savā īpašumā esošajām mājas cūkām ziņot Lauksaimniecība datu centram (LDC) un veikt novietnes reģistrāciju. Cūku saslimšanas vai ārkārtas situācijas gadījumā kompensāciju varēs saņemt tikai tie, kuri būs reģistrējuši cūkas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Āfrikas cūku mēra teritorijā atvieglo cūkgaļas un cūkgaļu saturošu produktu apriti

Dienas Bizness, 03.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai atvieglotu cūkgaļas un cūkgaļu saturošu produktu aprites nosacījumus mājdzīvnieku audzētājiem, kuru ganāmpulku novietnes atrodas Āfrikas cūku mēra (ĀCM) ārkārtējās situācijas zonā, valdība pirmdien pieņēma divus Ministru kabineta noteikumus, informē Zemkopības ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Rudzīte.

Grozījumi Ministru kabineta noteikumos par biodrošības pasākumu kopumu dzīvnieku turēšanas vietām atceļ nepieciešamību turpmāk saskaņot ar Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) biodrošības pasākumu plānu, kas izstrādāts mājputnu novietnēm un vēršu apakšdzimtas, cūku, aitu un kazu savākšanas centriem, dzīvnieku tirgošanas telpām un dzīvnieku turēšanas vietām, kur dzīvniekus tur izolācijā līdz izvešanai uz trešajām valstīm, tādējādi samazinot administratīvo slogu.

Lai nodrošinātu ĀCM apkarošanu un ierobežošanu, noteikumos precizēts biodrošības pasākumu īstenošanas, kā arī cūku nokaušanas termiņš, ja pasākumi netiek īstenoti. Ja gadījumā dzīvnieku īpašnieks novietnē biodrošības pasākumus neievieš un cūkas nenokauj, PVD pieņem lēmumu par cūku nokaušanu vai nogalināšanu un dzīvnieku īpašniekam lēmums jāizpilda divu nedēļu laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Veikalos masveidā tiek ievesta Spānijas cūkgaļa, radot vietējās cūkgaļas deficītu

LETA, 24.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējo nedēļu laikā lielās partijās Latvijā tiek ievesta Spānijas cūkgaļa, tādējādi no veikalu plauktiem izspiežot vietējo produkciju, informēja Latvijas Cūku audzētāju asociācijas vadītāja Dzintra Lejniece.

«Lai sildītu mūsu pašu ekonomiku, būtu svarīgi atbalstīt vietējos ražotājus un pirkt vietējos produktus, taču lielveikalu gaļas vitrīnas lielākoties pilda citu Eiropas Savienības dalībvalstu cūkgaļa, savukārt sabiedriskās ēdināšanas sektoram gandrīz neviens nejautā, kādas izcelsmes cūkgaļa tiek pasniegta. Mēs regulāri redzam Polijas izcelsmes cūkgaļu, arī Spānijas cūkgaļas īpatsvars Latvijā ir liels, un tieši pēdējo nedēļu laikā Spānijas cūkgaļa lielās partijās ievesta Latvijā, no veikalu plauktiem izspiežot vietējo produkciju,» norādīja Lejniece.

Viņa arī sacīja, ka Spānija saskaņā ar Eiropas Komisijas datiem ir viena no Eiropā lielākajām antibiotiku patērētājām cūkkopības nozarē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Grib ierobežot cūku pašpatēriņu

Sandra Dieziņa, 19.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai izbēgtu no bīstamām saslimšanām, PVD rosina ierobežot mājās kautu cūku pašpatēriņu.

Uzņēmēji piekrīt, ka situācija jārisina, taču ne visi ir vienisprātis, ka pašpatēriņa ierobežošana dos taustāmu rezultātu.

Bīstamā infekcijas slimība – trihineloze – strauji izplatās Daugavpils novadā. Kā Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) sanāksmes laikā atzina Pārtikas un veterinārā dienesta ģenerāldirektors Māris Balodis, mājas apstākļos kautas cūkas ir bumba ar laika degli un šobrīd šī bumba ir sprāgusi Daugavpils pilsētā un novadā, kur strauji pieaug saslimstība ar trihinelozi.

Pērn kopumā Daugavpils pusē ar šo slimību saslimuši 52 cilvēki pretstatā deviņiem gadu iepriekš, bet šogad pirmajā ceturksnī saslimuši jau 30, kas ir par 400 % vairāk, nekā pagājušajā gada attiecīgajā laika posmā. M. Balodis atzīst, ka visiem ir skaidrs, ka daudzas mājas apstākļos kautas cūkas tiek tirgotas «no rokas», kā arī nonāk tirgos, veikalos un, iespējams, arī gaļas pārstrādes uzņēmumos. M. Balodis uzsvēra, ka pastāv vairākas problēmas – trūkst pašpatēriņa definīcijas, pastāv nelegālā pārtikas aprite, mednieki ar trihinellām inficētus meža dzīvniekus izbaro mājdzīvniekiem, dārgi kautuvju un veterinārie pakalpojumi, kautuvju nepieejamība. Jāpiebilst, ka saslimušie Latgales iedzīvotāji gaļu pirkuši legāli un šobrīd joprojām nav atklāt infekcijas avots, lai arī PVD katru nedēļu veicot pārbaudes cūku novietnēs un gaļas tirdzniecības vietās, tostarp lielveikalos. PVD inspektori izlases veidā plānojuši pārbaudīt vairāk nekā 70 dzīvnieku novietnes un laboratoriski plānots pārbaudīt plānots arī legāli nomedītās mežacūkas. Lai arī pašu patēriņam audzētie un kautie dzīvnieki nav obligāti jāizmeklē uz trihinelozi, PVD tomēr iesaka to darīt. PVD vadītājs kā risinājumu saredz pašpatēriņa ierobežošanu, piemēram, atļaujot vienai saimniecībai kaut ne vairāk kā piecas cūkas gadā. Iespējams, ka varētu arī atvieglot prasības mazo kautuvju izveidošanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdībai būs jānosaka pieļaujamo transtaukskābju daudzums pārtikas produktos, kā arī ziņu apjoms marķējumos nefasētai pārtikai

To paredz Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdē galīgajam lasījumam sagatavotie grozījumi Pārtikas aprites uzraudzības likumā. Valdībai līdz nākamā gada 30. novembrim būs jānosaka transtaukskābju maksimālais daudzums pārtikas produktos. Pēc atbildīgajā komisijā izskanējušās informācijas, patlaban no Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm tikai Dānija un Austrija ir noteikušas pieļaujamo transtaukskābju daudzumu pārtikā.

Īpašu diskusiju atbildīgajā komisijā izraisīja priekšlikums, kas paredzēja prasību visiem vienas vai dažu cūku audzētājiem nodrošināt gaļas uzskaiti un izsekojamību, kā arī pašpatēriņam audzēto dzīvnieku lietošanu uzturā tikai pēc trihinelozes pārbaudēm. Saeimas deputāts Ingmārs Līdaka uzsvēra, ka ir kategoriski pret šādas redakcijas iekļaušanu minētajā likumā. «Kā tas izpaudīsies – kāds žurnāls jāpilda cūku audzētājiem, kuri tās audzē savai iztikšanai: cik kg iedeva viena vai otra, cik un kad apēda?» jautāja I. Līdaka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Latviskuma zīmogs Daugavpilī

Monta Glumane, 01.04.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mūzikas klubs un bārs Artilērijas pagrabi Daugavpilī klientus apkalpo tikai latviešu un angļu valodā, tādā veidā pirmajā vietā turot savas vērtības.

Atpūtas vieta Daugavpilī izveidota 2013. gada oktobrī, taču ideja par to radusies jau 2010. gadā. Ilgu laiku aizņēmusi telpu atrašana. «Pirmo gadu nogaidījām un apskatījāmies, vai šīs telpas neapplūst, ņemot vērā, ka blakus ir Daugava un bārs atrodas pagrabā,» stāsta Artilērijas pagrabu saimnieks Andrejs Faibuševičs, kuram šis bizness ir kā hobijs. Ikdienā viņš nodarbojas ar zinātniskiem un klīniskiem pētījumiem farmācijā.

Viņam bijuši vairāki iemesli, kāpēc izveidot šādu bāru Daugavpilī. Viens no galvenajiem – ieviest mūzikas klubu kultūru, jo iepriekš pilsētā to klasiskā izpratnē (kā, piemēram, Pulkvedim neviens neraksta un Četri balti krekli Rīgā) nebija. Tāpat nav bijis nevienas latviešu vietas, kur gribētos aiziet. «Bija skaidrs – kas pirmais brauc, tas pirmais maļ. Agri vai vēlu tāpat šāda vieta būtu radusies. Man kā jauniešu tēvam tas bija svarīgi, jo zinu, kāda ir provinces, it sevišķi Latgales, bērnu problēma, kad viņi nonāk lielpilsētā. Nevar salīdzināt ar tiem, kuri atbrauc no Valmieras vai Liepājas, no nerusificētiem reģioniem. Es gribēju ieguldīt Daugavpils jaunatnē, lai viņi būtu psiholoģiski konkurētspējīgi ar saviem vienaudžiem Rīgā. Veiksmīga sakritība, un 2013. gadā Latgalē tika atvērti trīs kultūras objekti – Marka Rotko centrs Daugavpilī, Gors Rēzeknē un Artilērijas pagrabi,» stāsta bāra saimnieks. Kopējās investīcijas uzņēmējdarbības sākšanai bija aptuveni 20–25 tūkst. eiro, no tiem 10 tūkst. eiro iegūti, piesaistot Altum Šveices mikrokreditēšanas programmu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Ierobežos transtaukskābju daudzumu pārtikas produktos

Dienas Bizness, 22.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai nodrošinātu veselīgāka uztura pieejamību, pārtikas produktos turpmāk tiks noteikts pieļaujamais transtaukskābju daudzums, informē Saeimas Sabiedrisko attiecību biroja Preses dienests.

To paredz Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā trešdien izskatīšanai Saeimā galīgajā lasījumā atbalstītie grozījumi Pārtikas aprites uzraudzības likumā.

Likuma grozījumi noteic, ka valdībai līdz nākamā gada 30.novembrim būs jānosaka transtaukskābju maksimālais daudzums pārtikas produktos. Likumprojekta autori norāda, ka pēdējos gados pētījumi pierādījuši transtaukskābju lietošanas nelabvēlīgo ietekmi uz cilvēka organismu un veselību, kas var izraisīt sirds un asinsvadu slimības, vēzi, diabētu, aptaukošanos un atstāt negatīvu ietekmi uz grūtniecību. Saskaņā ar pērnā gada datiem Latvijā visaugstākā šīs vielas koncentrācija ir siera izstrādājumos, biezpiena sieriņos, krējuma un sviesta izstrādājumos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonedēļ Liepājas Pētertirgus paviljonā darbu uzsāks jauns konceptstends "Divi naži", kurā varēs iegādāties Latvijas saimniecībās audzētu cūkgaļu ar zaļās karotītes simbolu, informē jaunie uzņēmēji.

Jaunais koncepts veidots tā, lai nodrošinātu individuālu pieeju katram klientam. Šajā stendā būs iespēja gan pēc individuāla pasūtījuma iegādāties nepieciešamos gaļas produktus, gan arī saņemt šefpavāra konsultācijas ēdienu pagatavošanas kultūrā. "Divi naži" idejas autori un īpašnieki ir šefpavārs Dāvis Veilands un pavārs/miesnieks Elviss Sproģis, kuri personīgi katru dienu sagaidīs un apkalpos savus klientus.

Jauno uzņēmēju mērķis ir strādāt, izmantojot sentēvu zināšanas un tradīcijas. Šādi tiks saglabātas gaļas vērtības, un tiks nodrošināta iespēja klientiem piedāvāt augstvērtīgu produktu. Jaunā tirdzniecības vieta atradīsies Liepājas Pētertirgū, jo miesnieki uzskata, ka tā ir pilsētas dvēsele un Pētertirgus ir viens no labākajiem tirgiem Latvijā. Sākotnēji stendā varēs iegādāties tikai cūkgaļu, bet jau tuvākajā laikā arī Latvijā audzētu bioloģisku liellopa gaļu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Dobeles dzirnavnieks uzsācis daudzmiljonu BIO projekta 2.kārtu

Lelde Petrāne, 21.04.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saspringtā situācija valstī, ko izraisījusi vīrusa Covid-19 izplatība, nav ietekmējusi Latvijas lielākā pārtikas ražotāja AS "Dobeles dzirnavnieks" ilgtspējīgas attīstības plānus - uzņēmums noslēdzis Baltijā lielākās bioloģisko graudu pilna cikla pirmapstrādes un pārstrādes infrastruktūras būvniecības 1.kārtu.

"Kopējās projekta investīcijas pārsniedz 18,7 miljonus eiro, un šobrīd esam uzsākuši projekta attīstības otro kārtu," informē AS "Dobeles dzirnavnieks" valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils.

Paredzams, ka vairāk nekā 95% uzņēmumā saražoto bioloģisko graudaugu pārslu tiks eksportētas, tādējādi būtiski veicinot un kāpinot augstas pievienotās vērtības produktu eksportu un sniedzot iespēju Latvijai ieņemt konkurētspējīgu pozīciju pasaules bioloģisko produktu tirgū.

"2019. gadā "Dobeles dzirnavnieks" pārstrādāja par 40% vairāk bioloģiski audzētu graudu nekā gadu iepriekš – tas apliecina, ka bioloģiski audzētu produktu ražošana ir pasaulē strauji augoša un daudzviet vēl neaptverta niša. Tā ir Latvijas zemnieku un uzņēmēju iespēja iekarot savu vietu globālajā tirgū," skaidro K. Amsils.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārbaudot dienesta rīcībā esošo informāciju un, veicot kontrolpirkumu, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) kādā Grobiņas namā atklājis nelegālu gaļas produktu ražotni.

Par to, ka gaļas produkti ražoti tirgošanai, nevis pašpatēriņam, liecina ne tikai pirkuma fakts, bet arī samērā labais pagrīdes ražotnes aprīkojums – gaļas sadales galdi, gaļas maļamā un desu pildīšanas ierīce, konservu kārbu aizvākojamā ierīce un vairāki autoklāvi, garšvielu un piedevu daudzums. Savukārt aukstuma kamerā inspektori konstatēja konservus un kūpinātas desas.

Kontrolpirkuma laikā persona apgalvoja, ka tirgo meža cūku gaļas konservus, lai gan izrādījās, ka konservi ražoti no mājas cūku gaļas. Tas nozīmē, ka produkts, kas ražots no lētākas izejvielas, tirgots par dārgāku cenu un, iespējams, ne viens vien šī rūpala klients šādā veidā ticis maldināts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Turpmāk būs jāveic analīzes pašpatēriņā lietojamai cūkgaļai

Lelde Petrāne, 02.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai novērstu vairākas problēmas pārtikas aprites uzraudzībā, otrdien, 2.septembrī, valdība apstiprināja virkni grozījumu Pārtikas aprites uzraudzības likumā, informēja Zemkopības ministrija.

Tā, piemēram, grozījumi noteic, ka turpmāk personai, kas savā saimniecībā pašpatēriņam audzē cūkas, lai tās lietotu savas ģimenes un tuvinieku uzturā, būs noteikta atbildība par obligātu analīžu veikšanu trihinelozes noteikšanai šo cūku gaļā.

Pieredze liecinot, ka ir bijuši daudzi gadījumi, kad cilvēki saslimuši ar trihinelozi, lietojot uzturā pašpatēriņam audzētu cūku, kuras kautas mājas apstākļos, gaļu bez pārbaudes uz trihinellu klātbūtni.

Lai veicinātu «pelēkā tirgus» mazināšanos, ir jāparedz pašpatēriņam nokauto dzīvnieku gaļas uzskaite un izsekojamība, jo lielais pašpatēriņam nokauto dzīvnieku skaits rada pamatotas šaubas par to, ka visi nokautie dzīvnieki tiešām tiek izlietoti savam uzturam, uzsver ministrija. Gaļas izsekojamībai, ja tiešām analīzes uzrāda trihinellu klātbūtni gaļā, ir ļoti svarīga nozīme, lai savlaikus uzsāktu to cilvēku ārstēšanu, kuri lietojuši konkrētā dzīvnieka gaļu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Tirgotāji gaida oficiālu PVD rīkojumu par Lietuvas cūkgaļas produkcijas importa liegumu; izņemti atsevišķi produkti

Nozare.lv, 24.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc paziņojuma saņemšanas par Āfrikas cūku mēra (ĀCM) uzliesmojumu vienā no lielākajām fermām Lietuvā un tam sekojošo Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) rīkojumu par svaigās gaļas importa aizliegumu, kaimiņvalsts svaigās cūkgaļas tirgošana tirdzniecības vietās Latvijā tiek pārtraukta, tikmēr pārējā cūkgaļas produkcija tiks tirgota līdz tālākiem PVD rīkojumiem, biznesa portālam Nozare.lv atzina aptaujātie tirgotāji.

Lai gan oficiāls rīkojums no Lietuvas vēl nav saņemts, ievestās svaigās cūkgaļas izņemšana no tirdzniecības vietām šodien ir sākta, kā arī tiek pārbaudīti gaļas piegādātāji, sacīja SIA Maxima Latvija Zīmola un komunikāciju departamenta direktore Viktorija Gulbe.

Prevencijas nolūkos visā Latvijā esam sākuši no Lietuvas ievestās svaigās cūkgaļas izņemšanu no tirdzniecības. Tā kā PVD rīkojums apturēt cūkgaļas importu izdots, balstoties uz telefona sarunu ar Lietuvas Pārtikas un veterināro dienestu, un nav oficiāls, esam sagatavojuši svaigās gaļas iepircēju sarakstu no Lietuvas, ar kuriem Maxima Latvija apturēs svaigās cūkgaļas un tās produkcijas iepirkumu, līdz ko būs saņemts oficiāls apstiprinājums no Lietuvas PVD, sacīja Gulbe.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai veicinātu Latvijā audzēto cūku gaļas noietu vietējā tirgū, Latvijas cūku selekcijas organizācijas 28.oktobrī organizēs pasākumu Cūkgaļas kvalitātes diena, kur aicināti piedalīties gan cūku audzētāji un gaļas pārstrādes uzņēmumi, gan arī tirgotāji, informēja SIA Cūku ciltsdarba centrs direktore Dzintra Lejniece.

Kā norādīja Lejniece, akcijas mērķis ir uzlabot informācijas apmaiņu starp ražotāju, pārstrādātāju un patērētāju par Latvijas izcelsmes cūkgaļas kvalitatīvajām īpašībām un izmantošanas iespējām.

«Tādējādi vēlamies attīstīt sadarbības shēmu, kur visi ražošanas posmi ir izsekojami un vērš patērētāju uzmanību uz produkta kvalitāti, nekaitīgumu, uzturvērtību un veselīgumu. Cūkgaļas kvalitātes dienas laikā novērtēsim arī Latvijas šķirnes cūku audzētavu veikumu,» sacīja Lejniece.

Viņa arī atzina, ka cūkgaļas nozares pārstāvji aicina iedzīvotājiem kļūt aktīvākiem un sekot līdzi, kāda cūkgaļa tiek pirkta, painteresējoties, vai gaļai ir vietējā izcelsme. Lielākā daļa iedzīvotāju cūkgaļu iegādājas lielveikalos, taču joprojām ne visos lielveikalu tīklos var nopirkt Latvijā audzētu cūkgaļu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Papildināts - Ķekava un Bauska mītam par hormoniem vistas gaļā liek pretī jaunu zīmi

Lelde Petrāne, 13.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai Latvijas iedzīvotāji veikalu plauktos varētu atpazīt vietējo vistas gaļas produkciju, kas izgatavota tikai no Latvijā audzētu vistu gaļas, Latvijas putnu gaļas ražotāji AS Putnu fabrika Ķekava (PF Ķekava) un SIA Lielzeltiņi (Bauska) metušies uz vienu roku un ieviesuši atpazīstamības zīmi 100% Latvijā audzēts dzīvnieks. Tā apliecinās, ka vistas gaļa ir vietējas izcelsmes - dzīvnieks audzēts Latvijā, ievērojot Eiropas Savienības regulas un Latvijas likumdošanas prasības.

(Papildināta 2. rindkopa un pievienota 8. rindkopa.)

ES aizliedz jebkādu augšanas hormonu lietošanu un ir vienīgais reģions pasaulē, kas nosaka, ka vistas gaļai jābūt brīvai no salmonellas. Tāpat jau vairākus gadus spēkā ir ES prasība, ka antibiotikas nedrīkst lietot profilakses nolūkos, bet drīkst atļautās vielas lietot ārstniecības gadījumā (ja ganāmpulkam jau konstatēta kāda saslimšana). Tādā gadījumā tās tiek lietotas, stingri ievērojot veterinārārsta norādījumus. Atsevišķas prasības nosaka, cik dienas pirms dzīvnieka kaušanas šīm farmakoloģiski aktīvām vielām jābūt izvadītām no organisma, ko kontrolē PVD, veicot analīzes. «Eiropas Savienībā gaļa, kas varētu būt patērētājam kaitīga, nav iespējama pēc būtības,» šodien notikušajā preses konferencē apgalvoja arī pieaicinātais Zemkopības ministrijas pārstāvis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Papildināta - Daugavpils pilsētā un novadā uz nedēļu izsludina ārkārtēju situāciju

LETA, 22.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

22.aprīlī Ministru kabineta ārkārtas sēdē tika izsludināta ārkārtējā situācija uz vienu nedēļu, no 22.aprīļa līdz 29.aprīlim,

Daugavpils pilsētā un Daugavpils novadā.

Lēmums aicināt Ministru kabinetu izsludināt ārkārtējo situāciju tika pieņemts Krīzes vadības padomes ārkārtas sēdē, kurā izskatīja Iekšlietu ministrijas ziņojumu par palu un plūdu izraisīto seku likvidēšanas pasākumos iesaistīto institūciju veiktajiem un plānotajiem drošības pasākumiem valstī, kā arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas un Latvijas Pašvaldību savienības ziņojums par situāciju palu un plūdu skartajās pašvaldībās.

Saskaņā ar Ministru kabineta lēmumu pašvaldībai īpašā tiesiskā režīma (ārkārtējās situācijas) laikā sadarbībā ar Valsts policiju (VP) un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu (VUGD), ja nepieciešams, ir tiesības veikt iedzīvotāju piespiedu evakuāciju no plūdu skartajām teritorijām, ja ir pamatots apdraudējums iedzīvotāju veselībai vai dzīvībai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Agrāk, lai uzņēmums veiksmīgi pārdotu savu preci, pietika ar labu kvalitāti, adekvātu cenu un lielisku apkalpošanu. Vēlāk, palielinoties konkurencei, šīm īpašībām bija jāpievieno reklāma drukātajos vai elektroniskajos medijos. Taču līdz ar tehnoloģiju ārkārtīgi straujo attīstību iepriekšminētajām īpašībām un aktivitātēm šodien veiksmīgs uzņēmums nav iedomājams bez savas vairāk vai mazāk aktīvas mājas lapas, uzsver kompānijas SIA S.P.Q.R. izpilddirektors un arī īpašnieks Zigmārs Ronis.

«Tomēr aizvien mainīgajā pasaulē vairs nepietiek arī ar labu un atraktīvu mājas lapu. Sevišķi, ja savu darbību plānojat izvērst ne tikai Latvijā, bet arī ārpus mūsu valsts robežām. Interneta iespējas, šķiet, šodien ir bezgalīgas. Tikpat bezgalīgas ir arī iespējas sastapt desmitiem, simtiem un pat tūkstošiem konkurentu virtuālajā pasaulē. Taču šeit cīņa par klientu vairs neaprobežojas tikai ar kvalitāti un cenu. Aizvien lielāku nozīmi šajā kaujas laukā aizņem cīņa par pirmajām vietām Google meklēšanas sistēmā,» norāda Z.Ronis.

Aizvien lielāks skaits cilvēku sev interesējošās preces vai pakalpojumu pārdevējus meklē dažādās interneta meklēšanas sistēmās. Latvijā un arī Eiropā populārākā ir Google, kurā ievadot atslēgas vārdus, cilvēks ļoti īsā laikā atrod daudz un dažādus pārdevējus. «Taču ir kāda nianse, kas šajā sistēmā būtiski maina pārdevēju pozīcijas – jūs personiski virtuālajā vidē nekādi nespējat ietekmēt pircēja izvēli par labu sev, ja neatrodaties vismaz pirmajā desmitniekā. Šodienas cilvēkam nav laika atvērt un izpētīt 20, 30 vai vairāk uzņēmumu mājas lapas. Pārsvarā šī izpēte caur Google beidzas pie pirmā divdesmitnieka. Ja neesat šajā skaitā, tad varat uzskatīt, ka priekš konkrētā klienta neeksistējat vispār,» pauž Z.Ronis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

10% Latvijas iedzīvotāju Āfrikas cūku mēra izplatīšanās dēļ uzturā mazāk lieto cūkgaļu

Lelde Petrāne, 30.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākā daļa (76%) Latvijas iedzīvotāju ekonomiski aktīvajā vecumā no 18 līdz 55 gadiem Āfrikas cūku mēra izplatīšanās dēļ uzturā nelieto mazāk cūkgaļu. To atklāj pētījumu kompānijas TNS sadarbībā ar telekompāniju LNT, raidījumu 900 sekundes, jūlijā veiktais pētījums.

Desmitā daļa (10%) Latvijas iedzīvotāju aptaujātajā vecuma grupā Āfrikas cūku mēra izplatīšanās dēļ uzturā mazāk lieto cūkgaļu. Vēl 1/10 jeb 10% aptaujāto atzīst, ka jau iepriekš cūkgaļu uzturā nav lietojuši.

4% iedzīvotāju nav spējuši norādīt konkrētu atbildi uz šo jautājumu.

6% Latvijas iedzīvotāju ekonomiski aktīvajā vecumā no 18 līdz 55 gadiem Āfrikas cūku mēra izplatīšanās dēļ iespēju robežās izvairās braukt uz mēra skartajām teritorijām. Tomēr 1/3 jeb 33% aptaujāto iedzīvotāju neizvairās braukt uz mēra skartajām teritorijām.

57% Latvijas iedzīvotāju norādījuši, ka līdz šim nav bijis jādodas vai nav apsvēruši doties uz Āfrikas cūku mēra skartajām teritorijām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

90% Latvijas iedzīvotāju iegādājas svaigu, termiski neapstrādātu cūkgaļu

Žanete Hāka, 21.03.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tikai 0,4% Latvijas iedzīvotāju uzticas ārvalstīs ražotai cūkgaļai, liecina Latvijas Cūku audzētāju asociācijas un GfK Custom Research Baltic pētījums.

Pirmo reizi pēc Latvijas Cūku audzētāju asociācijas iniciatīvas pētīti Latvijas iedzīvotāju cūkgaļas pirkšanas paradumi un attieksme pret Latvijā ražotu un importa cūkgaļu. 61% iedzīvotāju uzticas tieši Latvijā ražotās cūkgaļas kvalitātei un drošumam, bet ārvalstīs ražotai cūkgaļai uzticas tikai 0,4% respondentu.

Divi galvenie cūkgaļas izvēles kritēriji ir gaļas izskats vai smarža (61%) un tās cena (56%). Katram piektajam patērētājam ir svarīga izcelsmes vieta. Latvijā ražotā cūkgaļa tiek vērtēta kā svaiga, tā labi garšo un ir kvalitatīva. Tiesa, vien 13% cūkgaļas pircēju regulāri jautā pārdevējam par tās izcelsmes valsti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Cūkkopības nozares pastāvēšana ir apdraudēta

Jānis Goldbergs, 22.03.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas cūkaudzētāji jau pusotru gadu ražo cūkgaļu, ko pārdod zem pašizmaksas. Ir nepieciešams ilgtspējīgs nozares pastāvēšanas modelis, kas spētu sadzīvot gan ar inflāciju, gan Zaļā kursa prasībām. Par realitāti nozarē, risinājumiem un vajadzībām izjautājām LOSP valdes locekli un Latvijas Cūku audzētāju asociācijas direktori Dzintru Lejnieci.

Vai cūkgaļas ražošana 2021. gadā Latvijā samazinājās? Kas ietekmē nozari šobrīd?

Ražošana vēl nav samazinājusies. Aptuveni pusotru gadu nozare dzīvo zem pašizmaksas. Patiesībā labāk jau nekļūst, jo izejvielām ceļas cenas. 70% ietekme uz cūkgaļas pašizmaksu ir barības cenas pieaugums. Graudu cena pagājušajā nedēļā sasniedza 400 eiro par tonnu, bet vēl pērn kviešu cena bija 230 eiro par tonnu. Cenas pieaugums ir gandrīz divas reizes. Cenu stāsts ir arī par soju, rapsi, eļļu un citiem produktiem, kas veido cūku barības bāzi. Visām barības vielām ir cena pieaugusi, bet cūkgaļas cena pagājušajā gadā pat ir samazinājusies.

Kāda bija starpība pagājušajā gadā starp iepirkuma cenu un pašizmaksu, piemēram, vienam kilogramam dzīvsvarā?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārtikas un veterinārais dienests SIA Delfa piederošajā noliktavā – saldētavā Rīgā, Mellužu ielā 13 – 11, konstatējis lielu apjomu - aptuveni 10 tonnas pārmarķētus, kā arī neatbilstoši marķētus gaļas un zvejas produktus. Daļa no produktiem ir nederīgi lietošanai uzturā, jo tiem ir beidzies derīguma termiņš.

Neatbilstoši marķētie produkti pieder diviem uzņēmumiem – pašai SIA Delfa un SIA Fris-L, kas no SIA Delfa nomā noliktavas telpas.

Pārbaudē konstatēta SIA Fris-L piederoša pārmarķēta (ražotāja oriģinālais marķējums aizstāts ar citu marķējumu) aptuveni 1 tonna saldētu produktu - putnu gaļa, laša fileja un cūkgaļa.

Cūkgaļai, apmēram 300 kg, derīguma termiņš beidzies jau pirms diviem mēnešiem – 2015. gada 16. septembrī, taču, pārmarķējot produktu, tas patvaļīgi pagarināts līdz 2016. gada februārim. Kā noskaidrojās pārbaudē, cūkgaļu pārmarķējusi SIA Agro Trans A, pēc tam to piegādājot SIA Fris-L.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kā var diriģēt komfortu? Gudrās mājas

SIA Citrus Solutions valdes priekšsēdētājs Miks Stūrītis, 20.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Termins gudrās mājas zināms jau daudzus gadus. Tomēr pirmsākumos tas šķita vidusmēra cilvēkiem tāls, dārgs un šķietami nesasniedzams tehnoloģisks jauninājums, ko lietoja vai nu turīgi cilvēki, vai tehnoloģiju entuziasti. Bet laiks ir gājis uz priekšu, un lietas ir mainījušās. Tagad par gudrajām mājām var runāt ne vien ekskluzīvās villās Nicā, bet arī Madonā, Skultē un Limbažos – gan privātmājā, gan divistabu dzīvoklī. Kas ir gudrās mājas, un ko par tām būtu vērts zināt ikvienam mūsdienīgam cilvēkam?

Uzreiz jāmin, ka ir divu veidu gudrās mājas. Viens veids ir tās, kuru risinājumos uzsvars likts uz taupīšanu. Tie ir risinājumi, kas ļauj ietaupīt enerģiju, veikt patērētās enerģijas uzskaiti, analīzi un, vadoties pēc tā, veikt optimizāciju, kā arī papildus nodrošina klimata komfortu un ļauj vadīt, kontrolēt apgaismojumu, gaisa temperatūru utt. Šādus risinājumus mēs vairāk saprotam kā Building Managment Systems (BMS) jeb ēku vadības sistēmu. Tie ir risinājumi maksimāli efektīvai ēku ekspluatācijai un energoresursu ekonomijai un ietver vairāku inženiertehnisko sistēmu integrāciju. Tātad – tas ir veids, kā ēkas lietotāju dzīvi padarīt komfortablu un apsaimniekotājiem ļaut efektīvi un ekonomiski pārvaldīt ēkas. Šo sistēmu uzstāda galvenokārt lielākās ēkās – komercobjektos, birojos, skolās utt., un tā jau šobrīd ir gana populāra pasaulē un Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

VID pētīs, vai ārvalstu dārzeņus un augļus neuzdod par vietējā tirgū audzētiem

Žanete Hāka, 15.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vasaras periodā Latvijas tirgos gan ārvalstu tirgotāji cenšas realizēt ievērojamu daudzumu augļu un dārzeņu, gan arī Latvijas tirgotāji tirgo no kaimiņvalstīm ievestu preci, taču maldīgi uzdod to par pašu izaudzētu.

Tas rada nevienlīdzīgu konkurenci pašmāju zemniekiem un lauksaimniecības produkcijas tirgotājiem, kuri realizē pašu izaudzēto lauksaimniecības produkciju, kā arī norāda uz to, ka ievesto dārzeņu un augļu tirgotāji veic nereģistrētu saimniecisko darbību, neuzrāda ieņēmumus un nemaksā nodokļus. Tādēļ Valsts ieņēmumu dienests (turpmāk – VID) arī šogad pievērsīs pastiprinātu uzmanību situācijai Latvijas tirgos un nakts tirdzniecības vietās.

VID informē, ka tās fiziskās personas, kuras tirgo pašaudzētu produkciju - piemājas saimniecībā audzētus dārzeņus, augļus un ogas, un kuru ienākumi no to pārdošanas nepārsniedz 3000 eiro gadā, var nereģistrēties kā saimnieciskās darbības veicēji un tām nav jāizmanto kases aparāts. Saimniecisko darbību var nereģistrēt un kases aparāts nav jāizmanto arī tām fiziskajām personām, kuras gūst ienākumus no savvaļas velšu vākšanas (sēņošana, ogošana, savvaļas ārstniecības augu un ziedu vākšana, no 2015.gada 3.jūnija – arī parka vīngliemežu ieguve), ja tie nepārsniedz 3000 eiro gadā. Tomēr šīm personām ir jāspēj pēc pircēja pieprasījuma izsniegt stingrās uzskaites kvīti, kā arī jāveic uzskaite par gūtajiem ienākumiem. Tas nepieciešams, jo gadījumā, kad kopējie ienākumi no minētajām darbībām pārsniedz 3000 eiro gadā, personai piecu darba dienu laikā jāreģistrējas VID kā saimnieciskās darbības veicējai un turpmāk jāiesniedz Gada ienākumu deklarācija.

Komentāri

Pievienot komentāru