Ražošana

Lazdonas piensaimnieks nākotni redz nišas produktos

Elīna Pankovska, 29.11.2018

Uzņēmuma līdzīpašniece un valdes priekšsēdētāja Elvīra Utināne

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

AS Lazdonas piensaimnieks kāpinājusi apgrozījumu un palielinājusi klientu loku, iekarojot Latvijas otru galu – Kurzemi.

Latvijas piena pārstrādes uzņēmums AS Lazdonas piensaimnieks 2020. gadā atzīmēs 100 gadu jubileju, kopš esošajās telpās notiek piena pārstrāde. Uzņēmuma līdzīpašniece un valdes priekšsēdētāja Elvīra Utināne norāda, ka uzņēmums veic pilnu piena pārstrādes ciklu – piena sagādi, pārstrādi, piena produktu ražošanu un realizāciju. Saražotās produkcijas klāsts ir daudzveidīgs – piens, krējums, biezpiens un biezpiena izstrādājumi, jogurti, deserti utt. Pagājušajā gadā uzņēmums strādāja ar 6,46 milj. eiro lielu apgrozījumu, kas ir par 18,7% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa pieauga 2,3 reizes – līdz 199,14 tūkst. eiro. E. Utināne skaidro, ka uzņēmumam, līdzīgi kā citiem, ir labāki gadi un ne tik labi gadi, gan skatoties no apgrozījuma, gan no peļņas skatu punkta. Pagājušais gads nav bijis slikts, bet šogad, sagaidot Latvijas simtgadi, rezultāti uzlabojušies par vismaz 10%. Nākotne ir sieram, sviestam un pulverveidīgajiem piena produktiem, un nišas produkti būs vajadzīgi vienmēr, bet lielražošana nevar nodrošināt šādu produkciju, viņa uzskata.

Lasi laikraksta Dienas Bizness šīs dienas numuru elektroniski!

Labos rezultātus veicinājusi klientu loka paplašināšana. Pie tā mērķtiecīgi tiek strādāts gadu no gada. «Šogad ar saviem produktiem esam iekarojuši Kurzemi, tādas pilsētas kā Liepāju un Ventspili. Protams, gribas, lai patērētāji mūs ar katru dienu iepazīst arvien vairāk, viņiem patiktu mūsu produkcija. Tā tiek piegādāta lielveikalu ķēdēm, kam ir savas vairumbāzes. Loģistikas pakalpojumus iepērkam no ārpuses, lai spētu piegādāt produkciju veikaliem individuāli. Mums ir arī sava loģistika, un paši piegādājam svaigu produkciju. Pa nakti saražojam, lai no rīta būtu iespējams piegādāt veikaliem,» stāsta E. Utināne. Visa produkcija tiek pagatavota no augstas kvalitātes izejvielām, proti, piena, kas tiek iepirkts no 111 zemnieku saimniecībām un trīs kooperatīvām sabiedrībām. Ražojot produkciju, tiek ievēroti un uzlaboti tehnoloģiskie procesi, lai produkts pārstrādes laikā saglabātu savu vērtību. Kopumā šobrīd tiek gatavoti 35 produkcijas veidi dažādos iepakojumos un ar dažādu tauku saturu. Pārsvarā AS Lazdonas piensaimnieks tiek ražota pilnpiena un vājpiena produkcija. Gada griezumā tiek iepirkti desmit līdz divpadsmit tūkstoši tonnu piena. «Teiksim tā – mūsu jaudas ir ierobežotas. Vienā maiņā varam pārstrādāt līdz 80 tonnām piena, un to arī darām. Kopumā šobrīd uzņēmumā strādā 90 darbinieki. Sanāk, ka esam mazs uzņēmums, bet tam es negribētu piekrist – ja ir 90 darbinieki un apgrozījums vairāk nekā seši miljoni eiro, pēc Latvijas mēroga tas nevarētu būt mazs uzņēmums,» norāda uzņēmuma vadītāja.

«Mēs lepojamies ar nišas produktiem, kas tiek ražoti no bioloģiskā piena. Esam saņēmuši sertifikātu bioloģiskās produkcijas ražošanā, un pašreiz ražojam trīs šāda veida produktus: pienu, kefīru un balto sieru. Tomēr negrasāmies apstāties, tāpēc ir iecerēti arī citi. Sadarbojamies ar zemnieku saimniecībām, kas ļoti godprātīgi izturas pret bioloģiskā piena ražošanu un arī pret cilvēku veselību kā tādu. Jāatzīst, ka aizvien vairāk cilvēku domā par savu veselību un nav mazsvarīgi, ka tiek ražota tāda produkcija, kas nav piesārņota un ir saglabājusi visas labās īpašības, kam vajadzētu būt piena produktos,» teic E. Utināne.

Visu rakstu Nākotni redz nišas produktos lasiet ceturtdienas, 29.novembra laikrakstā Dienas Bizness! Lasi laikrakstu Dienas Bizness elektroniski!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pircējiem trūkst izpratnes par Jāņu sieru kā Eiropas Savienības (ES) aizsargājamo produktu, pauda biedrības "Siera klubs" valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova.

Viņa skaidroja, ka Latvijā ir seši Jāņu siera ražotāji - AS "Rankas piens", AS "Jaunpils pienotava", AS "Lazdonas piensaimnieks", AS "Valmieras piens", piensaimnieku kooperatīvā sabiedrība "Straupe" un lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība "Dundaga".

Tostarp viņa piebilda, ka lielākie Jāņu siera ražotāji Latvijā ir "Rankas piens" un "Valmieras piens", ka ražo aptuveni 50-60 tonnas Jāņu siera gadā, bet pārējie saražo aptuveni 10-15 tonnas.

Pēc "Siera kluba" datiem, pērn Latvijā kopumā Jāņu siers tika saražots par 31 tonnu jeb par 19% mazāk nekā gadu pirms tam. Ja 2021.gadā Latvijā tika saražotas 163 tonnas Jāņu siera, tad 2022 - 132 tonnas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizsardzības resora jaunajā pārtikas iepirkumā pieteikušies 18 pretendenti, liecina Elektronisko iepirkumu sistēmas informācija.

Iepirkumu komisijas pagājušās nedēļas sanāksmes protokols liecina, ka piedāvājumus iesnieguši uzņēmumi "Bidfood Latvia", "Gaļas pārstrādes uzņēmums "Nākotne"", "Kurzemes gaļsaimnieks", "Lanekss", "Latgales piens", "Latvijas maiznieks", "Lazdonas piensaimnieks", "Putnu fabrika "Ķekava"", "Rodans", "Rēzeknes gaļas kombināts", "Salas zivis", "Sanitex", "Straupe", "Tukuma piens", "Valks", "Fazer Latvija", "Aniste" un "Romiga".

Iepirkums paredz, ka ar dažāda veida pārtikas produktiem jāapgādā 12 armijas struktūrvienības. Līguma izpildes termiņš ir 48 mēneši jeb četri gadi.

Patlaban notiek iesniegto piedāvājumu izvērtēšana.

Jau ziņots, ka Rojā reģistrētais uzņēmums "Zītari LZ" 2022.gada decembrī ieguva 220 miljonus eiro vērtu līgumu par pārtikas piegādi Nacionālo Bruņoto spēku (NBS) vajadzībām turpmākos piecus gadus. Šis iepirkums izraisīja skandālu, un vasarā tika panākta vienošanās par līguma laušanu.

Komentāri

Pievienot komentāru