Piena un piena produktu ražošanas apjomi Latvijā pēdējā gada laikā kritušies vidēji par 15%.

Par to liecina Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības (LPCS) dati par 2011.gada februāri, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn. Viens no mazākajiem ražošanas apjoma kritumiem, saskanā ar LPCS datiem, ir pienam - tā ražošana samazinājusies par 10%, informē LPCS biedra, a/s Tukuma piens mārketinga vadītājs Armands Artihovičs.

«Piens, var teikt, ir pirmās nepieciešamības prece,  taču par to, vai uz maizes smērēt sviestu un lietot uzturā jogurtu, gan padomā. Gan sviesta, gan jogurta ražošanas apjomi ir kritušies par 18%, kas nozīmē, ka gandrīz katrs piektais pircējs savā iepirkuma grozā vairs neieliek Latvijā ražotu sviestu vai jogurtu,» stāsta A. Artihovičs. Viņš norāda, ka piena produktu ražošanas kritums Latvijā kopumā ir skaidrojams arī ar izejvielu – iepērkamā piena trūkumu, taču galvenais iemesls ir produktu cenu kāpums un iedzīvotāju zemā pirktspēja. 

Pircējiem, izvēloties no kopējā piedāvājuma kādu konkrēto piena produktu, ļoti nozīmīga ir cena, saredz Tukuma piens vadība. Faktiski lielā mērā pērk cenu, ne konkrēto produktu, tā Tukuma piena mārketinga vadītājs. Tukums pienam ražošanas apjomi šogad, salīdzinot ar pagājušā gada februāri, nav mainījušies vai ir pat pieauguši. Kopējie ražošanas apjomi kompānijai auguši par 7%, tas lielākoties noticis, pateicoties piena ražošanas apjoma pieaugumam par 15%. Jogurta un skabā krējuma ražošanas apjomi pieauguši attiecīgi par 13% un 9%. Salīdzinot ar pagājušo gadu, nemainīgi ir palikuši kefīra un sviesta ražošanas apjomi.

Ekonomika

Finanses

Mazais bizness

Tehnoloģijas

Dzīvesstils

Karikatūra