Jūlijā lielākās daļas pārtikas izejvielu cenu sarukušas līdz zemākajam vidējam līmenim kopš 2009. gada, liecina jaunākais ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas (FAO) veidotais pārtikas cenu indekss.

Straujāko kritumu piedzīvojušas piena produktu un dārzeņu eļļu cenas, tādējādi indeksā slāpējot cukura un graudu cenu pieaugumu. Gaļas cenas saglabājušās stabilas.

Indeksa vērtība jūlijā sasniedza 164,6 punktus, kas ir 1% mazāk nekā jūnijā, bet par 19,4% mazāk nekā pirms gada.

Indekss apkopo piecu pārtikas izejvielu veidu cenas: graudu, gaļas, piena produktu, dārzeņu eļļas un cukura.

Jūlijā piena produktu cena saruka par 7,2%, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, palielinoties ES eksporta apjomiem.

Jūlijā dārzeņu eļļas cenu indekss saruka par 5,5%, ko veicināja palmu eļļas cenas kritums, palielinoties tās ražošanas apjomiem.

Graudu indekss pakāpās par 2%, jo sliktie laika apstākļi pasliktināja ražu gan Eiropā, gan Ziemeļeiropā. Rīsu cena gan turpināja samazināties.

Gaļas cenas indekss būtiski nemainījās, savukārt cukura cenas indekss mēneša laikā pakāpās par 2,5%, jo laika apstākļi tā galvenajā ražošanas reģionā – Brazīlijā – bija slikti.
 

Ekonomika

Finanses

Mazais bizness

Tehnoloģijas

Dzīvesstils

Foto galerijas

Karikatūra