Ražošana

RTU Studentu biznesa inkubatorā attīstīs taktilās dizaina preces bērniem

Lelde Petrāne, 22.05.2015

Jaunākais izdevums

Ikdienā lietojamo taktilo dizaina preču bērniem ražošana, dažādu izstrādājumu veidošana no koka, kā arī – konstruktoru birojs, kas koncentrējas uz mašīnbūves un metālapstrādes industriju, izstrādājot dažāda veida tehniskos projektus – trīs visaugstāk novērtētās uzņēmējdarbības idejas, kas 2015. gadā saņems Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Studentu biznesa inkubatora atbalstu.

Žūrijas galveno atzinību izpelnījās RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes studenšu Annas Elizabetes Kasparsones, Agneses Meistares un Ketijas Kalniņas ideja «Taktilās dizaina preces bērniem», kas ražotu apģērbus un aksesuārus ar dažāda veida faktūrām un tekstūrām. Papildinošais produkts – attīstošās rotaļlietas, kas atrisinās atgriezumu utilizēšanas pasākumus. Šogad Anna Elizabete Kasparsone un Agnese Meistare ieguva RTU studentu modes skates «Ķīpsalas pavasaris» kolekciju vadītāju balvu par izcili tēlainu idejas īstenošanu materiālā par kolekciju «Field Rows». Ideja saņēma Swedbank atbalstu 700 EUR vērtībā.

Otro vietu ieguva RTU Inženierekonomikas un vadības fakultātes (IEVF) studenta Mārtiņa Straupmaņa ideja «8trees», kuras īstenošana paplašinātu jau gandrīz gadu tirgus apritē esoša uzņēmuma SIA «U8» piedāvājuma sortimentu. Šobrīd uzņēmums piedāvā 20 dažāda dizaina koka pulksteņus, kas tiek izgatavoti ar lāzeri, izmantojot dabīgu bērza saplāksni. Uzņēmuma piedāvāto produkciju ir plānots paplašināt ar koka lampu un galda spēļu veidošanu. Ideja saņēma Swedbank atbalstu 350 EUR vērtībā.

Trešo vietu ieguva RTU Transporta un mašīnzinību fakultātes doktorantu Renāra Vītola un Oskara Sīmana un maģistra Kristapa Kubuliņa ideja «Temeso», kuras mērķis ir inženiertehniskos projektus izstrādāt ne tikai kā detaļu, mezglu un iekārtu digitālu izveidi, bet arī koncentrēt uzmanību uz precīziem aprēķiniem. Šādā veidā tiktu radītas augstākas kvalitātes iekārtas un produkti, kas sniegtu plašākas iespējas/atbalstu klientiem ar inovatīvām/drosmīgām idejām. Ideja saņēma Swedbank atbalstu 200 EUR vērtībā.

RTU Studentu biznesa inkubatora projektu īsteno RTU Karjeras centrs un Studentu parlaments sadarbībā ar Swedbank.

RTU Studentu biznesa inkubators ir izveidots 2010. gadā ar mērķi veicināt jaunu, perspektīvu, radošu, inovatīvu, konkurētspējīgu biznesa ideju realizāciju dzīvē. Šādi tiek atbalstīti RTU studenti un absolventi – topošie komersanti, tā sekmējot arī valsts ekonomikas attīstību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

RTU veicinās tehnoloģiju ietilpīgu biznesa ideju attīstību

Lelde Petrāne, 14.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) oktobrī darbu sākusi jauna atbalsta iniciatīva – RTU IdeaLAB jeb ideju laboratorija. Tā apvieno talantīgus uzņēmējus, mentorus, mācībspēkus un investorus, lai kopīgiem spēkiem radītu biznesa idejas un produktus.

RTU Studentu biznesa inkubators darbojas kopš 2009.gada. Taču pērn secināts, ka tā sākotnējais modelis nav mainījies kopš izstrādes brīža, lai gan ārējā vide, start up kultūra Latvijā ir strauji attīstījusies. «Tādēļ izveidojām jaunu konceptu - RTU IdeaLAB jeb ideju laboratoriju, kas sniedz drošu vidi ideju testēšanai, radīšanai, komandu veidošanai un citām atbalsta formām,» stāsta Liene Rubina, RTU IdeaLAB vadītāja.

Līdz šim RTU IdeaLAB ir uzņemtas 60 komandas, kopā 149 jaunieši. Viņi uzsākuši savas biznesa idejas attīstību, apmeklējot tematiskās darbnīcas, tiekoties ar mentoriem, kā arī saņemot atbalstu no RTU Dizaina fabrikas darbiniekiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz 15. martam studenti var pieteikt idejas jaunā Rīgas Tehniskā universitātes (RTU) un Latvijas Universitātes (LU) kopīgā inkubatora pirmajā biznesa ideju uzsaukumā.

Šāds universitāšu inkubators izveidots ar mērķi veicināt zinātniski ietilpīgu uzņēmējdarbības attīstību Latvijā. Tuvāko divu gadu laikā inkubatorā paredzēts uzņemt vismaz 30 komandas, nodrošinot ideju attīstībai finansiālu atbalstu vismaz 150 tūkstošu eiro apmērā.

"Mūsu mērķis ir atbalstīt studentus zinātniski ietilpīgu biznesa ideju izstrādē un jaunu augstas pievienotās vērtības uzņēmumu dibināšanā," saka Liene Briede, RTU Dizaina fabrikas uzņēmējdarbības atbalsta programmu vadītāja.

Viņa norāda, ka Latvijas jaunuzņēmumu ekosistēmā joprojām ir ļoti nepieciešams agrīns atbalsts biznesa ideju īstenošanai, tāpēc universitāšu inkubatoram būs nozīmīga loma līdzās jau esošajām pirmsinkubācijas un akselerācijas programmām, piemēram, RTU īstenotajai "IdeaLAB", ļaujot turpināt attīstīt jau citās programmās testētās biznesa idejas zinātnes, tehnoloģiju, inženierijas un matemātikas jomās. Jaunais atbalsta instruments būs papildinājums aktivitātēm, kas vērstas uz inovatīvās domāšanas attīstību, atbalstu jaunu produktu izstrādei, tehnoloģiju pārnesei un pētījumu komercializācijai, veicinot ciešāku augstskolu un uzņēmumu sadarbību konkurētspējīgas ekonomikas veidošanā. Sadarbība RTU un LU starpā inkubatora dalībniekiem nodrošinās starpdisciplināru pieredzi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

FOTO: Pagājusi sacensību Zibens Bizness 2016 trešā diena - pārdošana

Dienas Bizness, 15.05.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmējdarbības sacensības Zibens Bizness 2016 no 13. līdz 15. maijam rīkoja Latvijas studentu biznesa inkubatori sadarbībā ar Swedbank.

Sacensību dalībnieki - studenti un vidusskolēni - trīs dienās darbojas reālajā uzņēmējdarbības procesā – plāno, ražo un pārdod konkrētu produktu, kas šogad ir ziepes.

Piecas komandas piektdien izveidoja katra savu unikālu biznesa stratēģiju un iepirka izejvielas, sestdien LU Dabaszinātņu akadēmiskajā centrā Torņakalnā notika intensīvā produktu ražošana un iepakošana, savukārt šodien jaunieši pārdeva saražotu produkciju sacensību tirdzniecības laukumā Modes un izklaides centrā Rīga Plaza. Uzvarētāju sveikšana notiks 18. maijā plkst. 16:30 LU studentu Biznesa inkubatorā. Komanda, kuras peļņa izrādīsies lielāka par konkurentiem, saņems to balvā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājusi sacensību Zibens Bizness 2016 otrā diena - ražošana. Uzņēmējdarbības sacensības Zibens Bizness 2016 no 13. līdz 15. maijam rīko Latvijas studentu biznesa inkubatori sadarbībā ar Swedbank.

Sacensību dalībnieki - studenti un vidusskolēni - trīs dienās darbojas reālajā uzņēmējdarbības procesā – plāno, ražo un pārdod konkrētu produktu, kas šogad ir ziepes.

Piecas komandas piektdien izveidoja katra savu unikālu biznesa stratēģiju un iepirka izejvielas, bet sestdien LU Dabaszinātņu akadēmiskajā centrā Torņakalnā notika intensīvā produktu ražošana un iepakošana, savukārt svētdien jaunie uzņēmēji pārdod saražotu produkciju sacensību tirdzniecības laukumā Modes un izklaides centrā Rīga Plaza (no 10:00 līdz 17:00). Uzvarēs komanda, kura nopelnīs visvairāk.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājusi sacensību Zibens Bizness 2016 pirmā diena - plānošana.

Uzņēmējdarbības sacensības Zibens Bizness 2016 notiek no 13. līdz 15. maijam. Pirmajā dienā sacensību dalībnieku komandas iztrādāja sacensību produkta - ziepju - zīmolu un iepirka izejvielas; rīt LU Akadēmiskajā centrā Torņakalnā visu dienu notiks produkta ražošana; bet svētdien visi interesenti ir aicināti uz Modes un izklaides centru Rīga Plaza, lai noteiktu sacensību uzvarētāju komandu!

Sacensības rīko LU studentu Biznesa inkubators sadarbībā ar RTU, Riseba un Turība biznesa inkubatoriem. Atbalsta Swedbank.

Informatīvi atbalsta Rīga TV 24, portāli db.lv un rus.db.lv.

Komentāri

Pievienot komentāru