Jaunākais izdevums

Smiltenes uzņēmums SIA Antique wood ir palielinājis ražošanas apjomus, pēc pasūtījuma izgatavojot sērijveida mēbeles eksportam uz Nīderlandi, un šobrīd strādā pie sienu apšuvuma paraugiem eksportam uz Vāciju. Šis uzņēmums ir īpašs ar to, ka ražo ekskluzīvus nišas produktus no veca (antīka) koka, vēsta reģionālais laikraksts Ziemeļlatvija.

Uzņēmums atrodas Smiltenē, pilsētas industriālajā jeb ražošanas zonā, jau vairākus gadus. SIA Antique wood ir izveidots un attīstās kā nacionālā kapitāla uzņēmums, kam nav īpašnieku ārzemēs. Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs ir valmierietis Arvis Ertmanis. Pat pēc Latvijas mērogiem Antique wood ir mazs uzņēmums, jo tajā nodarbināti 26 cilvēki.

«Viss materiāls, ar ko strādājam, ir oriģināls,» uzsver SIA Antique wood pārdošanas speciālists Egils Ziediņš. «Tas ir demontēts no vecām ēkām, veciem šķūņiem, vecu ēku iekštelpām. Šis produkts ir ekoloģisks un absolūti oriģināls (1:1). Mēs to savedam kārtībā, tīrām, mazgājam, atnaglojam un žāvējam savā kaltē, taču materiāls netiek ķīmiski apstrādāts un speciāli vecināts, ja nu vienīgi pēc klienta vēlmēm kādreiz tiek nolakots.»

Latvijā dažkārt ilgi nākoties pārliecināt cilvēkus par to, ka materiāls ir oriģināls un nav speciāli vecināts. Savukārt veca koka izmantošana interjerā un mēbeļu ražošana ir cieņā Alpu reģiona valstīs (Šveicē, Austrijā, Vācijas dienvidos un Itālijas ziemeļos) gan vizuāli pievilcīgā skata, gan ekoloģiskās domāšanas dēļ. «Ēkas pirms 100 un vairāk gadiem būvēja īsti sava amata meistari, kuri jau kopš koka ciršanas brīža ievēroja visu, kas saistīts ar dabu un tās ietekmi uz koku, piemēram, skatījās, kādā mēnesī koku cirst, kad vest mājās, kad un kā kaltēt. Līdz ar to vecās guļbūvju ēkas stāv ilgi un tajās neparādās trupes,» spriež E. Ziediņš.

SIA Antique wood ražotā produkcija ir sadalīta trijās lielās grupās. Pamatprodukcija ir mēbeles, pārsvarā galdi un skapji. Uzņēmums ražo arī sienu apšuvuma materiālus, koksnes pusfabrikātus (apzāģētus dēļus), interjera priekšmetus, vīna skapjus, plauktus un kastes sadarbībā ar Latvijas kalējiem, grīdas dēļus, ar cirvi tēstu koku.

Plašāk - 5. februāra laikrakstā Ziemeļlatvija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mūsdienās jaunajam uzņēmējam nepietiek ar labu ideju - laba tirgus izpratne, kontakti, spēja pārliecināt, kā arī neatlaidība ir tās īpašības un prasmes, kuras nepieciešamas, lai ideju pārvērstu par veiksmīgu biznesu. Sarunā ar SIA AW Latvia valdes locekli Initu Bendzuli uzzinājām par to, ka biznesu neatstāt tikai idejas līmenī nav nemaz tik sarežģīti – galvenais ir uzņēmība un drosme.

Kas jūs esat – pastāstiet vairāk par savu biznesu, tā specifiku utt.!

Uzņēmums SIA AW Latvia nodarbojas ar nestandarta, Latvijā pagaidām vēl maz zināmo antīka koka apstrādi un unikālu izstrādājumu ražošanu. Sekojot pasaules tendencēm interjera dizainā un arvien augošajam pieprasījumam pēc senajiem kokmateriāliem, tika radītas divas preču zīmes:

- ar zīmolu Antique Wood tiek ražotas mēbeles un galdniecības izstrādājumi no vismaz 100 un vairāk gadus veca kokmateriāla;

- zīmols Wooden Wall Design reprezentē dekoratīvo sienu apšuvumu. Koka apdares paneļi ir inovatīvs produkts ar augošu pieprasījumu gan vietējā, gan eksporta tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Vecos dēļus pārvērš dārgos dizaina izstrādājumos

Māris Ķirsons, 07.10.2019

AW Latvia valdes locekle Inita Bendzule un ražošanas direktors Guntis Bušs.

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vecie dēļi iegūst otro dzīvi SIA AW Latvia ražotajās mēbelēs un sienu paneļos, kas sekmīgi jau tiek realizēti 30 valstīs; pieaugošais pieprasījums stimulē radīt jaunu mēbeļu sēriju.

Veci dēļi un citi koka konstrukciju izstrādājumi daudzu acīs nav nekas vairāk par malku vai nevajadzīgiem krāmiem. Tas, ka tie varētu pārtapt par antīka izskata mēbelēm, durvīm, sienu paneļiem, sākotnēji nešķiet ticami, tomēr SIA AW Latvia tieši šādus – jau vienu dzīvi «nodzīvojušus» – kokmateriālus pārvērš dārgos dizaina izstrādājumos.

«No vecās koksnes gatavotie izstrādājumi ir iecienīti tādās valstīs kā Vācija, Austrija, Šveice, kur, lai arī ir attiecīgie ražotāji, taču savu laiku – vismaz 50 gadus – nokalpojušu kokmateriālu, kas nepieciešami kā izejmateriāls, šajā reģionā kļūst arvien mazāk,» stāsta SIA AW Latvia valdes locekle Inita Bendzule.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Mazo un vidējo uzņēmumu īpašniekiem: padomi un pieejami risinājumi, kas noderēs atjaunojot kafejnīcu

Sadarbības materiāls, 10.05.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kafejnīcām un restorāniem pēdējie gadi bijuši izaicinājumu pilni. Daudzas kafejnīcas pacietīgi gaidīja ierobežojumu mazināšanu, kas ļautu atkal pilnvērtīgi uzņemt savus iecienītos klientus iekštelpās. Iespējams, daži no viesmīlības industrijas pārstāvjiem izmantoja šo periodu, lai veiktu nepieciešamās izmaiņas interjerā. Profesionāla interjera dizainere palīdzēja atjaunot senu un iemīļotu ģimenes kafejnīcu Dobeles novadā, kas mantojumā saņemta no tēva. Dizainere dalās ar padomiem, ko būtu lietderīgi ņemt vērā citiem uzņēmumu īpašniekiem – ar ko sākt un kas jāpatur prātā, atjaunojot īpašumu un vienlaikus saglabājot cieņu arī pret tā vēsturisko veidotāju.

Kafejnīca Kaprīze dibināta 1994. gadā visai zīmīgā datumā – 18. novembrī, kad tiek svinēta Latvijas Republikas proklamēšanas diena. Kopš šī brīža daudz kas ir noticis un mainījies. Ģimenes kafejnīcai bija nepieciešamas pārmaiņas – telpas, kura tiek izmantota arī dažādām viesībām, interjers bija novecojis, tā izskatījās tumša. Īpašnieku vēlme ar profesionālas interjera dizaineres palīdzību bija izveidot gaišu, mājīgu un viesmīlīgu telpu, kas atspoguļotu jaunos saimniekus, vienlaikus stāstot arī par šīs vietas seno vēsturi.

Ar ko sākt pārvērtības

Pirms sākt plānot, svarīgākā lieta, kas jāņem vērā, ir budžets. Budžeta aplēses ļaus saprast, cik lielas izmaiņas un apjomīgs renovācijas process var būt. Arī vēlamais laika grafiks ir nozīmīgs – cik ilgi uzņēmums var būt slēgts vai ierobežota to pakalpojumu sniegšana, lai īstenotu visas plānotās pārmaiņas. Tas palīdzēs ne tikai saplānot pārējās lietas – izveidot jauno plānojumu, piesaistīt darbaspēku remontam, pasūtīt mēbeles un plānot piegādes, visu aprīkot un uzstādīt, bet arī savlaicīgi informēt klientus par gaidāmajām izmaiņām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīdzinieki Zane un Reinis Maskavi saskata skaistumu tajā, ko citi uzskata par vecu un nevajadzīgu.

Viņi kokmateriāliem, kuri nokalpojuši savu laiku kā izejmateriāli ēku konstrukcijās, dod trešo iespēju un pārvērš tos Honey Furniture dizaina priekšmetos un mēbelēs.

Mīlestība pret seniem kokmateriāliem sākusies ar lēmumu iegādāties koka māju Bauskas pusē. Abi vēlējušies sākt ar rokām radīt lietas, jo iepriekš strādāja reklāmas nozarē, kurā, pēc viņu domām, svarīgs ir ātrums, bet rezultāts – gaistošs. «Izdegām, jo strādājām kaislīgi, ar visu sirdi, bet vienā mirklī visa bija par daudz. Nopirkām 1860. gadā celtu māju un nedēļas nogalēs braucām, lai sevi «izliktu», – rakām zemi, iztīrījām veco ābeļdārzu, gribējās plosīties. Tur bija jāiegulda liels darbs, bet tas mums deva iedvesmu,» stāsta R. Maskavs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sveces un gaismas virtenes koku zaros ir tikai daži no dizaina elementiem, kas palīdz uzburt mājīgu atmosfēru dārza svinībās , piektdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Dārza vai terases iekārtošana vasaras sezonai nebeidzas ar vecā šūpuļkrēsla izvilkšanu no garāžas tālākā stūra. Vasarā dārzs kļūst par mājas saimnieku visvairāk apdzīvoto platību, kuru īpaši gribas sapost kā ikdienā, tā svētkos.

Latvijas lauku šarms

Modernā sabiedrība paģēr, ka katram jābūt personībai, jādzīvo saskaņā ar sevi, vidi un jābūt radošam. Šai tendencei tiek pakļautas arī vasaras mēbeles un dārza dekori. «Svarīgi ir ieturēt vienotu stilu. Piemēram, ja dārzs veidojas ap senatnīgu lauku māju, tad arī mēbeles, dekori un puķu podi tiek piemeklēti atbilstoši tai. Atliek vienīgi izvēlēties, vai sirdij tuvāks ir pamatīgais Latvijas lauku stils vai varbūt esat romantiska dvēsele, kura vislabāk jūtas šikā franču Rivjēras noskaņā,» stāsta interjera veikala Alan Deko mārketinga vadītāja Ilze Mortukāne. Latvijas lauku stilam piedien masīvas koka mēbeles, pinumi, tumši kalumi, savukārt dienvidniecisku gaisīgumu var panākt ar nelielām metāla mēbelēm un aksesuāriem, gaišām krāsām, romantiskām apdrukām audumos, koku zaros iekārtām spuldzīšu virtenēm, laternām vai putnu būriem ar svecēm. Mājīgumu, vienlaicīgi pasargājot sevi no saules un vēja, iespējams radīt, norobežojot atpūtas zonu ar dažādām tekstilijām. Ļoti piemērota ēnas radīšanai un pasargāšanai no neliela lietus būs kāda no terases markīzēm. Tās pieejamas vienkāršākas – ar rokas vadību vai sarežģītākas – ar automātiskām vadības sistēmām. Ir modeļi, ko ir iespējams aprīkot ar infrasarkano staru sildītājiem, apgaismojumu un apskaņošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Riskē «pāroties» ar Bangerta villu

Vēsma Lēvalde, 23.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kuldīgas Pilsētas dārzā, blakus muzeja kompleksam pirmo gadu darbojas restorāns un klubs Bangerts

Garš un sarežģīts bijis ceļš, lai pie Ventas rumbas tukšā, gandrīz simts gadu vecā ēkā taptu retro stila interjers divos stāvos ar bāru, restorāna galdiņiem un nelielu skatuvi kluba vakariem. Restorāna Bangerts izveidē ieguldīti aptuveni 250 tūkstoši eiro. Ēka pieder uzņēmēju Arta Rozīša un Andra Putāna SIA Pils iela, savukārt apsaimniekošana ir SIA Exquisito ziņā, kuru dalībnieku lokā ir arī bijušais Kuldīgas mērs Edgars Zalāns.

Ēka ar vēsturi

Restorāna otrā stāva interjerā ir fotogrāfiju kolekcija, kas ataino ēkas vēsturi. Celta XX gs. 20. gadu beigās pēc Kurzemes guberņas arhitekta Frīdriha Šulca projekta kā Valsts kases Apriņķa nodaļa. 30. gados ēka pārbūvēta, tajā bija Latvijas Bankas Kuldīgas nodaļa, bet padomju laikos – dzīvokļi. Nama ārējais veidols ir saglabāts, necenšoties uzspodrināt krāsojumu, gluži otrādi – no pirmā acu uzmetiena redzams, ka tā ir celtne ar vēsturi. Svaigs ir sarkano dakstiņu jumts, koka logu rāmji un durvis. Ēka ir uz stāvā Ventas krasta, un vienā pusē pa logiem paveras skats uz Ventas rumbu. Uz pilsētas pusi plešas atjaunotais Pilsētas dārzs, kurā atrodas Kuldīgas muzejs un koka restaurācijas centrs – atjaunotā Bangerta villa. No tās nosaukumu aizguvis arī restorāns Bangerts. «Villa ir celta Bangerta kundzei, mēs nolēmām, ka šī būs kunga māja,» restorāna nosaukuma izvēli komentē viens no īpašniekiem Artis Rozītis. Interjera veidošana uzticēta arhitektei Diānai Zalānei, kura centusies ne vien saglabāt 30. gadu noskaņu, bet arī radīt mājīguma sajūtu. Tāpēc izmantotas ne tikai speciāli pasūtītas mēbeles un interjera priekšmeti, bet iepirktas arī antikvāras lietas. Vasarā lieliski «strādā» āra terase, no kuras var vērot pilsētas rīkotos brīvdabas kino seansus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

FOTO: Latvijas Arhitektūras gada balvas 2022 laureāti

Db.lv, 10.10.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izvērtējot kopumā 49 šogad pieteiktos darbus, paziņoti "Latvijas Arhitektūras gada balvas 2022" laureāti un galveno balvu saņēmis atbalsta centrs "Pērle" Cēsīs (SIA "ĒTER" sadarbībā ar SIA "Rīgers", autoru komanda: Dagnija Smilga, Kārlis Bērziņš, Niklāvs Paegle, Emīls Garančs, Līga Ganiņa, Toms Ūdris.).

Atbalsta centrs “Pērle” ir pilotprojekts deinstitucionalizācijas norisēm Cēsu novadā, lai cilvēkiem ar dažādiem traucējumiem palīdzētu iekļauties sabiedrībā. Telpas (darbnīcas, terapijas, sensorā telpa un multifunkcionālā zāle) ir organizētas vienstāva koka konstrukciju ēkā visas zem viena trijstūra formas jumta. Kompaktā ēka atrodas ainaviskā nogāzē, bet iekštelpas rada gaišuma un plašuma sajūtu. Dienvidu fasāde ar lieliem logiem pret ainavu pagarināta āra terasēs, ko noēno īpaša pergola.

Starptautiskā žūrija atzīmēja, ka ēkai piemīt īpašais gars – kā Gesamtkunstwerk mūsdienīgā veidā. Labā stāstā vienmēr ir nedaudz mistērijas, un šī ir neliela budžeta arhitektūra ar mistēriju. Tajā pašā laikā šī ēka ir radīta cilvēkiem un tā ir labi iekārtota.

Komentāri

Pievienot komentāru