Citas ziņas

Severstaļlat audzē muskuļus

Māris Ķirsons, 67084410, 26.08.2008

A/s Severstaļlat valdes priekšsēdētājs Aleksejs Gogunovs: «Servisa centrā apgrozījums ir būtiski pieaudzis un šā gada I pusgada rezultāti ļauj cerēt, ka tas tikai pieaugs, taču pilnīgi pretēja aina ir vērojama armatūras izstrādājumu ražošanā, ar ko nodarbojas SIA Armatūras servisa centrs.»

Foto: Eva Šavdine

Jaunākais izdevums

Pateicoties jaunajām tehnoloģiskajām līnijām, a/s Severstaļlat metālapstrādes Servisa centra ienākumi pērn pieauga par 15 milj. Ls jeb 53.6 % salīdzinājumā ar 2006. gadu, raksta laikraksts Dienas bizness.

A. Gogunovs nenoliedz, ka gan pērn, gan šogad tiek ievākta agrāko gadu sētā - investētā - raža. 2006. gadā Servisa centra ienākumi tika palielināti par vairāk nekā 9 milj. Ls, bet pērn - jau 15 milj. Ls. Lai arī sākotnējais Servisa centra ieņēmumu līmenis tika plānots 35 - 36 milj. Ls, sasniegtais rezultāts rāda, ka tas ir pārsniegts par 7 - 8 milj. Ls. «Iespējams, ka situācija un arī rezultāts būtu citāds, ja vairākiem metāliem nebūtu pieaugušas cenas un līdz ar to augušas cenas to izstrādājumiem,» pieļauj A. Gogunovs. Viņš arī norāda, ka šogad metālu cenas ir turpinājušas savu pieaugumu par 15 līdz pat 50 % un ir fiksēts to vēsturiskais maksimums (rēķinot pret vispārējo cenu līmeni), kāds tika sasniegts īsi pirms I pasaules kara. «Zināma artava Servisa centra ienākumos ir attiecināma arī uz cenu pieauguma rēķina,» atzīst A. Gogunovs.

Šogad a/s Severstaļlat par 15 milj. eiro iegādājās uzņēmumu Polijā, uz kura bāzes tiks attīstīta gan cauruļu ražošana, gan metāla tirdzniecība. Polijā ir arī savas cauruļu ražošanas līnijas, kuras ir iedarbinātas un apgādās gan Polijas, gan kaimiņvalstu tirgus, tādējādi uz šiem tirgiem vairs caurules netiks vestas no uzņēmuma ražotnes Rīgā. «Uzņēmums Polijā ļauj būt ne tikai tuvāk potenciālajiem produkcijas pircējiem Polijā, bet arī netālu esošajā Čehijā, Slovākijā un Ungārijā, kā arī Vācijā, Austrijā,» skaidro A. Gogunovs. Viņš norāda, ka tuvāko gadu laikā Severstaļlat plāno savā meitas kompānijā Polijā - Severstallat Silesia Sp. z o.o - ieguldīt vēl apmēram 10 milj. eiro, lai to attīstītu.

Visu rakstu lasiet šodien, 26. augustā, laikrakstā Dienas bizness. Laikraksta abonenti rakstu var lasīt, klikšķinot šeit.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

AS Severstaļlat pārtop par SIA Severstal Europe

LETA, 01.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Metālapstrādes un metālu vairumtirdzniecības AS Severstaļlat vienīgais akcionārs ir pieņēmis lēmumu par reorganizāciju - uzņēmumam tiek piešķirts jauns nosaukums Severstal Europe un tas tiks pārveidots par sabiedrību ar ierobežoto atbildību (SIA), liecina paziņojums oficiālajā izdevumā Latvijas Vēstnesis.

Severstaļlat pārstāve Olga Ņesterova biznesa portālam Nozare.lv norādīja, ka jaunais nosaukums Severstal Europe labāk atspoguļo uzņēmuma darbības būtību, jo AS Severstaļlat pamata noieta tirgu veido desmit Eiropas Savienības dalībvalstis.

Severstaļlat ir uz eksportu orientēts uzņēmums, un pēdējo gadu laikā mēs aktīvi paplašinām metāla piegādes uz Skandināvijas, Austrumeiropas un Rietumeiropas valstīm, un arī turpmāk attīstīsim šo virzienu. Severstaļlat ir AAS Severstaļ galvenais pārdošanas kanāls Eiropā, un jaunais nosaukums tikai izceļ mūsu pamatfunkciju. Mēs esam un būsim Latvijas ražošanas un tirdzniecības uzņēmums, Latvijas nodokļu maksātājs un darba devējs, skaidro Severstaļlat valdes priekšsēdētājs Andrejs Aleksejevs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Severstallat apgrozījums šī gada pirmajā pusgadā sasniedzis 102.89 miljonus latu, kas ir par 19.6% vairāk nekā attiecīgajā laika periodā pērn. Severstallat metālprodukcijas tirdzniecības apjomi pusgadā ir pieauguši par 5%, tai skaitā, Servisa centra ražotās produkcijas tirdzniecības apjoms ir pieaudzis par 18%.

Uzņēmuma neauditētā peļņa 2008. gada pirmajos sešos mēnešos veidoja 6.607 miljonus latu, kas ir par 15.7% vairāk nekā 2007. gada pirmajos sešos mēnešos. Peļņas pieaugums sasniegts ar Servisa centra ražošanas attīstību un metālprodukcijas eksportu uz Austrumeiropu, Rietumeiropu unSkandināviju. Tāpat peļņas palielināšanos ietekmēja Severstallat investīciju darbība.

AS Severstallat tika dibināta 1992. gadā. Šajā laika posmā akciju sabiedrība Severstallat ir kļuvusi par vadošo uzņēmumu Baltijas metālprodukcijas tirgū. Severstallat produkcija tiek veiksmīgi pārdota Baltijas valstu tirgū un eksportēta uz citām valstīm, tai skaitā Poliju, Čehiju, Somiju, Zviedriju un Vāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Severstaļlat saražojis rekordlielu produkcijas apjomu

Žanete Hāka, 06.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada deviņos mēnešos uzņēmuma Severstaļlat konsolidētais pārdošanas apjoms ir pieaudzis par 19% salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgā perioda rezultātiem, un uzņēmums saražojis rekordlielu produkcijas apjomu, informē uzņēmums.

Pārskata periodā uzņēmuma Severstaļlat konsolidētais pārdošanas apjoms Baltijas, Skandināvijas un Centrāleiropas valstīs ir palielinājies līdz 272 tūkstošiem tonnu jeb par 19%, salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgā perioda rezultātiem. Turklāt uzņēmuma konsolidētais apgrozījums pieaudzis par 13% līdz 206 miljoniem ASV dolāru, bet EBITDA (peļņa pirms nodokļiem, procentu maksājumiem un amortizācijas atskaitījumiem) rādītājs ir sasniedzis 9,7 miljonus ASV dolāru, paaugstinoties par 22% salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu, kad šis rādītājs sasniedza 7,9 miljonus ASV dolāru.

Šogad metālprodukcijas patēriņā Ziemeļeiropā un Austrumeiropā vērojama stagnācija, bet Polijas, Somijas, Igaunijas tirgos novērojams pat būtisks patēriņa samazinājums, skaidro uzņēmuma pārstāvji. Eiropas tērauda tirgum pašlaik raksturīga nelabvēlīga tirgus konjunktūra - no janvāra līdz jūlijam tērauda produkcijas cenas turpināja kristies un tikai trešajā ceturksnī iestājās nosacīta stabilitāte. Neraugoties uz to, uzņēmums Severstaļlat paaugstināja pārdošanas apjomu un uzlaboja finanšu rādītājus. Rezultāti sasniegti, pakāpeniski un mērķtiecīgi realizējot stratēģiju, kas ir segmentēta pēc reģioniem – katrā ģeogrāfiskajā reģionā kompānija izmanto atšķirīgu pieeju tirgum, stāsta AS Severstaļlat valdes priekšsēdētājs Andrejs Aleksejevs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Metāla tirdzniecības un metālapstrādes a/s Severstaļlat padomē notikušas izmaiņas, to pametot tās līdzšinējiem locekļiem Krievijas Federācijas pilsonim Valērijam Borisovam un Valerijam Igaunim. Tāpat Severstaļlat padomē par tās priekšsēdētāju iecelts Dmitrijs Goroškovs, liecina informācija laikrakstā Latvijas Vēstnesis.

Severstaļlat padomē atkārtoti iecelti Krievijas pilsoņi Sergejs Kuzņecovs un Sergejs Likhopuds. Turpmāk Severstaļlat padomē S. Kuzņecovs pildīs padomes locekļa amata pienākumus līdzšinējo padomes priekšsēdētāja vietnieka amata pienākumu vietā, savukārt S. Likhopuds no padomes locekļa ticis paaugstināts par padomes priekšsēdētāja vietnieku, liecina Latvijas Vēstnesis.

Ieraksts par izmaiņām a/s Severstaļlat padomē veikts 29. martā.

Jau rakstīts, ka pērn a/s Severstaļlat ražošana pārsniedza pirmskrīzes apjomus. 2011. ražošanas apjomi palielinājās par 13%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, un divas reizes pārsniedza 2007. gada apjomus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Severstaļlat pērn nopelna 677 tūkstošus latu

Gunta Kursiša, 13.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s Severstaļlat 2012. gadā apgrozīja 120,7 miljonus latu, savukārt peļņa vedioja 677,9 tūkstošus latu, liecina Lursoft dati.

Koncerna, kurā ietilpst Severstaļlat un tā meitas uzņēmumi a/s Latvijas metāls un Severstallat Silesia Sp.z.o.o. kopējais neto apgrozījums bijia 129,1 milj. Ls, bet peļņa – 1,8 milj. Ls. 2012. gadā koncerna uzņēmumu kopējais pārdošanas apjoms sasniedza 299 tūkst. t tērauda produktu.

Koncerna cauruļu ražošanas rūpnīcu un tērauda apstrādes centru ražošanas apjoms pērn sasniedza 138 tūkst. t tērauda produktu. A/s Severstaļlat kopumā saražojis 43 tūkst. t slokšņu, 18 tūkst. t plāno sienu metināmo cauruļu un 30 tūkst. t lokšņu un lentu. Severstallat Silesia Sp.z.o.o. saražoja 47 tūkst. t cauruļu, informē Lursoft.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

SEVERSTAĻLAT 2007. gadā nopelnījusi 5.213 miljonus LVL

, 26.05.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju sabiedrības SEVERSTAĻLAT auditētā peļņa 2007.gadā bija 5.213 miljoni latu, bet konsolidētāis apgrozījums: 159,928 miljoni latu, Db.lv informēja A/S SEVERSTAĻLAT komunikāciju vadītājs Nils Kalns.

2007.gadā tika pārdots 368 553 tonnas metālprodukcijas, ieskaitot 90 068 tonnas AS SEVERSTAĻLAT Servisa centrā saražotās produkcijas.

Salīdzinājumā ar 2006.gadu uzņēmuma konsolidētais apgrozījums pieaudzis par 40.3 miljoniem latu, bet peļņa pieaugusi par 3.347 miljoniem latu.

Jāatzīmē, ka 2007.gada pirmajā pusē Lietuvā darbību uzsāka AS „SEVERSTAĻLAT” meitasuzņēmums UAB Armeta Centras, bet 2008.gada sākumā meitasuzņēmums Polijā – Severstallat Silesia Sp.Z.o.o. Vēl pie AS SEVERSTAĻLAT meitasuzņēmumiem pieder AS Latvijas Metāls un SIA Armatūras servisa centrs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Metāla tirdzniecības un metālapstrādes a/s Severstaļlat valdē notikušas izmaiņas – darbu tajā pametis līdzšinējais valdes loceklis Andrejs Golubevs un viņa vietā stājies Oļegs Ņikitinskis, liecina informācija Lursoft.

Darbu uzņēmuma valdē turpina valdes priekšsēdētājs Andrejs Aleksejevs, kā arī valdes locekļi Dmitro Onopričuks un Timurs Judičevs.

Db.lv jau rakstīja, ka šā gada aprīlī notika izmaiņas Severstaļlat padomē, to pametot tās locekļiem Krievijas Federācijas pilsonim Valērijam Borisovam un Valerijam Igaunim. Tāpat Severstaļlat padomē par tās priekšsēdētāju aprīlī tika iecelts Dmitrijs Goroškovs.

Tādējādi patlaban uzņēmuma padomē darbojas Krievijas pilsonis Dmitrijs Goroškovs, (padomes priekšsēdētājs), kā arī Krievijas valstspiederīgie Sergejs Kuzņecovs un Sergejs Likhopuds (padomes locekļi).

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Severstaļ plāno metālapstrādē Rīgā investēt 2,5 miljonus

Māris Ķirsons, 07.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s Severstaļlat investēs aptuveni 2,5 milj. ASV dolāru tērauda lokšņu griešanas līnijā, kāpinot gan ražošanas, gan eksporta jaudu.

Tā, apmeklējot metāla tirdzniecības un produkcijas ražošanas a/s Severstaļlat ražotni Rīgā, atzina tās īpašnieka a/s Severstaļ ģenerāldirektors Aleksejs Mordašovs. Viņš norādīja, ka līdz šim Rīgā esošajos aktīvos kopš 2001. gada ir investēti aptuveni 50 milj. ASV dolāru.

«Uzskatu, ka efektīvai ražošanai vienmēr būs iespējas atrast tirgus nišas, un arī Severstaļlat rezultāti rāda tieši to pašu, tāpēc iespējama tālākā attīstība,» uzsvēra A. Mordašovs. A/s Severstaļlat patlaban jau strādā cauruļu ražošanas un ruļļu garengriešanas līnijas, kā arī viena ASV ražotā tērauda lokšņu griešanas līnija, kas ļauj veikt augstas precizitātes šķērsgriešanu un garengriešanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Asociācija: FM iecere vairs nepiešķirt bezakcīzes degvielu kukurūzas audzētājiem iedragās cūkkopības nozari

LETA, 16.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu ministrijas (FM) iecere nākamgad vairs nepiešķirt degvielu ar samazināto akcīzes nodokļa likmi par zemes platībām, kurās audzē kukurūzu biogāzei, iedragās jau tā daudz cietušo cūkkopības nozari, atzina Latvijas Cūku audzētāju asociācijas direktore Dzintra Lejniece.

Viņa norādīja, ka, piemēram, Latgalē viena no cūku audzēšanas saimniecībām jau spiesta lūgt bankai kredīta brīvdienas, jo biogāze nes zaudējumus, līdz ar to jebkāda atvieglojuma likvidēšana vēl vairāk pasliktinās situāciju nozarē.

«Cūku audzētāju saimniecībām, kurām nepieciešams nodrošināt biogāzes reaktoru darbību ar kukurūzas piejaukumu, atkal gaidāma situācijas pasliktināšanās. Vai FM nesadarbojas ar Ekonomikas ministriju, kurai iesniegti aprēķini par zaudējumiem biogāzes staciju saimniecībām? Vasarā valdībā tika skatīti grozījumi noteikumos, kas būtiski uzlabotu situāciju, bet visi aprēķini balstījās uz esošo situāciju ar kukurūzas audzēšanu biogāzei, kas tagad atkal tiks mainīti. Turklāt, būvējot biogāzes stacijas un ieguldot lielas investīcijas, bija citi nosacījumi,» norādīja Lejniece.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nākotnē piekrastes zvejniecību, iespējams, varēs aizstāt ar gliemeņu audzēšanu. Vienlaikus tiktu iegūts Baltijas jūras ekoloģiskās attīrīšanas līdzeklis.

Uz šādu projekta rezultātu cer Kurzems plānošanas reģions, kas sadarbībā ar Vides investīciju fondu pēta gliemeņu audzēšanas biznesa potenciālu Baltijas jūrā.

Gliemeņu audzēšana kā veiksmīga biznesa nozare šobrīd jau attīstīta vairākās pēc ģeogrāfiskā novietojuma un klimata Latvijai līdzīgās valstīs - Dānijā, Nīderlandē un Kanādā. Ņemot vērā citu Baltijas jūras valstu līdzšinējo praktisko pieredzi un veiktos pētījumus, projekta Baltic EcoMussel ietvaros Kurzemes plānošanas reģions un Vides investīciju fonds sadarbībā ar zviedru un somu kolēģiem apzina gliemeņu komercializācijas iespējas Baltijas jūrā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Zaļā ekonomika: Kaņepju nozare gaida atbalstu

Inita Šteinberga, speciāli DB, 11.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kaņepes varētu būt Latvijas zelts vai nafta, ir pārliecināts Latvijas Industriālo kaņepju asociācijas valdes priekšsēdētāja vietnieks Mārtiņš Indāns

Kaņepes šogad aug ideāli, pat par 8 cm divās diennaktīs, ja nav nokavēts sējas laiks. Ja tika iesēts pavasara sausuma periodā, tad kaņepes attīstība iekaltušā augsnē bija stipri aizkavēta, un tā neatgūstas arī vasarā. Taču, ja sēja ir izdarīta pareizi un īstajā brīdī, tad ekstrēmās vasaras nekaitē augšanai. Latvijā 2014. gadā audzē kaņepes šķiedras un spaļu ieguvei 116 ha platībā un pārtikai, pamatā eļļas ieguvei, 120ha platībā. Kaņepju audzētāju ir vairāki desmiti, kas ir Latvijas Industriālo kaņepju asociācijas (LIKA) biedri, skaidro M.Indāns.

Problēmu netrūkst

Šobrīd nozarei, lai tā straujāk attīstītos, ir nepieciešams attīstīt šķiedras kaņepes pirmapstrādes rūpnīcas. Ir vairāku investoru interese par škiedras kaņepes pārstrādes rūpnīcu izveidi, teic M. Indāns, bet pašlaik tiek gaidīta LAP programmu atvēršana.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Severstaļlat padomei pievienojas jauna amatperosna

Gunta Kursiša, 07.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nomainot amatā līdzšinējo padomes locekli Sergeju Kuzņecovu (Sergey Kuznetsov), a/s Severstaļlat padomē iecelts Valērijs Valandins (Valeriy Valandin), kurš ir arī a/s Latvijas metāls padomes loceklis, informē Lursoft.

Izmaiņas uzņēmuma padomē reģistrētas 6. jūnijā.

Tādējādi patlaban a/s Severstaļlat padomē darbojas tās priekšsēdētājs Dmitrijs Goroškovs (Dmitry Goroshkov), padomes priekšsēdētāja vietnieks Sergejs Lihopuds (Sergey Likhopud) un V. Valandins. Uzņēmuma valdes priekšsēdētāja amatu ieņem Latvijas valstspiederīgais Andrejs Aleksejevs, kā arī valdes locekļi Timurs Judičevs (Timur Yudichev), Dmitro Onopričuks (Dmytro Onopriichuk) un Oļegs Nikitinkis (Oleg Nikitinskiy), liecina Lursoft dati.

Kādreizējam a/s Severstaļlat padomes loceklim S. Kuzņecovam pieder SIA Invest Capital Group, kas reģistrēta 2008. gadā un nodarbojas ar kokmateriālu un būvmateriālu vairumtirdzniecības starpnieku darbību. Tiesa gan, pēdējos gados uzņēmums pārskatus nav iesniedzis un pēdējais iesniegtais rāda, ka vismaz 2010. gadā tas saimniecisko darbību nav veicis, norāda Lursoft.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Severstaļlat apgrozījums šogad aug par 35%

Māris Ķirsons, 09.08.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Metāla tirdzniecības un metālapstrādes a/s Severstaļlat šā gada 1. pusgada apgrozījums sasniedza 49,367 milj. Ls, kas salīdzinājumā ar pērnā gada 1. pusgadu ir par 35% vairāk. Savukārt EBITDA rādītājs sasniedza 1,526 milj. Ls, kamēr 2009. gada 1. pusgadā rādītājs bija negatīvs, norādīts uzņēmuma informācijā.

Apgrozījuma palielināšanos veicināja gan produkcijas cenas, gan arī realizācijas apjoma pieaugums. Ziemeļeiropas valstu tirgū karsti velmētā ruļļa vidējā cena 2010. gada pirmajā pusgadā salīdzinājumā ar attiecīgu 2009. gada periodu palielinājusies gandrīz par 30%. Tai pašā laikā sabiedrības Severstaļlat pārdošanas apjoms naturālā izteiksmē (tonnās) palielinājies par 47%, norādīts uzņēmuma informācijā. Tirdzniecības apjomu pieaugums saistīts ar Severstaļlat eksporta sūtījumu palielināšanos: salīdzinājumā ar 2009. gada pirmo pusgadu pārdošana ārpus Baltijas valstīm palielinājusies 1,5 reizes un sasniedz 64% no sabiedrības kopējā realizācijas apjoma. Pārdošanas daļa Latvijā no kopējā realizācijas apjoma pārskata periodā salīdzinājumā ar 2009. gada pirmo pusgadu ir samazinājusies par 20%; Latvijā šobrīd tiek pārdoti mazāk kā 9% no sabiedrības apjoma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Ar investīcijām stiprina Severstaļlat konkurētspēju

Māris Ķirsons, 14.10.2014

No labās: Severstal Russian Steel divīzijas ģenerāldirektors Sergejs Toropovs, ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis un A/S Severstaļlat valdes priekšsēdētājs Andrejs Aleksejevs

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2,8 milj. eiro investīcijas metāla griešanas līnijas izveidē ļaus a/s Severstaļlat iegūt jaunus klientus Eiropā un elastīgāk reaģēt uz pasūtītāju vēlmēm, otrdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Rīgā uzstādītās ražošanas iekārtas, pēc Severstal Russian Steel divīzijas ģenerāldirektora Sergeja Toropova sacītā, paaugstina Severstaļlat konkurētspēju tirgū. Proti, tās vienlaikus ļauj realizēt produkciju ar augstāku pievienoto vērtību, kas komplektā ar servisu ļauj nodrošināt pat nelielu partiju ātru piegādi. Jaunās līnijas produkcijas potenciālie noieta tirgi ir Ziemeļeiropas, Centrāl- eiropas un Austrumeiropas valstis. Uzņēmums produkciju sekmīgi realizē Skandināvijas valstīs, pakāpeniski tiek palielināti apjomi Vācijā, skaidroja Severstal Russian Steel divīzijas mārketinga un pārdošanas direktors Dmitrijs Goroškovs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Getliņi EKO neizslēdz arī garneļu audzēšanu

Sanita Igaune, 30.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Getliņi EKO decembrī atvērs veikalu, kur tirgos jauno tomātu ražu; nākotnē neizslēdz arī garneļu audzēšanu

Tā DB pastāstīja Getliņi EKO valdes priekšsēdētājs Imants Stirāns. Gājām soli pa solim, par tomātu audzēšanu saka I. Stirāns. Sākotnēji Getliņos bija maza siltumnīca, bet tagad apjomi ir palielināti. Jau ziņots, ka Getliņi EKO jaunās siltumnīcas būvniecībā tika investēti 3,55 milj. eiro, tādējādi tomātu sezonas laikā mēnesī ir iespējams novākt 50–60 t dārzeņu. Protams, tomātu audzēšanas projekts nav atmaksājies, taču tas ir pareizs virziens, norādīja I. Stirāns. Vienīgās bažas viņam ir par to, kas Krievijas sankciju dēļ dārzeņu tirgū notiks 2015. gadā. Tas, kas mums liek būt cerīgiem, ir apstāklis, ka audzējam dārgo tomātu sortimentu, neslēpa I. Stirāns. Turklāt uzņēmums ir no retajiem, kas tomātus audzē arī ziemā, viņš piebilda. 1. decembrī sāksies jaunā tomātu sezona, un no tā laika visi iedzīvotāji tomātus varēs nopirkt Getliņos, Stopiņu novadā. Veikalam vieta tiks iedalīta pie siltumnīcas. To, cik maksās dārzeņi, noteiks izsole, jo tomāts ir pašvaldības īpašums. Tomātiem būs neliels uzcenojums, lai samaksātu pārdevējam. Mums ir svarīgi, lai neviens kilograms tomātu netiktu izmests ārā, tādējādi cena būs zemāka kā tirdzniecības vietās, tomēr tā būs lielāka nekā vairumtirgotājiem, iemeslus veikala atvēršanai atklāj I. Stirāns. Vairumā tomātus veikalā nevarēs nopirkt. Eksporta plāni esošās politiskās situācijas dēļ ir apturēti. Šobrīd eksportēt varam vienīgi savas zināšanas un pieredzi, ko varētu pārņemt Zagreba, un viena tuva valsts kaimiņos, stāstīja I. Stirāns.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

LOSP: Atbalstām kažokzvēru nozares pastāvēšanu un attīstību Latvijā

LETA, 28.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pamatojoties uz to, ka dzīvnieku aizstāvju organizācijas mērķtiecīgi cenšas iznīcināt kažokzvēru nozari Latvijā, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP) uzskata, ka vairāk uzmanības jāpievērš nozares attīstībai, akcentējot, ka tiks ievērotas jaunākās tendences un atziņas dzīvnieku labturībā.

Kā skaidroja padomē, ņemot vērā nozarē nodarbināto cilvēku (aptuveni 500) skaitu, investīciju apjomu un strauji augošo nozares ieguldījumu valsts tautsaimniecībā, būtu absurdi uz nepamatotu un emocijām balstītu apgalvojumu pamata likt šķēršļus tālākai nozares attīstībai.

Kā norāda LOSP valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs, ja tiek apgalvots, ka viena nozare ir jāslēdz tikai tāpēc, ka tā nodarbojas ar dzīvnieku turēšanu, tad tikpat labi kādam var ienākt prātā arī aizliegt pārējās lauksaimniecības nozares, kas saistītas ar dzīvniekiem. Latvijā kažokzvēru audzēšana vēsturiski esot bijusi būtiska lauksaimniecības nozares sastāvdaļa, un, rūpējoties par galaprodukta kvalitāti, esot absurdi apgalvot, ka kažokzvēru audzēšanas procesā netiek ievērotas dzīvnieku labturības prasības.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā aptuveni 15 zemnieku ieinteresējušies par trifeļu audzēšanas iespējām. Pirmie entuzaiasti jau šovasar plāno iestrādāt zemē pazemes sēņu micēliju.

To Db.lv apstiprināja viens no trifeļu audzēšanas interesentiem salaspilietis Vitauts Budreika. Audzētavu viņš iecerējis veidot Amatas novadā ģimenei piederošā īpašumā, kas ilgus gadus stāvējis neizmantots. «Trifeļu audzēšanai diezgan rūpīgi jāsagatavo zeme - vajadzīgs augsts Ph līmenis, kas Latvijā parasti ir nepietiekams,» Db.lv stāstīja V. Budreika. Viņš izpētījis, ka Latvijā piemērotākās audzēšanai ir vasaras trifeles, tomēr labāk būtu audzēt tā sauktās franču trifeles, jo tās ir vērtīgākas un tām esot augstāka cena. Tomēr V. Budreika atzina, ka šogad vēl nepaspēs stādāmo materiālu - micēliju - iestrādāt zemē. Taču viņš zinot, ka Aizkraukles rajonā vairāki zemnieki gatavojas jau šogad ierīkot eksperimentālās audzētavas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gošam, kas ir saimnieka Borisa Matčina mīlulis, ir 10 gadi, varens augums, tēraudpelēki sāni ar rudiem lāsumiem un liela, ēdelīga mute. Viņa vecākajai sugasmāsai Jamai ir jau 17, taču tā ir krietni mazāka. Viņas un vēl simtiem skaisto zivju - koiju -, kuru dzimtene ir Japāna, dzīvo Torņakalnā, ceriņu ieskautā dārziņā, kurā dobju un mauriņa vietā ierīkots baseins, raksta laikraksts Dienas Bizness.

Pirms gadiem septiņpadsmit draugs divas koijas atveda no Japānas kā dāvanu. Tās pilnībā izkonkurēja Borisa tā laika vaļasprieku - akvāriju veidošanu. Sākās cītīgs izziņas un studēšanas periods. Tiem, kas sāk nodarboties ar šīm skaistajām zivīm tagad, ir vieglāk, jo ir kam prasīt padomu, viņš nosmaida. Papildus koiju audzēšanai, kam Boriss pievērsās, zaudējis darbu poligrāfijas biznesā, viņš konsultē par to audzēšanu, uzņem ekskursantus, nodrošina baseinu aprīkojumu un īsto barību. Baseinu aprīkošana kļūst par galveno ienākumu avotu, lēš Boriss, jo pagaidām koijās ir vairāk jāiegulda, nekā gūstama atdeve no to pārdošanas - vairums zivju vēl ir briešanas stadijā. Turklāt izdevumi nav nekādi mazie - lielākā daļa aiziet elektrībai, darbinot baseina attīrīšanas iekārtas, un barībai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Severstaļlat: Baltijai esam par lielu

Uldis Andersons, 19.10.2011

Ražošanas iekārtās un produkcijas kvalitātes uzlabošanā no 2008. līdz 2010. gadam Severstaļlat ieguldījis vairāk nekā 1,6 miljonus latu. 90% metāla produkcijas uzņēmums eksportē uz Skandināvijas un Eiropas valstīm.

Foto: Ritvars Skuja, Dienas mediji

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eksporta apjomu pieaugumu veicinājusi savlaicīga biznesa pārstrukturizācija uz eksportu.

Tērauda produkcijas ražotājs un piegādātājs a/s Severstaļlat pēdējos gados veicis būtisku sava biznesa pārstrukturizāciju, lielāko daļu uzņēmuma potenciāla novirzot jaunu eksporta tirgu apgūšanai. Vēl pirms dažiem gadiem eksporta un vietējā tirgus attiecība uzņēmuma apgrozījumā bija vidēji 30% un 70%, bet jau 2010. gadā aina ir krasi mainījusies - no kopējā pārdošanas apjoma eksports veido apmēram 90. 2010. gadā salīdzinājumā ar 2009. gadu Severstaļlat eksporta apjoms ir pieaudzis par 77%.

Konkursā Eksporta un inovācijas balva 2011 a/s Severstaļlat startē kategorijā Eksportspējīgākais komersants lielo un vidējo komercsabiedrību grupā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Severstaļlat ražo kā pirms krīzes

Māris Ķirsons, 05.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn a/s Severstaļlat palielinājis ražošanas apjomus par 13% un sasniedzis rekordu, kas ir divas reizes augstāks nekā 2007. gadā.

«Pērn cauruļu ražošanas apjomi pieaugši par 18%, speciāli piegrieztu metāla lokšņu ražošana - par 30%, jo sekmīgi startējām vairākos tirgos, kā arī piedāvājām produkciju ar augstāku pievienoto vērtību,» stāsta metāla tirdzniecības un metālapstrādes a/s Severstaļlat valdes priekšsēdētājs Andrejs Aleksejevs. Viņš atzīst, ka ražošanas apjomu izdevies palielināt ne tikai Rīgā, bet arī meitaskompānijā Polijā. «No ražotnes Rīgā apkalpojam Skandināvijas, Vācijas, Nīderlandes un Baltijas valstu klientu pasūtījums, savukārt no Polijas - Centrāleiropas valstu klientus, kaut arī reizēm, kad konkrētā ražotne Polijā nevar palielināt savus apjomus, attiecīgie pasūtījumi tiek izpildīti Rīgā, un otrādi,» skaidro A. Aleksejevs. Viņš norāda, ka uzņēmums negatavojas apstāties pie sasniegtā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Severstaļlat aicina arī citus uzņēmējus apgūt Somijas tirgu

Elīna Pankovska, 21.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Metālapstrādes uzņēmums a/s Severstaļlat turpina apgūt eksporta tirgu Somijā un šobrīd piedalās starptautiskajā izstādē Alihankinta 2010, kas notiek Tamperē.

Severstaļlat ziemeļu kaimiņiem piegādā metāla sagataves un caurules.

«Jau šobrīd mūsu darbību Somijā vērtējam kā veiksmīgu un esam nolēmuši to turpināt attīstīt. Jo īpaši nozīmīgi tas ir tādēļ, ka principā tas ir slēgts tirgus un tur pārsvarā darbojas Somijas un Zviedrijas uzņēmumi. Tādēļ gribam iedrošināt arī citus Latvijas ražotājus, ja spējat nodrošināt pastāvīgi augstu produkcijas kvalitāti un uzticama partnera reputāciju – ir jāmeklē iespējas un jāaug,» norāda Severstaļlat valdes priekšsēdētājs Andrejs Aleksejevs.

Somijas tirgus apgūšana aizsākusies pirms pieciem gadiem, kad uzņēmums piedalījās izstādē kopā ar citiem uzņēmumiem Latvijas valsts pārstāvētajā stendā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s Severstaļlat 2009. gadā plāno tirgū realizēt apmēram tikpat daudz izstrādājumu kā pērn, taču naudas izteiksmē ieņēmumi būs atkarīgi no izstrādājumu tirgus cenas, tā prognozē a/s Severstaļlat valdes priekšsēdētājs Aleksejs Gogunovs.

Viņš atzīst, ka uzņēmums pat ir sastādījis veselus trīs šā gada budžetus — optimistisko, pesimistisko un mēreno.

"Šogad plānojam uzsākt jaunu izstrādājumu ražošanu un pastiprinātu Skandināvijas valstu — Somijas un Zviedrijas, kā arī tādu Austrumeiropas valstu kā Čehijas un Slovākijas un, protams, Vācijas tirgus apguvi," skaidro A. Gogunovs.

Vairāk lasiet 29. janvāra laikrakstā Dienas bizness.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Getliņos gurķu siltumnīcas būvniecībā investēs 3,85 miljonus eiro

Žanete Hāka, 07.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Getliņu poligona teritorijā uzsākta Getliņi EKO siltumnīcu būvniecības 3. kārta. Tās ietvaros tiks izveidota siltumnīca, kas paredzēta augsti tehnoloģiskai gurķu audzēšanai. Projekta realizācijā tiks investēti aptuveni 3,85 miljoni eiro, būvniecības darbus veic SIA Arčers, informē Getliņi EKO pārstāvji.

Topošā siltumnīca ir iecerēta kā gurķu audzēšanas vieta. Tieši gurķu audzēšana ir Getliņu jaunais lauksaimniecības attīstības virziens, kas papildinās veiksmīgo tomātu audzēšanu. Jaunajā siltumnīcā darbu plānots uzsākt nākamgad un tirgū piedāvāt gurķus plānots jau nākamajā Getliņi sezonā, kas tradicionāli ir no novembra līdz augustam.

«Šāda tipa siltumnīcas Latvijā vēl nav un arī Eiropā tās vēl nav izplatītas. Tādēļ to pašizmaksa ir dārgāka nekā parasti, bet tā mums ļauj arī gurķu sezonu Latvijā pielāgot ziemas prasībām. Siltumnīca iecerēta 0,3 hektāru plaša, piemērota gurķu intensīvai audzēšanai ziemā, izmantojot LED apgaismojumu un rekuperācijas iekārtas. Gurķu stādu izvēlē un audzēšanā mēs cieši sadarbosimies ar eksperimentālajām siltumnīcām, kuras attīsta uzņēmums Philips, lai izceltu tās gurķu sugas, kuras ir piemērotas audzēšanai ziemā,» stāsta Guntars Strauts, SIA Getliņi EKO agronoms.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Latvijas uzņēmumi turpina ieguldīt zivju audzēšanā

Gunta Kursiša, 23.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmumi SIA PK-Invest un SIA Mācību centrs plus noslēguši iepirkumu konkursus saistībā ar investīcijām zivju audzēšanā.

SIA Mācību centrs plus grasās ieguldīt 700 tūkstošus eiro, iegādājoties iekārtu kompleksu zivju audzēšanas fermas izveidei, savukārt SIA PK-Invest – 352 tūkstošus latu (500 tūkst. eiro) saldūdens zivju inkubācijas ceha projektēšanas darbos un tehnoloģisko līniju komplekta iegādē.

Daugavpilī reģistrētās SIA Mācību centrs plus, kuras pamatdarbības veids ir izglītības pakalpojumu sniegšana, konkursā uzvarēja uzņēmums SIA Largon. Savukārt SIA PK-Invest, kas ir Liepājas speciālās ekonomiskās zonas uzņēmējsabiedrība, konkursā par uzvarētāju atzīta SIA Regrand. SIA PK-Invest pamatdarbības veids ir zivju, vēžveidīgo un mīkstmiešu pārstrāde un konservēšana.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien pie Brīvības pieminekļa biedrības Dzīvnieku brīvība pārstāvji ar informatīviem plakātiem un bukletiem aicina sabiedrību būt aktīvai un parakstīties par kažokzvēru audzēšanas izbeigšanu.

Kā norāda biedrības Dzīvnieku brīvība pārstāve Anna Suhovejeva, šodien ar skrejlapu, bukletu un plakātu palīdzību tiek uzrunāti cilvēki, aicinot gan portālā manabalss.lv parakstīties par kažokzvēru audzēšanas aizliegumu, gan arī aizdomāties par dzīvniekiem, kuru miesa vēlāk kalpo kādam par kažoku vai pūkainu apkakli.

Suhovejeva minēja, ka pilsētā ir redzamas daudzas sievietes ar kažokādas izstrādājumiem, taču ne visas zina, kā šīs kažokādas tiek iegūtas, tādēļ tiek rīkota kampaņa «Kažokādas otra puse», kuras mērķis ir likt aizdomāties cilvēkiem par tām mocībām, kuras dzīvnieki piedzīvo kažokzvēru audzētavās.

Komentāri

Pievienot komentāru