Jaunākais izdevums

Maijā notikušajā izsolē AS Swedbank iegādājusies maksātnespējīgā SIA Laiko rūpnīcu, ziņo laikraksts Dienas bizness.

Patlaban turpinoties investora piesaistīšanas process, un banka aktīvi strādājot, lai rūpnīca turpinātu darboties, DB informēja bankas preses sekretāre Kristīne Jakubovska. Runājot par rūpnīcas izsoli, K. Jakubovska skaidro: «Izsolē oficiāli piedalījās tikai banka, bet bija atbraukuši arī potenciālie investori no ārvalstīm, taču, nebija līdz galam sakārtoti dokumenti, tāpēc viņi izsolē piedalīties nevarēja un izsoles gaitu tikai vēroja. Tomēr tas noteikti ir pozitīvs signāls.»

Jūlija sākumā ir gaidāmas vēl trīs Laiko īpašumu izsoles. Siguldas pilsētas tiesa Laiko maksātnespēju pasludināja pērnā gada oktobrī.

«Jūs aizņematies no drauga tūkstoti, lai nopirktu mašīnu, pēc tam pārrakstāt to uz savu vecmāmiņu un aizdevējam sakāt, ka mašīna jums vairs nepieder,» bijušo Laiko īpašnieku izdomāto shēmu, kas noveda pie uzņēmuma darbības pārtraukšanas, raksturo Swedbank Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs Ivars Svilāns.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konflikts starp uzņēmumu Laiko un Swedbank atstājis bez iztikas avota ap 300 ģimeņu Mālpilī. Banka vaino uzņēmuma īpašniekus nelikumīgas shēmas veidošanā, bet iedzīvotāji cer uz investoru.

Vienlaicīgi uzņēmumu gatavi pārņemt to bijušie darbineiki.

"Strādājam pie biznesa plāna, kas parādīs mūsu pārliecību par to, ka darbību var atjaunot. Ja investors tomēr neatrdīsies, būsim ar mieru ar bankas to pārvaldīt paši," stāsta viens no bijušajiem Laiko galvenajiem speciālistiem Gints Žukovskis.

Par to šodien raksta Diena. Mālpilij, kur dzīvo ap četriem tūkstošiem cilvēku, Laiko darbības pārtraukšana ir bijis nopietns trieciens. «Ap 300 ģimeņu palikušas bez ienākumiem. Tā būs liela slodze uz sociālo dienestu,» saka Mālpils novada domes priekšsēdētājs Aleksandrs Lielmežs. Iedragāta visa Mālpils ekonomiskā dzīve. Ap jūniju no Laiko atlaistajiem sāk beigties bezdarbnieka pabalsts, un cilvēki cer, ka varēs tomēr atgriezties darbā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Rūpnīcai Laiko Mālpilī atrasts investors no Dānijas

Elīna Pankovska, 29.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mēbeļu rūpnīcu Laiko Mālpilī iegādājusies Dānijas koka mēbeļu ražošanas kompānija Kvist. Jaunais investors jau tuvākajā laikā plāno atsākt ražošanu un atjaunot darba vietas, DB informēja Swedbank pārstāve Kristīne Jakubovska.

«Savas pastāvēšanas laikā mūsu kompānija spēlējusi nozīmīgu lomu gan Dānijas, gan arī starptautiskajā mēbeļu industrijā. Iegādājoties Saga grupas rūpnīcu Mālpilī, veicam investīcijas ražošanā ar pievienoto vērtību, kas būs arī pilnībā orientēta uz eksportu,» stāsta Kvist valdes priekšsēdētājs Maikls Kvists. Jāpiebilst, ka Mēbeļu ražošanas kompānijas Kvist Industries pirmā tās ražotne dibināta 1896. gadā.

Arī Swedbank izsaka gandarījumu, ka investora atrašanas process ir veiksmīgi noslēdzies. Atslēgas kritērijs investora piesaistē bijis ražošanas atsākšana un spēja to veiksmīgi darīt ilgtermiņā, nodrošinot darba vietas un pievienoto vērtību reģionam, norāda bankas valdes loceklis Daniils Ruļovs. Rūpnīcas investoru atlasei Swedbank piesaistīja korporatīvo finanšu konsultāciju uzņēmumu Behrens.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mālpilī atklātajā Dānijas koka mēbeļu ražošanas kompānijas AS Kvist Industries ražotnē SIA Kvist ieguldīti vairāk nekā trīs miljoni eiro jeb 2,1 miljons latu, informēja uzņēmuma īpašnieks Maikls Kvists.

«Līdzās šim ieguldījumam, plānojam nākamo trīs gadu laikā investēt vēl apmēram miljons latu katru gadu. Ar investīciju atdevi rēķināmies pēc četriem gadiem,» portālam Nozare.lv sacīja M. Kvists.

Viņš atzina, ka lēmums par investīciju ieguldīšanu Latvijā ir pamatots ar izejvielu pieejamību un salīdzinoši lētajām ražošanas izmaksām.

«Kompānijai pieder vēl divas ražotnes Dānijā un viena Slovākijā. Līdz šim bija arī viena ražotne Norvēģijā, tomēr tieši tā tagad ir pārcelta uz Latviju zemāku ražošanas izmaksu dēļ. Protams, ka lēmumu ietekmēja arī kokmateriālu pieejamība,» skaidroja uzņēmējs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas investoriem ir interese piedalīties jaunās ogļu vai gāzes stacijas būvniecībā. Tā, atbildot uz Dienas biznesa jautājumu, Latvijas Radio 4 raidījumā «Darbojošās personas», atzina Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs.

«Ja būs atklāts konkurss, tad Krievija ir ieinteresēta, tajā startēt un to arī neslēpjam, ja konkurss būs izredzētajiem, tad, protams, tajā startēt nevarēsim,» skaidroja A. Vešņakovs. Db jau iepriekš rakstīja par vairākiem Liepājas ogļu stacijas interesentiem, piemēram, Vācijas energomilzi E.ON Ruhrgas. Arī a/s Latvenergo valdes priekšsēdētājs Kārlis Miķelsons Db pauda, ka uzņēmums ir runājis ar vairākiem potenciālajiem stacijas investoriem, tomēr starp tiem neesot neviena no Krievijas. Savukārt sašķidrinātās gāzes stacijas ideju aktīvi atbalsta Itera Latvija prezidents Juris Savickis.

Db 29. janvārī jau rakstīja, ka Eiropas Komisija devusi akceptu jaunas 400 MW termoelektrostacijas būvniecībai, atļaujot šim projektam sniegt valsts atbalstu 2015. -2025. gadam. Jaunai stacijai jābūt uz ogļu/biomasas vai sašķidrinātās dabasgāzes bāzes. Kā Db iepriekš jau rakstīja, šis valsts atbalsts jaunajai stacijai izpaudīsies divējādi— kā garantētais maksājums par uzstādīto jaudu, kas šādas stacijas izmēram gadā sasniedz aptuveni 40 milj. Ls, kā arī papildu maksājumi par obligāto enerģijas iepirkumu pašlaik neatrunātos apjomos. Lai arī jaunā, visticamāk, Kurzemē būvējamā stacija formāli netiek pretnostatīta Latvenergo TEC-2 otrās kārtas rekonstrukcijai, tomēr bijušais EK enerģētikas komisārs Andris Piebalgs paudis viedokli, ka Latvijā pašlaik vajadzētu realizēt tikai vienu no šiem projektiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maksātnespējīgo mēbeļu ražotāju uzņēmumu SIA Laiko un SIA Sāga pārstāvji vēlas panākt uzņēmumu sanācijas plānu īstenošanu, ziņo Dienas bizness.

Pārstāvji vēlas atjaunot uzņēmumu maksātspēju, neskatoties uz to, ka pirmajās kreditoru sapulcēs tika nolemts uzsākt abu uzņēmumu bankrota procedūras par bankrota procedūru uzsākšanu.

Neesi abonents? Piesakies uz 2 nedēļu testa abonementu šeit!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dāņiem piederošās liekti līmēto mēbeļu ražotnes Kvist produkcijas apjoms aug par 25–30% gadā

Pēc ražotnes iegādes sākumā tika izmantota vien trešā daļu telpu, taču šobrīd tajās visās notiek ražošana vai arī tās tiek sagatavotas šim nolūkam, sarunā ar DB akcentē SIA Kvist valdes loceklis Mihaels Kvists. Pērn uzņēmuma apgrozījums sasniedza 6,24 milj. eiro, un šogad tiek plānots pieaugums teju par trešdaļu.

DB jau rakstījis, ka bijušo Sāgas grupas mēbeļu ražotni Laiko Mālpilī Dānijas kompānija AS Kvist Industries iegādājās no Swedbank 2011. gada nogalē. Dāņi atjaunoja ražotnes darbību 2012. gada aprīlī, ieguldot tajā trīs miljonus eiro, plānodami investēt vēl vismaz vienu līdz divus miljonus eiro. Uzņēmumam ir izdevies īstenot savas ieceres, jo, pēc M. Kvista teiktā, Kvist Industries grupa kopumā turpina ieguldīt ap vienu miljonu eiro gadā, lielākoties – Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maksātnespējīgu uzņēmumu, to ražotņu reanimācija ir sarežģīts pasākums, turklāt darbības atjaunošanas izdošanās ir saistīta ne tikai ar jauno saimnieku atrašanu, viņu rocību un apsviedību, bet arī ar piesaistīto konsultantu verdiktu – potenciāls ir vai nav, ceturtdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Pēc divtūkstošo gadu sākumā piedzīvotajiem tā dēvētajiem treknajiem gadiem sekojošā recesija ne vienu vien uzņēmumu nostādīja maksātnespējas rēga priekšā. Tobrīd sabruka daudzi biznesa plāni, aizdevēji (bankas) sāka ar neuzticību raudzīties uz kredītņēmējiem. Situācijas izvērtēšanai nereti bankas piesaistīja konsultantus, lai spētu novērtēt jauno situāciju un pieņemt lēmumu, ko šādā krīzes situācijā darīt. Vadītāju pieredzes trūkums un pārāk liela eiforija par ekonomiskās izaugsmes turpināšanos bieži vien tiek minēti kā galvenie iemesli, kas noveduši uzņēmumus līdz iznīcībai.

Savukārt maksātnespējīgo darbības atjaunošanai bieži vien ar ieceltā maksātnespējas administratora zināšanām par reizēm ļoti specifisku biznesu un tā vadību un iekārtām nepietiek, tāpēc tiek piesaistīti dažādi konsultanti. Vēl jo vairāk – bankrotējošo uzņēmumu ražotņu reanimācija nebūt nav ikdienas parādība. Tas saistīts ne tikai ar to, vai ir interesenti, kuri vēlētos to iegādāties, bet arī ar to, kādā stāvoklī tā ir, ko tajā var ražot un vai šiem izstrādājumiem ir noieta tirgus – pircēji. Ir slēgto uzņēmumu ražotnes, kuras atjaunojuši vietējā kapitāla uzņēmumi (Daiļrade koks atjaunoja bijušās Sāgas mēbeļu ražotni Tukumā), kā arī ārvalstu investori (Dānijas Kvist atjaunoja ražošanu bijušajā Laiko ražotnē Mālpilī). Praktiski visos ražotņu atjaunošanas gadījumos iekārtas un tehnoloģiskās līnijas ir saglabātas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto & Video

Kā top?: Krekli Brun! Atelier ražotnē

Žanete Hāka, 02.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajā piektdienā portāls db.lv saviem lasītājiem piedāvā ielūkoties Brun! Atelier šūšanas ražotnē.

Zīmols pieder uzņēmumam IRVE, stāsta Brun! Atelier vadītāja Rita Erdmane. Jau kopš 1995. gada Irve šūšanas ražotnē darbojas arī kreklu šūšanas darbnīca Irve Line, kurā tiek radīti individuāli šūti krekli privātpersonām un arī lielāki korporatīvie pasūtījumi – individuāli krekli ar laikošanu uzņēmumu vajadzībām – vidējā līmeņa vadītājiem, pakalpojumu sniedzējiem – restorānu, kazino un citu nozaru uzņēmumu darbiniekiem. Daļa šūšanas ceha produkcijas tiek ražota eksportam.

Atsaucoties klientu interesei pēc ekskluzīvākiem, dizaina ziņā augstāka līmeņa krekliem un saredzot perspektīvu individuālajā šūšanā, kā arī saglabājot līdzšinējās iestrādes biznesa apģērbu ražošanas nišā, 2015. gadā kompānijas īpašnieks Jānis Bumbulis iegādājās zīmolu Brun! (Bruni), kam Irve Line iepriekš šuva dizaina kreklus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

Kā iegādāties Instagram sekotājus

Raksts tulkots no BBC - autors Edvīns Leins (Edwin Lane); sagatavojusi Lelde Petrāne, 20.11.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mans jaunākais "Instagram" ziņojums ir publicēts mazāk kā stundu, un tas jau ir nolaikots vairāk nekā 1000 reizes.

Es esmu diezgan lepns par fotoattēlu - tie ir makaroni, ko es ēdu pusdienās, nofotografēti no augšas, un tas kļuvis par manu visu laiku populārāko "Instagram" ziņojumu.

Taču patiesība ir tāda, ka tikai trīs no 1003 laikiem jeb "patīk" ir no īstiem cilvēkiem. Pārējie 1000 ir viltoti, raksta BBC žurnālists Edvīns Leins.

Viltotos laikus viņš ieguvis no puiša ar segvārdu Dries Depoorter - mākslinieka no Beļģijas, kurš veido uz tehnoloģijām balstītu mākslu. «Man principā ir tūkstošiem viltus kontu, un tie var jums sekot vai nospiest «patīk» jūsu jaunākajam ierakstam,» stāstījis Dries Depoorter. «Tas, ko jums vajadzētu no tā mācīties, ir - ekrānā redzamie skaitļi ne vienmēr ir reāli,» viņš akcentē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Stabilizāciju nodarbinātības tirgū vēl nevar vērot. Tā LNT raidījumā 900 sekundes atzina Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) vadītāja Baiba Paševica.

Ja novembra beigās bez darba bija reģistrēti 15.1 % jeb 169 tūkstoši iedzīvotāju, tad decembra pirmajā nedēļā darba meklētāju skaits pieaudzis līdz 15.3 % jeb 171 222. Visaugstākais reģistrētais bezdarbs vērojams Rēzeknes rajonā - sasniedzot 30 %, arī Kuldīgā un Dobelē šis rādītājs pārsniedzis 20 %. Nav tāda rajona, kur situācija bezdarba jomā būtu stabilizējusies, taču ne tik straujš pieaugums vērojams Rīgas pilsētā, kur tas ir 12.6 %. Šobrīd nav vērojamu lielu atlaišanas gadījumu, izņemot uzņēmumus Sāgu un Laiko, taču ļoti daudz esot mazo uzņēmumu, kas atlaiž pa 1 – 2 cilvēkiem un vidējo, kas atlaiž līdz 10.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas apgabaltiesa ir atcēlusi lēmumu, ar kuru pirms prasības celšanas tiesā nodrošināta iespējamā AS Swedbank prasība par 300 tūkstošu latu piedziņu no maksātnespējīgā uzņēmuma SIA Sāga.

Tiesa iepriekš bija piemērojusi bankas prasības nodrošinājumu pirms tās celšanas tiesā un apķīlājusi Sāgai piederošo skaidro naudu un mantu. Apgabaltiesa atcēla lēmumu par prasības nodrošināšanu un izbeidza tiesvedību tajā prasības daļā, kurā bija lūgts tiesvedību strīdā apturēt.

Tiesā Swedbank prasības pieteikums ir saņemts, bet tiesa to līdz 9.decembrim bija atstājusi bez virzības, jo tanī tika konstatēti trūkumi. Trūkumi vēl nav novērsti, bet tā kā dokumenti var tikt sūtīti pa pastu, vēl ir laiks, Db informēja tiesas preses sekretāre Inese Auniņa.

Db jau ziņoja, ka Vidzemes priekšpilsētas tiesa oktobrī pēc SIA Saga Trade pieteikuma atzina Sāga par maksātnespējīgu. Saga Group ietilpst uzņēmumi Sāga un Laiko, kura maksātnespēju arī tiesa ir atzinusi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vidzemes priekšpilsētas tiesa ir pasludinājusi SIA Saga Trade ārpustiesas tiesiskās aizsardzības procesu.

Šī procesa pasākumu plāna īstenošanas termiņš ir noteikts divi gadi, liecina Maksātnespējas reģistra mājas lapā pieejamā informācija.

(Foto: Vitālijs Stīpnieks, DB) Db jau ziņoja, ka pagājušā gada oktobrī šī pati tiesa pēc SIA Saga Trade pieteikuma atzina SIA Sāga par maksātnespējīgu.

Savukārt pagājušā gada decembrī Rīgas apgabaltiesa atcēla lēmumu, ar kuru pirms prasības celšanas tiesā bija nodrošināta iespējamā AS Swedbank prasība par 300 tūkstošu latu piedziņu no maksātnespējīgā uzņēmuma Sāga.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izbeidz SIA Saga Trade ārpustiesas tiesiskās aizsardzības procesu.

Elīna Pankovska, 04.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir izbeigts SIA Saga Trade ārpustiesas tiesiskās aizsardzības process, jo komercsabiedrība nepildot tiesiskās aizsardzības procesa pasākumu plānu, liecina ieraksts Maksātnespējas reģistra mājaslapā.

Par uzņēmuma maksātnespējas administratoru ir iecelta Ivita Baumane. Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa maksātnespējas procesu ir pasludinājusi šā gada 24.februārī. Kreditori savus prasījumus pret parādnieku var iesniegt mēneša laikā, liecina informācija.

Jāatgādina, ka ārpustiesas tiesiskās aizsardzības procesa pasākumu plāna īstenošanai bija noteikts termiņš divi gadi.

Db jau ziņoja, ka pagājušā gada oktobrī šī pati tiesa pēc SIA Saga Trade pieteikuma atzina SIA Sāga par maksātnespējīgu.

Saga Group ietilpst uzņēmumi Sāga un Laiko, kura maksātnespēju arī tiesa ir atzinusi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vismaz daļa no Swedbank pārņemtās mēbeļu ražotājas Sāgas uzņēmumu grupas šogad varētu piedzīvot atdzimšanu, piektdien ziņo laikraksts Dienas bizness.

To laikrakstam atzinis Swedbank valdes loceklis Daniils Ruļovs, vienlaikus atklājot, ka šobrīd arvien vairāk investoru sāk izrādīt interesi gan par visiem kopā, gan atsevišķiem Sāgas uzņēmumiem. Grupa Sāga, kuru 2009.gadā piemeklēja smagas maksātspējas problēmas, ir sešu uzņēmumu apvienība ar 100% Latvijas kapitālu. Grupā, kuras izveide ar vienotu nosaukumu Saga Group tika pabeigta 2008. gadā, iekļauti uzņēmumi Laiko, Sāga, Tuko T, Chair Baltic, Saga logs un Druveli.

2009. gada septembrī SwedbankSāgas lielākais nodrošinātais kreditors «ieņēma» rūpnīcu Tukumā, ražotnē vairs neielaižot darbiniekus. Pēcāk šāda pārņemšana tika skaidrota ar aizdomām par uzņēmumu īpašnieku sākto shēmošanu, lai izvairītos no parādu atmaksas. Sāgas uzņēmumi Swedbank bija kopumā uzņēmušies kredītsaistības aptuveni 10 milj. eiro, bet kopējā parāda summa ir vēl lielāka, ieskaitot kavējuma naudas un soda procentus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairākumam mēbeļu ražotāju ienākumi pēdējo divu gadu laikā mīņājas uz vietas, visai strauju pieaugumu rāda tikai nozares jaunpienācēji, šogad minimāla izaugsme.

To liecina nozares lielāko spēlētāju neto apgrozījuma tendence pērn salīdzinājumā ar 2011. gadu un šogad, kā arī pašu mēbeļu ražošanas uzņēmēju sacītais. Aizpērn Dānijas a/s Kvist Industries no Swedbank iegādājās bijušās Sāgas grupas SIA Laiko ražotni netālu no Mālpils, un šobrīd tā strādā (SIA Kvist) un eksportē savus liekti līmēto mēbeļu detaļu izstrādājumus. Arī otra bijušās Sāgas ražotne Tukumā, kuru iegādājās Daiļrade koks, aizpērn atsākusi savu darbu.

Sava artava pienākas vēl vienam nosacīti nozares jaunpienācējam SIA JPD Production, kura neto apgrozījuma pieaugums salīdzinājumā ar 2011. gadu ir par 1,76 milj. Ls lielāks nekā daudzu nozares uzņēmumu apgrozījums. Tieši SIA Kvist, SIA Tukuma mēbeles, kā arī SIA JPD Production ir lielākie mēbeļu ražošanas un eksporta apmēra audzētāji.

Komentāri

Pievienot komentāru