Citas ziņas

1. jūnijā sāksies ķīmisko vielu provizoriskā reģistrācija

, 14.04.2008

Jaunākais izdevums

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas aģentūra (LVĢMA) jau iepriekš ziņoja, ka 2007. gada 1. jūnijā spēkā stājas jaunā ES ķīmisko vielu pārvaldības regula (EK) 1907/2006 par ķīmisko vielu reģistrēšanu, izvērtēšanu, atļaujām un ierobežojumiem (REACH). Saskaņā ar regulas prasībām šī gada 1. jūnijā sāksies ķīmisko vielu provizoriskā reģistrācija, liecina aģentūras mājaslapā internetā ievietotā informācija.

Šis process turpināsies tikai 6 mēnešus, respektīvi, līdz šī gada 1. decembrim. Šajā laikā ķīmisko vielu ražotājiem un importētājiem Eiropas Ķīmisko vielu aģentūrai (ECHA) jāpaziņo visas reģistrācijai pakļaujamās ķīmiskās vielas un ECHA jāinformē par paredzamajiem šo ķīmisko vielu reģistrācijas termiņiem.

Provizoriskā reģistrācija nepieciešama, lai, stājoties spēkā REACH regulas prasībām, nenotiktu pārtraukumi reģistrācijai pakļauto ķīmisko vielu tirdzniecībā un tādā veidā netiktu traucēts ķīmiskās rūpniecības un ar to saistīto nozaru uzņēmumu darbs.

Papildus informāciju var iegūt LVĢMA REACH Palīdzības dienestā, savus jautājumus sūtot elektroniski uz adresi [email protected], vai LVĢMA Ķīmisko vielu nodaļā pa tālruni 67146138.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Provizoriski būs jāreģistrē aptuveni 30 000 ķīmisko vielu

, 09.06.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Seminārā Eiropas Ķīmisko vielu politika tiks sniegta informācija uzņēmumiem, kas ražo, importē vai lieto ķīmiskās vielas un produktus, lai sagatavotos jauniem nosacījumiem, kurus izvirza REACH regula.

Pasākumu rīko Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) sadarbībā ar Eiropas Komisiju un tas notiks ceturtdien, 12. jūnijā notiks seminārs Eiropas Ķīmisko vielu politikaHotel Bergs Stikla zālē, Elizabetes ielā 83/85, Db.lv informē Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra.

Seminārs paredzēts uzņēmumiem, kas ražo, importē vai lieto ķīmiskās vielas un produktus, lai sagatavotos jauniem nosacījumiem, kurus izvirza REACH regula. REACH (Registration, Evaluation and Authorization of Chemicals) ir Eiropas Savienības regula, kurā paredzētas prasības ķīmisko vielu ražotājiem un importētājiem sistemātiski novērtēt un pārvaldīt riskus, kurus ķīmiskās vielas var radīt veselībai un videi. REACH regula stājās spēkā 2007. gada 1. jūnijā. Semināra lektors būs Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas aģentūras, Ķīmisko vielu nodaļas vadītājs Arnis Ludboržs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Uzņēmumos būs rūpīgāk darbinieki jāinformē par ķīmisko vielu marķējumiem

Žanete Hāka, 07.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Labklājības ministrija (LM) precizējusi vairāku ar darba aizsardzību saistītu noteikumu prasības un terminoloģiju, lai atbilstoši Eiropas Savienības tiesību aktiem par ķīmisko vielu klasificēšanu un marķēšanu nodrošinātu nodarbināto veselību un drošību darbā, informē LM.

Izdarītas izmaiņas ķīmisko vielu un maisījumu marķējumos, tādējādi uzņēmumos būs jāveic nodarbināto informēšana un apmācība par ķīmisko vielu marķējumiem, pievēršot uzmanību ķīmisko vielu apzīmējumiem, gan tās iepērkot, gan lietojot, kā arī drošības zīmju un piktogrammu lietošanai. Turpmāk zīme vispārēja bīstamība papildināta ar piezīmi, ka brīdināšanai par bīstamām ķīmiskām vielām vai maisījumiem zīmi būs atļauts izmantot vienīgi, lai apzīmētu vietas ar vairāku bīstamo vielu vai maisījumu krājumiem. Savukārt drošības zīme kaitīga vai kairinoša viela ir svītrota.

Kancerogēno vielu definīcija izteikta jaunā redakcijā, sniedzot precīzāku skaidrojumu par kancerogēno vielu daudzveidību. Vienlaikus noteikts precīzāks formulējums darbiem, kuru laikā notiek nodarbināto saskare ar kancerogēnu vielu putekļiem, iztvaikojumiem vai aerosoliem, kas rodas, apdedzinot un elektriski rafinējot vara un niķeļa rūdas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pandēmijai ievelkoties, saguris arī Eiropas auto tirgus. Šī nozare tradicionāli ir ļoti cikliska un spēkrata iegāde, kā visai liels pirkums, pieprasa zināmu skaidrību par nākotni. Šai skaidrībai izpaliekot, šādi pirkumi tiek atlikti. Katrā ziņā pieejamie dati liecina, ka vecajā kontinentā auto tirgus vasaras otrajā pusē sācis virzīties grāvja virzienā.

Jaunu automašīnu reģistrācija augustā salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pērn Eiropas Savienībā (ES) sarukusi par 19%, liecina Eiropas Automobiļu ražotāju asociācijas (ACEA) apkopotā informācija. Auto tirgum ļoti neveiksmīgs bijis arī jūlijs, kad jaunu spēkratu reģistrācija sarukusi par 24%. Pagaidām gan visa šā gada skatījumā auto tirgus uz priekšu brauc ar plusa zīmi. Proti, janvāra-augusta (ieskaitot) periodā ES jaunu auto reģistrācija ir pieaugusi par 11,2%.

Čipu trūkums

Tiek izcelts, ka spēkratu ražošanai sprunguļus spieķos iemetušas globālās piegāžu problēmas. Piemēram, Eiropas autoražotājiem ir lielas grūtības vajadzīgajā apmērā iegūt pusvadītājus. Piemēram, tai pašai auto parka nomaiņai, kas pamatā paredz atteikšanos no spēkratiem ar iekšdedzes dzinēju par labu elektroauto, vajadzēs ļoti daudz pusvadītāju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Nopirkt auto, lai izbēgtu no sabiedriskā transporta

Jānis Šķupelis, 21.05.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pandēmija milzīgus izaicinājumus atnesusi spēkratu industrijai. Auto ir pietiekami liels pirkums, un tādējādi visai saprotama ir situācija, ja neskaidros laikos tas tiek atlikts.

Britu auto industrijas pētnieki no "AutoAnalysis" aprīlī rēķināja, ka Eiropā pandēmijas iespaidā spēkratu pārdošana varētu samazināties par 2,6 miljoniem vienību un ASV – par diviem miljoniem. Tas novedīšot pie tā, ka Eiropā no jaunu auto pārdošanas netiks gūti ieņēmumi vismaz 66 miljardu ASV dolāru apmērā un ASV – 52 miljardu ASV dolāru apmērā.

Arī lietotas automašīnas pērk internetā 

AS "Longo Group" saistībā ar Covid-19 uzliesmojumu sākusi piedāvāt attālināto lietotu automašīnu...

Neskatoties uz šādu visai drūmu bildi, šajā tirgū negaisa mākoņiem tomēr tiek saskatīta arī neliela zelta maliņa. Iesmels ir pandēmijas potenciālā ietekme uz patērētāju paradumu maiņu. To apliecina, piemēram, kāda "Financial Times" aptaujāta Ņujorkas iedzīvotāja, kas norāda, ka nupat internetā iegādājusies "Honda" automašīnu: "Man kopš 1999. gada nav bijis personīgā auto. Es to negribēju. Tomēr tagad man ir nepieciešams veids, kā droši pārvietoties."

Vai mainīs tendenci

Milzīgas pārmaiņas auto tirgū pēdējos gados saistītas ar demogrāfiju. Pieņemts, ka izteikta vēlme tikt pie personīgā auto bijusi tā saucamajai Baby Boomers paaudzei (pēckara demogrāfiskais sprādziens), bet jaunieši šādu nepieciešamību neizjūt. Gados jauni pilsētnieki arvien vairāk pēdējos gados lūkojušies dažādu personīgā auto alternatīvu virzienā, kur popularitāti guvusi ideja, piemēram, par mašīnas dalīšanu, kas nāk komplektā ar dažādu mobilo aplikāciju attīstību. Būtībā jauniešu vidū arvien pieņemamākas kļuvušas dažādas pārvietošanās alternatīvas, un personīgā mašīna līdz ar arvien attālākām domām, piemēram, par ģimenes dibināšanu vairs nav bijusi tik aktuāla vajadzība.

Tomēr šo tendenci pa spēkam pašķobīt var būt Covid-19, uz ko uzmanību vērš arī "Financial Times". Turklāt par to liekot domāt, piemēram, notiekošais Ķīnā, kuras ekonomikai pēc pandēmijas viļņa atveroties salīdzinoši ātrāk, vērojams pieprasījuma pieaugums pēc privātajiem spēkratiem. Aprīlī šajā valstī jaunu auto pārdošana, salīdzinot ar attiecīgo periodu pirms gada, negaidīti palielinājusies par veseliem 4,4%, liecina China Association of Automobile Manufacturers pieejamie dati. Martā Ķīnas spēkratu pārdošana saruka par 43% un februārī – par 80%.

"Mēnesi pēc Covid-19 dziļākā punkta Ķīnā bija vērojama interese par iespēju pārslēgties prom no sabiedriskā transporta," novērojuši arī "Volkswagen" pārstāvji.

"Mums ir aizdomas, ka nesenā Ķīnas patērētāju interese par privāto transportu saglabāsies tik ilgi, kamēr vien būs bailes par Covid-19," "Financial Times" klāsta arī "Bernstein" auto analītiķi.

Faktiski, ja agrāk privāto auto pircējus vārēja pievilināt, piemēram, ar dzinēja jaudu vai komfortu, tad tagad to jau var darīt, piesolot labumu veselībai. Protams, jāņem vērā, ka pasaules tautsaimniecība šogad atradīsies asā recesijā, kura sliktākā gadījumā var pārvērsties par ekonomikas depresiju. Šādos brīžos daudz cerību izteikti cikliskiem biznesiem lolot nevajadzētu. Tomēr šādi dati auto industrijai rada nelielu cerību, ka laiki tomēr varētu būt nedaudz mazāk slikti.

"Ir kaut kas tāds, ko jūs gandrīz varētu nosaukt par tādu kā "spītīgu pirkšanas aktivitāti". Cilvēkiem ir apnicis ieslēgtiem sēdēt mājās, un viņi vēlas iet ārā un pirkt," piebildusi arī "Volvo" vadība.

Interese arī britiem

Jautājums, protams, ir par to, vai šāda tendence atbalsosies arī Eiropā un Ziemeļamerikā.

"Financial Times" vēl, piemēram, izceļ, ka Apvienotās Karalistes valdība mudinājusi savus iedzīvotājus pēc iespējas lielākā mērā izvairīties no sabiedriskā transporta. Viens no viediem, kā to var darīt, protams, ir pārvietošanās ar privāto auto.

Valdot šādam fonam, dienā, kad Apvienotās Karalistes premjers Boriss Džonsons nāca klajā ar šādu valdības paziņojumu, piemēram, tiešsaistes spēkratu tirdzniecības "Auto Trader" platformā interesentu aktivitāte esot palēkusies līdz jaunam rekordam. Tiek izcelta arī aptauja, kur aptuveni puse no šīs valsts autovadītāju apliecību ieguvējiem, kuriem spēkrats vēl nepieder, apsverot tā iegādi, lai izvairītos tieši no sabiedriskā transporta lietošanas arī pēc pandēmijas ierobežojumu beigām.

"Tas, kas sākās kā niecīga plūsma, pārvērtās par veselu straumi. Pasaule ir pamodusies dramatiskā veidā," savukārt teic cita auto pārdevēja "Citygate Automotive" pārstāvji.

"Pandēmijai ir potenciāls pretējā virzienā pavērst tendenci, kas pirms tam nozīmēja, ka jauniešiem nav intereses par personīgā auto iegādi. 35% no viņiem nu norāda, ka meklē iespēju, kā to tomēr iegādāties," savukārt piebilst konsultāciju uzņēmuma "Capgemini" analītiķi. Interesanti arī tas, ka no ASV no 15. marta līdz 21. martam, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, internetā meklējumu skaits frāzei "Vai šis ir labs brīdis, lai iegādātos auto" palielinājies septiņas reizes.

Nav gan izslēgts, ka notiekošais būs vien īstermiņa atlēciens. "Nav iedomājams, ka mēs visās lielākajās pilsētās aizstāsim sabiedrisko transportu ar individuālo. Notiekošais gan var veicināt pieprasījumu īsākā laika posmā," klāsta "Volkswagen" pārdošanas daļas vadītājs Kristians Dalhaims.

Gandrīz apstājies

Šonedēļ publicētie Eiropas Automobiļu ražotāju asociācijas (ACEA) dati par spēkratu reģistrāciju vecajā kontinentā (Eiropas Savienības valstīs) bija vairāk nekā vāji. Jaunu auto reģistrācija aprīlī gada skatījumā sarukusi par 76,3%. Savukārt kopumā gada četros pirmajos mēnešos tā noplanējusi gandrīz par 40% zemāk. Jau pirms tam nevarēja teikt, ka šis tirgus atradās uz stabila seguma. 2018. gada skatījumā Eiropas Savienībā šis tirgus stagnēja. Savukārt pagājušajā gadā Eiropā autoražotājiem bija jāspēj pielāgoties stigrākiem izmešu regulējumiem, kas prasījis auto atsaukšanu un nozīmēja papildu izmaksas.

Grafikā: Jaunu auto reģistrācija ES. Avots: ACEA

Auto reģistrācija gada četros mēnešos strauji samazinājās visos lielākajos tirgos – Vācijā par 31%, Apvienotajā Karalistē – par 43,4%, Francijā, Spānijā un Itālijā – aptuveni par 50%. Mūsu valstī tie šajā periodā saplakuši par ceturto daļu.

Neziņa par nākotni skaudri atbalsojas Latvijas auto tirgū 

2020. gada aprīlī Latvijā reģistrēts jaunu auto reģistrācijas skaita kritums 55% apmērā, kas...

Līdzīgi ir arī Igaunijas mērījumi, bet Lietuvā jaunu spēkratu reģistrācija četros mēnešos sarukusi nedaudz mazāk dramatiski - par 17,3%.

Kopumā Eiropā nav tādas valsts, kurā situācija neapliecinātu šī tirgus krahu vai pat pilnīgu apstāšanos. Nosacīta sacensība drīzāk ir par mazākajiem mīnusiem. Aprīļa skatījumā jaunu auto reģistrācija vairāk nekā par 90% samazinājusies, piemēram, Beļģijā, Itālijā, Apvienotajā Karalistē, Spānijā, Īrijā, tie ir attiecīgi 97,6%, 97,3%, 96,5% un 96,1%. Savukārt nupat pieminētie mazākie mīnusi Eiropā aprīlī šajā ziņā bijuši Dānijā (-37%), Zviedrijā (-37,5%) un Somijā (-38,6%).

Var arī salīdzināt, kādas tieši mašīnas eiropieši izvēlējušies vai, ņemot vērā unikālo pandēmijas dabu, tieši pretēji – sevišķi aktīvi neizvēlējušies. ACEA dati liecina, ka "Volkswagen" grupas (pieder arī "Audi", "Škoda", "Seat", "Porsche" zīmoli) automašīnu reģistrācija gada četros mēnešos saplakusi par trešo daļu, kas ir visai "OK", ja ņem vērā, ka daudziem citiem kritums bijis straujāks. Kopumā Eiropā 26,8% no reģistrētajiem auto nākuši no "Volkswagen" grupai piederošajām ražotnēm. Tas gada laikā ir kāpums par veseliem 2,4 procentpunktiem.

Šogad straujāk - par 44,4% - saruksi "PSA" grupas (pieder "Peugeot", "Opel", "Citroen" zīmoli) jaunu auto reģistrācija. Tā par veseliem 47% samazinājusies arī "Renault" grupai un par 48% - "FCA" grupai (pieder "Fiat", "Jeep", "Lancia", "Chrysler", "Alfa Romeo" zīmoli), bet "Ford" – par 47%.

Mazāk slikti klājies "Hyundai", kuras zīmolu auto reģistrācija samazinājusies par 31%, "BMW" grupai (kritums par 27,3%) un "Toyota" grupai (kritums par 24,4%). Jaunu "Daimler" ("Mercedes", "Smart" zīmoli) auto reģistrācija savukārt samazinājusies par 37,2%.

Protams, notiekošais ietekmē arī akciju investoru omu. "Volkswagen" akcijas cena Frankfurtes biržā šogad sarukusi par piekto daļu līdz 138 eiro atzīmei. Tiesa gan, kopš marta vidus tā ir palēkusies par 36%.

Grafikā: Volkswagen akcijas cena

Francijas "Renault" bilde ir bēdīgāka - šī uzņēmuma akcijas vērtība šogad noplanējusi par 60% zemāk. Turklāt šī uzņēmuma akciju nav skārusi "Volkswagen tipa" atveseļošanās. Līdzīgi depresīva ASV Ņujorkas biržā izskatās "Ford" akcijas cenas līkne.

Grafikā: Renault akcijas cena

Savukārt Japānas "Toyota Motor" akcija Tokijas biržā šogad kļuvusi "vien" par 17% lētāka.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nobela Miera prēmija šogad piešķirta Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijai, saistībā ar tās ilggadējiem centieniem izskaust pasaulē ķīmiskos ieročus.

Pirmā Pasaules kara laikā ķīmiskie ieroči tika aktīvi izmantoti. Pēc Ženēvas konvencijas pieņemšanas 1925. gadā ieroču izmantošana tika aizliegta. Tas gan neattiecas uz ķīmisko ieroču ražošanu vai uzglabāšanu. Otrā Pasaules kara laikā ķīmiskie ieroči tika izmantoti Hitlera paveiktajās masu slepkavībās.

Deviņdesmito gadu sākumā – 1992. – 1993. gadā tika izstrādāta konvencija, kas aizliedza ķīmisko ieroču izgatavošanu un uzglabāšanu. Konvencija stājās spēkā 1997. gadā. Kopš tā laika Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācija daudzās pasaules valstīs veikusi inspekcijas, iznīcinājusi ķīmisko ieroču arsenālu un citos veidos īstenojusi konvencijas noteikumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

PTAC psihoaktīvo vielu tirgotājiem piemērojis sodus 27 tūkstošu eiro apmērā; tos samaksājuši tikai daži

Žanete Hāka, 16.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Straujās jauno psihoaktīvo vielu izplatības ierobežošanai nepieciešams vispārējais aizliegums un kriminālatbildība par šo vielu tirdzniecību, norāda Ekonomikas ministrijā notikušās Tirgus uzraudzības padomes ārkārtas sēdes dalībnieki.

Šobrīd kriminālatbildība ir paredzēta par darbībām ar tādām jaunajām psihoaktīvajām vielām vai to saturošiem izstrādājumiem, kuru aprite ir aizliegta vai ierobežota (ir piemērots t.s. pagaidu aizliegums vai viela iekļauta aizliegto vielu sarakstā).

Ņemot vērā pēdējā laikā novēroto straujo jauno psihoaktīvo vielu izplatību un to kaitīgo ietekmi uz cilvēku veselību un dzīvību, Ekonomikas ministrija sasauca ārkārtas Tirgus uzraudzības padomes sēdi, lai apspriestu Latvijas tirgus uzraudzības iestāžu līdz šim īstenotos pasākumus psihoaktīvo vielu izplatības ierobežošanai, iespējas veikt ārkārtas pasākumus un Saeimas rosinātās izmaiņas normatīvajos aktos šo vielu izplatīšanas ierobežošanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

«Legālo narkotiku» pārdevējiem varēs piemērot kriminālatbildību

Dienas Bizness, 03.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpmāk «legālo narkotiku» pārdevējus, kuri turpinās pārdot vielas laikā, kad to apritei piemērots pagaidu aizliegums, varēs saukt pie kriminālatbildības.

Tā ceturtdien, 3.aprīlī, lēmusi Saeima, steidzamības kārtā divos lasījumos pieņemot Juridiskās komisijas sagatavotos grozījumu Krimināllikumā.

«Patlaban valsts iestādēm likums ļauj operatīvi reaģēt un piemērot pagaidu aizliegumu uz 12 mēnešiem vielām, kas vēl nav iekļautas aizliegto vielu sarakstā, bet par kuru kaitīgumu lielu šaubu nav. Tirgotājiem šādas vielas 10 dienu laikā ir jānodod policijai, taču problēma bija tā, ka par pagaidu aizlieguma neievērošanu nebija noteikta atbildība. Tāpēc rosinājām noteikt, ka tiem, kuri turpinās tirgot nāvējošās vielas, varēs piemērot cietumsodu,» iepriekš norādīja Juridiskās komisijas Krimināltiesību apakškomisijas priekšsēdētājs Andrejs Judins.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Aptur personu grupu, kas organizēja narkotiku kontrabandu ar pasta sūtījumiem

Dienas Bizness, 28.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvaldes darbinieki pasta sūtījumā atklājuši 500 ar psihotropo vielu LSD piesūcinātu marku (ar narkotiskajām vielām piesūcinātu papīra materiālu). Par šo gadījumu VID Muitas policijas pārvaldē uzsākts kriminālprocess un, veicot operatīvos pasākumus, aizturēts gan faktiskais sūtījuma saņēmējs, gan persona, kura organizēja aizliegtās vielas iegādi un nosūtīšanu, informē VID.

2015.gada 20.septembrī VID Muitas pārvaldes darbinieki, veicot no Spānijas saņemta pasta sūtījuma muitas pārbaudi, tajā konstatēja marku blokus (ar narkotiskām vielām piesūcinātu papīra materiālu) – kopā 500 marku –, kas radīja pamatotas aizdomas par iespējamu aizliegtu vielu klātbūtni. Markām tika veikts eksprestests, kas norādīja uz iespējamu narkotisko vielu esību.

Saistībā ar konstatēto sūtījumu VID Muitas policijas pārvaldē tika uzsākts kriminālprocess saskaņā ar Krimināllikuma 190.1panta otrajā daļā (psihotropo vielu lielā apmērā prettiesiska pārvietošana pāri Latvijas Republikas valsts robežai) minētā noziedzīgā nodarījuma pazīmēm. Procesa ietvaros tika veikta ķīmiskā ekspertīze, lai noskaidrotu, kādas vielas satur kontroles laikā atrastās markas, un saņemts eksperta atzinums, ka tās satur LSD – vielu, kas ir iekļauta Latvijā kontrolējamo narkotisko vielu, psihotropo vielu un prekursoru I sarakstā kā aizliegta psihotropā viela. Nelegālajā tirgū viena marka maksā ap 10 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ražotāju cenas samazinājušās par 0.6 %

Jānis Lasmanis, Db, 22.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ražotāju cenas Latvijas rūpniecībā pērnā gada decembrī, salīdzinot ar novembri, samazinājušās par 0.6 %. Savukārt, salīdzinot pērnā gada decembri ar 2007.gada decembri, šīs cenas pieaugušas par 9.5 %.

Aizvadītā gada decembrī, salīdzinot ar novembri, ražotāju cenu kopējo līmeni visvairāk pazemināja cenu kritums koksnes un koka izstrādājumu, izņemot mēbeļu, ražošanā, metālu ražošanā, pārtikas produktu un dzērienu, ķīmisko vielu, to izstrādājumu un ķīmisko šķiedru ražošanā, mēbeļu un citur neklasificētā ražošanā, kā arī gatavo metālizstrādājumu, izņemot mašīnu un iekārtu, ražošanā.

Gada laikā vislielāko iespaidu uz ražotāju cenu kopējo līmeni, palielinot to par 7,6 procentpunktiem, atstāja tarifu kāpums elektroenerģijā, gāzes, tvaika un karstā ūdens apgādē. Cenu pieaugums pārtikas produktu un dzērienu ražošanā kopējo cenu līmeni paaugstināja par 1,4 procentpunktiem, ķīmisko vielu, to izstrādājumu un ķīmisko šķiedru ražošanā - par 0,4 procentpunktiem, gatavo metālizstrādājumu, iekārtu, mehānismu un darba mašīnu, kā arī citu transportlīdzekļu ražošanā - par 0,3 procentpunktiem katrā nozarē. Savukārt cenu kritums koksnes un koka iztrādājumu (izņemot mēbeļu) ražošanā ražotāju cenu līmeni pazemināja par 1,6 procentpunktiem, otrreizējā pārstrādē – par 0,4 procentpunktiem, metālu ražošanā – par 0,1 procentpunktu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Vasarnīcas teritorijā Jūrmalā izņemts vēl nebijis daudzums psihotropo vielu

Lelde Petrāne, 22.03.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušās nedēļas nogalē Jūrmalā Valsts policija izņēmusi 40,5 kilogramus psihotropo vielu jeb «spaisa», kas bija paslēpts maisiņos puķu dobē vasarnīcas teritorijā. Aizdomās par šo vielu glabāšanu realizācijas nolūkā lielā apmērā aizturēts 31 gadu vecs vīrietis. Aizturētajam piemērots drošības līdzeklis apcietinājums.

Valsts policija bija saņēmusi operatīvo informāciju par to, ka Jūrmalā, Vārnukrogā, tiek glabātas narkotiskās vai psihotropās vielas lielā apmērā. Pārbaudot šo informāciju, sestdien, 18. martā, Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Jūrmalas iecirkņa policisti ieradās minētajā vietā, lai veiktu kratīšanu. Kratīšanā piedalījās arī Rīgas Brasas iecirkņa policisti.

Policistu ierašanās brīdī vīrietis, kurš tiek turēts aizdomās par šo vielu glabāšanu realizācijas nolūkā, neatradās vasarnīcā. Kratīšanā, kas ilga visu dienu, policisti pie mājas atrada ar plēvēm pārklātu puķu dobi. Paceļot plēves, atklājās, ka apakšā atrodas apmēram pusotru metru dziļa bedre, kas pilna ar iepakojumiem ar nezināmas izcelsmes vielu. Sākotnējās ekspertīzes rezultāti liecina, ka tur atradušies 40 kilogramu un 458 grami psihotropo vielu ar ķīmisko formulu JWH-018.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

«Vīraku» tirdzniecība Liepājā nonākusi policijas uzmanības lokā

Vēsma Lēvalde, 06.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Četrās tirdzniecības vietās, kurās Liepājā pārdod kvēpināmās vielas jeb tā sauktās legālās narkotikas, veikti policijas reidi un izņemtas preces, kas, iespējams, satur aizliegtas vielas.

Reidi notikuši 2012.gada nogalē,Valsts policijai sadarbojoties ar Valsts darba inspekciju, VID kinologiem un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, preses konferencē informēja Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Liepājas iecirkņa priekšnieks Gints Ešenvalds. Tā kā uz dažām vielām reaģējuši speciāli apmācītie suņi, tās nosūtītas ekspertīzei, kuras rezultāti gan joprojām nav saņemti, atzina G.Ešenvalds.

Reida laikā atklāti dažādi administratīvi sodāmi tirdzniecības prakses pārkāpumi, tomēr īsti vērsties pret šā biznesa pārstāvjiem pagaidām nevar, lai arī pērn Liepājā slimnīcā nonākuši vairāk nekā 10 nepilngadīgie, kuri saindējušies, smēķējot kvēpināmās vielas. Vairāku dzīvība «karājusies mata galā», apgalvoja G.Ešenvalds.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ūdens piesārņojuma vielu sarakstam pievieno 12 jaunas vielas; arī trīs medikamentus

Žanete Hāka, 03.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vielu sarakstam, kas rada piesārņojuma risku virszemes ūdeņos, pievienotas 12 jaunas vielas, kā arī izveidots īpašs saraksts ar pastiprināti novērojamām vielām, par kurām pastāv aizdomas, ka tās, nokļūstot ūdenī, negatīvi ietekmē cilvēka veselību vai vidi.

Minēto vielu vidū ir trīs plaši lietotas medicīniskās vielas.

Vielu saraksts apstiprināts ar Eiropas Parlamenta balsojumu. Jaunie noteikumi paredz bez piesārņojošo vielu saraksta izveidot arī kontrolsarakstu ar vielām, kas ir «iespējami piesārņojošas», iekļaujot trīs medikamentos plaši izmantotas vielas. Minēto vielu iedarbību pastiprināti uzraudzīs, lai nākotnē tās, iespējams, pievienotu kontrolējamo vielu prioritārajam sarakstam.

«Ūdensresursu politika ir ilgtermiņa politika. Mums jāizmanto visi iespējamie līdzekļi, lai nodrošinātu iedzīvotājiem iespēju piekļūt tīram ūdenim. Diemžēl pētījumi liecina, ka vēl ļoti daudz jāpaveic, lai attiecībā uz visām piesārņojošajām vielām nodrošinātu labu ūdens kvalitāti. Vides kvalitātes standarti jaunajā direktīvā attieksies uz 15 jaunām vielām, kas izvēlētas, apspriežoties ar nozares pārstāvjiem», norāda par likumprojektu atbildīgais deputāts Ričards Sēbers.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Narkotisko un psihotropo vielu lietošanas līmenis jauniešu auditorijā izklaides vietās ir ievērojami augstāks nekā katras valsts iedzīvotāju vidū kopumā, secināts Sabiedrības veselības aģentūras 2008. gada pētījumā Narkotiku lietošana izklaides vietās.

Kā minēts pētījumā, 2007. gadā uzsākti 54 kriminālprocesi par narkotisko vielu glabāšanu reiva pasākumos (10 pasākumi), trīs personas aizturētas par narkotisko vielu iegādāšanos un glabāšanu nakts klubos; izņemts 0.38g kokaīna, 0.25g kokaīna un 5 MDMA tabletes; par narkotisko vielu glabāšanu realizācijas nolūkā pie nakts kluba aizturēta persona, pie kuras atradās 92 MDMA tabletes.

Pērn nelegālajā atkarību izraisošo vielu apritē visvairāk izplatīti ir amfetamīna tipa stimulanti un kanabis grupas narkotiskās vielas. Šo vielu lietošanā un izplatīšanā tiek iesaistīti arvien jaunāki cilvēki, kuri lieto sintētiskās narkotiskās vielas, it īpaši amfetamīna grupas, kuras tiek lietotas un izplatītas jauniešu izklaides vietās. Palielinājies izņemto MDMA tablešu daudzums, tāpat pieaug arī heroīna un kokaīna daudzums narkotisko vielu nelegālajā apritē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Preiļos aiztur kontrabandistu grupu; VID aicina iedzīvotājus ziņot par aizdomīgiem sūtījumiem

Lelde Petrāne, 25.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada janvārī VID Muitas pārvaldes darbinieki pasta sūtījumā konstatēja marku blokus, kuri bija piesūcināti ar narkotisko vielu – LSD. Izmeklēšanas gaitā VID Muitas policijas pārvaldes darbinieki Preiļos aizturēja trīs personu grupu, kas, izmantojot pasta sūtījumus no Holandes uz Preiļiem, nodarbojās ar LSD marku kontrabandu uz Latviju, kā arī audzēja marihuānu mājas apstākļos.

Veicot kratīšanas tika izņemts vairāk par 600 gramiem marihuānas, LSD markas, marihuānas audzēšanai izmantojami rīki un ierīces.

2016.gada 14.janvārī VID Muitas pārvaldes darbinieki, veicot no Holandes saņemta pasta sūtījuma muitas pārbaudi, tajā konstatēja marku blokus (ar narkotiskām vielām piesūcinātu papīra materiālu), kas radīja pamatotas aizdomas par iespējamu aizliegtu vielu klātbūtni. Markām tika veikts eksprestests, kas norādīja uz iespējamu narkotisko vielu saturu.

Saistībā ar konstatēto sūtījumu 2016.gada 19.janvārī VID Muitas policijas pārvaldē tika uzsākts kriminālprocess par narkotisko vielu pārvietošanu pāri Latvijas Republikas valsts robežai. Procesa ietvaros tika veikta ķīmiskā ekspertīze, lai noskaidrotu, kādas vielas satur kontroles laikā atrastās markas, un saņemts eksperta atzinums, ka tās satur LSD – vielu, kas ir iekļauta Latvijā kontrolējamo narkotisko vielu, psihotropo vielu un prekursoru I sarakstā kā aizliegta psihotropā viela.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

ASV raķešu triecieni Sīrijā ir adekvāta rīcība ķīmisko ieroču izmantošanas ierobežošanai

Zane Atlāce - Bistere, 07.04.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV veiktie raķešu triecieni Šairatas gaisa spēku bāzei Sīrijā ir adekvāta rīcība, lai nepieļautu atkārtotu ķīmisko ieroču izmantošanu pret Sīrijas civiliedzīvotājiem, uzskata Latvijas Ārlietu ministrija.

Tas ir skaidrs signāls, ka ķīmisko ieroču izplatīšana un izmantošana nav pieļaujama, ministrija norāda presei izplatītajā paziņojumā.

5. aprīlī Ārlietu ministrija nosodīja ķīmisko ieroču uzbrukumu civiliedzīvotājiem Sīrijas Idlibas provincē un aicināja nekavējoties izmeklēt notikušā apstākļus un sodīt tos, kas ir atbildīgi par šādiem noziegumiem.

Vienlaikus Ārlietu ministrija izsaka cerību, ka ANO Drošības padomes dalībvalstis tomēr spēs vienoties par rezolūciju, kas nosodītu ķīmisko ieroču uzbrukumu un ļautu izmeklēt notikušo.

Sīrijas valdības veiktais ķīmisko ieroču uzbrukums ir smags starptautisko normu un tiesību, tostarp Konvencijas par ķīmisko ieroču izstrādes, izgatavošanas, uzkrāšanas un pielietošanas aizliegumu un ķīmisko ieroču iznīcināšanu, pārkāpums. Kā konvencijas dalībvalsts, Sīrijas valdība ir atbildīga par tajā noteikto saistību ievērošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Eirozonas auto tirgus februārī sarucis par 12%

Jānis Šķupelis, 15.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Automašīnu tirgus eirozonā februārī turpinājis sarukt un salīdzinot ar attiecīgo termiņu pēc gada jaunu automašīnu reģistrācija sarukusi par 11,8% līdz 743,78 tūkst. vienību, liecina Eiropas Autoražotāju asociācijas (ACEA) aprēķini, ziņo Reuters.

Tiek ziņots, ka jaunu mašīnu reģistrācija sarukusi, jo bijis vērojams zems pieprasījums tādās valstīs kā Francija un Itālija.

Eiropā labi veicies Dienvidkorejas automašīnu ražotājiem, kas joprojām spēj palielināt savu tirgus daļu. Tas gan notiek uz tādu zīmolu kā Renault, Peugeot, Opel un Fiat rēķina. Šo marku automašīnu reģistrācija februārī sarukusi par 18%. Par 18% februārī sarukusi jaunu Toyota automašīnu reģistrācija.

Strauji, salīdzinājuma ar attiecīgo termiņu pirms gada, pieaugusi Kia automašīnu reģistrācija – par 40%. Par 5% palielinājusies arī Hyundai automašīnu reģistrācija. Labi februārī gājis arī Chevrolet (tos ražo ASV kompānija General Motors), kuru reģistrācija palielinājusies par 17%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunu automašīnu reģistrācija Latvijā šā gada februārī samazinājās par 8,2%, teikts Eiropas Automobiļu ražotāju asociācijas (ACEA) jaunākajā ziņojumā.

Latvijā reģistrēts piektais lielākais samazinājums no visām valstīm.

Februārī Latvijā reģistrētas 829 jaunas automašīnas, salīdzinot ar 903 jaunām automašīnām pagājušā gada attiecīgajā mēnesī.

Automašīnu reģistrācija palielinājās 17 no ziņojumā ietvertajām valstīm, bet 13 valstīs tika fiksēts samazinājums.

Ziņojumā apkopoti dati par visām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, izņemot Maltu. Ziņojumā pieejama informācija arī par Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas (EBTA) valstīm - Šveici, Norvēģiju un Islandi.

Straujākais automašīnu reģistrācijas apjoma kāpums no visām ziņojumā iekļautajām valstīm februārī reģistrēts Portugālē - par 35,6%, Čehijā - par 28,2%, Islandē - par 27,7% un Spānijā - par 26,1%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Uz spaisu attieksies tāds pats aprites aizliegums kā uz reģistrētām narkotikām

Žanete Hāka, 12.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vielas, kuras nav iekļautas narkotisko vielu sarakstā, bet cilvēka veselībai var radīt līdzvērtīgus draudus, tiks definētas kā jaunas psihoaktīvās vielas, un to aprite mūsu valstī būs aizliegta.

Šādu risinājumu cīņai pret psihoaktīvajiem augu maisījumiem jeb spaisu ceturtdien, 12.jūnijā, atbalstīja Saeima, otrajā lasījumā pieņemot grozījumus likumā Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību.

Atbalstītie priekšlikumi paredz ieviest visaptverošu definīciju jaunām psihoaktīvām vielām – tādām, kas vēl nav iekļautas narkotiku sarakstos. Līdz ar to arī uz jebkuru spaisa maisījumu attiektos tirdzniecības un lietošanas aizliegums. Jau patlaban redzam, ka pagaidu aizliegumā esošo vielu tirdzniecības kriminalizēšana ir devusi rezultātus un šīs bodītes no legālā tirgus ir pazudušas. Ar šo likumu jebkuras psihoaktīvas vielas nesankcionēta aprite būs aizliegta un attiecīgi bargi sodāma, skaidro par likumprojekta virzību atbildīgās Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienības (ES) valstis piedāvājušas savu palīdzību Sīrijas ķīmisko ieroču iznīcināšanā, kas paredzēta saskaņā ar panākto vienošanos starp Krieviju un ASV.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs un ASV Valsts sekretārs Džons Kerijs vienošanos par Sīrijas ķīmisko ieroču arsenāla iznīcināšanu panāca sestdien Ženēvā aizvadīto sarunu laikā. Saskaņā ar panākto vienošanos Sīrijai nedēļas laikā jāatklāj informācija par visiem tās rīcībā esošajiem ķīmiskajiem ieročiem. Tāpat Sīrijai jāgarantē Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas (OPCW) speciālistiem piekļuve savam arsenālam.

OPCW pārstāvjiem tikmēr līdz nākamā gada pirmajai pusei jāiznīcina Damaskas ķīmisko ieroču arsenāls. Gadījumā, ja Sīrija vilcināsies ar šo noteikumu izpildīšanu, centīsies ķīmiskos ieročus nodot saviem sabiedrotajiem vai arī tos atkārtoti izmantos, ASV un Krievija varēs īstenot ANO VII nodaļu, kas nosaka militāra spēka izmantošanu. Sīrija panākto vienošanos apsveikusi, norādot, ka tā bijusi šīs valsts izcīnīta uzvara, kas izdevusies ar Krievijas draugu atbalstu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Uz spaisa apriti attieksies tāds pats aizliegums kā reģistrētām narkotikām

Žanete Hāka, 04.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vielas, kuras nav iekļautas narkotisko vielu sarakstā, bet var radīt veselībai līdzvērtīgus draudus, tiks definētas kā jaunas psihoaktīvās vielas, un to aprite mūsu valstī būs aizliegta.

Šādu risinājumu cīņai pret psihoaktīvjiem augu maisījumiem jeb spaisu piedāvā Saeimas Sociālo un darba lietu komisija, trešdien izskatīšanai Saeimā otrajā lasījumā virzot grozījumus likumā Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību.

Deputāti šodien lielā vienprātībā atbalstīja darba grupā izstrādātos priekšlikumus, kas paredz ieviest visaptverošu definīciju jaunām psihoaktīvām vielām – tādām, kas vēl nav iekļautas narkotiku sarakstos. «Līdz ar to arī uz jebkuru spaisa maisījumu attiektos tirdzniecības un lietošanas aizliegums. Jau patlaban redzam, ka pagaidu aizliegumā esošo vielu tirdzniecības kriminalizēšana ir devusi rezultātus un šīs bodītes no legālā tirgus ir pazudušas. Ar šo likumu mēs panāksim, ka jebkuras psihoaktīvas vielas nesankcionēta aprite būs aizliegta un attiecīgi bargi sodāma,» skaidro par likumprojekta virzību atbildīgās komisijas priekšsēdētāja Aija Barča.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Nodarbinātais darba vietā izdzer antifrīzu

Dienas Bizness, 16.08.2011

Fotogrāfija no fotokonkursa «Darbā neriskē!», kur redzams, ka antifrīzs iepildīts kvasa, bet benzīns – ūdens pudelē. Foto autore: Irēna Jakovļeva.

Valsts darba inspekcija

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts darba inspekcija ir uzsākusi smaga nelaimes gadījuma izmeklēšanu transporta nozarē. Kāds 55 gadus vecs vīrietis darba laikā ūdens vietā izdzēris antifrīzu. Cietušais šobrīd atrodas reanimācijas nodaļā.

Sākotnējās informācija liecina, ka cietušais darba laikā objektā iedzēris antifrīzu no pudeles, kas atradās dienesta automašīnā. Cietušā kolēģi vēlējušies izsaukt neatliekamo medicīnisko palīdzību, taču cietušais apgalvojis, ka medicīniskā palīdzība nav nepieciešama. Cietušais vīrietis pabeidzis darbu un aizbraucis mājās. Pēc kāda laika neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāde viņu no mājām nogādāja Daugavpils reģionālajā slimnīcā, kur konstatēta smaga trauma: saindēšanās ar ķīmisko vielu.

Saskaņā ar Ministru kabineta 2002. gada 12. marta noteikumiem nr.107 «Ķīmisko vielu un ķīmisko produktu klasificēšanas, marķēšanas un iepakošanas kārtība» antifrīzs ir klasificēts kā ķīmiska viela, kas ir kaitīga norīšanas gadījumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvalde kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtījusi Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētai prokuratūrai 2011.gada novembrī sāktu kriminālprocesu par narkotisko vielu pārvietošanu organizētā grupā.

Kā informēja VID pārstāvji, par minētā noziedzīgā nodarījuma organizēšanu un atbalstīšanu ierosināts uzsākt kriminālvajāšanu pret sešām personām. Viena persona atrodas apcietinājumā, pārējām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

15.maijā kriminālprocess nosūtīts kriminālvajāšanas uzsākšanai pret sešām personām – 1983., 1990., 1989.gadā dzimušiem vīriešiem par minētā noziedzīgā nodarījuma organizēšanu, 1980.gadā dzimušu vīrieti par noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu, kā arī 1981.gadā dzimušu vīrieti un 1984.gadā dzimušu sievieti par noziedzīgā nodarījuma atbalstīšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Vairs nepietiek ar lauru lapām un melnajiem pipariem

Anda Asere, 29.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas iedzīvotāji savus ēdienus vairs nebaidās bagātināt ar dažādām garšvielām; to tirgus vērtējams kā augošs, ceturtdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Garšvielu piedāvājumam ir tendence palielināties, cilvēki ar tām iepazīstas, tāpēc to klāsts arvien palielinās. Turklāt ir pieejamas arvien kvalitatīvākas garšvielas, un cilvēki māk tās pareizi uzglabāt, spriež pavārs Mārtiņš Sirmais, garšvielu līnijas Sirmais & Dreibants līdzautors. Viņa skatījumā, garšas ziņā cilvēki kļūst inteliģentāki.

Ceļojumu garšas

Garšvielas iedalās piecās lielās grupās – universālās (dārzeņu maisījumi ar sāli), pipari, garšvielu maisījumi, tīrās garšvielas (piemēram, kanēlis, ingvera un paprikas pulveris) un garšaugi (piemēram, kaltēts rozmarīns, oregano, timiāns), skaidro Inga Auziņa, Santa Maria mārketinga vadītāja Baltijas valstīs. Baltijā pēdējo desmit gadu laikā universālo garšvielu pārdošanas apjoms krītas. Piemēram, šobrīd Igaunijā šī tipa garšvielu maisījumu lieto 9%, Lietuvā 15%, bet Latvijā 27% cilvēku. Lai arī Latvijā to lieto visvairāk, pēdējos gados ir piedzīvots kritums – vēl 2005. gadā šīs garšvielas lietoja 45% iedzīvotāju. «Tas nozīmē, ka cilvēki kļūst drošāki, gatavi izmantot jaunas garšas un savu ikdienas garšvielu plauktiņu papildina ar citām,» spriež I. Auziņa. Pēdējos gados pieaug cilvēku interese par etniskajām virtuvēm, populāras ir garšvielas suši, kā arī Āzijas valstu un Meksikas ēdienu pagatavošanai. Šis garšvielu segments piedzīvo strauju izaugsmi. «Lielā mērā tas saistīts ar to, ka cilvēki arvien vairāk ceļo, nogaršo jaunus ēdienus un uzzina par jaunām garšām,» vērtē I. Auziņa. SIA Silantro valdes locekle un garšvielu veikala SpiceHouse īpašniece Sandra Valdmane piebilst, ka Latvijā joprojām populāras ir Indijas virtuvei raksturīgās garšvielas, kā arī Taizemes, Marokas, Meksikas virtuvēs lietotās garšvielas. Arī mums tuvāku Eiropas tautu virtuves, piemēram, itāļu virtuves garšvielas joprojām esot lielā cieņā. «Mūs īpaši priecē novērojums, ka Latvijas iedzīvotāji kļuvuši zinošāki, arī prasīgāki un prot novērtēt kvalitatīvus un veselīgus produktus. Daudzi cilvēki ceļojot guvuši lielisku pieredzi un iepazinuši jaunas garšas nianses, tāpēc viņi meklē to autentisko etnisko garšu buķeti un garšvielas arī Latvijā,» saka S. Valdmane.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VID Muitas kriminālpārvaldes darbinieki izņēmuši samērā lielu daudzumu narkotisko vielu un izbeiguši šo vielu izplatītāju un kontrabandistu grupējuma darbību, informē VID.

Aizturētās personas darbojušās grupā, tādējādi VID Muitas kriminālpārvaldes darbiniekiem izdevies apturēt narkotisko vielu izplatītāju un kontrabandistu grupējuma darbību.

Pārbaudes sākumā, šā gada 16.aprīlī, VID Muitas kriminālpārvaldes Mobilo vienību darbinieki uz autoceļa Jelgavas rajonā apturēja kāda Jelgavā dzīvojoša Latvijas iedzīvotāja automašīnu. Veicot automašīnas pārmeklēšanu, VID darbinieki automašīnā gan zem automašīnas vadītāja sēdekļa, gan cigarešu paciņā, gan mīkstajā rotaļlietā, kas atradās uz automašīnas aizmugurējā loga paneļa atrada kopumā 20 MDMA – extasy tabletes ar logotipu D&G un 0,7 gramus marihuānas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

131 autoservisā konstatē 931 pārkāpumu

Dace Preisa, 21.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts Darba Inspekcija pārbaudot 131 autoservisu dažādos Latvijas reģionos, izdeva 122 rīkojumus, kuros uzdots novērst 931 pārkāpumu. Kopumā piemēroti arī pieci administratīvie sodi.

Pārbaudēs inspektori konstatēja, ka lielākajā daļā autoservisu netiek veikts ķīmisko vielu riska novērtējums, nodarbinātajiem nav veiktas obligātās veselības pārbaudes, viņi nav iepazīstināti ar darba vides riskiem, nav iesaistīti to novērtēšanā u.c.

Septembrī un oktobrī Latvijā un visā Eiropas Savienībā vienlaicīgi notika inspicēšanas un informēšanas kampaņa Bīstamās vielas: esi informēts, novērtē un aizsargā! ar mērķi veicināt risku novērtēšanu, kas saistīta ar bīstamo vielu izmantošanu darba vietās.

«Mūsu veiktās pārbaudes rezultāti norāda, ka servisos valda vieglprātīga attieksme pret ķīmisko vielu izmantošanas bīstamību un ietekmi uz cilvēku veselību – pārkāpumi tika konstatēti vairāk kā 90% pārbaudīto uzņēmumu,» norāda Valsts darba inspekcijas darba aizsardzības nodaļas vadītāja Sandra Zariņa.

Komentāri

Pievienot komentāru