Citas ziņas

Aizkraukles Banka parakstījusi sindicētā aizdevuma līgumu

, 12.02.2008

Jaunākais izdevums

Turpinot darbu starptautiskajā tirgū, šodien, 12. februārī, Rīgā Aizkraukles Banka parakstījusi tās vēsturē ceturto sindicētā aizdevuma līgumu par summu EUR 70 miljoni, liecina sniegtā informācija medijiem.

Aizdevuma termiņš, līdzīgi kā iepriekšējiem aizdevumiem, ir viens gads ar iespēju atkārtoti pagarināt. Savukārt aizdevuma marža ir 95 bāzes punkti virs 3M Euribor.

"Laikā, kad pasaules finanšu tirgos valda zināma piesardzība kreditēšanas jautājumos, Aizkraukles Bankai izdevies jau ceturto reizi pierādīt savu potenciālu un kredītspēju, piesaistot sindicēto kredītu apjomu, kas ir lielāks par sākotnēji pieteikto apjomu. Kārtējais sindicētais kredīts apliecina, ka aizdevējiem ir interesanta banka ar vietējo kapitālu," sacījis Aizkraukles Bankas līdzīpašnieks un valdes priekšsēdētājs Ernests Bernis.

Aizkraukles Banka pilnvaroja darījumu organizēt trim Eiropas bankām: DZ Bank, Intesa Sanpaolo un Landesbank Berlin. Darījumā piedalījās 16 bankas. Kā lielākos aizdevējus jāpiemin Lielbritānijas banku FBN Bank, Vācijas bankas Dresdner Bank un Landesbank Rheinland-Pfalz.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parex banka sindicētā kredīta aizdevējiem šomēnes maksās nevis 20 %, kā iepriekš plānots, bet 30 % no kopējā sindicētā aizdevuma, kas ir 232.5 miljoni eiro.

Arī Ministru kabinets piekritis Parex bankas sindicēto kredītu devēju piedāvātajam jaunajam kredītu atmaksas grafikam, saskaņā ar kuru šomēnes Parex banka atmaksās kreditoriem 30 % no 775 miljonu eiro sindicētā kredīta, 2010. gadā – 40 % jeb 310 miljonus eiro, bet 2011. gada maijā – atlikušos 30 %, pēc valdības slēgtās sēdes paziņoja Parex bankas valdes priekšsēdētājs Nils Melngailis. Viņš piebilda, ka šis variants ir labāks par citiem piedāvājumiem, piem., variantu, kas paredzēja šogad atdot 40 % no sindicētā kredīta.

Naudu sindicētā kredīta atmaksai Parex banka aizņemsies no Valsts kases, tomēr tikšot darīts viss iespējamais, lai šo aizdevumu Valsts kasei pēc iespējas ātrāk atmaksātu, tā N. Melngailis. Viņš arī atzina, ka svarīgi ir pēc iespējams ātrāk atrisināt jautājumu par sindicētā kredīta refinansēšanu, lai banka varētu atsākt normālu darbību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Aizkraukles banka «saķeras» ar atlaisto jauno māmiņu

Madara Fridrihsone, Ieva Mārtiņa, Db, 28.08.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairākas jaunās māmiņas, atgriežoties pēc bērna kopšanas atvaļinājuma darbā Aizkraukles bankā, no darba esot atlaistas. Banka kategoriski noliedz nelikumīgu atlaišanu.

(papildinātas pēdējās divas rindkopas)

Viena no darbiniecēm, kas nonākusi šādā situācijā Liene Sālījuma Db stāstīja, ka pirms bērna kopšanas atvaļinājuma strādājusi Aizkraukles bankas filiālē Elizabete, kas tagad ir slēgta. Kad L. Sālījuma vēlējusies atsākt darbu, Aizkraukles bankā viņai piedāvāts darba attiecības pārtraukt, pie tam darba devējs nav vēlējies bijušajai privātpersonu kredītu menedžerei izmaksāt kompensāciju par darba zaudēšanu.

«No darba esmu atstādināta, algu man nemaksā, bet, neparakstot ar darba devēju vienošanos par aiziešanu no darba, nevaru pat stāties bezdarbniekos un saņemt pabalstu,» sacīja L. Sālījuma. Pēc viņas teiktā, līdzīgā situācijā, atgriežoties no bērna kopšanas atvaļinājuma nonākušas vēl trīs Aizkraukles bankas kādreizējās filiāles Elizabete darbinieces. Divas no viņām ir piekritušas aiziet no darba Aizkraukles bankā, nesaņemot nekādu kompensāciju, savukārt trešā uz pārrunām ar bankas personāla daļas speciālistiem ieradusies kopā ar juristu un esot saņēmusi kompensāciju par atlaišanu. Savukārt Aizkraukles bankas Personāla nodaļas vadītāja Dace Rūķīte-Kariņa uzsver, ka Aizkraukles banka nekad nevienu darbinieku nav atbrīvojusi pretrunā likuma normām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizdošana mūsdienu sabiedrībā ir kļuvusi par ikdienas lietu, un tā ir pozitīva parādība, jo aktīva naudas cirkulācija veicina valsts ekonomiku. Taču speciālisti brīdina, ka lielākā cilvēku daļa aizdošanas procesu uzskata par diezgan virspusēju, tādēļ vēlāk nav iespējams izvairīties no ļoti daudzām problēmām.

Kas ir nepieciešams, lai naudas aizdošana nepārveidotos par galvas sāpēm?

“Vispirms, pirms aizdošanas apgūt vismaz minimālas juridiskās zināšanas, otrkārt, veikt konkrētu darbību secību, atbilstoši noformējot aizdevumus, visbeidzot, „cerēt vislabāko, bet sagatavoties vissliktākajam rezultātam“, tas ir, jau iepriekš novērtēt riskus un apdomāt, vai parādu būs iespējams atgūt”, – saka Ādolfs Mārtiņš Krauklis. Atgustinaudu.lv projekta koordinators.

Viņš nosauca galvenās kreditoru kļūdas, aizdodot naudu. Pēc speciālistu domām, jau tikai zinot šīs kļūdas, iespējams nākotnē no tām izvairīties.

1. Pārāk liela uzticēšanās parādniekam

Tā ir viena no galvenajām kreditoru kļūdām. Latvijā katru gadu veiktie pētījumi apliecina, ka galvenokārt nauda tiek aizdota tuviem radiniekiem, draugiem vai kaimiņiem, nenoslēdzot aizdevuma līgumu vai nepiefiksējot naudas nodošanas faktu. Iemesls, pēc Ā. Kraukļa domām, ir cilvēciskā nevēlēšanās prasīt tuvam radiniekam parakstīt aizdevuma līgumu, aizdevuma apliecinājumu vai vismaz naudas nodošanas aktu, tā tuviniekam parādot neuzticēšanos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Zaudējot ABLV Bank, mēs zaudējam labākos

Sandris Točs, speciāli DB, 14.06.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Tieši Gaida Bērziņa laikā tika uzbūvēta šī «administratoru pūlu» sistēma, radās šīs administratoru apvienības, kas garantēja, ka parādnieks var tikt pie «pareizā» administratora, kas akceptēs kaut kādas «kreisās» ārpusbilances saistības, kas palielinās kopējo parādu un līdz ar to samazinās bankas iespējas saņemt atpakaļ savu naudu,» saka AS West Kredit valdes priekšsēdētājs Sergejs Maļikovs

Pēc notikušās advokāta Mārtiņa Bunkus slepkavības no visām pusēm tagad dzirdam stāstus, kas sākas apmēram tā «advokātu aprindās visi sen jau zināja». Varbūt jūs arī varat pastāstīt, ko «visi sen jau zina» jūsu aprindās?

Pastāstīšu kaut ko tādu, ko jūs neatradīsiet ne Google, ne Delfi, ne pietiek.com. Kreditēšanas nozarē darbojos apmēram no 1998.gada. Bet kāpēc es ar to vispār sāku nodarboties? Tāpēc, ka es pirms tam lielu naudu pazaudēju Capital Bank. Krievijas 1998.gada krīze skāra arī vairākas Latvijas bankas – bankrotēja Rīgas komercbanka un arī Capital Bank, kas atradās Brīvības ielā. Tad es pazaudēju 1 miljonu dolāru, kas tolaik bija ļoti daudz un arī tagad nav maz. Un zināt, kas bija bankas administrators? Jūs gan jau tajā laikā noteikti nebijāt dzirdējuši pat tādus vārdus kā «administrācija» un «likvidācija». Bankas likvidators tātad bija Ilmārs Krūms. Un zināt, kas viņam palīdzēja, skraidīja un pienesa papīrus? Gaidis Bērziņš un Lauris Liepa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc Db.lv publikācijas par Aizkraukles bankas darba attiecību kārtošanu ar jauno māmiņu Lieni Sālījumu, kurai darba devējs nav vēlējies izmaksāt kompensāciju par darba zaudēšanu, Db.lv vērsušies vēl vairāki bankas bijušie darbinieki.

Pēc bērna kopšanas atvaļinājuma darbu Aizkraukles bankā zaudējusi arī Lienes Sālījumas bijusī kolēģe Laura Žurova, kura Db.lv pastāstīja, ka, atgriežoties no bērna kopšanas atvaļinājuma, viņai piedāvāts parakstīt vienošanos par aiziešanu no darba. L. Žurova noskaidrojusi, ka, lai saņemtu normāla apmēra bezdarbnieku pabalstu, viņai no bijušā darba devēja Aizkraukles bankas ir jāsaņem vismaz kompensācija par darba zaudēšanu.

Iepriekš Aizkraukles bankas Personāla nodaļas vadītāja Dace Rūķīte-Kariņa Db.lv skaidroja, ka gadījumos, kad Aizkraukles bankai ir nepieciešams pārtraukt darba attiecības ar kādu darbinieku, vienmēr darbiniekam tiek piedāvāts attiecības pārtraukt pēc pušu vienošanās, izmaksājot ievērojami lielākas kompensācijas nekā darbinieks saņemtu likumā noteiktajā darbinieku skaita samazināšanas gadījumā. «To var apliecināt ikviens mūsu bijušais darbinieks,» norādīja D. Rūķīte-Kariņa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Turēsies pie piedāvājuma šogad atdot piekto daļu Parex bankas sindicētā kredīta

Madara Fridrihsone, Db, 17.02.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība atbalsta Parex bankas valdes priekšsēdētāja Nila Melngaiļa piedāvāto Parex bankas sindicētā kredīta atdošanas grafiku, kas paredz, ka šogad bankas kreditoriem tiks atdoti 20 % no kopumā 775 milj. eiro lielā sindicētā kredīta. Šonedēļ kreditoriem tikšot pārskaitīti uzkrātie kredītprocenti – aptuveni 3 milj. eiro.

Tiesa, kā pēc valdības slēgtās sēdes žurnālistiem atzina N. Melngailis, pagaidām vienošanās ar sindicētā kredīta devējiem vēl nav panākta, taču, viņaprāt, vienoties noteikti izdosies. "Pricipā jau no pagājušā gada novembra, kad Parex banka pārgāja valsts īpašumā, sindikāts varēja pieprasīt kredīta atdošanu, bet tas nav noticis," savu pārliecību pamato pašreizējais Parex bankas valdes priekšsēdētājs.

Premjers Ivars Godmanis informē, ka šodien valdība pieņēmusi lēmumu atbalstīt N. Melngaiļa piedāvāto sindicētā kredīta atdošanas grafiku, saskaņā ar kuru šogad Parex kreditoriem tiks atmaksāti 20 % no kredīta summas, kā arī izsniegt valsts garantijas, ka nākamgad Parex atdos vēl 30 % no sindicētā kredīta summas, bet 2010. gadā – atlikušo daļu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizkraukles banka šogad janvārī strādājusi ar peļņu 0.9 miljonu latu apjomā, kas ir 2.4 reizes mazāka nekā pērn janvārī, kad bija nopelnīti 2.21 miljons latu.

Bankas kapitāla pietiekamība janvāra beigās bija 16.07 % (prasība 8%), bet likviditāte – 43,05 % (prasība 30 %).

Janvārī Aizkraukles banka izvietoja depozītā pie sindicētā aizdevuma organizētāja – DZ Bank AG (Vācija) visu februārī atmaksājamā sindicētā aizdevuma summu 70 miljoni EUR apmērā. Noguldītā summa tiks izmantota kredīta dzēšanai 10.februārī – saskaņā ar līgumā paredzēto termiņu.

Aizkraukles bankas lielākie akcionāri ir Oļegs Fiļs — 47.04 % akciju, Ernests Bernis un Nika Berne — 47.04 % akciju. Aizkraukles bankas mērķis ir kļūt par vadošo neatkarīgo privāto banku Austrumeiropā, kura piedāvā saviem klientiem individuālā pakalpojumā apvienotu uzņēmumu apkalpošanu, turīgu privātpersonu apkalpošanu, aktīvu pārvaldi un konsultācijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kredītlīgumi joprojām ir ļoti netaisnīgi un bargi

Ieva Mārtiņa, Db, 21.02.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizņēmējam neapdomīgi parakstot līgumu, 150 Ls kredīts nedaudz vairāk kā gada laikā pārtapis par vairāku tūkstošu latu saistībām.

Tiesāsies

Vairums kompāniju mainījušas lielu daļu līgumu nosacījumu, t.sk., krietni samazinot soda procentus, tomēr par daļu no jautājumiem finansētāji nolēmuši tiesāties. "Mūsu lēmumi attiecībā uz bankām visi tiek pārsūdzēti. Nepārsūdz dažas nebanku iestādes. Ir 1.instances tiesas spriedums par 1 lietu, bet tas nav stājies spēkā, jo pārsūdzēts," atzina PTAC direktore Baiba Vītoliņa, norādot, ka PTAC lēmumi ir jāizpilda pat tad, ja ir pārsūdzēti, līdz ar to, ja ir situācija, ka aizdevējs mūsu lēmumu nepilda, par to vajag informēt PTAC.

Šobrīd PTAC nodarbojas ar izpildes kontroli vairākām bankām. "Bankas pēc mūsu aicinājuma līguma noteikumus īsti mainīt negrib. Vienīgais, ko piekrita izņemt - bija noteikums par kompensāciju kredīta ātrākas atmaksas gadījumā, bet tas nav īpašs sasniegums, jo tā vietā bankas piemēro komisijas maksu, ko Patērētāju tiesību aizsardzības likums (PTAL) neaizliedz," tā B. Vītoliņa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizkraukles banka nolēmusi nedaudz mīkstināt šogad klientiem izvirzītās prasības attiecībā uz informācijas sniegšanu bankai, tostarp pagarinot noteiktos termiņus.

Aizkraukles bankas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs Ilmārs Jargans Db paziņoja, ka tuvākajās dienās Aizkraukles bankas klienti saņems vēstules par termiņu pagarinājumu informācijas iesniegšanai.

Kā zināms, 19.janvārī Aizkraukles banka klientiem izsūtīja vēstules ar lūgumu sniegt bankai ziņas, kas nepieciešamas informācijas aktualizēšanai par kredīta ņēmējiem.

Bankai, pildot likuma burtu (Kredītiestāžu likuma 52.pants), ir pienākums pēc kredīta izsniegšanas pastāvīgi pārbaudīt un dokumentēt kredīta ņēmēja spēju pildīt līgumā noteiktās saistības. Šī informācija savukārt bankai došot iespēju problēmu gadījumos savlaicīgi palīdzēt klientam pieņemt pareizo lēmumu. Turklāt daudzi kredīti ir izsniegti laikā no 2005. līdz 2007. gadam, un pa šo laiku situācija var būt ļoti mainījusies.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien panāktā vienošanās par a/s Parex banka sindicētā kredīta atmaksas jauno grafiku ir būtisks priekšnoteikums bankas pilnvērtīgas darbības atsākšanai. „Rīt mēs varam sākt jaunu dzīvi,” intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam 100. pants teica Parex bankas valdes priekšsēdētājs Nils Melngailis.

Jau vēstīts, ka 19. martā Parex banka atmaksāja sindicētā kredīta devējiem 30 % no kopējās aizdevuma summas jeb 232.5 milj. eiro, kā arī vienojās par atlikušās pamatsummas atmaksas grafiku, kas paredz 40 % no kopējā kredīta atmaksāt 2010. gada februārī, bet atlikušos 30 % - 2011. gadā. Sindicētā kredīta atmaksai izmantots no Valsts kases ņemts aizdevums.

„Šobrīd situācija ir daudz labāka nekā pagājušā gada novembrī, kad nebija skaidrs, vai no bankas vispār būs iespējams kaut ko saņemt,” tā N.Melgailis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautisko aizdevēju iebildumu dēļ Parex bankai nāksies meklēt citus veidus, kā nokārtot kārtējo 164 miljonu latu sindicētā kredīta maksājumu.

Kārtējā sindicētā kredīta atmaksai Parex bankai patlaban ir nepieciešams nodrošināt vēl salīdzinoši nelielu daļu no kopējās atdodamās summas, un viens no izskatītajiem variantiem bijis līdzekļu piesaistīšana no AS Citadele banka, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija.

Šāds iespējamais variants gan nav guvis aizdevēju pārskata misijas atbalstu, jo Citadeles pārdošanas kontekstā jaunu kredītsaistību uzņemšanās nebūtu atbalstāma. Aizdevēju iebildumu dēļ nu tiekot meklēti citi ceļi, kā nodrošināt nepieciešamos līdzekļus kredīta maksājumam.

Neoficiāli izskanējis, ka vēl viens no apspriestajiem variantiem ir finansējuma piesaiste no Latvijas Bankas, tiesa, šādā gadījumā gan nav skaidrības par iespējamā kredīta nodrošinājumu. Tāpat saistību nokārtošanai varētu tikt piesaistīti Valsts kases līdzekļi, kas savukārt varētu izraisīt papildu negatīvu rezonansi sabiedrībā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai nodrošinātu, ka Parex banka ir atbilstoši kapitalizēta un var saņemt valsts galvojumu, Parex bankas pamatkapitālā un subordinētajā kapitālā kopsummā jāiegulda no 195 milj. Ls līdz 248 milj. Ls.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija valdībai ierosinājusi Parex bankas kapitālu palielināt, nepiesaistot papildu finansējumu, bet pārformējot daļu no šobrīd Parex bankā jau noguldītajiem līdzekļiem, liecina Db rīcībā esošā informācija.

Db jau vēstījis, ka otrdien Ministru kabinets nolēma Parex bankai izsniegt valsts galvojumu, kas nepieciešams, sindicētā kredīta restrukturizēšanai. Valdība atbalsta Parex bankas priekšlikumu, saskaņā ar kuru šogad sindicētā kredīta devējiem varētu tikt atdoti 20 % jeb 155 milj. eiro no kopumā 775 milj. eiro lielā sindicētā kredīta.

Saskaņā ar šo piedāvājumu, atlikušo sindicētā kredīta daļu Parex banka saviem kreditoriem varētu atdot 2010. un 2011. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizkraukles banka ir izvietojusi depozītu pie sindicētā aizdevuma organizētāja DZ Bank AG (Vācija) visas sindicētā aizdevuma summas 70 miljonu eiro (49 miljonu latu) apmērā, informēja bankas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs Ilmārs Jargans.

Līdzīgā veidā Aizkraukles banka atbilstoši līgumā paredzētajiem noteikumiem plāno atmaksāt arī otru sindicēto aizdevumu 85 miljonu eiro (59.5 miljoni latu) apmērā, kura atmaksas termiņš ir jūlijs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Latvijas Banka neļauj Parex izmantot uzkrātās rezerves sindicētā kredīta atmaksai

Līva Melbārzde, 21.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Banka uzskata, ka Parex bankai obligāto rezervju norma tomēr jāpilda, līdz ar to Parex banka nevarēs izmantot obligāto rezervju līdzekļus sindicētā kredīta atmaksai.

Tāda ir Latvijas Bankas atbilde uz Parex bankas lūgumu, atbrīvot banku no obligāto rezervju prasību izpildes. «Parex banka ir kredītiestāde, kam ir bankas licence, - tā joprojām ir spēkā. Atbilstoši likumam, visām kredītiestādēm ir jānodrošina obligāto rezervju izpilde. Kopš restrukturizācijas Parex banka obligāto rezervju prasības ir pildījusi, tās neapšaubot, un kā licencētai bankai tai saskaņā ar likumu ir jāturpina šīs prasības pildīt, » Db.lv sacīja Latvijas Bankas preses sekretārs Mārtiņš Grāvītis. Viņš norāda, ka, nespējot pildīt tai noteikto uzdevumu – savlaicīgi nodrošināt bankas līgumsaistību izpildi pret sindicēta kredīta izsniedzējiem, Parex bankas vadība pēdējā brīdī pauž vēlmi pārkāpt likuma prasības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biežāk uzdotie jautājumi

Latvijas Banka / eiro.lv, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad Latvijā ieviesīs eiro?

Oficiālais eiro ieviešanas mērķa datums ir 2014. gada 1. janvāris. Šobrīd Latvijas valsts iestādes veic visus sagatavošanās darbus, kas nepieciešami eiro ieviešanas nodrošināšanai, un tā ieteicams rīkoties arī uzņēmējiem.

Kā naudas maiņu padarīt sev vieglāku un ērtāku?

Visērtākais veids - bezskaidras naudas maiņa. Tādēļ vēl pirms eiro ieviešanas ieteicams latu skaidrās naudas uzkrājumus pārskaitīt bankas kontā. Visa latu kontos noguldītā vai uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.

Vai saistībā ar latu nomaiņu pret eiro ir sagaidāma cenu celšanās?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītajā nedēļā vienu no lielākajām komercķīlām reģistrējusi bioenerģijas projekta īstenotāja SIA Bio Future – vairāk nekā 3,36 miljoni latu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saistībā ar epidemioloģisko situāciju SIA "Aizkraukles slimnīca", paplašinoties Covid-19 saslimstībai darbinieku vidū, uz laiku slēgta Aizkraukles slimnīca.

Iestādē pārtrauktas pacientu konsultācijas klātienē. Slēgta Aprūpes nodaļa, Uzņemšanas nodaļa, diagnostiskie kabineti un laboratorija. Darbu poliklīnikā turpina tikai ģimenes ārstu prakses un SIA "Doo" zobārstniecības kabinets.

Sākotnēji Aizkraukles slimnīcā pozitīvs Covid-19 tests tika konstatēts kādai slimniecei, kurai tas veikts, gatavojoties viņu pārvest uz pansionātu. Nekavējoties veicot Covid-19 testu Dienas aprūpes nodaļas pacientiem un personālam, pozitīvs tests bija vēl pieciem pacientiem un diviem medicīnas personāla darbiniekiem.

Pēc domē paustā, slimnīcā veikti paaugstinātas drošības pasākumi un, sazinoties ar atbildīgajiem dienestiem un ņemot vērā to, ka pacientu stāvoklis nebija smags, viņus tika nolemts ārstēt Aizkraukles slimnīcā. Savukārt pārējie Covid-19 negatīvie pacienti jau līdz 5.novembrim no slimnīcas tika izrakstīti, paskaidrojot tuviniekiem esošo situāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parex bankas pārņemšanas laikā informācija par klientiem un viņu kontiem Parex bankā nokļuva Aizkraukles bankas rīcībā, var secināt no Valsts kontroles revīzijas ziņojuma.

Zvērinātu advokāta biroja Eversheds Bitāns veiktajā Legal Due diligence (padziļinātā izpēte) minēts, ka informācija, kas uzskatāma par komercnoslēpumu, nonākusi a/s Aizkraukles banka rīcībā. Saskaņā ar revīzijas tekstu, toreiz finanšu ministrs uzdeva Privatizācijas aģentūrai iesniegt izskatīšanai lēmuma projektu par prasības sagatavošanu pret bijušajiem Parex akcionāriem ar nepieciešamo rīcību.

DB jau vēstīja, ka šī gada pavasarī Aizkraukles banka uzrunājusi fiziskas personas, kas ir gan privātpersonas, gan juridisku personu pārstāvji, kuriem ir konti Parex bankā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Neesam saņēmuši no Latvijas Bankas nevienu oficiālu dokumentu, kas apliecinātu Latvijas Bankas šodien izplatīto informāciju. Esmu šokēts, ka Latvijas centrālā banka atļaujas paust publiskus apgalvojumus par kādas kredītiestādes it kā nespēju pildīt savas līgumsaistības, jo īpaši, pirms ir iestājies šo saistību izpildes termiņš!»

Tā saistībā ar Latvijas Centrālās bankas paziņojumu par to, ka Parex bankai obligāto rezervju norma tomēr jāpilda, līdz ar to Parex banka nevarēs izmantot obligāto rezervju līdzekļus sindicētā kredīta atmaksai, izteicies Kristofers Gviljams, Parex bankas valdes priekšsēdētājs

«Ar šādu precedentu neesmu sastapies nevienā pasaules valstī. Jebkurš finansists saprot šādu nepārdomātu un bezatbildīgu paziņojumu tālejošās sekas. Dziļu neizpratni rada arī Latvijas Bankas paziņojuma saturs un mērķis, jo jau vakar, 20. aprīlī, mēs saņēmām Parex bankas naudas līdzekļus, kas līdz šim tika turēti centrālās bankas kontā,» norāda Gviljams.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušās nedēļas beigās vairāki tūkstoši kredītņēmēju, kuri aizdevumus noformējuši Aizkraukles bankā, saņēmuši vēstuli no bankas, kurā pieprasīti vairāki dokumenti - izziņas par ģimenes finanšu stāvokli, pārskats par kredīta izlietojumu utt.

"Šādi rīkojoties, beigās var nokļūt pie kaudzes maksātnespējīgo klientu," tā Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) direktore Baiba Vītoliņa vērtē Aizkraukles bankas rīcību. B.Vītoliņa iesaka nekādas vienošanās neparakstīt, bet gan apsvērt iespēju vērsties ar kolektīvu sūdzību. B.Vītoliņa atklāj, ka patlaban PTAC izskata vairākus iesniegumus tieši no Aizkraukles bankas klientiem. Latvijas kredītņēmēju apvienības konsultants Aivars Rudi domā, ka bankas prasība iesniegt vairākus papildu dokumentus ir veids, kā atrast ieganstus likmes paaugstināšanai. Viņaprāt, banka šajā gadījumā nodarbojas ar "šantāžu likumiskos ietvaros" un tās mērķis ir "gūt maksimālu peļņu maksimāli īsā laikā".

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Parex banka atmaksājusi 164 miljonu latu sindicēto kredītu bez valsts naudas piesaistes

Sandra Dieziņa, 03.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parex banka veikusi starptautiskā sindicētā kredīta pēdējo maksājumu 164 miljonu latu apmērā.

Maksājums ir veikts no bankas pašas resursiem, nepiesaistot valsts budžeta līdzekļus, informē kompānija. Līdz ar to ir nosargāts valsts budžets un pilnībā nokārtotas Parex bankas prioritārās un būtiskās saistības.

«Ņemot vērā šā brīža sarežģīto fiskālo situāciju valstī un smagos politiskos lēmumus, kas valdībai ir jāpieņem saistībā ar budžeta konsolidāciju, esmu tiešām gandarīts par bankas jaunās komandas panākumiem. Mums ir izdevies pilnībā norēķināties ar sindicētā kredīta aizdevējiem, tādējādi atslogojot valsts budžetu un nodokļu maksātājus no 164 miljonu latu saistībām,» komentē Parex bankas valdes priekšsēdētājs Kristofers Gviljams.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Melngailis: Nekas neliecina, ka Parex sindicētais kredīts būtu jāatdod nekavējoties

, 16.02.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Neuzskatu, ka sindicētā kredīta devēji Parex bankai prasīs uzreiz atdot visu parādu, taču neparedzu arī iespēju, ka Parex banka varētu parādu neatdot,» to intervijā Latvijas Radio norādīja Parex bankas prezidents Nils Melngailis.

«Būtībā jau tajā brīdī, kad valsts pārņēma Parex banku, sindicētā kredīta devēji varēja pieprasīt atdot visu aizdoto summu. Viņi to nedarīja, jo pretējā gadījumā banka būtu kļuvusi maksātnespējīga. Tas nav viņu interesēs, viņiem ir pietiekami liels iegansts vienoties ar mums, jo pretējā gadījumā naudas atgūšana varētu būt problemātiska,» tā N. Melngailis. Viņš piebilda, ka nekas pašlaik arī neliecina par to, ka sindicētais kredīts varētu tikt atprasīts pirms termiņa. N. Melngailis arī paziņoja, ka sarunām ar sindicētā kredīta devējiem ir noslēgts līgums arī ar investīciju fondu Blackstone, lai uzlabotu Parex kredītnosacījumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Parex sindicētā kredīta atmaksai savākusi 80 miljonus latu

Ieva Mārtiņa, 01.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parex banka līdz šā gada februāra beigām bija akumulējusi 80 miljonu latu sindicētā kredīta atmaksai 2011. gada maijā.

Tādējādi tai vēl nepieciešami 83 miljoni latu, jo kopējā sindicētā kredīta summa veido 163 miljonus latu. Bankas vadība gada pārskatā norāda, ka 2011. gada pirmajā pusgadā Parex bankas prioritāte ir sindicētā kredīta atmaksa bez valsts atbalsta, un tas ir būtisks izaicinājums bankas vadībai un darbiniekiem.

Sindicētā kredīta atmaksai Parex banka līdzīgi kā iepriekš, arī 2011. gadā nepieciešamos līdzekļus plāno atgūt no sekmīgas kredītu restrukturizācijas un vērtspapīru pārdošanas, neveicot aktīvu neizdevīgus piespiedu pārdošanas darījumus.

Saskaņā ar 2009. gada martā panākto vienošanos ar sindicēto kredītu devējiem, Parex banka ir atmaksājusi jau 70 % no kopējās kredīta summas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien, 15. jūlijā, Hipotēku bankas valdes priekšsēdētājs Inesis Feiferis un Aizkraukles bankas valdes priekšsēdētāja vietnieks Oļegs Fiļs paraksta abu banku vienošanos par mazo un vidējo uzņēmumu kreditēšanas programmas realizēšanu.

Vienošanās paredz, ka Aizkraukles banka īstenos Mazo un vidējo uzņēmumu kreditēšanas programmu. Savukārt, Hipotēku banka nodrošinās Aizkraukles banku ar programmas realizēšanai nepieciešamajiem līdzekļiem. Šobrīd programmas ietvaros apgūstamā summa ir 10 miljoni eiro.

Programmas ietvaros Aizkraukles Banka aizdevumus izsniegs Latvijā reģistrētiem un jaundibināmiem uzņēmumiem investīciju un apgrozāmo līdzekļu finansēšanai. Apgrozāmie līdzekļi var tikt finansēti, nepārsniedzot 40% no visu investīciju izmaksām. Līgums paredz, ka aizdevums vienam aizņēmējam nevar pārsniegt vienu miljonu eiro, kā arī rindu darbības jomu, uz kurām programma nav attiecināma, t.sk. operācijas ar nekustamajiem īpašumiem – aizdevums īpašuma iegādei vai celtniecībai ar mērķi to pārdot.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizkraukles banka pilnībā dzēsusi atlikušo sindicēto aizdevumu 85 miljonu eiro apmērā, liecina bankas paziņojums.

Jau maija sākumā banka izvietoja depozītu 50 miljonu eiro apmērā DZ Bank AG, kura bija viena no sindicētā aizdevuma organizētājiem.

Līdz ar to visas saistības, kas bankai ir bijušas sindicēto aizdevumu ietvaros, ir dzēstas, un jauni sindicētie aizņēmumi netiek plānoti. Šī gada februārī banka dzēsa arī iepriekšējo sindicēto kredītu 70 miljonu eiro apmērā.

Banka līgumu par sindicētā kredīta saņemšanu 85 miljonu eiro apmērā parakstīja 2008. gada 8. jūlijā, to organizēja četras Eiropas bankas Bayern LB, DZ Bank, HSH Nordbank un RZB. Saskaņā ar līgumā paredzētajiem nosacījumiem, kredīts bija jādzēš šā gada 7. jūlijā, taču bankas vadība pieņēma lēmumu kredītu dzēst īsi pirms termiņa, jo sindicētā kredīta pirmstermiņa dzēšana ļauj ietaupīt izmaksas, kas saistītas ar obligāto rezervju uzturēšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru