Citas ziņas

Akciju komercbanka Baltikums atvērusi pārstāvniecību Kazahstānā

, 14.05.2008

Jaunākais izdevums

AS Akciju komercbanka Baltikums ir atvērusi pārstāvniecību Almati, kas ir kļuvusi par bankas izveidotā starptautiskā tīkla pirmo pārstāvniecību, liecina informācija Oficiālā obligātās informācijas centralizētā glabāšanas sistēmā (ORICGS).

Starptautisko reģionālo biroju un pārstāvniecību tīkla paplašināšana ir viens no AS Akciju komercbanka Baltikums stratēģiskajiem uzdevumiem.

AS Akciju komercbanka Baltikums uzskata, ka Centrālās Āzijas reģionam ir milzīgs attīstības potenciāls. Starp Latviju un Kazahstānu pastāvīgi paplašinās darījumu sakari un palielinās darījumu aktivitāte tranzīta jomā.

Bankai ir meitas uzņēmumi, kas pārstāv tās intereses, Maskavā un Sanktpēterburgā (Krievija), Kijevā (Ukraina).

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Par Latvijas uzņēmēju iespējām un neiespējām Kazahstānā

Alberts Sarkanis, Latvijas vēstnieks Kazahstānā, 24.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kazahstāna ir viena no visstraujāk attīstītām valstīm Centrālāzijā. Tanī pašā laikā valsts ģeogrāfiskais stāvoklis (kontinentāla valsts, tālu no lieliem pasaules tirgiem) jau nosaka, ka tā nav tradicionāla tirdzniecības nācija.

Der zināt, ka vārds kazahs senturku valodā nozīmē brīvs un neatkarīgs nomads. Latvijas uzņēmējiem, kas nu jau vairāk pieraduši pie skandināvu uzņēmējdarbības modeļa, vajadzētu atcerēties, ka Kazahstāna ir Āzijas valsts un tā jau ir «smalka lieta». Lai arī tiek reklamēts Zīda Ceļš, taču pagātnes romantikas te ir daudz vairāk nekā īstenībā. Pašlaik apkārt Zīda Ceļam tomēr ir valstis ar vēl joprojām sliktu transporta infrastruktūru un nedrošiem ekonomiskās attīstības rādītājiem. Bet Kazahstāna vairs nav gluži nabagais brālis, kas izmisīgi gaida palīdzību no bagāta onkuļa. Salīdzinājumam var minēt, ka 1999.gadā IKP uz vienu iedzīvotāju bija 1 138 $, bet 2009.gadā jau 9 340 $. Tas dabiski rada lielāku nacionālo pašapziņu un kritiskāku attieksmi pret ārzemnieku piedāvājumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

FKTK pieprasījusi informāciju no Austrijas uzrauga par Vienna Insurance Group

LETA, 14.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vērtējot apdrošināšanas uzņēmuma Vienna Insurance Group ieceri iegādāties apdrošināšanas AS Baltikums, Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) pieprasījusi informāciju no Austrijas uzrauga par Vienna Insurance Group, lai pārliecinātos par uzņēmuma brīvā kapitāla pietiekamību, finansiālo stabilitāti un plānotās līdzdalības iegūšanas finansiālo pamatotību.

Pēc tam FKTK varēs lemt par atļaujas sniegšanu Vienna Insurance Group iegūt būtisku līdzdalību apdrošināšanas sabiedrībā Baltikums, informēja FKTK pārstāve Elīna Avotiņa.

Lēmums FKTK jāpieņem 60 darba dienu laikā no paziņojuma saņemšanas dienas. Paziņojumu par Vienna Insurance Group plānu iegādāties apdrošinātāju Baltikums FKTK saņēma 20.augustā.

Kā ziņots, jūlija beigās Vienna Insurance Group noslēdza līgumu par apdrošinātāja Baltikums 100% kapitāla daļu iegādi.

"Baltikums" ir nedzīvības apdrošināšanas sabiedrība, kam pašlaik ir 8% tirgus daļa. Tādējādi uzņēmums Latvijas apdrošināšanas tirgū ierindojas 6.vietā. Apdrošināšanas sabiedrībai ir filiāles arī Lietuvā un Igaunijā. 2014.gadā uzņēmums noslēdzis līgumus par apdrošināšanas prēmijām vairāk nekā 20 miljonu eiro apmērā. Baltikums pērn strādāja ar 743 057 eiro peļņu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Papildināta - Likvidēs Baltikums Asset Management

Žanete Hāka, 12.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltikums Bank valde ir apstiprinājusi lēmumu likvidēt investīciju pārvaldības uzņēmumu Baltikums Asset Management (BAM), liecina paziņojums NASDAQ OMX Riga biržā.

Tas ir saistīts ar investīciju biznesa restrukturizāciju un kopējo holdinga izdevumu samazināšanu.

Uzņēmumu 2006. gada jūlijā nodibināja Baltikums Bank, kas bija vienīgā akciju turētāja. Iesniegums aktīvu pārvaldības licences anulēšanai tika nosūtīts Finanšu tirgus un kapitāla komisijai. BAM likvidācijas process ilgs sešus mēnešus likumā noteiktajā kārtībā.

Kā skaidro Baltikums Bank pārstāvis Uldis Zandars, pēdējā gada laikā visi Baltikums Asset Management klientu aktīvi tika pārvesti Baltikums Bank trasta pārvaldīšanā.

Baltikums Bank grupā ietilpst Baltikums Bank AS, Baltikums Luxembourg S.A., BB Broker Systems SIA, Baltikums International SIA, CityCap Service SIA, Kamaly Development UAB, ZapDvina Development SIA; Rostman Ltd. un Pils Pakalpojumi SIA. Baltikums Bank grupai ir filiāle Kiprā un biroji Maskavā, Sanktpēterburgā, Almati, Kijevā, Baku un Luksemburgā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Komercbanka Baltikums atvērusi pārstāvniecību Ukrainas galvaspilsētā Kijevā, kas ir kļuvusi par bankas izveidotā starptautiskā tīkla otro pārstāvniecību.

Ukraina vēl jo vairāk ir pievilcīga bankai, kuras viens no darbības pamata virzieniem ir starptautiskās tirdzniecības eksporta un importa darījumu nodrošināšana, jūras uzņēmējdarbības finansēšana. Tāpat banka piedāvās piedāvājumus privātkapitāla un aktīvu trasta pārvaldības (private banking un wealth management) pakalpojumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neiesaistīšanās aktīvā mājokļu kreditēšanā iepriekšējos gados Komercbankai Baltikums ļāvusi 2008. gadu pabeigt ar peļņu 3.66 miljonu latu apjomā, kas ir par 83 % lielāka nekā pirms gada.

"Šādi rezultāti 2008. finanšu gadā, kad pasauli un Latviju plosa nebijusi krīze un nestabilitāte, ir iespējami, pateicoties labi izstrādātajai bankas darbības. Komercbanka Baltikums ir viena no nedaudzajām Latvijas bankām, kas konsekventi darbojas izvēlētajā nišā. Tā tika izvēlēta, jau dibinot banku 2001. gadā. Bankas pamatdarbības virziens ir starptautiskās tirdzniecības un jūras pārvadājumu uzņēmējdarbības finansēšana, kā arī turīgu privātpersonu apkalpošana. Šāda stratēģija, kā arī konservatīva pieeja risku pārvaldībai nodrošina bankai labus peļņas rādītājus un sniedz drošības sajūtu šajos smagajos laikos," skaidroja Komercbankas Baltikums valdes priekšsēdētājs Aldis Reims.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apdrošināšanas uzņēmuma Baltikums AAS akciju paketi ir iegādājusies Austrijas apdrošināšanas sabiedrība Vienna Insurance Group AG (VIG), informē kompānija.

AAS Baltikums ir dibināta 1998. gadā, lielākie tās akciju turētāji ir BBG AS (80%) un Baltikums Bank AS (19%). Tā ir viena no pirmajām apdrošināšanas sabiedrībām Latvijā, nodrošinot nedzīvības apdrošināšanas pakalpojumus Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un aizņemot 8% vietējā tirgū. Šobrīd sabiedrības 250 darbinieki strādā 38 Latvijas pilsētās, kā arī Viļņā.

«Mums ir plašs aģentu un brokeru tīkls, labi attīstīti produktu pārdošanas kanāli, stabils kolektīvs un pieredzējuši ilggadēji speciālisti. Aizvadīto 2014. gadu uzņēmums noslēdza ar vairāk nekā 20 milj. EUR parakstīto bruto prēmiju apmēru,» uzņēmumu raksturo Baltikums AAS valdes priekšsēdētājs Eduards Reinicāns. «Esmu pārliecināts, ka Baltikums AAS iekļaušanās pieredzes bagātajā VIG grupā pavērs mums jaunas attīstības iespējas un nodrošinās starptautisku pieredzi ikvienam tās darbiniekam. VIG plāno aktīvi izmantot vietējo speciālistu zināšanas un pieredzi. Nekādas izmaiņas neskars mūsu klientus, visas līdz šim brīdim noslēgtās apdrošināšanas polises paliek spēkā,» komentē Eduards Reinicāns.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Konkurences padome vērtēs Vienna Insurance Group un AAS Baltikums apvienošanos

Žanete Hāka, 14.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome (KP) saņēmusi ziņojumu par apvienošanos, kuras ietvaros Vienna Insurance Group AG Wiener Versicherung Gruppe (Compensa Life Vienna Insurance Group SE Latvijas filiāle, Compensa TU S.A. Vienna Insurance Group Latvijas filiāle un SIA Compensa Services) iegūst izšķirošu ietekmi pār AAS Baltikums, informē KP.

Lēmums par apvienošanās atļaušanu, aizliegšanu vai atļaušanu ar saistošiem noteikumiem KP jāpieņem viena mēneša laikā no ziņojuma saņemšanas dienas. Savukārt, ja lietā nepieciešama padziļināta papildu izpēte, lēmuma pieņemšanas termiņš var tikt pagarināts līdz četriem mēnešiem no ziņojuma saņemšanas dienas.

Uzņēmumi, kas varētu sniegt būtisku un pamatotu viedokli par plānotās apvienošanās ietekmi uz tirgu un konkurenci tajā, aicināti sazināties ar KP.

Lai aizsargātu apvienošanās dalībnieku komercinformāciju par to darbības plāniem, KP mājas lapā tiek publicēti tikai apvienošanās darījumā iesaistīto uzņēmumu nosaukumi. Plašāku informāciju par apvienošanās darījuma būtību var izvēlēties sniegt paši apvienošanās dalībnieki.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Baltikums Banka izpērk savas obligācijas

, 13.07.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltikums Banka pēc savas iniciatīvas pakāpeniski turpina izpirkt no finanšu

tirgus bankas iepriekš emitētās publiskās obligācijas.

Banka NASDAQ OMX Riga biržai paziņojusi, ka šobrīd publiskā apgrozībā atrodas un fondu biržā NASDAQ OMX Riga kotētas Baltikums Bankas trešās emisijas obligācijas par 10 miljoniem eiro, bet 10. jūlijā trešās emisijas izpirkto obligāciju kopējais apjoms bija 3.79 miljoni eiro (37.9 % no emisijas).

Izpērkot obligācijas, bankas obligācijās līdzekļus ieguldījušajiem investoriem ir iespēja, nesagaidot obligāciju dzēšanas termiņus, pārdot bankai pie viņiem esošās Baltikums Bankas obligācijas par tirgus cenu. Bankas ieinteresētība pašas obligāciju izpirkšanā ir saistīta ar vairākiem faktoriem, tostarp Baltikums Bankai ir nozīmīgs brīvu naudas resursu apjoms. Tāpat banka secina, ka tirgū šīs obligācijas tiek tirgotas ar ievērojamu diskontu pret nominālu, tāpēc Baltikums Banka pirms termiņa izpērk obligācijas un tādā veidā minimizē savus procentu izdevumus. Banka arī uzskata, ka, nodrošinot tirgū likviditāti savām obligācijām, tā sekmē labu darījumu attiecību uzturēšanu ar investoriem gan šobrīd, gan nākotnē. Pēc bankas domām, tas ir ļoti svarīgi īpaši tagad, kad tirgos ir vērojama zināma nestabilitāte un nervozitāte.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kapitāla tirgus Latvijā – trešajā desmitgadē, bet joprojām vājš. Vai ir alternatīvas?

Latvijas Bankas ekonomists Egils Kaužēns, 29.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viena no svarīgām finanšu tirgus sastāvdaļām ir likvīds un efektīvs kapitāla tirgus. Ieguldījumi akcijās un obligācijās ir ilgtermiņa ieguldījumi.

Attīstīts kapitāla tirgus veicina vietējās un ārvalstu investīcijas, uzkrājumu efektīvāku izmantošanu, dodot iespēju krājējiem vairāk nopelnīt, kas īpaši aktuāli zemo procentu likmju apstākļos. Savukārt uzņēmējiem tas dažādo aizņemšanās iespējas uzņēmuma attīstības finansēšanai.

Turklāt lēmumi par investīcijām vai, tieši pretēji, lēmumi par neinvestēšanu ietekmē ne vien pašreizējo tautsaimniecības stāvokli, bet arī summējas tautsaimniecības turpmākās attīstības perspektīvā.

Kāpēc kapitāla tirgus ir tik nozīmīgs:

  1. Uzņēmumi, emitējot vērtspapīrus kapitāla tirgū, piesaista ilgtermiņa finansējumu – gan vietējo, gan ārvalstu, kas dod iespēju uzņēmumiem attīstīties un pilnveidot ražošanu vai pakalpojumu sniegšanu, diversificējot investoru loku;
  2. Mājsaimniecības un uzņēmumi var novirzīt savus uzkrājumus kapitāla tirgus vērtspapīros, kas parasti piedāvā augstāku ienesīgumu nekā noguldījumi bankās;
  3. Kapitāla tirgus dod iespēju sekot dažādu vērtspapīru procentu likmēm, kas ļauj spriest par piedāvājuma un pieprasījuma attiecību finanšu tirgū, par tirgus dalībnieku gaidām par riskiem un ekonomikas attīstību, finansēšanas nosacījumiem;
  4. Ekonomikas izaugsmes modeļos izaugsme ilgtermiņā ir atkarīga no kapitāla lieluma, un kapitāla tirgum ir būtiska loma šī kapitāla piesaistē un izvietojumā tautsaimniecībā;
  5. Labi funkcionējošs kapitāla tirgus palīdz sadalīt kapitālu pa dažādām nozarēm, uzņēmumiem tā, lai tiktu iegūts maksimāls labums tautsaimniecībā, – tiek meklēts optimums no paredzamā vērtspapīru ienākuma un riska.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Pārskatīts LIAA ekonomisko pārstāvniecību tīkls

Lelde Petrāne, 03.06.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Mainoties starptautiskajai ekonomiskajai situācijai, mainās arī uzņēmēju interese par dažādām valstīm, tādēļ, konsultējoties ar uzņēmēju organizācijām un eksportētāju asociācijas pārstāvjiem, esam pieņēmuši lēmumu, pārskatīt Latvijas ārējo ekonomisko pārstāvniecību tīklu, lai, nepalielinot kopējos budžeta izdevumus, sasniegtu labāku rezultātu," informē Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktors Kaspars Rožkalns.

LIAA veic regulāras uzņēmēju aptaujas, tostarp par eksporta mērķa valstīm. Pēdējās eksportējošo uzņēmumu aptaujas liecināja, ka būtiski mazinājusies interese par tādām tuvajām valstīm kā Lietuva un Polija, kur ilgāku laiku nebija nozīmēti mūsu pārstāvji, kā arī par Singapūru un Kazahstānu, tādēļ šajās valstīs pārstāvniecības tiks likvidētas.

Paralēli tiek meklētas iespējas, kā pārstāvēt uzņēmēju intereses Ziemeļitālijā, Milānā, kur atrodas Itālijas faktiskais ekonomiskās dzīves centrs, jo šobrīd Itālijā LIAA pārstāvis strādāja gan no Romas, gan Milānas. Savukārt lielu interesi pēdējās aptaujās uzņēmēji ir izrādījuši par Dienvidkoreju, Kanādu, Austriju un Beļģiju, kur Brisele kā ES galvaspilsēta arī ekonomiski kļūst arvien nozīmīgāka. Tādēļ sadarbībā ar Ekonomikas un Ārlietu ministrijām ir pieņemts lēmums atvērt ekonomiskās pārstāvniecības šajās valstīs. Kopumā līdz ar pārmaiņām Latvijas ārējo ekonomisko pārstāvniecību tīklā tiek likvidētas sešas ierēdņu amata vietas, bet no jauna izveidotas piecas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Komercbanka Baltikums pagājušajā gadā nopelnījusi 1,964 miljonus LVL

, 31.03.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītajā gadā Komercbankas Baltikums aktīvi pieauga par 63%, sasniedzot 97,731 milj. LVL, piesaistītie noguldījumi pieauga par 72,291 milj. LVL jeb 83%. Savukārt bankas peļņa sasniedza 1,964 milj. LVL, liecina bankas sniegtā informācija Rīgas Fondu biržā.

Komercbankas Baltikums valdes priekšsēdētājs Aldis Reims stāsta: “Pašlaik Latvijas finanšu sektorā valda zināmas nestabilitātes nojausmas, kas ir saistītas gan ar augošo inflāciju, gan ar situāciju nekustamā īpašuma tirgū, gan ar neskaidrībām par kopējo makroekonomisko situāciju un tās attīstību valstī. Šajā kontekstā Komercbankas Baltikums izvēlētā un ilgstoši īstenotā stratēģija, koncentrējoties uz starptautiski izteikti orientētu biznesa virzienu finansēšanu, ļauj bankai justies droši, neskatoties uz potenciālajiem riskiem vietējā tirgū. Mūsu mērķis nekad nav bijis piesaistīt lielu apjomu fizisko personu noguldījumus, tos savukārt izsniedzot hipotekārajos un patēriņa kredītos. Tas mūs izteikti atšķir no lielas daļas citu Latvijas banku.”

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Trasta komercbankas akcionāri nolēmuši palielināt bankas pamatkapitālu

Lelde Petrāne, 13.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Trasta komercbanka akcionāri ārkārtas sapulcē ir pieņēmuši lēmumu par bankas pamatkapitāla palielināšanu, informēja kredītiestādes pārstāve Elīna Bikuļča.

10.jūlijā notikusi ārkārtas akcionāru pilnsapulce. Akcionāri izskatīja jautājumu un pieņēma lēmumu palielināt pamatkapitālu par 15 000 000 EUR, papildu izlaižot 15 000 000 balsstiesīgu akciju ar vienas akcijas nominālvērtību un pārdošanas cenu - 1,00 EUR.

Piecpadsmitās akciju emisijas rezultātā AS Trasta komercbanka pamatkapitāls pieaugs līdz 35 641 316 EUR, kas sadalīsies 35 641 316 vārda akcijās.

Akcionāru sapulcē tika apstiprināti arī pamatkapitāla palielināšanas noteikumi un grozījumi AS Trasta komercbanka statūtos.

Šobrīd AS Trasta komercbanka apmaksātais pamatkapitāls ir 20 641 316 EUR. Pamatkapitāls sastāv no 20 641 316 vārda akcijām. Vienas akcijas nominālvērtība ir 1,00 EUR.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Vienna Insurance Group pabeidz Baltikums iegādi

Žanete Hāka, 28.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc kompetento iestāžu atļaujas saņemšanas Vienna Insurance Group pabeigusi AAS Baltikums iegādes darījumu, informē Vienna Insurance Group.

Šī gada jūlijā Vienna Insurance Group AG Wiener Versicherung Gruppe (VIG) noslēdza līgumu par apdrošināšanas akciju sabiedrības Baltikums 100 % kapitāla daļu iegādi. Līdz ar Baltikums iegādi VIG ir kļuvusi par vienu no piecām vadošajām apdrošināšanas sabiedrībām Latvijas tirgū.

Piecu gadu laikā VIG parakstīto prēmiju apjoms Baltijas valstīs vidēji gadā pieaudzis par 30%. Uzņēmums šo tirgu uzskata par īpaši pievilcīgu un tajā plāno turpināt aktīvi izvērst savu darbību.

Baltikums Latvijas nedzīvības apdrošināšanas tirgus daļa ir 8%. 2014. gadā uzņēmuma parakstīto prēmiju apjoms pārsniedza 20 miljonus eiro. Šobrīd Baltikums ir 250 darbinieki, kas strādā 26 klientu apkalpošanas centros un 19 tirdzniecības vietas visā valstī. Apdrošināšanas sabiedrībai ir arī filiāle Lietuvā. Savukārt Igaunijā AAS Baltikums apdrošināšanas pakalpojumus nodrošina ar brokeru starpniecību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Latvijas ekoloģiski tīro tehnoloģiju uzņēmumiem ir iespēja iekarot Kazahstānas tirgu

Dina Eglīte, CleanTech Latvia jeb Latvijas Tīro tehnoloģiju klastera vadītāja, 08.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kazahstānas tirgū notiekošās aktivitātes liecina, ka tas ir potenciāls un pateicīgs tirgus gan Latvijas pakalpojumu eksportam, gan Latvijā un citviet pasaulē ražoto tehnoloģiju inovācijām ūdens attīrīšanas, vides tehnoloģiju vai citās «zaļās ekonomikas» nozarēs. Ikvienam uzņēmumam Latvijā ir visas iespējas pierādīt sevi un uzsākt savu darbību šajā tirgū, ja vien ir stipra apņemšanās, finanšu līdzekļi, vēlme ieguldīt daudz darba kontaktu dibināšanā un uzņēmuma kompetences pierādīšanā. Bet ar ko īsti ir jārēķinās ikvienam Latvijas komersantam, kas skatās šīs valsts virzienā?

Ikviens zina, ka Kazahstāna ir dabas resursiem bagāta valsts ar milzīgiem naftas, ogļu un derīgo izrakteņu ieguves un pārstrādes uzņēmumiem, taču šī valsts ir mantojusi arī nozīmīgu vides piesārņojumu. Gandrīz visā valstī pastāv tīra dzeramā ūdens trūkums, dažādo smago metālu un naftas produktu piesārņojums to ieguves vietās, kā arī valsts atkritumu apsaimniekošanas sistēmu izveide ir sākumposmā. Tomēr Kazahstāna ir nospraudusi pretenciozu mērķi – līdz 2050.gadam pilnībā pāriet uz «zaļu» ekonomiku un sagatavoties pasaules mēroga izstādei EXPO 2017, kas notiks Astanā par tēmu «Nākotnes Enerģija».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā savu pārstāvniecību atvērusi Šveices viena no lielākajām privātām bankām, kas pamatā darbojas Private Banking tirgū - Clariden Leu.

Par to liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas informācija par ārvalstu banku pārstāvniecībām Latvijā.

Šī būs jau otra Šveices bankas pārstāvniecība Latvijā – pirms tam pārstāvniecību atvērusi Anlage & Privatbank, kas šobrīd vēl pieder Parex bankai. Parex Asset Management vadītājs Roberts Idelsons zināja par atvērto pārstāvniecību un lēsa, ka tādējādi Šveices banka Latvijā vēlas piesaistīt jaunus klientus. Ar Šveices bankas Clariden Leu pārstāvniecību Latvijā Db pagaidām neizdevās sazināties.

Savā mājas lapā Clariden Leu banka informē, ka tai kopumā pasaulē ir atvērtas 18 pārstāvniecības, tostarp Maskavā, Dubaijā, Singapūrā, Honkongā, Lielbritānijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

AS Akciju komercbanka Baltikums izmaksās sestā perioda obligāciju kupona procentus

, 25.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pamatojoties uz Latvijas Centrālā depozitārija noteikumu Nr. 8 Par dividenžu, procentu, pamatsummas un citu ienākumu izmaksu 5.1. punkta prasībām, informējam, ka 2008. gada 4. augustā AS Akciju komercbanka Baltikums izmaksās sestā perioda obligāciju (finanšu instrumentu ISIN kods: LV0000800407) kuponu (procentus) 200 790.00 EUR apmērā.

Vienas obligācijas izmaksājamo kuponu (procentu) apjoms ir 2.0079 EUR. Sestais procentu periods sākas 2008. gada 2.

maijā un beidzas 2008. gada 1. augustā.

Saskaņā ar AS Akciju komercbanka Baltikums emisijas noteikumiem katram procentu aprēķināšanas periodam kupona likme tiks aprēķināta, balstoties uz kupona likmes noteikšanas dienas 3 mēnešu EURIBOR likmi plus 3% gadā.

AS Akciju komercbanka Baltikums informē, ka sestā perioda obligāciju (ISINLV0000800407) kupona gada procentu likme bija 7.857% apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Uzņēmumu reģistrs atvainojas komercbankai Baltikums

, 16.10.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmumu reģistra galvenais valsts notārs Ringolds Balodis šodien nosūtījis atvainošanās vēstuli AS Akciju komercbanka BALTIKUMS par kļūdaini veikto ierakstu, uzsverot, ka reģistrā nav saņemti dokumenti par maksātnespējas procesa ierosināšanu pret banku.

Kā norādīts vēstulē, vakar, 15. oktobrī, plkst. 14.55 Rīgas reģiona komersantu un uzņēmumu reģistrācijas nodaļas valsts notāre pieņēmusi lēmumu par ieraksta izdarīšanu maksātnespējas reģistrā par AS Akciju komercbanka BALTIKUMS maksātnespējas procesa ierosināšanu.

Nekavējoties ticis konstatēts, ka lēmums ir kļūdains un pēc vienas stundas un 25 minūtēm (plkst. 16.20) valsts notāre atcēla iepriekšējo lēmumu un dzēsa izdarīto ierakstu.

Uzņēmumu reģistrs norāda, ka iepriekš minētais gadījums acīmredzot ir noticis tādēļ, ka valsts notārs datu apstrādes procesā ir kļūdījies subjekta, par kuru izdarāms ieraksts, izvēlē. Proti, 2009. gada 14. oktobrī Uzņēmumu reģistrā iesniegts AS Akciju komercbanka Baltikums pieteikums par izmaiņām kapitālsabiedrības valdes sastāvā un 2009. gada 14. oktobrī saņemts arī Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesas lēmums AS Uzņēmēju trasta kompānija maksātnespējas procesa ierosināšanu. Abi pieteikumi tika nodoti izskatīšanai un lēmuma pieņemšanai vienai valsts notārei. Uzņēmumu reģistrs uzsver, ka detalizēta izmeklēšana par valsts notāra rīcību un apstākļiem, kuros pieņemts kļūdainais, notiks dienesta izmeklēšanas gaitā atbilstoši Valsts civildienesta ierēdņu disciplināratbildības likumam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Komercbanka Baltikums saņēmusi atļauju atvērt filiāli Kiprā

, 16.09.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

a/s Akciju komercbanka Baltikums septembrī saņēmusi Kipras Centrālās Bankas atļauju atvērt filiāli Kipras uzņēmējdarbības galvaspilsētā Limasolā.

Filiāles atvēršana Kiprā ir kļuvusi par vienu no svarīgākajiem posmiem bankas starptautiskā tīkla paplašināšanā. Bankas filiāles darbība Kiprā nodrošinās tālāku bankas attīstību un servisu saviem klientiem Eiropas Savienībā, Db.lv informē Uldis Zandars, a/s Akciju komercbanka Baltikums Produktu attīstības un mārketinga pārvaldes vadītājas vietnieks.

Savā stratēģijā a/s Akciju komercbanka Baltikums orientējas uz Eiropas un starptautiskajiem klientiem, kam tiek piedāvāti private & corporate banking pakalpojumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

16.martā Trasta komercbankas klientiem sāks maksāt garantētās atlīdzības

Žanete Hāka, 11.03.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) pieņēmusi lēmumu par garantētās atlīdzības izmaksas veidu un kārtību AS Trasta komercbanka klientiem, informē FKTK.

Garantēto atlīdzību līdz 100 tūkstošiem eiro saņems visi AS Trasta komercbanka klienti, tajā skaitā, bankas Kipras filiāles klienti, kuriem ir tiesības uz šādu atlīdzību.

Garantēto atlīdzību izmaksa AS Trasta komercbanka klientiem notiks šādā kārtībā:

• Garantēto atlīdzību izmaksu veiks ASTrasta komercbanka, un pieteikumus garantēto atlīdzību izmaksai bankas klienti, sākot ar 16.martu, var iesniegt visās AS Trasta komercbanka filiālēs (Latvijā – Rīgā, Daugavpilī, Liepājā, kā arī Kiprā) darba laikā vai internetbankā, ja šāds saziņas veids ir paredzēts līgumā ar klientu;

• Garantētā atlīdzība vienam noguldītājam tiks izmaksāta vienā maksājumā;

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

FKTK iesniedz tiesā Trasta komercbanka maksātnespējas pieteikumu

Zane Atlāce - Bistere, 27.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome ir saņēmusi un izvērtējusi Trasta komercbanka likvidatora Ilmāra Krūma iesniegumu bankas maksātnespējas procesa uzsākšanai un iesniegusi to Vidzemes priekšpilsētas tiesā apstiprinājumam, vienlaicīgi lūdzot tiesu lemt par bankas maksātnespējas procesa administratora Armanda Rasas apstiprināšanu, informē FKTK.

Trasta komercbanka likvidācijas procesā ir konstatēts, ka bankas mantas (aktīvu) nepietiek visu kreditoru prasījumu pilnīgai apmierināšanai. Saskaņā ar Trasta komercbanka likvidatora sniegto informāciju 31.01.2017. bankas kopējās saistības ir 124.6 milj. eiro, tostarp kreditoru prasījuma tiesības pret banku ir 121.1 milj. EUR apmērā, bet bankas aktīvi ir 73.0 milj. EUR apmērā.

Bankas likvidācijas procesa laikā ir izdevies atgūt līdzekļus 111.9 milj. EUR apmērā. Tāpat noguldītājiem izmaksāta garantētā atlīdzība (līdz 100 000 EUR) 54.5 milj. EUR apmērā, kas pilnībā segta no bankas līdzekļiem, neizmantojot Noguldījumu garantiju fonda līdzekļus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Ja gribi iet ātri, ej viens; ja gribi iet tālu – jāiet kopā

Andrejs Pumpurs, eksporta konsultāciju uzņēmuma SIA Orient Instruments valdes priekšsēdētājs un CleanTech Latvia eksperts NVS un Centrālāzijas tirgos, 09.07.2013

Andrejs Pumpurs, eksporta konsultāciju uzņēmuma SIA Orient Instruments valdes priekšsēdētājs un CleanTech Latvia eksperts NVS un Centrālāzijas tirgos.

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iestājoties NATO un Eiropas Savienībā (ES), Latvija ieguva sabiedrotos, tomēr palika bez turpmākai attīstībai svarīgiem stratēģiskiem mērķiem. Pašlaik, kad pamazām esam atguvušies no ekonomiskās krīzes radītajiem satricinājumiem, laiks domāt par tautsaimniecības izaugsmi un principiālu valsts virzību. Līdz ar to kā nākamais solis valsts attīstības kontekstā būtu ekonomiski izdevīgu un politiski draudzīgu eksporta tirgu (ārpus ES) noteikšana un atbilstošajiem tirgiem piemērotu, inovatīvu preču un pakalpojumu identificēšana.

Arvien biežāk organizētās Latvijas augstāko amatpersonu un uzņēmēju vizītes uz Centrālāzijas valstīm, no kurām visspilgtākajā atmiņā palikusi pēdējā Valsts prezidenta un uzņēmēju delegācijas viesošanās Kazahstānā, liek domāt, ka beidzot valsts vadības līmenī ir identificēti svarīgākie eksporta tirgi – bijušās Padomju Savienības republikas Kaukāza un Centrālāzijas reģionā. Šāda valsts augstāko amatpersonu politiskā izšķiršanās par ekonomiskās sadarbības virzienu ir ļoti apsveicama un nozīmīga, lai pavērtu jaunas iespējas Latvijas uzņēmumiem un Latvijas speciālistu pakalpojumiem.

Protams, kā alternatīvs variants ekonomiskās sadarbība kursam ir Krievija, Baltkrievija un Ukraina, kas ir atjaunotās Latvijas tradicionālie eksporta tirgi. Tomēr, salīdzinot ar Centrālāzijas un Kaukāza reģiona valstīm, eksporta īpatsvaru šajās valstīs būtu grūti strauji audzēt. Krievija arvien mērķtiecīgāk cenšas nosargāt savu tirgu vietējiem ražotājiem, turklāt gan Ukrainas, gan Krievijas tirgus virzienā mērķtiecīgi iet citi mūsu politiskie draugi un vienlaikus ekonomiskie konkurenti no ES un ASV.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Akciju komercbanka Baltikums palielinās pamatkapitālu

, 28.02.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Akciju komercbanka Baltikums plāno emitēt 9.akciju emisiju, kuras rezultātā bankas pamatkapitāls tiks palielināts par 1,8milj. LVL, tādējādi sasniedzot 12,325 milj. LVL.

Visas jaunās emisijas akcijas iegādāsies Bankas vienīgais akcionārs - AS Baltikums Bankas Grupa.

AS Baltikums Bankas Grupa pieder pieciem Latvijas rezidentiem:

- Alexander Peshkov Family Holdings SIA - 24,75%,

- Sergey Peshkov Holdings SIA - 24,75%,

- Andrey Kochetkov Holdings SIA - 24,75%,

- Oleg Chepulsky Holdings SIA - 24,75%,

- Ivan Ulyanov Holdings SIA - 1,00%.

2008. gada 29. februārī notiks AS Akciju komercbanka Baltikums akcionāru sapulce, kurā tiks izskatīti un apstiprināti visi iepriekš pieteiktie jautājumi, kā arī pieņemts lēmums par pamatkapitāla palielināšanu līdz 12,325 milj. LVL.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisija ir devusi atļauju komercbankai Baltikums no Lietuvas investīciju kompānijas Invalda iegādāties 100% ieguldījumu pārvaldes sabiedrības Finasta Asset Management akciju, liecina paziņojums Rīgas Fondu biržā.

Maijā komercbanka Baltikums parakstīja vienošanos ar Lietuvas uzņēmumu Invalda AB par IPAS Finasta Asset Management 100% akciju iegādi un IPAS Baltikums Asset Management 100% akciju pārdošanu uzņēmumam Invalda AB.

IPAS Finasta Asset Management pārvaldībā esošie investīciju fondi tiks nodoti Baltikums Asset Management pārvaldībā. IPAS Baltikums Asset Management pārvaldībā jau ir trīs investīciju un divi pensiju fondi.

Darījums tiks pabeigts, kad tiks veiktas visas nepieciešamās procedūras.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Plāno slēgt LIAA pārstāvniecības

J. Lasmanis, Db, 01.12.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Spiedīgā budžeta dēļ Ekonomikas ministrija uzsākusi procesu, kura rezultātā varētu tikt slēgta virkne Latvijas investīciju un attīstības aģentūras pārstāvniecību. Iespējams, ka pirmā varētu tikt slēgta pārstāvniecība ASV.

Par iespējamajām pārmaiņām Latvijas investīciju un attīstības aģentūrā liecina Db rīcībā nonākusī neoficiāla informācija. LIAA Mārketinga un Komunikāciju departamenta direktore Vineta Vilistere Db atzina, ka šobrīd uzsākts pārstāvniecību audits. Pārbaudē tikšot izvērtēts vai pārstāvniecībā ieguldītie līdzekļi nes iecerētos augļus un vai ir ekonomisks pamats pārstāvniecību uzturēt arī nākamajā gadā.

Sīkākas detaļas par iespējamajām izmaiņām V. Vilistere nevarēja atklāt, jo lēmumus par jaunu LIAA pārstāvniecību atklāšanu vai slēgšanu pieņemot Ekonomikas ministrijā.

Saskaņā ar LIAA sniegto informāciju, aģentūras pārstāvniecības tika izveidotas, lai nodrošinātu aģentūras pakalpojumu pieejamību ikvienam uzņēmējam un veidotu Latvijas ekonomikai svarīgāko ārvalstu uzņēmēju attiecības ar Latvijas uzņēmējiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Video

Reālas iespējas eksportētājiem

Jānis Goldbergs, 01.05.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Četros bezmaksas tiešsaistes semināros uzņēmējiem būs iespēja uzzināt par patiesajām tirgus izmaiņām dažādos pasaules reģionos un reālām eksporta iespējām jau šobrīd.

Tirgus salīdzinājumi dod iespēju prognozēt situāciju pēc mēneša, pastāstīja Latvijas investīciju un attīstības aģentūras direktors Kaspars Rožkalns.

Tiešsaistes semināru cikla Covid-19: Eksports ’20 programma:

6. maijs no plkst. 11:00 – 12:00 – Rietumeiropa (Lielbritānija, Francija, Itālija, Nīderlande, Vācija).

7. maijs pulksten 10:00-11:00 – Ziemeļvalstis (Zviedrija, Somija, Dānija, Norvēģija).

12. maijs pulksten 10:00-11:00 – Krievija, Baltkrievija, Kazahstāna, Ukraina.14. maijs pulksten 10:00-11:00 – ASV, Japāna, Ķīna, Apvienotie Arābu Emirāti, Singapūra.

Komentāri

Pievienot komentāru