Citas ziņas

Akreditēta pirmā ISO 9001 sertificēšanas institūcija

, 14.02.2007

Jaunākais izdevums

15.februārī valsts aģentūras Latvijas Nacionālais akreditācijas birojs (LATAK) direktors Edmunds Beļskis pasniegs akreditācijas apliecību uzņēmuma Inspecta Latvia vadībai, Db.lv informēja Ekonomikas ministrija. Uzņēmums kļūs par pirmo Latvijā akreditēto kvalitātes pārvaldības sistēmas ISO 9001 sertificēšanas institūciju.

LATAK šī ir jauna akreditācijas sfēra. LATAK direktors E.Beļskis norāda - lai gan kvalitātes pārvaldības sistēmas Latvijā tiek sertificētas jau vairāk kā 10 gadus, tikai tagad Latvijā ir akreditēta pirmā sertificēšanas institūcija. Tas sniedz vēl plašākas izvēles iespējas un papildus pārliecību uzņēmumiem, kuri ir ieviesuši kvalitātes pārvaldības sistēmu atbilstoši ISO 9001 standartam un vēlas to sertificēt.

Kvalitātes pārvaldības sistēma ir iedarbīgs instruments, kas dod iespēju, uzlabojot uzņēmuma procesus, paaugstināt piedāvāto produktu un pakalpojumu kvalitāti. Lai apliecinātu izveidotās kvalitātes pārvaldības sistēmas atbilstību ISO 9001 standarta prasībām, uzņēmumam nepieciešams ieviest sistēmu un veikt tās sertifikāciju. To veic akreditētas sertifikācijas institūcijas.

Šobrīd Latvijā ir jau vairāk kā 600 uzņēmumi, kuru kvalitātes pārvaldības sistēma ir sertificēta atbilstoši starptautiskā standarta ISO 9001 prasībām, un to skaits ar katru gadu aizvien turpina pieaugt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

SIA Ventspils nafta termināls saņem sertifikātus atbilstoši jaunākajām ISO 9001 un ISO 14001 prasībām

, 20.03.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju sabiedrības Ventspils nafta meitas sabiedrība SIA Ventspils nafta termināls ir saņēmusi jaunākos sertifikātus atbilstoši kvalitātes vadības standarta ISO 9001:2000 un vides vadības standarta ISO 14001:2004 prasībām. Apstiprinājums termināļa atbilstībai minētajiem standartiem stājies spēkā 2007.gada 1.martā, un to izsniegusi starptautiskā sertifikācijas organizācija Bureau Veritas Certification.

A/s Ventspils nafta piederošā termināļa darbība atbilstoši starptautiskā kvalitātes vadības standarta ISO 9001 un vides vadības standarta ISO 14001 prasībām tika sertificēta jau 2000. un 2004.gadā. 2006.gadā tika pilnveidota SIA Ventspils naftatermināls vides vadības sistēma saskaņā ar ISO 14001:2004 jaunākajām normām, pārskatot un pilnveidojot uzņēmuma kvalitātes un vides procedūras, izstrādājot jaunus vides aspektu novērtēšanas kritērijus, apzinot vides aspektus visos termināla darba procesos un iesaistot katrā konkrētajā procesā strādājošos darbiniekus utt. Savukārt 2007.gadā termināļa pārsertifikācija atbilstoši ISO standartu prasībām bija nepieciešama, beidzoties iepriekšējam sertifikātu darbības termiņam - trīs gadiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Mobilais Telefons (LMT) šomēnes ieguvis vienlaicīgi trīs starptautiskus ISO sertifikātus, kas apliecina – LMT Integrētās vadības sistēma, kas ietver informācijas drošības, kvalitātes un vides pārvaldību un pilnveidošanu, ir auditēta un atbilst ISO 9001, ISO 14001, ISO 27001 starptautisko standartu prasībām, informē LMT.

«LMT klientiem un sadarbības partneriem šī sertifikācija nozīmē starptautiski atzītu apliecinājumu, ka LMT spēj nodrošināt visus elektronisko sakaru pakalpojumus un viedpakalpojumus atbilstoši mūsdienu informācijas drošības, kvalitātes, vides un energoefektivitātes pārvaldības prasībām,» apliecina LMT viceprezidente administratīvi juridiskajos jautājumos, valdes locekle Laura Keršule.

Sertifikātu saņemšanai LMT tika īstenots neatkarīgs audits. Auditu veica akreditētas sertifikācijas organizācijas, BM Trada Latvija, auditoru komanda. «ISO sertifikātu iegūšana ir apliecinājums uzņēmuma vadības un darbinieku kopīgam neatlaidīgam darbam, bet esošajiem un potenciālajiem klientiem, sadarbības partneriem tas apliecina uzņēmumarūpes par pakalpojumu kvalitāti un uzņēmuma ilgtspēju,» norāda BM Trada Latvija valdes loceklis Uldis Klezbergs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

ISO 50001 a priori jāsniedz finanšu ietaupījums

Sandris Točs, speciāli DB, 15.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Regulāras enerģijas pārvaldības procedūras un pakāpeniski ieviesti kaut nelieli pasākumi nesīs ekonomiju jau pirmajā gadā

Tā ekspresintervijā Dienas Biznesam saka SIA CMB valdes priekšsēdētājs Artis Dzirkalis.

Ko ISO 50001 standarta ieviešana nozīmē reālajā biznesa praksē? Kādi uzņēmumiem ir ieguvumi no tā?

ISO 50001 ir energopārvaldības sistēmas standarts, kas pēc struktūras līdzinās ISO 14001, taču attiecas tikai uz uzņēmuma enerģijas pārvaldību. Ja uzņēmumā ir ieviesta un uzturēta kāda cita kvalitātes vai procesu pārvaldības sistēma, tad tam ISO 50001 ieviešanas struktūra nebūs sveša. Taču, ja iepriekš nav bijusi saskare ar ISO pārvaldības sistēmām, tad daudzas lietas būs jaunas. Praksē ISO 50001 energopārvaldības sistēmai nodalāmas trīs būtiskas stadijas – ieviešana, sertificēšana un uzturēšana. CMB palīdz uzņēmumiem sistēmas ieviešanā un sniedz atbalstu uzturēšanā, cik tas nepieciešams. Manuprāt, tieši ieviešanas process ir vissvarīgākais, jo tiek apzināta uzņēmuma enerģijas sadalījuma struktūra, būtiskie patērētāji, un veidota labas pārvaldības un monitoringa sistēma. Tā kā šai sistēmai a priori jāsniedz finanšu ietaupījums, tad tās darbā jāiesaista gan vadība – lēmumu pieņemšanā, gan darbinieki – izpildē. Mūsu praksē labākais rezultāts veidojas, ja sadarbojas tehniskais personāls, operatīvā vadība un finanšu vadība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

Kāpēc modernam uzņēmumam, kas izaicina industriju, vajadzīgs "garlaicīgs" ISO sertifikāts?

Db.lv, 15.08.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Prieku par ISO sertifikātu saņemšanu uzņēmumam var salīdzināt ar cilvēka prieku, iegūstot maģistra grādu, jo abos gadījumos aiz muguras ir pamatīgs darbs un saņemts apliecinājums zināšanām," pauž "Balcia Insurance SE" valdes priekšsēdētājs Jānis Lucaus.

ISO Kvalitātes pārvaldības sistēmas un Vides pārvaldības sistēmas sertifikācijas procesi ilga teju gadu un ļauj uzņēmumam efektīvi vadīt un pārvaldīt biznesu vairākas valstīs, nodrošinot nozarei neraksturīgu izaugsmi un nemainīgu uzņēmuma pakalpojumu kvalitāti katram klientam jebkurā no valstīm, kur strādā Balcia.

“No biroja Rīgas centrā vadām biznesu piecās valstīs, apkopojot pirmā pusgada rezultātus, salīdzinājumā ar pagājušo gadu esam sasnieguši vēsturiski labākos rezultātus – 40,2 miljoni parakstītu bruto prēmiju, kas ir 58% izaugsme salīdzinot ar līdzīgu periodu pērn,” informē Lucaus.

Balcia vadītājs norāda, ka šobrīd uzņēmumam izdodas savienot pirmajā acu uzmetienā nesavienojamo – darbojoties regulētā nozarē, būvēt dinamisku kompāniju kā jaunuzņēmumu un izaugsmē sasniegt tikai jaunuzņēmiem raksturīgu kāpumu, bet reizē pielietot visus labākos lielo uzņēmumu korporatīvās pārvaldības principus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latio pirmais no starpniecības un konsultāciju pakalpojumu sniedzējiem nekustamā īpašuma jomā ieguvis ISO sertifikātu

, 24.05.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmums Latio ir pirmais nekustamā īpašuma nozares kompleksā pakalpojuma sniedzējs, kura vadības sistēma sertificēta atbilstoši ISO 9001:2000 standartam. Latio sertifikācijas joma ir starpniecības pakalpojumi darījumos ar nekustamo īpašumu, nekustamā īpašuma un biznesa vērtēšana un ar nekustamo īpašumu saistītas konsultācijas.

Latio vadības lēmums iegūt šādu sertifikātu ir loģisks turpinājums jau vairākus gadus īstenotajai, uz uzņēmuma darbības procesu un to mijiedarbības norišu sakārtošanu balstītai pieejai. Sertifikācija bija Latio stratēģisks lēmums, pretstatā organizācijām, kurās ISO sertifikāta iegūšana ir sadarbības partneru, pasūtītāju, piegādātāju vai citu ārēju faktoru iniciēta prasība.

"Raugoties no klientu skatu punkta, Latio atbilstība ISO standartam ir signāls par darījumu drošumu, kas izpaužas atbilstībā normatīvu prasībām, juridiskajā un finanšu atbalstā, kā arī garantijā, ka uzņēmums apņēmies rūpēties par kvalitāti un klientu apmierinātību visās nodaļās vienādi," uzsver Latio valdes priekšsēdētājs Edgars Šīns.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

RTU Rīgas Biomateriālu inovāciju un attīstības centram pasniegs kvalitātes sertifikātu

, 24.10.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien, 24. oktobrī, Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Rīgas Biomateriālu inovāciju un attīstības centra darbiniekiem Pulka ielā 3/3 svinīgi tiks pasniegts ISO 9001:2000 sertifikāts, kas apliecina, ka centra kvalitātes vadības sistēma ir sertificēta atbilstoši starptautiskajam standartam.

RTU Rīgas Biomateriālu inovāciju un attīstības centra sertifikāciju veica sertificēšanas kompānija Bureau Veritas, Db.lv informē RTU Informācijas centra korespondente Egita Kancāne.

Sertificēšanas laikā centrs uzlaboja procesu efektivitāti, produktu un pakalpojumu kvalitāti, dokumentēja procedūras, uzlaboja iekšējo komunikāciju un procesus utt.

„Iegūtais ISO 9001:2000 sertifikāts – tas RTU Rīgas Biomateriālu inovāciju un attīstības centram ir nozīmīgs solis pretī attīstības mērķu sasniegšanai,” atzīst RTU Inovāciju un tehnoloģiju pārneses centra vadītāja Laila Eliņa.

RTU Rīgas Biomateriālu inovāciju un attīstības centrs darbu sāka 2006. gada 12. decembrī. Centrā tiek veikta biomateriālu un medicīnisko implantu izstrāde un importēto implantu pārbaude. Centra telpās izvietots augsto tehnoloģiju uzņēmumu biznesa inkubators.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Balticovo iegūst straptautisku sertifikātu

, 01.06.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltijas valstu lielākais vistu olu un olu produktu ražotājs AS Balticovo saņēmis kvalitātes pārvaldības novērtējumu atbilstīgi jaunajam – ISO 9001:2008 standartam.

«Mēs esam ieviesuši kvalitātes pārvaldības sistēmu ISO, lai varētu sekmīgi kontrolēt visus ražošanas procesus un radīt augsti kvalitatīvu produktu šodien un rīt. Atkārtota kvalitātes vadības sistēmas sertificēšana apstiprina mūsu atbildīgo attieksmi pret darbiniekiem, sadarbības partneriem un gala produkta lietotāju – patērētāju,» norāda AS Balticovo valdes priekšsēdētājs Arnis Veinbergs.

ISO 9001: 2008 sertifikāts apliecina, ka AS Balticovo kvalitātes pārvaldības sistēma atbilst starptautiski atzītiem standartiem gan attiecībā uz produkciju, gan ražošanas procesiem un pārdošanu.

ISO 9001:2008 dokuments tika publicēts 2008. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Biznesa tehnoloģijas

Drošība – datu centru panākumu atslēga

Jānis Vēvers, sadarbībā ar Lattelecom, 30.11.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atbilstība ISO standartiem ir nepārprotams signāls klientiem, ka to dati Lattelecom sistēmās būs drošībā

Augsts, globāliem standartiem atbilstošs drošības līmenis palīdzējis Lattelecom tikt pie starptautiska sertifikāta par atbilstību informācijas drošības pārvaldības standartam ISO 27001, kā arī jau divus gadus stabili audzēt datu centru biznesu. 2017.gadā apgrozījuma pieaugums pret iepriekšējo gadu bija 25%, bet šogad tas būs vēl par 26% lielāks nekā pērn. Turklāt 70% veido pakalpojuma eksports, Ukrainas mākoņpakalpojumu tirgū pat ieņemot ceturto vietu.

Lattelecom ir viens no lielākajiem datu centru pakalpojumu sniedzējiem Baltijas valstīs, un 70% no uzņēmuma datu centra biznesa veido eksports. Pēc IDC tirgus pētījuma datiem, 2017. gadā uzņēmuma tirgus daļa Ukrainā bija 10% no kopējā mākoņpakalpojumu tirgus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

SIA Kviteks Iļģuciema maiznīca konditoreja saņem ISO sertifikātu

, 30.11.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Kviteks Iļģuciema maiznīca konditoreja rītdien saņems sertifikātu ISO 9001:2008 svaigas un saldētas maizes un konditorejas izstrādājumu ražošanas un tirdzniecības jomā.

Sertifikāts iegūts pēc starptautiskās sertifikācijas organizācijas Bureau Veritas Latvija veiktā vadības sistēmas audita un atbilstības noteikšanas starptautiskajiem standartiem. Kvalitātes vadības sistēmas sertifikāts ISO 9001:2008 apliecina, ka uzņēmumā produkcijas ražošana notiek saskaņā ar sertificētu kvalitātes vadības sistēmu, informē Iļģuciema maiznīcas konditorejas mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja Jolanta Grāmatniece.

Iļģuciema maiznīcas konditorejas valdes priekšsēdētājs Andrejs Fraimanis: «Iegūtais starptautiskais kvalitātes vadības sistēmas ISO 9001:2008 sertifikāts ir kā papildus apliecinājums gan mūsu klientiem, gan sadarbības partneriem. Sertifikāta iegūšana ir nozīmīgs solis gan uzņēmuma tālākai izaugsmei, gan visam kolektīvam kopumā.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

AS Grindeks saņem sertifikātu ISO 9001:2000

, 14.12.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Decembra sākumā akciju sabiedrība Grindeks saņēma sertifikātu ISO 9001:2000, kas apliecina uzņēmuma kvalitātes vadības sistēmu atbilstību starptautiskajam ISO 9001:2000 standartam.

SIA “Bureau Veritas Latvia” Sertifikācijas vadītājs Ilvars Kadiķis norādīja,

ka atbilstība nepārtraukti augošajām klientu prasībām pēc visaugstākā līmeņa

kvalitātes ir vitāli nepieciešama ikvienas organizācijas vai uzņēmuma turpmākai

izaugsmei. AS Grindeks ir parādījusi savu tiekšanos pēc nepārtrauktas vadības

sistēmas uzlabošanas, veiksmīgi sasniedzot sertifikāciju.

“Šis sasniegums ir Grindeks darbinieku kopīgā darba rezultāts, kas parāda mūsu

efektīvo darbu, lai attīstītu, uzturētu un nemitīgi pilnveidotu kvalitātes vadības

sistēmu,” atzina Grindeks Valdes priekšsēdētājs Valdis Jākobsons.

SIA “Bureau Veritas”, kas tika izvēlēts par AS Grindeks partneri sertifikācijas procesā, ir sertificējis vairāk kā 52 000 uzņēmumu visā pasaulē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Circle K: par tirgotās degvielas kvalitāti esam pārliecināti

SIA «Circle K Latvia» Mazumtirdzniecības tīkla vadītājs Viesturs Astičs, 14.11.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Degvielas kvalitātes novērtēšanā nav izceļami daži rādītāji – ir jāanalizē visi Eiropas Savienības (ES) standartos noteiktie parametri, jo tikai to kopaina ļauj veikt objektīvus secinājumus. Tāpat arī izšķiroša nozīme ir tam, cik korekti paraugi tiek savākti un analizēti, jo pat miligramam piesārņojuma ir būtiska ietekme uz rezultātiem.

Cetānskaitlis nav noteicošais dīzeļdegvielas kvalitātes rādītājs

Izceļot cetānskaitli vai kādu citu no parametriem kā galveno rādītāju, vispusīga degvielas kvalitātes noteikšana nav iespējama. Degvielas kvalitātes izvērtēšanā ir jāskata visu attiecīgā degvielas veida parametru kopaina, kuru ņem vērā arī Eiropas tirgum paredzēto auto dzinēju ražotāji. Dīzeļdegvielas gadījumā ir jāanalizē kopumā 19 ES rādītāji (EN 590), savukārt benzīnam – 16 (EN 228).

Svarīgākais, lai visi šie kritēriji tiktu savstarpēji sabalansēti, jo paaugstināts viena parametra rādītājs var negatīvi ietekmēt citu. Piemēram, dīzeļdegviela ar augstāku cetānskaitli var saturēt vairāk parafīnu, kas pasliktina aukstumnoturību, eļļošanos un pazemina blīvumu, rezultātā palielinot degvielas patēriņu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Balticovo iegūst ISO 22000 sertifikātu

, 19.11.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemeļeiropas lielākais vistu olu un olu produktu ražotājs AS Balticovo saņēmis starptautisko sertifikātu ISO 22000.

Latvijā uzņēmums patlaban ir vienīgais olu un olu produktu ražotājs, kurš sertificēts jaunajam standartam. ISO 22000 – Pārtikas drošības pārvaldības sistēmas prasības jebkurai pārtikas aprites ķēdes organizācijai – izvirza stingrākas prasības visiem pārtikas ķēdes dalībniekiem.

«Jaunais kvalitātes standarts nozīmē interaktīvu komunikāciju visā pārtikas ķēdē. Uzņēmums spēj veikt komunikāciju par pārtikas drošības jautājumiem ar piegādātājiem, klientiem un citām ieinteresētajām pusēm visā ar savu produkciju saistītajā pārtikas ķēdē. Izpildot šo standarta prasību tiek garantēts, ka tiek veiktas tādas darbības, kuru rezultātā cilvēki saņem tikai drošu un veselīgu pārtiku,» apliecina Balticovo valdes priekšsēdētājs Arnis Veinbergs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ministru Kabinets apstiprina nosacījumus ēku energosertifikācijai

Vēsma Lēvalde, Db, 13.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru kabineta sēdē (MK) 13.janvārī apstiprināti trīs MK noteikumu projekti, kas nosaka ēku energosertifikācijas veikšanas kārtību, energoauditoru atbildību, sertifikācijas un uzraudzības kārtību, informē Ekonomikas ministrija (EM).

Apstiprināta arī aprēķina metode ēkas energoefektivitātes novērtēšanai. Ēku energoefektivitātes minimālās prasības pamatā izriet jau no spēkā esošiem normatīviem aktiem būvniecības jomā. MK noteikumi par ēku energosertifikāciju nosaka, ka ēku energosertifikāciju veiks sertificēti energoauditori un informācija par ēku energoaudita rezultātiem (ēku energosertifikātiem) būs jāsniedz Būvniecības, enerģētikas un mājokļu valsts aģentūrai. Aģentūra nodrošinās energosertificēšanas monitoringu un ēku energosertifikācijas informācijas tehnisku un administratīvu uzturēšanu.

MK noteikumi par ēku energoauditoriem nosaka prasības un atbildību ēku energoauditoriem, kā arī ēku energoauditoru sertifikācijas un uzraudzības kārtību. Vienlaikus ir noteikts, ka energoauditoru sertifikāciju veic kompetentas sertificēšanas institūcijas. Šo institūciju kompetence tiek novērtēta atbilstoši likumā Par atbilstības novērtēšanu noteiktai kārtībai. Sertificēšanas institūcija nodrošinās sertificēšanas veikšanu, izdoto sertifikātu reģistrēšanu valsts aģentūrā Būvniecības, enerģētikas un mājokļu valsts aģentūra, kā arī uzraudzīs energoauditoru darbu. Energoauditoru reģistru uzturēs valsts aģentūra Būvniecības, enerģētikas un mājokļu valsts aģentūra. Energoauditora sertifikāts tiks piešķirts uz pieciem gadiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

FKTK saņem ISO 9001:2008

Sandra Dieziņa, Db, 07.05.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (turpmāk – Komisija) arī šogad ir saņēmusi kvalitātes vadības sistēmas atbilstības novērtējumu ISO standartam.

Kā informē Komisija, šodien, 7. maijā, sertifikāts, kas apliecina Komisijas kvalitātes vadības sistēmas atbilstību jaunajam – ISO 9001:2008 standartam, tika nodots Komisijas priekšsēdētājai Irēnai Krūmanei. Sertifikātu pasniedza sertifikācijas organizācijas Bureau Veritas Certification vadītāja Iveta Lazdiņa.

Sertificētā Komisijas darbības sfēra ir finanšu un kapitāla tirgus un tā dalībnieku darbības regulēšana un pārraudzība. Komisijas priekšsēdētāja Irēna Krūmane norāda, ka Komisija apņēmusies arī turpmāk darbu organizēt atbilstoši ISO 9001:2008 standarta prasībām, nodrošinot nepārtrauktu tās darbības pilnveidošanu, kā arī pakalpojumu turpmāku attīstību atbilstoši klientu interesēm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien Maxima XXX veikalā K. Ulmaņa gatvē tika rīkota atvērto durvju stunda, kuras laikā mediju pārstāvjiem bija iespēja klātienē iepazīties ar Maxima ražošanas cehu darbu.

Ražošanas un tirdzniecības translācija interneta tiešraidē, katras pārtikas preču piegādātāju automašīnas rūpīga pārbaude, iekšējā audita pārbaužu skaita dubultošana, slepenā pircēja kontrolpirkumu biežuma palielināšana, informācijas telefona darba laika pagarināšana līdz 12, vēlāk arī līdz 24 stundām. Šie ir tikai daži no pasākumiem, kurus SIA Maxima Latvija ieviesusi, īstenojot ISO 9001 sertifikāta augstās prasības. Maxima Latvija pagaidām ir vienīgais no Latvijas lielākajiem tirdzniecības uzņēmumiem, kas ieguvusi starptautiski atzīto ISO 9001 sertifikātu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Eiropas Tālmācības augstskola izplata maldinošu informāciju par studiju programmām

Lelde Petrāne, 06.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izglītības un zinātnes ministrija vērš uzmanību, ka Eiropas Tālmācības augstskola publiskajā telpā izplata maldinošu informāciju, aicinot studēt nelicencētās profesionālajās bakalaura studiju programmās Datorzinātne un Jurisprudence.

Ministrija jau iepriekš informēja, ka Studiju programmu licencēšanas komisija 2014.gada 20.jūnijā pieņēma lēmumu anulēt licenci Eiropas Tālmācības augstskolas profesionālajām bakalaura studiju programmām Datorzinātne un Jurisprudence. Licences minētajām studiju programmām nav atjaunotas.

Augstskola komisijas lēmumu ir apstrīdējusi, tomēr šobrīd, kamēr licences ir anulētas un nav zināms, vai tās tiks atjaunotas, Eiropas Tālmācības augstskolas aicinājums studēt šajās programmās esot maldinošs.

Licences anulēšana nozīmē to, ka augstskolai ir jāpārtrauc studentu sagatavošana abās iepriekš minētajās studiju programmās. Esošie Eiropas Tālmācības augstskolas jurisprudences un datorzinātnes programmu studenti mācības varēs turpināt citā augstskolā, līdzvērtīgā bakalaura studiju programmā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atzīmējot vides resursu apsaimniekošanas uzņēmumu grupas AS "Eco Baltia" plastmasas iepakojuma pārstrādes rūpnīcas SIA "Nordic Plast" 23. dzimšanas dienu, oficiāli atklāta jauna otrreizējo izejvielu šķirošanas un pārstrādes līnija, kurā uzņēmums investējis 2,8 miljonus eiro.

Tas ļaus "Nordic Plast" audzēt otrreizējo izejvielu pārstrādes jaudas līdz pat 30% jeb līdz 300 tonnām mēnesī, kāpinot uzņēmuma efektivitāti un konkurētspēju starptautiskajos tirgos.

Jaunā iekārta, kura darbu testa režīmā sākusi jau novembrī, paredzēta dažādas tīrības materiālu šķirošanai, veicinot pārstrādi arī tai iepakojumu daļai, kam tā līdz šim bijusi apgrūtināta. Tas ir būtisks ieguldījums attiecībā uz Latvijā un Eiropas Savienībā (ES) noteikto polimēru pārstrādes mērķu izpildi – no pašreizējiem 22% uz 50% no kopējā tirgū laistā polimēra iepakojuma apjoma līdz 2025. gadam. Līnija darbosies diennakts režīmā, tomēr tās darbība plānotajos apjomos neietekmēs "Nordic Plast" energoefektivitāti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvspeciālistu sertificēšanas process ir jāpilnveido, jo Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) joprojām konstatē neatbilstības, kurās bijuši iesaistīti arī sertificēti speciālisti, intervijā aģentūrai LETA sacīja BVKB direktore Svetlana Mjakuškina.

«Būtu nepieciešams pilnveidot šo procesu kopumā. Tas ir viennozīmīgi. Manuprāt, esošais process nenodrošina tādu procesu, kādu mēs visi sagaidām. To mēs redzam arī uzraudzības ietvaros, piemēram, konstatējot dažādas neatbilstības un secinot, ka bijuši iesaistīti arī sertificēti speciālisti. Šajā ziņā būtu nepieciešams pilnveidot sistēmu kopumā,» stāstīja Mjakuškina.

Viņa norādīja, ka patlaban būvspeciālista sertifikātu ir iespējams arī anulēt, bet process šobrīd ir tāds, ka nenodrošina efektīvu šādu lēmumu pieņemšanu. Mjakuškina piebilda, ka biroja darbības laikā neviens sertifikāts nav anulēts.

«Mēs vienmēr esam informējuši par konstatētajām neatbilstībām sertificēšanas iestādes, un viņu uzdevums ir attiecīgi to visu novērtēt. Taču šādu lēmumu nav bijis. Informācija par pieņemtajiem lēmumiem ir pieejama Būvniecības informācijas sistēmā. Tur redzēsiet, ka šādu būtisku lēmumu praktiski nav. Bet gribētu uzsvērt, ka tas nav tādēļ, ka šobrīd tiktu nodrošināts, ka visi speciālisti tiešām pilda savus pienākumus tā, kā tam vajadzētu būt,» sacīja Mjakuškina.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Juma un K saņem 1800 eiro sodu par neatbilstoša betona piedāvāšanu tirgū

Zane Atlāce - Bistere, 21.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) piemērojis SIA Juma un K 1800 eiro administratīvo sodu par neatbilstoša transportbetona ievietošanu tirgū bez atbilstības apliecinājuma, informē PTAC pārstāve Sanita Gertmane.

2016.gada 16.augustā PTAC pieņēma lēmumu par administratīvā soda uzlikšanu SIA Juma un K, atkārtoti konstatējot normatīva akta neievērošanu attiecībā uz tirgū piedāvāto transportbetonu, kas nav atbilstoši novērtēts. Būvizstrādājums, kas nav novērtēts, var negatīvi ietekmēt būvēm izvirzītās pamatprasības, konkrētajā gadījumā - stiprību un stabilitāti.

Būvniecības likums (10.pants) nosaka, ka būvizstrādājumus atļauts piedāvāt Latvijas tirgū, kā arī stacionāri iebūvēt būvēs, ja tie ir derīgi paredzētajam izmantojumam, nodrošinot būvei izvirzīto būtisko prasību izpildi un atbilst būvniecību regulējošu normatīvo aktu prasībām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Dominante Loģistikas Sistēma iegūst ISO 9001:2000 sertifikātu

, 23.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Holdinga kompānijas Dominante Capital sastāvā ietilpstošais uzņēmums Dominante Loģistikas Sistēma ieguvis jaunu apliecinājumu savu pakalpojumu kvalitātes līmenim, saņemot ISO 9001:2000 sertifikātu noliktavas, transporta un analītiskās loģistikas pakalpojumu jomā.

Sertifikāts iegūts pēc starptautiskās sertifikācijas organizācijas Bureau Veritas veiktās atbilstības starptautiskajiem standartiem pārbaudes, Db.lv informē Rasa Saliņa, Dominante Loģistikas Sistēma sabiedrisko attiecību konsultante.

„Kopš paša uzņēmuma dibināšanas brīža, 2007. gada marta, mēs strādājām pie šī sertifikāta iegūšanas. Saņemtais kvalitātes vadības sertifikāts ir papildu apliecinājums gan mūsu klientiem, sadarbības partneriem, gan kompānijas vadībai un akcionāriem, ka DominanteLoģistikas Sistēma spēj nodrošināt augstas kvalitātes pakalpojumus. Tāpat Bureau Veritas izsniegtais sertifikāts ir svarīgs signāls ārvalstu kompānijām, kuras meklē loģistikas partneri Baltijā, tostarp Latvijā. Šobrīd mūsu uzņēmums strādā pie HACCP* un OHSAS** sertifikātu iegūšanas,” uzsver Edgars Štelmahers, Dominante Loģistikas Sistēma valdes priekšsēdētājs. Viņš piebilst: „Ar šo mūsu uzņēmums ir kļuvis par vienu no retajām Latvijas loģistikas kompānijām, kura ieguvusi šādu sertifikātu.”

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Veselības centra 4 Baltijas Vēnu klīnikas attīstībā šogad investēs līdz 100 000 eiro

LETA, 22.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Veselības centrs 4 Baltijas Vēnu klīnikas attīstībā šogad plānots investēt līdz 100 000 eiro, informē klīnikas vadītāja Zane Rēvalde.

Baltijas Vēnu klīnika šogad plāno ieviest jaunu kvalitātes vadības sistēmu, kas nozīmē, ka klīnikas vadībai būs jāveic nepieciešamie uzlabojumi un izmaiņas, kam jābūt pabeigtām līdz šā gada oktobrim, kad tiks veikts kvalitātes vadības sistēmas audits, kurā noskaidros, vai Baltijas Vēnu klīnikas kvalitātes vadības sistēma būs atbilstīga standartam ISO 9001:2015.

Rēvalde norādīja, ka Baltijas Vēnu klīnika šogad paredzējusi piedalīties arī vairākās nozares izstādēs ārvalstīs, kā arī aktīvāk komunicēt ar ārvalstīs dzīvojošajiem Latvijas pilsoņiem, lai informētu par vēnu problēmu risinājumiem un ārstēšanu Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Liepājas būvvalde saņem kvalitātes sertifikātu

Vēsma Lēvalde, Db, 06.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas būvvaldes kvalitātes vadības sistēma ieguvusi starptautiskā standarta ISO 9001:2000 novērtējumu, informē pašvaldība.

Sertificēšanu veica SIA Bureau Veritas Latvija, kas ir starptautiskās kompānijas Bureau Veritas meitas uzņēmums. Bureau Veritas ir sertificējusi vairāk nekā 52 000 uzņēmumu visā pasaulē. Sertifikāta iegūšanas procesā šis Būvvaldes partneris ir akcentējis nepārtrauktas pilnveidošanās nepieciešamību. Atbilstība standartam turpmāk tiks regulāri pārbaudīta un vērtēta.

ISO 9001:2000 standartam atbilstoša kvalitātes vadības sistēma ir ieviesta Liepājas pilsētas domē, pašvaldības uzņēmumā Komunālā pārvalde, Liepājas ūdens, Liepājas universitātē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Grozījumi likumā "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu"

, 22.05.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izdarīt likumā "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu" (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1997, 3.nr.; 1999, 22.nr.; 2003, 2., 23.nr.; 2004, 4.nr.; 2005, 7., 14.nr.) šādus grozījumus:

1. 1.pantā:

izteikt 9.punktu šādā redakcijā:

"9) telpa, kas speciāli ierādīta smēķēšanai, - smēķēšanai paredzēta atsevišķa telpa, kas ēkas tehniskās inventarizācijas plānā atzīmēta kā konstruktīvi nodalīta un aprīkota ar nosūces ventilāciju, lai tabakas dūmi neieplūstu citās telpās. Šajā telpā ir attiecīgs informatīvs uzraksts vai simbols. Tajā netiek sniegti iestādes, komersanta, jebkuras citas juridiskas vai pašnodarbinātas personas pamatpakalpojumi;";

izteikt 15.punktu šādā redakcijā:

"15) telpa, kas atsevišķi nodalīta smēķēšanai, - atsevišķa telpa, kas ēkas tehniskās inventarizācijas plānā atzīmēta kā konstruktīvi nodalīta telpa, kas paredzēta pamatpakalpojumu saņemšanai un smēķēšanai un ir aprīkota ar nosūces ventilāciju. Šī telpa aizņem ne vairāk kā 50 procentus no kopējās publiskās telpas platības un ir izvietota pēc iespējas tālāk no ieejas. Telpā ir attiecīgs informatīvs uzraksts vai simbols;".

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Valsts kontrole: Jāievieš skaidrība par mājokļu atbalsta programmas mērķauditoriju

Lelde Petrāne, 27.05.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts budžeta likumā 2015. un 2016.gadam norādīts, ka Ekonomikas ministrijai (EM) valsts budžeta līdzekļi jānovirza pirmā mājokļa iegādes finansēšanai ģimenēm ar bērniem, vienlaikus galvojuma piešķiršanu reglamentējošie normatīvie akti neparedz tā piešķiršanu atbilstoši nosacījumam «pirmā mājokļa iegāde», turklāt nevienā normatīvajā aktā nav skaidrots, kas tieši ir «pirmais mājoklis». Tādējādi galvojumu piešķiršana var nesasniegt finansējuma piešķiršanas likumā patlaban definēto mērķi, revīzijā konstatējusi Valsts kontrole.

Likums Par valsts budžetu 2015.gadam nosaka, ka EM budžeta programmā Ekonomikas attīstības programma ieskaitītie līdzekļi ir izmantojami Pirmā mājokļa programmas finansēšanai. Likums Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā nosaka, ka valsts sniedz palīdzību, nodrošinot, ka tiek sniegts galvojums par dzīvojamās telpas iegādei vai būvniecībai ņemtā aizdevuma atdošanu. EM piešķirtais finansējums Pirmā mājokļa programmas finansēšanai tiek ieguldīts AS Attīstības finanšu institūcija Altum, kura izsniedz un administrē galvojumus.

2015.gadā AS Attīstības finanšu institūcija Altum galvojumu sniegšanai tika piešķirts finansējums 2 335 295 eiro apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Spodrība pirmā Latvijā iegūst jaunās redakcijas ISO 14001:2015 sertifikātu

Lelde Petrāne, 12.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Balstoties uz starptautiskās auditorfirmas Bureau Veritas Latvia pārsertifikācijas audita rezultātiem, AS Spodrība februāra sākumā ir saņēmusi sertifikātus, kas apliecina uzņēmuma integrētās pārvaldības sistēmas atbilstību jaunās redakcijas starptautisko standartu ISO 9001:2015 un ISO 14001:2015 prasībām.

AS Spodrība ir pirmā Latvijā, kam Bureau Veritas ir izsniegusi starptautiskā standarta ISO 14001:2015 sertifikātu, kas apliecina uzņēmuma nopietnu atbildību pret vidi, izstrādājot un ražojot plaša patēriņa preces, skaidroja uzņēmumā.

Neatkarīgais novērtējums esot nozīmīgs uzņēmuma sadarbībai ar esošajiem un potenciālajiem partneriem un klientiem ne tikai Latvijā, bet arī ārzemēs.

Pērn uzņēmums ir ieviesis jaunu kosmētikas līniju Seal cosmetics, kā arī papildinājis ekoloģisko produktu līniju ECO SEAL FOR NATURE ar jauniem produktiem. Vairākiem līnijas produktiem ir piešķirts ekomarķējums EU Ecolabel.

AS Spodrība ir lielākais tīrīšanas un kosmētikas līdzekļu ražotājs Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru