Finanses

Analītiķe: Šonedēļ investorus gaida jauna svarīgu ekonomisko rādītāju deva

, 13.08.2008

Jaunākais izdevums

Latvijas Krājbankas Investīciju pārvaldes Galvenās analītiķes Olgas Ertuganovas finanšu tirgus apskats.

Baltijas akciju tirgus

Latvija

Aizvadītajā nedēļā OMX Riga indekss praktiski visu akciju kotējumu samazināšanās dēļ krities par 2%. Par samazinājuma līderi kļuvušas Latvijas Balzāma akcijas, kuru cenas nedēļas laikā kritušās par 17.7%. Par 3.9% samazinājušies Liepājas Metalurga kotējumi: uzņēmuma vadība paziņojusi, ka uz gāzes cenu kāpuma fona uzņēmuma izdevumi pieaugs par 8.5 milj. Tajā pašā laikā dažas akcijas uzrādīja diezgan iespaidīgu kāpumu. Grindeks vērtspapīru cenas nedēļas laikā pieauga par 6.1%. Uzņēmuma rādītāji pirmā pusgada laikā ir ievērojami uzlabojušies, peļņa pieaugusi par 43%, bet apgrozījums tajā pašā laikā palielinājies par 23% (salīdzinājumā ar šo pašu pērnā gada periodu). SAF Tehnika finanšu rādītāji būtiski uzlabojušies aizvadītā ceturkšņa laikā un uz šā fona uzņēmuma akcijas pakāpušās par 3.2%

Lietuva

OMX Vilnius indekss aizvadītajā nedēļā pakāpies par 0.92%. Indeksa kāpumu veicinājuši Sanitas, Invalda, Panevezio Statybos Trestas akciju kotējumu pieaugumi. Par kāpuma līderi kļuvušas Utenostrikotāžas akcijas, kuru cenas palielinājušās par 14.4%. Taču visas nedēļas laikā ar uzņēmuma akcijām tika veikti tikai trīs darījumi. Krietni aktīvāk tika tirgotas minerālmēslu Lifosa ražotāja akcijas, kuru cena nedēļas laikā kritās par 8.3%.

Igaunija

Igaunijas emitentu akcijas turpina atgūt jūlija kotējumu kritumā zaudēto. Aizvadītajā nedēļā OMXTallinn indekss pakāpās vēl par 1.7%. Īpaši izteiktu kāpumu uzrādīja Ekspress Group un Eesti Ehitus akcijas, kuras pakāpās attiecīgi par 15% un 9%. Ekspress Group vadība aizvadītajā nedēļā ziņoja par jaudīgajiem otrā ceturkšņa rezultātiem. Tajā pašā laikā jāmin arī Arco Vara akciju kotējumu krišanās par 8.2%.

Krievijas akciju tirgus

Sakarā ar ziņām par karadarbību Kaukāzā, Krievijas indeksi turpināji strauji kristies. Aizvadītajā nedēļā kritās visu akciju cenas, izņemot Aeroflot, tādējādi MSVB indekss galu galā nokritās par 8.91%.

Straujais naftas kotējumu kritums arī veicināja samazinājumu Krievijas fondu tirgū. Naftas un gāzes sektora vērtspapīri uzrādīja vislielāko kotējumu samazināšanos: Gazprom akciju cenas kritās par 11.2%, Rosņeft - 14.3%, LUKOIL - 5.6%. Uz izejvielu tirgos notikušā samazinājuma fona diezgan ievērojamus zaudējumus cieta arī kalnrūpniecības un metalurģijas sektora akcijas.

Uz ģeopolitiskās nestabilitātes fona investori pārdeva ar valsts dalību saistīto uzņēmumu akcijas. Nepārsteidz tas, ka Sberbank akcijas kritās gandrīz par 12%. Pieticīgāku samazinājumu uzrādīja VTB akcijas, kuras kritās par 4.5%.

Triju aizvadīto mēnešu laikā Krievijas tirgus ir krities par 30%. Daudzas akcijas, bez šaubām, atrodas pārāk zemos cenu līmeņos un ir pirkšanai ļoti pievilcīgas. Turpmākā dinamika Krievijas tirgū lielā mērā būs atkarīga no ārvalstu investoru attieksmes. Diemžēl pēdējā laika notikumi – valsts ietekme uz privāto sektoru (situācija ap Mečelu) un karadarbība pie Krievijas robežām – ir būtiski samazinājusi Krievijas kā investēšanas objekta pievilcību.

Starptautiskie fondu tirgi

ASV

Investoru omu ir ievērojami uzlabojusi pazemināšanās izejvielu tirgos. Aizvadītajā nedēļā WTI markas nafta kritās vēl par 7.9%, kas izraisīja spekulācijas ap iespējamo rūpniecības, mazumtirdzniecības un transporta uzņēmumu peļņas rādītāju uzlabošanos. Investoru interese par mazumtirdzniecības uzņēmumu akcijām izraisīja ievērojamu Home Depot, Macy’s un Gap kotējumu kāpumu. Starp kāpuma līderiem jāmin FedEx - viena no lielākajiem eksprespārvadātājiem – akcijas, kuru kotējumi nedēļas laikā pieauga par 14%.

Ziņas par pārdošanas apjomiem jūlijā ir nopublicējis McDonald’s un tās būtiski pārsniedza prognozes. Tādēļ uzņēmuma akcijas aizvadītajā nedēļā pakāpās gandrīz par 10% un sasniedza rekordlīmeni $65.67 par akciju.

Uz aizvien lētākās naftas fona enerģētikas uzņēmumu indekss ir samazinājies par 4%. Ar negatīvu rezultātu nedēļu pabeidza arī kalnrūpniecības uzņēmumi.

Ļoti pozitīvi investori uzņēma FRS vadītāja Bena Bernankes paziņojumu par inflācijas spiediena mazināšanos šajā gadā. Kāpumu fondu tirgos veicināja arī pozitīvās korporatīvās ziņas. Cisco Systems un Procter&Gamble otrajā ceturksnī uzrādījušas lieliskus rezultātus un ierindojušies to uzņēmumu, kuru rādītāji bijuši labāki par tirgus prognozēm, dominējošajā skaitā.

Eiropa

Societe Generale un Royal Bank of Scotland banku zaudējumi izrādījās mazāki, nekā tirgus bija gaidījis un tas izraisīja finanšu sektora akciju ralliju.

Energoresursu cenu kritums īpaši pozitīvi ietekmēja aviopārvadātāju akcijas, kuru kotējumi šogad ir ievērojami samazinājušies. Eiropas lielākās lidsabiedrības Air France-KLM akciju cenas pieauga par 13%, ko ietekmēja arī negaidīti labie peļņas rādītāji. Nav jābrīnās, ka uz Societe Generale un AirFrance-KLM kotējumu kāpuma fona, Francijas CAC indekss uzrādīja nelielu kāpumu starp Eiropas galvenajiem fondu indeksiem.

Samazinājumi izejvielu tirgos izraisīja kalnrūpniecības un naftas uzņēmumu akciju cenu krišanos. Tajā pašā laikā pasaulē trešā lielākā platīna ražotāja Lonmin akciju cenas pieauga par 47%: uzņēmums noraidīja Šveices uzņēmuma Xstrata piedāvājumu par pievienošanu.

Āzija

Vislielāko samazinājumu – par 7% - uzrādījis Ķīnas fondu indekss. Investori bija vīlušies, ka Olimpisko spēļu priekšvakarā valdība nepaziņoja par jebkādiem stabilizējošajiem pasākumiem. Šo pirmdien Ķīnas CSI 300 Index uz ražotāju cenu straujā kāpuma fona samazinājās vēl par 5.2%. Tādējādi Ķīnas indekss ir pārņēmis no Vjetnamas indeksa šā gada samazinājuma līdera statusu. Kopš gada sākuma indeksa samazināšanās ir sasniegusi 53%.

Šonedēļ investorus gaida jauna svarīgu ekonomisko rādītāju deva, kurā būs arī patēriņa cenu indekss un ziņas par rūpniecības sektoru. Ne visi Amerikas uzņēmumi jau paguvuši nopublicēt aizvadītā ceturkšņa rezultātus, tādēļ korporatīvās ziņas turpinās ietekmēt fondu tirgus. Jāpiebilst, ka aizvadītajā nedēļā investori galvenokārt pievērsa uzmanību pozitīvajām ziņām, ignorējot vairāku uzņēmumu vājos pārskatus. Iespējams, ka šonedēļ tirgi adekvātāk reaģēs uz Amerikas korporāciju vājajiem rādītājiem.

Izejvielu tirgi

Metāli

ASV dolāra kāpums attiecībā pret galvenajiem konkurentiem turpinās un tas mazina investēšanas pievilcīgumu izejvielu tirgos. Pasaules ekonomikas kāpuma tempu samazināšanās perspektīvas nozīmē metālu pieprasījuma samazināšanos tuvākajā nākotnē. Gala rezultātā metālu cenas atkal ir ievērojami samazinājušās, vairāk nekā par 5%.

Nafta

ASV dolāra kursa straujā nostiprināšanās izraisījusi krasu naftas kotējumu krišanos. WTI markas nafta praktiski jau ir sasniegusi līmeni $115 par barelu. Lielāko ekonomiku makrorādītāju pasliktināšanās arī ir negatīvi ietekmējusi naftas cenas.

Valūtas tirgus

Eirozonas un ASV Centrālo banku sēdes izraisījušas ievērojamas izmaiņas valūtas pāra EUR/USD dinamikā. Tirgus satraukti uzņēma Bena Bernankes paziņojumu par inflācijas risku samazināšanos līdz gada beigām, kad tajā pašā laikā Žana Kloda Trišē pietiekami drūmais tonis radīja šaubas par eiro likmes palielināšanos šajā gadā. Tas izraisīja Amerikas valūtas nostiprināšanos attiecībā pret tās galvenajiem konkurentiem.

Sekojot eiro, lats attiecībā pret ASV dolāru būtiski kritās. Valūtas pāris EURLVL noslēdza nedēļu praktiski bez izmaiņām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ekspertu viedokļi par gada inflāciju Latvijā

, 12.01.2009

No kreisās: Ieva Vēja, DnB NORD Bankas ekonomisko pētījumu grupas speciāliste, Dainis Stikuts, Swedbank vecākais ekonomists, Olga Ertuganova, Latvijas Krājbankas Investīciju pārvaldes galvenā analītiķe, un Dainis Gašpuitis, SEB bankas makroekonomikas eksperts.

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

http://www.db.lv/images/article/2009/01/12/11382f8a-4e45-46d3-ae53-6d7b803b50df.jpg

Inflācija Latvijā decembrī turpināja pazemināties

Inflācija Latvijā decembrī turpināja pazemināties, gada inflācijai samazinoties līdz 10.5%, un tas bija jau otrais mēnesis pēc kārtas, kad, salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi, piedzīvojām deflāciju. Kā jau prognozēts, galvenie inflācijas pazemināšanās avoti decembrī bija degvielas cenu kritums vidēji par 8.8%, kā arī apģērbu un apavu cenu samazināšanās sezonas atlaižu ietekmē. Vēl tālāku inflācijas pazemināšanos ierobežoja siltumenerģijas cenu pieaugums un atsevišķu pārtikas preču sadārdzināšanās.

Janvārī inflācijas kritums, kas vērojams jau kopš pagājušā gada vidus, uz brīdi var apstāties, kad pievienotās vērtības nodokļa standartlikmes paaugstināšana vien dod pamatu vispārējam cenu pieaugumam par 2.5%. Šāda inflācija gan ir mazāka par 2.8% cenu kāpumu, kāds tika piedzīvots pagājušā gada janvārī, tomēr jāņem vērā arī pazeminātās pievienotā nodokļa likmes pacelšanas ietekme.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Eksperti par IKP 2008. gada pēdējā ceturksnī

, 09.02.2009

No kreisās: DnB NORD Bankas Ekonomisko pētījumu grupas speciāliste Ieva Vēja, Nordea Markets eksperts Andris Lāriņš, Latvijas Krājbankas Investīciju pārvaldes galvenā analītiķe Olga Ertuganova, SEB bankas galvenais ekonomists Andris Vilks.

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

http://www.db.lv/images/article/2009/02/09/36b1548f-dde1-44cc-b6b7-25f2360df990.jpg

No kreisās: DnB NORD Bankas Ekonomisko pētījumu grupas speciāliste Ieva Vēja, Nordea Markets eksperts Andris Lāriņš, Latvijas Krājbankas Investīciju pārvaldes galvenā analītiķe Olga Ertuganova, SEB bankas galvenais ekonomists Andris Vilks.DnB NORD Bankas Ekonomisko pētījumu grupas speciāliste Ieva Vēja:

Centrālās statistikas pārvaldes aplēses rāda, ka Latvijas iekšzemes kopprodukts pagājušā gada ceturtajā ceturksnī, salīdzinot ar attiecīgo periodu pirms gada, ir samazinājies par 10.5%, uzrādot vēl straujāku kritumu, nekā tika sagaidīts. Par ekonomikas strauju samazināšanos jau signalizēja gan mazumtirdzniecības apgrozījuma un apstrādes rūpniecības sarukums atsevišķos mēnešos vairāk nekā par 10%, gan būvniecības apsīkums un kreditēšanas samazināšanās. Ceturtajā ceturksnī lejupslīdi varētu būt piedzīvojuši praktiski visi tautsaimniecības sektori, un arī no izlietojuma puses, sākot izdevumu ierobežošanas pasākumus, apsīcis arī valdības gala patēriņš, kas līdzās eksportam gada pirmajos ceturkšņos praktiski bija vienīgais izaugsmes uzturētājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rūdolfa Meroni liecības prokuratūrai

Kristīne Jančevska, Lato Lapsa, Baltic Screen, speciāli Db, 05.11.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par Aivara Lemberga un viņa līdzgaitnieku darbībām un izstrādātājām nodokļu shēmām vairāku gadu garumā Ventspils uzņēmumos, prokuratūrai liecības sniedzis Šveices advokāts Rūdolfs Meroni.

«Ventspilī runājot - viens korumpēts Šveices advokāts, saukts vēl arī par Šveices Ostapu Benderu jeb Lielo mahinatoru, par taisnīgu atlīdzību 15 000 000 dolāru apmērā, ko sarūpējuši mani negodīgie partneri, dara visu iespējamo, lai izpildītu četru blēžu pasūtījumu un iespundētu mani cietumā. To var vērtēt kā izcilu Šveices advokātu ētikas un atbildības piemēru. Ceru, ka šī Šveices mahinatora slimība nepielips Latvijas advokātiem, mācītājiem, ginekologiem, ģimenes ārstiem un citu profesiju pārstāvjiem, kuriem viņu amatu pēc tiek uzticēti personiskie un intīmie noslēpumi,» tā, piemēram, A. Lembergs uz jautājumu par R. Meroni izteicies rakstiskā intervijā Neatkarīgajā Rīta Avīzē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Eksperi par inflāciju janvārī

, 09.02.2009

SEB bankas makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis, DnB NORD Bankas Ekonomisko pētījumu grupas speciāliste Ieva Vēja, Latvijas Krājbankas Investīciju pārvaldes galvenā analītiķe Olga Ertuganova, Nordea Markets eksperts Andris Lāriņš.

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

http://www.db.lv/images/article/2009/02/09/7d350116-ee0b-4d31-b27d-86c84cfcd819.jpg

SEB bankas makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis:

Janvārī preču un pakalpojumu cenu izmaiņas galvenokārt noteica pievienotās vērtības nodokļa (PVN) un akcīzes nodokļa palielinājums kā arī atlaides. Janvārī cenu kāpums salīdzinājumā ar 2008.gada decembri bija 2.2% apmērā.

Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām bija cenu kāpumam ar mājokli saistītajiem pakalpojumiem, tabakas izstrādājumiem un dārzeņiem:

- Pārtikai cenu izmaiņas (+3.5%) galvenokārt noteica PVN, dārzeņu un augļu cenu pieaugums. Alkohols sadārdzinājās par 3.3%, bet cigaretes akcīzes nodokļa ietekmē kļuva par 7.0% dārgākas.

- PVN likmes pieaugums par 4.4% pacēla maksu par mājokli, par 5.1% pacēlās mājokļa apsaimniekošanas maksa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Eksperti par mazumtirdzniecības apgrozījumu aprīlī

, 29.05.2009

No kreisās: DnB NORD Bankas Ekonomisko pētījumu grupas speciāliste Ieva Vēja, SEB bankas makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis, Latvijas Krājbankas Investīciju pārvaldes galvenā analītiķe Olga Ertuganova, Swedbank vadošais sociālekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš.

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

http://www.db.lv/images/article/2009/05/29/89d7ebda-866a-4d3a-a099-da8cd8c19109.jpg

DnB NORD Bankas Ekonomisko pētījumu grupas speciāliste Ieva Vēja:

Mazumtirdzniecības apgrozījums aprīlī salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi palielinājies par 0.3%, uzrādot pirmo pieaugumu kopš pagājušā gada aprīļa. Tiesa, gada krituma temps gan kļuvis vēl nedaudz straujāks, sasniedzot 29.6%, jo pagājušā gada aprīlī mazumtirdzniecības mēneša pieaugums bija lielāks.

Aprīļa mazumtirdzniecības dati norāda uz zināmu situācijas stabilizēšanos un uzlabošanos nozarē, par ko jau iepriekš signalizēja patērētāju un biznesa pārliecības indeksu rādītāji, kā arī DnB NORD Latvijas Barometra rezultāti, kas pēdējos divos mēnešos uzrādījuši iedzīvotāju noskaņojuma uzlabošanos. Arī EK veidotajā biznesa pārliecības indeksā Latvijai, tāpat kā visai Eiropas Savienībai, jau divus mēnešus fiksēts kāpums, kas lielā mērā saistāms ar noskaņojuma uzlabošanos tirdzniecības sektorā. Tas vedina domāt, ka arī nākamajos mēnešos mazumtirdzniecībā varētu saglabāties pieaugums pret attiecībā pret iepriekšējo mēnesi un gada krituma temps varētu samazināties.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Eksperti par Latvijas IKP

, 11.05.2009

SEB banka makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis, DnB NORD Bankas Ekonomisko pētījumu grupas speciāliste Ieva Vēja, Nordea Markets eksperts Andris Lāriņš, Latvijas Krājbankas Investīciju pārvaldes galvenā analītiķe Olga Ertuganova.

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

http://www.db.lv/images/article/2009/05/11/65e3ad70-860f-4e89-bc34-bb1337782176.jpg

Dainis Gašpuitis, SEB banka makroekonomikas eksperts

Šā gada pirmajā ceturksnī ekonomikā brīvais kritiens ar pieaugošu inerci turpinājās. Kā rāda ātrie novērtējuma dati, IKP šajā periodā ir samazinājies par 18%. Straujā kritiena pamatā ir korekcija pašmāju un pasaules ekonomikā, ko pastiprina finanšu resursu pieejamības trūkums. Tāpat pasākumi, kas aktivizētu ekonomiku un neļautu kritiena inercei pieņemties spēkā, turpina kavēties.

Tas, ka kritums būs ievērojams, liecināja ievērojamais rūpniecības (-22%), mazumtirdzniecības (-25%), viesnīcu un restorānu pakalpojumu (-34%) apjomu samazinājums. Pagaidām gan nav pieejami precizētie dati, taču mazāks kritums, kas nedaudz līdzsvaro kopējo kritumu, sagaidāms būvniecībā, komerc un individuālajos pakalpojumos, kā arī lauksaimniecībā. Vienīgā nozare, kur kritumu izjūt vismazāk ir transporta un sakaru nozare. Liels nezināmais, kas ietekmē statistiku, ir pelēkās ekonomikas pieauguma apjoms. Taču tai būs tendence pieaugt un apgrūtinās turpmāku nodokļu iekasēšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Viedoklis: Vai patērētāju noskaņojuma rādītājus Latvijā var saukt par ekonomikas termometru?

Latvijas Bankas ekonomists Kārlis Vilerts, 11.08.2016

Patērētāju noskaņojuma indekss un to raksturojošie rādītāji (atbilžu saldo; %), kā arī IKP gada pieauguma temps (%) no 2004. g. līdz 2016. g.

Avots: Latvijas Banka

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomikā daudz kas ir atkarīgs no iedzīvotāju gaumes, garastāvokļa un nākotnes redzējuma, tādēļ ekonomisti (un ne tikai) rūpīgi seko līdz sabiedrības viedokļu aptaujām, kā arī dažādiem iedzīvotāju redzējuma jeb noskaņojuma rādītājiem. Tas uzskatāmi bija vērojams saistībā ar vienu no 2016. gada aktuālajiem notikumiem – Apvienotās Karalistes referendumu par izstāšanos no Eiropas Savienības jeb Brexit. Jau krietnu laika periodu pirms paša referenduma norises Apvienotajā Karalistē tika veiktas neskaitāmas aptaujas, cenšoties prognozēt referenduma iznākumu.

Sabiedrības viedokļu aptaujas parasti ietver šauru jautājumu klāstu (piemēram, jau minētais Brexit), tādēļ, analizējot ekonomiskās attīstības tendences kopumā, ir nepieciešams plašāks ieskats par to kā sabiedrība vērtē ekonomikas pašreizējo stāvokli un tās tālāku attīstību. Šādu ieskatu sniedz noskaņojuma jeb konfidences rādītāji, kas ir iecienīti ne tikai to plašā klāsta un publicēšanas regularitātes dēļ (lielākā daļa rādītāju tiek publicēti reizi mēnesi), bet arī tādēļ, ka tie sniedz detalizētas atbildes par sabiedrības gaidām. Īpaši populāri ir patērētāju noskaņojuma rādītāji, kas atspoguļo sabiedrības redzējumu par nākotnes ienākumu (ne)stabilitāti un ekonomikas attīstību kopumā. Tie būtībā darbojās kā termometrs, kas mēra ekonomikas temperatūru un brīdina par atdzišanas un pārkaršanas riskiem. Ja iedzīvotāju nākotnes redzējums ir pozitīvs, tie nebaidīsies ienākumus atgriezt ekonomikā - patērējot un investējot. Savukārt situācijās, kad iedzīvotāji nākotnē raugās ar bažām, tie var uz laiku atteikties no noteiktu preču un pakalpojumu patēriņa, un piesardzības vadīti veidot uzkrājumus, kas kalpotu kā drošības spilvens nebaltām dienām. Tādējādi informācija par patērētāju noskaņojumu var palīdzēt izprast valsts ekonomisko situāciju, kā arī prognozēt tās tālāku attīstību. Lai saprastu, cik noderīgi ir patērētāju noskaņojuma rādītāji Latvijā, šajā rakstā centīšos rast atbildi uz jautājumu: vai patērētāju noskaņojuma rādītājus Latvijā var saukt par ekonomikas termometru?

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Eksperti par IKP ātro novērtējumu

, 10.08.2009

Swedbank vecākais ekonomists Dainis Stikuts (no kreisās), Latvijas Krājbankas Investīciju pārvaldes galvenā analītiķe Olga Ertuganova, SEB bankas galvenais ekonomists Andris Vilks un Nordea bankas vecākais ekonomists Andris Strazds.

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

http://www.db.lv/images/article/2009/08/10/9a6d52f3-c7e2-4e79-9440-de470b41246a.jpg

Nordea bankas vecākais ekonomists Andris Strazds:

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) ātro novērtējumu, 2009.gada otrajā ceturksnī iekšzemes kopprodukta (IKP) apjoms, salīdzinot ar 2008.gada atbilstošo periodu, ir samazinājies par 19.6%.

«IKP kritums arī otrajā ceturksnī ir dramatisks, taču pašas pesimistiskākās prognozes, kas lielā mērā bija balstītas uz dramatisko mazumtirdzniecības apjomu kritumu, nav piepildījušās. Acīmredzot nelielais eksporta pieaugums šī gada otrajā ceturksnī savienojumā ar būtisku importa kritumu ir pozitīvi ietekmējis IKP apjomu. IKP kritumu nedaudz bremzē arī cenu kritums, jo cenu krituma rezultātā mājsaimniecības un uzņēmumi var iegādāties vairāk preču un pakalpojumu, salīdzinot ar situāciju, ja cenas saglabātos nemainīgas vai turpinātu augt.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

DnB NORD Bankas Ekonomisko pētījumu grupas analītiķes Ievas Vējas komentārs par patēriņa cenu pieaugumu septembrī.

Septembrī turpinājās gada inflācijas pazemināšanās tendence, no 15.7% iepriekšējā mēnesī noslīdot līdz 14.9%. Mēneša inflācija tajā pašā laikā ir palielinājusies līdz 1.1%, kas tomēr ir negaidīti straujš kāpums, ja salīdzina kaut vai ar kaimiņvalstīs Lietuvā un Igaunijā fiksētajiem attiecīgi 0.5% un 0.6%.

Igaunijā cenu kāpums mēneša laikā bijis gandrīz divreiz lēnāks nekā Latvijā, pat neskatoties uz papildus ietekmi, ko šajā valstī radīja akcīzes nodokļa paaugstināšana alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem šā gada vidū.

Galvenais šādas atšķirības iemesls saistās ar apģērbu un apavu cenu straujo kāpumu – par 9.8% pret iepriekšējo mēnesi, kopējo inflācijas rādītāju palielinot apmēram par 0.6 procentpunktiem. Lai gan cenu palielināšanās, mainoties sezonai ir tipiska parādība, tik augsts skaitlis krītoša pieprasījuma apstākļos tomēr rada izbrīnu. Cenu pieaugums šai preču grupai septembrī ir bijis tikpat liels kā patēriņa buma apstākļos 2006. un 2007. gadā, un daudz straujāks nekā kaimiņvalstīs! Igaunijā apģērbu un apavu cenas septembrī, salīdzinot ar augustu, palielinājušās par 2.9%, bet Lietuvā – par 3.8%. Tik krasas atšķirības šajā sektorā tomēr gribot negribot vedina domāt par problēmām vai nu konkurencē vai tirgus situācijas vērtējumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Analītiķe: ASV reitinga samazinājuma sekas varētu būt visai dramatiskas, arī Latvijā

Lelde Petrāne, 09.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Pēdējā laika notikumi ļoti atgādina 2008.-2009. gada hroniku, kad ļoti bieži – it īpaši brīvdienās – mums tika paziņoti jaunumi, kas vēl nesen šķita neiedomājami. Kaut arī var teikt, ka finansistiem un ekonomistiem ir izveidojusies imunitāte pret nepatīkamiem pārsteigumiem, piektdienas vakara paziņojumu par ASV reitinga samazinājumu tomēr var nosaukt par pamatīgu triecienu,» norāda Latvijas Krājbankas galvenā analītiķe Olga Ertuganova.

Pārsteigumu nesagādāja pats S&P lēmums: fiskālā situācija ASV un - vēl jo vairāk- politiķu nespēja parādīt stingru nostāju budžeta deficīta un valsts parāda samazinājumam jau liecināja par ļoti lielu iespējamību, ka vismaz viena no kredītreitingu aģentūrām varētu izšķirties par labu ASV reitinga samazinājumam. Bet pārsteidzoši bija tas, ka paziņojums tika izdarīts brīdī, kad fondu tirgos valda panika un pasaules ekonomikai draud ja ne atkārtota recesija, tad nopietna attīstība tempu palēnināšanās. Drīzāk šķita, ka šī ziņa gaidāma rudenī, raksta analītiķe.

Pirmo reizi ASV vēsturē kāda no vadošajām kredītu aģentūrām samazinājusi līdz šim augstākās pakāpes – AAA reitingu. «Jāteic gan, ka pārējās divas vadošās kredītreitingu aģentūras Fitch un Moody’s vēl 2. augustā šo AAA reitingu apstiprināja un līdz šim nav paziņojušas par iespēju tuvākajā laikā to samazināt. Neapšaubāmi, mēs varam diskutēt par vairākiem jautājumiem: vai S&P lēmums par ASV reitinga samazinājumu bija pamatots, vai tā pamatā nebija vairāk politisku, nevis ekonomisko apsvērumu, kāpēc aģentūra apstiprināja reitinga samazinājumu par spīti atrastajai matemātiskajai kļūdai ASV fiskālas situācijas novērtējumā ($2 trilj.), kāpēc izvēlējas tieši šo laiku lēmuma paziņošanai utt. Tomēr nevar nepiekrist aģentūras viedoklim, ka 2. augustā apstiprinātais budžeta deficīta un valdības parāda samazinājuma plāns nav risinājums fiskālas situācijas uzlabojumam ilgtermiņā, turklāt ekonomiskās un fiskālās politikas veidošanas procesi pēdēja laikā neļauj cerēt, ka tuvākajā laikā politiskie spēki varētu vienoties par kvalitatīvāku risinājumu,» skaidro Ertuganova.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Aug peļņa, aug riski, top drošības jostas

Jānis Goldbergs, 03.11.2023

Konferences panelī Baltijas parādu tirgus – stabils finansējuma avots vietējiem uzņēmumiem, kuru vadīja E. Antufjevs, piedalījās platformas BeMyBond vadītāja Indra Dargite (Indre Dargyte), Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas Kapitāla un finanšu tirgu attīstības pārvaldes vadītājs Marks Feimi (Marc Fayemi), Eleving Group finanšu direktors Māris Kreics un COBALT Latvia partneris Edgars Lodziņš.

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aug obligāciju ienesīgums; tirgus kļūst aizvien interesantāks investoriem, bet līdztekus obligāciju emitentiem naudas dārdzība rada papildu riskus, un palielinās saistību neizpildes risks, kuru agri vai vēlu nāksies pieredzēt arī Latvijā.

Kāda ir pieredze, drošības iespējas un izaicinājumi? Šie bija 12. oktobrī notikušās Baltijas kapitāla tirgus konferences Signet Bank Investment Banking pārvaldes vadītāja Edmunda Antufjeva skartie jautājumi. Konferences panelī Baltijas parādu tirgus – stabils finansējuma avots vietējiem uzņēmumiem, kuru vadīja E. Antufjevs, piedalījās platformas BeMyBond vadītāja Indra Dargite (Indre Dargyte), Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas Kapitāla un finanšu tirgu attīstības pārvaldes vadītājs Marks Feimi (Marc Fayemi), Eleving Group finanšu direktors Māris Kreics un COBALT Latvia partneris Edgars Lodziņš.

Investoru interese – vai runa ir tikai par peļņu?

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Aptauja: Latvijas ostu vadības algas noteikšanā būtu lietderīgi izmantot ostu darbības rādītājus

Dienas Bizness, 29.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ostu pārvalžu darbu un darbības rezultātus būtiski varētu uzlabot precīzu darbības rādītāju noteikšana, par kuru sasniegšanu atbildētu ostu pārvaldes, ir pārliecināti Latvijas ostās strādājošie uzņēmumi un nozares eksperti, liecina starptautiskās biznesa konsultāciju kompānijas KPMG veiktā aptauja par ostu pārvalžu darbību un pārvaldības principiem.

Turklāt ostu pārvaldēm noteikto vairāku rezultatīvo rādītāju sasniegšana varētu tikt izmantota, nosakot ostu pārvaldes vadības atalgojumu. Bez tam, ostās strādājošie uzņēmēji norāda, ka ir nepieciešams palielināt ostu pārvalžu darbības caurskatāmību un pilnveidot ostu vadības uzdevumus, lai ostas ne tikai nodrošinātu infrastruktūru, bet arī sadarbībā ar citiem transporta koridora dalībniekiem aktīvi līdzdarbotos kravu plūsmu piesaistē.

«Pasaules labākā prakse paredz visaptverošu galveno darbības rādītāju izstrādi, kas ļautu ieinteresētajām pusēm novērtēt ostu pārvalžu darbību,» saka SIA KPMG Balticsasociētā direktore Jūlija Māsāne-Ose. Viņa min, ka lielākajā Eiropas ostā – Roterdamas ostā tiek noteikts ap 40 galveno darbības rādītāju, un katram no tiem ir budžetā paredzēta vērtība, kuru nepieciešams sasniegt. «Lai izvērtētu, vai plāns ir sasniegts, katru gadu tiek salīdzinātas faktiskās rādītāju vērtības ar budžetā paredzētajām. Jāatzīmē, ka šo sistēmu var izmantot ne tikai uzraudzībai, bet arī darbības rezultātu novērtēšanai. Turklāt budžetā paredzēto rādītāju sasniegšana var būt par pamatu ostas pārvaldes vadības atalgojuma noteikšanai».

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Krīze nāk?

Latvijas Bankas ekonomists Egils Kaužēns, 27.12.2019

1. attēls. Vācijas, Spānijas, Francijas un Itālijas IKP pieauguma temps pa ceturkšņiem pret iepriekšējo ceturksni (%), sezonāli un kalendāri izlīdzinātie

Avots: Eurostat

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pazīstamais ASV sociologs, notikumu vērotājs un komentētājs Neits Silvers savā grāmatā "Signāls un trokšņi: kāpēc tik daudz prognožu nepiepildās, bet dažas piepildās" raksta, ka signāls ir patiesība, bet trokšņi mūs novirza no tās.

Pamatjautājums ir līdzīgs tam, ar ko ikdienā sastopas ārsti, – prast orientēties daudzo rādītāju kopumā un izcelt tos, kuriem konkrētajā situācijā ir lielākā ietekme. Tas palīdz labāk noteikt diagnozi un īstenot sekmīgāku ārstēšanu.

Šīs pārdomas ir būtiskas arī tiem Latvijas iedzīvotājiem, uzņēmējiem un politikas veidotājiem, kuriem ir vēlme veidot savu darbību un prognozēt finanses ilgtermiņā, piemēram, pieņemot lēmumus par nekustamā īpašuma pirkumu, izmaiņām ģimenē, darba maiņu. Vieni vēlētos pēc iespējas sekmīgāk pārdzīvot krīzi (piemēram, uz to laiku samazinot parādus), savukārt citiem tā var būt lielā iespēja (piemēram, cerot uz nekustamā īpašuma cenu krišanos u.tml.).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Eksperti: Cenu pieaugums atsāksies 2011. gadā

, 08.12.2009

No kreisās: Nordea bankas vecākais ekonomists Andris Strazds, Swedbank vecākā ekonomiste Lija Strašuna, Latvijas Krājbankas Investīciju pārvaldes galvenā analītiķe Olga Ertuganova, SEB bankas makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis.

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patēriņa cenu krituma tendence saglabāsies vismaz tuvākajos mēnešos, taču vairāki eksperti uzskata, ka cenu pieaugums varētu atsākties tikai 2011. gadā.

Nordea bankas vecākais ekonomists Andris Strazds:

Atbilstoši mūsu prognozēm novembrī patēriņa cenas kritās jau astoto mēnesi pēc kārtas un gada inflācija bija negatīva otro mēnesi pēc kārtas. Novembris bija pirmais mēnesis, kas uzrādīja arī pakalpojumu cenu kritumu pret pagājušā gada attiecīgo mēnesi. Šeit gan jāsaka, ka kopējais pakalpojumu cenu līmenis saglabājas salīdzinoši augsts pateicoties veselības un izglītības pakalpojumu cenu kāpumam, salīdzinājumā ar 2008.gada novembri. Vienlaikus vairākās citās pakalpojumu nozarēs ir vērojams cenu kritums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Analītiķe: likmju samazināšana no krīzes neglābs

, 08.10.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien sešas centrālās bankas ir samazinājušas procentu likmes, balstoties uz kopīgi pieņemto lēmumu. ASV Federālo rezervju sistēma un Eiropas centrālā banka samazināja bāzes likmi par 0.5 procentu punktiem attiecīgi līdz 1.5% un 3.75%; pamatlikmes ir mazinājušas arī Anglijas Banka, Zviedrijas Riksbanka, Kanādas un Šveices centrāla bankas, norāda Latvijas Krājbankas Investīciju pārvaldes galvenā analītiķe Olga Ertuganova.

Japānas centrālā banka atbalstīja šādu kopējo soli, tomēr jēnas bāzes likmi nemainīja, jo tā atrodas ļoti zemā līmenī – 0.5%. Neatkarīgi no Eiropas un ASV centrālajām bankām arī Ķīnas CB samazināja procentu likmes jau otro reizi pēdējo divu nedēļu laikā.

Šāda bezprecedenta centrālo banku kopējā darbība ir vērsta uz likviditātes nodrošināšanu finanšu tirgos. Finanšu krīzes saīsinājums rada lielu recesijas risku pasaules ekonomikā, tādējādi arī norādot uz drīzu inflācijas samazinājumu patēriņa krituma dēļ. Kopā ar energoresursu cenu sabrukumu tas ļauj centrālajām bankām mazināt procentu likmes, pat neskatoties uz augsto inflāciju valstīs. Tomēr galvenais jautājums ir, vai šāda banku rīcība dos cerēto rezultātu, t.i. veicinās finanšu krīzes atslābumu un ekonomiskās aktivitātes pieaugumu. Diemžēl atbilde ir nē, vismaz īstermiņā bāzes likmju kritumam varētu būt tikai neliels psiholoģiskais efekts uz tirgu dalībniekiem. Bet mēs nevaram droši sagaidīt, ka FRS un ECB bāzes likmes samazinājums veicinās būtisku starpbanku likmju kritumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deklarācija par Ministru kabineta iecerēto darbību - Nacionālajai izaugsmei un vienotībai

Mēs esam vienojušies strādāt Latvijas nacionālajai vienotībai un izaugsmei. Veidot Latviju, kuras sabiedrība ir izglītota, vesela, pārtikusi un droša par nākotni. Nostiprināt Latviju kā nacionālu, eiropeisku un demokrātisku valsti, kuru raksturo laba pārvaldība, cilvēktiesību un pamatbrīvību ievērošana, tiesiskums un sociālais atbildīgums, kas ietver arī rūpes par cilvēkresursu atjaunošanu un tautas ataudzi.

Mūsu pienākums ir nostiprināt latviešu valodu, latvisko kultūrtelpu un nacionālo identitāti, vienlaikus esot tolerantiem un rūpējoties par visu Latvijā dzīvojošo tautību kultūras pienesumu, jo daudzveidība ir bagātība.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pie Spānijas krastiem vairāki desmiti sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) tankkuģu gaida iespēju tikt izkrautiem, bet Spānijas gāzes pārvades tīklu operatori brīdinājuši, ka varētu apturēt izkraušanu, kamēr tiek atrisināta "ārkārtējā situācija".

Ja drīzumā netiks novērsts LNG kuģu sastrēgums pie Spānijas, tie varētu sākt meklēt alternatīvas ostas ārpus Eiropas, kur izkraut kravu.Pie Spānijas krastiem iespēju tikt izkrautiem gaida vairāk nekā 35 LNG kuģi, no kuriem vismaz astoņi ir noenkurojušies Kadisas līča rajonā, pirmdien atklāja mākleri, analītiķi un anonīmi avoti LNG termināļos.

Šonedēļ Spānijā ir pieejamas tikai sešas vietas regazifikācijas termināļos, atklājis kāds anonīms avots gāzes sektorā.

Spānijas, kurai ir seši LNG termināļi, nacionālais gāzes pārvades tīklu operators "Enagas" pirmdien paziņoja, ka tiek "izsludināta ārkārtējā operatīvā situācija", kurā varētu tikt atteikta LNG kuģu izkraušana termināļu pārslodzes dēļ.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Lietuva nebūs izņēmums - eirozonas vārti veras plašāk

Mārtiņš Apinis, Egons Mudulis, Sandra Dieziņa, Māris Ķirsons, Sanita Igaune, 13.01.2014

Krāsaina monēta divu litu nominālvērtībā, ko rotā četru slavenu Lietuvas kūrortpilsētu - Birštonas, Druskininku, Neringas un Palangas - ģerboņi.

Foto: ELTA/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Prognozes liecina, ka jau nākamgad visas Baltijas valstis būs eirozonā, eksportētāji berzē rokas, bet lietuvieši baidās no inflācijas.

Neraugoties uz mūsu dienvidu kaimiņu ilgāku un, iespējams, vairāk pārdomātu minstināšanos par to, cik ātri aizstāt savu nacionālo valūtu ar eiro, jau šobrīd samērā droši var prognozēt, ka nākamgad arī Lietuva atradīsies eirozonā. Jau tagad gan uzņēmēji, gan finansisti domā par potenciālajiem ieguvumiem, ko nodrošinās visu trīs Baltijas valstu atrašanās vienotās valūtas zonas mehānismā.

Ja vērtē no ekonomiskā viedokļa, tad Lietuvas gatavība ieviest eiro ir līdzīga Latvijai pērnā gada sākumā, un tieši abu pārējo Baltijas valstu atrašanās eirozonā ir iemesls, kāpēc arī Lietuva vēlas pēc iespējas ātrāk pievienoties eirozonai, skaidro SEB bankas sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

DnB NORD Bankas Ekonomisko pētījumu grupas analītiķes Ievas Vējas komentārs par mazumtirdzniecības apgrozījumu augustā.

Mazumtirdzniecības apgrozījuma kritums augustā kļuvis vēl straujāks, salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo mēnesi samazinoties par 8.9%.

Situācija mazumtirdzniecībā ir visai likumsakarīga un skaidri atspoguļo Latvijas kopējo ekonomisko situāciju, ko raksturo iekšzemes pieprasījuma kritums un neskaidrība par nākotni. Neskatoties uz augustā piedzīvoto pārtikas cenu samazināšanos, visstraujāk ir krities tieši pārtikas tirdzniecības apjoms.

Mazumtirdzniecības apgrozījuma sarukums šobrīd, iespējams, jau mazākā mērā ir vērtējams kā ar cenām saistīts, un lielākā mērā - pārliecības trūkuma jautājums, kad, arvien palielinoties neskaidrībai par nākotnes izredzēm un parādoties bezdarba draudiem, iedzīvotāji ierobežo ikdienas tēriņus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kaut arī ekonomiskā situācija valstī vairs nav tik bēdīga kā pirms gada, strauji augošā inflācija un ar to saistītā iedzīvotāju pirktspējas samazināšanās ar lielu krustu pārsvītro kopumā pozitīvās izmaiņas tautsaimniecībā, valsts makroekonomisko datu sauso atlikumu uzsver Latvijas Krājbankas Investīciju pārvaldes galvenā analītiķe Olga Ertuganova.

Runājot par strauji augošo inflāciju, viņa norāda, ka galvenais faktors bija elektroenerģijas tarifu kāpums, kas deva mēneša inflācijai pusi procentpunkta - gandrīz pusi no vidējā cenu pieauguma. Aprīlī turpinājās arī degvielas cenu kāpums. Kā trešo faktoru jāmin apģērbu un apavu cenu pieaugums, noslēdzoties pavasara atlaižu kampaņām. Ceturtais, bet ne mazāk svarīgs faktors, ir jau ierastais pārtikas sadārdzinājums, zina teikt analītiķe.

«Diez vai tas varētu nomierināt Latvijas iedzīvotājus, bet inflācijas spiediens pašlaik ir problēma ne tikai Latvijā, bet gandrīz visā pasaulē. Pašlaik varbūt tikai ASV Centrālā banka diezgan mierīgi raugās uz cenu pieaugumu. Pārējos reģionos augošās cenas tiek uzskatītas par problēmu numur viens. To redzam arī Eiropā, kur Eiropas Centrālā banka (ECB) martā pacēla eiro bāzes likmi ar cerību samazināt inflācijas risku,» stāsta Krājbankas analītiķe.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Ukrainas konflikts negatīvi ietekmē kreditēšanu

Didzis Meļķis, 01.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zviedrijas un Baltijas korporācijas pašlaik ekonomikā nesaskata nekādu pieprasījumu, tāpēc viņi arī neinvestē

«Ja viņi zinātu, ka gaida pieprasījums, viņi investētu, tomēr viņi nogaida, jo nav šādas paredzamības,» par korporatīvo investoru noskaņojumu DB saka Swedbank prezidents un izpilddirektors Mikaels Volfs. Intervijā viņš arī neslēpj, ka Swedbank kā banka gribētu no Latvijas valsts vienreiz dzirdēt skaidru nostāju, vai tā finanšu pakalpojumu biznesu nerezidentiem šeit grib vai negrib.

Nule kā Rīgā bija Eiropas Centrālās bankas Uzraudzības valdes priekšsēdētāja Daniela Nuī, kas pēc pāris mēnešiem Latvijā sāks pārraudzīt arī Swedbank. Ko domājat par šiem regulatora jaunumiem?

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kad ECB sāks samazināt procentu likmes?

Anete Kravinska, Latvijas Bankas ekonomiste, 19.04.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau kādu laiku dzīvojam laikmetā, kad naudas tirgus likmes ir atgriezušās pozitīvā teritorijā un pakāpušās līdz līmeņiem, kas kredītņēmēju maciņus padarījuši krietni vien plānākus. Daudzi kredītņēmēji nepacietīgi gaida, kad Eiropas Centrālā banka (ECB) sāks mazināt likmes.

Pēc ECB Padomes 11. aprīļa sanāksmes paziņojumā presei pieļauts iespējams procentu likmju samazinājums. Runājot par likmju samazināšanu, ECB prezidente Kristīne Lagarda uzsver, ka ECB Padomes lēmums atkarīgs no ienākošajiem datiem, tostarp par novērtējumu, kad inflācija atgriezīsies ECB noteiktā mērķa – 2 % vidējā termiņā – līmenī. Daudziem no mums šāda komunikācija varētu šķist pārāk abstrakta un gribētos konkrētākas atbildes par procentu likmju attīstību nākotnē.

Šajā rakstā iepazīstināšu ar vairākiem avotiem, kam ne vien seko līdzi politikas veidotāji, bet kas ikvienam ekonomikas dalībniekam var sniegt informāciju par procentu likmju virzību nākotnē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parex banka cer «slikto» bankas daļu pārdot līdz marta beigām un strādāt ar peļņu, intervijā laikrakstam Dienas bizness pastāstīja Parex bankas vadītājs Nils Melngailis.

Cik investoru izrādījuši interesi?

Parex gadījumā investoru būs vairāk nekā vienas rokas pirksti. Kad tiks izveidots fonds, sagatavots biznesa plāns, tad aktīvi meklēsim investorus. Šobrīd, nemeklējot investorus, ir jau pieteikušies. Pie nosacījuma, ka valsts apstiprinās budžetu un nebūs lieli pārsteigumi, ir visas izredzes piesaistīt investorus fondam nākamā gada 1. cet.

Fondu plānots pārdot?

Vai arī bankai investoru varētu piesaistīt 1. ceturksnī?

Neizslēdzu, ka varētu būt piedāvājumi līdzīgā laika posmā. Svarīgi pabeigt reorganizāciju, jo tad būs skaidrs, ko varam sniegt. Tā kā finanšu investori ātrāk reaģē, tad fondā investori varētu ienākt ātrāk. Pircēji šobrīd ir labākā stāvoklī nekā pirms pusgada. Visām bankām, kas saņēma valsts atbalstu, bija aizliegts pirkt citas bankas. Tagad vairākas bankas tiek vaļā no atbalsta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Nedēļa paies ASV un Lielbritānijas IKP rādītāju paziņošanas nepacietīgās gaidās

James Hughes, Alpari galvenais tirgus analītiķis, 23.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nedēļa paies ASV un Lielbritānijas IKP rādītāju paziņošanas nepacietīgās gaidās. IKP ceturkšņa rādītājs ir visplašāk izmantotais ekonomikas stabilitātes barometrs, tādēļ izmaiņas tajā varētu izraisīt pamatīgu viļņošanos visā tirgū. Īpaši tādēļ, ka abu valstu IKP rādītāji ir provizoriski, kam sekos koriģētie un pēc tam galīgie. Būtībā notiek tā, ka provizoriskie rādītāju tirgu ietekmē visvairāk. Tirgus gaida, ka abās valstīs IKP būs pieaudzis, un Lielbritānija varētu būt vērojama iziešana no recesijas ar kāpumu 1% robežās – no -0,4% līdz 0,6%.

Ņemot vērā galotņu tikšanos pagājušās nedēļas beigās, visur citur no eirozonas valstu līderiem nekas daudz nav sagaidāms. Līdz ar to galvenā uzmanība būs pievērsta ekonomisko rādītāju paziņošanai.

Trešdien izziņos vairākus PMI (Purchasing Managers Index) indeksus– ražošanas sektora iepirkuma vadītāju indeksus paziņos eirozona, Francija, Vācija, Ķīna un ASV. PMI ir viens no galvenajiem ekonomikas stabilitātes rādītājiem, jo atspoguļo iepirkumu vadītāju viedokli par nodarbinātību, ražošanu, cenām un krājumiem. Teorētiski ņemot, šis rādītājs ir viens no paņēmieniem, kā saprast biznesa klimatu, jo atspoguļo biznesā tieši iesaistīto cilvēku uzskatus, kas tur roku uz nozares pulsa. Tirgus uzsvars tiek likts uz optimistiskāku uzskatu, sagaidot visu rādītāju kāpumu. Būtisks ir rādītājs ar vērtību 50, jo tā ir robežšķirtne starp nozares izaugsmi (>50) un sarukumu (<50). Ievērojot teikto, tikai Vācijā tiek gaidīta ražošanas vēl tālāka sašaurināšanās. Gaidāms, ka trešdien paziņos arī Francijas, Vācijas un eirozonas pakalpojumu sektora PMI.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas zilā kurināmā piegādes uz Eiropu caur Ukrainu nevarēs atjaunoties agrāk kā pēc trim dienām tehnisku iemeslu dēļ.

Gāzes piegādes atjaunošanu gaida tūkstoši Eiropas uzņēmumuPar to šodien žurnālistus paziņoja Eiropas Komisijas pārstāvis Ferāns Taradelass Espuni. Ukraina paziņojusi, ka tehniski nespēs nodrošināt gāzes tranzītu uz Eiropu pēc 36 stundām pēc tās piegādes atsākšanas no Krievijas.

Gāzes piegādes atjaunošanu gaida tūkstoši Eiropas uzņēmumuIepriekš Gazprom vadītājs Aleksejs Millers paziņoja valsts prezidentam Dmitrijam Medvedevam, ka gāzes piegāde uz Eiropu var atjaunoties šodien, uzreiz pēc dokumentu parakstīšanaspar neatkarīga starptautiska mehānisma izveidošanas Krievijas zilā kurināmā tranzītam cau Ukrainas teritoriju.

Komentāri

Pievienot komentāru