Citas ziņas

Apbalvojamie aizņemti

, 27.03.2007

Jaunākais izdevums

Sakarā ar to, ka Baltkrievijā notikušās naftas produktu vada avārijas izraisītā piesārņojuma likvidēšanā Daugavā ir iesaistīti tie Nacionālo bruņoto spēku (NBS) pārstāvji, kurus šodien bija paredzēts apbalvot par dalību kuģa Golden Sky glābšanas operācijā, apbalvošana tiek pārcelta uz vēlāku laiku.

Par to Db.lv informēja Aizsardzības ministrija.

Šā gada 15. janvārī Kipras sauskravas kuģis Golden Sky, kas ar 25 000 tonnām minerālmēslu atradās ceļā no Ventspils uz Indiju, netālu no Staldzenes bākas uzsēdās uz sēkļa. NBS Jūras spēku un Gaisa spēku pārstāvji iesaistījās kuģa apkalpes glābšanas darbos un kuģa atbrīvošanā no kravas un naftas produktiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Rīgā aptuveni 150 pašvaldības dzīvokļu aizņemti nelikumīgi

LETA, 07.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas dome noraida opozīcijas deputātu aizdomas par mahinācijām ar pašvaldības dzīvokļiem, taču atzīst, ka problēma pastāv - aptuveni 150 pašvaldībai piederošu dzīvokļu patlaban aizņemti nelikumīgi.

Kā ziņots, Rīgas domes Vienotība frakciju bloka deputāti 30.maijā sasauca preses konferenci, kurā pauda aizdomas, ka Rīgas pašvaldības SIA Rīgas namu pārvaldnieks apsaimniekotajās mājās vairāki pašvaldības dzīvokļi izslēgti no dzīvokļu reģistra. Oficiāli papīros šie dzīvokļi neeksistē, bet reāli dzīvē tajos dzīvojot nezināmas personas, kamēr komunālos maksājumus par šiem dzīvokļiem apmaksājot pārējie mājas iedzīvotāji.

Deputāti apzinājuši divas šādas mājas un savākto informāciju nodevuši Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam, taču atteicās nosaukt adreses publiski.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts operatīvās medicīniskās komisijas (VOMK) sēdē rīt, 30.jūnijā, plānots atcelt Covid-19 dēļ izsludināto ārkārtas situāciju medicīnā Latvijā, otrdien valdības sēdē informēja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Pēc politiķa paustā, pēdējās nedēļās ir rūpīgi analizēta situācija slimnīcās un veselības aprūpes sistēmā kopumā, un rīt ir paredzēta VOMK sēde, kurā varētu lemt par ārkārtas situācijas veselības aprūpes nozarē atcelšanu. Vienlaikus jāpatur prātā, ka atsevišķās slimnīcās ārkārtas pasākumi vēl aizvien būs nepieciešami, akcentēja politiķis.

Šāds lēmums iespējams, samazinoties stacionēto Covid-19 pacientu skaitam. Pašlaik šo pacientu aprūpi nodrošina tikai klīniskās universitātes slimnīcas Rīgā un lielākās reģionālās slimnīcas.

Ārkārtas situācija medicīnā Latvijā tika izsludināta 2020.gada decembra sākumā. Tas nozīmē, ka ārstniecības iestādes ir pilnvarotas brīvāk rīkoties ar saviem resursiem, lai sniegtu palīdzību gan Covid-19, gan neatliekamajiem pacientiem ar citām saslimšanām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šādus un līdzīgus «komplimentus» Db kolektīvs ir nereti saņēmis tieši un netieši pēdējo dienu laikā. Protams, tas noticis saistībā ar nesenajiem notikumiem māsas laikrakstā Diena, kā rezultātā daļa Dienas kolektīva kļuva par leģendārajiem «aizgājējiem» un teju vai nacionālajiem varoņiem, bet Dienas biznesa kolektīvs kļuvis par nodevējiem.

Varbūt ir vērts paraudzīties uz notikumiem no«streiklaužu» skatpunkta. Pirmkārt, neviens mūs, Dienas biznesu, neaicināja būt par sabiedrotajiem iedomātā streikā vai kādā ideoloģiskā cīņā par vienu vai otru principu aizstāvēšanu. Brīdī, kad vadošie Dienas darbinieki pameta redakciju, skandēdami saukļus par to aptraipītajiem principiem, notikumu gaita sāka atgādināt farsu par karu par preses brīvību, kur neviena no pusēm ne mazākajā mērā vairs neuztraucās par sabiedrības tiesībām uz patiesu un neatkarīgu informāciju, jo vieni ir aizņemti, mēģinot novērst reālu vai iedomātu sabotāžu, bet otri ir aizņemti, spēlējot preses brīvības partizānus tuvējā krodziņā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Aktuālas problēmas tieslietās – stratēģiska tiesvedība medija aizvēršanai

Gatis Madžiņš, izdevniecības Dienas Bizness galvenais redaktors, 07.11.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lasot ziņas no Krievijas par to, kā opozicionāriem tiek pasludināti cietumsodi izdomātās lietās vai viņu advokāti netiek pielaisti tiesas sēdēm vai pat paši apcietināti, parasti nodomājam – kas tāds iespējams vien Krievijā.

Ņemot vērā, ka trešdien, 8.novembrī Ekonomisko lietu tiesā paredzēts izskatīt lietu pret līdzšinējo laikraksta "Diena" un vēl vairāku izdevumu izdevēju "Izdevniecību Dienas Mediji" par it kā parāda piedziņu, gribētu padalīties ar šīs tiesvedības mums neizprotamākajām un "krāšņākajām" detaļām. Patiesībā pēc mērķa, veida, formas un satura šī tiesvedība īsti ne ar ko neatšķiras no ziņām no Krievijas tieslietu sistēmas. Un, laikam, taču īpaši simboliska ir sakritība, ka lieta pret "Dienas Medijiem" tiek izskatīta vienā nedēļā ar Latvijas Mediju ētiku padomes rīkoto pasākumu par stratēģiskām tiesvedībām pret medijiem, mēģinot tos apklusināt.

Tātad, kāpēc tiesu pret līdzšinējo "Dienas" izdevēju uzskatām par nesaprotamu un dīvainu. Pirmkārt, lieta pret "Dienas Medijiem" ir iesniegta Ekonomisko lietu tiesā, kurai tā vispār nemaz nav piekritīga. Tomēr tas netraucē tiesnesim Kasparam Vecozolam lēmumu par civillietas ierosināšanu pieņemt nepilnu diennakti pēc pieteikuma saņemšanas. Pēc tam tiek noteikts nesamērīgi īss termiņš paskaidrojumu sniegšanai, bet tiesas sēde nozīmēta piecas darba dienas pēc pavēstes nosūtīšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ātrā frizētava, kas 1. augustā vēra durvis Liepājā, sākumā izsauca skepsi: diez vai kāds būs gatavs maksāt desmit eiro par frizūru, pat ja tā top piecpadsmit minūtēs un bez gaidīšanas rindā? Tomēr steidzīgajiem ļaudīm paredzētais pakalpojums – jebkura frizūra vai matu griezums par vienu cenu – pamazām iekaro savu klientu loku, vēsta reģionālais laikraksts Kursas Laiks.

«Protams, esam dzirdējuši, ka par dārgu, bet tā nav plika matu nogriešana, bet vesels process. Cilvēks ir apčubināts, izklaidēts, ko nodrošina televizors, žurnāli un dzērieni pēc izvēles. Arī šampanieti varam nokārtot īpašā svētku reizē. Mūsu mērķauditorija ir savos darbos aizņemti cilvēki vecumā aptuveni līdz četrdesmit, kam laiks ir prioritāte, un mēs par viņiem ļoti priecājamies. Cerams, ka arī citiem iepatiksies,» teic koncepta ĀF autore Lelde Jagmina, kuras moto ir: «Būs labi!»

Kuršu ielā 30 daudzi joprojām meklē iepriekšējo objektu – auto rezerves daļu veikaliņu. «Bet mēs šo vietu nolūkojām, jo jaukā mājiņa jau bija tukša, turklāt atrodas ļoti labā vietā. Blakus ir autostāvvieta, īrējam ar visu teritoriju, tāpēc frizētas klienti var savus braucamos novietot bez maksas. Steidzīgam cilvēkam ir svarīgi pie meistara tikt uzreiz, un parasti viņš nepārvietojas kājām,» novērojusi salona īpašniece.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Adam Auto rīko 24 stundu auto tirdzniecību

, 03.06.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī gada 6.-7.jūnijā SIA Adam Auto salonos notiks 24 stundu auto tirdzniecība, kuras laikā interesentiem tiks piedāvāta iespēja iegādāties jaunas Opel, Chevrolet vai SsangYong automašīnas par pašizmaksu, bet G2 zīmola automašīnas ar ievērojamām atlaidēm, Db.lv informēja SIA Adam Auto Mārketinga vadītāja Marika Celma.

Turpinot veiksmīgi uzsākto tradīciju, jau trešo reizi SIA Adam Auto salonos – Rīgā, Liepājā un Ventspilī notiks 24 stundu auto tirdzniecības akcija, kas ir vienreizēja iespēja iegādāties jebkuru jaunu Opel, Chevrolet vai SsangYong automašīnu par pašizmaksu, bet mazlietotas sertificētas automašīnas ar atlaidi līdz 2 500 EUR.

Ikviens, kas akcijas 24 stundas ietvaros iegādāsies automašīnu, saņems Adam Auto dāvanu – pastāvīgu 10% atlaidi servisa pakalpojumiem un auto rezerves daļu iegādei, bet īpaši izdevīgus līzinga un apdrošināšanas nosacījumus akcijas laikā nodrošinās Adam Auto apdrošināšanas un līzinga speciālisti. Bez tam, akcijas laikā Adam Auto salonā Rīgā, Krasta ielā 66, ikviens autobraucējs varēs iegādāties OCTA vai KASKO uz īpaši izdevīgiem nosacījumiem, kas tapuši sadarbībā ar vadošajām apdrošināšanas kompānijām un iegādāties vasaras sezonai aktuālos auto aksesuārus par pievilcīgām cenām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Omniva norāda uz būtiskām problēmām, izmantojot elektroauto

Lelde Petrāne, 26.07.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sūtījumu pakalpojumu sniedzējs Omniva līdz 2025.gadam gatavs pilnībā aizstāt esošo dīzeļa dzinēju autoparku ar elektroauto, tomēr sācis cita transportlīdzekļa testēšanu.

Pērnā gada nogalē piegādēm Rīgas centrā tas uzsāka pirmos elektroauto testus ar Nissan E-NV200. Neskatoties uz kopumā pozitīvo pieredzi, šī auto kravas telpas ierobežotā ietilpība nebija piemērota, lai iekļautu to Omniva pastāvīgajā autoparkā. Šogad, turpinot iesākto, Omniva aizvadījusi pirmo dienu kurjerpiegādēm, izmēģinot elektrisko kravas mikroautobusu – VW eCrafter.

Omniva ilgtermiņa mērķis ir piegādes auto radīto izmešu samazināšana un pāreja uz arvien ekoloģiskākiem risinājumiem gan autoparka, gan pārējo ikdienas operāciju ietvaros. Lai iekļautu elektroauto Omniva pamata autoparkā, būtu jāizpildās vairākiem būtiskiem nosacījumiem:

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Tirgotāja Vita mārkets īpašnieks: Cīņa ir par katru pircēju

M. Laicāne, 11.02.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mazumtirgotāju konkurence reģionos paliek aizvien aktīvāka un cīņa jau notiek par katru pircēju.

Tā intervijā Db norāda SIA Vita Mārkets īpašnieks Imants Rendenieks. SIA Vita Mārkets pieder vairāki veikali ar zīmolu Elvi, kā arī ir investors Ķekavas kompaktgalerijai.

Jūs esat pēc veikalu skaita lielākais Elvi partneris – vai tā ir bijis vienmēr vai arī Jūsu attīstība bijusi visdinamiskākā?

Tā, ka esmu viens no franšīzes turētāja Elvi grupa īpašniekiem, varu teikt, ka 2000. gadā, kad pieņēmām lēmumu izveidot veikalu tīklu pēc franšīzes principa, piesaistot veiksmīgus vietējos mazumtirgotājus, nevarējām iedomāties, ka tīkls izveidosies tik ātri un ka tam būs tik plaša pārstāvniecība visā Latvijā, taču jau toreiz kopā ar manu partneri, otru Elvi grupas īpašnieku Kasparu Bergmani sapratām – mums pašiem un mūsu vadītajiem uzņēmumiem ir jābūt par piemēru pārējiem franšīzes partneriem, tādēļ lielu uzmanību pievēršam arī savu veikalu attīstībai, un to darām visu laiku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ēdinātāji un bāru nozares uzņēmumi, atverot terases, kopumā ir spējuši pielāgoties izvirzītajām epidemioloģiskās drošības prasībām, uzskata Latvijas Restorānu biedrībā (LRB) un Latvijas Bāru asociācijā.

LRB prezidents Jānis Jenzis aģentūrai LETA norādīja, ka pirmie novērojumi par terašu atvēršanu liecina, ka vairums uzņēmēju prasības ir centušies ievērot. "Tomēr jāņem vērā, ka pilnībā visas prasības bija zināmas mazāk nekā 24 stundas pirms terašu atvēršanas, kad valdība pieņēma lēmumu. Ja kaut kas nebija, domāju, ka atsevišķiem uzņēmumiem vienkārši vajadzēja dot nedaudz laika vēl pieslīpēties," skaidroja Jenzis.

Vienlaikus Jenzis atzina, ka arī viņš ir redzējis fotogrāfijas sociālajos tīklos, kur bija redzama drošības prasību neievērošana. "Es tomēr gribētu teikt, ka tā ir absolūti mazākā daļa. Negribētos, lai 1% dēļ, kas neievēro, strādāt vairs nedrīkstētu arī pārējie 99%, kas ievēro prasības," sacīja Jenzis un izteica cerību, ka tie uzņēmēji, kuriem pirmajās dienās pēc terašu atvēršanas bijušas problēmas ar drošības prasību ievērošanu, turpmāk kļūs atbildīgāki.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Interneta sociālo tīklu efektivitāte biznesa kontaktu meklēšanā un karjeras attīstīšanā

Katrīna Ošleja, Talentor Latvia direktore, LPVA valdes locekle, 15.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Interneta sociāli tīkli tiek izmantoti arvien aktīvāk gan biznesa kontaktu meklēšanai, gan karjeras attīstīšanai, gan darbinieku nolūkošanai no darba devēju puses. Vai tiešām tas ir tik efektīvi?

Līdz šim 80% gadījumu cilvēki ieguva darbu, izziņojot savu interesi par jauna darba meklējumiem savu paziņu un draugu lokā. Tas vienmēr ir bijis efektīvākais veids, kā atrast darbu – pavēstīt par to pēc iespējas plašākam cilvēku lokam. Šī tendence turpinās arī mūsdienās, tikai tam tiek izmantoti citi komunikācijas kanāli – sociālie tīkli internetā.

Galvu mednieki agrāk apzvanīja simtiem cilvēku, lai lūgtu rekomendēt kandidātus kādai sarežģītai vakancei. Atceros, vēl tikai nepilnus 10 gadus atpakaļ krājām birojā biznesa laikrakstus, analizējām tajos pieminēto vadītāju profilus, lai papildinātu savu potenciālo kandidātu datu bāzi. Tagad atliek vien ieskatīties LinkedIn tīklā, lai ar vienu īsu vēstījumu minūtes laikā mērķtiecīgi uzrunātu konkrētās nozares profesionāļus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Pasaulē vismazāk romantisko viesnīcu topā parādās arī Latvija

Vēsma Lēvalde, 14.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Karostas cietums Liepājā izpelnījies otro vietu pasaules vismazāk romantisko viesnīcu topā.

Portāls travel.cnn.com. piešķīris Karostas cietumam 2.vietu to viesnīcu sarakstā, kur patverties var cilvēki, kuriem riebjas Valentīna dienas sarkani spīdīgās apsveikuma kartītes un šokolādes sirsniņas.

«Šajā Padomju laika cietumā viesi būs aizņemti, cenšoties izdzīvot, paciešot apsargu inkvizīciju un vingrošanas nodarbības pagalmā. Viņiem nebūs laika uztraukties par to, ka viņus pametis mīļotais,» vēsta Karostas cietuma apraksts portālā. Reklamēta arī nakšņošana aiz restēm par 15 ASV dolāriem.

Vismazāk romantisko viesnīcu tops:

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šobrīd jaunie IT uzņēmēji arvien biežāk pievēršas dažādām ierīcēm, bezpilota lidaparātiem, izklaidei, kā arī virtuālajām valūtām, mākslīgajam intelektam un B2B risinājumiem

Šobrīd daudzi jaunie startup uzņēmēji izstrādā saziņas rīkus, tūrisma agregatorus un tiešsaistes izglītības platformas, novērojis Artūrs Burņins, mobilās lietotnes Qfer līdzīpašnieks. «Strauji attīstās virtuālās valūtas. Pirms kāda laika dominēja Bitcoin, bet tagad ir dažnedažādas valūtas, tirdzniecības vietas un nesen tika palaists projekts Stellar, kurā var sūtīt un saņemt naudu no jebkādas valūtas. Visu laiku tiek veidoti jauni startup saistībā ar šo tēmu,» saka Kristaps Mors, Maxtraffic dibinātājs. Tāpat arvien vairāk rodas dažādi pakalpojumi un kļūst aizvien lētāk, ātrāk un vienkāršāk integrēt dažādus servisus – var radīt jaunus pakalpojumus un produktus, tēmēt uz mazākām nišām. Piemēram, var izmantot Shopify e-komercijas platformu, kurā pārdot t-kreklus, un savienot to ar Printful, kas veiks gan apdruku, gan nosūtīs produktu, un viss process var būt 100% automatizēts, norāda K. Mors.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tieši netīkama demogrāfija ir Rietumvalstu lielākā problēma, protams, ja vispār ir vēlme saglabāt esošo kultūru

Pasaulē bērnu, kuri ir jaunāki par pieciem gadiem, pirmo reizi vēsturē ir mazāk par cilvēkiem, kuriem ir virs 65. Citiem vārdiem sakot – sirmgalvju ir vairāk nekā bērnu. Apvienotās Nācijas paredz, ka nākamo 35 gadu laikā tādu cilvēku skaits, kuri ir vecāki par 60 gadiem, pasaulē palielināsies līdz 2,1 miljardam no 900 milj. 2015. gadā. Tie būs 21,5% no visiem pasaules iedzīvotājiem. Pašlaik esot 12,3%. Savukārt Starptautiskais Valūtas fonds lēsis, ka jau 2050. gadā attīstītajās valstīs vidēji uz vienu strādājošo varētu būt viens pensionārs.

Augošs vecu cilvēku īpatsvars nozīmēs Rietumvalstu sabiedrības ievērojamas pārmaiņas. Mainīsies gan patēriņa tendences, gan dažādi citi sociālekonomiskie procesi. Iemesli šim procesam ir dažādi. Cilvēki aizbildinās un paši notic tam, ka ir pārāk aizņemti, lai veidotu ģimeni. Eksperti vērš uzmanību uz jauniešu sliktajām komunikācijas spējām (neskaitot virtuālo vidi) un reliģijas nozīmes norietu (reliģijās tradicionāli runāts par ģimenes svarīgumu). Tāpat esot egocentrisma laikmets, bet ģimenes dibināšana mūsdienu pasaulē, kur tiek uzvērta neatkarība, tiek uzskatīta par vecmodīgu. Tāpat pastāv vajadzība pēc karjeras, kurai agra ģimenes dibināšana bieži vien tiek uzskatīta par šķērsli. Līdz ar šādu situāciju sievietes vēlas precēties arvien vēlāk, kas, protams, noved pie mazāka bērnu skaita. Ir arī pētījumi, kas atklāj, ka sieviešu izglītotības līmenis visai cieši korelē ar to, vai valstī ir pozitīvas vai negatīvas demogrāfiskās tendences.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jābūt gataviem lielai klientu zvanu plūsmai jebkurā laikā.

Mūsdienu tehnoloģijas ļauj efektīvi sakārtot klientu apkalpošanas procesus uzņēmumā, taču uzņēmumi šīs iespējas izmanto ļoti minimāli, tādējādi zaudējot klientus. Tajā pašā laikā pakalpojumu automatizācija nākotnē ieņems aizvien lielāku lomu, taču arī cilvēciskais faktors, visdrīzāk, tuvākajā laikā saglabāsies.

Nenotiek strauji

Katrs uzņēmuma neatbildētais zvans var veicināt klientu lēmumu zvanīt konkurentam, tādējādi, jo vairāk nepaceltu tālruņa zvanu, jo lielāka varbūtība zaudēt klientus. Kompānijas patlaban meklē iespējas, kā ar tehnoloģiju palīdzību uzlabot klientu apkalpošanas kvalitāti, samazināt atbildes gaidīšanas laiku un citus rādītājus. Lielās kompānijas cenšas sekot līdzi laikam un ievieš jaunus pasākumus, taču nereti šis process notiek pārāk lēni, tādējādi pasliktinot arī uzņēmuma darbības rādītājus. Kā liecina Tele2 veiktais pētījums, kopumā aptuveni trešdaļa iedzīvotāju pēdējā gada laikā nav iegādājušies kādu produktu vai pakalpojumu, jo nav varējuši sazvanīt uzņēmumu. Daudziem uzņēmumiem varētu šķist, ka telefona zvani vairs nav būtiski preču vai pakalpojumu pārdošanā, taču 67% aptaujāto uzņēmumu atzīst, ka klienti viņiem zvana pa telefonu, lai uzzinātu par precēm vai pakalpojumiem un tos iegādātos, skaidro Tele2 komercdirektors Raivo Rosts. Biežākie iemesli, kādēļ netiek atbildēts uz klientu zvaniem, ir atšķirīgi, piemēram, vairāk nekā trešdaļa jeb 34% zvanu tiek saņemti ārpus uzņēmuma darba laika, bet 29% gadījumu klientu konsultanti ir aizņemti, runājot pa tālruni ar citu klientu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rīgā samazinās pašvaldības nodevu par lielformāta reklāmu izvietošanu

, 16.02.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas dome plāno par 20 % samazināt pašvaldības nodevu lielformāta reklāmām, jo reklāmas firmām radušies zaudējumi – ar komercreklāmu aizņemti ir tikai 15 % no visiem reklāmas laukumiem.

„Pašreizējās ekonomikas recesijas periodā 2008.gada beigās reklāmas izvietošanā vērojams ievērojams kritums. Saņemtas vairākas vēstules no vides reklāmas uzņēmumiem, kurās pašvaldībai tiek lūgts apzināties esošo ekonomisko situāciju un samazināt pašvaldības nodevu atsevišķās pozīcijās. Tiek sniegta informācija, ka ēku īpašnieki samazina nomas maksu sienām, kā arī par to, ka uzņēmumi spiesti samazināt darbinieku skaitu,” teikts Rīgas pilsētas būvvaldes sagatavotajā paskaidrojuma rakstā lēmuma projektam, ar kuru plānots samazināt nodevu apjomu. Salīdzinot vides reklāmas uzņēmumu mājas lapās atrodamās reklāmas vietu pārdošanas cenas ar pašvaldības nodevas apjomu, konstatēts, ka nodeva par reklāmu sastāda 7-13% no kopējās summas. Saskaņā ar Vides reklāmas asociācijas sniegtajiem datiem 2008.gada decembrī vides reklāmas objektos izvietota tikai 15% komercreklāma. 2009.gada janvārī vērojams procentuāli liels pašreklāmu un sociālo reklāmu izvietojums, it īpaši uz lielformāta objektiem, kur procentuālais rādītājs dažādām firmām sasniedz no 68-82%. Tāpēc būvvalde sagatavojusi priekšlikumu reklāmām, kas lielākas par 20 m2, samazināt reklāmas nodevu par 20 %, bet firmu pašreklāmai to atcelt vispār.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc dāņu profesora Stēna Stendera atzinuma par Selgas vafeļu kaitīgumu veselībai to noiets tirdzniecībā ir strauji krities, atzina aptaujātie tirgotāji.

Kā norāda SIA Iepirkumu grupa, kas pārvalda veikalus Top!, mārketinga vadītāja Ilona Bukša, pēc paziņojuma par Selgas vafelēm, Top! veikalos situācija ar šo vafeļu noietu ir dažāda. «Lielākajās pilsētās un Top! veikalos Rīgā un ap Rīgu Selgas vafeļu apgrozījums ir strauji krities. Ogrē, piemēram, vafeļu pārdošana bija teju apstājusies, un pēc paziņojuma par vafeļu kaitīgumu netika nopirkta gandrīz neviena Selgas vafeļu paciņa,» sacīja Bukša, piebilstot, ka šādas ziņas, īpaši negatīvās, ietekmē patērētāju izvēli.

Citos reģionos vafeļu apgrozījums neesot krities, bet svētku laikā pat pieaudzis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tikai 9 procentu vadītāju ir «ļoti apmierināti» ar to, kā izmanto savu laiku. Mazāk nekā puse ir daļēji apmierināti un aptuveni viena trešdaļa ir neapmierināti, liecina konsultāciju kompānijas McKinsey globāli veiktā gandrīz 1500 vadītāju aptauja. Tikai 52% respondentu atzinuši, ka tas, kā viņi patērē savu laiku, atbilst organizācijas stratēģiskajām prioritātēm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien Krievijas rubļa vērtība pakāpās, reaģējot uz ziņām, ka Krievijas un Ukrainas vadītāji runājuši par pamieru, raksta Bloomberg.

Rubļa vērtība pret dolāru pieauga straujākajā tempā kopš jūnija. Tādējādi rubļa vērtība kopš Krimas aneksijas ir sarukusi par 2,7%. Kopumā pret dolāru rubļa vērtība ir samazinājusies par 11%, kas ir otrs straujākais kritums starp 24 jaunattīstības valstu valūtām, aiz Argentīnas peso.

Strauju pieaugumu piedzīvoja arī Krievijas vērtspapīru tirgus indeksi. Dolāru biržas indekss RTS palēcās par 4,6%, bet Micex indekss pieauga par 2,6%, kas ir straujākais pieaugums kopš jūnija sākuma.

Krievijas vietējās valūtas parādzīmju ar dzēšanas termiņu 2027.gada februārī cenas pieauga straujākajā tempā gandrīz mēneša laikā, ienesīgumam samazinoties par 25 bāzes punktiem līdz 9,58%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Restorānu Fazenda īpašnieks: Iestājušies grūti laiki

Daiga Laukšteina, 28.03.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Restorāniem Fazenda bazārs septiņus gadus izdevies saglabāt mājīgumu un demokrātiskumu, iestrādāties arī Siguldā un Cēsīs

DB viesojas Siguldas restorānā Fazenda bazārs. Nevar nepamanīt pievilcīgo namiņu pašā Vidzemes šosejas malā. Darba dienas viducī vairāki galdiņi ir aizņemti, tomēr restorānu īpašnieks Lauris Bukovskis klāsta, ka ziemas sezonā klientu ir daudz mazāk. Tiesa, brīvdienās Fazenda ir pilna visās vietās, kā jau idilliskai saimniecībai pienākas, taču darba dienas lielā mērā ir tukšais laiks. «Ar apmeklētāju plūsmu tagad ir grūtāk. No novembra iestājas klusums, sniegotās dienās vēl ierodas slēpotāji, bet arī tie nav kuplā skaitā. Nedaudz ir caurbraucēju. Latvijā kopumā izkristalizējas problēma ar cilvēku trūkumu - gan patērētāju, gan darbinieku ziņā. Kaut arī te visu zeltā pārklātu un puskailas sievietes dejotu, vairāk apmeklētāju nenāks, jo cilvēku vienkārši nav,» situāciju raksturo L. Bukovskis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Vēlas Latvijai dot vairāk par izrādi debesīs

Jānis Goldbergs, 02.08.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aviošovi visā pasaulē ir gan aviācijas profesionāļu, gan aviācijas biznesa aprindu tikšanās vieta, un tā tas var būt arī Latvijā

Tā intervijā Dienas Biznesam sacīja aviošova Wings Over Baltics Airshow (WOBA) 2019 organizators Artūrs Šlosbergs. Jūlija izskaņā Tukuma lidostā aizvadītais šovs pulcēja vairāk nekā 20 tūkstošus skatītāju, tādēļ pamatoti nosaucams par lielāko aviošovu Baltijas valstīs.

Kāds ir šodienas stāsts par aviošovu, kuru organizējat?

Šogad uz aviošovu Tukuma lidostā ieradās 20 tūkstoši cilvēku. Pārdevām 16 tūkstošus biļešu. Bērni līdz astoņu gadu vecumam tika bez maksas. Bijām izsūtījuši daudz ielūgumu, tostarp ministriem un vēstniecībām. Cilvēku bija vairāk nekā festivālā Positivus, bet mazāk nekā uz Prāta vētras koncertu Liepājā, kas, starp citu, notika tajā pašā laikā, kad mūsu aviošovs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Atbalsta pašvaldības nodevas samazināšanu par lielformāta reklāmu izvietošanu

, 18.02.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes Pilsētas attīstības komiteja atbalstīja lēmuma projektu par 20 % samazināt pašvaldības nodevu lielformāta reklāmām.

Jau ziņots, ka reklāmas firmām šobrīd radušies zaudējumi – ar komercreklāmu aizņemti ir tikai 15 % no visiem reklāmas laukumiem. Tāpēc Rīgas pilsētas būvvalde saņēmusi septiņas dažādu organizāciju vēstules ar lūgumu samazināt nodevu vai atcelt to pavisam. Salīdzinot vides reklāmas uzņēmumu mājas lapās atrodamās reklāmas vietu pārdošanas cenas ar pašvaldības nodevas apjomu, konstatēts, ka nodeva par reklāmu sastāda 7-13% no kopējās summas. Saskaņā ar Vides reklāmas asociācijas sniegtajiem datiem 2008.gada decembrī vides reklāmas objektos izvietota tikai 15% komercreklāma. 2009.gada janvārī vērojams procentuāli liels pašreklāmu un sociālo reklāmu izvietojums, it īpaši uz lielformāta objektiem, kur procentuālais rādītājs dažādām firmām sasniedz no 68-82%. Tāpēc izstrādāts priekšlikums reklāmām, kas lielākas par 20 m2, samazināt reklāmas nodevu par 20 %, bet firmu pašreklāmai to atcelt vispār.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzlabojoties epidemioloģiskajai situācijai un mazinoties stacionēto Covid-19 pacientu skaitam slimnīcās, Valsts operatīvā medicīniskā komisija (VOMK) trešdien nolēma atcelt pērn decembrī izsludināto ārkārtējo stāvokli medicīnā, aģentūru LETA informēja Veselības ministrijas (VM) Komunikācijas nodaļas preses sekretāre Sintija Gulbe.

Pēc viņas sacītā, vienlaikus tika noteikti kritēriji, saskaņā ar kuriem nepieciešamības gadījumā var pieņemt lēmumu ārkārtējo stāvokli nozarē atjaunot. Ārkārtējais stāvoklis medicīnā tiek atcelts no 1.jūlija.

Strauji pieaugot Covid-19 izplatībai un stacionēto cilvēku skaitam slimnīcās, ārkārtējais stāvoklis medicīnā Latvijā tika izsludināts 2020.gada decembra sākumā. Ārkārtējo stāvokli medicīnā izsludina gadījumos, ja tūlītēji pieejamo medicīnisko resursu apjoms neatbilst esošajam vai prognozējamam cietušo vai saslimušo skaitam, pilnvarojot ārstniecības iestādes brīvāk rīkoties ar saviem resursiem, lai sniegtu palīdzību gan Covid-19, gan neatliekamajiem pacientiem ar citām saslimšanām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Lielākie iepirkšanās centri Igaunijā vēl joprojām pievilcīgi mazumtirgotājiem

Gunta Kursiša, 08.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aptaujātie Tallinas lielāko iepirkšanās centru operatori apgalvo, ka iepirkšanās centri nesaskaras ar īrnieku-mazumtirgotāju trūkumu un tajos ir atlikušas vien dažas brīvas tirgošanās vietas, atsaucoties uz laikrakstu Aripaev, vēsta BBN.

Piemēram, iepirkšanās centrā Viru Keskus mazumtirgotāju pieprasījums pēc tirdzniecības vietām ir tik liels, ka varētu aizpildīt vēl arī otru līdzīga izmēra iepirkšanās centru, paziņojis Viru Keskus vadītājs Ants Vasars. Arī iepirkšanās centros Kristiine Keskus un Rocca al Mare Shopping Centre visi īres laikumi ir aizņemti, atzīst abu iepirkšanās centru valdes loceklis Mati Pops.

Vidējā cena tirgus laukumam iepirkšanās centrā Tallinā ir 70 eiro par kvadrātmetru.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Db viedoklis: Ja koncepcija neatbilst sabiedrības interesēm, jāmaina koncepcija

Dienas Bizness, 25.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

http://www.db.lv/uploads/ck/images/Clipboard03(77).jpg

Karikatūra: Agris Liepiņš, Dienas Bizness

Valsts prezidents Andris Bērziņš nosūtījis Saeimai vēlreizējai caurlūkošanai grozījumus Civilprocesa likumā, kas paredz specializētas tiesas izveidošanu. Faktiski šis viņa solis ir saistīts ar vienas no tiesnešu biedrībām paustajiem iebildumiem, ka attiecīgie grozījumi neatbilstot pašreizējām tiesu iekārtas attīstības pamatnostādnēm.

Iespējams, tā arī ir, taču... Ja koncepcija neatbilst sabiedrības interesēm, jāmaina koncepcija. Piemēram, paredzot, ka Jelgavas pilsētas tiesa izskatītu lietas par kapitālsabiedrību dalībnieku sapulces lēmumu atzīšanu par spēkā neesošiem, kā tas bija paredzēts, tiktu panākti uzreiz divi pozitīvi efekti. Pirmkārt, uzņēmējiem, kas ir iesaistīti šādās lietās, uz spriedumu nevajadzētu gaidīt bezgalīgi. Ir taču zināms, ka tiesu sistēma Latvijā strādā lēnāk par sasirgušu bruņurupuci, kas būtiski sarežģī darbu dazādās tiesās iesaistītajām personām. Bet, kā norāda paši uzņēmēji – taisnīgums, kas panākts, staigājot pa tiesas zālēm piecus gadus, nereti vairs nav taisnīgums. Respektīvi, var sagadīties, ka uzņēmums savu maksātnespēju sagaida ātrāk nekā tiesas spriedumu. Otrkārt, izveidojot specializētas tiesas, būtu cerības panākt, ka vismaz attiecībā uz noteiktām lietām mums būtu kompetenti tiesneši. Proti, vismaz kaut kādā mērā izdotos samazināt pašreiz bieži dzirdamo stāstu apjomu par to, ka spriedumus nākas rakstīt tiesnešu palīgiem, jo pašiem tiesnešiem par konkrētās lietas specifiku ir stipri vien maza sapratne.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Sekojot idejai: Vakaros kļūst par spāņiem

Anda Asere, 16.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar salsas, flamenko un citu spāniski runājošo valstu simbolu popularitāti arī Latvijā ir interese apgūt šo valodu un kultūru

«Pārsteidzošā kārtā interese par Spāniju, Latīņameriku un spāņu valodu ir nemainīgi augsta. Protams, mēs vēlētos, lai pie mums nāktu mācīties vēl divreiz vairāk studentu, bet interese ir vienlīdz liela. Ik pa laikam ir novērojamas svārstības saistībā ar konkurenci vai krīzi, bet kopumā pieprasījums ir augsts,» teic Marta Jēkule, spāņu mācību centra Centro Picasso vadītāja. Viņa neizpauž, cik cilvēku šogad uzsāks mācības, bet šobrīd izskatās, ka būs 20 līdz 25 grupas, katrā maksimums deviņi cilvēki. «Aptuveni paliekam pagājušā gada līmenī, varam būt apmierināti,» vērtē Marta.

Katram savi knifi

Komentāri

Pievienot komentāru