Būvniecība un īpašums

Apgaismojuma ierīkošanai uz AB dambja paredz tērēt 145 tūkst. Ls

Elīna Pankovska, 14.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pilsētas attīstības komiteja atbalstījusi projektu AB dambja labiekārtošanas ietvaros, kas paredz uz tā uzstādīt 75 balsta gaismekļus un 18 starmešus dažādu vides objektu izgaismošanai.

AB dambja kopējā platība ir 30 256 kvadrātmetri, un apgaismojuma ierīkošanai paredzēts izlietot 145 tūkst. Ls.AB dambis atrodas UNESCO Pasaules kultūras un dabas mantojuma sarakstā iekļautajā Rīgas vēsturiskā centra aizsardzības zonā, kurā noritēs daudzi Eiropas 2014.gada kultūras galvaspilsētas pasākumi, norāda komitejas priekšsēdētājs Vadims Jerošenko.

«Dambis faktiski turpina un papildina Vecrīgas teritoriju. Izgaismots, tas veidos vienotu ansambli un vizuāli sasauksies ar Latvijas Nacionālās bibliotēkas jauno ēku. Projekta ietvaros plānots labiekārtot dambi, pielāgojot to kultūras, atpūtas, izklaides un tūrisma vajadzībām,» piebilst V.Jerošenko.

Iepriekš jautājums par apgaismojuma ierīkošanu uz AB dambja jau bija iekļauts Pilsētas attīstības komitejas darba kārtībā, taču tika atlikts līdz atzinuma saņemšanai par dambja tehnisko stāvokli. Nesenās inspekcijas laikā noskaidrots, ka dambis ir droši izmantojams publiskai lietošanai. DB jau rakstīja, ka iepriekš bija šaubas par tā tehnisko stāvokli, bet šobrīd tas ir atzīts par apmeklētājiem drošu.

Šādu atzinumu pēc speciālas inspekcijas sniedza SIA Inženierbūve, gan norādot, ka visa zemūdens pārbaude vēl nav pabeigta. Atzinumā teikts, ka AB dambis ekspluatācijā atrodas kopš 1972. gada, bet tā konstruktīvais risinājums ir neveiksmīgs.

Ūdens plūsmu upē ietekmējusi arī Rīgas HES - grunts vairākkārt izskalojusies un nobīdījušās dzelzbetona plātnes. Kopš 1999. gada SIA Rīgas tilti regulāri atjauno izskaloto grunti, tomēr kādu laiku uz dambja bija izvietotas brīdinājuma zīmes, ka Daugavas pusē pa to staigāt nedrīkst.

Kopumā labiekārtošanas darbos AB dambī tiks ieguldīti ap 400tūkst. lLs. Nākamgad nomainīs ietvju seguma plātnes, kas šobrīd ir sliktā stāvoklī, kā arī ierīkos basketbola grozus un soliņus.

Komentāri

Pievienot komentāru