Jaunākais izdevums

150 Ls mēnesī, ar ienākuma un socnodokli apliekams ienākums par dienesta automašīnas izmantošanu būs šī nodokļa «griesti», taču, uzskaitot dienesta automašīnas izmantošanu, nodoklī varēs maksāt mazāk.

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē Finanšu ministrijas (FM) nodokļu politikas departamenta direktore Daina Robežniece šodien skaidroja, ka FM gatavo Ministru kabineta noteikumus, kas regulēs kārtību, kādā ar iedzīvotāju ienākuma nodokli dienesta automašīnas izmantošana tiek aplikta gadījumā, ja darbadevējs uzskata dienesta automašīnas izmantošanu personiskām vajadzībām.

Šie noteikumi paredzēs, ka mēneša pirmajā un mēneša pēdējā dienā darbadevējam ir jāfiksē dienesta automašīnas spidometra rādītāji, un no nobrauktā kilometru skaita jāatskaita nobraukums, par kuru dienesta automašīnas izmantotājam ir attaisnojuma dokumenti, proti, ceļazīmes.

Ja automašīna būs vecāka par 5 gadiem un tās dzinēja tilpums nepārsniegs 2000 kubikcentimetrus, par katru privātām vajadzībām nobraukto kilometru automašīnas lietotājam būs jāsamaksā darbaspēka nodokļi no 11 santīmus liela «ienākuma». Savukārt par jaunāku un jaudīgāku automašīnu izmantošanu to lietotājiem nodokļi būs jāmaksā kā par 15 santīmus lielu «ienākumu», skaidroja speciāliste.

No kilometru uzskaitīšanas darbadevēji varēs izvairīties, maksājot iedzīvotāju ienākuma nodokli un sociālās iemaksas no 150 Ls liela ienākuma, kuru, lietojot automašīnu personiskām vajadzībām, būs «guvis» automašīnas lietotājs. Tādā gadījumā par dienesta automašīnas izmantošanu nodokļos ik mēnesi būs jāmaksā 85.13Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VSIA "Latvijas valsts ceļi" (LVC) izsludinājusi iepirkumu par ikdienas uzturēšanas darbiem valsts autoceļu tīklā saistībā ar gaidāmo tirgus atvēršanu, kura prognozētā līgumcena ir 252,066 miljoni eiro.

Iepirkums sadalīts 19 daļās pēc teritoriālā principa.

Tostarp Rīgas nodaļas teritorija ietver autoceļu ikdienas uzturēšanas darbus 1023 kilometru garumā, Daugavpils nodaļas - 844 kilometru garumā, Liepājas nodaļas - 920 kilometru, Ogres nodaļas - 741 kilometra, Cēsu nodaļas - 1060 kilometru, Madonas, Gulbenes nodaļas - 1582 kilometru, Smiltenes, Alūksnes nodaļas - 1390 kilometru, Limbažu nodaļas - 808 kilometru, Valmieras nodaļas - 790 kilometru, Aizkraukles nodaļas - 772 kilometru, Jēkabpils nodaļas - 835 kilometru, Balvu, Ludzas nodaļas - 1452 kilometru, Preiļu, Dagdas nodaļas - 1462 kilometru, Rēzeknes nodaļas - 852 kilometru, Talsu, Ventspils nodaļas - 1615 kilometru, Kuldīgas, Saldus nodaļas - 1322 kilometru, Tukuma, Dobeles nodaļas - 1427 kilometru, Bauskas nodaļas - 697 kilometru un Jelgavas nodaļas - 571 kilometra garumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

DAF – kravas automašīnas iespējams salikt pēc LEGO principa

Autors: Nātālija Poriete, 18.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Oktobrī kravas automašīnu ražotājs DAF Trucks Barselonā prezentēja jauno LF kravas automašīnu sēriju (pilna masa no 7,5 līdz 19 tonnām), kā arī uzlabotos kravas automašīnu CF un XF modeļus, kurus pirmo reizi tirgum kompānija parādīja šā gada pavasarī.

Raksts tapis sadarbībā ar DAF

Liels pieprasījums pēc pilsētas kravas automašīnām LF tiek gaidīts Nīderlandē, Vācijā, Lielbritānijā un Ungārijā. Nākamajā gadā tiek plānots saražot vairāk nekā 11 000 DAF LF sērijas kravas automašīnu. Savukārt šajā gadā uzņēmums plāno pārdot 10 500 kravas automašīnu. Vislielākais pieprasījums starp DAF kravas automašīnām, tajā skaitā Latvijā, ir pēc XF sērijas modeļiem, kas ir šī segmenta etalons tālu maršrutu pieveikšanai. Šīs kravas automašīnas aprīkotas ar lielu dzīvojamo platību, darba un bagāžas telpu salonā. DAF XF ir labākās guļamvietas nozarē, un sēdvietas vadītājam nodrošina maksimālu komfortu automašīnas vadīšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Par VID, tiesu un tiesībsarga «karsto kartupeli» – IIN nekustamajam īpašumam – un nodokļu tiesvedības ačgārnībām

Jānis Taukačs, SORAINEN partneris un Nodokļu prakses grupas vadītājs Baltijas valstīs un Baltkrievijā, 15.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

G.V.F.Hēgelis: «Valsts ir tikumiskās idejas realitāte.»

«Patvaļa» – šādu vārdu tiesībsargs lieto iesniegumā ģenerālprokuroram ar lūgumu pārbaudīt VID rīcības tiesiskumu lietā par iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) piemērošanu darījumiem ar nekustamajiem īpašumiem. Par šo lietu tad arī vēlējos sīkāk pievērsties šai blogā, jo katra no iesaistītajām personām, šķiet, nav bez vainas. Secinājums īsumā – kaut arī nepiekrītu AT Senāta viedoklim, ka ienākums no masveida nekustamā īpašuma pirkšanas un pārdošanas nebija IIN objekts, neesmu pārsteigts, ka VID atkal atradis formālu iemeslu, kādēļ tam nav jāpilda AT Senāta spriedumus. Cerams, tas novedīs pie plašākas diskusijas par dažām greizām VID rīcības tendencēm kopumā nodokļu strīdos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nīderlandes kompānija DAF Trucks sasniegusi vēsturiski lielāko tirgus daļu, uzņēmumam kļūstot par otru lielāko kravas automašīnu zīmolu Eiropā. Uzņēmums būtiski stiprinājis savas pozīcijas arī Baltijas valstīs. Pērn kravas automašīnu ražotājs DAF, kura ražotne atrodas Eindhovenā, nosvinēja 90 gadu jubileju.

Panākumus gūt palīdzējis arī Centrako – oficiālais DAF pārstāvis Lietuvā un Latvijā. Centrako piedāvā visu nepieciešamo kravas automašīnām un piekabēm, pārdod jaunas un lietotas kravas automašīnas, nodrošina garantijas un pēcgarantijas servisu, kā arī, pateicoties veiksmīgai sadarbībai ar DAF rūpnīcas servisu, piedāvā gan jaunas, gan lietotas oriģinālās rezerves daļas. Tieši Centrako ieguva Zelta balvu 2019 par kravas automašīnu pārdošanas sasniegumiem.

Līderu izvēle

2019. gada pirmajos mēnešos DAF zīmols līdz ar Volvo un Scania stiprinājis savas pozīcijas Latvijas tirgus līderu trijniekā. 2018. gadā Latvijas kravu pārvadātāji papildināja savus autoparkus ar 346 DAF XF 480 FT kravas automašīnām ar pilnu masu, sākot no 16 tonnām, tādējādi zīmola tirgus daļu palielinot līdz 19%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Ienākumi no kapitāla pieauguma jādeklarē līdz 15.aprīlim

Žanete Hāka, 11.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz 15.aprīlim ieskaitot Valsts ieņēmumu dienestā (VID) jāiesniedz deklarācija par ienākumu no kapitāla pieauguma gan par šā gada martā gūtajiem ienākumiem no kapitāla pieauguma, ja tie pārsniedz 711,44 eiro, gan par pirmajā ceturksnī gūtajiem ienākumiem no kapitāla pieauguma, ja tie mēnesī ir no 142,30 līdz 711,44 eiro, atgādina VID.

Likums «Par iedzīvotāju ienākuma nodokli» nosaka, ka fiziskās personas gūtais ienākums no kapitāla pieauguma ir apliekams ar iedzīvotāju ienākuma nodokli. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme ienākumam no kapitāla pieauguma ir 15%.

Personām, kuras gūst ienākumu no kapitāla pieauguma, ja ienākumi no kapitāla aktīvu atsavināšanas mēnesī pārsniedz 711,44 eiro, līdz ienākuma gūšanas mēnesim sekojošā mēneša 15. datumam ir jāiesniedz VID deklarācija par ienākumu no kapitāla pieauguma.

Savukārt tām personām, kuras guvušas ienākumu no kapitāla pieauguma un kuru kopējie ienākumi no darījumiem ar kapitāla aktīviem mēnesī ir no 142,30 līdz 711,44 eiro, deklarācija par ienākumu no kapitāla pieauguma par ceturksnī gūto ienākumu jāiesniedz VID vienreiz ceturksnī līdz ceturksnim sekojošā mēneša 15. datumam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Sprūdža uzņēmums meklē iespējas «nooptimizēt» valstij maksājamo UIN

Sanita Igaune, Madara Frīdrihsone, 07.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmundam Sprūdžam piederošais uzņēmums Sensum Solutions meklē iespējas nooptimizēt valstij maksājamo UIN, tas izriet no DB rīcībā esošās vēstules, kuru Sensum Solutions ir nosūtījis Finanšu ministrijai (FM), raksta Dienas bizness.

Jāatzīmē, ka Sensum Solutions vēl aizvien nav iesniedzis 2011./2012.gada pārskatu. Sensum Solutions vienīgais valdes loceklis Edgars Kaņepe DB plašus komentārus nesniedza, vien norādīja uz to, ka uzņēmums pārskatu iesniegs, kad no FM saņems atbildes uz nosūtītājiem jautājumiem.

VID firmai ir norādījis: ja uzņēmums 2009.gadā jau veicis aizdevumus fiziskajai personai, par to nesaņemot atlīdzību, tad no kredītiestādes saņemtās kredītlīnijas procentu maksājumi, kā arī citiem kreditoriem nenomaksāto parādu procentu maksājumi, kā arī nokavējuma naudas būtu jāuzrāda kā ar saimniecisko darbību nesaistītie izdevumi un attiecīgi par minētajām summām ir jāpalielina SIA apliekamais uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN), piemērojot koeficientu 1,5.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Latvijas lietoto auto tirgus ir vismazāk caurspīdīgākais Eiropā

Db.lv, 15.11.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas lietoto auto tirgus ir vismazāk caurspīdīgākais Eiropā, noskaidrots automašīnu vēstures atskaišu izveides platformas "carVertical" veiktajā pētījumā.

Katrai Eiropas valstij ir līdzīgas problēmas, sākot no viltota nobraukuma, slēptiem bojājumiem vai arī novecojoša pieejamā autoparka, kas pasliktina izredzes iegūt kvalitatīvu auto. Lietoto automašīnu tirgū bieži vien novērojamas nopietnas caurspīdīguma jeb pārredzamības problēmas. Situācijas nopietnība katrā Eiropas daļā ir nedaudz citādāka, kas izskaidrojams ar valstu ekonomisko situāciju un reģionālajām īpatnībām.

Latvija "carVertical" tirgus caurspīdīguma indeksā no 23 izpētītajām valstīm ierindojas pēdējā vietā, norādot uz potenciāli satraucošu situāciju lietotu automašīnu tirgū. Valstī ir augsts īpatsvars bojātu mašīnu, kas ilgtermiņā pircējiem var likt ieguldīt aizvien vairāk līdzekļu to remontā un uzturēšanā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai kliedētu neskaidrības, Finanšu ministrija un Valsts ieņēmumu dienests skaidro nodokļu piemērošanu gadījumos, ja darba devēja rīcībā esošā vieglā automašīna tiek vai netiek izmantota darba ņēmēja personīgām vajadzībām.

Ja automašīna tiek izmantota personīgām vajadzībām, tad jāpalielina darbinieka apliekamais ienākums par konstantu gūtā labuma apmēra summu, piemēram, 40 Ls par kuriem jānomaksā iedzīvotāju ienkuma nodoklis un socnodoklis – 22,70 Ls. Līdz ar to šī summa – gūtais labums (Ls 40) tiek uzskatīta par saimnieciskās darbības izdevumiem un attiecīgi nav jāapliek ar uzņēmuma ienākuma nodokli (UIN). Gan automašīnas nolietojums, gan uzturēšanas izdevumi (degviela, tehniskā apkope u.c.) ir uzskatāmi par saimnieciskās darbības izdevumiem, līdz ar to nav apliekami ar UIN.

Mēneša beigās ir jāveic patērētās degvielas, nobraukto kilometru un darba devēja noteikto degvielas patēriņa normu un automašīnas izgatavotājrūpnīcas norādīto pilsētas cikla degvielas patēriņa normu salīdzināšana. Ja atbilstoši iesniegtajiem čekiem ir patērētā degviela, kas vairāk kā par 20 % pārsniedz izgatavotājrūpnīcas norādīto pilsētas cikla degvielas patēriņa normu par automašīnas odometra rādījumu starpību (mēneša sākumā un beigās), tad par pārsnieguma vērtību ir jāpalielina ar UIN apliekamais ienākums, skaidrots Finanšu ministrijas informācijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kurš izvērtēs kādi izdevumi nepieciešami uzņēmuma saimnieciskās darbības nodrošināšanai?

Aija Lasmane, Deloitte Latvia, 20.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nodokļu konsultāciju praksē esmu saskārusies ar vairākām situācijām, kad Valsts ieņēmumu dienests (VID) audita laikā nepamatoti izlemj, ka daļa no uzņēmuma izdevumiem nav tieši saistīta ar saimniecisko darbību.

Aprēķinot uzņēmumu ienākuma nodokli (UIN) apliekamais ienākums ir palielināms par izdevumiem, kas nav saistīti ar saimniecisko darbību, proti – par šādiem izdevumiem maksājams nodoklis. Tā kā kopš šī gada sākuma UIN likums paredz, ka nodokļa aprēķinā ar saimniecisko darbību nesaistītiem izdevumiem ir piemērojams 1.5 koeficients, nodoklis par šiem izdevumiem ir ne vairs 15%, bet gan 22.5% apmērā.

Parasti ar saimniecisko darbību tieši nesaistītos izdevumos ietver tādas lietas kā īpašnieku izklaides braucienus, darbinieku sporta svētkus un ziemassvētku dāvanas kolektīvam. Lai arī daudzas no šādām lietām uzņēmuma saimniecisko darbību veicina kaut vai pastarpināti, veicinot kolektīva saliedētību, komandas garu un noskaņojumu, uzņēmumi parasti ir vienisprātis ar VID, ka UIN aprēķināšanas vajadzībām tie ir ar saimniecisko darbību nesaistīti izdevumi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vidējā dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības cena bez nodokļiem Latvijā oktobra beigās sasniedza 756,65 eiro par 1000 litriem (53,18 santīmus par litru), kas ir sestais augstākais rādītājs starp visām Eiropas Savienības (ES) valstīm, liecina 24.oktobrī apkopotie Eiropas Komisijas (EK) dati.

Vēl dārgāka kā Latvijā dīzeļdegviela bez nodokļiem bija Grieķijā, Portugālē, Dānijā, Itālijā un Beļģijā. Lietuvā dīzeļdegvielas cenas, atskaitot nodokļus, bija 11.augstākās un Igaunijā - 26.augstākās starp 27 ES valstīm.

Kopā ar akcīzes un pievienotās vērtības nodokli dīzeļdegviela mazumtirdzniecībā Latvijā maksāja 1328,22 eiro par 1000 litriem (93,34 santīmus par litru), kas ir 17.augstākais rādītājs starp ES valstīm. Visaugstākā dīzeļdegvielas cena ir Lielbritānijā - 1613,09 eiro par 1000 litriem (1,13 lati par litru), bet zemākā - Bulgārijā - 1199,51 eiro par 1000 litriem (84,30 santīmi par litru).

Igaunijā un Lietuvā dīzeļdegvielas cena mazumtirdzniecībā bija attiecīgi 1289,00 eiro par 1000 litriem (90,59 santīmi par litru) un 1258,14 eiro par 1000 litriem (88,42 santīmi par litru) - 20. un 23.augstākā starp 27 ES valstīm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Uzņēmumi varēs nemaksāt nodokli par neapmaksātajiem rēķiniem

Guna Gleizde, 07.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmumi uz trīs gadiem varēs atlikt uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) nomaksu par nedrošiem parādiem veidotajiem uzkrājumiem, paredz otrdien Saeimas Budžeta komisijā konceptuāli atbalstītie grozījumi likumā.

Iepriekš valdības jau atbalstītās izmaiņas likumā par UIN paredz, ka no nākamā gada uzņēmēji varēs samazināt ar uzņēmumu ienākuma nodokli apliekamo ienākumu, ja nav saņemta atlīdzība par sniegtajiem pakalpojumiem un piegādātajām precēm.

Saeimas Preses dienests skaidro, ka šādi uzkrājumi nedrīkstēs pārsniegt 20% no ienākuma, ko apliek ar nodokli. Ja trīs gadu laikā parādi netiks atgūti vai norakstīti izmaksās, apliekamais ienākums būs jāpalielina.

Grozījumi arī nosaka, ka nodokļa maksātājam, kurš sešu mēnešu laikā nebūs norēķinājies par saņemtajām precēm un pakalpojumiem, ar UIN apliekamais ienākums būs jāpalielina par parāda summu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

No nākamā gada neapmaksātos rēķinus ar nodokli neapliks

Guna Gleizde, 07.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmumi no nākama gada varēs atlikt uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) nomaksu par summu, ko veido neapmaksatie rēķini.

To paredz Saeimā galīgajā lasījumā atbalstītie grozījumi UIN likumā. Atlikt šī nodokļa nomaksu varēs uz trīs gadiem.

Izmaiņas likumā par UIN paredz, ka no nākamā gada uzņēmēji varēs samazināt ar uzņēmumu ienākuma nodokli apliekamo ienākumu, ja nav saņemta atlīdzība par sniegtajiem pakalpojumiem un piegādātajām precēm.

Saeimas Preses dienests skaidro, ka šādi uzkrājumi nedrīkstēs pārsniegt 20% no ienākuma, ko apliek ar nodokli. Ja trīs gadu laikā parādi netiks atgūti vai norakstīti izmaksās, apliekamais ienākums būs jāpalielina.

Grozījumi arī nosaka, ka nodokļa maksātājam, kurš sešu mēnešu laikā nebūs norēķinājies par saņemtajām precēm un pakalpojumiem, ar UIN apliekamais ienākums būs jāpalielina par parāda summu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No nākamā gada 1. janvāra mazākais automašīnu nodoklis, kas būs jāmaksā jaunu mazlitrāžas automašīnu īpašniekiem, būs tikai 36 Ls, savukārt lielu limuzīnu pircējiem automašīnu nodoklī nāksies samaksāt pat 1750 Ls.

Proti, no 2010. gada 1. janvāra vieglo automašīnu un motociklu nodoklis jaunām automašīnām, kas tiek reģistrētas Latvijā, tiks aprēķināts, par pamatu ņemot oglekļa dioksīda jeb CO 2 izmešu daudzumu.

Vieglo automašīnu un motociklu nodokļa likuma grozījumi, kuri šodien izsludināti Valsts sekretāru sanāksmē paredz, ka, jo lielāks ir konkrētās automašīnas apstiprinājuma sertifikātā norādītais CO 2 izmešu daudzums uz 1 km, jo lielāks nodoklis būs jāmaksā šo automašīnu reģistrējot.

Automobiļiem ar CO 2 izmešu daudzumu līdz 120 gramiem uz vienu kilometru nodoklis būs 0.3 Ls par katru gramu, bet automobiļiem ar CO 2 izmešu daudzumu virs 350 gramiem uz vienu kilometru – 5 Ls par katru gramu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Augustā no Beļģijas ievestas lietotas automašīnas, kurām «pazuduši» 13,8 miljoni nobrauktu kilometru

LETA, 05.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uz Latviju regulāri tiek vestas lietotas automašīnas ar nobraukumu virs 200 000 kilometru, kas vietējā tirgū tiek pārdotas jau ar krietni zemāku kilometrāžu, aģentūru LETA informēja portāla autoDNA.lv pārdošanas vadītājs Agris Dulevičs.

Viņš norāda, ka sludinājumos bieži vien tiek norādīts - «auto tikko no Beļģijas, oriģinālais noskrējiens, viens saimnieks, neprasa ieguldījumus». Tomēr saskaņā ar autoDNA.lv rīcībā esošajiem datiem par augustu no Beļģijas vien tika ievesti vairāk nekā 450 automobiļi. Teju pusei ir veis mktaanipulācijas ar odometra rādījumiem un vidēji tiek notīti 92 000 kilometru.

Starp spilgtākajiem eksemplāriem ir 2003.gada Volvo S80 modelis ar oriģinālo noskrējienu Beļģijā 523 364 kilometri, kurš Latvijā nonācis jau ar 302 002 kilometru lielu deficītu. Ne mazāk iespaidīgs ir kāds 2006.gada Range Rover Sport, kurš no Beļģijas atceļojis ar 601 252 kilometriem uz odometra, savukārt Latvijā piereģistrēts ar 380 000 kilometru, kā arī 2010.gada Volvo XC60 ar noskrējienu 14 000 kilometru, kas attīti no oriģinālajiem 193 689 kilometriem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmumi uz trīs gadiem varēs atlikt uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) nomaksu par klientu nenomaksātajiem rēķiniem, savukārt parādniekiem ar UIN apliekamā summa palielināsies.

Parlamenta pirmajā lasījumā atbalstītie grozījumi UIN likumā nosaka, ka no nākamā gada uzņēmēji varēs samazināt ar uzņēmumu ienākuma nodokli apliekamo ienākumu, ja nav saņemta atlīdzība par sniegtajiem pakalpojumiem un piegādātajām precēm.

Šādi uzkrājumi nedrīkstēs pārsniegt 20% no ienākuma, ko apliek ar nodokli. Ja trīs gadu laikā parādi netiks atgūti vai norakstīti izmaksās, apliekamais ienākums būs jāpalielina.

Grozījumi arī nosaka, ka nodokļa maksātājam, kurš sešu mēnešu laikā nebūs norēķinājies par saņemtajām precēm un pakalpojumiem, ar UIN apliekamais ienākums būs jāpalielina par parāda summu.

Jaunā kārtība skars apmēram 72 tūkst. uzņēmumu – gan ienākuma nodokļa maksātājus, kuriem veidosies nedrošo parādu uzkrājumi, gan tos, kuri savlaicīgi nenorēķinās par saņemtajām precēm un pakalpojumiem, liecina Finanšu ministrijas veiktie aprēķini.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Ar likuma grozījumiem cer mazināt administratīvo slogu

Zanda Zablovska, 04.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība atbalstījusi grozījumus likumā par iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN), ar ko paredzēts mazināt administratīvo slogu nodokļu maksātājiem un precizēt likuma normas attiecībā uz akciju pirkuma brīdī gūto ienākumu un IIN atvieglojumiem.

Likumprojekts paredz, ka maksātājs, ko uz uzņēmuma līguma pamata nodarbina komersants, individuālais uzņēmums (arī zemnieku vai zvejnieku saimniecība), kooperatīvā sabiedrība, nerezidenta pastāvīgā pārstāvniecība, iestāde, organizācija, biedrība, nodibinājums vai fiziska persona, kas reģistrēta kā saimnieciskās darbības veicēja, var nereģistrēties Valsts ieņēmumu dienestā (VID) kā saimnieciskās darbības veicējs. Šajā gadījumā maksātājs, nosakot ar nodokli apliekamo ienākumu, nav tiesīgs piemērot saimnieciskās darbības izdevumus. Tādējādi tiek nodrošināts, ka maksātājam nav ikreizi jāreģistrējas VID, neradot administratīvo slogu. Informācija par personām, kas darbojas uz uzņēmuma līguma pamata, paredzēts saņemt no pakalpojuma saņēmēja, kas arī ietur nodokli, skaidroja Finanšu ministrijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Ar UIN neapliks uzņēmumu uzkrājumus likviditātes nodrošināšanai

Guna Gleizde, 10.08.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nedrošiem parādiem veidotie uzkrājumi netiks aplikti ar uzņēmumu ienākuma nodokli (UIN), paredz otrdien valdībā atbalstītie grozījumi šī nodokļa likumā.

Šis Ministru kabineta lēmums gan vēl jāatbalsta Saeimai.

Finanšu ministrija skaidro, ka uzņēmumu likviditātes palielināšanai ekonomiskās krīzes periodā grozījumi paredz iespēju UIN maksātājiem pie zināmiem nosacījumiem uz trīs gadiem atlikt UIN maksājumus par izveidotajiem uzkrājumiem nedrošiem parādiem, uzkrājumu veidošanas vai palielināšanas brīdī nepalielinot apliekamo ienākumu.

Lai arī atlīdzība par precēm un pakalpojumiem nav saņemta, tā veido ar UIN apliekamu ienākumu. Savukārt, lai gan preces vai pakalpojuma saņēmējs maksājumus nav veicis, tiek samazināts tā ar UIN apliekamais ienākums.

Grozījumi paredz, ka taksācijas periodā izveidotie speciālie uzkrājumi nedrošiem parādiem, kuri nepalielinās ar nodokli apliekamo ienākumu, nedrīkstēs pārsniegt 20% no ar nodokli apliekamā ienākuma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

VNĪ uzņemsies finansiālās saistības teju 18 miljonu eiro apmērā žoga izbūvei uz robežas ar Krieviju

LETA, 28.11.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība otrdien atļāva VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) uzņemties finansiālās saistības teju 18 miljonu eiro apmērā žoga izbūvei uz robežas ar Krieviju.

Lai nodrošinātu robežas apsardzībai nepieciešamās infrastruktūras izbūvi gar Latvijas un Krievijas robežu, valdība atļāva VNĪ uzņemties finansiālās saistības. Pirmkārt, būvprojekta "Valsts robežas joslas infrastruktūras gar Latvijas un Krievijas robežu izbūve" izmaiņu izstrādei un autoruzraudzībai par kopējo summu 462 220 eiro.

Otrkārt, žoga, kur tas iepriekš nav ticis izbūvēts, izbūvei ar kopējo aptuveno garumu 28,67 kilometri, par kopējo summu 17 922 878 eiro. Nepieciešamības gadījumā pārdalot izmaksas starp izdevumu veidiem, nepārsniedzot kopējo piešķirtā finansējuma un saistību apmēru.

Valdība pieņēma zināšanai, ka Iekšlietu ministrija iesniegs izskatīšanai Ministru kabinetā rīkojuma projektu par apropriācijas pārdali 2023.gadā 4 311 635 eiro apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Līdz nākamnedēļas vidum jādeklarē personas gūtie ienākumi no kapitāla pieauguma

Žanete Hāka, 10.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz 15.jūlijam jādeklarē personas gūtie ienākumi no kapitāla pieauguma 2015.gada jūnijā un 2.ceturksnī, informē Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Fiziskajām personām līdz 2015.gada 15.jūlijam jāiesniedz VID deklarācija par ienākumu no kapitāla pieauguma, ja personas ienākumi no kapitāla pieauguma 2015.gada jūnijā pārsniedza 711,44 eiro. Līdz 2015.gada 15.jūlijam deklarācija jāiesniedz arī gadījumos, ja personas ienākumi no kapitāla pieauguma kādā no 2015.gada 2.ceturkšņa mēnešiem (aprīlis līdz jūnijs ieskaitot) ir bijuši no 142,30 līdz 711,44 eiro.

Kapitāla pieaugumu nosaka, no kapitāla aktīva atsavināšanas cenas atņemot iegādes vērtību un kapitāla aktīvā veikto ieguldījumu vērtību kapitāla aktīva turēšanas laikā.

Kapitāla aktīvi ir akcijas, kapitāla daļas, pajas, ieguldījumi personālsabiedrībā un citi Finanšu instrumentu tirgus likumā minētie finanšu instrumenti; ieguldījumu fondu apliecības un citi pārvedami vērtspapīri, kas apliecina līdzdalību ieguldījumu fondos vai tiem pielīdzināmos kopējo ieguldījumu uzņēmumos; parāda instrumenti (parādzīmes, noguldījumu sertifikāti, komercsabiedrību emitēti īstermiņa parāda instrumenti) un citi naudas instrumenti, kas tiek tirgoti naudas tirgos; nekustamais īpašums (ieskaitot nekustamā īpašuma iegūšanas tiesības); uzņēmums Komerclikuma izpratnē; intelektuālā īpašuma objekti; ieguldījumu zelts un citi dārgmetāli, darījumu objekti valūtas tirdzniecības biržā vai preču biržā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Latvieši regulāri "iegrābjas" lietotos auto ar 700 000 km nobraukumu

Db.lv, 09.09.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nīderlande popularitātes ziņā ir TOP 5 valstu vidū, no kurām uz Latviju ved lietotus auto. Nīderlandē tiek iegādāti auto ar vidēji 326 000 km lielu nobraukumu, taču, nonākot Latvijā, tie "pazaudē" vidēji 59 000 km, secinājis auto vēstures pārbaudes uzņēmums autoDNA.

Salīdzinoši nelielā Eiropas Savienības dalībvalsts ir labi zināma lietotu auto pārdevējiem. Izvēle ir pietiekoši liela gan “plačos”, gan arī dažādās auto izsolēs. Uz Latviju dažādos veidos atceļo vidēji 13,5 gadus veci dīzeļi, kuriem vidējais nobraukums ir 326 000 km, taču teju pusē gadījumu nobraukums ir stipri lielāks.

Latvijā šie transportlīdzekļi nonāk jau ar mums visiem pieņemamo 200 000 – 250 000 km lielu nobraukumu. Labā ziņa ir tā, ka koriģēto automobiļu skaits turpina Latvijā samazināties, norāda autoDNA.

Saskaņā ar autoDNA datiem par vairāk nekā 2 000 lietotu automašīnu no Nīderlandes, visintensīvākā koriģēšana ir notikusi pavasara mēnešos. Martā, aprīlī un maijā 48% automašīnu ir melots par patieso nobraukumu. Marta mēnesī negodprātīgie auto pārdevēji atļaujas nodzēst arī lielāku kilometru skaitu– vidēji 74 000 kilometru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No nākamā gada 1. janvāra iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme tiks palielināta no 23 % līdz 26 %, taču ar nodokli neapliekamais minimums netiks samazināts un saglabāsies 35 Ls mēnesī par strādājošo un 63 Ls mēnesī par apgādībā esošu personu.

To paredz likuma «Par iedzīvotāju ienākuma nodokli» grozījumi, kurus Saeima šodien pieņēma galīgajā lasījumā.

Tāpat likums paredz, ka no nākamā gada ar iedzīvotāju ienākuma nodokli un sociālajām iemaksām tiks aplikts «ienākums», kas gūts, izmantojot darba devējam piederošu automašīnu privātām vajadzībām.

Ja darba devējs, kas nodevis darbinieka rīcībā automašīnu, nevēlēsies veikt personiskām vajadzībām nobrauktā attāluma uzskaiti, ar nodokli tiks aplikts 150 Ls liels «ienākums» mēnesī, savukārt, ja uzskaite tiks veikta, tas tiks rēķināts par katru privātām vajadzībām nobraukto kilometru. Finanšu ministrijas Nodokļu politikas departamenta vadītāja Daina Robežniece iepriekš skaidroja, ka Ministru kabineta noteikumos tiks noteikts, ka tad, ja darbinieks personiskām vajadzībām izmanto automašīnu, kas vecāka par pieciem gadiem, nodokļi tiks rēķināti no 11 santīmus liela «ienākuma» par kilometru, bet, ja ar jaunāku automašīnu – no 15 santīmus liela «ienākuma» par katru personiskām vajadzībām nobrauktu kilometru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Elektromotori automašīnās kļuvuši par realitāti, un bagātās Eiropas valstis cenšas straujā tempā ieviest tos ikdienā. Tomēr šodien ne tikai enerģētikas kompānijas, bet arī autoražotāji investē ievērojamus resursus, lai radītu inovatīvus produktus, kas spēj samazināt kaitīgos izmešus un fosilo izejmateriālu izmantošanas īpatsvaru iekšdedzes dzinējos

2040. gads ir slieksnis, kad Parīzes, Londonas vai Oslo ielās vairāk būs elektroautomašīnu, bet Rīgā, visticamāk, vēl būs daudz iekšdedzes dzinēju, kas brauks ar videi draudzīgāku degvielu.

Vairākas Eiropas valstis nospraudušas ambiciozus mērķus strauji mainīt automašīnu iekšdedzes dzinējus uz elektromotoriem, liecina Eiropas Komisijas DB sniegtā informācija, piebilstot, ka CO2 izmešu mazināšanas plāns ir katras dalībvalsts iekšēja lieta. Eksistē alternatīvas, kuras ir mazāk dārgas un pietiekami efektīvas. Autoražotāji investē ievērojamus līdzekļus, lai mazinātu kaitīgos izmešus, kā arī fosilo materiālu izmantošanas īpatsvaru. Viens no nākotnes risinājumiem ir atjaunojamā dīzeļdegviela, kuras loma turpmākajās desmitgadēs Latvijā pieaugs, bet elektroautomašīnas vienlaikus ir lielpilsētu nepieciešamība un iespēja, uzskata degvielas tirgotāja Neste Latvija ģenerāldirektors Artu Airiainens (Arttu Airiainen).

Komentāri

Pievienot komentāru
Politika

Latvijas Radio Ziņu dienests izsaka neuzticību uzņēmuma valdei un pieprasa tās atkāpšanos

LETA, 10.07.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Radio Ziņu dienests izteicis neuzticību Latvijas Radio valdei, vienlaikus pieprasot tās atkāpšanos vai atbrīvošanu, informēja uzņēmumā.

Ziņu dienesta darbinieki ar atklātu vēstuli par situāciju uzņēmumā vērsušies pie Latvijas Radio valdes, Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP), Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas, Kultūras ministrijas, Ministru kabineta, Latvijas Valsts prezidenta Egila Levita un plašsaziņas līdzekļiem.

Vēstulē uzsvērts, ka Latvijas Žurnālistu asociācijas 2017.gada nogalē paustās bažas par Latvijas Radio vadības izvēli, tostarp valdes locekļa amatā ieceļot ar politisku partiju saistītu cilvēku, ir piepildījušās.

«Pašreizējās Latvijas Radio vadības bezdarbība un apzināta rīcība liecina, ka tās interesēs nav spēcīgs un neatkarīgs sabiedriskais radio kā neatņemama demokrātijas sastāvdaļa. Vēl vairāk - kopš pašreizējās valdes darba sākuma Latvijas Radio vadība ir ne tikai pieļāvusi būtisku Ziņu dienesta novājināšanu, bet pat apzināti rīkojusies kaitnieciski, graujot Ziņu dienestu, no kura vistiešāk un visvairāk Latvijas Radio ir atkarīga sabiedrības informētība un drošība,» teikts vēstulē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«ŠKODA» ir palielinājusi piegāžu skaitu maijā par 13,4%, sasniedzot 112 400 vienības visā pasaulē un 115 vienības Latvijā. Šis gads «ŠKODA» iezīmē labāko maija mēneša rezultātu uzņēmuma pastāvēšanas vēsturē.

Ir piedzīvota pozitīva izaugsme «ŠKODA» zīmolam Latvijas tirgū, stāsta Māris Jansons «ŠKODA» importētāja vadītājs Latvijā. Maija mēnesī «ŠKODA» piegādājusi 115 automašīnas klientiem, kas līdz šim ir labākais rezultāts šogad un ir par 35% vairāk nekā 2017. gada maijā. Iecienītākais «ŠKODA» modelis ir «OCTAVIA», tai seko lielais krossovers «KODIAQ» un mazākais «SUV» saimes dalībnieks «KAROQ».

«Pirmo reizi mūsu pastāvēšanas vēsturē esam piegādājuši vairāk nekā 100 000 automašīnu maija mēnesī,» stāsta Alans Favejs, «ŠKODA AUTO» par pārdošanu un mārketingu atbildīgais valdes loceklis.

Rietumeiropā piegāžu skaits palielinājies par 3,3%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, sasniedzot 44 200 automašīnu, kas ir par 1 400 automašīnām vairāk nekā 2017. gadā. «ŠKODA» sasniedza 15 100 piegādes Vācijas klientiem, Eiropas lielākajā vienas valsts tirgū. Čehu autoražotājs uzrādīja īpaši spēcīgu izaugsmi Francijā (3 000 automašīnu, +32,4%), Zviedrijā (2 000 automašīnu, +22,9%), Spānijā (2 800 automašīnu, +16,5%) un Somijā (1 100 automašīnu, +14,0%) un Grieķijā (400 automašīnu, +20,1%).

Komentāri

Pievienot komentāru