Jaunākais izdevums

Jaunie kvalifikācijas noteikumi un izmaiņas Ceļu satiksmes likumā, kas stājas spēkā šodien, 15. martā paredz trīs jauninājumus, kas skar bijušo PSRS laika vadītāja apliecību īpašniekus, kravas transportlīdzekļu un autobusu šoferus kā arī citu kontinentu vadītājus Latvijā, biznesa portālu Db.lv informēja CSDD.

PSRS vadītāja apliecības

PSRS vadītāja apliecības mūsu valstī nav derīgas transportlīdzekļu vadīšanai vairāk nekā desmit gadus. Līdz šim to apmaiņa pret Latvijas vadītāja apliecībām notikusi bez eksāmenu kārtošanas. Saskaņā ar jaunajiem noteikumiem turpmāk tās varēs apmainīt tikai pēc sekmīgas teorētiskā vadītāja kvalifikācijas eksāmena nokārtošanas. Lai pieļautu to dalību ceļu satiksmē, viņiem vismaz jāapgūst spēkā esošie satiksmes noteikumi, kas gadu gaitā mainījušies.

Veicinās kravas transportlīdzekļu un autobusu vadītāju atbildību

Saskaņā ar ES direktīvu, kas paredz nodalīt profesionālo un neprofesionālo kravas transportlīdzekļu un autobusu vadītāju kvalifikācijas iegūšanas kārtību, no 2008. gada septembra tā pamazām tiks ieviesta arī Latvijā. Par profesionālajiem tiks uzskatīti visi tie, kam kravas un pasažieru pārvadājumi ir "maizes" darbs, savukārt par neprofesionālajiem - tie, kas izmanto kravas automobiļus un autobusus personiskajām vajadzībām un kam šo transportlīdzekļu vadīšana nav pamatdarbs.

Izmaiņas skars visus tos esošos un topošos šoferus, kas profesionāli nodarbojas ar pasažieru un kravas pārvadājumiem. Profesionālajiem būs jākārto sarežģītākas pakāpes kvalifikācijas iegūšanas teorētiskie un praktiskie eksāmeni, kā arī ik pēc pieciem gadiem jāiziet kvalifikācijas papildināšanas kursi.

Pirmie izmaiņas piedzīvos topošie autobusu šoferi, savukārt no 2009. gada tās skars arī jaunos kravas transportlīdzekļu vadītājus. Piecu gadu laikā visiem esošajiem profesionālajiem kravas transportlīdzekļu un autobusu vadītājiem būs jāiziet pirmie kvalifikācijas papildināšanas kursi.

Atšķirībā no parastajiem vadītājiem, profesionālo - vadītāja apliecībās blakus kategorijai tiks atzīmēts kods, kas atšķirs viņus citu šoferu vidū un dos tiesības ikdienā nodarboties ar kravas un pasažieru pārvadājumiem.

Latvija atvērtāka citu kontinentu autobraucējiem

Turpmāk ārvalstu autovadītāji Latvijā varēs gadu izmantot savas valsts vadītāja apliecību dalībai Latvijas valsts ceļu satiksmē. Tāpat vieglo automobiļu vadīšanai būs derīga vadītāja apliecība, kas neatbilst Vīnes Konvencijai par ceļu satiksmi.

Šāda kārtība noteikta, lai mazinātu problēmu loku, ar ko jāsaskaras ne ES pilsoņiem, ilgstoši uzturoties Latvijā. ES valstu izdotās vadītāja apliecības tāpat kā iepriekš Latvijā varēs izmantot līdz tajā norādītajām derīguma termiņa beigām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biežāk uzdotie jautājumi

Latvijas Banka / eiro.lv, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad Latvijā ieviesīs eiro?

Oficiālais eiro ieviešanas mērķa datums ir 2014. gada 1. janvāris. Šobrīd Latvijas valsts iestādes veic visus sagatavošanās darbus, kas nepieciešami eiro ieviešanas nodrošināšanai, un tā ieteicams rīkoties arī uzņēmējiem.

Kā naudas maiņu padarīt sev vieglāku un ērtāku?

Visērtākais veids - bezskaidras naudas maiņa. Tādēļ vēl pirms eiro ieviešanas ieteicams latu skaidrās naudas uzkrājumus pārskaitīt bankas kontā. Visa latu kontos noguldītā vai uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.

Vai saistībā ar latu nomaiņu pret eiro ir sagaidāma cenu celšanās?

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Rīgas Motormuzeja eksponāti festivālā Dzintara Volga 2010

Aldis Zelmenis, 16.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Motormuzeja vēsturiskie sporta spēkrati piedalīsies atjaunotajā autosporta festivālā „Dzintara Volga 2010”, kas no 17. līdz 19 septembrim norisināsies Biķernieku kompleksajā sporta bāzē (BKSB). Pasākuma programmā paredzēti izbraucieni ar vēsturiskajiem sporta automobiļiem un to izstāde.

No Rīgas Motormuzeja zelta krājumiem sacensībās startēs:

ESTONIA – 16 M

Sacīkšu automobilis, kurš savulaik tika būvēts bijušās PSRS formulas klasei – 2 un bija viens no populārākajiem PSRS. To nelielā sērijā ražoja laika periodā no 1971.g. līdz 1974. gadam un tās spēka agregāts oriģināli bija Moskvičs – 412 motors.

Bet, lai sacīkšu auto labāk ripotu, daudzos bijušās PSRS auto klubos sporta spēkratu pārbūvēja, uzstādot Žiguļa vai vēl jaudīgāka auto motoru. Sacīkstēs ESTONIA - 16 M startēja līdz 80.gadu vidum, izcīnot uzvaras 25 dažādos PSRS čempionātos šosejā pa apli un iegūstot 7 zelta, 7 sudraba un 8 bronzas medaļas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Samazinās pensiju pārklāšanās gadījumus

, 14.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai novērstu pensiju pārklāšanās gadījumus, šodien, 14.augustā, valdībā apstiprināts Labklājības ministrijas (LM) izstrādātais līgumprojekts starp Latviju un Igauniju.

Tas paredz novērst apdrošināšanas periodu pārklāšanos gadījumos, kad Latvija un Igaunija, piešķirot pensiju saviem pilsoņiem, ņem vērā vienu un to pašu bijušajā PSRS teritorijā uzkrāto apdrošināšanas laika periodu.

Šobrīd, ja cilvēks ir strādājis gan Latvijā, gan Igaunijā un arī kādās citās bijušās PSRS republikās, viņam pensiju piešķir abas minētās valstis, turklāt abas valstis apdrošināšanas stāžā ieskaita arī citās bijušās PSRS republikās uzkrātos apdrošināšanas periodus līdz 1991.gadam. Tādējādi cilvēks saņem pensiju par vieniem un tiem pašiem apdrošināšanas periodiem no divām valstīm.

Savukārt LM izstrādātais Latvijas un Igaunijas līgums paredz, ka bijušās PSRS apdrošināšanas periodus ņem vērā tikai tā valsts, saskaņā ar kuras normatīvajiem aktiem kopējais uzkrātais apdrošināšanas periods ir garāks. Savukārt, ja šis periods abās valstīs ir bijis vienāds, tad bijušās PSRS apdrošināšanas periodus ņem vērā tā valsts, saskaņā ar kuras normatīvajiem aktiem persona pēdējoreiz apdrošināta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Vēlas pārcelties uz lielākas platības dzīvokli

, 10.04.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirms trim nedēļām SIA BaltHaus uzsāka realizēt jaunu dzīvokļu apmaiņas programmu BH Exchange. Programma praktiski pierādot, ka pašreizējā tirgus situācijā cilvēkiem saglabājas vēlme pārdot esošo dzīvokli, lai iegūtu īpašumā citu, liecina uzņēmuma sniegtā informācija medijiem.

Ieinteresētības līmenis par programmu esot samērā augsts un trīs nedēļu laikā saņemti 154 zvani. "Klienti pozitīvi vērtē ideju un labprāt sniedz nepieciešamo vispārējo informāciju gan par esošo dzīvokli, gan par dzīvokli, uz kuru vēlas apmainīt savu. Rezultātā veidojas priekšstats gan par reālo piedāvājumu, gan par reālo pieprasījumu tirgū," skaidro programmas īstenotāji.

No saņemtajiem 154 zvaniem 74% bija no Rīgas un 26% no pārējām Latvijas pilsētām. 90% no Rīgas mājokļu īpašniekiem vēlas atrast jaunu dzīvokli Rīgā, bet pārējie 10% grib pārcelties ārpus Rīgas. Klienti no citām Latvijas pilsētām pārsvarā (70% gadījumu) vēlas apmainīt esošo dzīvokli pret tādas pašas vai pat mazākas platības dzīvokli Rīgā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Satvermes tiesa ir atzinusi, ka parakstītais Latvijas - Krievijas robežlīgums atbilst Satversmei.

Satversmes tiesa spriedumā izvērtēja vēstures faktus, bez kuru rūpīgas analīzes nebūtu iespējams izlemt lietā ietvertos prasījumus, piemēram, notikumus, kas ir saistīti ar neatkarīgas Latvijas valsts nodibināšanu un atjaunošanu, 1920. gada Miera līguma noslēgšanu, Latvijas valsts turpināšanos. Spriedumā ir ietverta arī 1940. gada notikumu juridiska kvalifikācija. Satversmes tiesa secināja, ka PSRS 1940. gadā ir veikusi agresiju pret Latvijas valsti un iejaukusies tās iekšējās lietās. Tam sekoja prettiesiska – tā laika starptautisko tiesību normām neatbilstoša – Latvijas okupācija un aneksija. Tikpat prettiesiski PSRS veica Latvijas teritorijas daļas atsavināšanu par labu Krievijas PFSR 1944. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Partnera negodprātība Balderim liek vērsties tiesā

Māris Ķirsons, 09.01.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visu laiku pazīstamākais Latvijas hokejists, leģendārais Helmuts Balderis Sildedzis ir zināms un cienīts arī biznesa vidē, kur šobrīd nodarbojas ar dārzeņu biznesu, būdams dalībnieks uzņēmumos SIA Ezerkauliņi Agro un SIA Ķeizarsils. Gluži tāpat kā sports, arī bizness dod un prasa rūdījumu, uzticēšanos, kā arī mēdz sagādāt vilšanos.

Ikviena gada sākums tradicionāli biznesa vidē iesākas reizē ar pārmaiņām, ko radījušas likumdošanas izmaiņas no 1. janvāra, kā arī atskatu uz aizgājušo gadu, tajā paveikto. Teju visos topos starp 2023. gada notikumiem dominē basketbols un hokejs. Redakcijā nolēmām pievērsties kādam no šo sporta veidu pārstāvjiem, kurš bijis vienlīdz sekmīgs kā sporta, tā biznesa laukumā, tāpēc uz sarunu aicinājām Latvijas hokeja leģendu Helmutu Balderi Sildedzi.

Vai sekojat līdzi tam, kas notiek hokeja laukumos?

Protams, sekoju gan atsevišķu hokejistu gaitām profesionālās līgās, gan arī Latvijas izlašu spēlēm. 2023. gada pasaules čempionāta bronzas medaļa tik mazai valstij, kāda ir Latvija, ir milzīgs sasniegums. Šī panākuma atslēga ir meklējama komandas saliedētībā, pašaizliedzībā jebkurā spēles situācijā, profesionālā treneru darbā, ko ledus laukumā realizēja spēlētāji, turklāt, iespējams, visbūtiskāk ir spēlēt, līdz atskan finālsvilpe. Tieši pēdējais faktors izvilka spēli gan mačā par pasaules čempionāta bronzu, gan pēdējo Rīgas apakšgrupas spēli pret Šveici un arīdzan pret Čehiju. Šajos mačos Latvijas izlase parādīja raksturu, nepiekāpību, kas galu galā tika atalgota ar uzvarām. Vēl vairāk - šīs spēles var kalpot un būs labs piemērs jaunajiem hokejistiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Šodien laikrakstā

Intervija: Rietumi ir zaudējuši pilnvērtīgas sapratnes kompetenci par Krievijā notiekošo

Didzis Meļķis, Dienas Bizness, 10.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Entuziasms pēc Aukstā kara, ka Krievija kļūs par Rietumu standartiem pielīdzināmu tirgus ekonomiku, ir piedzīvojis krahu, un starplaikā nav arī tikusi izskolota pētnieku paaudze, ekonomistus ieskaitot, kas pilnvērtīgi saprastu Krievijā notiekošo, saka Lapēnrantas Tehnoloģiju universitātes profesors, Krievijas eksperts Peka Sutela.

Kāpēc Somijas centrālajai bankai ir tāda specifiska interese par pārejas ekonomikām? Jūs ilgus gadus bijāt šo pētījumu vadītājs.

Es nekad neesmu bijis īsts baņķieris, bet Pārejas ekonomiku institūtu tiešām vadīju 11 gadu. Šai interesei pamatā bija mūsu sapratne, gatavojoties eiro ieviešanai, ka mums Frankfurtē vajag savu kompetenci, savu balsi ECB, un vēlams, lai tā būtu lielāka, autoritatīvāka par mums formāli pienākošos teikšanu, kas, kā jau mazai ekonomikai, mums nav liela. Šādu ceļu gāja arī citu mazāku eirozonas valstu centrālās bankas – ka jāliek uzsvars uz pētniecību, lai tām pie tā galda vispār būtu kaut kas sakarīgs sakāms.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grupa Krievijas Valsts domes deputātu, kas pārstāv dažādu partiju frakcijas, sagatavojusi pieprasījumu ģenerālprokuroram veikt pārbaudi par notikumiem, kas noveda pie PSRS sabrukuma.

Krievijas likumdevēji cer, ka veiktā pārbaude novedīs pie krimināllietu ierosināšanas, tostarp pret pēdējo PSRS līderi Mihailu Gorbačovu, vēsta laikraksts Izvestija.

Deputāti savā pieprasījumā uzsver, ka PSRS pilsoņi referendumā esot izteikuši vēlmi saglabāt komunistisko impēriju, taču toreizējie valsts vadītāji esot veikuši nelikumīgas darbības, kas novedušas pie PSRS sabrukuma.

Viņi arī atgādina, ka vēl 1991. gada 4. novembrī PSRS Ģenerālprokuratūras nodaļa uzraudzībai pār valsts drošību garantējošo likumu ievērošanu esot ierosinājusi krimināllietu pret Gorbačovu, taču jau nākamajā dienā ģenerālprokurors, pakļaujoties vēl amatā esošā prezidenta spiedienam, lietu esot izbeidzis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Eleving Group uzsāk apmaiņas piedāvājumu Mogo AS 2021/2024 obligāciju turētājiem

Db.lv, 26.09.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā dibinātā globālā finanšu tehnoloģiju grupa Eleving Group ir izsludinājusi obligāciju apmaiņas piedāvājumu, kā rezultātā obligacionāri, kuru īpašumā ir Mogo AS 2021/2024 obligācijas ar ISIN kodu LV0000802452, tās var apmainīt pret jaunajām Eleving Group nodrošinātajām un garantētajām obligācijām ar dzēšanas termiņu 2028. gadā.

Eleving Group obligāciju apmaiņas piedāvājuma periods ilgs no 2023. gada 26. septembra līdz 13. oktobrim. Visiem esošajiem Mogo AS nenodrošināto obligāciju (ISIN LV0000802452) turētājiem tiek piedāvāta iespēja apmainīt esošās obligācijas pret jaunajām Eleving Group nodrošinātajām un garantētajām obligācijām ar augstāku kupona likmi.

Katras obligācijas nominālvērtība ir noteikta EUR 100,00 apmērā. Jauno obligāciju dzēšanas termiņš ir 2028. gadā, bet to kupona likme būs noteikta 12-13,5% robežās, ar procentu izmaksu reizi ceturksnī. Galējā kupona likme tiks noteikta līdz 2023. gada 2. oktobrim.Tā kā obligāciju nominālvērtības atšķiras, to apmaiņas attiecība ir noteikta 1:10, t. i., viena Mogo AS obligācija (ISIN LV0000802452) dod tiesības tās turētājam to apmainīt pret desmit jaunām Eleving Group eiroobligācijām (ISIN DE000A3LL7M4).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Precizēts personu loks, kas var pensionēties ar atvieglotiem noteikumiem

Jānis Rancāns, 18.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būtiskākās izmaiņas, kas skar pensionēšanās vecuma paaugstināšanu, sāks darboties tikai 2014. gadā, taču vairāki likuma Par valsts pensijām grozījumi stājas spēkā jau 18. jūlijā, informē Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA).

Grozījumi skar personas, kas aprūpējušas piecus vai vairāk bērnus, vai bērnu, kam bijusi noteikta invaliditāte; personas, kas līdz 1995. gada 31. decembrim strādājušas smagos un kaitīgos darbos; Latvijas pilsoņus, kas dienējuši PSRS Bruņotajos spēkos; algotu pagaidu sabiedrisko darbu veicējus un personas, kam piešķirta citas valsts vecuma pensija, kā arī papildina pensijas pieprasīšanas iespējas.

Likuma grozījumos ir precizēts personu loks, kam ir tiesības doties pensijā ar atvieglotiem noteikumiem: līdz šim likums paredzēja piecus gadus ātrāku pensionēšanās iespēju vecākiem, kuri līdz astoņu gadu vecumam ir aprūpējuši piecus vai vairāk bērnus, vai arī bērnu invalīdu. Tagad likumā ir precizēts, ka šādas tiesības ir ne vien abiem bērna vecākiem, bet arī aizbildnim. Tāpat likuma grozījumi precizē, ka šiem vecākiem vismaz astoņus gadus (mainīts iepriekšējais likuma formulējums - līdz astoņu gadu vecumam) līdz bērna 18 gadu vecuma sasniegšanai ir jābūt aprūpējušiem piecus vai vairāk bērnus vai bērnu, kas šajā laikā ir bijis atzīts par invalīdu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc eiro ieviešanas Igaunija nolēmusi radusi veiksmīgu plānu attiecībā uz vecajām kronu banknotēm, proti, tās sasmalcinās un izmantos kā kurināmo spēkstacijās, lai nodrošinātu apkuri Tallinas iedzīvotājiem, ziņo BBN.

Par to paziņojis Igaunijas centrālās bankas vadītājs Raits Rosve, uzsverot, ka kronas vēl ir legāls maksāšanas līdzeklis Igaunijā līdz 14. janvāra pusnaktij.

R. Rosve norāda, ka pāreja uz eiro notiek dinamiski, un pirmdien, 10. janvārī, Igaunijā fiziskā apritē bija jau 255 miljoni eiro, kas pārsniedz vēl apritē esošo kronu apjomu.

Norēķini skaidrā naudā Igaunijā patlaban vismaz 80% gadījumu notiek eiro valūtā.

Lai arī norēķinos kronas vairs nevarēs izmantot no šā gada 15. janvāra, tās joprojām visās banku filiālēs līdz pat jūnijam varēs apmainīt pret eiro. Līdz pat šī gada beigām kronas pret eiro varēs apmainīt ierobežotās banku filiāļu skaitā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viens no lielākajiem būvniecības tehnikas nomas uzņēmumiem Baltijā Storent Holdings obligāciju publiskā piedāvājuma laikā piesaistījis 10 500 000 eiro ar 11% likmi.

"Piesaistītais finansējums ļaus mums turpināt izaugsmi, kā arī pārfinansēt pašreizējās saistības. Esmu gandarīts, ka uz obligācijām kopumā parakstījās gandrīz 1000 investoru, no kuriem lielākā daļa ir privātie investori un kuri tagad kļūs par daļu no Storent attīstības," komentē Andris Pavlovs, Storent līdzdibinātājs un Storent Holdings valdes loceklis.

"Vēlos pateikties arī obligāciju turētājiem, kas ir bijuši kopā ar mums daudzus gadus un izvēlējās apmainīt iepriekšējās obligācijas pret jaunajām. Savukārt lielākā vilšanās bija tā, ka neviens no Baltijas institucionālajiem investoriem neizlēma atbalstīt vietēju, ambiciozu uzņēmumu. Rodas iespaids, ka institucionālie investori labprātāk investē ārzemēs," piebilda Pavlovs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

27 eiroparlamentārieši aicina Amazon netirgot preces ar PSRS simboliku

LETA/BNS, 16.11.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

27 Eiropas Parlamenta (ED) deputāti aicinājuši ASV tirdzniecības gigantu «Amazon» vairs nepārdot preces ar PSRS simboliku.

Lietuvas EP deputāta Antana Guogas ierosināto vēstuli «Amazon» vadītājam Džefam Bezosam parakstījuši EP deputāti no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Polijas, Nīderlandes, Vācijas, Horvātijas, Lielbritānijas, Slovākijas, Somijas, Portugāles, Ungārijas un Spānijas, un starp viņiem ir visu EP frakciju pārstāvji.

Vēstulē EP deputāti uzsvēruši, ka nosoda totalitāro režīmu - nacistu vai komunistu - simboliku izmantošanu, jo šie režīmi «sistemātiski pārkāpa cilvēktiesības, apspieda brīvību un demokrātiju».

«Kopējais padomju režīma upuru skaits aplēsts uz vairāk nekā 60 miljoniem. Vairāk nekā desmit miljoni cilvēku tika nosūtīti uz darba nometnēm Sibīrijā, kur nācās izturēt necilvēcīgus dzīves apstākļus, piespiedu darbu, badu un fizisku vardarbību. Padomju režīma asiņainā darbība, terors un necilvēcīgums skāra gandrīz katru ģimeni bijušajās okupētajās valstīs. Šīs darbības traģiskās sekas ir jūtams vēl šodien,» norādīts vēstulē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Laikraksts: Ždanoka grasās veidot PSRS versiju 2.0

Dienas Bizness, 19.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No PCTVL ievēlētā Eiropas Parlamenta (EP) deputāteTatjana Ždanoka marta sākumā piedalījās Krievijas organizācijas Sutj vremeņi, kas vēlas atjaunot bijušo PSRS, ārkārtas kongresā un pacēlusi organizācijas sarkano karogu, un teikusi uzrunu kā EP deputāte, paužot atbalstu PSRS atjaunošanai, raksta laikraksts Diena.

T. Ždanoka pauda, ka «tā nebūs PSRS atjaunošana tās vecajā versijā, bet gan, programmēšanas valodā runājot, PSRS versija 2.0». Sīkāku informāciju par savu piedalīšanos PSRS atjaunošanas kongresā deputāte nevēlējās atklāt.

Tāpat eirodeputāte martā uzturējusies Krimā, lai paustu atbalstu Latvijā par neleģitīmo atzītajam referendumam. Deputāte neslēpa, ka referendumā atbalsta tos vēlētājus, kas iestājas par pievienošanos Krievijai.

Eiropas Parlamentā T. Ždanoka pārstāv Zaļo un Eiropas Brīvās apvienības grupu. Tās pārstāvis Ričars O'Farrels laikrakstam Diena apstiprināja, ka deputāte abos gadījumos ir «simtprocentīgi pārstāvējusi tikai savu viedokli».

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

PSRS okupācijas radītos zaudējumus lēš vairāk nekā 300 miljardu eiro apmērā

LETA, 12.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

PSRS okupācijas radīto zaudējumu kopsumma varētu krietni pārsniegt 300 miljardus eiro, šodien pēc Ministru kabineta PSRS okupācijas zaudējumu apzināšanas komisijas sēdes žurnālistiem sacīja tās locekle Ruta Pazdere.

Komisijas darba ilgums būs atkarīgs no pieejamā finansējuma un varētu būt apmēram pieci gadi, skaidroja Pazdere. Šogad darbam ir atvēlēti apmēram 35 000 eiro, bet nākamajā gadā plānotais finansējums paredzēts apmēram 50 000 eiro. Naudu paredzēts tērēt juridiskā pamatojuma sagatavošanai, nepieciešamo datubāzu un metodoloģiju izveidošanai, pauda komisijas locekle un komisijas priekšsēdētājs vēstures doktors Edvīns Šnore (VL-TB/LNNK). Komisijas locekļi atalgojumu par darbu nesaņem.

Pazdere sacīja, ka padomju laikā Latvijas iedzīvotāji zaudējuši apmēram 10 miljonus cilvēkgadu un nepieciešams izveidot metodoloģiju, kā zaudētās cilvēkstundas pārvērst ekonomiskās vienībās. Komisijas priekšsēdētājs norādīja, ka nepieciešams aprēķināt arī zaudējumus par cilvēku nelikumīgu iesaukšanu PSRS armijā, kas izraisīja vairāku personu sakropļošanu un nāvi. Krievijai par to ir jāuzņemas atbildība kā PSRS tiesiskajai mantiniecei.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas lauksaimnieku audzēto kviešu eksports sagādā trīskārt lielākus ienākumus nekā viss Latvijas dzelzceļš.

PSRS laikā Latvijai tika noteikta precīza un nepārkāpjama lauksaimniecības specializācija. PSRS galvenokārt Kanādā iepirka lopbarības graudus. No iepirktajiem graudiem aptuveni 2 miljoni tonnu tika piegādāti Latvijas lauksaimniecības uzņēmumiem (kolhoziem un padomju saimniecībām), kuriem ar šo lopbarību bija jānodrošina piena un gaļas ražošana PSRS centrālo reģionu vajadzībām.

Igaunija nodrošināja piena un gaļas produktu piegādes mūsdienu Sanktpēterburgai (tolaik Ļeņingradai), bet Latvijas uzdevums bija ar piena un gaļas produktiem apgādāt Maskavu. Plāns bija jāpilda pat tad, ja nepietika piena un gaļas preču vietējai apgādei. Latvija bija ievērojams gaļas ražotājs PSRS līmenī, bet uz vietas laba gaļa 20.gs. 70. gadu beigās nebija nopērkama. Šāda specializācija neņēma vērā Latvijas klimatiskos un ģeogrāfiskos apstākļus. Pēc PSRS sabrukuma notika lauksaimniecības privatizācija un Latvija atjaunoja klimatam un ģeogrāfiskajiem apstākļiem atbilstošu lauksaimniecības specializāciju. Tas bija vispirms.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Latvijas ekonomikas attīstība - vai varējām labāk un citādāk?

Latvijas Bankas ekonomists Gundars Dāvidsons, 28.06.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad citreiz, ja ne tagad domāt par Latvijas ekonomiskās attīstības modeli? Šis ir ne tikai simtgades gads, bet arī gads, kurā skaidri redzējām, cik nedrošs var būt mūsu izvēlētais ceļš.

Pēkšņi uzzinājām, ka ekonomikas modelis, ko uzskatījām par «finanšu pakalpojumu eksportu», citur izskatās kā netīrās naudas atmazgāšana. Ko tālāk? Vai neesam kaut ko neatgriezeniski zaudējuši, mētājoties no viena modeļa uz otru? Mēģināšu mazliet vispārināti un mazliet spekulatīvi rast atbildes uz šiem jautājumiem, balstoties kā uz mūsu pagātni, tā arī citu valstu pieredzi.

Sāksim no paša sākuma: uz ko sākotnēji balstījās Latvijas valsts tautsaimniecība?

Sākums – starpkaru periods

Pats sākums, liekas, bija no nekā. Pēc Pirmā pasaules kara visa industrija bija zudusi – evakuēta uz Krieviju bez cerības, ka varētu atgriezties. Tomēr šis nulles punkta stāsts ir tikai šķietamība. Patiesībā Latvija tolaik bija daudz labākās pozīcijās, nekā 1991. gadā atgūstot neatkarību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jaunumi kvalifikācijas noteikumos galvenokārt skars kravas transportlīdzekļu un autobusu vadītājus

, 15.03.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunie kvalifikācijas noteikumi un izmaiņas Ceļu satiksmes likumā, kas stājas spēkā šodien, 15. martā paredz trīs jauninājumus, kas skar bijušo PSRS laika vadītāja apliecību īpašniekus, kravas transportlīdzekļu un autobusu šoferus kā arī citu kontinentu vadītājus Latvijā.

PSRS vadītāja apliecības

PSRS vadītāja apliecības mūsu valstī nav derīgas transportlīdzekļu vadīšanai vairāk nekā desmit gadus. Līdz šim to apmaiņa pret Latvijas vadītāja apliecībām notikusi bez eksāmenu kārtošanas. Saskaņā ar jaunajiem noteikumiem turpmāk tās varēs apmainīt tikai pēc sekmīgas teorētiskā vadītāja kvalifikācijas eksāmena nokārtošanas. Lai pieļautu to dalību ceļu satiksmē, viņiem vismaz jāapgūst spēkā esošie satiksmes noteikumi, kas gadu gaitā mainījušies.

Vecinās kravas transportlīdzekļu un autobusu vadītāju atbildību

Saskaņā ar ES direktīvu, kas paredz nodalīt profesionālo un neprofesionālo kravas transportlīdzekļu un autobusu vadītāju kvalifikācijas iegūšanas kārtību, no 2008. gada septembra tā pamazām tiks ieviesta arī Latvijā. Par profesionālajiem tiks uzskatīti visi tie, kam kravas un pasažieru pārvadājumi ir "maizes" darbs, savukārt par neprofesionālajiem - tie, kas izmanto kravas automobiļus un autobusus personiskajām vajadzībām un kam šo transportlīdzekļu vadīšana nav pamatdarbs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Darbu uzsācis Latvijā pirmais būvgružu, būvmateriālu un remonta lietu apmaiņas punkts

Db.lv, 04.10.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar mērķi attīstīt aprites ekonomiku, samazināt radīto būvniecības atkritumu apjomu un nodrošināt to atkārtotu izmantošanu atkritumu apsaimniekotājs “CleanR” 4. oktobrī atklāja Latvijā pirmo būvgružu, būvniecības materiālu un remonta lietu apmaiņas punktu, informē uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Valerijs Stankevičs.

No 4. oktobra būvgružu, būvniecības materiālu un remonta lietu apmaiņas punkts pieejams ikvienam iedzīvotājam. Tajā var bez maksas nodot, paņemt vai apmainīt atkārtotai lietošanai derīgus būvmateriālus, remonta lietas, interjera priekšmetus un strādājošu elektrotehniku. Tāpat apmaiņas punktā noteiktas kvalitātes būvgružus var iemainīt pret grunti vai šķembām, kas iegūtas otrreizējā pārstrādē.

Jaunais apmaiņas punkts ir integrēts būvniecības atkritumu šķirošanas un pārstrādes centrā “Nomales”, Brīvnieku ielā 11, Stopiņu novadā. Tas tapis, pateicoties “LIFE Waste to Resourses IP” projektam, kas Latvijā tik plašā mērogā tiek realizēts pirmo reizi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

A un D kategoriju vadītāja apliecības varēs iegūt no 24 gadu vecuma

Lelde Petrāne, 16.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā, ka no 2013.gada 1.janvāra Latvijā stājas spēkā izmaiņas A un D kategoriju transportlīdzekļu vadītāju tiesību iegūšanas kārtībā, Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) aicina topošos motociklu un autobusu vadītājus savlaicīgi veikt visas nepieciešamās darbības, lai līdz 2012.gada beigām iegūtu šīs apliecības.

Izmaiņas normatīvajos aktos nosaka, ka no 2013.gada sākuma attiecīgo kategoriju vadītāja apliecības būs iespējams iegūt no 24 gadu vecuma līdzšinējā 21 gada vietā, savukārt eksāmenu likšanas kārtībā un izmaksās izmaiņas nav plānotas.

Rūpējoties gan par pašu transportlīdzekļu vadītāju drošību, gan par pārējo ceļu satiksmes dalībnieku drošību, atbildīgās ES līmeņa institūcijas diskusiju rezultātā pieņēmušas attiecīgu Direktīvu. Šīs izmaiņas ir saistošas ikvienai ES dalībvalstij, arī Latvijai.

CSDD iesaka cilvēkiem, kuri pašlaik sasnieguši 21 gada vecumu, bet vēl nav 24 gadus veci, savlaicīgi uzsākt mācības autoskolā vai – ja tās jau ir uzsāktas, turpināt, eksāmenus nokārtojot līdz šā gada beigām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Zelts – stabila nauda vai «tukšā nauda»?

Pēteris Avotiņš, a/s Goldinvest Asset Management padomes priekšsēdētājs, 30.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vēl dažus gadus atpakaļ par investīcijām zeltā neviens nezināja tikpat kā neko. Toties daudzi bija nekustamā īpašuma speciālisti, zēla un plauka akciju tirgi. Tagad gandrīz katrs zina, kas ir budžeta konsolidācija, valūtu krīze un valstu parādi. Arī par ieguldījumiem zeltā un dārgmetālos nu jau zina daudz vairāk.

Šādu izglītības pieaugumu par investīcijām zeltā sekmē bēdīgais ekonomikas stāvoklis un neskaidrās nākotnes prognozes. Kā sekas tam, pēc brīvā tirgus principiem, parādās arī piedāvājums, jo pieprasījums ir.

Pēc zelta cenu straujā pieauguma, kas daudziem atgādināja nekustamā īpašuma cenu pieaugumu vai akciju tirgu straujo izaugsmi pēdējās desmitgdēs, radās daudz spekulāciju par to, vai neveidojas zelta cenu burbulis. Parādījās arī apgalvojumi par zeltu kā «tukšo naudu».

Dīvaini, ka, lai gan zelts jau vairāk 5 000 gadu cilvēces vēsturē ir patstāvīgi spēlējis lomu kā vienīgā īstā nauda un to, ka gandrīz visu centrālo banku valstu rezevēs atrodas lielāks vai mazāks zelta daudzums, ar apskaužamu patstāvību tiek uzturēts viedoklis par zelta bezjēdzību un visos iespējamos ceļos tiek mazināta tā nozīme finanšu tirgus sistēmā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Dalītais īpašums – politiskā kapitāla vairošanas rīks

Māris Ķirsons, 25.10.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dalītā īpašuma izbeigšanai politiķi izvēlas potenciālajiem vēlētājiem tīkamākos risinājumus, kas kopumā neļaus sasniegt Krišjāņa Kariņa vadītās valdības deklarācijā ierakstīto.

To intervijā Dienas Biznesam stāsta zvērinātu advokātu biroja iLaw partneris un biedrības Zemes reformas komiteja pārstāvis Normunds Šlitke. Viņaprāt, politiķu vēlme atrisināt dalītā īpašuma dēļ radušos sarežģījumus, kur zeme pieder vienam īpašniekam, bet māja (dzīvokļi) citiem, ir apsveicama, taču risinājums, ko atbalstīja Saeimas vairākums, te nepalīdzēs. Gluži pretēji, izstrādātie likuma grozījumi, kam it kā būtu jārisina pārlieku ieilgusī dalītā īpašuma problēma, to nemaz risina, bet vēl vairāk sarežģīs visu pušu attiecības.

Papildus tam ir noteikta neadekvāti zema atlīdzība par zemes lietošanu, ko Satversmes tiesa jau vairākkārt ir atzinusi par neatbilstošu un ekonomiski nepamatotu. Vienlaikus likumdevējs nav pateicis, kādas zemes īpašnieka tiesības ar šo tiek nodotas būves īpašniekam un kuras savas tiesības zemes īpašnieks zaudē. Šos likuma grozījumus par brāķi atzinis pat Saeimas Juridiskais birojs. Taču politiskais populisms atkal ir guvis virsroku, pateicoties nākamgad gaidāmajām Saeimas vēlēšanām, kad katrs politiķis ir gatavs nospodrināt savus uzplečus uz tautas uzticības rēķina, kārtējo reizi devalvējot valsts pamatlikumu un ignorējot tajā nostiprinātās pamattiesības.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas izglītības sistēma ir vai nu pirmajā, vai pēdējā vietā dažādos parametros, kurus pēta OECD, salīdzinot dažādu valstu izglītības sistēmas, un secinājums ir, ka tā ir neefektīva.

Mums ir lielākie kapitālieguldījumi, mazākās klases, zemākais skolotāju atalgojums un lielākais skolotāju skaits uz izglītojamo.

Esam neefektīvi uz citu fona

Tērējam mazāk uz vienu izglītojamo nekā vidēji OECD pētījuma valstīs. Līdzīgi kā lietuvieši, bet mazāk nekā igauņi un krietni mazāk nekā vācieši. Viena no acīmredzamām kļūmēm ir kārtējo vai bāzes izdevumu un kapitālizdevumu attiecība. Proti, Latvijā kapitālizdevumiem izglītībai tērē divas reizes vairāk naudas nekā Vācijā un trīs reizes vairāk nekā Lietuvā. OECD piedāvā 2019. gada datus salīdzinājumam.

Atbilstoši Latvijas Centrālās statistikas pārvaldes datiem bruto kapitālieguldījumi materiālajos pamatlīdzekļos izglītības budžeta iestādēs 2021. gadā bija 114 miljoni eiro, kas ir par pieciem miljoniem vairāk nekā 2019. gadā un divas reizes vairāk nekā 2017. gadā. No 114 miljoniem 85 miljoni ir bruto kapitālieguldījumi esošajās ēkās un konstrukcijās, ēku būvniecībā un pārbūvē. Mēs būvējam un remontējam trīs reizes brašāk nekā lietuvieši, bet lielīties ar labākām skolnieku sekmēm nevaram. OECD sniedz arī izglītības finansējuma kopējo izmaiņu indeksu un Latvijā tas ir sarūkošs, rēķinot pret 2015. gadu, turpretī Igaunija izglītības finansējumu audzē. Toties kapitālieguldījumu apjoms Latvijā aug no gada uz gadu!

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Gorbačovs noliedz, ka par Lietuvas neatkarību prasījis 21 mljrd. rubļu

Sanita Igaune, 24.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējais Padomju Savienības līderis Mihails Gorbačovs noliedz plašsaziņas līdzekļos izskanējušo informāciju, ka viņš esot prasījis toreizējās Lietuvas vadītājiem 21 miljardu rubļu kompensāciju par Lietuvas izstāšanos no PSRS, raksta kyivpost.com.

«Tas nav nopietni. Tā ir ļoti brīva interpretācija par notikumiem, kas notika laikā, kad Lietuva nolēma izstāties no PSRS,» tā M. Gorbačovs norādījis Interfax.

Viņš apliecina, ka ticies ar toreizējo Lietuvas līderi un citiem valsts pārstāvjiem. M. Gorbačovs tolaik viņiem paskaidrojis, ka tik kategoriska atdalīšanās var radīt pārāk daudz jautājumu. Tāpēc pēc viņa skaidrotā bija nepieciešami lieli līdzekļi, lai izlemtu kurā valstī iedzīvotāji dod priekšroku dzīvošanai.

«Es centos viņus pārliecināt, ka viņi ir novirzījušies pa kļūdainu ceļu,» teica M. Gorbačovs. Viņš joprojām uzskata, ka Lietuva būtu pietiekami neatkarīga un tai būtu daudz vairāk iespēju savstarpēji izdevīgu sadarbību, ja tā būtu piekritusi parakstīt līgumu ar PSRS.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Piektdienas intervija ar Nissan oficiālā pārstāvja Latvijā Norde vadītāju Daini Bremzi

Lelde Petrāne, 05.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.

Uz jautājumiem šonedēļ atbild SIA Norde vadītājs Dainis Bremze. Norde ir uzņēmums ar 100% privātu kapitālu. Īpašnieki - Dainis, Didzis un Gints Bremzes. Norde uzsākusi visa autocentra totālu rekonstrukciju, nepārtraucot ikdienas darbu, lai no 1. aprīļa sāktu strādāt pēc Nissan jaunā pasaules koncepta. «Tās būs lielas un ļoti modernas, tehnoloģijām piesātinātas un vizuālas pārmaiņas gan pircējiem, gan servisa apmeklētājiem,» sola D. Bremze.

Komentāri

Pievienot komentāru