Citas ziņas

Ārsti vēršas pret smēķēšanu

, 14.11.2007

Jaunākais izdevums

13.novembrī Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis iesniedzis Saeimai priekšlikumus labojumiem likumā Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu, kuros paredzēts stingrāk kontrolēt smēķēšanu restorānos, kafejnīcās un citās sabiedriskās ēdināšanas vietās, kā arī kazino un spēļu zālēs, informēja biedrība.

Atstājot iespēju šajās iestādēs smēķēt, netiešai dūmu un tabakas degšanas produktu iedarbībai, kas kaitē veselībai un pat apdraud dzīvību (tabakas dūmi ir ļoti nozīmīgs vēža un citu slimību riska faktors), tiks pakļauts tur strādājošais personāls. Vairākumā gadījumu šis personāls ir gados jauni cilvēki reproduktīvā vecumā, skaidro biedrība.

Pēteris Apinis savā vēstulē Saeimai norāda, ka šie labojumi jāizdara, atbilstoši starptautiskajai likumdošanai un mūsu starptautiskajām saistībām, ko nosaka Latvijas pievienošanās Vispārējai konvencijai par tabakas uzraudzību 2005.gada maijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

No smēķēšanas atsakās simtiem cilvēku

, 14.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kampaņas Ārsti pret smēķēšanu ietvaros tirdzniecības parkā Alfa izveidotais Plaušu remonta kabinets iepriekšējā nedēļas nogalē apkalpojis ap 1000 interesentu, un vairums no tiem, parakstot īpašus līgumus, apņēmās atmest smēķēšanu, liecina sniegtā informācija medijiem.

Plaušu remonta kabinetā, kas no 10. līdz 14.janvārim darbojās t/p Alfa, ikvienam tika dota iespēja izmērīt plaušu tilpumu, noskaidrojot, vai tas atbilst normas rādītājiem, kā arī uzzināt par veidiem un metodēm, kā visefektīvāk atmest smēķēšanu. Ar smēķēšanas kalkulatora palīdzību apmeklētāji varēja aprēķināt, piemēram, to, par cik dienām ir iespējams pagarināt cilvēka mūža ilgumu, ja smēķēšanai tiek pateikts kategorisks NĒ jau tagad.

Vislielāko interesi Plaušu remonta kabineta apmeklētāji izrādīja par spirometru, ar kura palīdzību tika mērīts plaušu tilpums. Lai iegūtu konsultāciju cilvēki stāvēja pat rindās. No visiem kabineta apmeklētājiem apmēram trešā daļa bija gatavi parakstīt nesmēķēšanas līgumu, tādējādi simboliski gan sev, gan draugiem, pierādot savu apņemšanos atbrīvoties no kaitīgā ieraduma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Smēķēšanas kaitējuma mazināšanas imitācija Latvijā!

Guntars Grīnvalds, bijušais Tieslietu ministrs, SIA “Grīnvalds Un Partneri” valdes loceklis, 13.03.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atbilstoši Eiropas Savienībā apkopotiem datiem smēķēšana Eiropā ir galvenais priekšlaicīgas nāves cēlonis un katrs piektais nāves gadījums ir saistīts ar cigarešu smēķēšanu.

Zviedrijai kopš 1980. gada, kad smēķētāju skaits sasniedza 35%, to ir izdevies samazināt līdz 5,6%. Nevienai citai valstij, izņemot Norvēģiju, kas izvēlējusies līdzīgu politiku, pagaidām nav izdevies sasniegt tik labus smēķētāju skaita ierobežošanas radītājus. Nākamās tuvākās Eiropas valsts smēķēšanas līmenis ir divreiz lielāks nekā Zviedrijā, savukārt ES vidējais rādītājs ir aptuveni 23%, kas ir četras reizes augstāks nekā Zviedrijā. Samazinot smēķētāju skaitu, Zviedrijai ir arī izdevies sasniegt Eiropā zemāko ar smēķēšanu saistīto mirstības līmeni un onkoloģisko slimību saslimstības rādītājus, un visātrāk pietuvojusies Eiropas vēža apkarošanas plānā izvirzītajam mērķim līdz 2040. gadam samazināt smēķētāju skaitu līdz 5%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Receptes izrakstīšana nav vērtējama kā vienkārša «čatošana ar e-vidi».

Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācija rosina veikt grozījumus Ministru kabineta (MK) noteikumos, nosakot pacientiem līdzmaksājumu 1,42 eiro apmērā par receptes izrakstīšanu, jo arī tā vērtējama kā vizīte pie ārsta, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē sacīja parlamenta deputāte un Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas prezidente Līga Kozlovska (ZZS).

E-veselības ieviešana paver iespējas medikamentu receptes iegūt attālināti, pacientam vienkārši sazvanot sava ārsta praksi un neapmeklējot viņu klātienē. Sociālajos tīklos iedzīvotāji jau ir pauduši prieku par šo aspektu, to novērtējot kā vienu no e-veselības sistēmas ieguvumiem. Savukārt ārsti šādi var zaudēt pacienta maksājumu, kas iedzīvotājiem jāveic, ikreiz apmeklējot ģimenes ārstu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pētījumā izmērīts e-veselības pulss Eiropā un izrakstīta plašāka IST lietošana ārstu aprindās

, 25.04.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisija šodien publicējusi Eiropas mēroga pētījumu par elektroniskajiem pakalpojumiem veselības aprūpes jomā (e-veselība), kas liecina, ka 87 % Eiropas ģimenes ārstu lieto datoru un 48 % ir platjoslas interneta pieslēgums, informē Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā.

Eiropas ārsti aizvien vairāk pacientu datus, piemēram, laboratorisko izmeklējumu rezultātus, uzglabā un nosūta elektroniski. Liekot lietā šādus e-veselības risinājumus, ārsti un ārstniecības dienesti jau ir uzlabojuši veselības aprūpi Eiropā, jo administrēšana kļuvusi efektīvāka, bet pacientiem vairs nav tik ilgi jāgaida. Ziņojumā arī iztirzāts, kādās jomās ārsti varētu lietderīgāk izmantot informācijas un sakaru tehnoloģijas (IST), lai piedāvātu tādus pakalpojumus kā attālināta uzraudzība, recepšu izrakstīšana elektroniski un pārrobežu medicīniskie pakalpojumi.

„Eiropa sākusi baudīt ieguvumus no platjoslas pieslēgumiem e-veselības nozarē. Es atzinīgi vērtēju veselības aprūpes pārvaldes iestāžu un ārstu centienus strādāt efektīvāk,” sacīja ES informācijas sabiedrības un plašsaziņas līdzekļu komisāre Viviāna Redinga. „Šī diagnoze arīdzan liecina, ka pienācis laiks elektroniskos pakalpojumus izmantot daudz plašāk, jo tie var sniegt ārkārtīgi lielu labumu visā Eiropā.”

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai ierobežotu nepilngadīgo personu smēķēšanu, alkoholisko dzērienu un citu apreibinošo vielu lietošanu, Iekšlietu ministrija vēlas šādas personas turpmāk sodīt ar naudassodu līdz 25 latiem vai 50 latiem, ja pārkāpums izdarīts atkārtoti.

Iekšlietu ministrijas piedāvātie grozījumi paredz pilnveidot nepilnības likumdošanā, nosakot administratīvo atbildību nepilngadīgajiem par smēķēšanu un alkoholisko dzērienu lietošanu, neatkarīgi no pārkāpuma izdarīšanas vietas. Ja Saeima atbalstīs ierosinātos grozījumus, nepilngadīgajiem varēs piemērot gan brīdinājumu, gan arī naudassodu līdz 25 latiem, bet par alkohola un citu apreibinošu vielu lietošanu atkārtoti gada laikā pusaudžus sodīs ar 50 latu sodu.

Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 12.pants nosaka, ka pie administratīvās atbildības saucamas personas, kuras līdz pārkāpuma izdarīšanas brīdim sasniegušas vismaz četrpadsmit gadu vecumu, taču audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus var piemērot arī nepilngadīgajiem vecumā no 11 līdz 14 gadiem, ja viņi izdarījuši pārkāpumu, par kuru likumā paredzēta administratīvā atbildība

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ārsti uzsāk cīņu pret smēķēšanu

, 04.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas ārsti aicina ikvienu smēķētāju pārvarēt atkarību no nikotīna un atbrīvoties no šī kaitīgā ieraduma.

Kampaņas Ārsti pret smēķēšanu atbalstītājs – Latvijas Ārstu biedrība – uzsākusi aktīvu darbu, lai skaidrotu Latvijas sabiedrībai, kā vissekmīgāk uzvarēt atkarību no nikotīna un panāktu sabiedrības uzticēšanos ārstiem kā profesionāļiem, kuri var sniegt vislabāko padomu, lai atbrīvotos no smēķēšanas ieraduma, liecina ārstu sniegtā informācija medijiem.

Kampaņa Ārsti pret smēķēšanu plānota kā ilgtermiņa akcija visa gada garumā, tās pirmajā mēnesī – janvārī – paralēli reklāmas klipiem masu medijos paredzētas vairākas citas aktivitātes: tirdzniecības centrā Alfa tiks atklāts Plaušu remonta kabinets, kur ikvienam būs iespēja uzzināt, kā vissekmīgāk cīnīties ar nikotīna atkarību, kā arī iespēja parakstīt īpašu pretsmēķēšanas līgumu, tiks organizēti semināri ārstiem, kā arī īstenots vērienīgs apņemšanās projekts portālā draugiem.lv, kur kopā ar desmitiem tūkstošu šī portāla lietotāju tiks pieteikts karš cigaretēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Ārstus nedrīkst padarīt par datu ievades operatoriem

Rūta Kesnere, 09.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Attālināta ārstēšana noteikti ir attīstāms virziens, kam gan vēl nepieciešamas izmaiņas normatīvajos aktos

To uzsver Dienas Biznesa un holdinga Repharm rīkotā apaļā galda, kas veltīts e-veselībai, dalībnieki: Nacionālā Veselības dienesta direktores vietniece informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jautājumos Linda Freimane, holdinga Repharm ģenerāldirektors Dins Šmits, ģimenes ārste Aija Šnikvalde, Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Informācijas tehnoloģiju infrastruktūras daļas vadītājs Kārlis Bētiņš, uzņēmuma Lattelecom Korporatīvo klientu dienesta vadītājs Jānis Kirilka un SIA Mobilly izpilddirektors Ģirts Slaviņš.

Diskusiju sākšu ar aktualitāti. Latvijas ģimenes ārstu asociācija (LĢĀA) vēl joprojām uztur spēkā prasību, ka e-veselības sistēmas, kas attiecas uz e-receptēm un e-darba nespējas lapām, ieviešana ir jāatliek, jo sistēma vēl nav tik gatava, lai ārsti ar to varētu strādāt. Turklāt LĢĀA īpaši uzsver, ka nav pret e-veselības lietošanu kā tādu, bet iebilst pret negatavo sistēmu. Kāda ir Nacionālā veselības dienesta nostāja?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reģionu slimnīcām rezidenti ir jāuzrunā jau pašā studiju sākumā. Ārstu un medmāsu piesaistē ļoti svarīga ir nemateriālā motivācija – cik sakārtota ir darba vide un darba procesi ārstniecības iestādē

To DB rīkotajā apaļā galda diskusijā par personālvadību veselības aprūpē, kas notiek sadarbībā ar holdingu Repharm, uzsvēra tā dalībnieki: Veselības ministrijas valsts sekretāres vietniece un Austrumu slimnīcas valdes priekšsēdētāja Egita Pole, Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas valdes locekle Arta Biruma, Liepājas reģionālās slimnīcas valdes priekšsēdētājs Egons Striks, holdinga Repharm personāla vadības direktore Baiba Pedraudze, Rīgas Stradiņa universitātes Tālākizglītības fakultātes dekāne Ilze Grope un personāla vadītāja farmācijas uzņēmumos Edīte Kalniņa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Magnalysis" strādā pie diagnostisko attēlu rekonstrukcijas, analīzes un uzglabāšanas tehnoloģijas, kas ļaus pat par 50% samazināt magnētiskās rezonanses izmeklējumu rezultātu iegūšanai nepieciešamo laiku.

"Radiologi saskaras ar vairākām problēmām – slimnīcu IT sistēmas ir novecojušas un rīki, ko ārsti izmanto, neatbilst mūsdienu prasībām. Ārsti pēta un apraksta izmeklējumu attēlus atsevišķos datoros – vienā skatās bildes, bet citā tās apraksta. Man nešķiet pareizi, ka profesionāļiem šādi jātērē savs laiks. Mēs esam atraduši nišu, kur varam piedāvāt viedo risinājumu, lai palīdzētu radiologiem ikdienas darbā – mūsu platforma iecerēta kā vienots radioloģijas portāls, kur ārstiem būtu iespēja apskatīt radioloģisko izmeklējumu bildes un aprakstīt tās vienā sistēmā, kā arī veikt piezīmes ar balsi" stāsta Ņikita Stepanovs, medicīnas tehnoloģiju jaunuzņēmuma "Magnalysis" vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Lielbritānija plāno licencēt e-cigaretes un ārsti tās izrakstīs smēķēšanas atmešanai

Db.lv, 03.11.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai mazinātu smēķēšanas izplatību valstī, Lielbritānija plāno kļūt par pirmo valsti pasaulē, kurā ārsti licencētas e-cigaretes varēs izrakstīt kā medicīniskus līdzekļus cilvēkiem, kuri vēlas atmest smēķēšanu.

Lielbritānijas valdība, pamatojoties uz Lielbritānijā un ASV veiktajiem zinātniskajiem pētījumiem, uzskata, ka e-cigaretes ir mazāk kaitīgas nekā tradicionālās cigaretes.

Lielbritānijas veselības nozares regulators – Zāļu un veselības aprūpes produktu regulācijas aģentūra (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency - MHRA) 29. oktobrī paziņoja, ka uzsāks elektronisko cigarešu licencēšanu. Visiem MHRA iesniegtajiem elektronisko cigarešu produktiem tiks piemērota tāda pati apstiprināšanas procedūra, kā citiem recepšu medikamentiem.

Pēc medicīniskā līdzekļa licences saņemšanas, ārsti pacientiem elektroniskās cigaretes varēs izrakstīt kā līdzekli smēķēšanas atmešanai. Katru gadījumu ārsts varēs izvērtēt individuāli, cik lietderīgi pacientam ir izrakstīt e-cigaretes, lai palīdzētu viņam pārtraukt smēķēšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Philip Morris International rūpnīcā Klaipēdā vēl aizvien ražo cigaretes, jo cilvēki tās smēķē, bet tas mainīsies un mainīsies līdz ar valstu uztveres maiņu par alternatīviem bezdūmu produktiem vispār. Brīdī, kad tabakas karsēšana tiks atzīta par atšķirīgu no smēķēšanas, kaitinošo dūmu uz ielām kļūs krietni mazāk, līdz tie izsīks pavisam.

Tā rūpnīcas 30 gadu jubilejas laikā intervijā Dienas Biznesam atzina kompānijas prezidents Eiropā Massimo Andolina.

Kas patlaban notiek ar tabakas biznesu globālā mērogā? Mainās regulējumi dažādās valstīs, ekonomiskā un sociālā vide, cilvēku attieksme? Kādi ir galvenie kompānijas izaicinājumi?

Pirmā un nedaudz skumjā ziņa ir tā, ka, lai arī daudzi smēķētāji visā pasaulē atzīst, ka parasto cigarešu smēķēšana kaitē viņu veselībai, tomēr dažādu iemeslu dēļ viņi turpina smēķēt. Tomēr ir arī divas labas ziņas. Pirmkārt, pasaulē varam novērot smēķēšanas izplatības mazināšanos. Otrkārt, daļa pieaugušo smēķētāju pēdējo gadu laikā ir mainījuši savus ieradumus, pārejot uz produktiem, kas ir labāki gan viņiem, gan sabiedrībai. Jāteic, ka, globāli raugoties, tabakas industrija pēdējo gadu laikā ir piedzīvojusi episkas pārmaiņas, ja salīdzina ar citām industrijām. 2016. gadā kompānija pēc ilgstošiem pētījumiem paziņoja, ka plāno cigaretes pilnībā aizstāt ar zinātniski pamatotiem bezdūmu produktiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pazemoti un bez skaidrības par nākotni

Guna Gleizde, Līga Ribkinska, Db, 15.11.2009

Latvijā trūkst 400 dažādu ārstu un 4500 medmāsu. Šobrīd ir reģistrēti ap pusotra

tūkstoša bezdarbnieku ar medicīnas izglītību, kam būtu nepieciešama pārkvalificēšanās. FOTO: DIENAS ARHĪVS

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veselī­bas aprūpes sistē­mas pamatu draud izļodzīt attīs­tības un plānošanas trūkums nozarē. Ilgus gadus Latvijā strādājušie ārsti, jūtoties nenovērtēti un pat pazemoti, nolemj doties uz citām valstīm, bet topošie ārsti līdz pat mācību beigām nevar būt droši, vai varēs strādāt sevis izvēlētajā profesijā.

Negrasās pārkvalificēt

Saskaņā ar Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) datiem, Latvijā trūkst aptuveni 400 dažādu specialitāšu ārstu un 4500 medmāsu. Šobrīd ir reģistrēts aptuveni pusotrs tūkstotis bezdarbnieku ar dažādu līmeņu medicīnas izglītību, kam būtu nepieciešama pārkvalificēšanās, tomēr Veselības ministrija neuzskata, ka šis uzdevums atbilst tās funkcijām, publiskā diskusijā sacīja veselības ministre Baiba Rozentāle. Turklāt šādai pārapmācībai ir arī pretestība no pašu mediķu puses, proti, no ģimenes ārstiem, kuru skaits valstī nav pietiekams, bet kuri nevēloties, lai tiem rastos papildu konkurence.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nikotīna spilventiņi būs veiksmīga izvēle aizstājot tiešu tabakas smēķēšanu, jo sevišķi mājsēdes laikā, kad smēķētājs atrodas tiešā bērnu un tuvinieku pulkā.

25% no Latvijas iedzīvotājiem lieto tabaku vai nikotīnu saturošus izstrādājumus, liecina Veselības ministrijas un Slimību profilakses un kontroles centra veiktie pētījumi. Savukārt tirgus pētījumi apliecina, ka aizvien lielāks skaits smēķētāju meklē mazāk kaitīgas alternatīvas tiešai tabakas smēķēšanai gan sev, gan apkārtējiem, kas Covid-19 krīzes laikā īpaši aktualizējies mājsēdes laikā.

Uzņēmuma vadītājs Latvijā stāsta par savu un uzņēmuma vīziju:

"Ir jāatzīst, ka WhiteChew tirgo atkarību izraisošus un veselībai kaitīgus produktus. Taču ja ne mēs, tad kāds cits, vai ne? Taču mums labsajūtu rada cilvēka izvēle - pāriet no cigaretēm, tinamās tabakas, veipiem, u.t.t., uz nikotīna maisiņiem. Produkts, kurš ir zinātniski atzīts kā nesalīdzināmi mazāk kaitīgs pretēji tabakas izstrādājumiem. Ja mēs spējam dienā vismaz vienam cilvēkam palīdzēt izvēlēties starp mūsu produktiem, lai tam palīdzētu atmest smēķēšanu, mēs uzskatām, ka diena ir izdevusies. Nikotīna maisiņi ir nepārprotami labāka alternatīva par cigaretēm, ja mēs ņemam vērā, ka: nikotīna maisiņi neizraisa plaušu un mutes dobuma slimības, neizraisa piesārņojumu dabā un kaitējumu apkārtējiem, kā arī satur par 90% mazāk kaitīgu vielu nekā cigaretes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Eksperti: Latvijā nepieciešams saprātīgs regulējums bezdūmu produktiem

Db.lv, 16.09.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bezdūmu nozares asociācijas rīkotajā seminārā par smēķēšanas kaitējuma mazināšanu prezentēta jaunākā socioloģisko pētījumu firmas KANTAR veiktā aptauja, kas liecina, ka 26% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 60 gadiem regulāri lieto tabaku un nikotīnu saturošus produktus, savukārt 9% tos lieto atsevišķās reizēs.

Pētījums rāda, ka 90% smēķētāju uzsāk smēķēt ar cigaretēm, tāpēc semināra eksperti diskutēja par smēķēšanas kaitējuma mazināšanas iespējām, akcentējot nepieciešamību pēc saprātīga un atbilstoša regulējuma tieši mazāk kaitīgajiem nikotīna produktiem.

Lielākā daļa (69%) tabaku un nikotīnu saturošo produktu lietotāju piekrīt tam, ka pieaugušajiem smēķētājiem ir jābūt pieejamam alternatīvu bezdūmu produktu klāstam, kā arī objektīvai informācijai par tiem, savukārt teju puse jeb 48% tabaku un nikotīnu saturošo produktu lietotāju piekrīt tam, ka pieaugušo smēķētāju iedrošināšana pilnībā pāriet uz alternatīviem bezdūmu produktiem varētu būt viens no veidiem, kā samazināt cigarešu dūmu radīto kaitējumu sabiedrībai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisija (EK) plāno uzsākt sarunas par iespējamu smēķēšanas aizliegumu darbavietās visās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs. Reāli šādu aizliegumu panākt pašreizējā komisija, visticamāk, nevarēs, jo šāda aizlieguma ieviešana prasa daudz laika, savukārt Eiropas Parlamenta vēlēšanas, kurās tiks iecelta jaunā komisija, notiks jau nākamā gada rudenī.

"ES komisārs sociālajos jautājumos Vladimirs Špidla labprāt redzētu smēķēšanas aizliegumu visās darbavietās gan veselības, gan drošības nolūkos. Pašlaik plāna sākuma stadijā mēs plānojam konsultēties ar sociālo nozaru partneriem, ieskaitot darba devējus un tirdzniecības apvienības," norāda V. Špidlas sekretāre.

Viņa arī norāda, ka šādu aizliegumu, visticamāk, panākt izdosies tikai pēc nākamajām Eiroparlamenta vēlēšanām nākamā gada rudenī. "Taču ir svarīgi šo jautājumu aizskart un likt bumbai velties," piebilst V. Špidlas sekretāre.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ferrari Formula 1 pilota Felipe Masa atveseļošanās norit daudz straujāk nekā cerēts. Ārsti pieļauj iespēju, ka pēc mēneša brazīlietis atkal varēs sēsties pie Ferrari stūres.

Atgādināsim, ka Ungārijas Formula 1 posmā kvalifikācijas sacensību otrajā sesijā pa Masas ķiveri trāpīja metāla atspere, kas bija atlūzusi no Rubensa Barikello vadītās Brawn Grand Prix komandas formulas, un pēc saņemtā trieciena Masa zaudējot samaņu nespēja novaldīt formulu, kas ar apmēram 200 km/h lielu ātrumu ietriecās drošības sienā.

Pēc negadījuma Masa tika nogādāts Budapeštas slimnīcā, kur viņam tika konstatēts galvaskausa lūzums un smadzeņu satricinājums, bet vēlāk tika veikta arī veiksmīga 48 stundu ilga operācija.

Ārsti konstatēja galvaskausa savainojumu tieši virs acs dobuma, un pastāvēja bažas par iespējamiem brazīlieša redzes traucējumiem, taču pēcāk ārsti ar atvieglojumu varēja paziņot, ka redzes nervs un smadzeņu audi nav bojāti. Ārsti arī atzīst, ka tagad brazīliešu pilots atveseļojas ātrāk, nekā tika sākotnēji prognozēts, un viņš jūtas ļoti labi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ārsti: zinātne nekad nevarēs izskaidrot to, kas notika ar ASV logu mazgātāju

, 04.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV ārsti atzīst, ka viņi nekad nav redzējuši kaut ko tādu: logu mazgātājs, kurš nokrita no 47 stāvus augsta debesskrāpja jumta Manhetenā, ir atguvies, runā ar savu ģimeni un paredzams, ka drīz sāks atkal staigāt, vēsta CNN.

37 gadus vecais Alcides Moreno no debesskrāpja nokrita pagājušā gada 7.decembrī. Kaut kādā neticamā veidā viņš izdzīvoja un ASV ārsti jau paziņojuši, ka viņa atlabšana ir pārsteidzoša.

Viņš elpo pats saviem spēkiem, Ziemassvētku dienā viņš atvēra muti un runāja pirmoreiz kopš negadījuma.

Slimnīcas prezidents Dr. Herbert Pardes brīdī, kad A. Moreno tika atvests uz slimnīcu pēc kritiena, viņa stāvokli aprakstīja kā "pilnīgi nelaimīgu". Viņa ķermenis bija salauzts vairākās vietās. Viņam bija vairāki ievainojumi krūškurvī, vēderā un citviet. Viņa smadzenes asiņoja.

Ārsti atzīst, ka līdz šim pat no tiem cilvēkiem, kas ievesti slimnīcā, jo nokrituši no trīs stāvus augstām ēkām, 50% ir miruši, bet cilvēki, kas nokrituši no 10 stāvus augstām ēkām, gandrīz nekad nav izdzīvojuši.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izsludinot akciju Valdība vilcinās, ārsti dara, ģimenes ārsti trešdien, 12.jūlijā uz vienu dienu pārtrauks streiku, LTV raidījumā Rīta panorāma teica Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) valdes loceklis Pauls Princis.

Ar šādu rīcību ģimenes ārsti vēloties pateikties pacientiem par atbalstu laikā, kad valdība vilcinās pieņemt ārstu prasības, skaidro P.Princis.

Šodien valdībā iecerēts panākt vienošanos ar Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociāciju (LLĢĀA) par lauku ģimenes ārstu dalības izbeigšanu streikā.

Ģimenes ārstu streiks tika uzsākts 3.jūlijā un tajā piedalās vairāk nekā 600 ģimenes ārsti. Viņu prasība ir palielināt kapitācijas naudas maksājumu par 30%. Veselības ministrijas piedāvājumam palielināt kapitācijas naudā iekļauto darba algu ārsti nepiekrīt, skaidrojot, ka ģimenes ārsts vienlaikus ir arī prakses vadītājs, tāpēc kapitācijas naudā iekļauti arī dažādi administrācijas izdevumi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Attālināto ārstu konsultāciju platformā "DoctorOnline" vēl pirms mēneša notika aptuveni 10 konsultācijas nedēļā, taču šobrīd to skaits dienā pārsniedz 30.

Pēdējo 10 dienu laikā platformā reģistrējušies 200 jauni pacienti un 83 ārsti. Šobrīd "DoctorOnline" ir reģistrēti vairāk nekā 140 ārsti.

"Kopš marta otrās nedēļas ir redzams, ka attālinātas konsultācijas cilvēkiem kļūst vajadzīgākas. Ņemot vērā šī brīža izmaiņas normatīvajos aktos, kas prasa klīnikām samazināt klātienes konsultāciju skaitu, ārsti meklē risinājumus. Katru dienu saņemam jaunus pieteikumus no klīnikām un privāti praktizējošiem ārstiem. Šobrīd strādājam gandrīz 24 stundas diennaktī, lai visu paspētu. Tāpat nemitīgi veicam tehniskos papildinājumus," stāsta Santa Batuhtina-Banga, "DoctorOnline" (SIA "Telemedicine") biznesa attīstības direktore.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tabakas bizness - no reklāmām mežonīgā kapitālisma stilā līdz tabakas digitalizācijai

Db.lv, 26.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cigarešu smēķēšana ir vecmodīga un kaitīga veselībai. Šādu apgalvojumu pirms 30 gadiem būtu neiedomājami dzirdēt no tabakas ražotājiem. Tomēr viena no pasaulē senākajām globālajām industrijām ir piedzīvojusi iespaidīgas pārmaiņas, un šobrīd lielākie tabakas ražotāji prāto, kā pēc iespējas ātrāk atradināt smēķētājus no cigaretēm un aizvietot tās ar mazāk kaitīgām bezdūmu alternatīvām.

Tabakas industrijas mežonīgā kapitālisma noriets

Atskatoties vēl ne tik senā pagātnē, tabakas ražotāju zīmolu logo bija redzami teju uz katras sporta automašīnas, sporta sacensībās, elitāros sabiedriskos pasākumos, operās, televīzijā un pat uz modes apģērbiem. Tabakas ražotāji caur saviem zīmoliem veidoja grandiozas desmitiem miljonu vērtas globālās kampaņas. Līdz pat 20. gadsimta pēdējai dekādei Holivudas grāvējos nereti varēja raudzīties uz filmas galveno varoni, izteiksmīgi izvelkam cigareti un tuvplānā to aizsmēķējam. Smēķēšana kabinetos un bērnu klātbūtnē bija ikdienišķa norma.

Lai gan par cigarešu kaitīgo ietekmi pētniekiem un ārstiem aizdomas radās jau pagājušā gadsimta 60. gados, tieši 80. un 90. gadi viesa pārmaiņas tabakas industrijas ikdienā. Sabiedrībā mainījās uztvere attiecībā pret savu veselību un attieksmē pret vieglprātīgu un bezrūpīgu dzīvesveidu. Šī tendence atvēra ne tikai daudzu fitnesa klubu durvis, bet arī laboratorijās esošo mikroskopu optiku aizmetņus - sākās cīņa pret smēķēšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Nodokļu politikas izmaiņas samazinās budžeta ieņēmumus un kaitēs iedzīvotāju veselībai

Māris Sproga, Bezdūmu nozares asociācijas valdes priekšsēdētājs, 17.08.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu ministrijas (FM) piedāvātie jaunākie nodokļu politikas attīstības virzieni ne tikai nedos gaidītos akcīzes nodokļa ieņēmumus un veicinās kontrabandu, bet arī kaitēs iedzīvotāju veselībai, liekot atteikties no mazāk kaitīgajiem tabakas aizstājējpoduktiem par labu cigaretēm, liecina Bezdūmu nozares asociācijas ekspertu analīze.

FM priekšlikums pašreizējā versijā nozīmē, ka piedāvātās nodokļu politikas izmaiņas nevis veicinās papildu finansējuma piesaisti veselības aprūpei, bet, gluži pretēji, to samazinās. Ar nodokļu likmēm mazinot cilvēku vēlmi pāriet uz mazāk kaitīgām smēķēšanas alternatīvām un stimulējot tradicionālo cigarešu patēriņu, veselības nozares izdevumi ilgtermiņā tikai palielināsies.

Faktiski tiek darīts viss, lai iedzīvotāji turpinātu smēķēt cigaretes. Ja tas tiek darīts ar mērķi nodrošināt stabilus akcīzes ienākumus budžetā, tad ir jāsaprot, kāda ir šīs politikas cena no veselības viedokļa. Izcils salīdzinošs piemērs ir kaimiņvalsts Zviedrija, kas bieži tiek minēta kā veiksmīgs piemērs cīņā pret smēķēšanu. Smēķētāju skaits šajā valstī samazinās jau vairāk nekā desmit gadus, un tā rezultātā būtiski samazinās arī kardioloģisko un onkoloģisko slimību biežums. Zviedrija ar savu nodokļu politiku aktīvi atbalsta veselīgu dzīvesveidu un nesmēķēšanu, tostarp smēķētāju pāreju uz alternatīviem un veselībai mazāk kaitīgiem tabakas izstrādājumiem, piemēram, karsējamo tabaku un nikotīna spilventiņiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz aicinājumu atlikt streiku līdz 22.jūlijam, tas sāksies no nākamās nedēļas, kā arī iepriekš bija plānots, aģentūru LETA informēja Latvijas Ģimenes ārstu asociācijā (LĢĀA).

Streikā piedalīsies vairāk nekā 600 ģimenes ārsti. Sīkāku informāciju par streiku LĢĀA plāno sniegt preses konferencē, kas notiks rīt plkst.12 asociācijas birojā, Blaumaņa ielā 5a-43.

Streika komiteja uz trešdien pēcpusdienā premjera Māra Kučinska (ZZS) birojā notikušajām sarunām nebija aicināta, tāpēc nekādas ziņas par tām nevar sniegt, apgalvots LĢĀA paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem.

«Streika komitejai un streikotājiem nav saistoši citu personu ieskati par streika organizāciju un norisi,» norāda LĢĀA.

Sīkāku informāciju LĢĀA vadītāja ceturtdienas vakarā nesniedza un uz telefona zvaniem neatbildēja.

Savukārt LĢĀA valdes loceklis Pauls Prinicis aģentūrai LETA sacīja, ka ģimenes ārsti ir ļoti dusmīgi par to, ka viņu intereses neņem vērā. «Būtiski, cik nopietni Veselības ministrija, Ministru prezidents un valsts uztver to, ka mūsu pacients var nesaņemt ģimenes ārsta pakalpojumu. Ja to uztver kā nopietnu draudu, sarunām [par veselības aprūpes finansēšanas modeli] vajadzētu atsākties no tās vietas, kur noslēdzās pagājušajā nedēļā,» teica LĢĀA valdes loceklis. Viņš uzsvēra, ka LĢĀA neatkāpsies no savām prasībām, jo streika komitejai dots mandāts cīnīties par 609 ģimenes ārstu interesēm, kas ir liela daļa no visiem ģimenes ārstiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušā gada nogalē valdībā atbalstītās izmaiņas kvīšu atskaitē ģimenes ārstiem būtiskipalielina administratīvo slogu, norādīja Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) un Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas (LLĢĀA) vadītājas.

Kā skaidroja LĢĀA prezidente Sarmīte Veide, līdz šim ģimenes ārstu prakses atskaitījās par izrakstītajām kvītīm, reizi ceturksnī Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) norādot izrakstīto kvīšu numurus. Tomēr pagājušā gada nogalē pieņemtie grozījumi Nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču kārtībā paredz, ka EDS jāievada katra izrakstītā kvīts, norādot pacienta vārdu, uzvārdu, personas kodu, saņemto pakalpojuma veidu, kā arī kvīts numuru un samaksāto summu.

Veide norādīja, ka šāda kārtība rada milzīgu slogu ģimenes ārsta praksē, kurā parasti strādā ārsts un viena vai divas māsas. Grāmatveža pienākumus līdz šim pildījuši paši ģimenes ārsti, un, palielinoties slogam, samazinās laiks, ko ģimenes ārsts varēs veltīt saviem pacientiem vai pavadīt mācībās, piebilda LĢĀA prezidente.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veselības inspekcija uzsākusi pārbaudi par zāļu ražotāja, iespējams, uzpirktajiem ārstiem. Nekā personīga rīcībā nonākuši dokumenti, no kuriem secināms, ka, nozīmējot pacientiem konkrētus medikamentus, ārsti no zāļu firmas pretī ir saņēmuši dāvanas.

Materiāli par iespējamo ārstu komerciālo uzpirkšanu tika nodoti Veselības ministrijai (VM), bet Veselības inspekcija jau sākusi pārbaudi. VM atzina, ka pirmo reizi redz tik klajus pierādījumus ārstu uzpirkšanai.

«Tas ir ļoti nepatīkami, Veselības inspekcijai ir uzdots sākt izmeklēšanu,» apliecināja veselības ministrs Juris Bārzdiņš.

Neviens no raidījuma aptaujātajiem ārstiem uzpirkšanu neatzina.

Raidījums vēstīja, ka ārstu uzpirkšanu atmaskojošie dokumenti attiecas uz zāļu ražotājfirmu KRKA, kuras bāzes uzņēmums atrodas Slovēnijā, bet izplatītāju biroji daudzviet pasaulē, arī Latvijā. Kompānija ir astotā lielākā zāļu firma Latvijā, kuras apgrozījums pērn bijis 4 871 274 latu apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) Specializētās medicīnas centra mediķiem iegādāti divi jauni operatīvie transportlīdzekļi.

Īpaši sarežģītās situācijās ar tām Latvijā labākie ārsti steigsies palīgā kolēģiem citās slimnīcās, lai operētu vai sniegtu specializēto neatliekamo medicīnisko palīdzību kritiski slimiem vai smagas traumas guvušiem pacientiem.

NMPD Specializētās medicīnas centrs ir viens no dienesta īpašajiem resursiem, kas 24 stundas diennaktī nodrošina atbalstu un specializēto neatliekamo medicīnisko palīdzību ārstniecības iestādēm visā Latvijā. Specializētās medicīnas centra mediķi, piesaistot arī Nacionālo bruņoto spēku helikopteru, dodas uz reģionu slimnīcām, lai steidzami operētu vai augstākā līmeņa slimnīcās nogādātu kritiskā stāvoklī esošus pacientus.

Komentāri

Pievienot komentāru