Citas ziņas

Atklāj nelikumīgus ieroču arsenālus

, 07.04.2009

Jaunākais izdevums

Policijas darbinieki aizvadītajā nedēļā Rīgas un Rēzeknes rajonos atraduši divas nelikumīgas šaujamieroču glabātuves. Vismaz par vienu no tām atbildīgas ir Nacionālo bruņoto spēku amatpersonas.

Sankcionētu kratīšanu laikā policijas darbinieki atrada un atsavināja divus paštaisītus automātus, medību bisi, vairāk nekā 3000 patronas, 10 granātas, 77 detonatorus, kājnieku mīnu, detonējošo auklu, kā arī 1.7 kilogramus trotila.

Par nelikumīgu šaujamieroču glabāšanu un realizēšanu aizturētas trīs personas, tostarp divas Nacionālo bruņoto spēku amatpersonas. Aizturētajām personām piemērots drošības līdzeklis, kas nav saistīts ar brīvības atņemšanu.

Par minēto faktu uzsākts kriminālprocess par šaujamieroču un sprāgstvielu iegādāšanos, glabāšanu un realizēšanu bez attiecīgas atļaujas, kas paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem vai arestu, atņemot tiesības veikt zināma veida uzņēmējdarbību uz laiku no diviem līdz pieciem gadiem vai bez tā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izmeklēšanas ziņojums: Latvijas bankām ir būtiska loma ieroču tirdzniecībā un naudas atmazgāšanā

LETA, 20.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas bankām ir būtiska loma Krievijas un Ukrainas ieroču tirdzniecības darījumu finanšu apkalpošanā un līdzdalībā naudas atmazgāšanā, secināts Vašingtonā bāzētas militāro un drošības analītiķu nevalstiskās organizācijas C4ADS izmeklēšanas ziņojumā.

Pētījuma autori veikuši desmit mēnešus ilgu izmeklēšanu par Ukrainas un Krievijas valsts ražotāju ieroču darījumiem, analizējot datubāzēs pieejamos kuģu kravu un transportēšanas dokumentus par pēdējiem 12 gadiem.

Ziņojumā Odesas tīkls pētītas Ukrainā, pārsvarā Odesā, bāzētas personas un transporta uzņēmumi, kas nodarbojas ar Krievijas un Ukrainas valsts uzņēmumu ražoto ieroču pārvadājumiem. Pierādījumi liecina, ka daļa no šīm kompānijām piegādā ieročus arī vairākiem represīviem režīmiem, pārkāpjot starptautiskos embargo.

«Galvenie loģistikas apakšuzņēmumi Krievijas un Ukrainas ieroču eksportam ir kuģniecības, kuru galvenie biroji atrodas Odesā, savukārt finanšu pakalpojumu sniedzēji, kas dažkārt tiek izmantoti peļņas «attīrīšanai», atrodas Latvijā,» teikts ziņojumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nobela Miera prēmija šogad piešķirta Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijai, saistībā ar tās ilggadējiem centieniem izskaust pasaulē ķīmiskos ieročus.

Pirmā Pasaules kara laikā ķīmiskie ieroči tika aktīvi izmantoti. Pēc Ženēvas konvencijas pieņemšanas 1925. gadā ieroču izmantošana tika aizliegta. Tas gan neattiecas uz ķīmisko ieroču ražošanu vai uzglabāšanu. Otrā Pasaules kara laikā ķīmiskie ieroči tika izmantoti Hitlera paveiktajās masu slepkavībās.

Deviņdesmito gadu sākumā – 1992. – 1993. gadā tika izstrādāta konvencija, kas aizliedza ķīmisko ieroču izgatavošanu un uzglabāšanu. Konvencija stājās spēkā 1997. gadā. Kopš tā laika Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācija daudzās pasaules valstīs veikusi inspekcijas, iznīcinājusi ķīmisko ieroču arsenālu un citos veidos īstenojusi konvencijas noteikumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma likuma grozījumus, kas ļauj 16 gadus veciem jauniešiem medīt ar šaujamieroci tā īpašnieka tiešā klātbūtnē.

Kā iepriekš informēja Saeimas Preses dienestā, likumā noteikts, ka fiziskai personai, kas sasniegusi 16 gadu vecumu, bet vēl nav astoņpadsmitgadīga, un uz kuru neattiecas citi likumā minētie aizliegumi, būs tiesīga individuālajās medībās izmantot medībām klasificētu ieroci (izņemot vītņstobra) tā īpašnieka tiešā klātbūtnē.

Tāpat akceptēts iekšlietu ministra Sanda Ģirģena (KPV LV) piedāvātais precizējums, ar kuru noteikts, ka jaunietim jābūt Valsts meža dienesta izsniegtai mednieka apliecībai, kā arī Valsts policijas atļaujai. Tāpat jaunietim būs jābūt arī vecāku vai likumisko pārstāvju rakstveida piekrišanai.

Par drošības prasību un medības reglamentējošo normatīvo aktu prasību ievērošanu attiecīgajā gadījumā būs atbildīgs ieroča īpašnieks. Gadījumā, ja atbildīgais nebūs nodrošinājis prasību ievērošanu, Valsts policija (VP) varēs anulēt īpašniekam piešķirtās ieroča iegādāšanās, realizēšanas, glabāšanas nēsāšanas un kolekcijas atļaujas vai nepagarināt to derīguma termiņu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Indija ieņem pirmo vietu pasaules ieroču importētāju sarakstā

Elīna Pankovska, 14.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Indija ieņēmusi pirmo vietu pasaules lielāko ieroču importētāju sarakstā laika posmā no 2006. līdz 2010.gadam, raksta lenta.ru.

Pēc Stokholmas Starptautiskā miera pētījumu institūta (SIPRI) novērtējuma Indija ir gala pircējs 9% no pasaules ieroču piegādēm. Salīdzinot ar iepriekšējo piecgades periodu, Indija palielinājusi ieroču eksportu par 21%.

Galvenais ieroču eksportētājs uz Indiju ir Krievija, kura kopumā piegādā 82% ieroču. Indija galvenokārt iepērk aviācijas tehniku.

Otro vietu pasaulē ieroču piegādēs ieņem Ķīna un Dienvidkoreja, katrai no tām pienākas 6% no ieroču piegādes apjoma. Trešajā vietā ierindojusies Pakistāna, kura savu ieroču importu palielinājusi par 128%.

Savukārt lielākais ieroču eksportētājs ir ASV, kuras lielākie sadarbības partneri ir Āzijas un Okeānijas valstis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš Donalds Tramps ir kļuvis par ASV prezidentu, Amerikas ieroču ražotājiem kļūst arvien grūtāk pārdot šaujamieročus.

Sturm Ruger, vienīgā kompānija ASV, kas ražo visus četrus civiliedzīvotājiem brīvai iegādei pieejamos šaujamieroču veidus - šautenes, bises, pistoles un revolverus, piedzīvo lielu pārdošanas apjomu kritumu. Uzņēmuma vadītājs Chris Killroy nesen investoriem paudis, ka FBI organizētās ieroču turētāju vēstures pārbaudes, salīdzinot ar pagājušo gadu, ir samazinājušās par 17%. Ņemot vērā arī to, ka priekšvēlēšanu kampaņu periodā Trampu atbalstīja ASV Nacionālā Ieroču asociācija un faktu, ka republikāņi kontrolē ASV kongresu, šādi pārdošanas krituma dati šķiet pārsteidzoši.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

ASV raķešu triecieni Sīrijā ir adekvāta rīcība ķīmisko ieroču izmantošanas ierobežošanai

Zane Atlāce - Bistere, 07.04.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV veiktie raķešu triecieni Šairatas gaisa spēku bāzei Sīrijā ir adekvāta rīcība, lai nepieļautu atkārtotu ķīmisko ieroču izmantošanu pret Sīrijas civiliedzīvotājiem, uzskata Latvijas Ārlietu ministrija.

Tas ir skaidrs signāls, ka ķīmisko ieroču izplatīšana un izmantošana nav pieļaujama, ministrija norāda presei izplatītajā paziņojumā.

5. aprīlī Ārlietu ministrija nosodīja ķīmisko ieroču uzbrukumu civiliedzīvotājiem Sīrijas Idlibas provincē un aicināja nekavējoties izmeklēt notikušā apstākļus un sodīt tos, kas ir atbildīgi par šādiem noziegumiem.

Vienlaikus Ārlietu ministrija izsaka cerību, ka ANO Drošības padomes dalībvalstis tomēr spēs vienoties par rezolūciju, kas nosodītu ķīmisko ieroču uzbrukumu un ļautu izmeklēt notikušo.

Sīrijas valdības veiktais ķīmisko ieroču uzbrukums ir smags starptautisko normu un tiesību, tostarp Konvencijas par ķīmisko ieroču izstrādes, izgatavošanas, uzkrāšanas un pielietošanas aizliegumu un ķīmisko ieroču iznīcināšanu, pārkāpums. Kā konvencijas dalībvalsts, Sīrijas valdība ir atbildīga par tajā noteikto saistību ievērošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Protesti finanšu tirgus īsti neskar; topā pistoļu ražotāji

Jānis Šķupelis, 03.06.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā brīža plašajiem protestiem ASV pagaidām nav bijusi izteikta ietekme uz vērtspapīru tirgiem kopumā. Tas liek domāt, ka finanšu tirgus dalībnieki šo postažu vērtē kā īslaicīgu parādību.

Lielāka ietekme gan vērojama vien atsevišķiem sektoriem, piemēram, šaujamieroču ražotājiem un pārdevējiem.

Turpina savu gaitu

Piemēram, finanšu ziņu portāls "Barron's" izceļ, ka ASV akciju tirgū īpaši lielāks svārstīgums nav novērots arī pēc vairākiem citiem mūsdienu vēsturē lielākiem nemieriem šajā valstī. "Tirgi uzskata, ka tas neturpināsies. Mēs šo visu kopš pagājušā gadsimta sešdesmito gadu protestiem ASV esam redzējuši jau vairākkārt," spriež, piemēram, ASV finanšu uzņēmuma "Pantheon Macroeconomics" eksperti. "ASV ir sašķeltākā kāda tā bijusi daudzu gadu laikā, un tā ir traģēdija. Bet, aplūkojot finanšu tirgu, var apgalvot, ka tas ir atkarīgs no daudzu uzņēmumu likteņiem, kurus šīs demonstrācijas pilsētās tik ļoti neietekmēs," savukārt piebilst "JPMorgan Asset Management" vērtspapīru stratēģi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Asads: uzbrukums Sīrijai var aizdedzināt Tuvo austrumu «pulvermucu»

Jānis Rancāns, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Militārs uzbrukums Sīrijai var aizdedzināt Tuvo austrumu «pulvermucu» un izraisīt nekontrolējamu reģionālo karu, kā arī veicināt haosu un ekstrēmismu, paziņojis šīs valsts prezidents Bašars Al Asads.

Sarunā ar mediju Le Figaro Sīrijas līderis arī uzsvēra, ka pret režīmu izvirzītās apsūdzības ķīmisko ieroču izmantošanā ir neloģiskas. «Tiem, kuri izvirza šādas apsūdzības, jādemonstrē pierādījumi. Mēs aicinām ASV un Franciju to darīt,» sacīja B. Al Asads.

«Tuvie austrumi ir pulvermuca, kurai liesmas nāk aizvien tuvāk. Mēs nerunājam tikai par Sīrijas atbildi [uz militāriem triecieniem], bet gan par to, kas notiks pēc pirmā uzbrukuma. Neviens nezina, kas notiks. Situācijas kontrole pazudīs tajā mirklī, kad pulvermuca uzsprāgs. Izplatīsies haoss un ekstrēmisms. Iespējams reģionāls karš,» sacīja B. Al Asads.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

ANO ziņojums: Latvijas juristi sadarbojušies ar ieroču piegādātājiem Kotdivuārai

Dienas Bizness, 18.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības padome pabeigusi vienu no vērienīgākajām pēdējo gadu izmeklēšanām par nelikumīgām ieroču piegādēm Rietumāfrikas bagātākajai valstij – Kotdivuārai. Tajā norādīts, ka galvenie aizdomās turētie ieroču piegādātāji sadarbojušies ar diviem Latvijas juristiem, kas šeit viņiem reģistrēja 14 firmas un iegādājās nekustamos īpašumus, ziņo TV3 raidījums Nekā Personīga.

350 lappušu biezajā ANO ziņojumā aprakstīta kara lidmašīnu, smagās militārās tehnikas, granātu, pistoļu un cita militārā bruņojuma piegāde bijušā Kotdivuāras prezidenta Lorāna Gbagbo atbalstītājiem. 2010. gada novembrī Kotdivuāras jeb Ziloņkaula krasta republikas prezidents Gbagbo zaudēja prezidenta vēlēšanās, taču neatzina oponenta uzvaru. Gbagbo abalstītāji ķērās pie ieročiem un sākās asiņains pilsoņu karš. Daļā valsts - Kotdivuāras dienvidrietumos, konflikti turpinās vēl šodien.

Pērn pēc Gbagbo sagūstīšanas, ANO ekspertiem bija iespēja piekļūt iepriekšējā prezidenta dokumentiem. Tie atklāja pierādījumus diviem kontrabandistu tīkliem Kotdivuārā, kas cieši saistīti ar gāztā prezidenta atbalstītājiem. Vienas grupas organizēšanā iesaistīts komandieris Anselme Seka Yapo. Otra grupējuma galvgalī atradies Roberts Montoija. Tieši Montoija darbības ANO izmeklētājus atveda arī uz Latviju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Valsts policija kopā ar Valsts meža dienestu konstatē vairākus būtiskus ieroču aprites noteikumu pārkāpumus.

Žanete Hāka, 25.03.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā Valsts policijas Licencēšanas un atļauju sistēmas biroja darbinieki sadarbībā ar Valsts meža dienesta darbiniekiem Ropažu novadā konstatēja divus vīriešus, kuri piedalījās medībās, rupji pārkāpjot ieroču aprites un izmantošanas noteikumu prasības, informē Valsts policija.

Saistībā ar notikušo uzsākti kriminālprocesi un administratīvās lietvedības.

18.martā neilgi pēc plkst. 19.00 Licencēšanas un atļauju sistēmas biroja darbinieki kopā ar kolēģiem no Valsts meža dienesta veica ieroču aprites nosacījumu ievērošanas kontroles pasākumus. Ropažu novadā pie Tumšupes tika konstatēts, ka divas personas, iespējams, medībās izmanto nelikumīgu ieroci.

Pārbaudot šo informāciju, dienestu darbinieki devās uz medību norises vietu, kur vienā no medību torņiem sastapa 1963. gadā dzimušu vīrieti, Salaspils iedzīvotāju. Pie vīrieša atradās pielādēta medību karabīne, kas aprīkota ar nakts redzamības tēmēkli.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aptuveni 65 tūkstoši Igaunijas elektroenerģijas kompānijas Eesti Energia klientu var pārstāt maksāt savus rēķinus par elektrību, jo tie ir nelikumīgi, raksta Postimees.

Par klientu krāpšanu, kas slēpta arī no uzraugošajām institūcijām, ziņojusi Igaunijas televīzija.

Pērn Eesti Energia vēlējās nomainīt vecos skaitītājus, taču tas prasītu 1.6 miljardus kronu, un krīzes apstākļos šāda nauda neatradās. Viens no variantiem bijis pagarināt skaitītāja ekspluatāciju, ja tas «nemelo» vairāk par 50 %.

Kompānija lūgusi valdību pagarināt termiņu, kurā atļauts izmantot vecos skaitītājus, līdz 2013. gadam, jo tie drīzāk esot neprecīzi klienta labā, nevis kompānijas, norādījusi Jaotusvõrk vadība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Metālkausēšanas krāsnī iznīcina Latvijā uzkrātās bises, pistoles un karabīnes

Gunta Kursiša, 06.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nodrošinājuma valsts aģentūra, sadarbojoties ar Rīgas elektromašīnbūves rūpnīcu, iznīcinājusi 156 konfiscētos, nodotos vai izņemtos ieročus – gan gludstobra bises, gan pistoles, revolverus, karabīnes un munīcijas sastāvdaļas.

Ieroči kausēti krāsnī, kurā temperatūra sasniedz 1500 Celsija grādus un ieroči sāk zaudēt formu un pārvērsties šķidrā agregātstāvoklī pēc desmit minūtēm.

Līdz šā gada sākumam ieroču iznīcināšana bija Valsts policijas pienākums, taču līdz ar likuma maiņu šis darbs jāveic Nodrošinājuma valsts aģentūrai.

Ieroču iznīcināšana notiek divos etapos. Aģentūrā ieroči iznīcināšanai nonāk gan no Valsts policijas Atļauju sistēmas, kur tos labprātīgi nodod gan īpašnieki, gan to mantinieki, gan no citām tiesībsargājošajām iestādēm. Iznīcināšanai paredzēti arī ieroči no ieroču veikaliem, kuri likumā paredzētajā laikā nav tikuši realizēti, kā arī ieroči un munīcija no iztiesātām krimināllietām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona pārvaldes darbinieki kādā garāžā Rīgā atklājuši ievērojamu šaujamieroču krājumu.

Kā žurnālistiem pavēstīja VP Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins, garāžā atrasts un konfiscēts viens ložmetējs, kā arī vairāki automāti un šautenes. Tāpat konfiscēts liels daudzums munīcijas, viena trotila brikete un viena rokas granāta. VP priekšnieks norādīja, ka daļa šaujamieroču esot bijuši darba kārtībā.

Saistībā ar notikušo aizturēti divi 1982. un 1975. gadā dzimuši vīrieši.

Sods par neatļautu šaujam ieroču glabāšanu šajā gadījumā varētu būt brīvības atņemšana uz līdz pat desmit gadiem, skaidroja A. Grišins.

Pagaidām nav izvirzītas oficiālas versijas par to, kādu iemeslu dēļ lielais daudzums ieroču atradušies garāžā. Netiek izslēgts, ka aizturētie varētu būt ieroču kolekcionāri. Taču A. Grišins norādīja, ka ieroču kolekcionēšana ir legāla tikai tad, ja netiek rasti draudi sabiedrībai, proti, šaujamieroči nedrīkst būt lietošanas kārtībā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Airsofts (straikbols) ir kaujas simulācijas spēle, kurā tiek izspēlēti dažādi stratēģiski un militāri scenāriji. Dalībnieki izmanto īstu ieroču replikas un plastmasas bumbiņas. Ar atbilstošu apģērbu un airsoft aksesuāriem aprīkots dalībnieks vizuāli var izskatīties pēc militārā darbinieka.

##Airsoft spēles norise

Airsoft izklaide ir daudzu azarta un militāru simulāciju fanu dzīvesveids. Tomēr jāteic, ka ir arī tādi, kas airsoft iecienījuši kā sava brīvā laika pavadīšanas iespēju, apmeklējot spēles neregulāri. Airsofts, piemēram, no peintbola atšķiras ar to, ka paši ieroči izkatās kā īstu ieroču replikas jeb kopijas, kā arī ar lodēm, ko šaut. Airsoftā izmantojas 6mm bumbiņas, kuru svars ir sākot no 0,20 gramiem. Trāpījums jūtams vairāk kā dzēliens. Savukārt peintbolā izmanto krāsu bumbiņas, kas atsitoties pret mērķi, izšķīst.

Airsofts Latvijā notiek vairākos veidos:

1. ar savu komandu individuāli rezervēta spēle speciāli tam paredzētos laukumos. Var izmantot savu vai nomas ekipējumu. Spēli iespējams rezervēt jums vēlamā laikā vienkārši kā izklaidi vai, piemēram, team building pasākumu ar kolēģiem;

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

ASV nostiprina savas vadošā ieroču piegādātāja pozīcijas

, 07.09.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākais ieroču piegādātājs 2008. gadā bija ASV, kas veica vairāk nekā divas trešdaļas no kopējām ieroču piegādēm visā pasaulē, raksta Reuters.

Kongresa veiktais pētījums liecina, ka ASV tirgus daļu globālajā ieroču tirgū pērn bija 68.4%.

ASV ieroču pārdošanas apjomi 2008. gadā palielinājās par teju 50%, taču globālā mērogā ieroču tirdzniecības apjomi pērn samazinājušies par 7.6% līdz 55.2 miljardiem ASV dolāru.

ASV bija lielākais piegādātājs ar tirdzniecības apjomiem 37.8 miljardu dolāru apmērā, tad seko Itālija ar 3.7 miljardiem dolāru un Krievija ar 3.5 miljardiem dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvija parakstījusi Ieroču tirdzniecības līgumu

Žanete Hāka, 04.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajā nedēļā Latvijas pastāvīgais pārstāvis ANO, Ņujorkā, Normans Penke parakstīja Ieroču tirdzniecības līgumu (Arms Trade Treaty), informē Ārlietu ministrija.

Šis ir vēsturisks brīdis, jo pēc septiņu gadu darba ir atvērts parakstīšanai līgums, kas nosaka visaptverošus un vienotus standartus starptautiskajā konvencionālo ieroču tirdzniecībā, norāda ministrija. Vienlaikus līgums paredz, ka, to piemērojot, valstīm jāievēro starptautiskās humanitārās tiesības un cilvēktiesības, nosakot ieroču eksporta aizliegumu, ja tie var tikt izmantoti genocīda, noziegumu pret cilvēci vai kara noziegumu izdarīšanā.

Jāpiebilst, ka Ieroču tirdzniecības līgumu parakstīja pirmās 67 ANO dalībvalstis. Lai līgums varētu stāties spēkā, tas jāratificē 50 valstīm.

Par līguma apstiprināšanu aprīlī nobalsoja 154 ANO dalībvalstis, bet pret bija trīs valstis - Sīrija, Ziemeļkoreja un Irāna, kas līgumu iepriekš bloķēja. Balsojumā atturējās 23 valstis, tai skaitā Krievija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienības (ES) valstis piedāvājušas savu palīdzību Sīrijas ķīmisko ieroču iznīcināšanā, kas paredzēta saskaņā ar panākto vienošanos starp Krieviju un ASV.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs un ASV Valsts sekretārs Džons Kerijs vienošanos par Sīrijas ķīmisko ieroču arsenāla iznīcināšanu panāca sestdien Ženēvā aizvadīto sarunu laikā. Saskaņā ar panākto vienošanos Sīrijai nedēļas laikā jāatklāj informācija par visiem tās rīcībā esošajiem ķīmiskajiem ieročiem. Tāpat Sīrijai jāgarantē Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas (OPCW) speciālistiem piekļuve savam arsenālam.

OPCW pārstāvjiem tikmēr līdz nākamā gada pirmajai pusei jāiznīcina Damaskas ķīmisko ieroču arsenāls. Gadījumā, ja Sīrija vilcināsies ar šo noteikumu izpildīšanu, centīsies ķīmiskos ieročus nodot saviem sabiedrotajiem vai arī tos atkārtoti izmantos, ASV un Krievija varēs īstenot ANO VII nodaļu, kas nosaka militāra spēka izmantošanu. Sīrija panākto vienošanos apsveikusi, norādot, ka tā bijusi šīs valsts izcīnīta uzvara, kas izdevusies ar Krievijas draugu atbalstu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augusi investoru nepatika pret ieroču kompāniju vērtspapīriem

Pēc nesenās apšaudes skolā Floridā ASV ar jaunu intensitāti aizsākušās runas par ieroču kontroles pastiprināšanu. Pašlaik izskatās, ka šajā ziņā seko arī daži reāli darbi, kas likuši strauji sarukt populārāko ASV ieroču ražošanas kompāniju akciju cenām.

Tādējādi akciju mijēju reakcija pēc šiem traģiskajiem notikumiem ir krietni vien atšķirīga, ja salīdzina ar citiem līdzīgiem gadījumiem. Piemēram, reaģējot uz notikumiem pagājušā gada ASV Lasvegasas masu šaušanā, kas laupīja vairāk nekā pussimta cilvēku dzīvību, šaujamieroču kompāniju akciju vērtības īslaicīgi pat palielinājās. Parasti pēc masu šaušanām pieaug sabiedrības spiediens noteikt stingrākus ieroču kontroles noteikumus, kas rada zināmu investoru satraukumu. Tālākā notikumu gaita gan tradicionāli paredz, ka šādas vēlmes iestrēgst Vašingtonas politiskajos gaiteņos. Savukārt tam tāpat ir ietekme uz tiem, kuru īpašumā jau ir ieroči, un tiem, kuri vēl tikai grib tos iegādāties. Šī sabiedrības daļa tad attiecīgi šādos brīžos steidz uz šaujamieroču veikaliem, lai papildinātu savus krājumus, baidoties no tā, ka nākotnē ieročus iegādāties būs daudz sarežģītāk. Rezultātā tas noved pie lielāka pieprasījuma pēc šaujamajiem un attiecīgi – lielākiem šādu kompāniju ieņēmumiem. Daudzi pēc šādiem traģiskiem notikumiem lemj iegādāties ieročus papildu pašaizsardzības nolūkiem, uz ko tad pēdējā laikā ļoti ātri steidz likt likmi arī investori.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc sadursmēm, kas otrdien uzliesmoja Kijevā un kurās no abām pusēm pielietoti šaujamieroči, Ukraina faktiski nonākusi uz pilsoņkara sliekšņa. Bojā gājušo skaits sasniedzis 26, un trešdienas rītā speciālā milicijas vienība Berkut atsākusi uzbrukumus protestētājiem ar jaunu sparu.

Sadursmēs ievainoto skaits sniedzas jau tūkstošos.

Naktī uz trešdienu notikušās sarunas starp opozīcijas līderiem un prezidentu Viktoru Janukoviču nav devušas nekādus rezultātus.

Tikmēr valsts rietumdaļā, piemēram, Ļvovā, opozīcijas atbalstītāji sākušu pārņemt savā kontrolē ne tikai reģionālo administrāciju ēkas, bet arī milicijas pārvaldes un armijas arsenālus.

Miliči ielenkuši Neatkarības laukumu, tādējādi palielinot Maidana teritorijas daļu, kas atrodas drošības struktūru kontrolē. Ap plkst.4 protestētāju virzienā atkal lidojušas apdullināšanas granātas, tikuši izmantoti ūdenslielgabali, vēsta laikraksts Ukrainska Pravda.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Francija un ASV: Sīrijas gadījums nav līdzīgs Irākai

Jānis Rancāns, 09.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Francija un ASV noraidījušas Sīrijas gadījuma salīdzināšanu ar Irāku, uzsverot, ka militāru operāciju rezultātā nav gaidāma ilga un mokoša kara sākšanās.

Uzstājoties kopīgas konferences laikā Parīzē, ASV Valsts sekretārs Džons Kerijs un Francijas ārlietu ministrs Lorāns Fabiuss uzsvēra, ka šobrīd cilvēku prātos valda lielas šaubas par Rietumvalstu iebrukuma Sīrijā nepieciešamību. Tas saistīts ar neprecīziem izlūkdienestu ziņojumiem par masu iznīcināšanas līdzekļiem Irākā, kas kalpoja par iemeslu iebrukumam 2003. gadā.

Dž. Kerijis norādīja, ka īpaši uzstājis, lai ASV izlūkdienesti publisko savus atklājumus, tādējādi ļaujot pārliecināties, ka Sīrija nekļūs par «otro Irāku». ASV rīcībā esošās pārtvertās sarunas starp Sīrijas armijas vadību apliecinot, ka Bašara Al Asada režīma spēki devuši rīkojumu gatavoties ķīmisko ieroču uzbrukumam un karavīriem izdalījuši gāzmaskas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV raķešu triecienā Šairatas aviobāzē Sīrijas vidienē nogalināti vismaz seši cilvēki un faktiski iznīcināti teju visi objekti tajā, paziņoja Sīrijas armija un novērotāju organizācija.

«Aviobāze tika gandrīz pilnībā iznīcināta - skrejceļš, degvielas cisternas un pretgaisa aizsardzība - viss tika saspridzināts gabalos,» sacīja Londonā bāzētās nevalstiskās organizācijas Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) direktors Rami Abderrahmans. «Tur uz vietas bija iznīcinātāji Su-22, Su-24 un MiG-23. Pēc viņa teiktā, triecienā arī sapostītas virsnieku kazarmas.

Sīrijas armija nosodīja ASV «agresiju» kā starptautisko tiesību pārkāpumu un paziņoja, ka triecienā nogalināti vismaz seši cilvēki un nodarīti smagi postījumi.

Valsts televīzijā nolasītajā armijas paziņojumā teikts, ka triecieni padara ASV par partneri teroristu grupējumiem, kas saistīti ar Al Qaeda un Islāma valsts. Triecieni arī vājinās cīņu pret terorismu, norādīja armija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas vēstnieks ANO Vasīlijs Ņebenzja ceturtdien aicinājis ASV un tās sabiedrotos atturēties no militāra trieciena Sīrijai, piebilstot, ka Maskava «nevar izslēgt» kara iespējamību starp Krieviju un Savienotajām Valstīm.

Ar šo paziņojumu Ņebenzja nācis klajā pēc ANO drošības padomes sēdes, kuras sasaukšanu pieprasīja Bolīvija, pieaugot bažām, ka ASV prezidents Donalds Tramps varētu pieņemt lēmumu par triecienu Sīrijai, kas tiek turēta aizdomās par ķīmisko ieroču pielietošanu pret nemierniekiem.

«Tūlītējā prioritāte ir novērst kara draudus,» žurnālistiem sacīja Krievijas vēstnieks. «Mēs ceram, ka nenonāksim līdz punktam, kad atpakaļceļa vairs nebūs.»

Uz jautājumu, vai viņš ar to domājis karu starp ASV un Krieviju, Ņebenzja atbildēja: «Mēs diemžēl nevaram izslēgt nevienu no iespējām, jo dzirdam paziņojumus, kas nāk no Vašingtonas. Tie ir ļoti kareivīgi.»

Tikmēr Baltais nams pēc ASV Nacionālās drošības padomes sēdes, kas notika ceturtdienas pēcpusdienā, paziņojis, ka Tramps vēl nav pieņēmis «galīgo lēmumu» par iespējamo militāro triecienu Sīrijai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien Rēzeknē atrasta nelikumīga ieroču izgatavošanas vieta, kurā uziets plašs ieroču arsenāls un, iespējams, narkotiskās vielas, aģentūru LETA informēja Valsts policijas Latgales reģionālās pārvaldes pārstāve Anastasija Laizāne.

Veicot izmeklēšanu un citus operatīvos pasākumus agrāk sāktā kriminālprocesā, policisti noskaidroja, ka kādā dzīvoklī Rēzeknē, iespējams, notiek nelikumīgas darbības ar šaujamieročiem un munīciju. Dzīvoklī un kādā īrētajā garāžā tika veikta sankcionēta kratīšana, kuras rezultātā policisti konstatēja un izņēma lielu daudzumu nelikumīgo mantu, proti, paštaisīto šaujamieroču detaļas, šaujamieročiem līdzīgus priekšmetus un kaujas munīciju - vairāk nekā 200 patronas no «PM» un «Magnum» tipa ieročiem, kā arī ieroču izgatavošanai paredzētas iekārtas, piemēram, urbjmašīnu un slīpēšanas iekārtas, kuras bija pielāgotas ieroču izgatavošanai.

Turklāt kratīšanas laikā atrasti un izņemti aptuveni 30 grami, iespējams, marihuānas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

ABLV Bank: Apgalvojumi par bankas saistību ar ieroču tirdzniecības darījumiem ir meli

Žanete Hāka, 20.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Organizācijas C4ADS pētījuma atskaitē The Odessa Network minētie apgalvojumi par ABLV Bank saistību ar nelikumīgiem darījumiem un ieroču tirdzniecību ir meli, norāda bankas pārstāvji.

Viņi skaidro, ka ABLV Bank neapkalpo klientus, kas veic darījumus ar ieročiem un munīciju. Pirms uzsākt sadarbību ar klientu, kā arī turpmākās sadarbības laikā banka veic tā darbības padziļinātu izpēti: par klienta darbības veidu, sadarbības partneriem, plānoto darījumu apmēru un naudas līdzekļu izcelsmi.

«Tāpat ir augstākajā mērā absurdi un neprofesionāli apgalvot, ka visi transporta nozares uzņēmumi vai kādas konferences dalībnieki ir iesaistīti noziedzīgā grupējumā. ABLV Bank pārstāvji ik gadu piedalās vairākos desmitos lielāko specializēto konferenču un izstāžu, nereti tās arī sponsorējot. Maritime Days in Odessa ir tikai viens punkts ikgadējā bankas mārketinga pasākumu kompleksā,» norāda banka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Baltais nams: nav šaubu, ka Sīrija izmantojusi ķīmiskos ieročus; uzbrukums varētu sākties jau ceturtdien

Jānis Rancāns, 28.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nav šaubu, ka Sīrijas valdība izmantojusi ķīmiskos ieročus un ir jāsauc pie atbildības, atzinis ASV viceprezidents Džo Baidens.

«Neviens nešaubās par to, ka nevainīgi vīrieši, sievietes un bērni kļuvuši par ķīmisko ieroču izmantošanas upuriem Sīrijā. Nav ne mazāko šaubu, kurš ir atbildīgs par briesmīgo ķīmisko ieroču izmantošanu Sīrijā: Sīrijas režīms,» sacījis Džo Baidena sacīto citē NBCNews.

Triecieni Sīrijas prezidenta Bašara Al Asada valdības spēku militārajiem objektiem varētu sākties tuvāko dienu laikā, iespējams, jau ceturtdien, norādījušas Baltā Nama amatpersonas. Iespējams, pret Sīriju varētu tikt vērsti raķešu triecieni, kas ilgtu dažas dienas. Uzbrukumu mērķis gan nebūtu Bašara Al Asada režīma gāšana, bet gan lai piespiestu Sīriju pārtraukt ķīmisko ieroču izmantošanu. Raķešu triecieni pret Sīriju varētu tikt vērsti no ASV karaflotes kuģiem, kas atrodas Vidusjūrā.

Komentāri

Pievienot komentāru