Pasaulē

Avis Budget par 500 miljoniem iegādājas pasaulē lielāko auto koplietošanas uzņēmumu

Lelde Petrāne, 02.01.2013

Jaunākais izdevums

Globālā mērogā strādājošais automašīnu nomas uzņēmums Avis Budget piekritis iegādāties Zipcar, pasaulē lielāko auto koplietošanas uzņēmumu, maksājot 500 miljonus ASV dolāru, ziņo BBC.

Auto nomas gigants tādējādi ieiet strauji augošajā auto koplietošanas tirgū, kura vērtība ASV esot 400 miljoni ASV dolāru.

Zipcar ir 760 000 biedru, kuri maksā par automašīnu izmantošanu.

Avis par vienu Zipcar akciju šķiras no 12,25 ASV dolāriem, kas ir gandrīz par 50 procentiem lielāka summa nekā akciju tirdzniecības cena 2012. gada beigās.

Automašīnu koplietošana ir kļuvusi populāra pilsētās, kur cilvēkiem bieži tā ir izdevīgāka nekā auto iegāde. Auto koplietošanas uzņēmumi dalībniekiem izsniedz viedkartes, kuras tiek izmantotas, lai atvērtu automašīnas. Tādējādi nav nepieciešams doties uz biroju, lai paņemtu un atdotu auto atslēgas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Uzņēmumi savu autoparku pilnībā atjauno vidēji ik pēc 3 līdz 4 gadiem

Žanete Hāka, 22.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vidējais termiņš, uz kādu uzņēmumi Latvijā izvēlas lietot transportlīdzekļus pilna servisa autolīzingā, ir 3-4 gadi, liecina AVIS Budget Group Latvia dati.

Līzinga perioda beigās visbiežāk uzņēmēji izvēlas citus jaunus auto līzingā, tādējādi atkal pilnībā atjaunojot autoparku.

Pieprasījums pēc pilna servisa autolīzinga Latvijas uzņēmumu vidū pēdējo trīs gadu laikā pieaudzis par 20%.

Pēckrīzes stagnācijas periods ir beidzies – uzņēmumi vēlas atjaunotus autoparkus un arvien biežāk dod priekšroku pilna servisa pakalpojumiem. Pēdējo gadu laikā pieaudzis to uzņēmumu skaits, kas izvēlas pilna servisa autolīzingu. Tūlīt pēc krīzes daudzi bija spiesti no tā atteikties, jo viens no virzieniem, kurā izdevumi lielākoties tika optimizēti, bija autoparks. Uzņēmēji meklēja citus risinājumus – vieni atteicās no autoparka uzturēšanas vispār, citi ierobežoja izdevumus, cik vien iespējams. Savukārt pēdējos gados uzņēmēji atkal sāk novērtēt savu laiku un ieguldījumus, kas nepieciešami, lai uzturētu autoparkus pašu spēkiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas iedzīvotāji koplietošanas auto sistēmas izveidi var sagaidīt pēc apmēram diviem gadiem un, visticamāk, auto nomās būs pieejamas elektroautomašīnas, šodien vēsta biznesa žurnāls Lietišķā Diena.

Kamēr citās Eiropas pilsētās koplietošanas auto noma jau kļuvusi par ikdienu, Rīgā šādas sistēmas izveidi optimisti prognozē pēc diviem gadiem, bet skeptiķi šādai idejai nākotni pagaidām neredz.

ASV un Eiropas lielākajās pilsētās jau vairākus gadus veiksmīgi darbojas koplietošanas auto noma. Šādu iespēju var izmantot arī Viļņas iedzīvotāji, jo tur par spīti vairākiem neveiksmīgiem mēģinājumiem arī izveidota šāda sistēma. Savukārt Tallinā tuvākā gada laikā ieviesīs koplietošanas elektroautomašīnas. Rīga iedzīvotāju skaita ziņā ir lielākā Baltijas valstu pilsēta, līdz ar to tai ir visi priekšnoteikumi, lai veiksmīgi ieviestu koplietošanas auto nomas sistēmu, bet šobrīd neviens uzņēmējs vēl to nav īstenojis. Šādas ieceres ieviešanai nepieciešamas gan finanšu investīcijas, jo auto parkā jānodrošina 50-100 spēkrati, gan jāizveido cieša sadarbība ar Rīgas domi, lai tā atbalstītu šādas auto nomas izveidi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākoties vasaras sezonai, Latvijā ievērojami pieaug to vietējo klientu skaits, kuri sava automobiļa vietā izvēlas nomātu transportlīdzekli, informē auto nomas pakalpojumu sniedzēja AVIS Budget Group Latvia konsultante Elīna Malašenko.

Tipiska Latvijas autonomas klienta profils ir 30-50 gadus vecs pastāvīgi nodarbināts vīrietis.

Auto nomas uzņēmuma Payless Latvia pārstāvis Edijs Vārpsalietis komentē: «Tāpat kā autonomas uzņēmumos citur Eiropā, arī Latvijā, Lietuvā un Igaunijā vasaras mēneši ir noslogotākie – nomas pakalpojumu pieprasījuma apjoms divkāršojas. Jūnijā palielinās to vietējo klientu skaits, kuri savas automašīnas vietā izmanto nomātu transportlīdzekli. Ar katru gadu pieaug arī to klientu skaits, kuri nomātu auto izmanto jaunlaulāto vai kāzu viesu pārvadāšanai,».

Visbiežāk nomas transportlīdzeklis tiek izmantots laikā, kad pašu automobilim tiek veikta servisa apskate vai tas uz ilgāku laiku atrodas remontā. «Izvēloties, ar ko aizvietot savu spēkratu, priekšroka visbiežāk tiek dota nelieliem mazcenas transportlīdzekļiem, kurus parasti nomā uz 7 līdz 10 dienām,» stāsta E. Vārpsalietis. Savukārt nedēļas nogalēs pieprasīti ir autofurgoni un minibusi, kas parasti tiek nomāti no vienas līdz četrām dienām.

Komentāri

Pievienot komentāru