Jaunākais izdevums

Aizvien pasliktinošā ekonomiskā situācija Baltijas valstīs draud izraisīt sociālos nemierus. Latvijā arodbiedrības jau izteikušās par iespējamām protesta akcijām saistībā ar plānotajiem budžeta samazinājumiem, raksta earthtimes.org.

Intervijā telekanālam LNT Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs Pēteris Krīgers norādījis: «Daži mūsu kolēģi jau aicina veikt nepieciešamās pirms-streika procedūras un brīdināt darbadevējus par to, ka būs streiki. Šis ir viens no ceļiem. Varam arī runāt par piketiem.»

P. Krīgers norādījis, ka streiki, visticamāk, būs, ja Valda Dombrovska valdība neņems vērā arodbiedrību bažas par algām un darbinieku tiesībām.

Arī Lietuvas arodbiedrības gatavojas demonstrācijām saistībā ar līdzīgiem notikumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Protestētājs Kijevā speciāli Db.lv: biedējošākie ir brīži, kad apkārt šauj un spridzina

Gunta Kursiša, 22.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Pats biedējošākais, kas piedzīvots Kijevas protestu laikā, ir mirklis, kad blakus uz cilvēkiem šauj gumijas, plastmasas un metāla lodes, sprāgst granātas» Db.lv stāsta 24 gadus jaunais ukrainis Sergejs Zdorovecs, kurš ieguvis maģistra grādu tiesībzinātnēs, bet savu profesionālo karjeru saistījis ar sabiedrisko attiecību jomu. Pašlaik viņš ir aktīvs Kijevā notiekošo protestu dalībnieks.

Saskaņā ar viņa rīcībā esošo informāciju pašlaik sadursmēs ar miliciju ir jau pieci bojāgājušie. Informācija vietējos medijos liecina, ka bojā gājušo vidū ir arī kāds Baltkrievijas pilsonis.

«Vēl baisāk redzēt, ka speciālā milicijas vienība Berkut šauj uz žurnālistiem un viņu videokamerās – milicijas spēki jūt savu visvarenību un nesodāmību,» norāda S. Zdorovecs, kurš par aktīvu protestu dalībnieku sevi sauc kopš decembra sākuma. «Jau divus ar pusi mēnešus, kopš pirmā piekaušanas gadījuma, neviens no milicijas vienības nav sodīts,» stāsta S. Zdorovecs. Viņš protestos piedalās katru dienu, un piedalīšanos aktivitātēs atvieglo tas, ka viņš strādā ārštatā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Studijā Rija radītās filmas paliks pasaules animācijas vēsturē, un tās vadītājs Vilnis Kalnaellis ne velti ir atzīts par vienu no labākajiem animācijas filmu producentiem Eiropā.

Kirikū un burve, kas ieguva Anesī Starptautiskā animācijas filmu festivāla Grand Prix, Randiņš Belevillā, kas tika nominēts diviem ASV Kinoakadēmijas Oskariem, — tās ir filmas, ar kuriem var lepoties arī Latvija, jo to veidošanā piedalījusies filmu studija Rija. «95 % animācijas Kirikū un burvē ir mūsu darbs,» saka studijas vadītājs Vilnis Kalnaellis, atzīstot, ka dalība tik veiksmīgos starptautiskos projektos ir atvērusi durvis turpmākai sadarbībai.

«Pat tagad, vairākus gadus pēc šo filmu pirmizrādes, starptautiskajos pasākumos izjūtam cieņas pilnu novērtējumu par mūsu darbu. Turklāt caur šīm filmām daudzi cilvēki ir uzzinājuši, kas ir Latvija.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Demokrātiju atbalstošie protestētāji trešdien pastiprināja kampaņu, kas «uzplaukst visur», bloķējot ceļus un demolējot daudzviet Honkongā, kur šonedēļ vardarbība sasniegusi augstāko līmeni piecus mēnešus ilgušajos protestos.

Trešdien no rīta daudzviet ceļi bija bloķēti ar protestētāju naktī izliktiem ķieģeļiem, velosipēdiem, dīvāniem un citiem materiāliem.

Vairāk nekā puse no 7,5 miljoniem Honkongas iedzīvotāju ikdienā izmanto metro, bet trešdien vairākas metro līnijas bija slēgtas vandaļu nodarīto postījumu dēļ. Daudzi cilvēki netika uz darbu. Demolēšanas dēļ traucēta satiksme arī desmitiem autobusu maršrutu.

Augstskolu kompleksos visu nakti turpinājās maskās un melnā apģērbā tērptu demonstrantu sadursmes ar policiju, kas raidīja asaru gāzi un gumijas lodes.

Bažījoties par savu drošību, studenti no Ķīnas kontinentālās daļas ar autobusiem un prāmjiem devās prom no Honkongas, liecina policijas un universitāšu sniegtā informācija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lauksaimnieku organizētais protests 5.februārī sāksies pulksten 11.00, un tas notiks 16 Latvijas pilsētās. Protestu norisē tiks izmantota arī lauksaimniecības tehnika, līdz ar to iedzīvotājiem ir jārēķinās ar iespējamiem satiksmes ierobežojumiem.

Protesti plānoti Liepājā, Saldū, Talsos, Tukumā, Kuldīgā, Jelgavā, Dobelē, Bauskā, Jēkabpilī, Aizkrauklē, Daugavpilī, Rēzeknē, Valmierā, Gulbenē, Limbažos un Ogrē.

"Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš norāda, ka pirmajā posmā protesti plānoti miermīlīgi, lauksaimniekiem pulcējoties katra Latvijas reģiona iepriekš definētās lokācijās.

"Protestu laikā mēs aicinām protesta dalībniekus netraucēt operatīvā transporta kustībai un ievērot miermīlīgu pārvietošanos ar lauksaimniecības un cita veida tehniku. Šobrīd lauksaimnieku izvirzītās prasības esam iesnieguši Ministru prezidentei Evikai Siliņai un Zemkopības ministram Armandam Krauzem, tāpēc gaidām atbildes un reālus risinājumus no viņu puses. Pretējā gadījumā jau 12.februārī esam gatavi doties uz Rīgu," informē J. Lazdiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Valērijs Belokoņs ieguvis netiešu līdzdalību a/s Brīvais Vilnis

Žanete Hāka, 17.12.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baņķieris un uzņēmējs Valērijs Belokoņs ir ieguvis netiešu līdzdalību a/s Brīvais Vilnis 49,97% apmērā, liecina paziņojums NASDAQ OMX Riga.

Vienīgais SIA Brīvais Vilnis Company dalībnieks ir SIA Baltic Finance & Capital, kam pieder 100% no SIA Brivais Vilnis Company pamatkapitāla. Tādējādi SIA Brīvais Vilnis Company ir SIA Baltic Finance & Capital kontrolētā komercsabiedrība.

Ar 1. novembra darījumu Kārlis Hauks pārdevis 100% no SIA Baltic Finance & Capital pamatkapitāla V. Belokoņam. tādējādi SIA Baltic Finance & Capital vienīgais dalībnieks ir Valērijs Belokoņs un SIA Baltic Finance & Capital ir V. Belokoņa kontrolētā komercsabiedrība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

No gūsta atgriezies Automaidan dalībnieks: smagi piekauts, bet dzīvs

Gunta Kursiša, 31.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Dima Bulatovs, viens no Automaidan kustības līderiem, ir dzīvs,» liecina kāda protestētāja ieraksts sociālajā tīklā Facebook. Ierakstam klāt pievienota arī iepriekš nolaupītā aktīvista fotogrāfija, kurā redzams, ka vīrietis ir smagi piekauts.

Automaidan kustībā ir apvienojušies protestētāji, kuriem pieder automašīnas, lai nodrošinātu protestu loģistiku, patrulētu ielās protestu laikā un novērstu nekārtību uzliesmojumus, ko izraisa kriminālo aprindu pārstāvji, Db.lv skaidroja Sergejs Zdorovecs, aktīvs protestu dalībnieks.

D. Bulatovs ir smagi piekauts, tāpat viņš medjiem pauda, ka ir ticis spīdzināts - sists, griezts ar nazi, kā arī ilgu laiku viņš tika pakārts aiz rokām, un viņa plaukstās tagad ir caurumi. Viņš norāda, ka nezina, kas ir bijuši viņa nolaupītāji, taču vīrieši ir runājuši ar krievu akcentu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Francijas policija trešdien aizturēja un ievietoja apcietinājumā vienu no «dzelteno vestu» protestu kustības līderiem Ēriku Druē par to, ka viņš bija organizējis demonstrāciju Parīzes centrā, to nepiesakot, pavēstīja ziņu avots prokuratūrā.

Druē, kuram jau draud prāva par ieroča nēsāšanu, tika aizturēts, kad viņš devās uz Elizejas laukiem, informēja ziņu avots policijā.

Vairāki desmiti demonstrantu trešdienas vakarā bija sapulcējušies pie «McDonalds» restorāna Triumfa arkas tuvumā, gaidot Druē ierašanos.

«Dzelteno vestu» kustība radās novembra vidū kā reakcija uz plānotu degvielas nodokļa paaugstināšanu, bet ātri pārauga plašākā kustībā pret Francijas prezidenta Emanuela Makrona politiku. Protestētāji valkā atstarojošās dzeltenās vestes, no kā arī aizgūts šīs protestu kustības nosaukums.

Šo protestu dalībnieki ir vairākkārt iesaistījušies sadursmēs ar policiju Parīzē un citās Francijas lielpilsētās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīnas dienvidu provincē Gvangdongā sākušās apjomīgas demonstrācijas, kurās tūkstošiem cilvēku protestē pret nelikumīgu zemes atņemšanu un vietējā līdera nāvi apcietinājumā.

Vukanas ciematā, kuru apdzīvo aptuveni 13 tūkstoši cilvēku, bija izcēlušās arī sadursmes ar vietējiem drošības spēkiem. Ciemata iedzīvotāji uzskata, ka korumpētie ierēdņi viņiem atsavina zemi un neizmaksā par to kompensācijas.

«Cilvēki ir kā prātu zaudējuši un saniknoti. Mēs vēlamies, lai ierodas centrālās valdības pārstāvji un atjauno taisnīgumu,» aģentūrai Reuters norādīja kāds Vukanas iedzīvotājs. Ciemata iedzīvotāji ir sašutuši par vietējā aktīvista nāvi, kurš aizvadītajā nedēļas nogalē tika aizturēts saistībā ar protestu organizēšanu pret zemes atsavināšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Francijas pilsētu ielās nedēļas nogalē atkal izgājuši «dzelteno vestu» kustības protestētāji.

Šī bija jau astotā nedēļas nogale pēc kārtas, kad Francijā notiek «dzelteno vestu» protesti. Kopš protestu aizsākšanās novembra vidū to dalībnieku skaits pakāpeniski gājis mazumā, tomēr kustības līdera Ērika Druē aizturēšana trešdien no jauna sadusmojusi kustības atbalstītājus.

Parīzes policija Druē aizturēja uz desmit stundām.

Lai gan radies iespaids, ka protestu kustība sākusi izsīkt, aptaujas rezultāti liecina, ka 55% francūžu vēlas, lai «dzeltenās vestes» turpina savas akcijas.

«Dzelteno vestu» kustība radās novembra vidū kā reakcija uz plānotu degvielas nodokļa paaugstināšanu, bet ātri pārauga plašākā kustībā pret Makrona politiku. Protestētāji valkā atstarojošās dzeltenās vestes, no kā arī aizgūts šīs protestu kustības nosaukums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Virkne lauksaimnieku prasītās lietas jau ir izpildītas, pirmdien intervijā Latvijas Radio sacīja zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS), komentējot lauksaimnieku lēmumu pirmdien 16 Latvijas pilsētās rīkot protestus.

Tāpat viņš pauda viedokli, ka nav pamata pēc nedēļas lauksaimniekiem rīkot šādu protesta akciju arī Rīgā. "Domāju, ka pamatam nevajadzētu būt, jo tas, ko lauksaimnieki vēlas, jau ir izdarīts," sacīja ministrs.

Tostarp Krauze minēja, ka valdībā ir pieņemts lēmums par graudu importa aizliegumu no Krievijas un Baltkrievijas, ir sagatavoti Ministra kabineta noteikumi, kas ļaus ilgākā periodā un plašākam lokam saņemt kompensāciju, iegādājoties apdrošināšanas polisi, kā arī, lai gan kredītu procenti ir auguši, ir palielināts atbalsts kredītu procentu daļējai dzēšanai.

"Ir atsevišķas lietas, kuras ar birokrātiju nav izdarītas, bet tas arī nav tik ātri izdarāms, jo ir saistīts ar stratēģisko plānu, par ko ir jāvienojas ar Briseles ierēdņiem. Plānu var grozīt reizi gadā," teica Krauze, piebilstot, ka šobrīd tiek strādāts pie priekšlikumiem, kuri tiks virzīti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Brīvais vilnis iesniedzis 3.3 milj. Ls prasību pret uzņēmuma iepriekšējo valdi

, 03.04.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai kompensētu iepriekšējās a/s Brīvais vilnis valdes pieļautos uzņēmuma zaudējumus, tiesā iesniegta prasība pret 4 bijušajiem valdes locekļiem.

Par to Db.lv informēja a/s Brīvais vilnis valdes priekšsēdētājs Arnolds Babris. «Atšķirībā no valsts un pašvaldību amatpersonām, privātajā biznesā amatpersonas par pieļautajām kļūdām atbild ar visu savu mantu, tāpēc esam snieguši tiesā prasību pret bijušo valdes priekšsēdētāju un vienu no lielākajiem a/s Brīvais vilnis akcionāriem Igoru Surkovu un valdes locekļiem Jāni Endeli, Genādiju Ivankinu un Gunti Lāmi.»

Db.lv 27. februārī jau rakstīja, ka 2008. gadu uzņēmums beidzis ar gandrīz 3.5 milj. Ls zaudējumiem, lai gan iepriekš tā peļņa bijusi vairāk nekā 70 tūkst. Ls. Smagās situācijas dēļ uzņēmums bijis spiests šopavasar atlaist 80 darbiniekus un pārējiem samazināt algas par 30%. Savukārt Igoru Surkovu Finanšu un kapitāla tirgus komisija šī gada 20. martā sodīja ar 5000 latiem par savas līdzdalības uzņēmumā samazināšanas neziņošanu un obligātā akciju atpirkšanas piedāvājuma neizteikšanu. No viņa 30% a/s Brīvā viļņa akcijas iegādājās Viktors Čingajevs, bet I. Surkova daļas uzņēmumā saruka līdz 21%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Arnolds Babris stāsta, kāpēc kļuva par vienu no a/s Brīvais vilnis akcionāriem

Māris Ķirsons, 26.11.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kvalitatīvu zivju konservu ražošanā Latvijā ir gan iespējas, gan arī izaicinājumi, ko rada gan Latvijas valstī pieņemtie lēmumi, gan arī pasaules ģeopolitiskie notikumi

To intervijā Dienas Biznesam stāsta a/s Brīvais vilnis valdes priekšsēdētājs un tagad arī līdzīpašnieks Arnolds Babris. Viņš atzīst, ka zivju pārstrādē ir sava specifika, šogad pieprasījums pēc kvalitatīviem produktiem ļāvis audzēt ražošanas apjomus un līdz ar to arī samazināt zaudējumus.

Fragments no intervijas, kas publicēta 26. novembra laikrakstā Dienas Bizness:

Kāpēc kļuvāt par vienu no a/s Brīvais vilnis akcionāriem?

Tas, ka par uzņēmuma īpašniekiem kļūst tā vadītāji (valdes priekšsēdētājs Arnolds Babris un valdes loceklis, komercdirektors Māris Trankalis), nav nekas neparasts. Tādi precedenti Latvijā jau ir bijuši, un droši vien, ka tādi būs arī nākotnē. Jāatgādina, ka 2004. gadā bija grūts brīdis uzņēmumam, kas nestrādāja jau vairāk nekā sešus mēnešus. Tad a/s Brīvais vilnis akciju daļa nonāca baņķieru brāļu Belokoņu pārziņā. 2004. gada jūnijā es kļuvu par šī uzņēmuma vadītāju (M. Trankalis vadības komandai pievienojās 2007. gadā). Mums kopā izdevās reanimēt zivju konservu ražotni un saglabāt ražošanu, šodien – 14 gadus pēc šiem notikumiem – rūpnīca turpina strādāt, šobrīd mēnesī tiek saražoti 1,6 līdz 1,7 miljoni konservu kārbu dažādu zivju konservu, no kuriem, protams, lielākā daļa ir šprotes eļļā. Šogad brāļi Belokoņi izdarīja secinājumus, ka zivju konservu ražošana nav viņu biznesa profils, un nolēma fokusēties uz finanšu pakalpojumu jomu, un piedāvāja man un M. Trankalim iegādāties viņiem piederošās šī uzņēmuma akcijas. Rezultātā vairāk nekā 90% a/s Brīvais vilnis akciju nonāca manās un M. Trankaļa rokās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Vējonis: Baltijas valstis un ASV apņēmušās aktivizēt ekonomisko sadarbību

LETA, 03.04.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tiekoties ar ASV prezidentu Donaldu Trampu, Baltijas valstis ir saņēmušas apliecinājumu par ASV militārās klātbūtnes reģionā saglabāšanu un ASV gatavību turpināt atbalstīt Baltijas valstu aizsardzības spēju stiprināšanu, paziņojumā par trīs Baltijas valstu un ASV samita rezultātiem norādīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Valsts prezidents uzsvēra, ka Vašingtonā notikušais trīs Baltijas valstu un ASV prezidentu samits kalpo kā spēcīgs vēstījums Baltijas valstu un ASV ciešajai partnerībai. Īpašu simbolismu samitam piešķirot fakts, ka šogad tiek atzīmēta Baltijas valstu neatkarības simtgade, piebilda Vējonis.

Trīs Baltijas valstu prezidentu un ASV prezidenta preses konferencē Vējonis norādīja, ka samits apstiprinājis apņemšanos sargāt kopīgās vērtības, draudzīgās attiecības un veiksmīgās partnerattiecības, kas starp Baltijas valstīm un ASV pastāvējušas jau gandrīz 100 gadus. ASV ir uzticamākais un ciešākais sabiedrotais un partneris, kas atbalsta Baltijas veiktos pasākumus, kā arī palīdz cīnīties ar dažādiem drošības apdraudējumiem, ar ko Baltija saskaras.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins ir gatavs sarunām ar valsts protestu kustības pārstāvjiem, lai nodrošinātu to, ka prezidenta vēlēšanas norisinātos godīgi, pavēstījis bijušais finanšu ministrs Aleksejs Kudrins.

A. Kudrins sarunā ar laikrakstu Vedomosti norādīja, ka ticies ar V. Putinu pirms sestdien notikušā mītiņa Maskavā. «No sarunas ar V. Putinu es nopratu, ka viņš nebaidās no 4. maijā paredzētajām [prezidenta] vēlēšanām. Viņš ir gatavs pieņemt visus nepieciešamos mērus, lai nodrošinātu, ka šīs vēlēšanas ir godīgas,» sacīja A. Kudirns.

Db.lv jau vēstīja, ka sestdien Krievijas galvaspilsētā Maskavā pulcējās desmiti tūkstošu protestētāju. Demonstrāciju dalībniekus uzrunāja arī A. Kudrins.

Analītiķi uzskata, ka A. Kudrina piedalīšanās mītiņā varētu liecināt, ka viņš kļūs par starpnieku starp varas iestādēm un protesta akciju dalībniekiem, vēsta AFP.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jauno vilni vēlas padarīt pievilcīgu Rietumeiropas skatītājiem

Māris Ķirsons, 01.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atbilstoša infrastruktūra – jauna koncertzāle un viesnīcas – konkursu Jaunais vilnis varot pacelt citā līmenī, kā arī piesaistīt ārvalstu investorus.

Desmit gadu laikā konkurss Jaunais vilnis ir iekarojis televīzijas skatītājus bijušās PSRS telpā, un tas vairāk orientējas uz krievu valodu saprotošu publiku, taču mūsdienīga koncerzāle un viesnīcas ļautu šo jauno izpildītāju konkursu orientēt arī uz Rietumeiropas skatītājiem, skaidroja konkursa Jaunais vilnis organizators, komponists un šovbiznesa pārzinātājs Igors Krutojs.

Viņš norāda, ka, jau šobrīd tiekot domāts par pasākumiem, kā piesaistīt Rietumeiropas auditoriju, un ka viens no risinājumiem esot konkursa norises valodas maiņa no krievu uz angļu vai arī aizkadra stāstījums angļu valodā. Līdz ar to pakāpeniski saruktu Krievijas šobiznesa zvaigžņu īpatsvars, kuras aizstātu Rietumeiropas zvaigznes. To, ka to iespējams izdarīt rāda arī Stīva Vondera uzstāšānās, kas, pēc I. Krutoja sacītā izmaksājusi aptuveni 0,8 mljonus. I. Krutojs nenoliedza, ka šobrīd ir interese palielināt to valstu skaitu, uz kurām tiek translēts konkurss Jaunais vilnis, piemēram, uz Norvēģiju, no kurienes varot sagaidīt arī tūristus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

UAB Palink, kas pārvalda Iki, Iki Express un Iki Cento veikalus Lietuvā un Latvijā, pagājušā gada konsolidētie ieņēmumi bez PVN) bijuši 636,9 milj. eiro, kas ir par 7% vairāk nekā 2010.gadā.

Savukārt Palink peļņa no pamatdarbības 2011.gadā sasniegusi 30,4 milj. eiro. Tie ir labākie rezultāti firmas 20 gadu pastāvēšanas laikā.

«Šis ir bijis veiksmīgākais gads Palink vēsturē, un mēs paredzam vēl lielākus panākumus 2012. gadā,» stāsta Palink ģenerāldirektors Marsels Harasti.

Pērn Palink akcionārs REWE Group apstiprināja jaunu investīciju plānu Baltijas valstīs 173 milj. eiro apmērā. M.Harasti informē, ka investīcijas lielākoties tiks izmantotas, lai atvērtu jaunus veikalus un pārbūvētu esošos. Pagājušajā gadā uzņēmums atvēra astoņus jaunus veikalus Lietuvā un vienu veikalu Latvijā. Šogad Lietuvā paredzēts atvērt 11, bet Latvijā – trīs jaunus veikalus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sabiedrība

Ziņojums: Zviedrijai būtu grūtības sniegt palīdzību Baltijas valstīm Krievijas agresijas gadījumā

LETA, 05.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zviedrijai būtu grūtības sniegt palīdzību Baltijas valstīm un nodrošināt savu aizsardzību Krievijas militāras agresijas gadījumā, norāda Zviedrijas Karaliskās militāro zinātņu akadēmijas loceklis atvaļinātais Zviedrijas bruņoto spēku ģenerālmajors Kārlis Neretnieks.

Savā pētījumā Neretnieks norāda uz nepieciešamību uzlabot stratēģiski svarīgās Gotlandes salas aizsardzību, kā arī uzlabot valsts gaisa aizsardzību, lai varētu sniegt atbalstu NATO vadītai Baltijas valstu glābšanas misijai.

Ziņojumā analizēta Zviedrijas bruņoto spēku stratēģija pēc 2014.gada, vērtējot to pēc trim notikumu scenārijiem, kas saistīta ar Krievijas radītiem draudiem Baltijas valstīm.

Stratēģijas analīze iekļauta Neretnieka grāmatā Till Broders hjalp ("Palīdzība brāļiem"), ko izdevusi Zviedrijas Karaliskā militārā zinātņu akadēmija. Pētījumā apskatīti trīs iespējami notikumu scenāriji Baltijas valstīs.

Pirmais scenārijs apskata nemilitāru krīzi, līdzīgu kā Bronzas karavīra situāciju Tallinā 2007.gadā, kas noved pie salīdzinoši smagas politiskās krīzes starp Krieviju un Igauniju. Dokumentā norādīts, ka šāda situācija var skart vai nu Igauniju, vai Latviju, vai arī abas valstis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Februāra pēdējā nedēļa lielākajos pasaules finanšu tirgos izvērtās visai dramatiska.

Akciju cena strauji planēja zemāk, un daudzi vadošie šī tirgus indikatori ieslīdēja tā saucamajā korekcijas stadijā, par ko parasti tiek saukta vērtības samazināšanas vismaz par 10%. Piemēram, ASV akcijām pagājušā nedēļa bija sliktākā kopš 2008. gada, kad sevi bija pieteikusi globālā finanšu krīze.

Pa brīvdienām gan, šķiet, koronavīrusa tracis tika nedaudz sagremots un pār daudziem nāca atklāsme, ka tik straujš kritums tomēr varētu būt pārspīlēts. Rezultātā šo pirmdien jau izskatījās – tikpat strauji kā akciju cenas krita, tās varētu arī pieaugt jeb citiem vārdiem – cik sarkana bija pagājušā nedēļa, tik zaļa varētu būt šī nedēļa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas Palink viens no lielākajiem akcionāriem REWE Group iesniedzis oficiālu sūdzību Eiropas Komisijā par Latvijas Maksātnespējas likumu, kā arī maksātnespējas procesu Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesā.

Sūdzības mērķis ir uzsākt pārkāpuma procedūru pret Latviju. «Ja likums, kas pārkāpj Eiropas tiesību aktus, un pretlikumīgā situācija netiek atsaukti, juridiskās sekas būs Eiropas Kopienu Tiesas piemērotas smagas finansiālas sankcijas,» norādīts SIA Palink izplatītajā paziņojumā.

REWE Group uzskata, ka Maksātnespējas likums pārkāpj pašreizējos Eiropas Savienības tiesību aktus un Eiropas Savienības pamattiesību hartu. Līdz ar to tuvāko dienu un nedēļu laikā finansiāli veselīgam uzņēmumam varētu draudēt izpārdošana. Paziņojumā arī uzsvērts, ka divas nedēļas Palink cīnoties pret savu aktīvu atsavināšanu.

Jāatgādina, ka REWE Group iepriekš nosūtīja oficiālu arī vēstuli Eiropas Savienības iekšējā tirgus un pakalpojumu komisāram Mišelam Barnjē. Šajā vēstulē tika izteikts aicinājums komisāram sazināties ar Latvijas valdību, saistībā ar SIA Palink maksātnespēju. REWE Group uzsvēra, ka notiekošais pārkāpjot tiesiskuma principus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biežāk uzdotie jautājumi

Latvijas Banka / eiro.lv, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad Latvijā ieviesīs eiro?

Oficiālais eiro ieviešanas mērķa datums ir 2014. gada 1. janvāris. Šobrīd Latvijas valsts iestādes veic visus sagatavošanās darbus, kas nepieciešami eiro ieviešanas nodrošināšanai, un tā ieteicams rīkoties arī uzņēmējiem.

Kā naudas maiņu padarīt sev vieglāku un ērtāku?

Visērtākais veids - bezskaidras naudas maiņa. Tādēļ vēl pirms eiro ieviešanas ieteicams latu skaidrās naudas uzkrājumus pārskaitīt bankas kontā. Visa latu kontos noguldītā vai uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.

Vai saistībā ar latu nomaiņu pret eiro ir sagaidāma cenu celšanās?

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Žurnāls: ASV miljardieris Tramps ir ieinteresēts koncertzāles projektā Zaķusalā

LETA, 07.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV miljardieris Donalds Tramps ir ieinteresēts liela koncertzāles kompleksa būvniecībā Zaķusalā, Rīgā, atzinis uzņēmējs un konkursa Jaunais vilnis organizācijas komitejas priekšsēdētājs Aleksandrs Šenkmans.

Žurnālam Otkritij gorod viņš norādījis, ka komponists Igors Krutojs un uzņēmējs Viesturs Koziols ASV ir tikušies ar Trampu un apsprieduši projektu Zaķusala, kurā iecerēta koncertzāle ar 6000 skatītāju vietām, viesnīca un biznesa centrs.

«Pagaidām vēl notiek pārrunas, process, bet Tramps ir izrādījis ļoti lielu ieinteresētību. Ja šis projekts tiks realizēts, tad ir iespējama konkursa Jaunais vilnis pārcelšanās uz Rīgu, jo Zaķusalas kompleksā būs iespēja gan uzstāties, gan dzīvot. Komplekss varētu pievilināt arī daudzas pasaules mēroga zvaigznes, kuras bieži dodas viesizrādēs uz Skandināvijas valstīm, kā arī varētu dot milzīgu grūdienu tūrisma attīstībā Rīgā - krievu, vācu un skandināvu tūristu piesaistē,» žurnālam sacīja Šenkmans.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pret «taupības» režīmu vērstie protesti Eiropā izvērtušies vardarbīgi. Spānijas galvaspilsētā Madridē un otrā lielākajā pilsētā Barselonā demonstranti iesaistījušies sadursmēs ar likumsargiem, kas novedis pie vismaz 140 cilvēku aresta.

Madridē protestētāji pie valsts parlamenta apmētāja policiju ar pudelēm un akmeņiem, bet likumsargi uz to atbildēja ar gumijas lodēm. Sadursmēs ar policiju ievainojumus guva vismaz 40 cilvēku, no kuriem 18 bija policisti.

Spānijas lielās arodbiedrības uzsver, ka trešdienas streiks bijis veiksmīgs un tajā piedalījušies 78% strādnieku. Tas licis uz streika laiku pārtraukt darbu lielajiem uzņēmumiem, bet skolas un slimnīcas strādājušas ar minimālu darbinieku skaitu, vēsta The Telegraph. Spānijas valdība tikmēr apgalvo, ka streikam bijusi minimāla ietekme.

Vardarbīgas demonstrācijas izvērtās arī Itālijā, kur protestētāji Romā ar akmeņiem apmētāja policiju, bet Milānā izdemolēja kādu banku. Vardarbīgas sadursmes aizritējušas arī Turīnā. Itālijā demonstranti protestēja pret premjera Mario Monti politiku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Filipīniešu aktīvstu grupas un nevalstiskās organizācijas organizēja protestu pret Filipīnu valdību saistībā ar tās nespēju apturēt naftas cenu pieaugumu, kas smagi ietekmējis valsts mājsaimniecības un sabiedrisko transportu.

Ceturtdien notikušo protestu laikā aktīvisti sarīkoja demonstrācijas pie valsts degvielas mazumtirgotāju galvenajiem birojiem, kā arī starptautisko naftas kompāniju pārstāvniecībām, vainojot tās par augstajām cenām.

Protesta akcijā piedalījās arī sabiedriskā transporta nozares darbinieku apvienība Piston, kas iebilst pret augstajām cenām. Organizācija rīkoja transportlīdzekļu karavānas braucienu. Neskatoties uz protestu akciju lielo dalībnieku skaitu, Filipīnu valdība norāda, ka transporta satiksme netika traucēta.

Db.lv jau vēstīja, situācija ar Irānu izraisījusi ekspertu satraukumu par naftas cenu kāpumu. Iepriekš Bank of America prognozēja, ka naftas cenas varētu sasniegt pat 200 ASV dolārus par barelu, ja Irāna izlems slēgt Ormuzas šaurumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Papildināta - Uzsāk kriminālprocesu par iespējamo krāpšanos noPalink puses

Elīna Pankovska, 09.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Balstoties uz būvuzņēmuma SIA Landekss iesniegumu, Valsts policija uzsākusi kriminālprocesu par iespējamo krāpšanas faktu un mantu piesavināšanos, ko veicis veikalu tīklu Iki un Cento operators SIA Palink, DB informēja Landekss.

Uzņēmuma valdes loceklis Kaspars Žābaks, uzskata, ka šis policijas lēmums vēlreiz apliecinot, ka SIA Landekss bija pamatots iemesls ierosināt SIA Palink maksātnespēju, jo tieši šie fakti bijuši pamatā parādam un iesniegumam par maksātnespējas procesa uzsākšanu.

Savukārt SIA Palink uzsver: «Mūsuprāt, tas ir izmisīgs SIA Landekss mēģinājums novērst uzmanību no nelikumībām SIA Palink maksātnespējas procesā un aizkavēt maksātnespējas procesa izbeigšanu.» Paziņojumā norādīts, ka, ņemot vērā, ka strīds ar SIA Landekss noticis 2008. gadā, SIA Palink nesaskata citu iemeslu, kāpēc SIA Landekss tikai tagad lūdz izmeklēšanas iestādēm izmeklēt šo lietu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Izveido lietotni protestu dalībniekiem

Gunta Kursiša, 27.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izveidota lietojumprogramma viedierīču īpašniekiem, kas palīdz atrast drošu patvērumu nemieru un protestu laikā, vēsta BBC.

Jaunā lietotne tika prezentēta TED (Technology, Entertainment and Design) Global konferences laikā Edinburgā.

Lietojumprogramma savāc datus no dažādiem sociālajiem tīkliem un izmanto tos, norādot drošākās vai vismaz briesmām mazāk pakļautās zonas protestu laikā. Šāds palīgs protestu dalībniekiem izveidots, pamatojoties uz aktīvistu kustību izplatību visā pasaulē, norādīja lietones radītājs Salvadors Ijakonesi (Salvatore Iaconesi).

«Mēs sekojām kustībām, kas notiek Lielbritānijā, Itālijā, Tunisijā un Ēģiptē, un esam radījuši tehnoloģiju, kas varētu aktīvistiem palīdzēt,» viņš norādīja. Platforma seko līdzi plašam sociālo tīklu lokam, ieskaitot tādus sociālos medijus kā Flickr, Instagram, FourSquare, Facebook un Twitter. Tiek izmantoti valodas analīzes rīki, lai noskaidrotu, kas tajos pausts. Lietotne darbojas šādi: cilvēki vērš savu telefonu virzienā, uz kuru vēlas doties, un, ņemot vērā sociālo tīklu analīzi, zonas, kas ir bīstamas, izgaismojas sarkanā krāsā, bet tās, kas ir drošas – zaļā krāsā.

Komentāri

Pievienot komentāru