Eksperti

Beļģija – piesātināts tirgus labi sagatavotam uzņēmējam

Ārlietu dienests Latvijas eksportam , [email protected], 26.10.2009

Jaunākais izdevums

Kaut arī Beļģijai varbūt nav ļoti laba publicitāte un bieži tā tiek uzskatīta par garlaicīgu, pārapdzīvotu, vienmēr lietainu zemi, kurā cikliski vērojama politiska nestabilitāte un valodu kopienu nesaskaņas, tomēr neapstrīdams fakts ir tas, ka Beļģijas dzīves līmenis ir viens no augstākajiem pasaulē.

Tas nozīmē, ka vidējam strādājošajam Beļģijas iedzīvotājam pietiek līdzekļu, gan lai apmierinātu pamatvajadzības, gan domātu par lietām, kas vairs neietilpst šajā kategorijā. No šī viedokļa raugoties, arī Latvijas uzņēmējam Beļģijas tirgū paveras visplašākās iespējas.

Uzņēmējdarbības vides īpatnības Beļģijā

Latvijas uzņēmējiem ir jārēķinās, ka Beļģijas tirgus ir visādā veidā piesātināts, taču vienlaikus izteikti transnacionāls, it īpaši Briselē un tās reģionā. Savādāk arī nevar būt - Beļģija atrodas pašā Eiropas vidienē, un tajā dzīvo 10 miljoni iedzīvotāju - teritorijā, kas ir apmēram divas reizes mazāka par Latviju. Beļģijas ekonomika jāaplūko reģionu kontekstā - atšķiras ne tikai Flandrijas un Valonijas tautsaimniecības, bet būtiski arī lielo pilsētu ekonomikas.

Gada vidējais ienākumsper capita ir vairāk kā 17 tūkstoši eiro gadā, tajā pašā laikā saskaņā ar Starptautiskās Darba organizācijas pētījumu beļģu strādnieki ir sestie produktīvākie pasaulē. Pēdējos gados bieži notikušās federālo valdību maiņas uz biznesa vidi lielu iespaidu neatstāj. Liels pluss ir augsti attīstītā transporta infrastruktūra, sevišķi ostas.

Beļģu uzņēmēji ir savstarpēji izteikti solidāri. Tā piemēram, četras lielākās Flandrijas ostas ir kopīgi parakstījušas labas uzvedības kodeksu, kas nosaka, ka visu ostu pārvaldes darbosies kopā un organizēs kopīgas starptautiskās mārketinga kampaņas, neizplatīs nepatiesu vai negatīvu informāciju par pārējām ostām, kā arī paredz, ka ostas atbalstīs viena otru un novirzīs pārvadātājus uz pārējām, ja pašām nebūs pietiekamās pārkraušanas kapacitātes.

Jāatzīmē, ka Beļģijas darba tirgus kopš šī gada 1.maija ir pilnībā atvērts ES dalībvalstu pilsoņiem.

Beļģijas biznesa kultūra un etiķete

Beļģi kā biznesa partneri parasti ir izteikti lietišķi un diskrēti. Vitāli svarīga ir precizitāte; kavēšanās neiederas labajā tonī.

Beļģu uzņēmēji ir poligloti. Ikdienas komunikācijas instrumenti ir franču un flāmu valodas, angļu valoda ir kļuvusi par vadošo sociālajos un biznesa pasākumos, savukārt valsts austrumu daļā bieži dzirdama vācu valoda.

Komunicējot ar sadarbības partneriem Beļģijas dienvidu reģionā - Valonijā, jārēķinās ar izteiktu franču kultūras ietekmi, pie kā pieder arī sabučošanās, satiekoties un atvadoties mazāk formālos apstākļos pēc sākotnējo kontaktu nodibināšanas.

Beļģi ir arī laba ēdiena cienītāji; darba pusdienas vai vakariņas ir veids, kā nodibināt labas attiecības. Pirmā saruna ar beļģu partneri nebūtu jāsāk uzreiz ar biznesa lietām, tāpat jāuzmanās ar politiku, kas ir jūtīgs jautājums. Drošāk sākt ar sarunām par ikdienas norisēm, ceļošanu vai kultūru, būs lielākas iespējas sarunu partneri noskaņot uz pozitīvas nots.

Beļģijas reģionu prioritātes

Reģionu vajadzības pēc precēm un pakalpojumiem atšķiras un atkarīgas arī no reģionālo valdību prioritārajiem ekonomikas virzieniem.

Valonijas reģionā ir 9 universitāšu centri un tā sevi pozicionē kā inovāciju un pētniecības centru. Nenoliedzami, zinātņu parku attīstība ir viens no Valonijas ekonomikas veiksmes stāstiem. Valonijas valdība ir definējusi reģionam perspektīvas izpētes un attīstības nozares, citu starpā tās ir informācijas un komunikāciju tehnoloģijas (arī pakalpojumi), farmācija un biotehnoloģijas, mehānikas inženierija. Biotehnoloģiju jomā notiek sadarbība ar Latviju zinātnisko pētījumu jomā, kā arī kopīgu projektu identificēšanā un realizācijā.

Flandrijas tautsaimniecībā pieprasītas nozares ir mehānismi un mašīnbūve, organiskās ķīmijas un plastmasas produkcija, elektriskie mehānismi, optiskās tehnoloģijas.

Uzņēmējdarbības attīstības perspektīvas Latvijas uzņēmējiem

Latvijas eksportā uz Beļģiju tradicionāli dominē koksne un tās izstrādājumi (38% no kopējā eksporta, no tā puse - dažādi kokmateriāli). Nākamās eksporta preču grupas ir metāli un to izstrādājumi (divas trešdaļas no tiem dzelzs un neleģētā tērauda stieņi), transporta līdzekļi (lielākā daļa - transportlīdzekļu daļas un piederumi) un elektriskās iekārtas (vadi, kabeļi un citi izolēti elektrības vadītāji, kā arī optiskās šķiedras kabeļi). No Beļģijas Latvijā galvenokārt tiek ievesti ķīmiskās rūpniecības produkti, īpaši medikamenti, kā arī mašīnas un mehānismi, un elektriskās iekārtas.

Beļģijā ir maz dabas resursu, tāpēc tā importē lielus izejmateriālu apjomus. No izejmateriālu piegādes viedokļa joprojām potenciāls būs koksnei un metāliem un ar tiem saistītajai produkcijai. Koksnes produktu ražotāji, tāpat kā izplatītāji koncentrējas galvenokārt Valonijas reģionā. Katra gada marta mēneša beigās Valonijas galvaspilsētā Namūrā notiek vērienīga Eiropas kokapstrādes un ražotāju firmu produkcijas izstādeBois & Habitat, un dalība tajā noteikti var dot sākotnējo impulsu kontaktu dibināšanā ar beļģu pircējiem.

Nedrīkst atstāt nepamanītas pārtikas produktu eksporta iespējas. Labas perspektīvas Beļģijas tirgū varētu būt mūsu ekoloģiskajai jeb veselīgajai pārtikai, pēc kuriem arvien palielinās pieprasījums. Tiesa, Latvijas ražotājam ar lielajām veikalu ķēdēm varētu būt grūti vienoties - gan piedāvāto cenu, gan mārketinga izmaksu dēļ, gan arī pieprasītā produkcijas apjoma ziņā. Ražotājam būtu ieteicams uzmeklēt starpnieku - vairumtirgotāju, kas tālāk nodarbotos ar produktu izplatīšanu.

Tajā pašā laikā lielas cerības nevajadzētu likt uz pārtikas produktiem, kas ir specifiskāki, jo tie nav atpazīstami. Ar saviem zīmoliem piesātinātajā Beļģijas tirgū ielauzties ir sarežģīti, jo mārketinga izmaksas un ieguldītais laika resurss būtu nesamērīgi lieli. Produkti, kas ietu pārdošanā ar citu - mazumtirdzniecības veikala, vairumtirgotāja vai beļģu ražotāja - preču zīmi, ir daudz īstenojamāks variants. Pēc pieredzes spriežot, preces ar lielo veikalu zīmoliem ekonomiskās lejupslīdes laikā savas konkurētspējīgās cenas dēļ Beļģijā kļūst arvien pieprasītākas. Līdzīgā veidā labas iespējas varētu būt uzņēmējiem, kas ražo nevis galaproduktu, bet izejvielas un produktus lielos daudzumos.

Latvijas pārtikas produkcija šobrīd ir atrodama Beļģijā, taču nelielā apjomā un pārsvarā reģionālo - Centrāl un Austrumeiropas preču - mazumtirdzniecības veikalos.

Potenciālu redzam atjaunojamās enerģijas risinājumu piedāvājumos (saules baterijas, vēja ģeneratori u.tml.), jo arī Beļģijai ir saistoši Eiropas Savienības nospraustie mērķi. Jāatzīmē, ka Beļģijas patērētājam patīk inovatīvi produkti vai lietas, kas tiek interesanti pasniegtas.

Jāpiebilst arī, ka Flandrijas valdība ik gadu atvēl līdzekļus dažāda veida sadarbības projektu īstenošanai ar Centrālās un Austrumeiropas valstīm, arī biznesā. Informācija par pieteikšanos uz šiem grantiem ir atrodamaFlandrijas valdības mājas lapā.

Prognozes liecina, ka samērā noturīgais nodarbinātības līmenis (bezdarbs turas vidēji 7-8% robežās) Beļģijā kompensēs finanšu sektora grūtības un patērētāju sentimenta kritumu, un vietējo mājsaimniecību patēriņš tuvāko pāris gadu laikā noturēsies pašreizējā līmenī vai pat nedaudz pieaugs.

Sadarbība ar vēstniecību

Mēs vēstniecībā itin bieži saņemam Latvijas uzņēmumu lūgumus atrast sadarbības partnerus Beļģijā. Iespēju robežās palīdzam jebkuram interesentam, sameklējot un Latvijas uzņēmēja rīcībā nododot atbilstošu vietējo uzņēmumu, preču izplatītāju un vairumtirgotāju koordinātas. Pēc mūsu pieredzes, labākais veids, kā Beļģijā iziet uz potenciālajiem sadarbības partneriem, ir ar reģionālo tirdzniecības un rūpniecības kameru (Flandrijā, piemēram, tādas ir pat astoņas) un nozaru asociāciju starpniecību. Šos partnerus iepazīstinām ar Beļģijas tirgum perspektīvākajiem Latvijas uzņēmēju piedāvājumiem. Tā, piemēram, veiksmīgas kopsadarbības rezultātā plašā Beļģijas un Luksemburgas ekoveikalu tīklā atrodama pazīstamāMadaras ekokosmētikas produkcija, kuras izplatīšanai tika piesaistīts viens no lielākajiem Beļģijas attiecīgo produktu vairumtirgotājiem. Tāpat esam gatavi palīdzēt arī tikšanos organizēšanā ar potenciālajiem sadarbības partneriem un sniegt citu atbalstu, piemēram, piedāvājot vēstniecības telpas tikšanos nodrošināšanai un prezentācijām.

Mūsu pieredze liecina, ka sektoru griezumā piedāvāto produktu vājie punkti visbiežāk ir pārāk piesātināts vietējais tirgus, Latvijas uzņēmuma nepietiekamā ražošanas kapacitāte, zīmolu neatpazīstamība un nereti arī cenas nekonkurētspēja. Lai sekmīgi uzrunātu beļģu kompānijas, piedāvājot savu produkciju, uzņēmumam jāsagatavo skaidrs, labi pārdomāts piedāvājums, kurā iekļauti piegādes noteikumi, paredzamais apjoms un cenas. Nepieciešama precīza kompānijas prezentācija, vēlams minēt esošo eksporta pieredzi un eksporta tirgus, kapacitāti, apgrozījumu u.tml. Flāmu uzņēmumiem prezentāciju vēlams veidot labā angļu valodā, valoņiem - angļu, vai ideālā gadījumā franču valodā. Bez tam būtisks uzticamību veicinošs faktors ir funkcionējošas uzņēmuma mājas lapas esamība.

Mēs labprāt sagaidītu arī pašu uzņēmēju idejas un vīziju par potenciāli perspektīvajām tirgus nišām. Svarīga ir uzkrātā eksporta pieredze un savi veiksmes stāsti citās valstīs ārpus Latvijas - mums ir svarīgs uzņēmēja viedoklis par uzņēmuma iespējamajām stiprajām pusēm / produktiem Rietumeiropas tirgos, lai kopīgiem spēkiem identificētu, kādā virzienā strādāt.

Noslēguma vietā

Rezumējot jāatzīmē, ka Latvijas uzņēmējam Beļģija kā produkcijas noieta tirgus šobrīd nav plaši pazīstams, taču tajā saskatāmas labas iespējas, arī ekonomiskās lejupslīdes laikā. Galvenais nosacījums - uzņēmējam jābūt labi sagatavotam un gatavam asai konkurencei.

Biznesa kontaktu veidošanā būtiska loma ir tirdzniecības izstādēm. Bez jau minētāsBois & Habitat Beļģijā notiek arī citas nozīmīgas Eiropas līmeņa izstādes (European Seafood Exhibition,Foire de Libramont u.c). Nozīmīgāko izstāžu apkopojumu varat atrastvēstniecības mājas lapā; tajā atradīsiet arī koncentrētu informāciju par uzņēmuma dibināšanas iespējām Beļģijā; īsu pārskatu par Beļģijas nodokļu politiku, noderīgas saites uz svarīgāko Beļģijas iestāžu mājas lapām u.tml.

Uzņēmējiem, kas vēlas uzsākt meklējumus Beļģijas tirgū, priecāsimies palīdzēt ar padomu un sniegsim visu nepieciešamo informāciju, kas ir mūsu rīcībā; vēstniecības kontaktpersona un ekonomisko jautājumu pārzinātājs ir 2.sekretārs Uldis Mikuts (tel. +32 2 2383 236 , e-pasts:[email protected]) .

Raimonds Jansons

Latvijas vēstnieks Beļģijā

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Elektroniskās identifikācijas un parakstīšanās rīka Smart-ID izstrādātājs SK ID Solutions paplašina digitālās identitātes pakalpojumu pieejamību. Turpmāk Smart-ID būs pieejams arī Beļģijā, kļūstot par piekto valsti, kurā risinājums ir pieejams.

Paplašināšanās Beļģijā kļūs par būtisku ieguvumu arī Latvijas uzņēmumiem.

Līdz ar darbības uzsākšanu turpmāk arī Beļģijas iedzīvotājiem tiks piedāvāta vienkārša un droša identifikācijas rīka pieejamība identitātes apliecināšanai banku lietotnēs, publiskajos pakalpojumos un dažādās dokumentu platformās. Lai uzsāktu pakalpojumu sniegšanu Beļģijas tirgū, SK ID Solutions sadarbojās ar identitātes pakalpojumu uzņēmumu Trust1team, kas sniedz identifikācijas pakalpojumus bankām, valsts iestādēm un veselības aprūpes organizācijām visā Eiropā.

Smart-ID ieviešana Beļģijā ir būtisks ieguvums ne vien vietējiem lietotājiem un uzņēmumiem, bet arī uzņēmumiem no citām valstīm, tostarp Latvijas un Baltijas reģiona, jo Smart-ID Beļģijā darbosies un izskatīsies tieši tāpat kā Baltijas valstīs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kapitāla tirgus Latvijā – trešajā desmitgadē, bet joprojām vājš. Vai ir alternatīvas?

Latvijas Bankas ekonomists Egils Kaužēns, 29.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viena no svarīgām finanšu tirgus sastāvdaļām ir likvīds un efektīvs kapitāla tirgus. Ieguldījumi akcijās un obligācijās ir ilgtermiņa ieguldījumi.

Attīstīts kapitāla tirgus veicina vietējās un ārvalstu investīcijas, uzkrājumu efektīvāku izmantošanu, dodot iespēju krājējiem vairāk nopelnīt, kas īpaši aktuāli zemo procentu likmju apstākļos. Savukārt uzņēmējiem tas dažādo aizņemšanās iespējas uzņēmuma attīstības finansēšanai.

Turklāt lēmumi par investīcijām vai, tieši pretēji, lēmumi par neinvestēšanu ietekmē ne vien pašreizējo tautsaimniecības stāvokli, bet arī summējas tautsaimniecības turpmākās attīstības perspektīvā.

Kāpēc kapitāla tirgus ir tik nozīmīgs:

  1. Uzņēmumi, emitējot vērtspapīrus kapitāla tirgū, piesaista ilgtermiņa finansējumu – gan vietējo, gan ārvalstu, kas dod iespēju uzņēmumiem attīstīties un pilnveidot ražošanu vai pakalpojumu sniegšanu, diversificējot investoru loku;
  2. Mājsaimniecības un uzņēmumi var novirzīt savus uzkrājumus kapitāla tirgus vērtspapīros, kas parasti piedāvā augstāku ienesīgumu nekā noguldījumi bankās;
  3. Kapitāla tirgus dod iespēju sekot dažādu vērtspapīru procentu likmēm, kas ļauj spriest par piedāvājuma un pieprasījuma attiecību finanšu tirgū, par tirgus dalībnieku gaidām par riskiem un ekonomikas attīstību, finansēšanas nosacījumiem;
  4. Ekonomikas izaugsmes modeļos izaugsme ilgtermiņā ir atkarīga no kapitāla lieluma, un kapitāla tirgum ir būtiska loma šī kapitāla piesaistē un izvietojumā tautsaimniecībā;
  5. Labi funkcionējošs kapitāla tirgus palīdz sadalīt kapitālu pa dažādām nozarēm, uzņēmumiem tā, lai tiktu iegūts maksimāls labums tautsaimniecībā, – tiek meklēts optimums no paredzamā vērtspapīru ienākuma un riska.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Desmit priekšlikumi, kā valsts ātri un bez lieliem ieguldījumiem var atvieglot dzīvi Latvijas uzņēmējiem.

1. Sistematizēt un padarīt normatīvos aktus viegli atrodamus internetā

Likumi ir jāievēro, taču ir grūti ievērot to, kas nav strukturēts un bieži mainās. Turklāt mainās gan nacionālā, gan ES līmenī.

Daudzu institūciju mājas lapās strukturētā veidā nav pieejami visas viņu pārraudzības jomas regulējošie normatīvie akti - dažās ir tikai atsevišķi normatīvie akti, citās ir tikai LR likumi vai MK noteikumi, citās ir informācija, kura vairs nav aktuāla. Bieži vien MK noteikumi ir jāmeklē vienā vietā, ES regulas - citā. Rezultātā uzņēmējam ir jātērē ļoti daudz laika, meklējot pašam, kādi likumi, noteikumi, regulas un direktīvas viņam ir jāievēro. Ne retums ir arī gadījumi, kad par jaunām prasībām uzņēmēji uzzina reizē ar inspekciju uzlikto sodu par to neievērošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Darba meklējumos nepieciešama lielāka drosme, neatlaidība, bet CV jeb Dzīves gājumam jābūt pārdomātam un labi sagatavotam. Tad iegūt izraudzīto darbu un nopelnīt cerēto ir daudz vieglāk, norāda darba portāla Irdarbs.lv vadītāja Evija Šalte.

CV ir jābūt sagatavotam vismaz divās valodās (latviešu un angļu) sūtīšanai vai iesniegšanai papīra formātā, jau uzsākot darba meklēšanas gaitas, iesaka šīs jomas eksperte.

«CV forma nav noteikta – dažādās MC Word programmas sagatavēs, kā arī internetā ir pietiekami daudz CV paraugu. Ir pieejams Eiropas Savienības standarts šī dokumenta sagatavošanai, bet, ja vien darba devējs to īpaši nenorāda, varat nepūlēties. Darba devējs tāpat novērtēs elementārāko konkrētajā CV,» viņa uzsver.

Irdarbs.lv ieteikumi:

1. Pārskatāms un glīts izkārtojums. Formatējums - pārbaudiet, kā CV izskatīsies, kad darba devējs to izdrukās uz sava printera - būs nelāgi, ja piepeši jūsu dokuments ar divu lapu tekstu izpletīsies pa piecām lapām. Ja ar datoru esat uz «Jūs», palūdziet, lai kāds palīdz. Norādiet CV sagatavošanas datumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Gatavošanās eksportam uz Ķīnu prasa vairākus mēnešus

LETA, 06.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai eksportētājs ieietu Ķīnā, viņam jārēķinās ar priekšdarbiem vairāku mēnešu garumā, intervijā aģentūrai LETA sacīja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) pārstāvniecības Ķīnā vadītāja Ieva Jākobsone-Bellomi.

Viņa stāstīja, ka laiks no brīža, kad uzņēmējs izdomā eksportēt uz Ķīnu, līdz reālām produktu piegādēm šim tirgum ir atkarīgs no tā, kāda ir Ķīnas noteiktā produkta un pakalpojumu importa sertifikācijas un reģistrācijas kārtība.

«Piemēram, attiecībā uz gaļas produktiem, lai kompānija varētu eksportēt produktus uz Ķīnu, vispirms ir jābūt noslēgtam divpusējam līgumam starp attiecīgajām valstu institūcijām, un tikai tad var sākties kompāniju un produktu sertifikācija. Līdzīga kārtība ir arī attiecībā uz piena produktiem un izstrādājumiem. Kā vieglāko importa preču kategoriju var minēt šokolādi un tās izstrādājumus. Bet, lai saskaņotu un veiktu visas nepieciešamās formalitātes, uzņēmējam tik un tā būtu jārēķinās ar 2-3 mēnešiem,» sacīja eksperte.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Parādu krīze Beļģijai beidzot liek runāt par jaunu valdību

Jānis Rancāns, 01.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pusotru gadu pēc parlamenta vēlēšanām Beļģijā valsts partijas vienojušās par galvenajiem principiem valdības veidošanā. Jauno valdību varētu vadīt valoņu politiķis Elio Di Rupo, vēsta britu medijs BBC.

Līdz šim valoņu un flāmu partijas nespēja vienoties par valdības izveidošanu un Beļģija kļuva par valsti, kurā visilgāk nav bijis valdības. Tomēr eirozonas parādu krīzes izraisītie daraudi likuši Beļģijas politiķiem «nākt pie prāt», raksta britu medijs.

Beļģijas jaunā valdība varētu tikt izveidota jau nākamajā nedēļā un Di Rupo, iespējams, kļūs par pirmo franciski runājošo premjeru trīs desmitgažu laikā.

Politiskās nesaskaņas Beļģijā vairākkārt rosinājušas bažas, ka valsts tuvojas iziršanai – sadaloties flāmu un valoņu daļās, un kļūs par nākamo eirozonas parādu krīzes upuri.

Db.lv jau vēstīja, ka Beļģija var kļūt par nākamo valsti, kas piedzīvos tirgu uzticības zaudējumu, līdzīgi kā tas ir noticis ar Grieķiju un Itāliju, ja vien tā steidzīgi neizveidos jaunu valdību, iepriekš brīdinājis Eiropas Savienības (ES) tirdzniecības komisārs Karels de Guhts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas vicemērs Andris Ameriks (GKR) šodien Rātsnamā plkst.10 sasaucis preses brīfingu, informēja viņa padomnieks Mareks Gailītis.

Nav zināms, par ko Ameriks plāno brīfingā runāt. Pagājušajā nedēļā viņa vārds tika minēts saistībā ar pašvaldības sabiedriskā transporta uzņēmuma «Rīgas satiksme» (RS) korupcijas lietu.

Mediji ziņoja, ka Amerika dzīvesvietā notikusi kratīšana, taču viņš nekādus komentārus par to nav sniedzis, uzverot, ka viņa sirdsapziņa ir tīra. «Es atkārtoju vēlreiz: man pat nav priekšstata par tiem iepirkumiem, tā nav mana sfēra,» TV3 raidījumam «Nekā personīga» apgalvoja Ameriks.

Viņš ne reizi neesot ticies ar šobrīd korupcijas lietā apcietināto RS infrastruktūras uzturēšanas un attīstības departamenta direktoru Igoru Volkinšteinu, tomēr nenoliedz, ka pazīst citu šajā lietā apcietināto - uzņēmēju Māri Martinsonu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Valdības lēmumi noveda līdz haosam

Henriks Danusēvičs, Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents, 21.12.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdības ieviestie aizliegumi 23 dienām izskatās kā kārtējais lielais un unikālais eksperiments.

Jau esam pieredzējuši citur neredzētus ierobežojumus vai stingrākus nodokļus. Ierēdņiem patīk administrēt. Tāpēc arī konsultācijas ar ekspertiem un nozarēm ir fragmentāras un epizodiskas, savukārt, aizliegto preču saraksti neizprotami un neloģiski.

Salīdzinājumam, piemēram, Francijā uz šodienu saslimušo skaits ir divarpus reizes lielāks kā Latvijā (3,63% pret 1,49%), bet visi veikali ir atvērti. Uz pircēju noteikti 8m2, lielveikalos (virs 400m2) jāuzrauga apmeklētāju skaits. Savukārt, Zviedrijā (3,49% saslimušo) “cilvēki aicināti atturēties no veikalu un tirdzniecības centru apmeklējumiem”. Kaimiņvalstī Igaunijā (1,51%) nav nekādu aizliegumu, bet ar šodienu atļauti brīvdienu lidojumi uz 15 valstīm. Preču ierobežojumu valstis ievieš, galvenokārt, sākot ar 25.decembri līdz 10.janvārim. Piemēram, Polijā (3,08%) Ziemassvētku iepirkšanās tika atļauta, ierobežojot tikai pircēju skaitu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nepilnā desmitgadē Vācijas nekustamo īpašumu uzņēmums Noratis no pusotra miljona liela izauga līdz 150 miljonu izmēram, nokļuva Frankfurtes biržā, turpināja augt, līdz tika veiksmīgi pārdots.

Par uzņēmuma attīstību, uzņēmējdarbības un investīciju vidi gan pašu mājās, gan Vācijā Dienas Bizness jautājumus uzdeva Noratis idejas līdzautoram, investoram un uzņēmējam Edgaram Pīgoznim.

Esat ne tikai Vācijas nekustamo īpašumu kompānijas Noratis investors, bet arī Latvijas Privātā un riska kapitāla asociācijas (LVCA) valdes loceklis. Šobrīd esat pieslēdzies sarunai no Londonas. Kā izdodas savienot visus darbus un pienākumus?

Patiesībā ir vēl dinamiskāk. Pērn tiku ievēlēts arī Latvijas Darba devēju konfederācijas padomē un izvirzīts par vienu no viceprezidentiem, un nu jau gadu arī šie pienākumi paņem ievērojamu daļu mana darba laika. Sabiedrisko darbu manā ikdienā netrūkst, un jāatzīst, ka dažkārt tur ir pat interesantāk nekā biznesā. Tas patiešām aizņem lielu daļu mana laika, tāpēc katra diena tiek rūpīgi izplānota, diezgan daudz deleģēju savai profesionāļu komandai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

(Labots) Eksperta viedoklis: Enerģētika – politiķu jājamzirdziņš bez īpašas izpratnes par realitāti

Ivars Zariņš, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas vadītāja p.i., 08.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Enerģētika kļuvusi par vienu no apspriestākajām tēmām sabiedrībā un arī par daudzu politiķu jājamzirdziņu. Tagad katram, kuram nav slinkums, ir tieksme par to izteikties, atrast ko īpašu - ar ko varētu izcelties, diemžēl, bieži bez īpašas izpratnes par to, kas tiek pateikts: izraujot no konteksta visdažādākos faktus bez spējas tos objektīvi izvērtēt, vai arī apzināti manipulējot ar tiem, lai to iebarotu sabiedrībai ar savtīgu interesi un tādejādi ievāktu sev dividendes - materiālā formā, vai vienkārši, vairojot atpazīstamību un popularitāti.

Tas viss ir radījis diezgan lielu jūkli,par kura ķīlniekiem aizvien vairāk un vairāk pamazām kļūstam mēs visi. Dārgi maksājot par to un riskējot savai tautsaimniecībai uzlikt tādu slogu, ko tā nespēs iznest nezaudējot savu konkurētspēju.

Ar nepārdomātu energopolitiku sabiedrība tiek dzīta tādā saistību jūgā, kas pamazām jau sāk līdzināties tam, ko esam uzņēmušies pret starptautiskiem aizdevējiem. Un tas ir nopietni.

Piemēram, esošajos MK noteikumos "Par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus (AER)" paredzēto atbalsta apjomu izmantošana (ja visas noteikumos atvēlētās kvotas tiek izmantotas) nozīmētu valsts garantētu obligāto ikgadējo iepirkumu no realizētajiem AER projektiem aptuveni 180 miljonu latu apmērā, kas pie esošajām elektrības tirgus cenām mūsu tautsaimniecībai nozīmētu ikgadēju papildus maksājumu slogu par elektrību, vairāk kā 130 miljonu LVL apmērā!

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Beļģija beidzot tiek pie valdības

Jānis Rancāns, 06.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Beļģijas jaunā valdība otrdien nodod zvērestu, tādējādi valstī oficiāli izbeidzot pusotru gadu ilgo bezvaldības periodu.

Par valdības vadītāju Beļģijas karalis iecēla valoņu izcelsmes Sociālistu partijas līderi Elio di Rupo. Kopumā Beļģija bez valdības pavadījusi 541 dienu.

Jaunā Beļģijas premjera valdībā koalīciju izveidojušas sešas partijas, kuras pārstāv flāmus un valoņus. Elio di Rupo ir pirmais franciski runājošais premjers kopš 1974. gada.

Db.lv jau vēstīja, ka līdz šim valoņu un flāmu partijas nespēja vienoties par valdības izveidošanu un Beļģija kļuva par valsti, kurā visilgāk nav bijis valdības.

Tomēr eirozonas parādu krīzes izraisītie draudi lika arī Beļģijas politiķiem sākt sarunas par valdības veidošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisija (EK) asi kritizējusi Beļģijas 2012. gada budžetu norādot, ka tas ir pārāk optimistisks un, ka valstij jāievieš dažādas taupības programmas, vēsta AFP.

Beļģija šogad ir apņēmusies samazināt budžeta defecītu līdz 2,8% no IKP (pērn budžeta deficīts valstī bija 3,6% apmērā). Tomēr EK uzskata, ka Beļģijas valdībai neizdosies sasniegt savus mērķus, ja vien netiks palielināti nodokļu ieņēmumi vai arī samazināti valsts tēriņi.

Beļģijai ir viens no lielākajiem valsts parādiem eirozonā. Analītiķi norāda, ka valsts riskē tikt ierauta eirozonas parādu krīzē. Saskaņā ar Eiropas Savienības noteikumiem, Beļģijai ir jāsamazina budžeta deficīts zem trīs procentiem, kā arī jāizstrādā plāns, kā samazināt valsts parādu par 40%.

Savukārt Beļģijas valdība noraida visu EK kritiku. «Ir normāli, ka Komisija mums uzdod jautājumus,» sacīja Beļģijas finanšu ministrs Stīvens Vanakere (Steven Vanackere). «Šis budžets, gaismas ātrumā, tika izveidots gada nogalē. Tas nav normāls veids kā risināt lietas,» norādīja ministrs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

“Grindeks” koncerns 2020.gadā sasniedzis vēsturiski straujāko apgrozījuma un peļņas kāpumu - konsolidētie, provizoriskie finanšu dati liecina, ka koncerna apgrozījums sasniedza 187,0 milj. eiro, kas ir par 45,6 milj. eiro vai 32% vairāk nekā 2019. gadā. 2020. gada koncerna peļņa bija 19 milj. eiro, kas ir par 5,6 milj. eiro vai par 42% vairāk nekā 2019. gadā.

2020. gadā “Grindeks” koncerns stiprināja savas pozīcijas globālā farmācijas tirgū un saražoto produkciju eksportēja uz 93 valstīm kopā par 176,1 milj. eiro. Savus produktus koncerns farmācijas tirgū piedāvā ar diviem zīmoliem – “Grindeks” un “Kalceks”.

AS “Grindeks” valdes priekšsēdētājs Dr. chem. Juris Hmeļņickis pērno gadu raksturo kā nozīmīgu pārmaiņu un sasniegumu gadu: “2020. gadā mēs sākām ieviest jaunu Biznesa stratēģiju līdz 2025. gadam un spērām ļoti svarīgus soļus, lai mainītu biznesa organizāciju, darba kultūru un “Grindeks” zīmolu. Turklāt viss notika sarežģītajā, globālajā situācijā, ko ietekmēja Covid-19 pandēmija. Koncerna komandas saliedētais darbs un spēja pielāgoties negaidītiem apstākļiem palīdzēja sasniegt līdz šim augstākos apgrozījuma un peļņas rādītājus. Mūsu mērķi 2021. gadam arī ir ambiciozi, un līdz šim paveiktais dod drošu pārliecību par “Grindeks” koncerna nākotnes iespējām.”

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Beļģija no 9.jūnija atkal ļaus atkal atvērt ēdināšanas un izklaides vietu iekštelpas grupām, kurās būs līdz 200 cilvēku, otrdien paziņoja premjerministrs Aleksandrs de Kro.

Kafejnīcu un restorānu ārtelpas tika atkal atvērtas sestdien pēc gandrīz septiņu mēnešu pārtraukuma, bet teātri un kinoteātri ir palikuši slēgti.

''Mēs esam spēruši milzu soļus uz priekšu" vakcinācijas kampaņā, sacīja premjers, attaisnojot ilgi gaidītos atvieglojumus.

Beļģija plāno līdz 9.jūnijam savakcinēt pret Covid-19 80% no iedzīvotājiem, kas vecāki par 65 gadiem, un mazaizsargātus cilvēkus.

Premjers piebilda, ka būs nepieciešams "saglabāt situācijas kontroli intensīvās aprūpes nodaļās", kur pacientu skaitam nevajadzētu pārsniegt 500.

Pašlaik intensīvajā aprūpē ir apmēram 700 pacientu, bet viņu skaits ir stabili krities pēdējās divas nedēļas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisija (EK) piemērojusi pasaulē lielākajam alus ražotājam «AB InBev» («Anheuser-Busch InBev») 200,4 miljonu eiro naudassodu par dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, teikts pirmdien publiskotajā EK paziņojumā.

Komisija norāda, ka pret Beļģijā bāzēto «AB InBev» izmeklēšana saistībā ar iespējamiem pārkāpumiem veikta kopš 2016.gada.

EK izmeklēšanā secināts, ka «AB InBev» Beļģijā zīmolu «Jupiler» un «Leffe» alu pārdod par augstākām cenām nekā Francijā un Nīderlandē, kur uzņēmumam ir sīvāka konkurence.

Komisija skaidro, ka kompānija izmantojusi dažādas stratēģijas, lai savus produktus piedāvātu par zemāku cenu nekā konkurenti. Piemēram, «AB InBev» izmainījis alus skārdeņu izskatu, lai uz tām nebūtu franču un holandiešu valodas, tādējādi apgrūtinot to pārdošanu Beļģijā, kur abas ir oficiālās valodas.

Tāpat «AB InBev» ierobežojusi Nīderlandes mazumtirgotājiem pārdoto produktu apjomu, ja pastāvēja iespēja, ka uzņēmums alu var pārdot Beļģijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nodokļu strīdu – starp nodokļu maksātājiem un iekasētājiem – mediācijas sistēma jau vairākus gadus sekmīgi darbojas Beļģijā, Lielbritānijā, šo valstu pieredzi var izmantot arī Latvijā, pirmdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Tā uzskata nodokļu eksperts ar vairāk nekā 42 gadu pieredzi SIA BDO Tax starptautisko nodokļu daļas direktors Remi Trochs. Viņš gan atzīst, ka mediācija kā tāda Latvijā pašlaik ir jaunums, tomēr tas nebūt nav šķērslis, lai iedzīvinātu arī šo jomu nodokļu strīdu izskatīšanā. Pēc SIA BDO Tax ziņām, nodokļu mediācija sekmīgi darbojas tādās valstīs, kā Nīderlande, Beļģija, Vācija, kā arī Lielbritānijā.

«Ārvalstu pieredze liecina, ka Latvijā nav jāizdomā jauns divritenis, bet gan jāizvēlas mūsu apstākļiem piemērotākais,» DB pārliecību pauda Mazo un vidējo uzņēmumu sadarbības padomes priekšsēdētājs Andris Lasmanis. Viņam vairāk interesētu tieši mikrouzņēmumu un mazo uzņēmumu nodokļu mediācijas iespējas, jo šādiem uzņēmumiem nav lielu iespēju savas intereses aizstāvēt tiesvedībās, kuras ir ļoti garas un dārgas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Būvniecībā rosina ieviest citu minimālo algu

Uldis Andersons, 
 Māris Ķirsons, 18.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai mazinātu ēnu ekonomiku būvniecībā, Latvijā šajā jomā strādājošajiem būtu jāievieš īpašs – augstāks – minimālās algas līmenis, no kura būtu jāmaksā darbaspēka nodokļi

«Tas nav nekas revolucionārs Eiropas Savienībā, jo tāda kārtība pastāv, piemēram, Beļģijā. Kāpēc gan šo pieredzi nevarētu izmantot Latvijā?» savu pozīciju skaidro būvniecības eksperts, vairāku ar būvniecību saistītu likumdošanas izmaiņu līdzautors un bijušais būvkompānijas valdes priekšsēdētājs, kā arī ilggadējs LTRK Nacionālās stratēģijas padomes vadītājs Normunds Štāls. Viņš norāda, ka būvniecību ne tikai Latvijā uzskata par vienu no nozarēm, kurās pastāv ēnu ekonomika, kas nodara kaitējumu ne tikai valsts budžetam, bet arī legālām nodokļus maksājošām būvkompānijām, kuras izmaksu jomā nevar sacensties ar tām, kuras nodokļus maksā daļēji. «Latvijā publiskajos iepirkumos ar dažiem izņēmumiem par uzvarētāju atzīst zemākās cenas piedāvātāju, tādējādi priekšrocība ir tiem, kuri maksā minimālās algas un pārējo aploksnēs,» skaidro N. Štāls. Viņš norāda, ka atšķirībā no Latvijas jau minētajā Beļģijā un arī Norvēģijā faktiski ir ieviesta cita minimālā alga, no kuras obligāti jāmaksā nodokļi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvija ir vienīgā valsts Baltijā, kur jau ir ieviests skaidras naudas limits fizisko personu darījumos, iespējamie jaunie liegumi auto un īpašumu darījumos izmantot skaidru naudu valsti padarīs par līderi visā ES cīņā pret skaidru naudu.

To liecina ZAB BDO Law pētījums par skaidras naudas darījumu ierobežošanu. DB jau 9.02.2019. rakstīja par Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdē prezentēto ēnu ekonomikas ierobežošanas pasākumu plānu, kurā ir paredzēta skaidras naudas darījumu sliekšņa samazināšana no pašreizējiem 7200 līdz 3000 eiro, turklāt skaidrā naudā nevarētu iegādāties nekustamos īpašumus un transportlīdzekļus. Jāatgādina, ka no 2017. gada 1. janvāra spēkā ir norma, kas ierobežo darījumus skaidrā naudā, kas pārsniedz 7200 eiro. Skaidras naudas darījumi tiek uzskatīti ar visaugstāko krāpšanas, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas, kā arī PVN izkrāpšanas risku. Kontrolējošajām iestādēm faktiski neesot iespēju pārbaudīt šādus darījumus, to noslēgšanas datumus, maksājamās summas utt. Pēdējā laikā arī ārzemēs tiek veikti pasākumi skaidras naudas aprites ierobežošanā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan filmas internetā kļūst arvien pieejamākas, joprojām ir visai stabila daļa cilvēku, kuri dodas uz kino, un Latvija ir viena no retajām Eiropas valstīm, kur apmeklētāju skaits ir audzis

Eiropas kino izplatītāju tīkla Europa Cinemas šā gada konferencē Kannās diskutēja par kino apmeklējuma tendencēm kinoteātros Eiropā. Lielajās valstīs Francijā, Lielbritānijā un Vācijā kino apmeklējums turpina kristies, jo cilvēkiem ir izveidojies pieradums filmas skatīties mājas formātos. «Taču ir nepārprotama tendence, ka savus nacionālos kino hitus cilvēki vēlas skatīties kinoteātros uz lielā ekrāna. Piemēram, Itālijā šogad kinoteātru apmeklējums ir pieaudzis par 7%, jo uz ekrāniem iznāca Paolo Sorentīno filma Dižais skaistums (Eiropas labākā filma 2013. gadā), ko cilvēki gribēja skatīties nevis mājās, bet kinoteātros. Eiropā ir 10 valstu, kurās apmeklējums kinoteātros joprojām aug un starp tām ir arī Latvija, kur tas pieaudzis par 4%,» stāsta Daira Āboliņa, kinokritiķe un kinoteātra Splendid Palace kuratore.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

E-komercijas izaicinājumi: cīņā par konversiju

Edgars Valmers, LPB Bank E-komercijas departamenta vadītājs, 25.01.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Darba dienas beigās katrs uzņēmējs vēlas redzēt, vai un cik viņš ir nopelnījis. Ja runājam par e-komerciju, tad te nav nekā svarīgāka par konversiju jeb reklāmguvumu, jo, ja apmeklētājs nekļūst par pircēju, vai vispār ir vērts turpināt?

Laikā, kad nemitīgi pieaug viena pircēja piesaistes cena, visi uzņēmēji sīvā konkurencē cīnās par konversijas paaugstināšanu. Par to, kā uzņēmējam spert pirmos soļus digitālajā vidē un izvēlēties sadarbības partnerus, kas gādās par efektīvu konversiju ar tādu pašu degsmi kā pats uzņēmējs.

Kas notiek Latvijā: pirmais pirkums internetā un plaša e-komercijas platformu izvēle

Šobrīd e-komercija attīstās lēnāk nekā pandēmijas laikā, taču tā joprojām ieņem arvien lielāku daļu no kopējā mazumtirdzniecības apjoma visā pasaulē. Eksperti lēš, ka līdz 2023. gada beigām viens no katriem 5 mazumtirdzniecības darījumiem tiks veikts tiešsaistē.Covid-19 laikā palielinājās to cilvēku skaits, kas pirmo reizi iepirkās internetā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Eirozonas algu mistērija: nekas vairāk par reģionālu specifiku?

Latvijas Bankas ekonomists Vents Vīksna, 14.09.2018

1. attēls. Darba tirgus rādītāji un cenu dinamika eirozonā

Avots: Eurostat datubāze, Latvijas Bankas aprēķins.

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tradicionāli ekonomikas teorija māca, ka bezdarbs, algas un inflācija ir cieši saistīti ekonomiskie rādītāji – vienam no tiem mainoties, tiks ietekmēti arī pārējie divi paredzamā veidā.

Piemēram, valsts ekonomikai attīstoties un nodarbinātībai pieaugot, darba devējiem top grūtāk atrast kvalificētu darbaspēku pie esošajām tirgus algām, kas spiež kāpināt algu līmeni. Tas savukārt palielina iedzīvotāju patēriņu, un augstāka pieprasījuma iespaidā pieaug preču un pakalpojumu cenas. Šis cikls var būt veselīgs valsts ekonomikai un iedzīvotāju labklājībai, ja ekonomikas attīstības pamatā ir produktivitātes pieaugums.

Respektīvi, ja ar katru nākamo gadu nodarbinātie spēj saražot vairāk preču un pakalpojumu vai izveido jaunus, radošus veidus, kā palielināt pievienoto vērtību, radot uzņēmumiem lielākus ienākumus un motivāciju dāsnāk atalgot savus darbiniekus. Ja tas tā nav, agrāk vai vēlāk algu kāpums sāks veidot cenu burbuli.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Alus ražotājiem jādomā par eksporta iespējām

Sandra Dieziņa, 14.03.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Alus nozare pēdējā gada laikā saņēmusi vairākus triecienus, kas, visticamāk, būtiski ietekmēs nozares tālāko attīstību

To intervijā DB atklāj Latvijas Alus darītāju savienības izpilddirektors Pēteris Liniņš.

Kāds alus darītājiem bijis pagājušais gads?

Gads bijis piesātināts ar dažādām aktualitātēm. Gribētos, lai tās būtu saistītas ar pozitīvām tendencēm, taču jāatzīst, ka mēs saskaramies ar daudzām valsts institūciju aktivitātēm, kas mūs ietekmē negatīvi. Jāmin gan nodokļu politika, gan alkoholisko dzērienu aprites jautājumi, kas skar arī alus nozari. Tāpat jārunā par iepakojuma ierobežošanu, kas attiecas uz divu litru PET pudelēm. Tas tika pamatots ar sabiedrības veselības interesēm, bet faktiski šis risinājums necīnās ar patiesajiem iemesliem un tos nerisina. Es to sauktu par politisku lēmumu, kas nav balstīts uz realitāti, ekonomiku un sabiedrības veselības mērķiem. Viss kopumā atstāj negatīvu ietekmi uz nozari, ņemot vērā vēl nodokļu politikas izmaiņas. Ja iepriekš tika panākta vienošanās, ka akcīzes nodoklis tiks celts pakāpeniski trīs gadu periodā, tad pagājušajā vasarā nodokļu reformas kontekstā plāni tika mainīti un akcīzes nodoklis būtiski pieauga. Ja iepriekš akcīzes nodoklis bija paredzēts samērīgs, tad kopš šī gada marta tas ir par 50% augstāks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Signet Bank Kapitāla tirgus akadēmija

Nauda attīstībai ir pieejama, ir jāgrib to paņemt

Jānis Goldbergs, 31.08.2023

Bet, neskatoties uz to, ka bez bankas kredīta ir pieejami arī citi finansējuma veidi, uzņēmēju zināšanu par finansējuma veidiem trūkums bieži vien neļauj tās citas iespējas izmantot.

Roberts Idelsons, Signet Bank valdes priekšsēdētājs

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu tirgos naudas ir pietiekami, trūkst ambīciju paraudzīties aiz Latvijas robežām un zināšanu - tāds ir bankas, biržas un uzņēmēju pārstāvju trīspusējas diskusijas galvenais secinājums. Sarunā piedalījās biržas NASDAQ Riga vadītāja Daiga Auziņa-Melalksne, Latvijas Darba devēju konfederācijas prezidents un SIA Karavela valdes loceklis Andris Bite, kā arī Signet Bank valdes priekšsēdētājs Roberts Idelsons.

Kādas ir Latvijas uzņēmēju ambīcijas? Vai pašreizējo laiku var dēvēt par krīzi, kad jādomā par iespēju ne tikai iegādāties iekārtas vai būvēt jaunu cehu, bet arī par apvienošanos, pārņemšanu, ārvalstu tirgiem?

Andris Bite: Pirmkārt pateikšu tā, ka nekādas krīzes jau vēl nav. Ir neliela pabremzēšanās tai ballei, kas turpinājās divus gadus. Balle nebija slikta ražojošajai un eksportējošai sfērai. Protams, ir izņēmumi – tūrisms un viesmīlība. Tomēr jāteic, ka šobrīd notiek atgriešanās normālā stāvoklī. Jā, sākumā ir neliels kritiens, bet nedomāju, ka tas būs uz ilgu laiku.

Par uzņēmību un ambīcijām plašā spektrā runājot, ir jāsaka, ka ir vāji, tā patiešām vāji. Tas vēl būs maigi teikts. Manuprāt, ilgstoša biznesa vides nekopšana ir veidojusi aplamu uztveri sabiedrībā, tādēļ arī uzņēmēji realitāti redz slikti, visbeidzot, apejot apli, – arī no valsts puses uztvere ir aplama. Kopumā, runājot lauksaimniecības terminos, esam ieguvuši noplicinātu augsni, kurā nekas īsti negrib augt. Pārfrāzējot līdzību, ir maz tādu uzņēmēju, kuriem ir ambīcijas iet ārpus valsts, darboties plašāk, atņemt kādam tirgus, izveidot jaunus tirgus sev. Šī proporcija pret iedzīvotāju skaitu - aktīvie uzņēmēji pret kopskaitu - ir ļoti neliela. Kādēļ? Jau vēsturiski uzņēmējs nav mīlētākais pasažieris šajā kuģī – Latvija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Par Latvijas uzņēmēju iespējām un neiespējām Kazahstānā

Alberts Sarkanis, Latvijas vēstnieks Kazahstānā, 24.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kazahstāna ir viena no visstraujāk attīstītām valstīm Centrālāzijā. Tanī pašā laikā valsts ģeogrāfiskais stāvoklis (kontinentāla valsts, tālu no lieliem pasaules tirgiem) jau nosaka, ka tā nav tradicionāla tirdzniecības nācija.

Der zināt, ka vārds kazahs senturku valodā nozīmē brīvs un neatkarīgs nomads. Latvijas uzņēmējiem, kas nu jau vairāk pieraduši pie skandināvu uzņēmējdarbības modeļa, vajadzētu atcerēties, ka Kazahstāna ir Āzijas valsts un tā jau ir «smalka lieta». Lai arī tiek reklamēts Zīda Ceļš, taču pagātnes romantikas te ir daudz vairāk nekā īstenībā. Pašlaik apkārt Zīda Ceļam tomēr ir valstis ar vēl joprojām sliktu transporta infrastruktūru un nedrošiem ekonomiskās attīstības rādītājiem. Bet Kazahstāna vairs nav gluži nabagais brālis, kas izmisīgi gaida palīdzību no bagāta onkuļa. Salīdzinājumam var minēt, ka 1999.gadā IKP uz vienu iedzīvotāju bija 1 138 $, bet 2009.gadā jau 9 340 $. Tas dabiski rada lielāku nacionālo pašapziņu un kritiskāku attieksmi pret ārzemnieku piedāvājumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Elektroauto uzlādes tirgus īslaicīgi būs pārsātināts ar uzlādes stacijām

LETA, 27.10.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Elektroauto uzlādes tirgus šobrīd ir piesātināts un, ņemot vērā mazo elektroauto skaitu, tuvāko gadu laikā tirgus būs īslaicīgi pārsātināts ar uzlādes stacijām, sacīja AS "Virši-A" valdes priekšsēdētājs Jānis Vība.

Viņš norādīja, ka "Virši-A" elektroauto uzlādes tīklā plāno investēt divus miljonus eiro. Projekta pirmajā posmā plānots elektrouzlādes tīklu attīstīt 20 stacijās, uzstādot uzlādes stacijas ar jaudu 150 kilovatu (kW).

Vība stāstīja, ka uzlādes tīkla attīstība būs tuvākā gada vai divu fokuss. Stacijas lielākoties būs galveno autoceļu tuvumā, kur transporta plūsma ir vislielākā, un arī lielākajās Latvijas pilsētās.

Savukārt nedaudz tālākā nākotnē "Virši-A" uzlādes stacijas varētu izvietot arī ārpus savu degvielas uzpildes staciju tīkla, piemēram, pie veikalu tīkliem vai kādiem citiem objektiem ar intensīvu satiksmi tuvumā.

"Ir skaidrs, ka vieglais automašīnu segments pakāpeniski virzīsies uz zaļo enerģiju un elektrība vieglajam segmentam ir visloģiskākais risinājums. Jāmin gan, ka pašlaik Latvijas tirgū ir apmēram 3000 elektroauto no kupumā apmēram 700 000 vieglo automašīnu. Tas nozīmē, ka elektroauto šobrīd ir aptuveni 0,4% no kopējā tirgus," teica Vība, piebilstot, ka pagaidām šī tirgus daļa ir ļoti neliela.

Komentāri

Pievienot komentāru