Finanses

Bensons: Es jūtos giljotinēts

Aldis Zelmenis kopā ar Gunu Gleizdi, 30.07.2008

Honda Motors Europe, sākot no 1. augusta, ir lauzusi sadarbības līgumu ar Māra Bensona firmu Bensons auto par Hondas dīlera tiesībām Latvijā. Es jūtos giljotinēts tā par radušos situāciju saka Māris Bensons. Iespējams, šāda Honda Motors Europe lēmuma pamatā ir bijis Latvijas firmas 1.8 milj. eiro parāds rūpnīcai par automašīnu iegādi.

Foto: Vitālijs Stīpnieks, DB

Jaunākais izdevums

Honda Motors Europe, sākot ar šī gada 1. augustu, ir lauzusi sadarbību ar vienu no līdz šim veiksmīgākajiem Latvijas auto dīleriem Bensons auto.

To Db apstiprināja Bensons auto īpašnieks Māris Bensons, piebilstot, ka šobrīd jūtas giljotinēts. Lai noskaidrotu, kas uzņemsies Hondas dīlera saistības Latvijā, sazinājāmies ar Honda Motors Baltic reģionālo vadītāju Tinu Vahtelu (Tonu Vahtel), kurš telefonintervijā īsi atbildēja, ka pašreizējā brīdī Honda Motors Europe nesniegs nekādus komentārus, solot tikai to, ka oficiāls paziņojums sekos nākamās nedēļas sākumā.

Duncis mugurā

Līdz brīdim, kad Honda Motors Europe klusē, neatklājot, kurš varētu pārņemt Hondas dīlera saistības, uzklausījām M. Bensona versiju par šokējošo situāciju, kad viens no pazīstamākajiem dīleriem pēkšņi ir zaudējis dīlertiesības. «2008. gada 26. martā Hondas Baltijas dīleru tikšanās reizē mēs no Hondas vadības puses tikām cildināti kā labākie Baltijas Hondas pārstāvji. Savukārt jau šī gada 26. jūnijā es saņēmu informāciju, ka līgums ar uzņēmumu Bensons auto tiks lauzts. Skumji, bet tas ir fakts,» tā straujo ceļu no Hondas vadības atzinības līdz līguma laušanai īsi raksturo M. Bensons.

Piegādes aptur februārī

Pēc M. Bensona stāstītā Honda Motors Europe lēmuma pamatā ir bijis 1,8 milj. eiro parāds rūpnīcai par automašīnu piegādi. «Lai apmierinātu Hondas potenciālo pircēju pieprasījumu 2007. gadā, mums visu laiku pietrūka automašīnas, toties šī gada sākumā saņēmām milzīgu automašīnu apjomu. Lai savlaicīgi norēķinātos par piegādātajiem auto, man tie būtu jāiztirgo 21 dienas laikā. Ņemot vērā investīcijas Berģu autosalonā, uz to brīdi man tādu finanšu resursu nebija.» Viņaprāt neloģiskākais ir tas, ka rūpnīca nav vēlējusies izprast situāciju un kaut kādā veidā spert soli Bensons auto virzienā. «Manuprāt mēs darām kopīgu darbu un rūpnīca visiem spēkiem censtos palīdzēt, lai dīleris savlaicīgi spētu piegādāt preces klientiem, bet sanāca pavisam otrādi - rūpnīca apturēja automašīnu piegādes.» «Ar dažiem formāliem izņēmumiem martā un aprīlī jau kopš februāra Hondas automašīnu piegādes Bensons auto tika apturētas,» tā M. Bensons. Db jau rakstīja, ka saistībā ar jaunā auto centra izveidi Rīgā, Berģos, M.Bensons bija devis 6,31 milj. Ls komercķīlu, bet tā būvniecībā bija plānots investēt ap 10 milj. EUR.

Parāds arī valstij

Kopš brīža, kad M. Bensons kļuva par Hondas dīlera MDL Motors 100 % īpašnieku, kura pēcāk pārtapa par Bensons auto, uzņēmums salīdzinoši īsā laika periodā ir piedzīvojis strauju izaugsmi, vienlaikus uzspodrinot Hondas imidžu līdz neredzētam spīdumam. Nav noslēpums, ka Bensons auto daudziem Latvijas auto tirgus dalībniekiem bijis viens no paraugiem automašīnas pārdošanas meistarībā, bet jo īpaši klientu pēcpārdošanas apkalpošanā. Bensons auto mārketinga nodaļas vadītāja Baiba Drengere Db informēja, ka pusgadā uzņēmums pārdevis 769 jaunas Honda automašīnas, bet pērn šajā pašā periodā realizēti 1235 jauni auto. Kompānijas apgrozījums sešos mēnešos bija 14,81 milj. Ls, savukārt aizvadītā gada pirmajā pusgadā tas veidoja 18,92 milj. Ls. Db jau rakstīja, ka vēl pērn Bensons auto pārdeva ap 300 spēkratiem mēnesī, bet pēdējos mēnešos šis skaitlis samazinājies līdz 50. M.Bensons iepriekš atzina, ka jūlijā auto pārdošanas apjomi turpinājuši samazināties. VID dati liecina, ka 1. jūlijā Bensons auto valsts budžetam nebija nomaksājis 656,7 tūkst. Ls. Parāds izveidojies saistībā ar strauji sarūkošo naudas plūsmu, tomēr uzņēmums vienojies ar VID par parāda atmaksas grafiku, ko tas arī pilda. Pagaidām nav zināms, kāds liktenis sagaida vērtīgo nekustamo īpašumu Rīgā, Ulmaņa gatvē, kurā atradās autosalons. Tiesa, šobrīd tas vairs nav Bensons auto īpašums. Šī gada janvārī dibināta SIA Bensona biznesaattīstības centrs, kuras vienīgais īpašnieks tāpat kā Bensons auto ir Māris Bensons. Tūlīt pēc uzņēmuma dibināšanas tā īpašumā nonāca arī nekustamais īpašums Ulmaņa gatvē, ko 2004. gadā no SIA Tirdzniecības centrs Pleskodāle par 456 tūkst. Ls iegādājās Bensons auto (tolaik SIA MDL Motors).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Bensons auto īpašnieks Māris Bensons nenoliedz, ka situācija var mainīties, tomēr tuvākajā laikā kompānija turpinās strādāt autocentrā Ulmaņa gatvē, raksta Dienas bizness.

Šobrīd Bensons auto turpina veikt klientu auto apkopi un, neskatoties uz to, ka uzņēmumam atņemtas Honda automašīnu dīlertiesības, tai joprojām ir pieejamas šo automašīnu detaļas. Tāpat kā līdz šim autocentrā Rīgā, Ulmaņa gatvē 86 tiek pārdotas lietotas Honda automašīnas, tāpat ir spēkā distribūcijas līgums, kas kompānijai ļauj tirgot citus Honda produktus, piemēram, zāles pļāvējus, laivu motorus u.c.

Turpina darbu

Db jau rakstīja, ka Konkurences padome (KP) atļāvusi SIA Bensona biznesa attīstības centrs (BBAC) un a/s Wess Investīcijas apvienošanos. Wess grupas uzņēmums Wess Investīcijas augustā nopirka BBAC. Līdz tam uzņēmuma īpašnieks bija M.Bensons. Līdz ar kompāniju Wess Investīcijas īpašumā nonāca arī nekustamais īpašums - automobiļu tirdzniecības un servisa centrs Rīgā, Ulmaņa gatvē 86. Šo īpašumu no BBAC nomā SIA Bensons Auto, kas līdz šī gada jūlijam bija oficiālais Honda automašīnu dīleris. HondaEurope pārstāvis Baltijas valstīs Honda Baltic lauza sadarbības līgumu ar Bensons Auto un noslēdza līgumu par dīlera tiesībām ar SIA Nippon auto. Tomēr KP lēmumā norādīts, ka pēc apvienošanās paliek spēkā Bensons Auto un BBAC līgums par autocentra nomu. Savukārt Lursoft dati liecina, ka Bensons Auto vienīgais īpašnieks joprojām ir M. Bensons.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī gada 11.maijā Bensons Auto iesniedza maksātnespējas pieteikumu, lai tādējādi iegūtu likumā noteiktās iespējas nodrošināt uzņēmuma darbību un iespējamo attīstību, liecina uzņēmuma paziņojums presei.

Uzņēmējs Māris Bensons (Foto: Vitālijs Stīpnieks, Db)"Uzņēmums joprojām savlaicīgi pilda visas uzņemtās saistības, taču tuvojas tas brīdis, kad tam ir jāsāk maksāt nodokļu parāda atliktos maksājumus, taču šai ekonomiskajā situācijā tas šobrīd nebūtu bijis iespējams," skaidro uzņēmējs Māris Bensons.

2009.gada sākumā Bensons Auto vienojās ar Valsts ieņēmumu dienestu par nodokļu parāda apmaksas grafiku. Uzņēmuma nodokļu parāds, tai skaitā arī kavējuma procenti veido nepilnus 2 miljonus latu. "Diemžēl, Valsts ieņēmumu dienests, cik zinu, nav tiesīgs noteikt parāda atmaksas termiņu, kas garāks par vienu gadu. Diemžēl, šībrīža ekonomiskajā situācijā maksāt 150.000 mēnesī uzņems tomēr nevar atļauties," maksātnespējas pieteikšanu pamato M. Bensons.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Bensons auto spiests samazināt darbinieku skaitu

Aldis Zelmenis, Guna Gleizde, 23.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Honda oficiālais pārstāvis Latvijā Bensons auto, kurš pērn spēja gandrīz dubultot apgrozījumu, šogad spiests samazināt darbinieku skaitu, šodien vēsta Dienas bizness.

Vēl pērn Bensons auto pārdeva ap 300 spēkratiem mēnesī, bet tagad šis skaitlis samazinājies uz 50. Uzņēmuma īpašnieks un valdes priekšsēdētājs Māris Bensons: "2002. gadā, kad pārņēmu šo uzņēmumu, tas pārdeva 350 auto gadā un tajā strādāja 33 cilvēki. Tagad kompānijā strādā 150 cilvēku, bet realizācijas apjoms strauji krītas." Viņš norāda, ka šī situācija skārusi visus autotirgotājus, tādēļ jāpāriet uz taupības režīmu.

VID dati liecina, ka šī gada 1.jūlijā Bensons auto valsts budžetam nebija nomaksājis 656.7 tūkst. Ls. Parāds izveidojies saistībā ar strauji sarūkošo naudas plūsmu, tomēr uzņēmums vienojies ar VID par parāda atmaksas grafiku, ko tas arī pilda. M.Bensons informē, ka pirms VID sarakstā fiksētā datuma nodokļu parāds bijis vēl nedaudz lielāks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmējs Māris Bensons informē, ka viņam piederošais SIA Bensons

Auto pārceļ lietotu un mazlietoto auto tirdzniecību uz Berģiem, jo

tālākā paplašināšanās esošajās auto salona telpās neesot

iespējama.

Tikmēr autosalonā, kurš savulaik tika uzcelts, lai tur

tirgotu Honda automašīnas, turpmāk darbosies Signāls

jaunizveidotā Rīgas filiāle.

Māris Bensons precizē, ka lietotu un mazlietotu automašīnu

tirdzniecības vajadzībām daudz piemērotāks ir uzņēmējam jau vairāk

nekā gadu piederošais īpašums - bijušais Hotel Berģi uz

Siguldas šosejas pie Rīgas robežas un tam pieguļošā teritorija

nepilni 4 hektāri zemes. Tur savulaik, jau padomju gados atradās auto

centrs.

“Jaunajā centrā es redzu iespējas izvērst profesionālu auto

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maksātnespējīgās SIA Bensons auto administrators Ainars Kreics teorētiski pieļauj uzņēmuma sanāciju.

«Parādu un aktīvu summa pēc bilances ir līdzīga, tāpēc teorētiski tāda iespēja pastāv,» Db atzina A. Kreics. Tomēr administrators norādīja, ka tādā gadījumā jābūt ļoti labam biznesa plānam, jo pašreizējā ekonomiskā situācija nav labvēlīga autotirgotājiem. Saskaņā ar bilanci SIA Bensons auto kopējā parādu summa ir 3.7 miljoni latu, aktīvu kopsumma - aptuveni trīs miljoni latu. Pašreiz izsludināts trīs mēnešus ilgs kreditoru pieteikšanās termiņš, tāpēc precīza prasījumu summa būs zināma tikai pēc termiņa beigām.

Db jau rakstīja, ka 11. maijā Bensons Auto iesniedza maksātnespējas pieteikumu, lai tādējādi iegūtu likumā noteiktās iespējas nodrošināt uzņēmuma darbību un iespējamo attīstību. Uzņēmējs Māris Bensons publiski pauda cerību sanēt uzņēmumu. Bensona nedienas sākās pērn vasarā, kad Bensons auto valsts budžetam nebija nomaksājis 656.7 tūkst. Ls. Parāds bija izveidojies saistībā ar strauji sarūkošo naudas plūsmu, tomēr uzņēmums bija vienojies ar VID par parāda atmaksas grafiku. Tad Honda Europe pārstāvis Baltijas valstīs Honda Baltic lauza sadarbības līgumu ar kompāniju SIA Bensons auto, kas līdz šim nodarbojās ar Honda automašīnu tirdzniecību un apkalpošanu Latvijā, un noslēdza sadarbības līgumu par dīlera tiesībām ar SIA Nippon Auto.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Bensona biznesa attīstības centru apvienos ar Wess grupas uzņēmumu

Guna Gleizde, Db, 07.10.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome (KP) atļāvusi SIA Bensona biznesa attīstības centrs (BBAC) un a/s Wess Investīcijas apvienošanos, liecina KP mājas lapā publicētais lēmums.emBensona biznesa attīstības centru/em apvienos ar emWess grupas/em uzņēmumu

emBensona biznesa attīstības centru/em apvienos ar emWess grupas/em uzņēmumuDb jau ziņoja, ka Wess grupas uzņēmums Wess Investīcijas augustā nopirka BBAC. Līdz tam uzņēmuma īpašnieks bija Māris Bensons. Līdz ar kompāniju Wess Investīcijas īpašumā nonāca arī nekustamais īpašums – automobiļu tirdzniecības un servisa centrs Rīgā Kārļa Ulmaņa gatvē 86.emBensona biznesa attīstības centru/em apvienos ar emWess grupas/em uzņēmumu

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākot piektdienu, 8. augustu, darbu uzsāk jauns Bensons Auto serviss Berģos. Jaunajā servisā tiks piedāvāts veikt automašīnu regulārās apkopes un pēcgarantijas remontdarbus līdzvērtīgā kvalitātē kā Bensons Auto Ulmaņa gatves servisā.

Berģu jaunais serviss aprīkots ar jaunākajām servisa iekārtām un tehnoloģijām, tajā strādā kvalificēti un pieredzējuši servisa speciālisti, kas var nodrošināt augsto apkalpošanas kvalitāti, pie kādas ir raduši Bensons Autoklienti.

Strādājot neatkarīgā servisa statusā, Bensons Auto ir radis iespēju sadarboties ar plašāku rezerves daļu piegādātāju loku, kas ļauj klientiem samazināt servisa remontu izmaksas. Automašīnām, kurām ir beidzies garantijas periods, tiks piedāvātas arī lētākas alternatīvas oriģinālajām rezerves daļām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Raksti, par kuriem Jums bija ko teikt

, 30.12.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Db.lv lepojas ar to, ka mums ir tik aktīvi un zinoši lasītāji, kuri ne tikai ne mirkli nekavējas norādīt uz nepilnībām mūsu rakstos (atzīstam - tādas ir), bet nereti dod mums dažādas jaunas un vērtīgas idejas. Te ir 2008. gada raksti, kas neatstāja Jūs vienaldzīgus un lika paust savu viedokli!

1. Ata Slaktera intervija finanšu telekanālam Bloomberg Television (video)

Finanšu ministrs Atis Slakteris intervijā ASV finanšu telekanālam Bloomberg Television apliecinājis savas nepilnīgās angļu valodas zināšanas.

2. Kastēns salaidis ar Dienas žurnālisti (audio)Integrācijas lietu ministrs Oskars Kastēns uzķēries uz nejauši nosūtītas īsziņas un sācis flirtēt ar Dienas žurnālisti. Satiekoties ar žurnālisti ministrs glāstījis meitenes ceļus, krūtis un skūpstījis viņu. O. Kastēns skaidro, ka esot tikai pārbaudījis, cik tālu iet žurnālisti, raksta Diena.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Honda Europe pārstāvis Baltijas valstīs Honda Baltic lauzis sadarbības līgumu ar kompāniju SIA Bensons Auto, kas līdz šim nodarbojās ar Honda automašīnu tirdzniecību un apkalpošanu Latvijā, un nupat noslēdzis sadarbības līgumu par dīlera tiesībām ar SIA Nippon Auto.

Honda Baltic lauzis sadarbības līgumu ar iepriekšējo dīleri sakarā ar SIA Bensons Auto finansiālajām grūtībām, kas ietekmēja pārdoto automašīnu apjomu. Honda Baltic informē, ka jaunais dīleris jau tuvāko nedēļu laikā uzsāks automašīnu tirdzniecību un garantijas pakalpojumu sniegšanu Rīgā, Krasta ielā 42. Līdz šim šajā adresē atradās Peugeot pārstāvniecība.

Honda Baltic ģenerāldirektors Tinu Vahtel (Tõnu Vahtel) piebilda, ka uzņēmums dara visu iespējamo, lai maksimāli aizsargātu savu klientu intereses šajā pārejas periodā, kad tirgū tiek mainīti dīleri. „Līdz 2008. gada sākumam mēs bijām ļoti apmierināti ar Honda tirdzniecības apjomiem un automašīnu apkalpošanas kvalitāti Latvijā. Daudzu gadu garumā Honda ir bijusi viena no populārākajām automašīnu markām Latvijā, un mēs šeit redzējām biznesa attīstības perspektīvas. Diemžēl mūsu bijušajam dīlerim parādījās grūtības, kas radīja šķēršļus turpināt sadarbību iepriekšējā formā, un mūsu uzņēmums bija spiests nekavējoties rast risinājumu, lai nodrošinātu klientu interešu aizsardzību un sekmīgu turpmāku Honda tirdzniecības attīstību un apkalpošanu Latvijas tirgū,” teica T. Vahtel.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Nav skaidrs darījuma mērķis

Aldis Zelmenis, 67084434, 07.08.2008

SIA Domenikss īpašniece Benita Sadauska: "Pēc manas pieredzes šādā veidā dīlera tiesības netiek atņemtas vieni un deleģētas citai kompānijai."

Foto: Eva Šavdine

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veids, kā Honda dīlertiesības tika atņemtas SIA Bensonsauto un piešķirot jaunizveidotajam pēcnācējam SIA Nippon auto, vairākiem autotirgotājiem nevieš pārliecību par primāro vēlmi uzlabot Honda pozīcijas Latvijas tirgū, ziņo laikraksts Dienas bizness.

Jau ziņojām (30.07.), ka Honda Europe pārstāvis Baltijas valstīs Honda Baltic lauzis sadarbības līgumu ar kompāniju SIA Bensons Auto, kas līdz šim nodarbojās ar Hondas automašīnu tirdzniecību un apkalpošanu Latvijā, un nupat noslēdzis sadarbības līgumu par dīlera tiesībām ar SIA Nippon Auto.

Biznesa ētika izpaliek

SIA Domenikss (Mercedes, KIA, Mitsubishi Fuso) īpašniece Benita Sadauska uzskata, ka Honda dīleru maiņa neliecina par biznesa ētikas labāko paraugu. «Balstoties uz masu saziņas līdzekļos izskanējušo informāciju, pēc manas pieredzes šādā veidā dīlera tiesības netiek atņemtas vieni un deleģētas citai kompānijai. Parasti tas ir saskaņots process, par ko tiek savlaicīgi informēti ne tikai šajā rokādē iesaistītie uzņēmumi, bet arī klienti. No malas izskatās, ka Honda dīlertiesību maiņas scenārijs pilnībā neietver klientu intereses. Patiesība šķiet slēpta ne publiskajā telpā,» norāda B. Sadauska.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jānis Jurkāns tagad ir organizācijas Baltijas asociācija – transports un loģistika prezidents ar plašiem darba apartamentiem solīdā Elizabetes ielas namā. Pie sienām izvietotā latviešu glezniecība rada estetizēti pārdomātu vidi, un tāds ir arī pats Jurkāns – vienmēr sniegbaltā kreklā, nevainojami iededzis un ar džentlmeņa stāju.

Pret dzīvi un apkārt notiekošo viņš izturas ar apskaužamu mieru, kas viņā sadzīvo ar analītisku prātu. Ne bez pašironijas, ko apliecina viņa un dramaturga Jāņa Jurkāna kopā iedziedātā līgodziesma par nabago un bagāto brāli. «Man ne par ko nav kauns, arī šodien parakstos zem katra sevis teiktā vārda,» apmēram tā varētu rezumēt Jurkāna politisko pagātni.

picturegallery.1a16ba09-0789-474e-bc6c-3c6aa6202e15

Vai loģistika, kurā šobrīd darbojaties, arī nav saistīta ar politiskajām attiecībām ar kaimiņvalstīm? Tā sakot, blakus politikai vien esat...

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 1.augusta Honda Motors Europe pārtrauc sadarbību ar Bensons auto, servisa un apkopes pakalpojumi joprojām tiek nodrošināti, raksta laikraksts Diena.

Db.lv jau rakstīja, ka Honda Motors Europe, sākot ar šī gada 1. augustu, ir lauzusi sadarbību ar vienu no līdz šim veiksmīgākajiem Latvijas auto dīleriem Bensons auto. Honda Motors Europe norāda, ka lēmuma pamatā ir bijis 1.8 milj. eiro parāds rūpnīcai par automašīnu piegādi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Elmārs Tannis: Mēs visi varam satikties ballītēs, bet gribot negribot visu līdzsvaro maciņa biezums

Romāns Koļeda, Db, 15.12.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viņu dzīvē virzījuši divi sapņi – kļūt par pasaules klases futbolistu un restorāna īpašnieku. Jaunībā atvadījies no lielā futbola, Elmārs pārcēlās uz tēva zemi. Kamēr daudzi joprojām skatās Īrijas virzienā, viņš pamatīgi, tā sakot, stingri uz abām kājām nostiprinājies Latvijā.

Ēst gatavošanu dažreiz salīdzina ar mūzikas radīšanu – vai tu arī tā domā? Vai tev patīk sarežģīti ēdieni?

Zini, kā tas ir? Kas vienam ir sarežģīti, otram būs vienkārši. Šodien saprast, kas ir sarežģīti, gandrīz nav iespējams. Tas atkarīgs no auditorijas. Bet man patīk gatavot kā mājās, lai cilvēks saprastu, ko viņš bāž mutē, un būtu garšīgi paēdis, nevis ieknābājis kaut ko ļoti smalku – nezinu, vai ikdienā pie galda ir vajadzīga dārga izsmalcinātība. Protams, ir forši dažreiz aiziet uz kādu šiku restorānu, bet es dodu priekšroku vienkāršākām lietām. Ja man, piemēram, būtu jāēd steiks par 90 latiem, man to būtu ļoti grūti sagremot, jo es meklētu, kur tā lielā vērtība. Tiklīdz tev pie galda kaut kas jāmeklē, tā zūd patiesā bauda. Cita lieta, ja cilvēks ir ļoti turīgs un viņam tie deviņdesmit lati ir kā deviņi. Bet man nekad nav paticis no ēdiena gaidīt dārgus brīnumus un, izgaršojot katru kumosiņu, meklēt augstās cenas iemeslus. Nesaskatu šādā procesā ne prieku, ne jēgu. Varbūt tāpēc esmu tāds demokrāts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

Nīderlandē 69 gadus vecs vīrietis lūdz tiesu atskaitīt 20 gadus no viņa vecuma

LETA--AFP, 08.11.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nīderlandē 69 gadus vecs vīrietis vērsies tiesā ar prasību atskaitīt 20 gadus no viņa vecuma, lai uzlabotu izredzes karjerā un personīgajā dzīvē, kur pašlaik viņš saskaroties ar diskrimināciju sava vecuma dēļ.

Emīls Ratelbands tiesā sacīja, ka vēlas pārcelt savu dzimšanas datumu 20 gadus uz priekšu uz 1969.gada 11.martu.

Ratelbands, kurš strādā par individuālo izaugsmes treneri, sacīja, ka tiek diskriminēts sava vecuma dēļ.

«Es jūtos daudz jaunāks par saviem gadiem, (..) es varu dabūt visas meitenes, ko gribu, bet ne pēc tam, kad pasaku viņām, ka man ir 69 gadi,» ziņu aģentūrai AFP norādīja Ratelbands.

«Es jūtos jauns, es esmu lieliskā formā un es vēlos lai tas tiek juridiski atzīts, jo es jūtos (..) diskriminēts sava vecuma dēļ,» viņš piebilda.

Ratelbands, kurš ir velti centies apturēt pensijas ieskaitīšanu viņa kontā, tiesā sacīja, ka viņa lūgums ir likumīgs un salīdzināja to ar gadījumiem, kad persona vēlas oficiāli mainīt dzimumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

Thomas Cook darbinieks: «Es esmu pamests zem autobusa»

Lelde Petrāne, 25.09.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Thomas Cook darbinieki vēsta, ka ir «ieslodzīti» ārzemēs un baidās, ka pēc pasaulē vecākā tūrisma operatora sabrukuma viņi nesaņems pat algas, vēsta BBC.

Kā vēstīts, Lielbritānijas tūrisma kompānija paziņojusi par bankrotu, kas ietekmē 22 tūkstošus darbavietu pasaulē, tai skaitā 9 tūkstošus - Apvienotajā Karalistē.

Kompānijas vadītājs Pīters Fenhauzers pēc sabrukuma atvainojās darbiniekiem un klientiem, tomēr darbinieki BBC atklājuši patieso situāciju.

Tā, piemēram, kāds laulāts pāris - Heilija un Dans - Thomas Cook strādājuši ilgus gadus un nu zaudējuši darbu, kas bijis tuvs sirdij.

41 gadu vecajam Danam, kurš 19 gadus strādājis par pilotu, par kompānijas sabrukumu tika paziņots e-pastā. Tikmēr 36 gadus vecā Heilija, kura kompānija nostrādājusi 15 gadus, par notikušo uzzinājusi no medijiem.

Heilija BBC stāstījusi: «Uzzinot šos jaunumus, mēs jutāmies sagrauti. Tagad atklājas, ka tas briedis jau ilgāku laiku. Es jūtos nodota. Es jūtos tā it kā būtu pamesta zem autobusa.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Sabiedrība

Vīķe-Freiberga: koalīcijas veidošana būs sarežģītāka nekā pērn

BNS, 17.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Koalīcijas veidošana pēc šīm ārkārtas vēlēšanām būs vēl sarežģītāka nekā pērn pēc 10. Saeimas vēlēšanām, prognozē eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

«Godīgi sakot, es neredzu, kas mums tiek piedāvāts, kas tik radikāli varētu situāciju mainīt,» sestdien intervijā Latvijas Radio viņa atzina. «Tieši otrādi es domāju, ka šīs ārkārtas vēlēšanas ir iztērējušas vairākus mēnešus politiskās aktivitātēs, kas citādi varbūtu būtu vērstas uz krīzes novēršanu.»

Tāpat koalīcija noteikti būs jāveido no vairākām partijām, turklāt - šajā gadījumā nākusi klāt vēl viena jauna, kas būs centriski labēja, bet tas nozīmē, ka pārējām centriski labējām partijām neizbēgami samazināsies balsu skaits un būs jāveido koalīcija ar vēl vienu partiju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) vienības Ņujorkas «Knicks» latviešu zvaigzne Kristaps Porziņģis ir gandarīts, ka sezonas pirmā mača sākumā izdevās nobloķēt savu bijušo komandas biedru un mentoru Karmelo Entoniju.

Porziņģis ceturtdien savu trešo sezonu NBA sezonu sāka ar 31 punktu un 12 atlēkušajām bumbām, kamēr «Knicks» izbraukumā ar 84:105 (24:27, 18:26, 17:26, 25:26) pārliecinoši piekāpās Oklahomasitijas «Thunder», kur tagad spēlē iepriekšējo gadu Ņujorkas zvaigzne Entonijs.

«Knicks» basketbolisti šajā spēlē pieļāva 25 kļūdas, ar ko Porziņģis nebija apmierināts.

«Arī pirmssezonā bija daudz kļūdu. Tā ir lieta, pie kā piestrādāt - parūpēties par bumbas kontroli. Pavisam vienkārši. Taču ir arī pozitīvās lietas, ko varam paņemt no šīs spēles,» pēc mača teica Porziņģis.

Jau līdz ar paša mača sākumu Porziņģis spēlēja pret savu bijušo komandas biedru Entoniju, turklāt trešajā minūtē latvietis viņu efektīgi nobloķēja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Norvēģijas kāzu tērpu zīmols Sadoni par vietu, kur šūt savas kleitas, izvēlējies Rīgu; tā dizainere un līdzīpašniece Trūde Sadoni (Trude Sadoni) ar šo lēmumu ir apmierināta

Līgavām ir jādod iespēja izpaust savu individualitāti kāzu kleitā, un par savu uzdevumu dizainere uzskata palīdzēšanu viņām to īstenot. T. Sadoni ik mēnesi vairākas dienas pavada Rīgā, lai būtu Sadoni ateljē un iesaistītos ikdienas procesos, pārējā laikā kopā ar savu vīru un biznesa partneri Hamidu Sadoni (Hamid Sadoni) klātesot ar e-pasta un citu sakaru līdzekļu palīdzību. Vairāk par tendencēm kāzu kleitu biznesā, e-komerciju un izaicinājumiem viņa stāsta intervijā DB.

Fragments no intervijas, kas publicēta 8. februāra laikrakstā Dienas Bizness:

Kā izvēlējāties šūt kleitas Latvijā? Tepat netālu – gan Lietuvā, gan Igaunijā – šī industrija arī ir labi attīstīta.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Maxima Latvija darbiniece atklāj, ka šajā uzņēmumā strādājot pēdējās divas dienas, jo viņas vadzis esot lūzis, vēsta laikraksts Diena, rakstot par to, kā jūtas lielveikalu darbinieki.

«Katru dienu jutos kā vergs - nesaprotu, kā noturējos tur pusotru gadu. Strādāju desu nodaļā - staipīju 40 kilogramu smagas kastes. Pirms tam gandrīz neslimoju, bet pusotra gada laikā nolikos regulāri. Veikala vadītāja sapulcē reiz piekodināja, lai neviens nedomā ņemt darbnespējas lapu, jo aizvietotāju neesot. Ja kāds atļāvās slimot, attieksme no vadības pasliktinājās momentā! Mūsu lielveikalā kopumā trūka apmēram 40 darbinieku - mainība bija kā konveijerā. Un ne tik daudz algas, cik attieksmes dēļ,» atklājusi sieviete.

Jautāta, vai viņai veikala vadība likusi iegādāties neizpārdotās preces ar pēdējās dienas derīguma termiņu, Nora atbildējusi noraidoši, bet atklājusi, ka norakstīto maizi darbiniekiem izdalot bez maksas. Uzņēmuma rīcību šajā it kā cēlajā solī viņa saucot par cinisma augstāko pakāpi - maizi vispirms drīkstējusi izvēlēties veikala administrācija, bet, ja kas palika pāri, to bija ļauts ņemt zāles darbiniekiem. «Mana alga bija trīsreiz zemāka nekā administrācijai - vai tiešām viņi nevar atļauties paši nopirkt maizi?» teikusi Maxima Latvija darbiniece.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latviešu zvaigzne Kristaps Porziņģis savā jaunajā mājvietā Dalasā jūtas komfortabli, jo pāreja no Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komandas Ņujorkas «Knicks» uz «Mavericks» bijusi gluda, norādīja spēlētājs.

Pašlaik 23 gadus vecais Porziņģis turpina atkopties no ceļgala traumas, bet iepriekšējā nedēļā viņš pirmo reizi piedalījās pilnvērtīgā «Mavericks» treniņā. Tas izsauca spekulācijas, ka, iespējams, latvietis šosezon vēl varētu uzspēlēt, tomēr pagaidām uz to nav atbildes.

«Beidzot atsākt trenēties ar komandu man bija kā pēc ilga ceļa tuksnesī atkal redzēt ūdeni. Atkal varēju izbaudīt sacenšanos vienam ar otru, pat ja tas bija tikai uz 15-20 minūtēm,» sarunā ar «Fox Sports» teica Porziņģis. «Esmu tāda tipa spēlētājs, kurš var pielāgoties visam. Redzot, kā komanda spēlē un kā tā dalās ar bumbu, es zinu, ka man nebūs problēmu iejusties šajā vienībā.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Es jūtos ļoti nedroši ne jau tāpēc, ka man nebūtu naudas, bet man labu laiku nav vairs nekāda viedokļa par to, kas valstī notiek. To laikrakstam Dienas bizness intervijā saka rakstniece un uzņēmēja Andra Neiburga.

Pašā Vecrīgas sirdī savus viesus gaida A. Neiburgas īpašumā esošais, pilnībā renovētais jūgendstila nams - tagad Hotel Neiburgs. Kādreizējie dzīvokļi pārtapuši viesnīcas numuros ar neatkārtojamu skatu pa logu, kas ļauj ieraudzīt Rīgas seju, kādu to grūti atrast pat fotomākslas albumos. Viesnīcas restorānā dienas vidū lielākā daļa galdiņu ir aizņemti, tas jau atradis savus cienītājus.

Kā jūs šajā laikā nonācāt līdz domai par viesnīcu-restorānu?

Pirmkārt, doma neradās šajā laikā. Šāds projekts ir ilgstošs process, kas kopumā vilkās apmēram gadus piecus. Sākām to attīstīt laikā, kad bija pilnīgi cita situācija gan ekonomikā, gan viesnīcu un tūrisma biznesā. Turklāt tagadējās viesnīcas māja piederēja mums pašiem. Protams, celtniecība sanāca laikā, kad tā bija visdārgākā, bet numuri viesnīcā jāpārdod tagad, kad tas ir visgrūtāk. Tomēr šis projekts man ir ļoti īpašs, jo tas ir ģimenes mantojums. Tas nekad nav bijis tikai biznesa jautājums. Treknajos gados nebūtu bijis īpašu problēmu šo māju sadalīt dzīvokļos, bet šī ēka ir viena no Vecrīgas jūgendstila simboliem. To var atrast praktiski visās Rīgas tūrisma grāmatās. Mums likās, ka šī māja ir ģimenei jāsaglabā. Domājām, ko šeit var darīt — dzīvokļi Vecrīgā nez vai ir tā ejošākā prece, turklāt viesnīcas projektā vislabāk bija iespējams saglabāt esošo mājas raksturu. Tas mums bija ļoti svarīgi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iespējams, savulaik Rīgas horeogrāfijas skolas laikā iegūtais krampis un perfekcionisms Boutique Event Planning īpašniecei Alisei Kolosovai palīdz uzburt greznus svētkus

Alise teic, ka viņas dzīvē notikumi nereti savirknējušies labvēlīgi, tā, piemēram, pēc dejošanas Monako kabarē trupā radusies iespēja rīkot kāzas arī Francijā.

Par ko sapņoji kļūt jaunībā? Vai tas sakrīt ar to, ko dari patlaban?

Mana bērnība un pusaudžu gadi pagāja baleta skolā. Padomju skola bija ļoti strikta. Gribot negribot, dejotāji kļuva pārņemti, daudziem lielākais sapnis bija nokļūt uz lielās operas skatuves, citādi nav vērts. Lai gan par talanta trūkumu nesūdzējos, mani līdz galam nevilināja doma par dejošanu uz operas nama skatuves. Nebija sāpīgi beigt šo karjeras posmu, jo šķita, ka dzīvē varu darīt vēl ko citu. Daudzi dejotāji pēc karjeras beigām kļūst par pasniedzējiem vai izveido paši savu deju skolu. Mani šāds darbs nesaistīja. Ilgus gadus dejoju arī Dzirnās, un kā dejotāja piedalījos daudzos korporatīvajos pasākumos. Redzēju pasākumu norises virtuvi. Neapzināti tā sāka ievilkt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

Uzņēmēja: Jūtos labi, jo daru to, kas man patīk

Lelde Petrāne, 06.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dizaina papīrlietu veikals Manilla uzsācis tirdzniecību internetā, papildinot vietni manilla.lv ar interneta veikalu, kur būs pieejami gan Manilla ražojumi, gan arī citi produkti no dažādiem latviešu un ārvalstu zīmoliem.

Lojālie klienti esot interesējušies par iespējām iepirkties Manillā neesot uz vietas Rīgā. «Manilla sāk piedāvāt aizvien vairāk paši sava zīmola radītos produktus, līdz ar to ir kļuvis vēl svarīgāk paplašināt teritoriju, kur tie ir pieejami pircējiem,» sacīja SIA Manilla dibinātāja Linda Lukstiņa.

Biznesa portālam db.lv viņa pastāstīja, ka kopā šajā projektā investēti aptuveni 4000 eiro, taču tas ietver arī atjaunotu noliktavas sistēmu tradicionālajam veikalam, lai visi pircēji vienmēr redzētu precīzus pieejamo preču atlikumus. «Izmaksās gan neesam rēķinājuši savu darbinieku iztērēto laiku, jo interneta veikalu izstrādājām paralēli citiem projektiem,» piebilst uzņēmēja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latviešu basketbolists Kristaps Porziņģis no Ņujorkas Knicks komandas gatavojas atgriezties laukumā un piedalīties Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) regulārā čempionāta mačā pret Losandželosas Clippers.

Abas komandas savā starpā Losandželosā spēkosies otrdienas rītā plkst.4.30 pēc Latvijas laika.

Porziņģis pagājušajā nedēļā iedzīvojās kreisās kājas augšstilba sasitumā, kas viņam lika izlaist maču pret līgas vājāko komandu Bruklinas Nets, kam Knicks dažu dienu laikā zaudēja divreiz. Latvietis svētdien aizvadīja pilnvērtīgu treniņu un bija optimistiski noskaņots par savu dalību pirmdienas spēlē.

«Jūtos labi, lai gan vēl joprojām jūtos nedaudz stīvs. Tomēr spēju pilnvērtīgi piedalīties treniņā un, iespējams, spēlēšu pirmdien pret Clippers,» vietējiem žurnālistiem sacīja Porziņģis.

Knicks komanda pēdējos mēnešos demonstrē blāvu sniegumu un tai izredzes iekļūt izslēgšanas turnīrā ir vairs tikai teorētiskas. Ņujorkas vienība ar 27 uzvarām 69 mačos atrodas Austrumu konferences kopvērtējuma 12.vietā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Strauji augošus uzņēmumus pirks kā karstus pīrādziņus

Māris Ķirsons, 08.08.2018

Auditorkompānijas SIA PricewaterhouseCoopers Biznesa konsultāciju nodaļas direktors Raimonds Dauksts.

Foto: Ieva Leiniša/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tirdzniecības karš, ko izraisīja ASV un Ķīnas, kā arī ASV un ES ievedmuitas tarifu ieviešana, investorus ir darījis piesardzīgus, tomēr nekas neliecina, ka Ķīnas uzņēmumi pārstātu iepirkties Eiropā, to intervijā Dienas Biznesam stāsta auditorkompānijas SIA PricewaterhouseCoopers Biznesa konsultāciju nodaļas direktors Raimonds Dauksts, kurš pavisam nesen atgriezies Latvijā pēc vairāku gadu darbošanās ASV.

Viņaprāt, Latvijā pilnībā netiek izmantots biznesa konsultantu piesaistīšanas iespēju potenciāls, lai risinātu sarežģītus procesus uzņēmumu pirkšanā, pārdošanā, apvienošanā un sadalīšanā.

Fragments no intervijas

Kas ir tie stimuli, kas likuši atgriezties Latvijā?

Kad devos uz ASV, man jau bija skaidrs, ka kaut kad atgriezīšos Latvijā. Nozīmīga loma bija dzīves kvalitātei Latvijā, ko īsti nevar novērtēt līdz brīdim, kamēr neesi bijis ārzemēs. No savas pieredzes varu sacīt, ka Latvijā dzīves kvalitāte ir labāka, nekā mēs paši to apzināmies un novērtējam. Ir lietas, kuras, visu laiku dzīvojot Latvijā, pieņem par pašsaprotamām, bet, nonākot, piemēram, ASV, sāc novērtēt krietni vairāk. Piemēram, rodas jautājums par bioloģisku ēdienu, taču iegādāties ģenētiski nemodificētus pārtikas produktus, kas nebūtu pārsaldināti un citādi pārveidoti, nav nemaz tik vienkārši. Rīgā, nemaz nerunājot par citām Latvijas pilsētām, cilvēki ir pieraduši pie parkiem un kokiem vai jūras tuvuma. Savukārt ASV daudzās vietās par šādu skatu var tikai sapņot, un, lai to redzētu, ir jābrauc daudz desmitu un pat simtu kilometru attālumā. Lai ainavu ar parku (kokiem) varētu redzēt no sava mājokļa loga Ņujorkā, ir jāšķiras no simtiem tūkstošu un pat miljoniem ASV dolāru. Faktiski, esot ASV, novērtēju to, kas ir Latvijā, bet kā nav šajā ekonomiski bagātajā lielvalstī.

Komentāri

Pievienot komentāru