Jaunākais izdevums

Akceptēts tarifs 40 santīmi Rīgas pilsētas sabiedriskajā transportā, informēja Rīgas domes Satiksmes departaments. Turklāt, pērkot biļeti pie vadītāja, būs jāmaksā par 10 santīmiem vairāk.

Rīgas domes Pasažieru komercpārvadājumu licencēšanas komisija ir izvērtējusi RP SIA Rīgas satiksme iesniegto tarifa aprēķina projektu par tarifa izmaiņām no 2008. gada 1. janvāra un pieņēmusi lēmumu akceptēt biļetes tarifu 40 santīmu apmērā Rīgas pilsētas sabiedriskajā transportā.

Lēmums pieņemts, ņemot vērā Rīgas domes un valsts budžeta projektus un komisijas lēmumu saglabāt visas līdzšinējās atlaides un atvieglojumus dažādām iedzīvotāju grupām.

Nākošajā gadā tiks saglabātas visas Rīgas domes piešķirtās atlaides un atvieglojumi braukšanai Rīgas pilsētas sabiedriskajā transportā.

Bez maksas var braukt:

• pensionāri, kuri vecāki par 75 gadiem;

• daudzbērnu ģimenes vecāki, kuriem ir 6 vai vairāk bērni;

• bērni līdz 6 gadu vecumam;

• bērni bāreņi un bez vecāku gādības palikuši bērni, kuri atrodas audžuģimenēs, aizbildniecībā, sociālās aprūpes iestādēs, arī ģimenes bērnu namos vai mācās vispārējās vai profesionālās izglītības iestādēs;

• visi 1. un 2. grupas invalīdi, bērni invalīdi un persona, kura pavada 1. grupas invalīdu vai bērnu invalīdu;

• vispārizglītojošo skolu 1. – 4. klašu skolēni;

• personas, kuru dzīvesvieta ir Rīgas sociālās aprūpes centri;

• Valsts un pašvaldības policijas darbinieki, ja viņi veic dienesta pienākumus un ir formas tērpā.

• politiski represētās personas.

Pašvaldības sabiedriskajā transportā braukšanas kartes ar 50 % atlaidi ir tiesīgi saņemt:

• arodizglītības, profesionālās izglītības, pamatizglītības, profesionālās vidējās izglītības iestāžu dienas nodaļu audzēkņi un augstāko izglītības iestāžu pilna laika nodaļu studenti;

• nestrādājošie vecuma pensionāri līdz 75 gadu vecumam, kuru pensija nepārsniedz 75% no Latvijas Republikas Centrālās statistikas pārvaldes aprēķinātā viena iedzīvotāja pilna iztikas minimuma preču un pakalpojumu groza vērtības vienam mēnesim vidēji par iepriekšējo gadu ( šobrīd Ls 96,15 mēnesī), kā arī var iegādāties vienreizējo braukšanas biļeti ar 50% atlaidi;

• viens no vecākiem daudzbērnu ģimenē, kurā ir 3 - 5 bērni.

Pašvaldības sabiedriskajā transportā braukšanas kartes ar 75% atlaidi ir tiesīgi saņemt:

• vispārizglītojošo skolu 5.- 12. klašu skolēni;

• 3. grupas redzes un dzirdes invalīdi līdz 75 gadu vecumam;

• Černobiļas AES avārijas seku likvidācijas dalībnieki.

Pēc RP SIA Rīgas satiksme datiem braukšanas biļeti par pilnu cenu iegādājas tikai aptuveni 30 % pasažieru.

Rīgas dome nākošajā gadā atlaižu kompensēšanai paredzējusi par 3 miljoniem lielāku dotāciju nekā 2007. gadā – 44,7 miljoni latu. Savukārt valsts budžeta projektā paredzēti 6,7 miljoni latu likumā paredzēto aptuveni 16,7 miljonu latu vietā.

Tāpat komisija ir akceptējusi RP SIA Rīgas satiksme ierosinājumu sabiedriskā transporta kustības uzlabošanai noteikt diferencētu maksu par braucienu transporta līdzekļos, kuros uzstādīti kompostrētāji, nosakot biļetes cenu par 10 santīmiem augstāku, ja tā tiek pirkta pie transporta līdzekļa vadītāja. Sniedzot iespēju iedzīvotājiem iegādāties biļeti par pamattarifu mazumtirdzniecības vietās, tiek plānots samazināt transporta līdzekļa stāvēšanas ilgumu pieturvietās. Šāda diferencēta biļetes cena ir plaši izplatīta citviet Eiropā, tostarp Tallinā un Viļņā, lai motivētu iedzīvotājus biļeti iegādāties iepriekš.

Kā informē RP SIA Rīgas satiksme, tarifa aprēķina projekts sagatavots, ņemot vērā nepieciešamību modernizēt sabiedriskā transporta materiāli tehnisko bāzi, nodrošināt uzņēmuma konkurētspēju darba tirgū, kā arī turpināt darbu pie sabiedriskā transporta kvalitātes palielināšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

98. markas benzīna cena pirmdienas rītā pārsniegusi lata atzīmi.

Degvielas tirdzniecības kompānijas Lukoil pilna servisa Degvielas uzpildes stacijās (DUS) litrs 98. markas degvielas maksāja 1,002 latus. Tikmēr 95. markas degviela maksāja 0,971 santīmu, bet dīzeļdegviela – 0,931 santīmu par litru.

Lata atzīmi 98. markas benzīns pārsniedzis arī Statoil DUS. Pirmdienas rītā Statoil pilna servisa DUS 98. markas benzīns maksāja 1,004 latus par litru. Tikmēr 95. markas benzīns maksāja 0,974 santīmus par litru, bet dīzeļdegviela – 0,949 santīmus par litru.

Uzņēmuma Virši-A DUS degvielas 98. markas benzīns maksāja 0,994 santīmus, 95. markas – 0,964 santīmus, bet dīzeļdegviela – 0,922 santīmus. Savukārt Neste Latvija pilna servisa DUS 98. markas benzīns maksāja 0,982 santīmus, 95. markas – 0,962 santīmus, bet dīzeļdegviela – 0,922 santīmus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Degvielas tirgotāji atkal paaugstina dīzeļdegvielas cenas

Nozare.lv, 19.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Degvielas tirgotāji Statoil un Neste atkal par santīmu paaugstinājuši dīzeļdegvielas cenas, liecina apkopotā informācija no degvielas tirgotājiem.

Statoil dīzeļdegvielas litrs patlaban maksā 94,9 santīmus, bet Neste - 93,7 santīmus.

Benzīna cenas pagaidām ir nemainīgas, un Statoil degvielas uzpildes stacijās 95.markas degviela attiecīgi maksāja 96,9 santīmus par litru, bet 98.markas degviela - 99,9 santīmus par litru. Neste attiecīgi 95.markas benzīns maksā 95,7 santīmus, bet 98.markas benzīns - 98,7 santīmus. Lukoil 95.markas benzīns maksā 96 santīmus, bet 98.markas -99 santīmus.

Trešdien trīs lielie degvielas tirgotāji jau paaugstināja benzīna un dīzeļdegvielas cenas.

Statoil Fuel&Retail Latvia skaidro, ka turpinās degvielas cenu kāpums pasaulē. Benzīna Platts cena atkal ir pārsniegusi 1005 ASV dolārus (562 latus) par tonnu, kas ir augstākā cena kopš 29.maija. Arī valūtas kurss šajā laika periodā pieaudzis par 0,014 latiem pret dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Degvielas cenas Latvijā šonedēļ piedzīvo jau otro samazinājumu

Nozare.lv, 11.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sekojot naftas produktu cenu izmaiņām biržās, degvielas cenas šonedēļ jau otro reizi samazinājis degvielas tirgotājs SIA Latvija Statoil, cenas samazinātas arī Neste un Lukoi degvielas uzpildes stacijās.

Ja nedēļas sākumā litrs 95.markas benzīna Latvija Statoil maksāja 93,9 santīmus, tad šodien - 91,9 santīmus.

Lukoil degvielas stacijās 95.markas benzīns maksā 91,2 santīmus, bet Neste - 90,7 santīmus litrā.

Dīzeļdegvielas cenas ir samazinājušās pat zem 90 santīmu robežas, un Statoil tā maksā 88,7 santīmus, Lukoil - 89,2 santīmus, bet Neste - 88,7 santīmus.

Vakar gan naftas cenas būtiski pieauga. ASV Federālās rezervju sistēmas (FRS) otrdienas lēmums vismaz divus gadus nemainīt procentu likmes izraisīja naftas cenu pieaugumu par vairāk nekā trīs dolāriem.

FRS otrdien paziņoja, ka procentu likmes ASV līdzšinējā līmenī varētu saglabāties vismaz līdz 2013.gada vidum.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Degvielas tirgotāji pirmdien ievērojami samazinājuši degvielas cenas, novēroja Db.lv.

Degvielas tirgotāja Statoil pilna servisa degvielas uzpildes stacijās (DUS) 95. markas benzīns pirmdien pusdienlaikā maksāja 93,9 santīmus litrā, 98. markas benzīns maksāja 96,9 santīmus litrā, bet dīzeļdegviela – 95,9 santīmus litrā.

Cenas degvielai samazinājušās arī uzņēmuma Neste Latvija pilna servisa DUS. Pirmdien pusdienlaikā 95. markas benzīns Neste DUS maksāja 92,5 santīmus litrā, 98. markas benzīns – 94,1 santīmu litrā, bet dīzeļdegviela – 93,1 santīmu litrā.

Tikmēr degvielas tirgotāja Virši-A pilna servisa DUS 95. markas benzīns maksāja 96,2 santīmus, 98. markas benzīns– 99,2 santīmus, bet dīzeļdegviela – 96,2 santīmus. Degvielas tirgotāja Lukoil pilna servisa DUS 95. markas benzīna cena bija 94,7 santīmi, 98. markas – 97,7 santīmi un dīzeļdegvielas 93,8 santīmi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas sabiedriskajā transportā, pērkot biļetes pie šofera, tās turpmāk varētu maksāt 70 santīmus.

Par to gan Rīgas satiksme nesteidzas ziņot publiski. Proti, oficiālajā paziņojumā 9. decembrī uzņēmums norāda, ka «pilnībā izprot pašvaldības budžeta iespējas», tādēļ ir pārstrādājis 2010. gada budžetu un neuzstāj uz biļetes cenas palielināšanu līdz 60 santīmiem, tai vietā virzot priekšlikumu par cenas palielināšanu līdz 50 santīmiem. Tāda cena attiektos uz biļetēm, kas pirktas iepriekšpārdošanā jeb e-taloniem.

15. decembrī par biļešu maksas paaugstināšanu gatavojas lemt Rīgas domes Satiksmes un transporta lietas komiteja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijas Pasts ir izstrādājis jaunus vēstuļu sūtījumu tarifus

, 04.09.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Pasts ir pabeidzis darbu pie pasta pakalpojumu tarifu projekta un šā gada 1. septembrī iesniedza to izskatīšanai Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai, Db.lv informēja VAS Latvijas Pasts Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Inese Kreicberga,

Jaunais tarifu projekts paredz vēstuļu sūtīšanas tarifu kāpumu, kas pamatots ar nepieciešamo pasta darbinieku atalgojuma pieaugumu un pēdējos gados strauji pieaugošo ražošanas izmaksu segšanu. Vidējais tarifu pieaugums iekšzemes pasta sūtījumiem plānots 29.8% apmērā. Tarifu projektā noteiktie tarifi ir absolūtais minimums, lai kompensētu pieaugošās izmaksas. Pēdējoreiz vēstuļu sūtīšanas tarifi tika paaugstināti pirms 3 gadiem – 2006. gada 1. janvārī.

Jaunais pasta pakalpojumu tarifa projekts paredz, ka vienkāršas A klases (prioritārās) iekšzemes vēstules svarā līdz 20 gramiem nosūtīšana sadārdzināsies par 9 santīmiem un maksās 40 santīmus iepriekšējā 31 santīma vietā. Savukārt B klases iekšzemes vēstuļu tarifs ir diferencēts atkarībā no sūtījuma apjoma un veida. Liela apjoma centralizētiem sūtījumiem tarifi pieaugs no 22 līdz 25 santīmiem, bet parastam sūtījumam no 22 līdz 35 santīmiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Degvielas cenas piektdienas rītā samazinājušās par vienu santīmu, novēroja Db.lv

Degvielas mazumtirgotāja Statoil pilna servisa DUS 95. markas benzīns maksāja 94,9 santīmus, 98. markas benzīns - 97,9 santīmus, bet dīzeļdegviela - 89,9 santīmus.

Arī degvielas mazumtirgotāja Neste pilna servisa DUS samazināta degviela. Piektdienas rītā 95. markas benzīns Neste DUS maksāja 93,7 santīmus, 98. markas benzīns – 94,7 santīmus, bet dīzeļdegviela 89,7 santīmus.

Tādējādi degvielas cenas kopš aprīļa, kad tās pārsniedza viena lata psiholoģisko robežu, samazinājušās aptuveni par desmit santīmiem.

Ceturtdien turpinājās naftas cenu samazinājums pasaulē. Augusta piegādēm WTI naftas cena samazinājās līdz 78 ASV dolāriem par barelu, bet Brent līdz 89 dolāriem. Kopš marta naftas cena samazinājusies par 30%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Papildināta - gaidāms degvielas cenu kāpums; no 1.janvāra jārēķinās ar 85 santīmiem par litru

NOZARE.LV, 30.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nākamgad Latvijas patērētājam jārēķinās ar visai augstām degvielas cenām: no 1.janvāra cena varētu sasniegt 85 santīmus par litru. Degvielas tirgotājs Statoil piedāvā tabulu, kas atspoguļo degvielas cenas veidošanās principu.

Degvielas cenu balstīs gan paaugstinātie nodokļi Latvijā, gan globālā pieprasījuma pieaugums pēc naftas un naftas produktiem, gan visai neizdevīgais valūtas kurss, ASV dolāram attiecībā pret eiro pieņemoties spēkā.

Jaunā gada sākumā degvielas litra cena 95.markas benzīnam pieaugs par diviem santīmiem litrā. No tā gan neiegūs degvielas tirgotāji, bet gan valsts budžeta vajadzībām no katra patērētāja kabatas par katru litru tiks izņemti divi santīmi. Cena pieaugs, jo valdība ir atcēlusi 5% biopiejaukuma daļai, kā arī pievienotās vērtības nodokļa likme ir pacelta no 21% līdz 22%.

2011.gadā gan tas nebūs vienīgais degvielas sadārdzinājums, kuru veicinās valdības pieņemtie lēmumi. Visticamāk, jau gada pirmajā pusē Ekonomikas ministrija būs pieņēmusi galīgos lēmumus par jauno kārtību, kādā nākamgad notiks valsts obligāto degvielas rezervju uzglabāšana. Skeptiķi norāda, ka pēc jaunās kārtības iedibināšanas pastāv iespēja, ka litra cena varētu paaugstināties par vēl diviem santīmiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biežāk uzdotie jautājumi

Latvijas Banka / eiro.lv, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad Latvijā ieviesīs eiro?

Oficiālais eiro ieviešanas mērķa datums ir 2014. gada 1. janvāris. Šobrīd Latvijas valsts iestādes veic visus sagatavošanās darbus, kas nepieciešami eiro ieviešanas nodrošināšanai, un tā ieteicams rīkoties arī uzņēmējiem.

Kā naudas maiņu padarīt sev vieglāku un ērtāku?

Visērtākais veids - bezskaidras naudas maiņa. Tādēļ vēl pirms eiro ieviešanas ieteicams latu skaidrās naudas uzkrājumus pārskaitīt bankas kontā. Visa latu kontos noguldītā vai uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.

Vai saistībā ar latu nomaiņu pret eiro ir sagaidāma cenu celšanās?

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Degvielas cenām jauns rekords; līdz latam nepilni trīs santīmi

Jānis Rancāns, 20.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien degvielas cenas atkal sasniegušas jaunu rekordu un 95. markas beznzīna cenai līdz viena lata psiholoģiskajai robežai atlikuši nepilni trīs santīmi, novēroja Db.lv.

Uzņēmuma SIA Statoil pilna servisa degvielas uzpildes stacijās (DUS) 95. markas benzīns piektdien maksāja 97,4 santīmus par litru.

Savukārt Neste DUS 95. markas benzīns sasniedzis 96,2 santīmus par litru, bet Lukoil degvielas DUS 95. markas benzīna cena bija 95,7 santīmi par litru.

98. markas benzīna cenas SIA Statoil pilna servisa DUS sasniegušas 99,9 santīmus par litru, Neste DUS – 99,2 santīmus, bet Lukoil – 98,7 santīmus par litru.

Dīzeļdegvielas cena Statoil pilna servisa DUS bija 97,9 santīmi par vienu litru, Neste – 96,2 santīmi, Lukoil – 96,2 santīmi par vienu litru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

95. markas benzīna cena degvielas mazumtirgotāja Statoil pilna servisa degvielas uzpildes stacijās (DUS) atkal pietuvinājusies vienam latam, sasniedzot 99,9 santīmus par vienu litru.

Db.lv jau vēstīja, ka aizvadītās nedēļas ceturtdienā 95. markas benzīna cena Statoil pilna servisa DUS sasniedza 0,999 latus par litru, tomēr vēlāk tā samazinājās.

Dīzeļdegvielas cena Statoil sasniegusi 98,9 santīmus par vienu litru, bet 98. markas degviela uzņēmuma DUS maksā 1,029 latus litrā.

Degvielas mazumtirgotāja Neste pilna servisa DUS litrs 95. markas degvielas maksāja 97,7 santīmus, litrs 98. markas degvielas maksāja 99,7 santīmus, bet litrs dīzeļdegvielas – 96,7 santīmus.

Savukārt Lukoil pilna servisa DUS cenas bija - 96,7 santīmi par vienu litru 95. markas degvielas, 99,7 santīmi par vienu litru 98. markas degvielas un 95,3 santīmi par vienu dīzeļdegvielas litru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

95. markas benzīna cena Statoil uzpildes stacijās noslīd zem 90 santīmiem

Jana Gavare, 16.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

95. markas benzīna cena Statoil uzpildes stacijās samazinājusies par 0,5 santīmiem litrā un pilna servisa degvielas uzpildes stacijās maksā 89,9 santīmus par litru.

Automātiskajās Statoil 95. markas benzīns maksā 88,7 santīmus. Dīzeļdegviela Statoil degvielas uzpildes stacijās joprojām maksā 91,4 santīmus par litru.

Lukoil DUS Rīgā 95. markas benzīns 16. marta pēcpusdienā maksāja 89,7 santīmus litrā, dīzeļdegviela – 90,2 santīmus.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā samazinājās naftas cenas Ņujorkas preču biržā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Piena iepirkuma cena sasniedz jaunus antirekordus

, 10.03.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piena pārstrādātāji Latvijā zemniekiem par piegādāto pienu sākuši maksāt rekordzemas iepirkuma cenas, kas bieži nesedz pat elektrības izmaksas.

Piena iepirkuma cena Latvijā turpina krist, un piensaimnieki ir izmisumā. Piena pārstrādes uzņēmums Preiļu siers par svaigpienu maksā vien 2.4 santīmus litrā, liecina biedrības Zemnieku saeima sniegtā informācija, atsaucoties uz Alūksnes un Gulbenes rajonu piensaimniekiem.

Tā Beļavas pagasta Jaunpūriņu saimniece Sniedzīte Puķe norādījusi, ka par augstākā labuma pienu Preiļu siers samaksājis vien 2.4 santīmus par litru. Par šādu cenu saimniece uzzinājusi tikai, saņemot gala aprēķinu par jau nodoto produkciju. Bioloģiskā saimniecība, kurā ir 43 piena govis, par trim ar pusi tonnām augstākās kvalitātes piena saņēmusi vien nepilnus simts latus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Degvielas tirdzniecības uzņēmums Statoil paaugstinājis degvielas cenas. 98. markas benzīnam līdz lata robežai palikusi tikai santīma desmitdaļa.

Trešdienas rītā Statoil pilna servisa degvielas uzpildes (DUS) stacijās 95. markas benzīns maksāja 96,9 santīmus litrā, 98. markas benzīns – 99,9 latus litrā, bet dīzeļdegviela – 93,9 latus litrā, novēroja Db.lv.

Degvielas tirgotāji Neste un Lukoil cenas trešdienas rītā vēl nebija paaugstinājuši.

Vēl aizvadītās nedēļas sākumā Statoil DUS 95. markas benzīns maksāja 94,9 santīmus, savukārt otrdien benzīna cena sasniedza jau 95,9 santīmus.

Pēdējās dienās novērots arī dīzeļdegvielas cenu kāpums. Aizvadītajā piektdienā Statoil pilna servisa degvielas uzpildes stacijās (DUS) dīzeļdegviela piektdienas pēcpusdienā maksāja 91,9 santīmus par litru, bet jau otrdien tā maksāja 92,9 santīmus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā 95. markas degvielas cenas DUS tīklos pārsniegušas 71 santīmu robežu, bet Statoil benzīntankos cenas sasniegušas pat 72.9 santīmus litrā.

Dīzeļdegvielas cenas savukārt turas zem 70 santīmu robežas litrā. Turpmāk straujš cenu kāpums gan netiek prognozēts. «Pasaules tirgos degvielas cenas sāka kāpt jau labu laiku atpakaļ, un šobrīd uz to ir noreaģējis arī Latvijas tirgus. Mūsu tirgu ietekmē divas lietas – iekšējā Latvijas mazumtirdzniecības tīklu konkurence, un noliktavu rezerves,» situāciju ieskicē Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas (LDTA) prezidents Ojārs Karčevskis.

Degvielas vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības cenas Latvijā augušas jau kopš mēneša sākuma. Tā 95. markas degviela vidēji vairumtirdzniecībā mēneša sākumā vēl maksāja 62 santīmi litrā, bet šobrīd cena sasniegusi jau 66 santīmus litrā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Degvielas cenu kāpumu pavisam drīz izjutīs patērētāji veikalos, jo pieaug transporta pakalpojumu izmaksas, vienlaikus straujas cenu izmaiņas negatīvi ietekmē arī mazos kravu pārvadātājus, kuri līgumus slēdz mēnešus uz priekšu.

Starptautisko autopārvadātāju asociācijas Latvijas Auto prezidents Valdis Trēziņš skaidro, ka kravu pārvadātājiem 30%-40% no izdevumu kopapjoma aizņem degvielas izmaksas. Līdz ar to, ja degvielas cenas paaugstinās, piemēram, par 10%, tad pakalpojuma cena attiecīgi kāpj par 3%-4% un šo cenu pieaugumu izjūt gala patērētāji. Turklāt transporta pakalpojumu maksa aug kā vietējiem kravu pārvadātājiem, tā starptautiskiem.

Sākumperiodā sāpīgāko sitienu saņemot mazie kravu pārvadātāji, jo līgumi slēgti uz ilgāku laiku un tajos ietverta zemāka degvielas cena. Latvijā lielākā daļa - 70% līdz 80% - esot mazie kravu pārvadātāji. Straujš cenu kāpums varot mazos uzņēmējus novest arī līdz bankrotam. Turklāt patlaban kravu pārvadātāju tirgū turpinoties klusums un pakalpojuma cena jau tā ir zema.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja vides ministrija dos zaļo gaismu, tad jau nākamās nedēļas sākumā par ilgāku nekā apmaksāts auto atstāšanu Rīgas ielās būs jāmaksā sods pieckāršā apmērā.

Maksas autostāvvietas lietotājam par 15 vai vairāk minūtēm pārsniedzot apamksāto stāvvietas izmantošanas laiku turpmāk soda naudā būs jamaksā pēcapmaksa, kas tiks aprēķināta pieckāršā stundas tarifa apmērā.

To paredz jaunie noteikumi par Rīgas pilsētas pašvaldības maksas autostāvvietām. Tiesa gan, pašlaik tie vēl nav stājušies spēkā, jo tiek gaidīts Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrijas atzinuns, kura pēdējais sniegšanas termiņš ir 4. februāris. Līdz ar to jaunie noteikumi varētu stāties spēkā 5. februārī.

Jaunie noteikumi paredz Rīgas pilētas pašvaldības maksas autostāvvietās automašīnām vairs neizmantot riteņu bloķētājus, bet tā vietā īpašniekam piemērot pēcapmaksu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

No rītdienas automašīnu bloķēšanu aizstās ar septiņkāršu pēcapmaksu

Lelde Petrāne, 07.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No piektdienas, 8.februāra, transportlīdzekļu riteņu bloķēšana Rīgas pilsētas pašvaldības maksas autostāvvietās tiks aizstāta ar pēcapmaksas kvītīm. Kvīts tiks izrakstīta gadījumos, ja nebūs veikta priekšapmaksa vai apmaksātais transportlīdzekļa stāvēšanas laiks tiks pārsniegts, par ko uz transportlīdzekļa tiks novietots attiecīgs paziņojums.

Pēcapmaksa tiks noteikta kā konstanta summa par katru maksas autostāvvietas darba dienu. Ja transportlīdzeklis turpinās stāvēt maksas autostāvvietā arī nākošajā dienā un apmaksa šajā dienā nebūs veikta, pēcapmaksa par transportlīdzekļa stāvēšanu tiks aprēķināta no jauna par konkrēto dienu.

Jaunie noteikumi paredz, ka gadījumā, ja maksas autostāvvietas lietotājs nav veicis maksas autostāvvietas lietošanas priekšapmaksu, maksas autostāvvietas lietotājs veic maksas autostāvvietas lietošanas pēcapmaksu septiņkāršā stundas tarifa apmērā par katru kalendāro dienu, kas ir maksas autostāvvietas darba diena, atbilstoši šādai likmei: Ls 13.40 dienā - A zonas teritorijā; Ls 10.60 dienā - B zonas teritorijā; Ls 8.00 dienā - C zonas teritorijā; Ls 33.00 dienā - R zonas teritorijā; Ls 5.40 dienā - D zonas teritorijā. Noteikumu pilns teksts ir pieejams Rīgas satiksmes mājas lapā https://www.rigassatiksme.lv/lv/par-mums/normativie-dokumenti/ vai http://www.likumi.lv/doc.php?id=254592.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No nākamā gada 1. janvāra Rīgas teritorijā vislētākās maksas autostāvvietas atradīsies D zonā - pārsvarā Rīgas mikrorajonos, kur maksa par stundu varētu sasniegt 0,85 eiro un 1,44 eiro par katru nākamo stundu, bet visdārgākās autostāvvietas atradīsies R zonā Vecrīgā – līdz 4,27 eiro par pirmo stundu un 7,11 par katru nākamo.

Tā liecina otrdien Rīgas domes Satiksmes un transporta komitejas atbalstītie grozījumi saistošajos noteikumos par maksas autostāvvietu norēķināšanas un lietošanas kārtību, sakarā ar Latvijas pāriešanu uz eiro.

Turpmāk apmaksāt stāvvietu Vecrīgā varēs ne tikai ar SMS, bet arī ar mobilo internetu attiecīgajā mobilajā aplikācijā jeb lietotnē, bet minimālo laika limitu aizvietos ar minimālo noapaļoto summu.

Ņemot vērā to, ka vasaras sezonā Vecrīgas iedzīvotājiem bieži nav iespējams novietot transportlīdzekli pie savas dzīvesvietas, (piemēram, sakarā ar vasaras kafejnīcu ierīkošanu) turpmāk iedzīvotāja kartes īpašniekam būs tiesības lietot jebkuru stāvvietu Vecrīgā. Atbilstoši mūsdienu tehnoloģijām, paredzētas iespējas norēķināties ne tikai ar mobilā tālruņa īsziņu, bet arī izmantojot internetu viedtālruņos, lietojot attiecīgu mobilo lietotni.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starppilsētu autobusos biļešu cenas no 1.jūlija būs dārgākas par 25 – 46%, jo no 1.jūlija stāsies spēkā valdības noteiktā jaunā biļešu cenu politika visos tālsatiksmes autobusu maršrutos visā Latvijā, ziņo laikraksts Latvijas Avīze.

Vienotais braukšanas tarifs tiek paaugstināts līdz 2,2 santīmiem par kilometru, bet katram pasažierim vēl piedevām būs jāmaksā 40 santīmu par to, ka autobusā būs iekāpis.

Piemēram, braucot ar Nordeka autobusiem no Liepājas uz Rīgu, patlaban par biļeti jāmaksā 4.50 lati, bet no 1. jūlija – jau 5.25 lati. Bet sadārdzinājums īpaši jūtams būs īsajiem braucieniem, piemēram, maršrutā Rīga–Ainaži vislētākā biļete patlaban maksā 10 santīmus, bet no 1.jūlija vislētākā biļete šā maršruta tālsatiksmes autobusā maksās 50 santīmus. Tālsatiksmes pasažieru pārvadājumus veic 32 firmas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar partiju Saskaņas centrs un Gods kalpot Rīgai deputātu balsu vairākumu šodien Rīgas domes sēdē nolemts noteikt, ka no nākamā gada 1. janvāra Rīgā deklarētajiem iedzīvotājiem sabiedriskais transports kļūs nedaudz lētāks, bet pārējie iedzīvotāji maksās dubultā.

No 1. janvāra Rīgā deklarētie iedzīvotāji līdzšinējo 50 santīmu vietā par biļeti Rīgas sabiedriskajā transportā maksās 42 santīmus jeb 0,60 eiro, savukārt Rīgā nedeklarētajiem pasažieriem biļete maksās 84 santīmus jeb 1,20 eiro.

Līdzīgas atšķirības plānotas arī mēnešbiļešu cenās, taču skolēniem un studentiem, kas apmeklē izglītības iestādes Rīgas administratīvajā teritorijā, noteiktās atlaides neatkarīgi no deklarētās dzīvesvietas tiks palielinātas no 60% līdz 80%.

Lai saņemtu deklarētā iedzīvotāja atlaidi, būs jāsaņem personificēts e-talons, kas kļūs arī par Rīdzinieka karti. Tālāk viss notikšot automātiski - nekādas izziņas vai citi dokumenti nebūs nepieciešami. Tiem, kas Rīgā deklarēsies līdz 31.decembrim, tiks piešķirta viena bezmaksas mēnešbiļete.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Pērn par pašvaldības maksas stāvvietu izmantošanu Rīgas satiksme iekasējusi trīs miljonus

LETA, 25.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas pašvaldības maksas autostāvvietas pērn izmantojuši 3,4 miljoni klientu, nodrošinot to apsaimniekotājam - pašvaldības SIA Rīgas satiksme - 2 932 562 latu ieņēmumus, informēja uzņēmumā.

2008.gadā Rīgas satiksmes ieņēmumi no Rīgas pilsētas pašvaldības maksas autostāvvietām bijuši 3 264 345 lati, bet 2006.gadā - 1 822 719 lati.

1993.gadā stundas tarifs visās ielu stāvvietās bija 20 santīmi. 1997.gadā stundas tarifs tika sadalīts pa zonām, par stāvvietām centrā iekasējot vienu latu stundā, bet perifērijā nosakot zemākus tarifus - 80, 60 un 40 santīmus. Pašreizējais tarifs apstiprināts 2007.gadā - par pirmo stundu pašvaldības maksas autostāvvietā jāmaksā 1,40 lati, bet par katru nākamo stundu samaksa noteikta divi lati. Tālāk no centra tarifs noteikts lata apmērā par pirmo un 1,60 lati par katru nākamo stundu, 80 santīmi par pirmo un 1,20 lati par katru nākamo stundu, bet tālākajās zonās par stāvvietu jāmaksā 60 santīmi par pirmo un 80 santīmi par katru nākamo stundu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Gatavojoties augstām degvielas cenām, Baltic taxi aprīkojis mašīnas ar gāzes iekārtām

nozare.lv, 14.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Taksometru kompānijas Baltic taxi darbību augstās degvielas cenas ietekmējot, vienlaikus uzņēmuma autoparks pārsvarā izmanto gāzi, līdz ar to ietekme nav tik jūtama, norādīja uzņēmuma direktors Ingus Kļaviņš.

Viņš uzsver, ka uzņēmumā bija gatavi šādam degvielas cenu attīstības scenārijam.

Kā ziņots, Latvijas degvielas tirgotājs Latvija Statoil šodien par vienu santīmu paaugstinājis benzīna un dīzeļdegvielas cenas, līdz ar to 95.markas benzīns pārsniedzis viena lata robežu un maksā 1,009 latus, liecina Statoil mājaslapā pieejamā informācija.

Dīzeļdegviela pagaidām maksā 99,9 santīmus, bet 98.markas benzīns - 1,039 latus.

Neste skaidroja, ka tās degvielas uzpildes stacijās 95.markas benzīns pagaidām maksā 98,7 santīmus, savukārt dīzeļdegviela - 97,7 santīmus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Degvielas cenas pēdējās dienās ir samazinājušās lielākajā daļā degvielas uzpildes staciju, lai gan cenu samazinājums ir atšķirīgs.

Degvielas tirgotājs Statoil samazinājis degvielas cenas par diviem santīmiem litrā benzīnam un par vienu santīmu litrā dīzeļdegvielai. Attiecīgi 95. markas benzīna cena samazināta no 99,9 santīmiem līdz 97,9 santīmiem, bet dīzeļdegvielas cena - no 97,9 santīmiem līdz 96,9 santīmiem.

Tikpat strauji cenas ir samazinājusi arī Neste un Viada, un patlaban 95. markas benzīns maksā attiecīgi Neste - 95,7 un Viada - 96,9 santīmus, bet dīzeļdegviela attiecīgi - 94,7 santīmus un 95,9 santīmus litrā.

Lukoil 95. markas benzīna cenu ir samazinājis no 98 santīmiem līdz 97,6 santīmiem, bet dīzeļdegvielu no 96 santīmiem līdz 95,6 santīmiem. Latvijas nafta samazinājusi 95. markas benzīna cenu par vienu santīmu līdz 96,7 santīmiem, bet dīzeļdegviela joprojām maksā 95,7 santīmus. Gotika auto cenas samazinātas no 97,7 santīmiem līdz 97,2 santīmiem, bet dīzeļdegvielai no 95,7 līdz 94,7 santīmiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Naftas produktu tirgotājs SIA Mažeiķu nafta Tirdzniecības nams šodien pazeminājis degvielas vairumtirdzniecības cenas, un lētāka kļuvusi arī degviela Latvija Statoil uzpildes stacijās.

Latvija Statoil Db informē, ka kopš vasaras vidus, kad degvielas cenas pasaulē un arī Latvijā bija visaugstākās, Statoil degvielas uzpildes stacijās (DUS) cena benzīnam samazinājusies par 12, bet dīzeļdegvielai - par 15.5 santīmiem. Pēdējais cenu pazeminājums veikts šodien – 95E markas benzīns maksā 68.9 santīmus litrā, bet D Fortis – 73.9 santīmus. Augstākās degvielas cenas Latvijā bija jūlija vidū – 14. jūlijā 95E markas benzīns Latvija Statoil mazumtirdzniecības tīklā maksāja 80.9 santīmus litrā, bet dīzeļdegviela 89.4 santīmus litrā.

Komentāri

Pievienot komentāru