Citas ziņas

Biznesā mazinās komercķīlu ietekme

Māris Ķirsons, 11.11.2014

Jaunākais izdevums

Arvien vairāk uzņēmumu sāk dzīvot bez komercķīlām un iztiek ar savu naudu, bankām stingrākas prasības kredītu izsniegšanā, un iecerētais ekonomikas izrāviens var izčākstēt, otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

SIA Lursoft pētījums par komercķīlām rāda, ka ekonomiskās recesijas apstākļos joprojām turpinās aizsāktais process, kad uzņēmumi atdod parādu un jaunus parādus vairs neuzņemas – nedod komercķīlu. Tādējādi faktiski aug to uzņēmumu skaits, kuriem agrāk bija komercķīlas, bet šobrīd vairs nav. Šo procesu uzņēmēji vērtē divējādi. Vieni uzskata, ka dzīvot bez komercķīlām nozīmē dzīvot ar to, kas pašiem ir, vienlaikus nav riska, ka kāda atgadījuma dēļ komercķīlas ņēmējs – banka – prasīs nekavējoties atmaksāt parādu, tomēr pašu rocība visbiežāk nozīmē lēnāku attīstību, nekā varētu būt, izmantojot kredītresursus. Otrs skatpunkts ir pilnīgi pretējs, proti – nav kredītu, nebūs ekonomiskās izaugsmes, kas nozīmē stagnāciju ar visām no tās izrietošajām sekām: augstākus nodokļus, došanos peļņā uz ārzemēm utt.

Latvijas fenomens

«Patiesība droši vien ir kaut kur pa vidu,» situāciju komentē a/s Sakret Holdings padomes priekšsēdētājs Andris Vanags. Viņš atgādina, ka pašlaik notiek acīm redzamais – neticamais: kredītu apmēri sarūk, bet uzņēmumu apgrozījums aug. «Šķiet, ka Latvijā esam inovatīvi, un šaubos, vai vēl kādā vecajā Eiropas Savienības dalībvalstī kaut ko tādu var ieraudzīt, jo izsniegto kredītu apmēriem tomēr ir jākorelē ar apgrozījumu,» norāda A. Vanags. Viņš atzīst, ka šādu fenomenu, kad biznesam trūkst līdzekļu investīcijām un apgrozāmajiem līdzekļiem, var izskaidrot tikai ar to, ka bizness ir racionālāks. «Tomēr, raugoties no otras puses, ir jāsecina, ka no krīzes sekām joprojām neesam atkopušies, jo nav nedz tādu kredītlīniju, nedz iespēju aizņemties naudu ar tik mazu pašu ieguldījumu, kā tas bija līdz 2005.–2006. gadam, » skaidro A. Vanags. Viņš atgādina, ka, investējot aizņemto jaunās ražotnēs, visbiežāk nav iespējams atdot kredītu pat piecu gadu laikā, nemaz nerunājot par tādiem termiņiem kā divi, trīs gadi. «Ekonomiskajā recesijā tirgus saruka nevis par dažiem, bet gan desmitiem procentu, sākās strīdi ar bankām, jo maksātspēja saruka gan privātajā, gan valsts sektorā,» atceras A. Vanags. Viņš norāda, ka šādos apstākļos daļa uzņēmumu – banku parādnieku – vienkārši bankrotēja, savukārt otra daļa gāja runāt ar bankām – nodrošinātajiem kreditoriem – komercķīlu turētājiem, lai vienotos par parādu atmaksas grafika izmaiņām. Gan A. Vanags, gan citi aptaujātie atzīst, ka tajā brīdī nebija iespējas izpildīt uzņemtās saistības, kuru izpilde bija iespējama vienīgi tad, ja būtu tāda pati ekonomiskā situācija, kāda bija ap 2005. gadu.

Vairāki faktori

SIA Lursoft pētījums rāda, ka patlaban Latvijā vismaz vienu komercķīlu ir devuši 11 477 uzņēmumi. Tomēr pērn 1057 uzņēmumiem, kuriem bija vismaz viena aktuāla komercķīla, šogad nav nevienas. 2014. gadā vairs nav nevienas komercķīlas 5315 uzņēmumiem, kuriem tāda bija vismaz viena 2008. gadā.

Visu rakstu Biznesā mazinās komercķīlu ietekme lasiet 11. novembra laikrakstā Dienas Bizness.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī 2022.gadā pieaudzis reģistrēto komercķīlu skaits, to kopējā nodrošinātā prasījuma maksimālā summa samazinājusies, kas nozīmē, ka ķīlu vērtība sarukusi, liecina "Lursoft" veiktā pētījuma dati.

"Lursoft" pētījuma dati atklāj, ka aizvadītajā gadā reģistrēta 4091 jauna komercķīla, to kopējai prasījuma maksimālajai summai veidojot 14,37 miljardus eiro. Gadu iepriekš, kad reģistrētas 3388 komercķīlas, to kopējā summa bija 14,93 miljardi eiro. "Lursoft" norāda, ka komercķīlu kopējai summai ir tendence samazināties jau trešo gadu pēc kārtas.

Tas atspoguļojas arī datos par vidējo komercķīlu prasījumu maksimālo summu, kas 2022.gadā sarukusi līdz 3,51 miljonam eiro uz vienu ķīlu. Vēl gadu iepriekš komercķīlas vidējā summa bija 4,41 miljons eiro, savukārt 2020.gadā - 4,82 miljoni eiro.

Apjomīgākās komercķīlas reģistrētas aizvadītā gada 3.februārī, kad "Graanul Invest" grupas uzņēmumiem vienas dienas laikā reģistrētas uzreiz 12 komercķīlas, katras tās nodrošinātā prasījuma maksimālajai summai sasniedzot 949 miljonus eiro. Ķīlas ņēmēju un parādnieku vidū ir gan igauņu kompānija "Graanul Invest", gan arī vairāki tās Latvijas uzņēmumi, piemēram, SIA "Graanul Pellets", SIA "Latgran".

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

2018.gadā sasniegta visu laiku augstākā komercķīlu kopsumma

Lelde Petrāne, 10.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz to, ka pērn reģistrēts par 15,95% komercķīlu mazāk nekā 2017.gadā, to kopējā prasījumu summa augusi par 6,51%, liecina Lursoft apkopotie dati.

Dati rāda, ka 2018.gadā reģistrētas 3 963 komercķīlas un to kopējā maksimālā prasījumu summa sasniegusi 21,76 miljardus eiro. Tā ir visu laiku lielākā komercķīlu kopsumma.

Visvairāk komercķīlu pērn reģistrēts Rīgas (968 ķīlas) uzņēmumiem un to vērtība sasniegusi pusi no aizvadītajā gadā Latvijā reģistrēto komercķīlu kopsummas, t.i., 10,73 miljardus eiro. Tikmēr Liepāju, kura ar 105 komercķīlām ierindojas saraksta otrajā vietā, pēc ķīlu kopsummas apsteiguši Ķekavas novadā reģistrētie uzņēmumi. Lursoft dati rāda, ka Ķekavas novadā reģistrētie uzņēmumi 2018.gadā reģistrējuši komercķīlas par 594,10 milj.EUR, kamēr Liepājas uzņēmumi – par 440,20 milj.EUR. Tikmēr Talsu novada uzņēmumi pērn reģistrējuši 74 komercķīlas, kas novadu pēc ķīlu skaita ierindo augstajā trešajā vietā, bet pēc to kopsummas Talsu novada uzņēmumi ieņem 18.pozīciju (41,77 milj.EUR).

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Papildināta - Lielākā komercķīla – SIA Livonia Print

Žanete Hāka, 08.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā Uzņēmumu reģistrā (UR) ierakstītas 88komercķīlas, bet 110 tika dzēstas, liecina UR dati.

Reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 193 miljardi eiro, no kuriem ir spēkā komercķīlas ar kopējo maksimālo prasījuma summu 132 miljardi eiro. Dzēsto reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 61 miljardi eiro.

Lielāko komercķīlu pagājušajā nedēļā devusi SIA Livonia Print – 17,62 miljonu eiro vērtībā. Komercķīlas ņēmēja ir AS Swedbank. Komercķīlu izziņās redzams, ka uzņēmums pēdējā laikā pārjaunojis divas komercķīlas, kuru kopējā vērtība sasniedz 34,721 miljonus eiro. Par labu ķīlas ņēmējai AS Swedbank ir ieķīlāti vērtspapīri, krājumi, nemateriālie ieguldījumi, ķermeniskie pamatlīdzekļi un prasījuma tiesības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Lielākā komercķīla – Dobeles dzirnavniekam

Žanete Hāka, 02.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā Uzņēmumu reģistrā (UR) ierakstītas 66 komercķīlas, bet 116 tika dzēstas, liecina Lursoft dati.

Reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 188 miljardi eiro, no kuriem ir spēkā komercķīlas ar kopējo maksimālo prasījuma summu 125 miljardi eiro. Dzēsto reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 63 miljardi eiro.

Lielāko komercķīlu pagājušajā nedēļā devis uzņēmums AS Dobeles dzirnavnieks – 66,98 miljonu eiro vērtībā. Komercķīlu ņēmusi AS Swedbank. AS Dobeles dzirnavnieks valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils skaidro, ka uzņēmums palielinājis komercķīlu, jo parakstījis aizdevuma līgumu ar AS Swedbank par finansējuma piešķiršanu 4,675 000 eiro apmērā graudaugu pārslu un musli ražotnes izveidei Dobelē. Komercķīlas maksimālā prasījuma summa kalpo kā nodrošinājums visiem ņemtajiem aizņēmumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Lielāko komercķīlu devis Latraps

Žanete Hāka, 15.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā Uzņēmumu reģistrā (UR) ierakstītas 69 komercķīlas, bet 126 tika dzēstas, liecina UR dati.

Reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 189 miljardi eiro, no kuriem ir spēkā komercķīlas ar kopējo maksimālo prasījuma summu 125 miljardi eiro. Dzēsto reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 63 miljardi eiro.

Kā liecina dati, lielāko komercķīlu pagājušajā nedēļā devusi lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība Latraps – 9,1 miljona eiro vērtībā. Ķīlas ņēmējs bijusi AS DNB banka. Tikpat vērtu komercķīlu pagājušajā nedēļā devis uzņēmums IAG Industrieanlagen GMBH, un tās ņēmēja bijusi SIA NN Smart.

Komercķīlu 8,687 miljonu eiro vērtībā reģistrējusi SIA Business Concept. Tās ņēmējs bijusi OU Prisma WEB.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Lielāko komercķīlu devusi Bite Latvija un Bite Lietuva

Žanete Hāka, 20.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā Uzņēmumu reģistrā ierakstītas 105 komercķīlas, bet 105 tika dzēstas, liecina UR dati.

Reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 191 miljards eiro, no kuriem ir spēkā komercķīlas ar kopējo maksimālo prasījuma summu 131 miljardu eiro. Dzēsto reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 60 miljardi eiro.

Lielāko komercķīlu pagājušajā nedēļā devuši uzņēmumi SIA Bite Latvija un UAB Bite Lietuva, kā arī SIA TeleTower, kā parādnieku norādot Bite Finance International. Komercķīlas maksimālā prasījuma summa ir 300 miljoni eiro un to ņēmusi Deutsche Bank AG, London Branch.

Otru lielāko komercķīlu devusi AS Latvijas finieris – 15 miljonu eiro apmērā. Ķīlas ņēmējs bijusi AS ABLV Bank.

Savukārt komercķīlu 9,2 miljonu eiro vērtībā devusi lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība Piena ceļš, kā parādnieku norādot AS Jaunpils pienotava. Ķīlu ņēmusi AS DNB Banka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Lielāko komercķīlu devis uzņēmums Tintrade

Žanete Hāka, 13.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā Uzņēmumu reģistrā ierakstītas 80 komercķīlas, bet 92 tika dzēstas, liecina UR dati.

Reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 189 miljardi eiro, no kuriem ir spēkā komercķīlas ar kopējo maksimālo prasījuma summu 128 miljardi eiro. Dzēsto reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 60 miljardi eiro.

Lielāko komercķīlu pagājušajā nedēļā devis naftas tirdzniecības uzņēmums Tintrade Ltd – 33,6 miljonu eiro apmērā. Ķīlas ņēmējs ir Cooperatieve Centrale Raiffeisen-Boerenleenbank B.A.

Otru lielāko komercķīlu devusi SIA Grand Credit, un tās maksimālā prasību nodrošinājuma summa ir 26,16 miljoni eiro. Ķīlas ņēmējs ir Rietumu banka.

Savukārt trešās lielākās komercķīlas devējs pagājušajā nedēļā bijusi SIA MV Hotels – ķīlas vērtība ir 10 miljoni eiro, un to ņēmusi AS ABLV Bank.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Lielākā komercķīla – Pindstrup Latvia

Žanete Hāka, 29.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā Uzņēmumu reģistrā ierakstītas 59 komercķīlas, bet 48 tika dzēstas, liecina UR dati.

Reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 189 miljardi eiro, no kuriem ir spēkā komercķīlas ar kopējo maksimālo prasījuma summu 128 miljardi eiro. Dzēsto reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 60 miljardi eiro.

Lielāko komercķīlu pagājušajā nedēļā devusi SIA Pindstrup Latvia, kā parādnieku norādot AS Pindstrup Mosebrug. Komercķīlas maksimālā prasījumu summa ir 9,75 miljoni eiro. Ķīlas ņēmējs ir AS Danske Bank.

Otru lielāko komercķīlu devusi Beet&Feed Ingredients, un tās vērtība ir 4 miljoni eiro. Ķīlu ņēmusi AS Baltikums Bank.

Savukārt trešā lielākā komercķīla bijusi AS Valmieras stikla šķiedra – 3,75 miljoni eiro. Tās ņēmēja bijusi AS SEB banka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Lielākā komercķīla – Olainfarm

Žanete Hāka, 11.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā Uzņēmumu reģistrā (UR) ierakstītas 77 komercķīlas, bet 112 tika dzēstas, liecina UR dati.

Reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 187 miljardi eiro, no kuriem ir spēkā komercķīlas ar kopējo maksimālo prasījuma summu 125 miljardi eiro. Dzēsto reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 62 miljardi eiro.

Lielāko komercķīlu pagājušajā nedēļā devusi farmācijas kompānija AS Olainfarm – 21 miljona eiro apmērā. Tās ņēmējs bijusi AS SEB banka.

Db.lv jau rakstīja, ka SEB banka piešķīrusi ilgtermiņa aizdevumu 14 miljonu eiro apmērā farmācijas kompānijai AS Olainfarm tās investīciju projektu īstenošanai, lai attīstītu kompānijas produktu portfeli, modernizētu un paplašinātu ražošanu, kāpinātu eksporta apjomus un apgūtu jaunus ārvalstu tirgus, informē bankas pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Lielākā komercķīla - Recipe Plus

Žanete Hāka, 06.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā Uzņēmumu reģistrā (UR) ierakstītas 97 komercķīlas, bet 158 tika dzēstas, liecina UR dati.

Reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 189 miljardi eiro, no kuriem ir spēkā komercķīlas ar kopējo maksimālo prasījuma summu 128 miljardi eiro. Dzēsto reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 60 miljardi eiro.

Lielāko komercķīlu pagājušajā nedēļā devusi AS Recipe Plus – 45 miljonu eiro apmērā. Ķīlu ņēmusi AS SEB banka.

Otru lielāko komercķīlu reģistrējusi AS Putnu fabrika Ķekava, kā parādnieku norādot SIA Lielzeltiņi. Ķīlas maksimālā prasījuma summa ir 24,29 miljoni eiro. Ķīlas ņēmējs ir AS Swedbank.

Tāpat AS Swedbank pagājušajā nedēļā ņēmusi komercķīlu 9,28 miljonu eiro vērtībā. To devusi SIA Plantos un SIA Kronus, kā parādnieku norādot SIA Landos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Papildināta - Lielākā komercķīla – Balticovo

Žanete Hāka, 23.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā Uzņēmumu reģistrā ierakstītas 68 komercķīlas, bet 136 tika dzēstas, liecina UR dati.

Reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 189 miljardi eiro, no kuriem ir spēkā komercķīlas ar kopējo maksimālo prasījuma summu 128 miljardi eiro. Dzēsto reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 60 miljardi eiro.

Lielāko komercķīlu devusi AS Balticovo – 68,7 miljonu eiro vērtībā. Ķīlu ņēmusi AS Swedbank. AS Balticovo valdes priekšsēdētājs Andris Platais skaidro, ka šis pagājušā gada decembrī 10. putnu novietnei ņemtais kredīts ticis sadalīts divos atsevišķos kredītos uzņēmuma interesēs, tāpēc tika pārreģistrētas komercķīlas un hipotēkas.

Otru lielāko komercķīlu devusi SIA ARS Būve un SIA Abora, bet kā parādnieks reģistrēta SIA Abora – tās maksimālā prasījumu summa ir 9,1 miljons eiro. Ķīlu ņēmusi AS Danske Bank.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Jaunā gada vēsmas rūpnieciskā īpašuma regulējumā

Aleksejs Valle, Zvērinātu advokātu biroja VILGERTS jurists, 08.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gada sākums tradicionāli ir nozīmīgs atskaites punkts Latvijas likumdošanā – brīdis, kad spēkā stājas daudzi normatīvie akti, kas pērn pieņemti. Šķiet, ka Rūpnieciskā īpašuma izmantošanas un aizsardzības jomā izmaiņu vēriens šogad ir bijis plašāks nekā parasti – Latvijas uzņēmējiem ir jārēķinās ar atšķirīgu komercķīlu regulējumu un jāpierod pie attiecīgās kategorijas lietu izskatīšanas jaunas kārtības tiesās.

Pieaugošā tendence ieķīlāt rūpniecisko īpašumu lika Saeimas deputātiem izšķirties par virkni svarīgu grozījumu Komercķīlas likumā, kas stājās spēkā 2015.gada 1.janvārī. Grozījumi paredz, ka Latvijas nacionālās preču zīmes, dizainparaugus, pusvadītāju izstrādājumu topogrāfijas, Latvijas un Eiropas patentus turpmāk varēs ieķīlāt vienīgi kā komercķīlu.

Agrāk šos aktīvus bija iespējams ieķīlāt divu dažādu procedūru ietvaros:

1) fiziskās personas – uz iesnieguma pamata Patentu valdes vestajos reģistros;

2) komersanti – vēršoties ar pieteikumu Uzņēmumu reģistrā. Atbilstoši agrākajam regulējumam, reģistrējot komercķīlu,

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Lielāko komercķīlu devis Elvi partneris SIA Vita mārkets

Žanete Hāka, 27.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā Uzņēmumu reģistrā ierakstītas 96 komercķīlas, bet 57 tika dzēstas, liecina UR dati.

Reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 204,1 miljards eiro, no kuriem ir spēkā komercķīlas ar kopējo maksimālo prasījuma summu 140,2 miljardi eiro. Dzēsto reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 63,9 miljardi eiro.

Pagājušajā nedēļā lielāko komercķīlu devusi SIA Vita mārkets un Imants Rendenieks – 6 miljonu eiro vērtībā. Ķīlu ņēmusi AS Citadele banka. Tāpat uzņēmums devis komercķīlu trīs miljonu eiro apmērā.

Aizvadītajā nedēļā uzņēmums SIA Alfa Agro reģistrējis 5,33 miljonu eiro vērtu komercķīlu, un to ņēmusi AS DNB banka.

Savukārt komercķīlu 420 tūkstošu eiro apmērā devusi SIA CrossChem. To ņēmusi AS Swedbank.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Lielākā komercķīla – Sasof II Aviation Ireland Limited

Žanete Hāka, 18.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā Uzņēmumu reģistrā ierakstītas 128 komercķīlas, bet 118 tika dzēstas, liecina UR dati.

Reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 188 miljardi eiro, no kuriem ir spēkā komercķīlas ar kopējo maksimālo prasījuma summu 125 miljardi eiro. Dzēsto reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 63 miljardi eiro.

Pagājušajā nedēļā lielāko komercķīlu devis uzņēmums Sasof II (H) Aviation Ireland Limited, kā parādnieku norādot Sasof II (H), LLC. Ķīlas maksimālā nodrošinājuma summa ir 98 miljoni eiro un to ņēmusi National Association Wells Fargo Bank Northwest.

Otru lielāko komercķīlu devuši uzņēmumi SIA Despina Capital, AS Halcyon Capital, SIA Ventamonjaks un Uralchem Freight Limited, kā parādnieku norādot SIA Despina Capital. Komercķīlas vērtība ir 66 miljoni eiro un to nēmusi AS ABLV Bank.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Lielāko komercķīlu pagājušajā nedēļā devis ar Jūlija Krūmiņa ģimeni saistīts uzņēmums

Žanete Hāka, 27.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā Uzņēmumu reģistrā ierakstītas 54 komercķīlas, bet 144 tika dzēstas, liecina UR dati.

Reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 190 miljardi eiro, no kuriem ir spēkā komercķīlas ar kopējo maksimālo prasījuma summu 129 miljardi eiro. Dzēsto reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 60 miljardi eiro.

Lielāko komercķīlu devis uzņēmums JK Estate un SIA MC Turaida Property, kā parādnieku norādot SIA MC Turaida Property. Komercķīlas maksimālā prasījumu summa ir 7 miljoni eiro. Ķīlu ņēmusi AS Swedbank. Vienīgā uzņēmuma valdes locekle ir Jūlija Krūmiņa meita Maija Čerņavska. Uzņēmumam JK Estate pieder viesnīca Jūrmalā Villa Alvine.

Otru lielāko komercķīlu reģistrējusi AS Ditton pievadķēžu rūpnīca. Ķīlas vērtība ir 4,6 miljoni eiro, un to ņēmusi AS Citadele banka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Lielāko komercķīlu pagājušajā nedēļā devusi SIA SKH

Žanete Hāka, 19.04.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā Uzņēmumu reģistrā ierakstītas 87 komercķīlas, bet 80 tika dzēstas, liecina UR dati.

Reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 230,85 miljardi eiro, no kuriem ir spēkā komercķīlas ar kopējo maksimālo prasījuma summu 161,36 miljardi eiro. Dzēsto reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 69,49 miljardi eiro.

Aizvadītajā nedēļā lielāko komercķīlu devusi SIA SKH – 1,8 miljonu eiro vērtībā, bet to ņēmusi AS SEB banka.

Otru lielāko komercķīlu devis Sergejs Ļesnojs 1,5 miljonu eiro vērtībā, ko ņēmusi AS SEB banka. Tāpat banka ņēmusi SIA Tim-T komercķīlu 270 tūkstošu eiro vērtībā un Z/S Riekstiņi komercķīlu 225 tūkstošu eiro vērtībā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Lielākā komercķīla – AS Halcyon Capital

Žanete Hāka, 15.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā Reģistrs reģistrēja 68 komercķīlas, bet 94 tika dzēstas, liecina Uzņēmumu reģistra dati.

Reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 193 miljardi eiro, no kuriem ir spēkā komercķīlas ar kopējo maksimālo prasījuma summu 132 miljardi eiro. Dzēsto reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 61 miljards eiro.

Lielāko komercķīlu pagājušajā nedēļā devusi AS Halcyon Capital – 66 miljonu eiro vērtībā. Ķīlu ņēmusi AS ALBV Bank.

Otru lielāko komercķīlu devusi SIA Acme Corporation – 7,55 miljonu eiro apmērā. Ķīlas ņēmējs bijusi SIA PR Speciālie projekti.

Trešo lielāko komercķīlu reģistrējusi SIA Saukas kūdra – 2,8 miljonu eiro apmērā un to ņēmusi AS SEB banka.

Savukārt komercķīlu divu miljonu eiro vērtībā devis Vladislavs Drīksne, bet ņēmis – Sergijs Sumarokovs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Lielākā komercķīla – zemnieku saimniecībai Lejas Jēci

Žanete Hāka, 16.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā Uzņēmumu reģistrā ierakstītas 69 komercķīlas, bet 87 tika dzēstas, liecina UR dati.

Reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 210,86 miljardi eiro, no kuriem ir spēkā komercķīlas ar kopējo maksimālo prasījuma summu 144,11 miljardi eiro. Dzēsto reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 66,75 miljardi eiro.

Lielāko komercķīlu pagājušajā nedēļā devusi Jaunpiebalgas pagasta Jāņa Razminoviča zemnieku saimniecība Lejas Jēci – 449,3 tūkstošu eiro apmērā. Komercķīlu ņēmusi AS Swedbank.

Otru lielāko komercķīlu devusi SIA Oakland LV – 342 tūkstošu eiro vērtībā. Ķīlu ņēmusi AS SEB banka.

Savukārt trešo lielāko komercķīlu reģistrējusi SIA Hotel Amrita – 300 tūkstošu eiro vērtībā. Ķīlu ņēmusi AS SEB banka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Lielākā komercķīla – Despina Capital

Žanete Hāka, 25.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā Uzņēmumu reģistrā (UR) ierakstītas 102 komercķīlas, bet 95 tika dzēstas, liecina UR dati.

Reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 188 miljardi eiro, no kuriem ir spēkā komercķīlas ar kopējo maksimālo prasījuma summu 125 miljardi eiro. Dzēsto reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 63 miljardi eiro.

Lielāko komercķīlu pagājušajā nedēļā devis uzņēmums SIA Despina Capital – 66 miljonu eiro vērtībā. Tās ņēmējs ir ABLV Bank.

Otra lielākā komercķīla bijusi Lietuvas lauksaimniecības uzņēmumam SIA Linas Agro – 45 miljonu eiro vērtībā. Ķīlu ņēmusi AS SEB banka.

Savukārt trešo lielāko komercķīlu reģistrējusi AS Halcyon Capital. Tās ņēmējs ir SIA Uralchem Trading. Ķīlas maksimālā prasījumu summa ir 11 miljoni eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pamatojoties uz Nodokļu politikas pilnveidošanas koordinēšanas grupas sanāksmēs izteiktajiem viedokļiem un priekšlikumiem, ir izstrādāts darbaspēka izmaksu esošās situācijas novērtējums un 15 potenciālie darbaspēka darbaspēka nodokļu iespējamo izmaiņu scenāriji, informēja Finanšu ministrijas (FM) pārstāvji.

Ministrijā norāda, ka izvērtējumā ir iekļauti 15 darbaspēka nodokļu iespējamo izmaiņu scenāriji, kas parāda pieejamās alternatīvas definēto mērķu sasniegšanai, kā arī to potenciālās ietekmes un izmaksas to ieviešanai.

Pirmais scenārijs paredz fiksēta neapliekamā minimuma ieviešanu no pirmā gada un progresīvāku iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmju piemērošanu. Šim scenārijam pirmā gada izmaiņu ietekme procentos no 2024.gadā prognozētajiem ieņēmumiem ir mīnus 4,2% jeb mīnus 114,3 miljoni eiro. Kumulatīvi kopējā ietekme procentos no 2024.gadā prognozētajiem ieņēmumiem ir mīnus 9,4% jeb mīnus 255,3 miljoni eiro.

Pirmajā scenārijā neapliekamais minimums pirmajā gadā tiek piedāvāts 620 eiro, otrajā gadā - 670 eiro un trešajā - 720 eiro, kā arī pirmajā gadā ienākumiem līdz 9240 eiro gadā paredzēts noteikt IIN 19% apmērā, ienākumiem no 9240 līdz 20 000 eiro - 26%, ienākumiem no 20 000 līdz 78 100 eiro - 29%, bet ienākumiem virs 78 100 eiro - 37,1%. Nākamajos gados plānots paaugstināt gada ienākumu summas attiecīgajām likmēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Lielāko komercķīlu aizvadītajā nedēļā devis Rumbulas sporta centrs, Maskavas 432 un Kurbads un Ko

Žanete Hāka, 05.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā Uzņēmumu reģistrā ierakstītas 95 komercķīlas, bet 86 tika dzēstas, liecina Uzņēmumu reģistra dati.

Reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 224,22 miljardi eiro, no kuriem ir spēkā komercķīlas ar kopējo maksimālo prasījuma summu 155,47 miljardi eiro. Dzēsto reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 68,75 miljardi eiro.

Pagājušajā nedēļā lielāko komercķīlu devušas SIA Rumbulas sporta centrs, SIA Kurbads un Ko un SIA Maskavas iela 432 – 3,51 miljona eiro apmērā.

Komercķīlu 1,066 miljonu eiro vērtībā devusi SIA Daugavas biznesa centrs, SIA Kurbads un Ko un SIA Rumbulas sporta centrs.

Savukārt komercķīlu 266,5 tūkstošu eiro vērtībā devusi SIA Rumbulas sporta centrs, SIA Daugavas biznesa centrs, SIA Maskavas iela 432 un SIA Kurbads un Ko.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Lielāko komercķīlu devusi Rīgas satiksme - 67,5 miljonu eiro apmērā

Žanete Hāka, 08.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā Uzņēmumu reģistrā ierakstītas 65 komercķīlas, bet 102 tika dzēstas, liecina UR dati.

Reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 214,25 miljardi eiro, no kuriem ir spēkā komercķīlas ar kopējo maksimālo prasījuma summu 146,62 miljardi eiro. Dzēsto reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 67,63 miljardi eiro.

Lielāko komercķīlu devusi Rīgas pašvaldības SIA Rīgas satiksme – 67,5 miljonu eiro apmērā. Ķīlas ņēmējs bijusi kompānija Solaris Bus&Coach S.A.

Otro lielāko komercķīlu devusi SIA Informatīvā biznesa centrs – 998,25 tūkstošu eiro vērtībā. To ņēmusi W Roschmann Investment group OU.

Trešā lielākā komercķīla bijusi SIA Amber Wood – 900 tūkstošu eiro apmērā. Uzņēmums to devis AS Citadele banka.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Komercķīlu maksimālā prasījuma summa pērn sarukusi par vairāk nekā 4 miljardiem eiro, bet skaits pieaudzis par 577

To rāda SIA Lursoft pētījums, otrdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Kopumā 2016. gadā reģistrētas 4452 komercķīlas 14,62 miljardu eiro vērtībā. Salīdzinot ar 2015. gadu, neskatoties uz komercķīlu skaita pieaugumu par 14,89%, ķīlu kopējā prasījuma summa sarukusi par 4,03 miljardiem eiro jeb 21,61%.

Daļa aptaujāto uzņēmēju šādu situāciju uzskata par loģisku, jo lielo projektu īstenotājiem kredīti ir piešķirti un komercķīlas reģistrētas, savukārt mazajiem komercķīlu vērtība nav liela, līdz ar to komercķīlu skaits pieaug, bet to kopējā vērtība sarūk.

Bijušais mazo un vidējo uzņēmumu sadarbības padomes priekšsēdētājs Andris Lasmanis uzskata, ka tendences komercķīlās tikai kārtējo reizi raksturo pagājušo gadu, kurš savā ziņā bijis dīvains: «ES struktūrfondu programmu pārrāvums, kas atstāj ietekmi uz IKP, nodarbinātību un jo īpaši mazo un vidējo uzņēmumu spēju aizņemties naudu bankās savu iecerēto biznesa plānu īstenošanai.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biļešu tirdzniecības uzņēmums SIA «Biļešu paradīze», par kura īpašnieku šonedēļ kļuvis Latvijas lielākais ziņu portāls «Delfi", reģistrējis jaunu komercķīlu, ar kuru ieķīlāta preču zīme «Biļešu paradīze», kā arī visa uzņēmuma manta, ziņo «Lursoft» Klientu portfelis.

Komercķīlas nodrošinātā prasījuma maksimālā summa ir 4,5 miljoni eiro. Komercķīlas ņēmējs ir AS «Citadele banka», kas finansēja biļešu tirdzniecības uzņēmuma iegādi. Komercķīlas devējs ir SIA «Biļešu paradīze», bet parādnieks ir «Delfi» grupas uzņēmums SIA «Delfi Tickets», kam pieder 81,68% SIA «Biļešu paradīze» daļas.

Arī SIA «Delfi Tickets» reģistrējis komercķīlu, ar kuru par labu AS «Citadele banka» ieķīlāta visa uzņēmuma manta, kā arī komercķīlu devis SIA «Delfi Ticket Service», kam pieder pārējie 18,32% SIA «Biļešu paradīze» kapitāldaļu. Abu komercķīlu nodrošinātā prasījuma maksimālā summa ir 4,5 miljoni eiro, un šo komercķīlu parādnieks ir SIA «Delfi Tickets».

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Lielākā komercķīla – SIA Sungate

Žanete Hāka, 20.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā Uzņēmumu reģistrā tika ierakstīta 71 komercķīla, bet 129 tika dzēstas, liecina Lursoft dati.

Reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 198 miljardi eiro, no kuriem ir spēkā komercķīlas ar kopējo maksimālo prasījuma summu 136 miljardi eiro. Dzēsto reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 61 miljards eiro.

Lielāko komercķīlu pagājušajā nedēļā reģistrējusi SIA Sungate – 7,3 miljonu eiro apmērā. Ķīlu ņēmusi AS Norvik banka. Kompānijas darbības veids ir pārējās transporta palīgdarbības. Uzņēmuma valdē darbojas valdes priekšsēdētājs Jurijs Lihošerstovs, kā arī valdes locekļi Igors Hmarževskis un Nikolajs Semjonovs. Uzņēmums iekļauts Lursoft un laikraksta Dienas Bizness veidotajā lielāko uzņēmumu TOP 500, pēc 2013. gada apgrozījuma ieņemot 384. vietu.

Komentāri

Pievienot komentāru