Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Brazīlijas prezidente Dilma Rusefa rosinājusi valstī sarīkot referendumu par plašām politiskajām reformām, tādējādi cerot panākt apjomīgo protestu izbeigšanos.

Prezidente solījusi palielināt sabiedriskā transporta finansējumu, kā arī pievērst lielāku uzmanību veselības aprūpes un izglītības nozarēm. Tomēr atsevišķās valsts vietās protesti turpinājušies, demonstrantiem norādot uz to, ka prezidente nav piedāvājusi konkrētus risinājumus.

Brazīlijas prezidente pavēstījusi, ka valsts piešķirs 50 miljardus reālu (25 miljardus ASV dolārus) «jaunām investīcijām pilsētvides mobilitātes projektos», lai tādējādi uzlabotu sabiedrisko transportu valstī. Brazīlija arī iecerējusi atvieglot investīciju procesu veselības aprūpē un cīnīties ar korupciju politiskajā vidē, tādējādi atbildot uz apjomīgās protesta kustības prasībām. «Ielas [protestētāji] mums saka, ka valsts vēlas kvalitatīvus sabiedriskos pakalpojumus, efektīvu cīņu ar korupciju un atbildīgu politisko pārstāvniecību,» sacīja D. Rusefa.

«Mana valdība dzird demokrātiskās balsis no ielām, kas pieprasa izmaiņas. Mēs zinām, ka varam atrast risinājumus kopīgi ar sabiedrību,» norādīja Brazīlijas prezidente.

Protesta akcijas Brazīlijā aizsākās jūnija sākumā Sanpaulu, kur iedzīvotāji pauda neapmierinātību ar sabiedriskā transporta biļešu cenu pieaugumu. Drīz vien demonstrācijas pārņēma valsts lielākās pilsētas, un kļuva par lielākajām pēdējo divu desmitgažu laikā. Protestētājus vienoja iebildumi pret augsto korupcijas līmeni, zemo finansējumu medicīnai un izglītībai, kā arī pārmērīgie tēriņi futbola čempionāta un Olimpisko spēļu rīkošanai.

Aizvadītajā nedēļā Brazīlijas divas lielākās pilsētas - Sanpaulu un Riodežaneiro - piekāpās protestētāju prasībām un samazināja sabiedriskā transporta biļešu cenu. Tomēr tas neizbeidza demonstrācijas un nedēļas nogalē Brazīlijas pilsētu ielās, lai piedalītos protesta akcijās, izgāja ap miljons cilvēkiem.

Komentāri

Pievienot komentāru