Transports un loģistika

Briti vēlas īstenot ideju par “lidojošo taksi”

Aivars Mackevics [email protected], 23.03.2005

Jaunākais izdevums

Steidzīgiem darījumu cilvēkiem jau tuvākajā nākotnē tiks piedāvāts ātrāk nokļūt no lidostas līdz pilsētas centram vai līdz citai lidostai, atliks tikai izvēlēties braukt vai lidot! Britu sabiedrība Avcen ir uzsākusi projektēt ātru, klusu un izmaksu ziņā nedārgu lidaparātu, kas varētu veikt īsus lidojumu maršrutus pilsētas ietvaros. Projektam ir dots vārds - “Jetpod”. Jāatzīmē, ka pats Avcen uzņēmums pieder pie potenciālajiem pakalpojuma pieprasītājiem. No 1989. gada uzņēmums izmanto savām vajadzībām Londonas lidostā piedāvātos helikopteru un vieglo lidmašīnu pakalpojumus. Šis projekts būtu ērtāka un lētāka alternatīva patreizējam piedāvājumam. Aptuvenās izmaksas varētu sasniegt lidojumiem virs 50 km, kas ilgtu pāris minūtes, no 60-80 eiro. Vidēji dienā lidojošais taksis varētu veikt līdz 50 pacelšanās reizēm. Lidaparāts vienā reizē varētu uzņemt piecus pasažierus. Pacelšanās un nolaišanās vajadzībām būtu nepieciešams 125 metru garš skrejceļš. Jāatzīmē, ka šī ideja jau no 1947. gada ir vilinājusi izgudrotājus un konstruktorus, taču visi līdzšinējie komerciālie pasākumi ir cietuši neveiksmi. Arī Boeing ir jau uzkonstruējis nelielu testa modeli, lai pārbaudītu vai “vecais” sapnis par “lidojošo automašīnu” var arī piepildīties. Avcen rēķinās, ka vienas lidmašīnas cena varētu sasniegt 750 000 eiro. Pēc uzņēmuma plāniem pirmais testa modelis tiks pacelts gaisā jau 2006. gadā. Taču pagaidām raizes sagādā tikai neskaidrais finansiālais jautājums. Kā potenciālie naudas devēji tiek minēti Apvienotie Arābu Emirāti. Avcen idejas nav apstājušās tikai pie „Jetpod“ kā lidojošā takša piedāvājuma. To varētu izmantot arī kā vienkārši privātlidmašīnu, lidojošo ambulanci vai kā militāru lidmašīnu, kuras varētu pārvietoties 480 km rādiusā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Nelegāli konkurenti noceļ pasažierus un draud Taksi.LV vadītājiem izrēķināties fiziski

Nozare.lv; Db.lv, 07.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmums Taksi.LV vērsies atbildīgajās institūcijās, informējot, ka taksometru maršrutā Ķengarags-Centrs, ko pēc līguma ar a/s Rīgas satiksme apkalpo uzņēmums, darbojas nelegāli pārvadātāji ar transporta marķējumu Eko Bus.

Kā stāstīja uzņēmumā, transportlīdzekļi brauc pa Taksi.lv maršrutu, uzņemot pasažierus pieturās un galapunktos, izbraucot tieši pirms Taksi.lv automašīnām.

Nelegālais pārvadātājs Eko Bus par braucienu iekasē 40 santīmus un izsniedz pasažieriem lapeli ar uzrakstu Piemaksas biļete, lai gan pēc normatīvajiem aktiem braukšanas maksa šajā maršrutā ir 50 santīmi un ir jāizsniedz normāla biļete, skaidro uzņēmumā.

Ne mazāk kompāniju uztrauc tas, ka mikroautobusu vadītājiem tiek izteikti fiziskas izrēķināšanās draudi, ka arī draudēts aizdedzināt transportlīdzekļus, kas kopumā nepavisam neveicina pārvadājumu drošību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Smile Taxi īpašnieki apsver iespēju iesūdzēt tiesā Taksi.LV «par identitātes zādzību un patērētāju maldināšanu». Taksi.LV automobiļi kopē Smile Taxi dzelteno krāsojumu un citus noformējuma elementus, uzskata Smile Taxi pārstāvji.

«Rīgas taksometru pakalpojumu tirgus ir nežēlīgs, un «taksometru vadītāju kari» iegūst jaunas formas. Apšaudīšanās un kautiņus nomainījuši izsmalcinātāki paņēmieni - atpazīstama zīmola imitācija,» pauž kompānijas Smile Taxi pārstāvji.

«Taksometru automobiļu krāsojums būtībā ir mūsu pakalpojumu iesaiņojums. Visā pasaulē preču un to iesaiņojuma kopēšana tiek vērtēta kā kontrabanda un viltojums, un tā ir aizliegta ar likumu. Nemaz jau nerunājot par elementāru biznesa ētiku. Vēl vairāk - līdz šim tirgū pastāvēja nerakstīta vienošanās - katrs pārvadātājs ieņem savu krāsu nišu,» pauž Smile Taxi pārstāvis Aleksejs Ignatjevs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai veļas mazgājamā mašīna ilgāk kalpotu, un drēbes pēc mazgāšanas būtu tīras un svaigas, veļas mašīnu nepieciešams kopt un pareizi tīrīt. Gluži tāpat kā citu lielo un mazo sadzīves tehniku ik pa laikam tīram vai mazgājam, arī veļas mašīna jātīra, neskatoties uz to, ka tajā regulāri tiek izmantoti tīrīšanas līdzekļi.

Ja veļas mašīna kalpojusi jau ilgāku laiku, ar laiku kļūs labi pamanāmas netīras, brūnas vai pelēkas nogulsnes gumijotajās blīvēs un veļas mašīnas filtrā.

Taču notīrīt tikai šīs redzamās detaļas nebūs efektīvi, jo tik pat daudz un vēl vairāk nogulšņu un netīrumu uzkrājas veļas mašīnas iekšējās detaļās, kuras nav saredzamas, un tās iztīrīt ar rokām nav iespējams.

Tāpēc svarīgi savu veļas mašīnu pareizi kopt un ik pa laikam iztīrīt jau no tās iegādes brīža, lai mazinātu netīrumu uzkrāšanos, kā arī pēc iespējas novērstu kaļķaina vai dzelžaina ūdens izraisīto bojājumu riskus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Likvidēts taksometru pakalpojumu sniegšanas uzņēmums Taksi.lv, kas reiz bija vadošā taksometru kompānija Latvijā, liecina Lursoft dati.

Jau 2010. gada martā tika ierosināts Taksi.lv pirmais tiesiskās aizsardzības process, pēc kura noslēgšanas sekoja vēl viens process, savukārt šā gada septembrī tika izbeigts divu gadu garumā ieilgušais maksātnespējas process, kam arī seko lēmums par taksometru pakalpojumu uzņēmuma likvidāciju, norāda Maksātnespējas datu bāzē pieejamā informācija.

Taksi.lv bija Igora Gladiševa, Igora Kalniņa un SIA GIB-Servisa 2002. gada 23. oktobrī dibināts uzņēmums. Uzņēmums pirms tā likvidēšanas piederēja tā dibinātājam, vienīgajam pērn reģistrētā SIA Best Taxi īpašniekam Igoram Gladiševam un SIA Eco Taxi īpašniekam Vsevolodam Semjonovam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Arhitekts Austris Mailītis iekļauts prestižajā Europe 40 under 40 sarakstā

Monta Glumane, 17.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Prestižajā «Europe 40 under 40» sarakstā šogad iekļauts un apbalvojumu saņēmis arī Latvijas arhitekts Austris Mailītis ar darbu «Šaoliņas lidojošo mūku teātris», informē Kultūras ministrija.

Eiropas spožāko jauno arhitektu un dizaineru darbu izstāde, kurā iekļauti 40 labākie tiks atklāta piektdien, 18.maijā, Atēnās.

Augsto atzinību saņēmušais A.Mailīša un arhitektu komandas darbs - vēja tuneļa amfiteātris slaveno Šaoliņas mūku levitācijas priekšnesumiem - atrodas Sunšaņa kalnā Ķīnas centrālajā daļā. Projekta autori ir Valters Murāns, Ints Menģelis, Kārlis Melzobs, Dina Suhanova, Andra Odumāne un Jekaterina Olonkina.

Par Šaoliņas lidojošo mūku teātri tā autors ar komandu 2017. gadā ieguva Latvijas Arhitektūras Lielo gada balvu. 2017. gadā par projekta tapšanu ar Nacionālā kino centra un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu Vides filmu studijā tapusi dokumentāla filma «Lidojošo mūku templis».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānija Moller International izgudrojusi privāto lidojošo šķīvīti, kas tiek saukts par nākotnes transportlīdzekli un lielisku veidu kā izvairīties no sastrēgumiem, vēsta BBC.

Izgudrojumam dots nosaukums M 200G. Tas tiek dēvēts arī par lidojošo šķīvīti.

Izgudrojums tikšot laists pārdošanā tuvāko mēnešu laikā. Kompānija cer pārdot 250 šādus transportlīdzekļus gadā.

Transportlīdzeklis varēšot pacelties un nolaisties vertikāli. Vadītājam būšot nepieciešama pilota licence.

Izgudrojuma autors ir aeronautikas inženieris Pauls Mollers, kurš uzskata, ka nākotnes lielceļi ir veidojami debesīs. Viņš norāda, ka līdz šim debesis kā pārvietošanās telpa nav izmantotas pietiekami. Tas esot tikai laika jautājums.

Ar jauno lidojošo šķīvīti esot veikti 200 testa lidojumi un tas atzīts par labu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) 5.augustā Mežaparka Lielajā estrādē atklāja pieteikšanos inovatīvo biznesa ideju konkursam “Ideju kauss 2021”.

“Ik gadu redzam, kā konkursa laureāti no biznesa idejas nonāk līdz dzīvotspējīgam biznesam un pilnvērtīgam produktam. Šogad esam palielinājuši gan balvu fondu, gan finālistu skaitu, lai no pandēmijas posma izietu vēl spēcīgāki. Turklāt pētījumā par uzņēmējdarbības uzsākšanu secinājām, ka aptuveni katram ceturtajam Latvijas iedzīvotājam savs bizness ir sapnis, kamēr nerealizēta biznesa ideja kopumā – 39% cilvēku,” akcentē LIAA Tehnoloģiju departamenta direktore Lauma Muižniece.

LIAA inovatīvo biznesa ideju konkursu “Ideju kauss”, kurā ikviens Latvijas iedzīvotājs vecumā no 18 gadiem ir aicināts piedalīties, organizē 13. reizi. Ņemot vērā šī gada konkursa konceptu “Domā skaļi!”, par atklāšanas pasākuma norises vietu simboliski tika izvēlēta Mežaparka Lielā estrāde, iedrošinot sabiedrību aktīvi ģenerēt savas biznesa idejas un izteikt tās skaļi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Biznesa ideju lielā iespēja

Jānis Goldbergs, 09.08.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz 8. septembrim ikvienam ir iespēja savu biznesa ideju pieteikt Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) rīkotajā inovatīvo biznesa ideju konkursā Ideju kauss 2019.

Biznesa ideju konkurss Ideju kauss notiek jau 11. gadu, un pirmajā pastāvēšanas desmitgadē tas palīdzējis daudziem savas ieceres realizēt dzīvē un uzsākt veiksmīgu biznesu. Pērn konkursā pieteica 160 idejas un 79 autoru komandām bija iespēja soli pa solim apgūt biznesa pamatus, bet 12 no tām iekļuva finālā, lai cīnītos par trīs galvenajām naudas balvām. Tiek prognozēts, ka arī šogad interese par konkursu būs liela, jo papildus tajā 25 labas idejas ar 2000 eiro lielu naudas balvu atbalsta Rīgas dome.

Konkursa kārtība

Dalībai LIAA organizētajā konkursā nav nekādu ierobežojumu, līdz ar to visi, kuriem idejas ir, var piedalīties.

«Reti izdodas izveidot ilglaicīgu un ilgtspējīgu pasākumu, bet Ideju kauss sevi ir pierādījis. Šobrīd ir izsludināta pieteikšanās Ideju kausam, kas norisināsies līdz 8. septembrim. Konkurss tiek organizēts kā sacensība, bet vienlaikus tās ir arī vērtīgas apmācības, kuru beigās tiek noteikti uzvarētāji. Grūti ir pateikt, kas ir nozīmīgāks – apmācības vai tas, ka beigās tiek noteikti trīs labākie, kas saņem naudas balvas. Jebkurā gadījumā gan mentori, gan eksperti, kuri piedalās apmācību programmās, ir augstākās raudzes. Ieteikumi un pamācības ir nozīmīgas un tiek novērtētas. Tās ir unikālas zināšanas. Kopskaitā visā apmācību posmā būs seši vebināri. Tas ir unikāls piedāvājums konkursantiem piedalīties apmācībās gan uz vietas, gan attālināti,» konkursa atklāšanā konceptuālajā mākslas telpā Berga Bazārā informēja LIAA Tehnoloģiju direktors Edgars Babris.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Konkurss "Ideju kauss 2007" noslēdzas ar praktiskiem rezultātiem

, 14.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sestdien, 15.septembrī viesnīcā "Reval Hotel Latvija" notiks Jaunatnes inovatīvo biznesa ideju konkursa "Ideju kauss 2007" svinīgs noslēgums. Pasākuma ietvaros dalībniekiem būs iespēja ieklausīties pieredzējušu uzņēmumu stāstījumos par savu ceļu uz panākumiem, konkursa Stratēģisko partneru uzrunās, atskatā uz konkursa norisi un nākotnes iezīmēm, kā arī piecu labāko biznesa plānu prezentācijās un uzzināt, kas ir minētā konkursa laureāti.

Konferences atklāšana un konkursa "Ideju kauss" biznesa plānu prezentācijas sāksies pulksten 10:00, savukārt uzvarētāju apbalvošana - pulksten 15:00. Pasākums notiks viesnīcā "Reval Hotel Latvija", Elizabetes ielā 55, zālē "Beta". Laipni aicināti arī mediju pārstāvji.

Kā jau iepriekš tika informēts, Latvijas jaunieši ir izrādījuši necerētu aktivitāti un konkursa "Ideju kauss 2007" 1.kārtā iesnieguši 269 inovatīvas biznesa idejas, no kurām 127 idejas konkursa žūrija izvirzīja otrajai kārtai. Konkursā piedalījās rekordliels dalībnieku skaits - 384 jaunieši vecumā līz 35 gadiem, no kuriem 95 apmeklēja konkursa organizatoru rīkotās apmācības.

Konkursa ietvaros dalībnieki saņēma profesionālu ekspertu vērtējumu par iesniegtajām idejām un ieteikumus to tālākai attīstībai. Žūrijā darbojās pārstāvji no konkursa Stratēģiskajiem partneriem - Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA), Rīgas Domes, Hansabankas un riska kapitāla fonda Eko investors, kā arī Rīgas Ekonomikas augstskolas un portāla Draugiem.lv.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Riepu dūrējiem taksometram, kurā atradās Dombrovskis, var piespriest piecus gadus cietumā

Gunta Kursiša, 15.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iespējamais sods, kas var tikt piešķirts taksometru vadītājiem, kas aizšķērsoja ceļu Baltic Taxi taksometram, kurā tobrīd atradās ministrs Vjačeslavs Dombrovskis un divi Saeimas deputāti, un pārdūra tā riepu, ir brīvības atņemšana uz pieciem gadiem, īslaicīga aizturēšana (no trim dienām līdz trim mēnešiem) vai piespiedu darbs, naudas sods un policijas kontrole.

Taksometru vadītājiem sods tiks piemērots pēc panta par huligānismu vairāku personu grupā. Šādi gadījumi, kad «izrēķinās» taksometru vadītāji policijas redzeslokā bieži nav nonākuši, Db.lv stāstīja Valsts Policijas Rīgas reģiona pārvaldes pārstāvis Toms Sadovskis.

Interneta plašumos jau izskanēja informācija, ka Izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis un divi Saeimas deputāti kļuvuši par lieciniekiem tā dēvētajiem «taksometru kariem» - Baltic Taxi automašīnai, kurā atradušies politiķi, uzbrukuši konkurējošas kompānijas taksometru vadītāji. To Db.lv apstiprināja arī ministra padomniece komunikācijas jautājumos Una Ahuna-Ozola.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Popularizējot savus pakalpojumus, Igaunijas taksometru kompānija sola vienu dienu savus klientus vadāt bez maksas, atsaucoties uz ERR News, vēsta balticbusinessnews.com.

«Ja cilvēkiem algas tiek samazinātas par desmitiem procentu, tad taksometru kompānijas nedrīkst saglabāt iepriekšējās cenas. Taksometru kompānija nedrīkst būt bagātāka par savu klientu,» teicis Saksa Takso pārstāvis Andrea Teder.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par spīti atbildīgo institūciju solījumiem piedalīties konfliktsituācijas risināšanā, no centra uz Ķengaragu regulāri turpina kursēt SIA Eko Bus mikroautobusi ar neregulāro pārvadājumu licenci. SIA Taksi.lv, kas šajā virzienā nodrošina regulāros reisus 216. maršrutā, ir vērsusies dažādās institūcijās, bet bez panākumiem, raksta laikraksts Diena.

Solījumi, ka situāciju risinās, gan skanot joprojām.

Līdztekus Taksi.lv no centra uz Ķengaragu sākuši kursēt mikroautobusi ar uzrakstu Eko Bus, kas it kā pārvadā studentus un pasniedzējus, iekasē 40 santīmus par braucienu un nemaksā PVN, bet patiesībā brauc kā regulārie pārvadātāji 216. maršrutā, nevaicājot, vai pasažieris ir students, vai nav.

«Situācija nav mainījusies, tikai Eko Bus autobusu skaits pieaudzis līdz sešiem. Esam rakstījuši Valsts ieņēmumu dienestam (VID), Konkurences padomei, Rīgas satiksmei, Valsts policijai, Satiksmes departamentam, bet vienīgais, kas tiešām cenšas vismaz kaut ko darīt, ir Satiksmes departamenta Kontroles dienests,» Dienai stāstījis SIA Taksi.lv pārstāvis Dmitrijs Solovjovs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Taksometru firma cer uz tiesisko aizsardzību

, 10.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa ierosinājusi SIA Taksi.LV tiesiskās aizsardzības procesu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atklājot ceturto inovatīvo biznesa ideju konkursu «Ideju kauss 2010», organizatori aicina Latvijas iedzīvotājus iesaistīties ideju ģenerēšanā un kļūt par jaunās paaudzes uzņēmējiem. Lai gūtu atbalstu iecerētā biznesa īstenošanai, ikviens pilngadīgs Latvijas iedzīvotājs līdz š.g. 31.jūlijam konkursam var iesniegt savu biznesa ideju. Konkursā tiek ievērota konfidencialitāte un biznesa ideju aizsardzība.

Konkursa nolikums mājaslapā: www.idejukauss.lv.

Konkursus «Ideju kauss 2010» norisināsies no 2010.gada 15.jūnija līdz 6.oktobrim. To organizē Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) sadarbībā ar rīkotājpartneri Rīgas Tehniskās universitātes Studentu parlamentu.

15.jūnijā preses konferencē konkursu atklāja LIAA direktors Andris Ozols, Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) rektors Ivars Knēts, kompetences partnera - biedrības Līdere valdes priekšsēdētāja Aiva Vīksna, RTU Studentu parlamenta prezidents Artūrs Zeps un konkursa «Ideju kauss 2009» fināliste Zane Lase-Lasmane.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neatkarīgi no tā, vai cilvēks ir apveltīts ar plašu iztēli un spēj radīt jaunas idejas kaut miegā, vai arī ir nepieciešams izmantot dažādas metodes, lai veicinātu radošās izpausmes cilvēka iztēlē, ir svarīgi izvērtēt ikvienu biznesa ideju un novērtēt tās ilgtspēju. Vai arī Tevi interesē, kādi ir labākie biznesa ideju un iespēju avoti, kur atrast šīs iespējas, lai uzsāktu savu biznesu, un kā attīstīt idejas, kuras radušās? Turpini lasīt Kimbi.lv sagatavoto rakstu un uzzini!

Gadu gaitā nemainīgs ir palicis fakts, ka nereti cilvēki vēlas uzsākt savu personīgo biznesu, un tas ir raksturīgi gan tiem, kuriem ir pieejams starta kapitāls, gan tiem, kuriem tas vēl ir jāiegūst. Idejas, kuras īstenot, ir dažādas, un tās iespējams atrast ik uz soļa. Galvenais, kas jāatceras - nepieciešams strādāt ar sevi, lai iemācītos šīs iespējas saskatīt un realizēt. Raksta turpinājumā minēti 5 avoti, kur atrast savu ilgi meklēto biznesa ideju kādam produktam vai pakalpojumam. Lasi un iepazīsties, kādi tie ir!

##Sāc ar sevi!

Visvieglākais veids, kā smelties idejas savam biznesam, ir, analizējot un izpētot savas stiprās puses, talantus un prasmes, tādējādi ielūkojoties sevī un izmantojot to, ko daba ir devusi. Lai neapstātos idejas realizēšanas pusceļā slinkuma vai garlaicības dēļ, ir vērts izvēlēties ideju no savu interešu loka, kas uzturēs Tevī adrenalīnu un vēlmi ideju realizēt.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa ideju konkursā "Ideju kauss 2019" šogad uzvarētāju vidū ir idejas ar potenciālu kļūt par pelnošiem un veiksmīgiem uzņēmumiem. Pirmās vietas ieguvējs - "Vertexo Sports" - jau ir eksportspējīgs uzņēmums, kura platformā reģistrējušies vairāk nekā 3200 sportistu no visas pasaules 5 sporta veidos.

Šogad konkursam pieteikumus iesniedza 227 dalībnieki. Idejas izvērtējot, konkursa žūrija atlasīja 114 veiksmīgākās idejas ar vislielāko izaugsmes potenciālu, kuras turpināja cīņu par atbalstu savas idejas attīstīšanai. Konkurss sniedza iespēju piedalīties profesionālās apmācībās - 6 vebināros par ideju validāciju, digitālo un satura mārketingu, budžeta un finanšu plānošanu, kā arī prezentāciju prasmēm. 12 finālisti, savukārt, saņēma iespēju apgūt padziļināti prezentāciju prasmes Dāvida Štēbeļa un Kristapa Pētersona vadītās darbnīcās.

Pirmās vietas ieguvējs "Vertexo Sports" saņēmis 7 000 eiro sava biznesa attīstīšanai. Tā ir platforma, kas domāta sporta spēlētāju reģistrācijai kā licencētiem spēlētājiem, kā arī izspēles sistēma turnīriem. Idejas autori ir koncentrējušies uz sporta veidiem, kas ir ātri augoši un jauni, piemēram, pludmales teniss.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vēl tikai dažas dienas - līdz 8.septembrim - var pieteikties ideju konkursam Ideju kauss 2019, kas ir lieliska iespēja topošajiem uzņēmējiem iegūt vērtīgus ekspertu padomus un kontaktus savas biznesa idejas pilnveidošanai, kā arī piesaistīt starta kapitālu uzņēmējdarbības sākšanai.

«Ideju kauss» jau 11 gadus sniedz iespēju saņemt finansējumu, lai īstenotu savas biznesa idejas gan Latvijas, gan pasaules mērogā. Latvijas investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) un Eiropas Reģionālās attīstības fonds (ERAF) nodrošina 7000 eiro naudas balvu spožākās idejas autoram, bet otrās – 5000 eiro un trešās labākās idejas autori iegūs 3000 eiro. Savukārt 25 rīdzinieki varēs pretendēt uz Rīgas Domes grantu – katrs 2000 eiro vērtībā.

Konkursam var pieteikties, aizpildot anketu vietnē idejukauss.lv un nosūtot to uz e-pasta adresi [email protected]. Konkursā var piedalīties ikviens, kurš sasniedzis 18 gadu vecumu un ir gatavs uzsākt uzņēmējdarbību, īstenojot savu biznesa ideju Latvijas vai pasaules mērogā. Īpaši aicinātas pieteikties ideju konkursam tiek autoru komandas, jo jebkura veiksmes stāsta pamatā ir komandas darbs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Riska projekts «nekurienē» gatavs konkurēt pat ar Michelin restorāniem

Monta Glumane, 31.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šefpavārs Maksims Cekots, atverot restorānu Max Cekot Kitchen Rīgā, Torņkalnā, kurā piedāvā tikai degustāciju ēdienkarti, vēlas mainīt pašmāju kulinārijas nozari.

Aizvadītajā gadā bijušās kokapstrādes rūpnīcas telpās tika atvērts restorāns, kas novērtēts gan kā labākais jaunais restorāns, gan kā dārgākais Rīgā. Tā īpašnieks, šefpavārs Maksims Cekots, ir ambiciozs – investori projektam nav noticējuši, taču viņš vēlas Latvijas vārdu pasniegt pasaulei un ir gatavs konkurēt pat ar Michelin restorāniem.

Vai jūs bērnībā sapņojāt kļūt par pavāru?

Noteikti pavāra profesija netika uzskatīta par kaut ko nopietnu manā ģimenē. Tēvs saredzēja, ka kļūšu par jūrnieku, jo pats darbojās tajā profesijā. Bērnībā man ļoti patika palīdzēt vectēvam dārzā, jo viņam viss kaut kas bija. Ziemā viņš audzēja zemenes, tomātus, un tas man šķita kaut kas nereāls. Ļoti garšoja, kā gatavoja mana vecmāmiņa, iespējams, no turienes arī ir tā mīlestība uz kulināriju. Bērnībā vairāk sapņoju par to, ka izdarīšu savā dzīvē kaut ko izcilu un pamanāmu. Līdz kulinārijai mani atveda pati dzīve, pats par to nesapņoju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Ideju kausa finālā visplašāk pārstāvēta IT joma un tirdzniecība

Rūta Lapiņa, 28.11.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noslēgusies Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) rīkotā inovatīvo biznesa ideju konkursa «Ideju kauss» otrā kārta, kurā no žūrijas izvirzītajām 78 biznesa idejām trešajai, noslēdzošajai, kārtai izvēlētas 12 labākās idejas, informē LIAA.

Lielākā daļa no tālāk izvirzīto biznesa ideju autoru komandām jau veikušas nopietnus priekšdarbus, tostarp projektos ieguldītas zināmas investīcijas, sākts darbs pie prototipu izstrādes, kas liecina par nopietniem nodomiem idejas attīstīt tālāk. Finālistu vidū visplašāk ir pārstāvēta IT joma un tirdzniecība, paredzot radīt jaunus produktus un aplikācijas interneta vidē, tāpat dalību konkursā turpina biznesa idejas par ūdens sporta veidu apģērba, inovatīvu akustisko paneļu, bērnu ceļojumu somu un attīstošo rotaļu namiņu ražošanu, alternatīva izglītības modeļa izveidi, jaunu medicīnisko ierīču un preparātu izstrādi, kā arī tūrisma un atpūtas objekta attīstīšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānija "R.EVOLUTION" nodevusi ekspluatācijā dzīvojamu māju "HOFT - House of the Flying Trees" - Strēlnieku ielā, informē uzņēmums.

Projekts sastāv no divām ēkām - rekonstruētas vēsturiskās ēkas ar diviem papildu stāviem, un jaunas septiņu stāvu ēkas. Komplekss atrodas labiekārtotā 2020 kvadrātmetru teritorijā, un tajā ir 42 dzīvokļi ar kopējo platību 6671,9 kvadrātmetri, griestu augstumu no 2,90 līdz 4,40 m penthausos. Pirmajā stāvā atrodas telpas komercdarbībai ar kopējo platību 134 kvadrātmetru, kā arī izveidota apakšzemes autostāvvieta.

Savukārt uz ēku terasēm un fasādes novietoti 39 bonsai kociņi. Visi "HOFT" bonsai ir skujkoki ar mazu augšanas potenciālu: kalnu priede, melnā pundurpriede, ciedrs. Tie ir izvēlēti atbilstoši Rīgas klimatiskajiem apstākļiem un ir jau izgājuši aklimatizācijas ciklu. Dizaina risinājums, kas ļāva integrēt bonsai ēkas arhitektūrā, Baltijas valstīs izmantots pirmo reizi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lidaparātu ražotājs Airbus paziņojis, ka lidojošā taksometra izveidi pabeigs līdz šā gada beigām, raksta CNBC.

Kompānijas pārstāvji apstiprinājuši, ka lidojošais taksometrs CityAirbus veiksmīgi izturējis testus un ir gatavs pirmajam lidojumam.

Mēs patlaban daudz labāk saprotam CityAirbus inovatīvās elektriskās dzinēja sistēmas darbību, un turpināsim to attīstīt, veicot testus līdz pilnās komplektācijas CityAirbus demonstrācijas brīdim.

CityAirbus tiek raksturots kā uz akumulatoru darbojošs lidaparāts, kas spēj vertikāli nolaisties un pacelties. Paredzēts, ka tas spēs pārvietot līdz četriem pasažieriem tādos maršrutos, kur parasti ir satiksmes sastrēgumi, piemēram, uz lidostu vai staciju.

CityAirbus maršruts būs fiksēts un tā ātrums varēs sasniegt līdz pat 120 km/h.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uz bažu radara atgriezušies daži būtiski temati, par kuriem runāja arī pirms pandēmijas.

1. Uzmanība atkal uz riskiem

Maijā pasaules finanšu tirgos tomēr sākusi iezagties zināma nepārliecība. Uz bažu radara atgriezušies daži būtiski temati, par kuriem runāja arī pirms pandēmijas. Viens no tiem ir ASV un Ķīnas attiecības, kuras kļūst arvien saspīlētākas.

ASV politiķu vidū izskanējusi eksperimentālā ideja par ASV parāda "atcelšanu", ko tur Ķīna (tā savas rezerves nobāzē galvenokārt ASV obligācijās). Daži politikas komentētāji to pat salīdzinājuši ar kaut ko līdzīgu kara pieteikšanai. ASV vadība paudusi milzīgu neapmierinātību, ka Ķīnas apsolītā ASV preču pirkšana nenotiek tik strauji. Piemēram, "Bloomberg" ziņo, ka ASV un Ķīnas attiecības izskatās sliktākās kopš 1979. gada. Tāpat ASV prezidents Donalds Tramps solījis cieši "skatīties" uz Ņujorkas biržā kotētajām Ķīnas kompānijām. Tiek arī runāts par to, ka ASV valdība grib panākt Ķīnas uzņēmumu izņemšanu no ASV piegāžu ķēdēm. Piemēram, piektdien ASV jau lēma, ka Ķīnas Huawei rada draudus ASV drošībai, un tā vairs nepiegādās tai vajadzīgos mikročipus. Augusi ASV un Ķīnas konfrontācija arī gandrīz visos citos iespējamos jautājumos.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

DB viedoklis: Labāk palikt ES, bet ne par katru cenu

Līva Melbārzde, DB galvenā redaktore, 23.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja Lielbritānija tomēr nolems izstāties no Eiropas Savienības (ES), lielāki zaudējumi gaidāmi britu, nevis ES pusē

Lai gan Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons ir panācis vienošanos, kas ļauj šai valstij palikt ES, ja vien 23. jūnija referendumā briti nelems savādāk, pilnīgi droši to vēl prognozēt nevar.

Apmaiņā pret šo vienošanos briti ir saņēmuši tiesības ierobežot sociālos pabalstus viesstrādniekiem no citām ES dalībvalstīm. Tomēr ES pretinieku balsis Lielbritānijā joprojām ir gana skaļas, ieskaitot Londonas mēru Borisu Džonsonu.

Ņemot vērā, ka Lielbritānija ir valsts ar ilgstošām demokrātijas tradīcijām un arī tās ekonomikas pienesums Eiropas līmenī nav nebūtisks, Lielbritānijas izstāšanās, protams, kaut kādā mērā vājinātu ES. Tomēr briti būtu lielāki zaudētāji. Neskatoties uz to, ka briti joprojām kavējas savas paputējušās impērijas sapņos, par lielvaru Lielbritāniju var dēvēt vairs tikai no militāro spēku viedokļa, ekonomiski tā labākajā gadījumā atbilst vidusmēra spēlētājam. Ķīna un Indija ar savām ekonomikām jau ir apdzinušas kādreizējo koloniālo lielvaru, pārskatāmā laikā tai, visticamāk, garām aiztrauksies arī Brazīlija un Indonēzija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Breksits ir sakāve, par kuru atbildība jāuzņemas abām pusēm, sacīja Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers.

Breksits ir katastrofa, no kuras labumu negūs nedz Lielbritānija, nedz Eiropas Savienība (ES), trešdien Eiropas Parlamenta deputātiem sacīja Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers.

«Es uzskatu, ka Breksita lietā nebūs uzvarētāju. Tā ir situācija, kurā zaudē visi - gan briti, gan ES dalībvalstis,» EP plenārsēdē Strasbūrā sacīja Junkers.

Breksits ir sakāve, par kuru atbildība jāuzņemas abām pusēm, viņš piebilda.

«Kā sacīja pati [Lielbritānijas premjerministre Terēza] Meja, briti nekad nav jutušies ērti ES, un 40 gadu laikā viņiem nav dota iespēja justies ērtāk, un tāpēc vainojami ir daudzi,» sacīja EK prezidents.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Briti lielos apjomos savus uzkrājumus pārskaita no Lielbritānijas bankām uz Īrijas bankām. Tam par iemeslu ir Īrijas valdības lēmums garantēt visus noguldījumus vietējās komercbankās pilnā apjomā, ziņo The Times.

Lielbritānijas finanšu komisijas pārstāvji uzskata, ka tas ir "nacionālais kauns", ka Lielbritānijas noguldītāji bankas vai finanšu institūcijas bankrota gadījumā saņems mazākas kompensācijas nekā kaimiņi.

Komentāri

Pievienot komentāru