Jaunākais izdevums

Nelegālā tabakas tirgus pieauguma dēļ samazinājies legālais tabakas izstrādājumu tirgus, tādēļ SIA British Amercian Tobacco Latvia ražotne Latvijā tiks slēgta.

Uzņēmums jau sācis informēšanas un konsultēšanās procesu ar darbinieku pārstāvjiem par uzņēmuma restrukturizāciju un darbinieku skaita samazināšanu.

To īpatsvars kopējā tabakas izstrādājumu tirgū jau sasniedzis vismaz 30 %, lēš British American Tobacco Latvia.

Tā rezultātā šī gada pirmajā pusgadā, salīdzinot ar tādu pašu laika periodu pērn, uzņēmuma ražošanas apjomi samazinājušies par 64 % un patlaban fabrikā tiek izmantota vien aptuveni piektdaļa no esošās ražošanas kapacitātes.

«Šodienas realitāte ir tāda, ka uzņēmuma vadībai diemžēl jāpieņem sāpīgs lēmums – mēs ierosinām restrukturizēt uzņēmumu, slēgt cigarešu fabriku un samazināt darbinieku skaitu komercdaļā,» norāda British American Tobacco Latvia valdes priekšsēdētājs Pīters Halacs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

British American Tobacco Latvia apgrozījums pieaudzis par 1,1% - līdz 33,6 miljoniem latu

LETA, 03.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tabakas kompānijas British American Tobacco Latvia apgrozījums pieaudzis par 1,1% - līdz 33,6 miljoniem latu, liecina Firmas.lv informācija.

2010. gadā uzņēmuma apgrozījums bija 33,22 miljoni latu.

British American Tobacco Latvia pērn strādājis ar 279 195 latu peļņu, salīdzinot ar 2 100 895 latu zaudējumiem 2010.gadā un 7 381 731 lata zaudējumiem 2009.gadā.

Uzņēmuma vadības ziņojumā teikts, ka pērn British American Tobacco Latvia turpināja pilnveidot zīmolu portfeli. Peļņu izdevies gūt, jo pabeigta uzņēmuma reorganizācija un samazinātas administratīvās izmaksas.

2012.gadā British American Tobacco Latvia plāno turpināt pievērst īpašu uzmanību mārketinga ieguldījumiem zīmolos, tādējādi nodrošinot ilgtspējīgu zīmolu portfeļu pieaugumu.

Iepriekšējos periodos British American Tobacco Latvia uzkrājusi zaudējumus 13,15 miljonu latu apmērā. 2011.gada peļņa novirzīta iepriekšējo gadu zaudējumu daļējai segšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Papildināta - British American Tobacco Latvia sliktāki darbības rādītāji; mainīs biznesa modeli

Žanete Hāka, 22.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

(Pievienots uzņēmuma komentārs 5. un 6. rindkopā.)

Tabakas izstrādājumu importētāja SIA British American Tobacco Latvia apgrozījums pērn sasniedzis 30,24 miljonus latu, kas ir par 9,98% mazāk nekā gadu iepriekš, liecina Lursoft dati.

Arī uzņēmuma peļņa sarukusi līdz 159 tūkstošiem latu.

Uzņēmums pērn turpinājis pilnveidot pārstāvēto zīmolu portfeli, paplašinot Kent un Pall Mall produktu klāstu, kas ļāvis uzņēmumam ne tikai uzlabot efektivitāti un spēju fokusēties, bet arī samazināt sekundārā piegāžu tīkla sarežģītību, skaidro kompānijas pārstāvji.

Šogad SIA British American Tobacco Latvia paredzējis turpināt pievērst īpašu uzmanību mārketinga ieguldījumiem uzņēmuma zīmolos, kā arī turpināt optimizēt izmaksas un stiprināt tirgus pozīcijas, mainot loģistikas un izplatīšanas biznesa modeli.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulē lielākie cigarešu tirgotāji tērējuši miljoniem dolāru slepeni organizētās kampaņās, kas vērstas pret cigarešu iepakojumu vienādošanu, ko Austrālijas valdība paredzējusi realizēt līdz 2012. gadam. Tā liecina ABC News rīcībā nonākušie kompānijas Big Tobacco dokumenti.

Austrālijas valdība līdz 2012. gadam cer panākt, ka cigarešu iepakojumi tiek vienādoti vienkāršās paciņās ar brīdinošiem uzrakstiem un attēliem. Cigarešu markas nosaukums uz paciņas paredzēts mazākā drukā zem brīdinošajiem uzrakstiem.

Skaidrs, ka šāds plāns nav pa prātam lielajām cigarešu kompānijām.

ABC News rīcībā nonākušie dokumenti liecina, ka kompānijas Philip Morris, British American Tobacco un Imperial ar kopumā aptuveni 5 miljoniem ASV dolāru atbalstījušas Austrālijas cigarešu tirgotāju Big Tobacco, kurš ar sabiedrisko attiecību kompānijas Civic Group palīdzību izstrādāja slēptu kampaņu pret valdības plānu vienādot cigarešu iepakojumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

VID un Imperial Tobacco Limited paraksta Saprašanās memorandu

Lelde Petrāne, 20.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ināra Pētersone un multinacionālās tabakas kompānijas Imperial Tobacco Limited galvenais nelikumīgās tirdzniecības apkarošanas vadītājs Fedors Žavoronkovs (Fedor Zhavoronkov) parakstīja Saprašanās memorandu par visa veida nelikumīgas tirdzniecības apkarošanu tabakas izstrādājumiem. Šis ir pirmais šāda veida līgums, ko paraksta VID un lielizmēra tabakas ražotājs, un tas rada bāzi savstarpējās informācijas un datu apmaiņai, skaidro VID.

Saprašanās memoranda mērķis ir nodrošināt Latvijas Republikas ekonomisko, sociālo, fiskālo un drošības interešu un Imperial Tobacco Limited uzņēmuma interešu maksimālu aizsardzību, un arī turpmāk novērst kontrabandas tabakas izstrādājumu importu un pārdošanu.

Saprašanās memoranda parakstīšana esot apliecinājums abu pušu izpratnei par to, ka tabakas izstrādājumu kontrabanda un nelikumīga tirdzniecība ir pieaugoša problēma gan Latvijas Republikai, gan likumīgajai tirdzniecībai kopumā.

Sarunas par iespējamo Saprašanās memoranda parakstīšanu uzsāktas šā gada maijā, kad VID ģenerāldirektore darba vizītē apmeklēja Apvienoti Karalisti un tikās ar Lielbritānijā dzīvojošajiem tautiešiem. Darba vizītes ietvaros I.Pētersone Bristolē tikās arī ar Imperial Tobacco Limited galveno nelikumīgās tirdzniecības apkarošanas vadītāju F.Žavoronkovu un apsprieda iespēju sadarboties ēnu ekonomikas apkarošanā cigarešu tirdzniecības jautājumos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

British American Tobacco iecelts jauns vadītājs Baltijas valstīs No 2024.gada aprīļa par British American Tobacco (BAT) vadītāju Baltijas valstīs iecelts Matiass Baltess (Matthias Baltes).Matiass Baltess strādā BAT kopš 2002. gada un līdz šim ir ieņēmis dažādus vadošus amatus mārketinga un pārdošanas jomā uzņēmuma filiālēs Vācijā, Austrijā, Nīderlandē, Grieķijā un Apvienotajā Karalistē.

"Mūsu dati apliecina, ka Latvijas iedzīvotāji pēdējo gadu laikā ir būtiski mainījuši tabakas lietošanas paradumus un dara to, iespējams, visstraujāk ne tikai Eiropā, bet arī pasaulē. Proti, redzam arvien pieaugošu interesi par bezdūmu tabakas izstrādājumiem un tabakas karsēšanas ierīcēm. Protams, ir nedaudz mulsinoši, ka normatīvā regulējuma līmenī Latvijā tiek sperti soļi, lai ierobežoti pieeju bezdūmu produktiem,” norāda M.Baltess.

Jaunais uzņēmuma vadītājs uzsver: “Reaģējot uz pārmaiņām iedzīvotāju paradumos esam atvēruši jaunu pētniecības centru. Tāpat redzam, ka tā ir jaunā realitāte un arvien lielāka sabiedrības daļa izvēlas alternatīvos produktus. Piemēram, Zviedrija ar nikotīna spilventiņu izplatību ir sasniegts zemākais smēķētāju līmenis pasaule – proti, tikai 5,6%. Vienlaikus, Latvijā faktiski šī produktu kategorija un aromātiskie karsējamie produkti būs aizliegta no 2025.gada 1.janvāra. Ņemot vērā šos izaicinājumus, es ceru uz konstruktīvu un produktīvu sadarbību gan ar likumdevējiem, gan politiku izstrādātājiem, lai sekmētu kopējo sabiedrības un valsts mērķu sasniegšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

British American Tobacco Latvia mainās valde

Gunta Kursiša, 28.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par SIA British American Tobacco Latvia jauno valdes priekšsēdētāju iecelts līdzšinējais valdes loceklis Szilards Voros no Ungārijas, savukārt valdes locekļu amatus kopš vakardienas ieņem Alvis Blankenfelds un Karls Aleksandrs Grasbeks (Carl Alexander Grasbeck) no Somijas, liecina Lursoft dati.

No vakar ieceltajām SIA British American Tobacco Latvia amatpersonām iepriekš pieredzi kādā no Latvijā reģistrētajiem uzņēmumiem guvis vien Szilards Voros, novērojis Klientu Portfelis.

Nīderlandē reģistrētajam Precis (1790) B.V. piederošā SIA British American Tobacco Latvia dibināta 1992. gadā. Uzņēmums 2012. gadā strādājis ar 43,0 milj. eiro apgrozījumu, savukārt tā peļņu pēc nodokļu nomaksas veidoja 226,2 tūkst. eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tabakas izstrādājumu tirdzniecības uzņēmuma SIA «British American Tobacco Latvia» līdzšinējā valdes priekšsēdētāja Diāna Meiere atstājusi amatu, kuru ieņēma kopš 2017.gada februāra, ziņo «Lursoft» Klientu portfelis.

Jauns valdes priekšsēdētājs nav apstiprināts, bet par uzņēmuma valdes locekli iecelts Polijas pilsonis Jakubs Mihals Blohers.

Izmaiņas komercreģistrā ierakstītas 3.oktobrī.

Uzņēmuma valdē turpina darboties valdes locekļi Dmitrijs Zagnetins un Donats Laurinavičus, kurš šajā amatā tika iecelts pagājušajā nedēļā.

SIA «British American Tobacco Latvia» reģistrēts 1992.gadā, un uzņēmums nodarbojas ar «British American Tobacco» produktu tirdzniecības vadīšanu un veicināšanu.

2017.gadā uzņēmums strādāja ar 2,059 miljonu eiro apgrozījumu, un tā peļņa pēc nodokļiem bija 20 tūkstoši eiro. Pagājušajā gadā tas nodarbināja sešu darbiniekus.

Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir Nīderlandē reģistrēta kompānija «PRECIS (1789) B.V.».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tabakas nozares uzņēmuma British American Tobacco Latvia valdē notikušas izmaiņas, tai pievienojoties jaunam valdes priekšsēdētājam Uzbekistānas Republikas pilsonim Farkadam Azizkodjajevam, liecina jaunākie Lursoft dati.

Izmaiņas reģistrētas šā gada 3. janvārī, kad vadītāja krēslu pameta līdzšinējais uzņēmuma valdes loceklis Vācijas pilsonis Peters Hanss Halacs.

Pārējie valdes locekļi – Lietuvas pilsonis Aidas Papreckis un Latvijas pilsonis Szilards Voross – turpina darbu uzņēmumā.

Uzņēmums dibināts 1992. gadā, un tā pamatkapitāls ir vairāk nekā 9,975 miljoni Ls. Kā SIA British American Tobacco Latvia darbības veidi norādīta tabakas izstrādājumu vairumtirdzniecība un tabakas izstrādājumu ražošana.

Vērtējot pēc 2010. gadā apgrozīto līdzekļu apjoma, Latvijas lielāko uzņēmumu sarakstā TOP 500 kompānija ierindojas 116. vietā. 2010. gadā British American Tobacco Latvia apgrozījums veidoja 33,599 milj. Ls, bet peļņa – 280 tūkst. Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad Pasaules Veselības organizācija (PVO) izplatīja ziņojumu ar nosaukumu Elektroniskās nikotīna piegādes sistēmas (ENPS), kas ietvēra arī informāciju par elektronisko cigarešu jeb tā dēvēto e-cigarešu izplatības mērogiem tajās 90 PVO valstīs, kuras ratificējušas pamata (ietvara) konvenciju tabakas kontroles jomā. Ziņojumā norādīts, ka e-cigarešu izplatība ieguvusi epidēmijas mērogus un ka atsevišķās valstīs elektroniskās smēķēšanas industrijas apmēri, atbilstoši dažām prognozēm, jau 2017. gadā varētu pārsniegt tradicionālās smēķēšanas apgrozījumu un apmērus, raksta laikraksts Diena.

Lai arī ievērojama daļa PVO apgalvojumu ir visai apokaliptiska rakstura un nešķiet īpaši ticama, e-cigarešu industrija tiešām piedzīvo strauju uzplaukumu, un 2014. gada sākumā šis tirgus tika lēsts trīs miljardu ASV dolāru apmērā (2,34 miljardi eiro) gadā, un tajā bija pieejami 466 dažādi zīmoli. Atbilstoši Wells Cargo prognozēm jau tuvāko trīs gadu laikā e-cigarešu tirgus apmēri sasniegs desmit miljardus dolāru, bet līdz 2030. gadam vispār palielināsies 17 reizes, pārsniedzot 50 miljardu dolāru gadā robežu.

2000. gadu vidū ķīniešu uzņēmējs un zinātnieks Hons Liks, kurš tiek uzskatīts par e-cigarešu to mūsdienu izpratnē izgudrotāju, un uzņēmums, kas tobrīd saucās Ruyan, arī patentēja elektroniskās smēķēšanas (pareizāk - tvaicēšanas jeb veipošanas) tehnoloģiju vairāk nekā 40 pasaules valstīs, tajā skaitā ASV. Vienlaikus par neapstrīdamām tiek uzskatītas tikai savulaik Hona Lika, bet kopš 2013. gada par 75 miljoniem ASV dolāru Honam Likam piederošos patentus pārpirkušā giganta Imperial Tobacco tiesības uz lielāko daļu populārā, tradicionālajām cigaretēm vizuāli līdzīgā standarta V8 e-cigarešu tehnoloģijām. Tikmēr e-cigarešu standartu ir nepilns desmits, neskaitot ekskluzīvus vai maz izplatītus modeļus, un katrā no tiem tiek izmantoti kaut nedaudz, bet atšķirīgi tehniskie risinājumi. Situāciju sarežģī arī šādiem gadījumiem tradicionālie patentu kari - nozarē nav retums gadījumi, kad vienu un to pašu risinājumu dažādās valstīs patentē dažādi uzņēmumi vai arī tā dēvētie patentu troļļi, turklāt neraugoties uz faktu, ka gandrīz visi jaunievedumi patiesībā nāk no Ķīnas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir maz ticams, ka nākamajā gadā akciju cenas sagaida straujš uzplaukums, taču Money CNN eksperti ir atraduši 10 akcijas, kurām ir perspektīva augt pat, ja tirgi neaugs.

Kods: MA

Tirgus kapitalizācija: 30 miljardi dolāru

Ienākumi 2008. gadā: 5 miljardi dolāru

P/E attiecība: 18*

Dividenžu ienesīgums: 0.3 %

Tādam no patērētājiem atkarīgam uzņēmumam kā MasterCard 2009. gads bijis pārsteidzoši labs. Tomēr sliktākajā ekonomiskajā stāvoklī kopš Lielās Depresijas laikiem, MasterCard ne tikai izdevies palielināt ienākumus par 1 % triju ceturkšņu laikā (jo patērētāji kredītkartes lieto vairāk), bet arī palielināja operatīvo peļņu par 24 % (palielinot komisijas maksas un samazinot mārketinga izmaksas). Tas notika tad, kad patērētāji netērējās. Tomēr patlaban ir zīmes, ka maciņi atkal varētu tikt atvērti. Viens faktors, kas par to liecina, ir – MasterCard darījumu skaits ir pārstājis kristies. Tas nozīmē, ka MasterCard ienākumi pieaugs, uzskata analītiķi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

18. novembrī Rīgā gaidāmi satiksmes ierobežojumi, slēgs 11. novembra krastmalu

Lelde Petrāne, 16.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sakarā ar Latvijas Republikas proklamēšanas 98. gadadienas svinību pasākumiem 18. novembrī pilsētā ieviesīs satiksmes ierobežojumus.

No 17. novembra plkst. 18.00 līdz 18. novembrim plkst. 23.00 slēgs transportlīdzekļu satiksmi 11. novembra krastmalas posmā no Akmens tilta līdz Muitas ielai. Daļēji satiksmes ierobežojumi 11. novembra krastmalā tiks ieviesti jau no 17. novembra rīta. Savukārt transportlīdzekļiem apstāties un stāvēt minētajā šajā ielas posmā būs liegts no 16. novembra plkst. 20.00.

No 17.novembra plkst. 18.00 līdz 18.novembra plkst. 23.00 slēgs transportlīdzekļu satiksmi Poļu gātē un Bīskapa gātē, posmā no 11.novembra krastmalas līdz ielai, kas atrodas paralēli 11.novembra krastmalai.

18.novembrī no plkst. 18.00 līdz plkst. 19.15 slēgs transportlīdzekļu satiksmi:

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas uzņēmuma «British Steel» vadīts konsorcijs atkārtoti paudis vēlmi iegādāties visu maksātnespējīgās AS «KVV Liepājas metalurgs» mantu kopumā, liecina aģentūras LETA rīcībā esoša «British Steel» vēstule.

Konsorcijs, kurā ietilpst Lielbritānijas uzņēmumi «British Steel», «Greybull Capital» un Igaunijas uzņēmums «Baltic Metal Holding» 17.aprīlī vēstulē «KVV Liepājas metalurga» administratorei Vitai Dikai, Privatizācijas aģentūras meitasuzņēmuma «FeLM» valdes loceklim Jānim Rībenam un bankai «Citadele» apliecinājis savu ieinteresētību iegādāties visus maksātnespējīgā uzņēmuma aktīvus kopumā.

Aģentūras LETA rīcībā esoša informācija liecina, ka «British Steel» konsorcijs vēlmi iegādāties visu uzņēmumu kopumā ir paudis arī šā gada februārī, nosūtot vēstuli atbildīgajām personām. Februārī «British Steel» norādīja, ka ražošanas atjaunošanai būtu nepieciešams nomainīt novecojušo velmētavas iekārtu un informēja, ka būtu gatavi investēt 60 līdz 75 miljonus eiro velmētavas iekārtu nomaiņā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Imperial Tobacco Canada iznīcinājuši pierādījumus par smēķēšanas kaitīgumu

, 16.10.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atklājies, ka Kanādas tabakas kompānija Imperial Tobacco Canada pirms vairākiem gadiem iznīcinājusi tās īpašumā esošus zinātniskus datus, kas saturējuši pierādījumus par to, ka smēķēšana izraisa atkarību un vēzi. Šiem dokumentiem būtu bijusi liela ietekme uz valdības politiku saistībā ar smēķēšanas ierobežojumiem, vēsta Canadian Press.

Trīs pētnieki Kanādas Medicīniskās asociācijas izdevumā publicējuši to 60 dienesta dokumentu kopijas, kurus Imperial Tobacco Canada 1992.gadā iznīcināja, lai izvairītos no sarežģījumiem vai atbildības.

Dokumentos bija detalizēti British American Tobacco pētnieku veikti pierādījumi, kā arī apkopoti dati no sākotnējiem pētījumiem, kas īstenoti laika periodā no 1967.gada līdz 1984.gadam.

Šajos dokumentos tiek pētīta tabakas dūmu bioloģiskā aktivitāte un kancerogenitāte, kā arī cigarešu pārmaiņas un to toksisko vielu emisijas.

Pētījumos konstatēts, ka pasīvā smēķēšana ir vēl bīstamāka par aktīvo. Vairākos pētījumos izmantoti kāmīši, kas, pakļauti cigarešu dūmu ietekmei, guvuši nopietnus veselības bojājumus. Savukārt citi pētījumi pauž bažas par zemu darvas līmeni saturošu cigarešu priekšrocībām, jo smēķētāji to vienkārši kompensē, ievelkot dūmus krietni intensīvāk.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

ASV cigarešu ražotāji tiesājas ar Pārtikas uz zāļu pārvaldi

Gunta Kursiša, 17.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piecas tabakas kompānijas iesūdzējušas tiesā ASV Pārtikas un zāļu pārvaldi. Cigarešu ražotājus neapmierina jaunais likums, kas no 2012. gada uz tabakas izstrādājumu iepakojumiem paredz izvietot grafiskus brīdinājuma attēlus par smēķēšanas kaitīgumu, vēsta BBC.

Šis plāns pārkāpj tabakas ražotāju konstitucionālās tiesības un vārda brīvību, jo liek kompānijām piedalīties valdības pretsmeķēšanas kampaņā, norādījušas kompānijas RJ Reynolds Tobacco, Lorillard Tobacco, Commonwealth Brands, Liggett Group un Santa Fe Natural Tobacco. Kompānija RJ Reynolds Tobacco ražo tādas cigarešu markas kā Camel un Winston, savukārt uzņēmums Lorillard Tobacco – Newport un True.

Pārtikas un zāļu pārvalde nav komentējusi tabakas kompāniju sūdzību.

Jaunajiem grafiskajiem brīdinājumiem par tabakas kaitīgumu jābūt izvietotiem uz cigarešu paciņām sākot no 2012. gada septembra.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Karšu darbības pārtraukšana Krievijā un Baltkrievijā pamatā ietekmēs ceļojošos iedzīvotājus

LETA, 07.03.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Globālo maksājumu karšu kompāniju "Visa", "MasterCard" un "American Express" darbības pārtraukšana Krievijā un Baltkrievijā pamatā ietekmēs šo valstu iedzīvotājus, kuri ceļo, pavēstīja Latvijas Bankas pārstāvji.

No praktiskā viedokļa tas nozīmē, ka Krievijā un Baltkrievijā izdotās "Visa", "MasterCard" un "American Express" maksājumu kartes nedarbosies ārpus šīm valstīm, bet citās valstīs izdotās kartes - nedarbosies Krievijā un Baltkrievijā. Tāpat nedarbosies starptautiskie maksājumi, piemēram, norēķini Rietumvalstu internetveikalos.

Latvijas Bankas pārstāvji skaidro, ka Krievijas iedzīvotājiem Krievijas iekšzemes maksājumos un naudas izņemšanā no bankomātiem šīs kartes darbosies, izmantojot Krievijas Centrālās bankas uzturēto maksājumu sistēmu "Mir". Tāpat Krievijas bankas pašlaik aktīvi rīkojas, lai aktīvāk izmantotu Ķīnas maksājumu karšu tīklu "Union Pay", kuru Eiropas Savienībā (ES) pamatā izmanto tirgotāji, lai pieņemtu karšu maksājumus no Ķīnas iedzīvotājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Zviedri veido cigāru giganta British Imperial Tobacco konkurentu

, 15.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānijas Swedish Match un Scandinavian Tobacco Group izaicinās pasaulē lielāko cigāru ražotāju ar jaunu kopuzņēmumu, informē swedishwire.com.

Swedish Match, tabakas ražotājs, kas dibināts 1917.gadā, veidos jaunu pasaules cigāru kompāniju ar Scandinavian Tobacco Group.

Kopuzņēmuma rezultāts būs kompānija, kas būs gandrīz tikpat liela kā pasaules lielākais cigāru gigants British Imperial Tobacco.

Kāds analītiķis medijam sacījis, ka šāds solis nav negaidīts un, pēc viņa domām, tas vērtējams tikai pozitīvi.

Paredzams, ka Swedish Match piederēs 49% no jaunās kompānijas un Scandinavian Tobacco Group - atlikušais 51%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā 10 lielākie nodokļu maksātāji 2008. gadā kopā nodokļos samaksājuši 0.68 miljardus latu.

2008. gadā kopumā iekasēti 5.14 miljardi latu, tātad procentuāli top 10 esošie uzņēmumi nodokļos samaksājuši ap 13 % no visiem budžeta ieņēmumiem 2008. gadā.

10 lielākie nodokļu maksātāji valstī:

1. SIA Latvija Statoil

2. SIA Mažeiķu nafta tirdzniecības nams

3 SIA Philip Moriss Latvia

4. AS Latvijas Gāze

5. VAS Latvijas Dzelzceļš

6. SIA Neste Latvija

7. SIA Lukoil Baltija R

8. AS Latvijas Valsts Meži

9. SIA British American Tobacco Latvia

10. AS Latvijas Balzams

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

British American Tobacco Latvia jau šonedēļ uzsāk pakāpenisku pāreju uz cigarešu iepakojumiem ar krāsainiem brīdinājuma attēliem.

Nākamā gada 28.februāris ir beidzamā diena, kad tirdzniecības vietās drīkstēs būt pieejami tabakas izstrādājumi ar līdzšinējiem veselības brīdinājumiem. Turpmāk uz cigarešu paciņām esošie veselības brīdinājumi būs jāpapildināti ar krāsainiem attēliem. Šī prasība ir obligāta visiem tabakas izstrādājumu ražotājiem un tirgotājiem.

«Krāsaino brīdinājuma attēlu ieviešana ir viena no prasībām, kuras mērķis - ierobežot smēķēšanas izplatību Latvijā - varētu būt diskutējams. Valstīs, kur šie attēli ir jau ieviesti, kā, piemēram, Kanādā un Brazīlijā, veiktie pētījumi liecina, ka krāsainie brīdinājuma attēli neattur no smēķēšanas. Ir jāņem vērā arī apstāklis, ka Latvijā viegli pieejamas nemuitotās cigaretes, kuru īpatsvars sastāda jau augstāko līmeni Eiropas Savienībā (36%) un uz kuru iepakojuma krāsainie brīdinājuma attēli nebūs izvietoti. Šādas prasības tabakas ražotājiem neizvirza neviena no kaimiņvalstīm. Vienīgais - šie attēli varētu palīdzēt ērti identificēt nelegālo cigarešu smēķētājus Latvijā,» skaidro British American Tobacco Latvia korporatīvo attiecību vadītāja Marita Jansone.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Nodokļu zaudējumi no kontrabandas cigaretēm – 80 miljoni latu gadā

Elīna Pankovska, 20.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā nemuitoto cigarešu apjoms ir aptuveni 40% no kopējā tirgus, kas budžetam ik gadu rada zaudējumus vismaz 80 milj. Ls apmērā, bet tirgotājiem – vairāk nekā 5 milj. Ls apmērā.

«Iedzīvotāji, izvēloties legālus produktus, un valsts, pārdalot resursus mērķtiecīgākai kontrabandas apkarošanai, var rast trūkstošos līdzekļus, lai valsts budžeta veidotāji nebūtu spiesti «nogriezt» pensijas vai sociālos pabalstus,» norāda British American Tobacco Latvia korporatīvo attiecību vadītāja Marita Jansone.

Uzņēmums arī uzsver, ka nelegālā cigarešu tirdzniecība ir visu ES valstu valdību un legālās tabakas industrijas lielākais drauds, jo ik gadu aptuveni 100 miljrd. cigarešu kontrabandas ceļā tiekot transportētas pa Eiropu. Savukārt legālā industrija un vietējie dalībvalstu uzņēmumi katru gadu zaudējot aptuveni 700 milj. eiro, cīnoties ar nelegālās tirdzniecības sekām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Austrālija uzvarējusi: uz cigarešu paciņām vairs nebūs ražotāju zīmolu

Gunta Kursiša, 15.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Austrālijas Augstākā tiesa atbalstījusi likumu par tabakas izstrādājumu iepakojuma regulēšanu, kas paredz, ka lielāko daļu - 75% iepakojuma priekšpuses un 90% iepakojuma aizmugures - aizņems brīdinoši attēli par smēķēšanas kaitīgumu un uz iepakojuma netiks attēlots ražotāja zīmols.

Līdz ar Augstākās tiesas atbalstu Austrālija kļūs par pirmo valsti pasaulē, kas pieņēmusi šādu likumu.

Jau rakstīts, ka jaunus noteikumus tabakas pārdošanas kontrolē Austrālija pieņēma jau pērnā gada aprīlī, tomēr pagājušā gada vasarā izaicinājumu Austrālijas centieniem ierobežot smēķēšanu meta pasaules lielākais tabakas izstrādājumu ražotājs Philip Moris, norādot, ka Austrālijas tabakas izstrādājumu iepakojuma politika pārkāpj investīciju līgumu starp Austrāliju un Honkongu. Arī cita liela tabakas kompānija, British American Tobacco, uzsvēra, ka Austrālijas plāni «pārkāpj starptautiskos preču zīmju un intelektuālā īpašuma likumus».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tabakas izstrādājumu ražotājs "British American Tobacco" piektdien paziņojis par aiziešanu no Krievijas tirgus.

"Šodien esam uzsākuši mūsu Krievijas biznesa nodošanas procesu, pilnībā ievērojot starptautiskos un vietējos likumus," paziņoja uzņēmums, kas pazīstams ar tādiem zīmoliem kā "Pall Mall", "Lucky Strike", "Glo", "Kent" un "Rothmans".

Iepriekš "British American Tobacco" paziņoja, ka neaizies no Krievijas, bet pārtrauks investīcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

British American Tobacco nopelna par 80 miljoniem mārciņu vairāk

Ritvars Bīders, 28.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada pirmajā pusgadā tabakas izstrādājumu ražotājs British American Tobacco strādājis ar 1,53 miljardu sterliņu mārciņu lielu peļņu. Attiecīgajā laika periodā pirms gada kompānijas peļņa bija 1,45 miljardi mārciņu, ziņo Market Watch.

British American Tobacco apgrozījums sešos mēnešos sasniedzis 7,3 miljardiem mārciņu. Attiecīgajā laika periodā pirms gada kompānijas apgrozījums bija 6,78 miljardi mārciņu.

Šogad pirmajos sešos mēnešos kompānija pārdevusi 348 miljardus cigarešu, kas ir par 3% mazāk nekā pērn attiecīgajā laika periodā. Pārdošanas apjomu kritums skaidrojams ar tirgus daļas samazināšanos Rumānijā, Turcijā, Japānā un Pakistānā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Nelegālais cigarešu tirgus pieaudzis līdz 38%

Elīna Pankovska, 09.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akcīzes nodokļa paaugstināšana tabakas izstrādājumiem atkal novedīšot pie kontrabandas produkcijas pieauguma.

Latvijā trīs gadu laikā cigarešu cenas, galvenokārt akcīzes dēļ, palielinājušās vairāk nekā divas reizes. Savukārt nelegālais tirgus kopš 2007.gada audzis no 8% līdz 38%, intervijā Bizness&Baltija norāda tabakas uzņēmuma Japan Tobacco International Latvijas filiāles vadītājs Oļegs Karatuns.

Viņš atzīmē, ka Latvijai ir Eiropas Savienības priekšā, kas paredz līdz 2018.gadam palielināt akcīzes likmi līdz 90 eiro par 1000 cigaretēm. Tabakas nozares pārstāvjiem bijis svarīgi, lai valdība, cenšoties šo normu izpildīt, ieklausītos viņu rekomendācijās. Līdz papildu konsolidācijas pasākumu paziņošanai licies, ka Finanšu ministrija ieklausījusies uzņēmējos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Tabakas kompānijas izveido asociāciju cīņai pret kontrabandu

Elīna Pankovska, 22.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Četras pasaules lielākās tabakas izstrādājumu kompānijas - British American Tobacco, Imperial Tobacco Group, Japan Tobacco International un Philip Morris International- izveidojušas Digitālās kodēšanas un izsekošanas asociāciju Digital Coding & Tracking Association (DCTA).

Tā dibināta ar mērķi, lai veicinātu starptautisko normu un digitālo tehnoloģiju izmantošanu, palīdzot valstīm cīnīties pret kontrabandu, viltošanu un izvairīšanos no nodokļu maksāšanas.

Asociācija iecerējusi piedāvāt tehnoloģiju, kas piedāvā caur mobilo tālruni piekļūt informācijai, kura valstij nepieciešama, lai aizsargātu nodokļu ieņēmumus, pārliecinātos par kravu sūtījumu likumību un nodrošinātu atbilstību starptautiskajām regulējošo prasību normām, tostarp Pasaules Veselības organizācijas protokolam par tabakas nelegālās aprites novēršanu.

Tiek lēsts, ka 12% no pasaules cigarešu tirgus ir nelegāls, kas līdzinās aptuveni 660 miljardiem cigarešu gadā , zaudēto nodokļu ieņēmumu veidā valstīm ik gadu izmaksājot vairāk nekā 40 miljardus ASV dolāru. Arī nelegālā alkohola aprites apjomi ir ievērojami – Pasaules Veselības organizācija lēš, ka aptuveni 30% no pasaulē patērētā alkohola saražots nelegāli vai «nav uzskaitīts».

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

British Steel: Mūs interesē Liepājas metalurga darbības atjaunošana, nevis aktīvu iegāde

LETA, 16.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konsorcijam, kurā ietilpst Lielbritānijas uzņēmumi «British Steel», «Greybull Capital» un Igaunijas uzņēmums «Baltic Metal Holding», interesē maksātnespējīgā «KVV Liepājas metalurga» («Liepājas metalurgs») darbības atjaunošana, nevis aktīvu iegāde, intervijā aģentūrai LETA uzsvēra «Greybull Capital» partneris Daniels Goldsteins.

Viņš norādīja, ka nevēlas detalizēti komentēt, kāpēc konsorcijs izstājās no «Liepājas metalurga» pārdošanas procesa pagājušā gada vasarā, bet atzīmēja, ka patlaban «šķiet ir iespēja kompānijas iegādi veikt konstruktīvā veidā», tāpēc aprīļa vidū konsorcijs atkārtoti paudis vēlmi iegādāties visu maksātnespējīgā «Liepājas metalurga» mantu kopumā. «Iepriekšējā pieeja lielākoties bija izsolīt aktīvus, bet šādā procesā mēs nebijām ieinteresēti. Mūs interesē veidot biznesu. Bizness un aktīvi ir atsevišķas lietas. Lai bizness veiksmīgi veidotos, ir aktīvi jāiesaistās visām ieinteresētajām pusēm, un tieši uz to mēs ceram. Aktīvi, protams, ir svarīgi, bet tas nav noteicošais. Tas, ka tev būs noteikti aktīvi, vēl nenozīmē, ka būsi veiksmīgs, » teica Goldsteins.

Komentāri

Pievienot komentāru