Jaunākais izdevums

Lielbritānijas vēstniecība viesus apbur ar aizgājušo gadsimtu Rīgas arhitektūru, tradicionālo un mūsdienu birtu interjeru.

Vēstniecības reprezentācijas vajadzībām piemērotā daļa tās apmeklētājiem liek justies gluži kā tipiskā angļu viesistabā. Telpu iekārtojumā uzsvars likts uz ērtumu, nevis ārišķībām. Ēkas dzīvojamā daļa un reprezentācijas telpas pēdējo gadu laikā piedzīvojušas maz pārmaiņu, vairāk laika veltīts pašas vēstniecības pārveidei - telpas kļūst plašākas un gaišākas. Vēstniecības pārstāvji uzsver, ka tas ir būtiski vēstniecības darbam, jo ietekmē to, kā darbinieki un apmeklētāji telpās jūtas.

Perfekti izmēri

1875.-1876. gadā uzceltā ēka britiem pieder kopš 1919. gada. Pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas vēstniecība ēku atguva un ieguldīja daudz darba tās atjaunošanā. Lielbritānijas vēstnieki mēbeles savām rezidencēm izvēlas no kataloga, kas kopīgs visām šīs valsts vēstniecībām.

Vēstniecības iekārtojums nav pārlieku ārišķīgs un neticami dārgs, tomēr tas ir pievilcīgs un ērts, radot, «angļu viesistabas atmosfēru», skaidro līdzšinējais vēstnieks, norādot, ka telpas ir viegli pielāgojamas pieņemšanām vai preses konferencēm. Iekštelpās parasti tiek rīkotas pieņemšanas ne vairāk kā 70 vai 80 cilvēkiem, un telpas šāda cilvēku skaita uzņemšanai ir ļoti piemērotas. Lielākas viesības tiek rīkotas tikai vienreiz gadā - Lielbritānijas karalienes dzimšanas dienas atzīmēšanai, - un tad viesi tiek uzņemti vēstniecības dārzā.

Nu jau bijušais Lielbritānijas vēstnieks Latvijā Ričards Mūns atzīst, ka radis pie lielām pilsētām - Londona, Ņujorka un Parīze ir starp viņa iepriekšējām darba vietām. Tādēļ Rīga viņam šķiet krietni klusāka un mierīgāka vieta un šīs pārmaiņas bijušas patīkamas.

«Rīga ir ļoti skaista un zaļa pilsēta, vienīgais, kas dzīvošanu šeit padara sarežģītāku, ir aukstās ziemas,» viņš atzīst, piebilstot, ka tā kā viņa dzīvoklis atrodas vēstniecības ēkā, tad ziemas mēneši nav kļuvuši par neizturamu pārbaudījumu.

Šobrīd vēstniecību vada pilnvarotais lietvedis Dr.Entonijs Stouns.

Politiķu spēlītes

R.Mūnu, strādājot Rīgā, patīkami pārsteigusi Lielbritānijas augstā reputācija šeit un interese par viņa pārstāvēto valsti. Tam ir daudz vēsturisku iemeslu, bet tagad to veicina tas, ka no Rīgas pieejama virkne lidojumu maršrutu uz vairākām Lielbritānijas pilsētām. Tam ir arī negatīvi blakusefekti, kā bēdīgi slavenās britu vecpuišu ballītes un ar tām saistītie incidenti. R.Mūna stratēģija šajā jautājumā ir bijusi skaidra: runāt par problēmām, meklēt to risinājumus, nevis censties noklusināt ažiotāžu un izlikties, ka tās neeksistē, tomēr viņš uzskata, ka britu uzvedībai veltītās diskusijas ir pārspīlētas.

Tāpat monētai ir arī otra puse - briti Latvijā nereti kļūst par negodīgu cilvēku upuriem, kam pēdējā laikā tiek pievērsts arvien vairāk uzmanības. Lai gan tūristi pārkāpj likumus visās valstīs, tomēr lielākoties citviet šie gadījumi netiek uztverti tik sāpīgi un atspoguļoti tik plaši, un ar šādām problēmām būtu jārēķinās, ja pilsēta sevi reklamē kā tūrisma galamērķi. Bijušais vēstnieks uzskata, ka daļa vainas būtu jāuzņemas tiesībsargājošajām iestādēm, kas dažkārt izvēlas vainu par grūtībām novelt uz citiem. Šādu atsevišķu incidentu politizēšana ir viena no ne pārāk pievilcīgajām Latvijas pusēm.

Latvijā dzīvo aptuveni 150 - 200 lielbritānijas pilsoņu, no kuriem lielākajai daļai Latvijā ir kāds bizness. Kopumā Latvija ir ļoti piemērota vieta investīcijām, neskatoties uz to, ka šobrīd tā zaudējusi daļu savas pievilcības. Caurredzamības jautājums valsts un pašvaldības institūcijās varētu būt viens no vietējā tirgus mīnusiem, tomēr R.Mūns norāda, ka viņam pašam ar šādām problēmām divu gadu laikā, ko viņš pavadījis Latvijā, nav nācies saskarties.

Neesam gudrāki

R.Mūns aizraujas ar skriešanu un vairākkārt piedalījies dažādos maratonos, arī Rīgas maratonā. Tieši pēc Lielbritānijas vēstniecības ierosinājuma šogad Nordea Rīgas maratonā bija arī vienotības kilometrs jeb trase, kas bija piemērota cilvēkiem ratiņkrēslos. R.Mūns cer, ka tuvākajos gados tiks radīta iespēja cilvēkiem ar īpašām vajadzībām veikt visu maratona distanci, no kā iegūtu ne tikai maratona dalībnieki, bet arī Rīgas reputācija.

«Mēs nedomājam, ka esam gudrāki vai kādā citā veidā pārāki,» skaidro bijušais Lielbritānijas vēstnieks, norādot, ka ir jomas, kas Latvijai pagaidām ir jaunas, bet kurās Rietumvalstis strādā desmitiem gadu, tādēļ vēstniecība nāk klajā ar iniciatīvu, idejām un finansējumu, bet lielākoties tie ir vietējie iedzīvotāji un uzņēmumi, kas tās īsteno.

picturegallery.0fdc3a5b-5df5-49e2-92dc-fe5b5ce36312

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Ceļojums: Pudeļkoku meklējumos

Iesaka: Ingūna Gulbe, Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja
; Sagatavojusi Linda Zalāne
, 06.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par Sokotras salas eksistenci, visticamāk, dzirdējis vien retais, bet mums ar vīru tā šķita vilinoša daudzveidīgās dabas dēļ. Nelielajā, 120 km garajā un 40 km platajā, salā apskatāmi visi augi un ģeoloģiskie veidojumi, kas ir pārējos pasaules piecos kontinentos.

Turklāt tikai Sokotras salā aug pudeļkoki un pūķa asinskoki. Sala tūristu redzes lokā nonākusi vien pēdējos gados, bet vēl aizvien tā nav plaši apmeklēta. Lielākais bieds ir nemierīgās valstis – Somālija un Jemena – tās tuvumā. Mēs riskējām. Tiesa, bez satraucošiem starpgadījumiem brīdī, kad bija jālido mājās, neiztikām.

Kad turp braukt?

Piemērotākais laiks ceļojumam uz Sokotras salu ir no decembra līdz martam. Lai gan tur valda ziema, mums, eiropiešiem, laika apstākļi šķiet patīkami, ir silti. Pārējos mēnešos salā ilgstoši ir vētras, pamatīgi karstuma pariodi, kad termometra stabiņš mēdz pakāpties līdz un pat pārsniegt 40 grādu atzīmi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Čīlē trešdien stāsies spēkā jauni noteikumi, kas ierobežos tūristu uzturēšanās laiku populārajā Lieldienu salā.

Lieldienu sala ir slavena ar agrāko salas iedzīvotāju izveidotajām gigantiskām moai statujām. Lai gan sala atrodas 3500 kilometrus no Čīles krasta, tā ir plaši apmeklēta.

Lieldienu salā atrodas aptuveni 900 šādas statujas, no kurām dažas ir pat desmit metru augstas. Nacionālais parks, kurā atrodas moai akmens tēli, 1995.gadā tika iekļauts UNESCO pasaules mantojuma sarakstā.

2007.gadā Lieldienu salai tika piešķirts īpašās teritorijas statuss, bet pērnā gada martā Čīles Kongress nobalsoja par tūristu skaita un to uzturēšanās ilguma samazināšanu salā.

Trešdien stāsies spēkā jaunie noteikumi, kas samazinās uzturēšanās laiku no 90 dienām uz 30. Tas attieksies gan uz ārvalstu pilsoņiem, gan pašmāju tūristiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Ceļojuma pieredzes stāsts: Uz Maldīvu salām!

Sintija Kristapsone, 04.09.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maldīvu salas ir viena no vietām, kur noteikti kādreiz gribēju doties. Novembrī ieraudzīju treneres Lauras Timoško galeriju sociālajā tīklā Facebook - viņa ar grupu bija devusies uz Maldīvu salām. Redzot bildes, ļoti gribējās būt daļai no šāda piedzīvojuma. Zināju, ka viņa šādu pasākumu rīkos vēlreiz un, tiklīdz Laura izsludināja nākamo braucienu, sazinājos ar viņu, lai noskaidrotu, kā pieteikties.

Lai dotos šādā braucienā, pirmais solis, kas jāveic, ir aviobiļešu iegāde un, kad tas ir izdarīts, tu tiec pievienots dalībnieku sarakstam.

Biļetes vari iegādāties pats vai ir iespēja iegādāties biļetes ar Lauras palīdzību.

Pirms biļešu iegādes bija satraukums, jo Lauru nepazinu personīgi. Vienmēr esmu ceļojusi ar kādu kopā, bet šī bija pirmā reize, kad devos ceļojumā viena pati ar pilnīgi nezināmiem cilvēkiem.

Es izvēlējos biļešu iegādi caur Lauras piedāvāto kontaktpersonu, lai būtu iespēja doties kopīgi.

Biļetes iegādājos laicīgi decembra sākumā, kad bija laba cena - 712 EUR. Tiem, kas biļetes iegādājās vēlāk, tās bija kļuvušas dārgākas, bet kādam sanāca iegādāties arī par izdevīgāku cenu. Viena padoma, kurā brīdī veikt biļešu iegādi, man nebūs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pieprasījums pēc labiem Rīgas centra dzīvokļiem un pārdošanas cenu atšķirība starp remontētiem un neremontētiem mājokļiem veicina dzīvokļu remonta sākšanu.

Tāpat pēdējo mēnešu laikā Rīgas centrā palielinājusies interese par nelielu īpašumu, piemēram, ēku bēniņu, iegādi ar mērķi tos rekonstruēt un pārdot, raksturo Latio tirdzniecības vadītājs Aldis Riekstiņš.

Latio jaunākajā mājokļu tirgus pārskatā akcentēts, ka vietējie un ārvalstu pircēji Rīgas centrā vēlas iegādāties dzīvokļus daļēji vai pilnībā rekonstruētās ēkās, bet par īpašumiem neremontētās un sliktā stāvoklī esošās pirmskara ēkās interese ir minimāla. Lielākā daļa ārzemju pircēju vēlas iegādāties dzīvokļus pilnība rekonstruētās Rīgas centra ēkās. Vietējiem pircējiem ir svarīgi, lai kāpņu telpa ir remontēta, tāpat arī fasādei jābūt labā stāvoklī, savukārt dzīvoklis nereti var būt remontējams, līdz ar to nopērkams par zemāku cenu. Ja kāpņu telpa ir sliktā stāvoklī, pircēji atsakoties arī no labu dzīvokļu iegādes šādā ēkā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Ameriks: Krievu salā var nepietikt vietas ap 5-7% brīvostas kravu

LETA, 27.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievu salā var nepietikt vietas aptuveni 5% līdz 7% brīvostas kravu, kas tiek pārkrautas pašreizējā Rīgas brīvostas teritorijā Rīgas vēsturiskā centra tuvumā, Rīgas Ziemeļu transporta koridora un Rīgas brīvostas infrastruktūras projektu vadības komitejas sēdē pastāstīja Rīgas vicemērs, Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks (GKR).

Rīgas brīvostas stividors Rīgas centrālais terminālis jau ir vērsies atbildīgajās institūcijās ar iesniegumu par īstermiņa darbības turpināšanu Rīgas centrā, komitejas sēdē, kas norisinājās ceturtdien, informēja Satiksmes ministrijas valsts sekretāra vietniece Džineta Innusa.

Innusa norādīja, ka jautājums ir ļoti nopietns, bet nav daudz laika to analizēt, jo iespējamie risinājumi ir saistīti gan ar projekta realizācijas gala termiņu, gan iespējamo viedokli par attiecināmajām un neattiecināmajām izmaksām.

Ameriks skaidroja, ka pirms astoņiem gadiem, sākot plānot Krievu salas projektu, kas saistīts ar ostas kravu pārvešanu no pilsētas centra uz Krievu salu, kravu apgrozījums Rīgas ostā bija uz pusi mazāks nekā šobrīd. «Faktiskā situācija šodien ir tāda, ka Krievu salā operatori nevar iekļauties ar pašreizējo kravu apjomu, kas ir pieaudzis. Krievu salas aprēķini ir bijuši par daudz mazāku apjomu,» komitejas sēdē atzina brīvostas valdes priekšsēdētājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

VNĪ Zatleram piedāvā dzīvokli Smilšu ielā

Nozare.lv, 06.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) nosūtījusi vēstuli Valsts prezidenta kancelejai ar piedāvājumu izmantot dzīvokli Smilšu ielā 7 kā bijušā Valsts prezidenta Valda Zatlera pastāvīgo mājvietu, sacīja VNĪ pārstāve Daiga Laukšteina.

Šo dzīvokli Smilšu ielā 7 iepriekš izmantoja ASV vēstniecības diplomāti, un dzīvoklis atbrīvojās, kad ASV vēstniecība pārcēlās uz jaunajām telpām Remtes ielā 1. Dzīvoklim Smilšu ielā 7 ir 288 kvadrātmetru platība un tas ir divstāvīgs, līdz ar to nepieciešamības gadījumā to ir viegli sadalīt divos atsevišķos, pietiekami lielos dzīvokļos, skaidroja Laukšteina.

«Ja Valsts prezidenta kancelejai un Zatleram šis dzīvoklis būs piemērots, tad VNĪ būs ietaupījusi gan laiku, gan līdzekļus, jo nebūs jāizsludina konkurss par dzīvokļa iegādi un tas nebūs jāpērk,» sacīja Laukšteina.

Jau ziņots, ka Zatlera pagaidu dzīvoklis tiek īrēts no uzņēmējas Irēnas Pulkinenas, apstiprināja Pulkinena.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušā Valsts prezidenta Valda Zatlera pagaidu dzīvoklis tiek īrēts no uzņēmējas Irēnas Pulkinenas, apstiprināja Pulkinena.

«Ēkā Elizabetes ielā 17 atbrīvojās viens no man piederošajiem trīs dzīvokļiem. Tajā brīdī Valsts kanceleja meklēja dzīvokli Zatleram, es iesniedzu piedāvājumu, un šis dzīvoklis tika izvēlēts,» sacīja Pulkinena. Dzīvokļa īres līgums patlaban noslēgts uz 18 mēnešiem.

Viņa piekrita, ka īres maksa par šo dzīvokli nav liela salīdzinājumā ar līdzīgas platības ekskluzīviem dzīvokļiem Rīgas klusajā centrā. «Tomēr tā ir garantēta ienākuma summa, un valsts būs stabils maksātājs. Mūsdienās jau īrnieki ir dažādi, bet šajā gadījumā ir drošības garantija,» skaidroja Pulkinena.

Uzņēmēja piebilda, ka eksprezidenta ģimenei nebija nekādu papildu prasību pret dzīvokļa iekārtojumu un arī papildu remonts pirms izīrēšanas nebija jāveic. «Nezinu, vai Zatlera ģimene tur jau dzīvo, bet mēbeles uz dzīvokli tiek vestas. Tie ir patīkamākie īrnieki, kādi man ir bijuši,» piebilda Pulkinena.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

250 miljonu eiro vērtais kravu pārkraušanas termināla izveides projekts Krievu salā karājas mata galā, un, ja nekas nemainīsies, valstij kopumā var tikt nodarīti simtiem miljonu zaudējumi

To intervijā DB atzīst SIA Riga Coal Terminal (stividorkompānija) valdes priekšsēdētājs Raivis Veckāgans. Viņaprāt, uzņēmums ir nonācis ķīlnieka lomā, jo Krievu salā nevar neko darīt – tur joprojām nav atbilstošas infrastruktūras, kuras izveidei piesaistīts Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējums, turklāt no atbildīgajām Rīgas amatpersonām publiskajā telpā izskan puspatiesības un pat nepatiesības par šo projektu. Lai gan uzņēmumam ir vairāki nākotnes attīstības scenāriji, vislabākais būtu visiem ieinteresētajiem apsēsties pie galda un vienoties, bet sliktākais – gadiem ilgas tiesvedības, zaudētas akmeņogļu kravas Rīgas ostā, mazāki nodokļi valstij, ko pavada investīciju strīda pieteikšanas risks no uzņēmuma Šveices līdzīpašnieka, kā arī jautājumi (un ne tikai) no ES. Pēdējā laikā Rīgas brīvostas (RBO) vadība ir kritizējusi stividorkompāniju, ka tā it kā nevēlas pārcelties uz Krievu salu, un liek dažādus sprunguļus šī projekta sekmīgai īstenošanai. Līdz šim stividorkompānija, kurai ir veltīta kritika, – Riga Coal Terminal ir turējusies ēnā, taču piekrita DB sniegt savu skaidrojumu par sarežģīto situāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Relaksācija,» labākais, ko dod īpašums Liepājas Zirgu salā, nosauc liepājnieks Arvīds Kupčs. Zirgu sala ir Liepājas pašvaldības īpašums un sastāv no diviem zemes gabaliem. Puse salas tiek iznomāta laivu novietņu kooperatīvam Kaija ZS, par otra zemes gabala izmantošanu lēmums vēl jāpieņem, vēsta reģionālais portāls Rekurzeme.lv.

«Atbraucu katru dienu. Makšķerēju, kopju dārzu, atpūšos,» to, kā pavada laiku Zirgu salā, uzskaitījis A. Kupčs. Viņa ģimenei atpūtas sezona Zirgu salā sākas 1. maijā. Tad mastā tiek pacelts Latvijas karogs. Ziemas sezona sākas pēc 18. novembra svinībām, kad karogu nolaiž

Laivu novietņu kooperatīva Kaija ZS īpašnieki Zirgu salā uzcēluši vairāk nekā 200 laivu būdu. Ēku iekšpagalmi no garāmgājēju puses nav redzami. Tajos iedzīvotāji ierīkojuši sakņu dārziņus un atpūtas vietas, bet namiņu priekšpusē ir laivu piestātnes.

Pašvaldība kooperatīvam Kaija ZS ir iznomājusi aptuveni 11 hektārus zemes. Otrs zemes gabals ir 10 hektārus liels un par tā izmantošanu vēl jālemj, Rekurzeme.lv norādījis Liepājas Būvvaldes vadītāja vietnieks, galvenais teritorijas plānotājs Arvīds Vitāls.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Britu aktīvi uz politiskās neskaidrības fona izskatās gluži vai neinvestējami

Jau ilgi viens no riskiem, kas ietekmē investoru skatījumu uz Apvienotās Karalistes aktīviem, ir Brexit jautājums. Pēdējo dienu laikā Eiropas Savienības (ES) ministri vienojušies par britu izstāšanās noteikumiem. Tiesa gan, tas nebūt nenozīmē, ka tam piekritīs Apvienotās Karalistes parlaments. Gandrīz līdz decembra vidum gaidāmas dažādas ar Brexit saistītas noklausīšanās, kam kulminācija būs britu politiķu nobalsošana par šo jautājumu (12. decembris). Notiekošo sarežģī arī ASV prezidenta Donalda Trampa paziņojumi, ka esošā Brexit vienošanās var apdraudēt ASV-Apvienotās Karalistes tirdzniecības darījumus. D. Tramps izteicies, ka pašreizējā vienošanās lieliska ir vien ES. Tiek teikts, ka Trampa iebildumi ir par punktu, ka Apvienotā Karaliste ES muitas zonā paliek vēl 21 pārejas mēnesi (tas nozīmē, ka aktuāli paliek ES tarifi un standarti), kuru laikā var tikt panākta pilnīgāka vienošanās par šo reģionu tirdzniecības noteikumiem. Var netikt izslēgts, ka šis pārejas periods tiek pagarināts uz mūžu, ziņo Bloomberg. Būtībā tādējādi tiek apšaubīta britu spēja kaut kad panākt pašiem savus tirdzniecības noteikumus ar citām valstīm, ko savukārt vēlas redzēt izšķirīgāka Brexit aizstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas tipveida dzīvokļu vidējā cena jūlijā samazinājās trešo mēnesi pēc kārtas, turpretī galvaspilsētas centra jauno un renovēto dzīvokļu cenas gada laikā ir strauji palielinājušās, apgalvo Latio.

No kompānijas sagatavotā ikmēneša mājokļu tirgus pārskata izriet, ka, pircēju aktivitātei saglabājoties iepriekšējo mēnešu līmenī, Rīgas sērijveida dzīvokļu kvadrātmetra vidējā cena jūlijā samazinājās trešo mēnesi pēc kārtas un bija 576 eiro – par 0,3% zemāka nekā iepriekšējā mēnesī. Db.lv jau ziņoja, ka līdzīgus secinājumus izdarījusi arī kompānija Arco Real Estate.

Tikmēr strauji ir palielinājušās gan jauno, gan renovēto dzīvokļu cenas Vecrīgā un Rīgas centrā. Pēc Latio aprēķiniem, galvaspilsētas centra jaunajos projektos mājokļu cenas gada laikā kāpušas par 18%, bet divu gadu laikā – par 24%. Atsevišķiem projektiem Rīgas centrā divu gadu laikā cenas augušas gandrīz 50% apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Vienosies par pasākumiem Andrejsalas un Eksportostas teritoriju sakārtošanai pēc ogļu kravu novirzīšanas uz Krievu salu

LETA, 23.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas brīvostas valde uzdevusi Rīgas brīvostas pārvaldei sadarbībā ar Rīgas domi un iesaistītajām stividorkompānijām vienoties par nepieciešamo darbību un koordinētu plānu, lai esošās uzņēmumu teritorijas Andrejsalā un Eksportostas rajonā savlaicīgi tiktu atbrīvotas no oglēm un citām putošajām beramkravām, un to apstrāde 2019.gada sākumā pilnībā tiktu nodrošināta jaunizbūvētajos terminālos Krievu salā, informēja Rīgas brīvostas pārvaldes pārstāve Liene Ozola.

To Rīgas brīvostas valde uzdevusi, lai sekmētu Eiropas Savienības (ES) Kohēzijas fonda līdzfinansētā projekta «Infrastruktūras attīstība Krievu salā ostas aktivitāšu pārcelšanai no pilsētas centra» noteikto mērķu sasniegšanu.

Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks norādīja, ka no 2019.gada 1.janvāra neviena ogļu tonna vairs netiks apstrādāta pilsētas centrā.

«Līdzfinansējums no Kohēzijas fonda tika apstiprināts ar konkrētu mērķi - uzlabot vides kvalitāti Rīgas centrā, vienlaikus nodrošinot iespēju izveidot jaunus termināļus citā ostas teritorijā», teica Ameriks, uzsverot, ka no nākamā gada visas ogļu kravu pārkraušanas operācijas tiks pārceltas uz mūsdienu prasībām un starptautiskajiem vides standartiem atbilstošu, jaunizbūvētu ostas infrastruktūru Krievu salā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atšķirībā no sērijveida dzīvokļu tirgus, Rīgas centra dzīvokļu tirgus segmentā aktivitāte arī jūnijā bijusi gana liela, informē Ober Haus Real Estate.

Visaugstākās cenas joprojām ir īpašumiem klusajā centrā – no 1500 līdz 2500 eiro/m2), aktīvajā centrā cenas ir 1200 – 1800 eiro/m2, bet centra perifērijā – 800 – 1200 eiro/m2. Vidējās cenas dzīvokļiem Vecrīgā ir 1500 – 2000 eiro/m2, bet cenas renovētās mājās vai jaunajos projektos ir 2000 – 3500 eiro/m2, ziņo Ober Haus.

Kompānijas speciālisti akcentē, ka centra dzīvokļu īpašnieki apzinoties iespējamo dzīvokļa cenu pieaugumu nākotnē, un šajā pilsētas daļā ir manāms pieprasījuma pārsvars pār piedāvājumu. Daudzi maksātspējīgi klienti vēlas investēt labos, augstas kvalitātes dzīvokļos centrā un klusajā centrā, bet piedāvājums šādiem dzīvokļiem nav pietiekams.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Palielinās dzīvokļu cenas Rīgas centrā, mikrorajonos tirgus nīkulīgs

Ingrīda Drazdovska, 07.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada maijā mājokļu tirgū ir saglabājusies augsta ārvalstu pircēju interese par kvalitatīvu dzīvokļu iegādi Vecrīgā, Rīgas klusajā un tuvajā centrā, informē Latio.

Savukārt vietējo pircēju aktivitāte galvaspilsētas centra dzīvokļu segmentā ir kļuvusi mērenāka. To apliecina arī dažādās Rīgas centra daļās notikušo darījumu proporcionālās izmaiņas. Tālajā centrā, kur pieprasījumu veido galvenokārt vietējie iedzīvotāji, kā arī piedāvājumā ir mazāk labu mājokļu, darījumu apjoms samazinās un pēdējā gada laikā ir sarucis līdz aptuveni pusei agrāko 60% vietā no visiem Rīgas centrā notikušajiem dzīvokļu darījumiem. Darījumu skaits šogad pieaug Vecrīgā, tuvajā un klusajā centrā, raksturo Latio Dzīvokļu un savrupmāju tirdzniecības nodaļas vadītāja Vija Gailīte.

Ārzemnieku pieaugošā interese par dzīvokļu iegādi Rīgas centrā esot saistīta kā ar iespēju pēc īpašuma iegādes pretendēt uz termiņuzturēšanās atļaujas saņemšanu, tā ar citiem apsvērumiem, piemēram, cerot uz kapitāla pieaugumu nākotnē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augustā pieprasījums pēc dzīvokļu īres Rīgā būtiski paaugstinājās, radot īrnieku prasībām atbilstošu mājokļu deficītu visos galvaspilsētas īres tirgus segmentos, liecina Latio jaunākais mājokļu tirgus pārskats.

«Viens no būtiskākajiem pieprasījuma veicinātājiem augustā bija ārzemju un vietējie studenti, kas, tuvojoties mācību gada sākumam, arvien aktīvāk meklēja savām prasībām un finansiālajām iespējām atbilstošus dzīvokļus. Ne visiem studentiem līdz septembrim ir izdevies atrast mājokli, jo kopumā Rīgā vērojams šai īrnieku kategorijai piemērotu dzīvokļu trūkums. Piedāvājuma deficīts saglabājas arī citās īres dzīvokļu kategorijās, piemēram, īsā laikā tiek izīrēti kvalitatīvi Rīgas centra dzīvokļi,» skaidro Latio Īres nodaļas vadītājs Ģirts Krūmiņš.

Ārzemju studenti visbiežāk mājokli īrē vairāki kopā, tādēļ meklē dzīvokļus ar vairākām – pat četrām vai piecām – guļamistabām, vēlams Rīgas centrālajā daļā vai tuvu izvēlētajai augstskolai. Par vairāku istabu dzīvokļiem ārvalstu studenti gatavi maksāt sākot no 200–300 eiro par īrnieku. Augsts studentu pieprasījums ir arī pēc mazākas platības lētākiem dzīvokļiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielāka interese un vairāk darījumu īres tirgū ir ar dzīvokļiem Rīgas centrā un t.s. jaunajos projektos, izriet no nekustamā īpašuma kompāniju februāra pārskatiem.

Latio ziņo, ka galvaspilsētas centrā un jauno projektu segmentā pieprasījumu veido gan vietējie, gan arī ārvalstu iedzīvotāji. Dzīvokļi labā stāvoklī un ar mūsdienīgu iekārtojumu īrniekus atrodot īsā laikā, savukārt pieprasījums ir zems pēc neremontētiem dzīvokļiem ar nolietotām mēbelēm un iekārtojumu.

Rīgas centrā ir palielinājies pieprasījums pēc kvalitatīviem dzīvokļiem ar divām guļamistabām, kuri izmaksātu līdz 500 eiro mēnesī.

Līdzīgu cenu robežu nosauc Ober Haus Real Estate: piedāvājumā trūkst kvalitatīvu 2 istabu dzīvokļu klusajā centrā un Vecrīgā par īres maksu ap 500 eiro mēnesī. Pēc šādiem dzīvokļiem ir lielākais pieprasījums. Ārvalstu pārstāvju vidū joprojām pieprasītākais no centra rajoniem ir klusais centrs, savukārt vietējo klientu vidū cieņā ir tā saucamais aktīvais centrs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Fin-tech

Viedoklis: Kā Brexit maina P2P kreditēšanas likmes un ES stratēģiju

SIA Robocash dibinātājs un ģenerāldirektors Sergejs Sedovs, 31.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā, ka Brexit no politiskās deklarācijas pārvēršas administratīvajā procesā, kļūst acīmredzamas problēmas finansistiem.

Saskaņā ar Eiropas Centrālās bankas (European Central Bank) ziņojumu, tiem, kas vēlas pārvietot uz ES savas operācijas, pēc Lielbritānijas izstāšanās no ES, būs vajadzīgs laiks, apmēram gads, lai saņemtu licenci. Līdz galam nav skaidra situācija ar ES Vispārīgo Personas Datu aizsardzības regulu (General Data Protection Regulation (EU) 2016/679 (GDPR)), kas stāsies spēkā 2018.gada maijā. Daudz jautājumu ir nodokļu jomā.

Londona – Eiropas vēsturiskais finanšu centrs, tādēļ saišu saraušana ar ES būs sāpīga. Visvairāk neaizsargātas būs fintech kompānijas, kas orientētas uz pārrobežu operācijām. Investorus piesaista britu finansistu augstas kvalifikācijas kombinācija un darba iespējas visā ES teritorijā. Pēc konsultāciju kompānijas FinTech Global datiem, patlaban investīciju apjoms fintech kompānijās, kas bāzējas Londonā, vairākas reizes pārsniedz analoģisku rādītāju citu ES valstu galvaspilsētās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Centrā un jaunajos projektos meklē dzīvokļu līdz 80 tūkst. eiro

Ingrīda Drazdovska, 04.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dzīvokļu cenas Rīgas centrā un t.s. jaunajos projektos pēdējos mēnešus nav mainījušās. Vietējos pircējus interesē nelieli dzīvokļi, kuru cena nepārsniegtu 80 tūkst. eiro, izriet no Ober Haus Real Estate apkopotajiem datiem.

Potenciālie pircēji, kas vēlas iegādāties dzīvokli centrā, aktīvi skatās piedāvātos objektus, tomēr darījumu skaits nav pieaudzis. Vietējie pircēji meklē 2 vai 3 istabu dzīvokļus centra perifērijā, kuri izmaksātu līdz 80 tūkst. eiro. Aktīvajā un klusajā centrā aktīvāki esot pircēji no ārvalstīm, pārsvarā – no Krievijas, bet ir bijuši arī interesenti no Baltkrievijas un Skandināvijas valstīm. Dzīvokļus joprojām uzlūko arī tie ārvalstu pircēji, kas vēlas iegūt uzturēšanās atļaujas, taču viņus neinteresē mājokļi centra perifērijā vai mikrorajonos, bet gan klusajā un t.s. aktīvajā centrā.

Centra perifērijā dzīvokļu cenas ir 800 – 1100 eiro/m2, aktīvajā centrā – 1100 – 1700 eiro/m2, bet klusajā centrā remontēti dzīvokļi maksā 1500 – 2700 eiro/m2.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Tirgi atkorķē šampanieti uz šķietamas Brexit un tirdzniecības karu skaidrības

Jānis Šķupelis, 13.12.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izskatās, ka politiķi vadošajiem pasaules finanšu tirgiem pasnieguši agrīnu Ziemassvētku dāvanu, un cenu rekordu birums tajos šā gada beigās un nākamā gada sākumā var turpināties.

Britu velēšanās pārliecinoši triumfējusi Konservatīvā partija, kas nozīmē, ka šīs valsts parlaments beidzot izskatās gatavs kādiem laicīgiem un izšķirīgiem lēmumiem saistībā ar ieilgušo Brexit procesu. Tādējādi sagaidāms, ka to pašu Konservatīvo partiju pārstāvošais britu premjers Boriss Džonsons varēs strādāt pie tā, lai Apvienotā Karaliste Eiropas Savienību (ES) pamestu jau nākamā gada janvāra beigās. Būtībā britu "bezvienošanās" scenārija iespējamība vairs netiek nopietni apsvērta. Kopējā sajūta ir – sliktākais Brexit frontē jau ir aiz muguras, ko attiecīgi svin arī, piemēram, akciju tirgus dalībnieki.

Jāteic, ka britu vēlēšanas nav bijis vienīgais iemesls, kādēļ šīs nedēļas laikā vērojams riska aktīvu mijēju optimisms. Tiek ziņots, ka arī ASV prezidents Donalds Tramps varētu būt piekritis sākotnējam tirdzniecības darījumam ar Ķīnu. Tādējādi šo svētdien spēkā varētu nestāties iepriekš paredzētie jaunie ASV tarifi pret šo Tālo Austrumu lielvalsti. Šīs darba nedēļas beigās pieejamā informācija liecināja, ka Ķīna 2020. gadā varētu būt piekritusi uzpirkt ASV lauksaimniecības produkciju 50 miljardu ASV dolāru vērtībā. Savukārt ASV – mazināt esošos tarifus savam Ķīnas importam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Dzīvesstils

Ceļojuma pieredzes stāsts: Uz Igaunijas salām!

Ilze Žaime, 18.09.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas salas, kas no Latvijas ir tikai pāris stundu brauciena attālumā, patiks pat visizvēlīgākajiem ceļotājiem.

Ir divi veidi kā nokļūt uz Igaunijas lielākās salas Sāremā - ar lidmašīnu no Tallinas vai ar prāmi no ostas pilsētiņas Virtsu. Lidmašīna uz salu dodas divas reizes dienā un viena lidojuma cena ir 26 eiro. Savukārt prāmis kursē vairāk nekā divdesmit reižu dienā - no agra rīta līdz vēlam vakaram. Biļetes cena vieglajam automobilim ir 8 eiro, kā arī katrai personai jāiegādājas pasažiera biļeti - 3 eiro pieaugušajiem, 1,5 eiro skolēniem.

Aktīvā dzīvesveida piekritējiem salas apceļošana būs piemērota ar velosipēdiem. Sala ir pilnībā plakana, nebūs jārēķinās ar kalniem. Kempingi jūras krastā ir katrā piekrastes ielokā. Ja līdz prāmja piestātnei vēlaties nokļūt ar sabiedriskā transporta palīdzību pa zemes ceļiem, vislabākie savienojumi ved caur Tartu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Svētās Helēnas sala ir vulkāniskas izcelsmes sala Atlantijas okeāna dienvidos, viena no visizolētākajām vietām pasaulē.

Sala ir bēdīgi slavena ar to, ka uz to 1815. gadā tika izraidīts Napoleons, kurš tur trimdā mira. Taču tagad līdz ar pirmās lidostas atvēršanu, kas notiks nākamajā gadā, tiek gaidīts tūristu pieplūdums. Vienlaikus gan pastāv bažas, ka sala nemaz nespētu uzņemt potenciālo tūristu skaitu.

Salā, kas bijusi pieejama pa ūdeni, ir tikai viena banka, tajā nav bankomātu, kā arī mobilo sakaru.

Ik pēc trim nedēļām no Keiptaunas uz Svētās Helēnas salu izbrauc kuģis, bet brauciens aizņem piecas garas dienas. Patlaban saskaņā ar aplēsēm salu apmeklē tikai 1500 tūristi gadā.

Šo situāciju jau 2016. gada februārī varētu krasi mainīt lidojumu uzsākšana. Lidojumus no Johannesburgas plānots veikt ik nedēļu, un to ilgums būs 4,5 stundas. Pastāv cerības, ka tas atdzīvinās arī salas ekonomiku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Ober Haus: centra dzīvokļu tirgus februārī bijis aktīvs

Ingrīda Drazdovska, 03.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas centra dzīvokļu tirgū šā gada februārī, pēc kompānijas Ober Haus Real Estate novērojumiem, bija manāma rosība.

Aptuveni puse pircēju bijuši NVS valstu pilsoņi. Viņus interesējot dzīvokļi pirmskara mājās Klusajā centrā, citur centrā un arī Vecrīgā. Netiekot smādēti arī dzīvokļi jaunajos projektos centrā un tā tuvumā.

Februārī centrā dzīvokļu cenas nav mainījušās, taču visai strauji samazinās piedāvājumā esošo objektu skaits labās vietās un par pievilcīgu cenu.

Vidējās cenas centra perifērijā ir no 800 eiro/m2. Remontēti dzīvokļi klusajā centrā un Vecrīgā maksā, sākot no 1500 eiro/m2.

Lielākā interese ir par dzīvokļiem Klusajā un tuvajā centrā. Pārsvarā pircēji vēlas iegādāties 45 – 65 m2 lielus dzīvokļus renovētās pirmskara fasādes mājās, cenu robežās no 70 000 – 100 000 eiro. Pircēji, kuri meklē labus, kompaktus 3 istabu dzīvokļus ar platību 60 – 80 m2, par tiem piekrīt maksāt 100 – 150 tūkst. eiro, apgalvo Ober Haus. Ņemot vērā, ka objektu skaits samazinās, pircēji izskata arī piedāvājumus par 1200 – 1400 eiro/m2.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Regulējums, kas noteica lielo tirdzniecības centru darbības ierobežojumus Covid-19 pandēmijas apstākļos, neatbilst valsts pamatlikumam, atzinusi Satversmes tiesa (ST).

Lieta rakstveida procesā tika izskatīta pirms mēneša. Tā tika ierosināta pēc SIA "Eften Domina" ("Domina"), SIA "Jysk Linnen’n Furniture" ("Jysk") un SIA "VRPB" pieteikumiem. Uzņēmumi ST bija vērsušies atsevišķi, tomēr ST lēma lietas apvienot.

Uzņēmumi lūdza ST pārbaudīt Ministru kabineta (MK) noteikumu "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai" 24.18 punkta atbilstību Satversmes 91.panta pirmajam teikumam, kā arī 105.panta pirmajam un trešajam teikumam.

MK noteikumi paredzēja, ka tirdzniecības centrā, kura kopējā tirdzniecībai atvēlētā platība ir lielāka par 7000 kvadrātmetriem, darbojas tikai veikali, kuros tirgo pārtiku ne mazāk kā 70% apmērā no preču sortimenta, veikali, kuros tirgo higiēnas preces ne mazāk kā 70% apmērā no preču sortimenta, kā arī aptiekas, optikas preču veikali, dzīvnieku barības veikali, ziedu veikali, grāmatnīcas, preses tirdzniecības vietas, kā arī datoru, to perifēro iekārtu un programmatūras, kā arī telekomunikācijas iekārtu veikali.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Stividorkompānijām termināļu būvniecība Krievu salā izmaksās 170 miljonus eiro

LETA, 24.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Stividorkompānijām termināļu būvniecība Krievu salā izmaksās 170 miljonus eiro, šodien Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē atzina Rīgas brīvostas pārstāvji.

Rīgas brīvosta ir noslēgusi vienošanos par ostas infrastruktūras nomu Krievu salā ar stividorkompānijām SIA Riga Coal Terminal un SIA Strek.

Pēc šovasar aktualizētajiem stividorkompāniju biznesa plāniem Riga Coal Terminal ieguldījums termināļa būvniecībā būs 120 miljoni eiro, bet Strek - 50 miljoni eiro. Minētās summas stividorkompānijas ieguldīs līdz 2018.gada beigām, kad plānota stividorkompāniju pilnīga pārcelšanās uz Krievu salu.

Rīgas brīvostas pārvalde ir pārliecināta, ka stividorkompāniju pārcelšanās uz Krievu salu notiks, kā plānots, līdz 2018.gada beigām.

Arī Finanšu ministrija norādīja, ka situācija ar Krievu salas projektu ir aizvien stabilāka, jo Krievu salas būvdarbi ir pabeigti, brīvosta ir panākusi vienošanos ar stividorkompānijām, kā arī Eiropas Komisijai nav iebildumu pret projekta virzību.

Komentāri

Pievienot komentāru