Citas ziņas

Brokeri apdrošina ceturtdaļu

, 08.03.2007

Latvijas Apdrošināšanas brokeru asociācijas valdes priekšsēdētājs Aigars Krūms.

Foto: Edmunds Brencis, DB

Jaunākais izdevums

Latvijas apdrošināšanas brokeru asociācijas (LABA) apkopotie dati liecina, ka apdrošināšanas brokeru nozares pieaugums 2006.gadā, salīdzinot ar 2005.gadu, ir bijis neprognozēti augsts – 55%, sasniedzot vairāk kā 52 miljonus latu kopējo parakstīto prēmiju apjomu, Db.lv informēja Latvijas Apdrošināšanas brokeru asociācijas valdes priekšsēdētājs Aigars Krūms.

Apdrošināšanas brokeru parakstīto prēmiju apjoms ir pieaudzis visos apdrošināšanas veidos, izņemot kredītu apdrošināšanu, kas sastāda nenozīmīgu apdrošināšanas brokeru parakstīto prēmiju daļu. Apdrošināšanas brokeru parakstītās prēmijas veselības apdrošināšanā un dzīvības apdrošināšanā 2006.gadā, salīdzinot ar 2005.gadu, ir dubultojušās un dzīvības apdrošināšanā sasniedz gandrīz 6,4 miljonus latu, bet veselības apdrošināšanā jau pārsniedz 9 miljonus latu.

Tradicionāli vislielākais apdrošināšanas brokeru parakstīto prēmiju apjoms ir sauszemes transportlīdzekļu apdrošināšanā (KASKO), kur parakstīto prēmiju apjoms 2006.gadā pārsniedz 18 miljonus latu un pieaugums ir 43%. Samērā lielu apdrošināšanas brokeru parakstīto prēmiju apjomu sastāda arī īpašuma apdrošināšana, kas 2006.gadā sasniedz 6,5 miljonus latu un uzrāda 26% pieaugumu.

2006.gads apdrošināšanas brokeru nozares vēsturē ieies ar vislielāko jaundibinātu apdrošināšanas brokeru sabiedrību skaitu. Tikai pagājušajā gadā vien tika nodibinātas vairāk kā 10 jaunas apdrošināšanas brokeru sabiedrības, kas veidoja 30% brokeru sabiedrību skaita pieaugumu. Šobrīd Latvijā darbojas jau 49 apdrošināšanas brokeru sabiedrības un pēc LABA rīcībā esošām ziņām arī šajā gadā brokeru sabiedrību skaita pieauguma tendence varētu turpināties. Jaunas apdrošināšanas brokeru sabiedrības pārsvarā dibina apdrošināšanas aģenti vai apdrošināšanas sabiedrību darbinieki, kas uzskata, ka ir izsmēluši savas profesionālās izaugsmes iespējas līdzšinējā darbā un apdrošināšanas brokeru nozarē saskata iespēju turpināt savu profesionālo attīstību, strādājot klientu interesēs.

Salīdzinot ar 2005.gadu, par vairāk kā 3% ir pieaudzis arī apdrošināšanas brokeru parakstīto prēmiju īpatsvars kopējos apdrošināšanas apjomos Latvijā, kas šobrīd pārsniedz 23%. Līdz ar ko var aptuveni aprēķināt, ka pie apdrošināšanas brokeriem tiek parakstīta gandrīz katra ceturtā apdrošināšanas polise Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Apdrošināšanas tirgū - zini vai mini

Ieva Mārtiņa, [email protected], 7084426, 30.01.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bankas, vēloties klientam piedāvāt vairāku apdrošinātāju polises, rada priekšnosacījumus apdrošināšanas brokeru izstumšanai no tirgus.

Brokeri lēš, ka no tā varētu ciest klienti. Virzību varas gaiteņos sākušas banku ierosinātās izmaiņas apdrošināšanas starpniecības jumta likumā, kas paredz bankām iespēju kā aģentiem piedāvāt vairāku apdrošinātāju polises, neapdrošinot savu civiltiesisko atbildību.

Eiropas ekonomiskās zonas vairākās valstīs bankām ir tiesības darboties kā aģentiem, tomēr tās atzīst, ka vairumā gadījumu banka kā aģents pārstāv tikai to apdrošinātāju, kurš ir banku meitas uzņēmums (Francija, Somija, Vācija), bet situācija, kad bankas izplata vairāku apdrošinātāju produktus, nav bieži sastopama, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) apkopotā informācija. Dažās valstīs ir nosacījums, ka jāsaņem piekrišana no visiem iesaistītajiem apdrošinātājiem par to, ka banka izplatīs arī citu apdrošinātāju produktus (Luksemburga). Polijā noteikts, ka pretējā gadījumā bankai ir pienākums apdrošināt savu civiltiesisko atbildību. Ungārijā noteikts, ka bankas ir tiesīgas izplatīt tikai savstarpēji nekonkurējošus apdrošināšanas produktus, ja tie kalpo kā papildinājums banku pamatdarbībai (īpašuma apdrošināšana nav uzskatāma par tādu).

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

Apdrošināšanas tirgus «veselība» un tendences

Jānis Abāšins, bijušais Latvijas Apdrošinātāju asociācijas viceprezidents, 06.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējos gados no finanšu nozarē strādājošiem uzņēmumiem pamatoti lielāko uzmanību ir izpelnījušās bankas. Tomēr šajā nozarē ir arī cita veida uzņēmumi, kurus arī uzrauga FKTK, piemēram dzīvības un nedzīvības apdrošināšanas kompānijas, pensiju fondi, krājaizdevu sabiedrības, ieguldījumu pārvaldes sabiedrības, apdrošināšanas brokeri utt.

Šo uzņēmumu darbība neskar tik plašas sabiedrības masas kā bankas, tomēr arī šiem uzņēmumiem ir vērts pievērst uzmanību. Šoreiz par nedzīvības apdrošināšanas nozari, tās «veselību» un valdošajām tendecēm.

Kā tad apdrošināšanas nozarē strādājošie uzņēmumi jūtas? Šeit būtu vietā nodalīt apdrošināšanas kompānijas un apdrošināšanas brokerus. Atgādināšu, ka apdrošināšanas kompānijas ir tās, kas reāli apdrošina, t.i. par mūsu (klientu) iemaksātajām naudiņām, ko nozarē sauc par prēmijām, tās uzņemas noteiktas saistības, piemēram atlīdzināt zaudējumus ugunsgrēka, satiksmes negadījuma vai traumas rezultātā. Savukārt apdrošināšanas brokeri ir uzņēmumi, kuri par noteiktu samaksu klientiem (biežāk juridiskām personām) palīdz izvēlēties apdrošināšanas kompāniju un asistē arī visā apdrošināšanas līguma/polises darbības laikā. Apdrošināšanas nozarē strādā arī aģenti, kas visbiežāk ir fiziskas personas, kas pārstāv vienu konkrētu apdrošināšanas kompāniju, un aģentūras, kas visbiežāk ir juridiskas personas, kas arī pārdod vienas konkrētas apdrošināšānas kompānijas produktus. Šoreiz par tirgus svarīgākajiem spēlētājiem, t.i. apdrošināšanas kompānijām un nedaudz par brokeriem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pieaugusi Rīgas Fondu biržas aktivitāte

, 18.07.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada otrajā ceturksnī Rīgas fondu biržā ir notikuši vairāki jauni notikumi - atklāja alternatīvā vērtspapīru tirgu, indekss atsāka kāpumu, pieauga tirdzniecības aktivitāte, kā arī biržai pievienojās jauni biedri, Db.lv informēja OMX Group sabiedrisko attiecību speciāliste Aija Brasliņa.

Atklāj alternatīvo vērtspapīru tirgu

Rīgas Fondu birža 1.jūnijā atklāja alternatīvo vērtspapīru tirgu First North. Līdz ar First North infrastruktūras izveidošanu Latvijā arī vidējiem un maziem uzņēmumiem ir radīta iespēja strauji attīsties, izmantot akciju tirgus radītās iespējas. Vairāki Sertificētā konsultanta statusa kandidāti jau ir sākuši pārrunas ar uzņēmumiem par to akciju iekļaušanu First North.

Trīs galvenie uzņēmumu ieguvumi no dalības alternatīvajā tirgū ir izdevīgas finansējuma piesaistes iespējas, augstāka atpazīstamība un uzticamība sadarbības partneru acīs, liecina First North Ziemeļvalstu tirgū kotēto uzņēmumu vadības viedokļi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Treideri ļoti nelabprāt piekrīt intervijām – neviens necenšas afišēt savus ienākumus un, vēl jo vairāk, dalīties ar profesionāliem noslēpumiem. Gaļina Daņilova, kas sākusi darboties, atklājot bezmaksas demo kontu, atbildēja uz mūsu jautājumiem vienīgi tāpēc, ka lūdzām sniegt padomus iesācējiem – kā sākt pelnīt un izmēģināt savus spēkus treidera lomā, neriskējot ar savu naudu.

- Cik sen jūs nodarbojaties ar tirgošanos Forekss tirgū?

- Es tirgojos jau sešus gadus.

- Kā Jūs sākāt?

- Savu pirmo īsto kontu ar 2000 dolāriem es atvēru 2004.gadā Pēterburgā brokeru kompānijā Teletreid. Tur es izgāju īsu iepazīšanās kursu praktiski bez jebkādas iepriekšējas tirgošanās pieredzes. Tajā laikā tirgošanās noteikumi bija daudz stingrāki nekā šobrīd: spreds starp pamata pāriem bija ne mazāks kā 5 punkti, kredītplecs 1: 100, bet atvērt pozīcijas drīkstēja tikai, ja ir vesels lots.

Pirmo mēnesi es strādāju dīlingu zālē un par katru atklāto pozīciju maksāju vēl 20 dolārus. Neskatoties uz to, ka es tirgojos sava menedžera «uzraudzībā» mēneša laikā gandrīz zaudēju visu savu naudu. Kaut gan ņemot vērā apstākļus, jāsaka pretēji – es brīnumainā kārtā noturējos tirgū veselu mēnesi. Man nebija ne tikai savas tirgošanās sistēmas, bet es pat nezināju tehniskās analīzes gudrības un tirgojos tikai intuīcijas vadīta, novērojot kā to dara citi treideri.

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

Valsts iestādes joprojām pārmaksā brokeriem

Ieva Mārtiņa, Andrejs Vaivars, 09.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Esošā apdrošināšanas brokeru piesaistes sistēma valsts iepirkumos ir necaurspīdīga, rada nodokļu naudas šķērdēšanas riskus.

Vairākas valsts un pašvaldību iestādes, kurām no šā gada atkal atļauts veikt veselības apdrošināšanas iepirkumus, izmanto arī apdrošināšanas brokeru pakalpojumus. Tomēr lielākajai daļai pasūtītāju joprojām, šķiet, neinteresē tas, cik īsti maksā brokera pakalpojumi, jo valsts iestāde pa tiešo tos neapmaksā. Tādējādi tās arī joprojām nerīko iepirkumus izdevīgākā brokera izvēlei, lai gan vēl 2010. gada septembrī Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) iepriekšējais vadītājs Andrejs Tiknuss DB atzina, ka brokeri var piesaistīt un, ja maksa ir 3000 Ls - 20 000 Ls, ir jāveic vienkāršota iepirkumu procedūra, bet, ja ir virs 20 tūkst. Ls, tad jāizsludina iepirkumu konkurss. Realitātē valsts ie-stāde, iespējams, šobrīd smagi pārmaksā par brokeru pakalpojumiem: šobrīd samaksu ietur no prēmijas, ko valsts iestāde samaksā apdrošinātājam, pieļauj gan aptaujātie apdrošinātāji, gan paši brokeri. Šī samaksa savukārt ir noteikta (pamatā) līgumos starp apdrošināšanas brokeri un apdrošinātāju, kas, piemēram, veselības apdrošināšanas gadījumos šobrīd svārstās 8% līdz 15% no prēmiju apjoma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rīgas biržā 3.ceturksnī pieaugusi tirdzniecības aktivitāte

, 05.10.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Notikumi Rīgas fondu biržā 2007.gada 3.ceturksnī, atbilstoši Rīgas Fondu biržas Korporatīvo komunikāciju departamenta vadītāja Āra Dreimaņa sniegtajai informācijai:

-Alternatīvajā akciju tirgū First North Latvijā pirmais Sertificētais konsultants

-Indekss sasniedz rekordu un turpina kāpumu

-OMX Derivatīvu biržā Stokholmā sāk piedāvāt tirdzniecību ar nākotnes līgumiem uz Baltijas tirgojamo indeksu OMX

-Pieaug tirdzniecības aktivitāte

-Jauni biržas biedri

Alternatīvajā vērtspapīru tirgū pirmais sertificētais konsultants

Septembrī Rīgas Fondu birža parakstīja līgumu ar korporatīvo finanšu uzņēmumu Eventus Partners (agrāk Biznesa Risinājumi), kas kļuvis par pirmo sertificēto konsultantu, kas drīkstēs pārstāvēt uzņēmumus alternatīvajā vērtspapīru tirgū First North Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Uz lielajām bankām krīt aizdomas par blēdīšanos ar valūtas kursu fiksēšanu

Žanete Hāka, 14.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV Federālo Rezervju sistēma (FRS) izmeklē, vai pasaules lielāko banku brokeri ir veikuši krāpnieciskas darbības ar valūtas likmēm, tādējādi veicinot tirgū bažas, ka kompānijas tiks sodītas par kontroles trūkumu, raksta Bloomberg.

FRS ir starp uzraugiem, kas pārbauda, vai brokeri peļņas gūšanas nolūkā ir dalījušies ar informāciju, kas varētu būt ļāvis viņiem manipulēt ar cenām ārvalstu valūtu maiņas tirgū, kura apgrozījums ik dienas ir 5,3 triljonu dolāru apmērā, atklājusi persona, kura vēlējusies palikt anonīma.

«FRS apdomājis, vai un cik lielā mērā sodīt bankas, ja izrādīsies, ka uzraudzības trūkums un kontroles deficīts ir rezultējies tajā, ka šo banku brokeri ir manipulējuši ar valūtas kursiem,» sacījis Shulman Rogers Gandal Pordy & Ecker PA jurists Džeikobs Frenkels.

Kā liecina pērnā gada maijā Euromoney veiktā aptauja, vairāk nekā pusi no ārvalstu valūtu tirdzniecības kontrolē Deutsche Bank, Citigroup, Barclays Plc un UBS AG.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Katastrofāli zemais informētības līmenis par apdrošināšanas brokeru komisijām rada aizdomas par klientu maldināšanu.

Iespējams, daudzi apdrošināšanas brokeri nesniedz informāciju par komisijas maksām klientiem, ko tie saņem no apdrošinātāja, kas rada bažas par negodīgu darbību, jo klients tādējādi var nesaņemt viņam izdevīgāko apdrošināšanas piedāvājumu, bet saņemt to, kas ir izdevīgāks brokerim.

Apdrošināšanas un pārapdrošināšanas starpnieku darbības likums paredz, ka sniedzot apdrošināšanas starpnieka pakalpojumus, apdrošināšanas brokerim ir pienākums informēt klientu par visiem izvērtētiem apdrošināšanas piedāvājumiem un apdrošināšanas brokera atlīdzības apmēru (turklāt vēl pirms līguma noslēgšanas), kas tiktu saņemta no attiecīgā apdrošinātāja apdrošināšanas līguma noslēgšanas gadījumā. Apdrošināšanas brokeris apdrošināšanas starpnieka atlīdzības apmēru var norādīt gan naudas izteiksmē, gan procentu izteiksmē no apdrošināšanas prēmijas. Tomēr likumdošana nenosaka, kādā veidā brokeriem klients ir jāinformē par komisijas apmēriem, un biežāk brokeri mēdzot klientus par to informēt mutiski. Šo likuma prasību, tādējādi arī parādot kopumā brokera atklātības līmeni, tikai piecas kompānijas izpildījušas, atklājot visus komisijas apmērus, ko katra apdrošināšanas kompānija tām maksā kādā no apdrošināšanas veidiem. Tajā skaitā komisijas maksas ir atklājusi SIA Apdrošināšanas serviss – brokeri, SIA IIZI, SIA Apdrošināšanas Partneri (www.poliseJums), arī Amber Broker Baltic, Inko brokeri, liecina DB informācija, izpētot visas 100 apdrošināšanas brokeru kompānijas, kas šobrīd reģistrētas Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas vīriešu basketbola izlase svētdien Džakartā Pasaules kausa finālturnīra otrā posma otrajā spēlē ar 104:84 uzvarēja Brazīliju. Līdz ar panākumu Latvija iekļuva ceturtdaļfinālā un turpinās cīņu par ceļazīmi uz Parīzes olimpiskajām spēlēm.

Mūsējo pretinieki cīņā par vietu pusfinālā būs Vācijas vai Slovēnijas basketbolisti.

Latvijas izlasē rezultatīvāko spēli Džakartā aizvadīja Andrejs Gražulis, kurš guva 24 punktus, realizējot deviņus no 12 divpunktu un divus no trim trīspunktu metieniem. 17 punktus guva Artūrs Žagars, trāpot abus divpunktu un visus četrus soda metienus, kā arī trīs no pieciem tālmetieniem.

14 punktus sakrāja Dāvis Bertāns, kurš realizēja četrus no deviņiem tālmetieniem, Artūrs Kurucs guva 12 punktus, trāpot visus četrus tālmetienus, bet Rolands Šmits guva desmit punktus.

Pretiniekiem Brunu Kaboklu sakrāja 20 punktus un septiņas atlēkušās bumbas, 14 punktus guva Jagu Santoss, bet 13 punktus un septiņas atlēkušās bumbas sakrāja Lukass Diass.

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

Darbinieku veselību pārsvarā apdrošina lielie un vidējie uzņēmumi

Rūta Kesnere, 21.06.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vidējā polises cena vienam darbiniekam ir 250 eiro gadā, taču tās ir investīcijas, kuras atmaksājas

Par to vienisprātis ir DB rīkotā apaļā galda diskusijas, kas veltīta darbinieku veselības apdrošināšanai, dalībnieki: Dins Šmits - Repharm ģenerāldirektors, Gints Konrads - Latvijas apdrošinātāju asociācijas Veselības apdrošināšanas komisijas loceklis, Baiba Fromane - Latvijas Būvuzņēmēju partnerība valdes priekšsēdētāja, Dace Amsila - Swedbank Personāla vadības partnere, un LDDK sociālo lietu eksperts Pēteris Leiškalns.

Konrada kungs, cik pieprasīta ir darbinieku veselības apdrošināšana, kāds ir tās īpatsvars kopējā apdrošināšanas portfelī, kāda ir darbinieku apdrošināšanas kopējā vērtība absolūtos skaitļos?

G. Konrads: Darbinieku veselības apdrošināšanā ir vērojama pozitīva dinamika, un 2016. gadā tā aizņēma vienu ceturto daļu no visa apdrošināšanas tirgus, šā gada 1. ceturksnī tie bija 27%. Veselības apdrošināšanas prēmiju apjoms gadā ir teju 80 miljoni eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpinot aizsākto tradīciju, nedzīvības apdrošināšanas a/s BTA atjauno Brīvības pieminekļa apdrošināšanas polisi un arī šoreiz tas tiks apdrošināts par 1 miljonu latu pret visiem iespējamiem pamatriskiem.

Taču šogad, reaģējot uz pēdējā laikā it bieži notikušajiem pieminekļa apgānīšanas gadījumiem, BTA savā apdrošināšanas polisē iekļaus arī tos, paredzot īpašas pieminekļa aizsardzības metodes, Db informēja BTA.

"Brīvības piemineklis ir ne tikai Rīgas nosacītais centrs un iecienīta tikšanās vieta, tā nav vienkārši akmens skulptūru kompozīcija - bezpersoniska, auksta. Latvijai tā ir svētvieta, pie kuras nākam tautas priekos un bēdās, kur noliecam galvu, pieminot savus varoņus un aizlūdzot par nākamajām paaudzēm. Mēs nepieļausim necieņas izpausmes pret to, un kā apdrošinātājs vērsīsim visus savā rīcībā esošos resursus un līdzekļus pret ikvienu, kas apdraudēs vai ņirgāsies par to," uzsver BTA prezidents Gints Dandzbergs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Krievi apdrošina veselību, latvieši - dzīvību

, 29.11.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu grupas SKDS pētījums liecina, ka lielākā daļa Latvijas turīgākie savas finanses uztic Hansabankai un apdrošinās BTA vai Balta.

Bez obligātās apdrošināšanas Latvijas turīgākie pēc savas gribas apdrošina arī savu veselību, dzīvību, nekustamo īpašumu u.c. Vispopulārākā apdrošināšanas kompānija Latvijas turīgāko vidū ir BTA (36,3%), taču tur pat uz papēžiem min arī Balta (32%).

Nekustamo īpašumu izvēlējušies apdrošināt nedaudz vairāk nekā puse no Latvijas turīgākajiem.

Zīmīgi ir tas, ka, kamēr krieviski runājošie biežāk apdrošina savu veselību, latviski runājošie biežāk apdrošina savu dzīvību.

Pētījums liecina, ka vairāk nekā puse jeb katrs otrais no aptaujātajiem respondentiem izmanto Hansabankas pakalpojumus, katrs trešais aptaujātais izvēlas SEB Latvijas Unibankas finanšu pakalpojumus, kamēr vidēji 28% no aptaujātajiem dod priekšroku Parex bankai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

LABA: Nedzīvības apdrošināšanas prēmiju pieaugums 84%

, 30.04.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atbilstoši apkopotajiem datiem par 2007.gadu, apdrošināšanas brokeru nozarē Latvijā pagājušajā gadā noticis lēcienveidīgs nedzīvības apdrošināšanā parakstīto apdrošināšanas prēmiju pieaugums vairāk kā par 84 %, salīdzinot ar 2006.gadu, informē Latvijas Apdrošināšanas brokeru asociācija (LABA).

Kopumā apdrošināšanas brokeri nedzīvības apdrošināšanā 2007.gadā ir parakstījuši apdrošināšanas prēmijas vairāk kā 77 miljonu latu apmērā. Dzīvības apdrošināšanā, kur bija noteikta cita apdrošināšanas prēmiju uzskaites kārtība kā nedzīvības apdrošināšanā, apdrošināšanas brokeri 2007.gadā ir parakstījuši apdrošināšanas prēmijas vairāk kā 9 miljonu latu apmērā, bet pārapdrošināšanā vēl 4,6 miljonu latu apmērā. Tādējādi kopējais uzskaitītais apdrošināšanas brokeru parakstīto apdrošināšanas prēmiju apjoms 2007.gadā sasniedz 91 miljonu latu.

Nedzīvības apdrošināšanā nozīmīgs apdrošināšanas prēmiju pieaugums ir vērojams visos apdrošināšanas veidos. Lielā mērā apdrošināšanas brokeru parakstīto apdrošināšanas prēmiju pieaugumu pagājušajā gadā ir ietekmējusi apdrošinātāju īstenotā apdrošināšanas prēmiju palielināšana. Taču visvairāk nozares kopējo rādītāju izaugsmi sekmēja apdrošināšanas brokeru sabiedrību skaita pieaugums, kas 2007.gadā bija visai nozīmīgs – gada laikā darbību uzsāka vairāk kā 20 jaunas apdrošināšanas brokeru sabiedrības.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Janvāra beigās presē parādījās informācija, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisija ir aicinājusi visus apdrošināšanas brokerus sniegt informāciju par kontiem, kuros tiek turētas apdrošināšanas prēmijas. Tā kā pašlaik Finanšu un kapitāla tirgus komisija vēl tikai veic pārbaudes, tad par jebkādām Latvijas apdrošināšanas brokeriem piemērojamām sankcijām, tai skaitā brokeru licenču atņemšanu, runāt vēl ir pāragri.

Salīdzinājumam var minēt, ka pirms kāda laika ar šādu problēmu apdrošināšanas brokeru uzraugs saskārās arī Lietuvā. Tāpat kā Latvijā arī Lietuvā likums skaidri un nepārprotami norāda, ka apdrošināšanas brokeriem no klientiem saņemtos naudas līdzekļus ir jātur nošķirti no saviem naudas līdzekļiem. Pēc tam, kad Lietuvas Apdrošinātāju uzraudzības komisija atklāja šo pārkāpumu, tā pieņēma lēmumu par vairāku apdrošināšanas brokeru licenču anulēšanu.

Kādēļ tas ir svarīgi? Skats no industrijas puses

Apdrošināšanas brokeri apdrošināšanas prēmijās var saņemt salīdzinoši lielas naudas summas. Saskaņā ar Latvijas Apdrošināšanas Brokeru Asociācijas mājas lapā atrodamajiem datiem 2010.gada 3. ceturksnī vislielākā viena brokera noslēgto apdrošināšanas līgumu prēmiju summa ir LVL 196 768. Nenoliedzami šis ir ievērojams skaitlis. Lai gan pastāv iespēja, ka daļu no prēmijām klienti pa tiešo maksāja apdrošinātājam, pat tādā gadījumā atlikusī summa ir ievērojama.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Autonams piedāvās risku apdrošināšanas pakalpojumus

, 10.06.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Autonams paplašina darbību un nodibinājis jaunu uzņēmumu - apdrošināšanas brokeru sabiedrību Autonams Brokeri, kas sniegs pakalpojumus nedzīvības apdrošināšanas jomā.

Sākotnēji plānots piedāvāt apdrošināšanas pakalpojumus Autonams klientiem kā papildu pievienoto vērtību uzņēmuma pamatdarbībai – automašīnu nodrošināšanai ar profesionāliem pretzagšanas risinājumiem, Db.lv informē SIA Autonams Brokeri valdes priekšsēdētāja Iveta Sarkane.

„Pieaugot pieprasījumam pēc šī pakalpojuma no mūsu klientu puses, nolēmām nodalīt apdrošināšanas pakalpojumus no mūsu pamatdarbības un izveidot jaunu uzņēmumu Autonams Brokeri. Turklāt plānojam paplašināt līdz šim piedāvātos apdrošināšanas produktus, iekļaujot arī citus nedzīvības apdrošināšanas veidus, kā, piemēram, īpašuma, veselības, civiltiesiskās atbildības apdrošināšanu,” uzsver I. Sarkane.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Piecām bankām būs jāmaksā 3,3 miljardu dolāru sods par manipulācijām tirgū

Žanete Hāka, 12.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV, Lielbritānijas un Šveices regulatori piemērojuši 3,3 miljardu dolāru lielu sodu piecām starptautiskajām bankām, raksta Bloomberg.

Šveices UBS būs jāmaksā visvairāk – 800 miljoni dolāru, Citigroup – 668 miljoni dolāru, JP Morgan Chase&Co – 662 miljoni dolāru, Royal Bank of Scotland – 634 miljoni dolāru un HSBC Holdings – 618 miljoni dolāru. Paziņojumā tiek minēts, ka lieta uzsākta pret 11 UBS darbiniekiem.

ASV Tieslietu departaments un Lielbritānijas krāpšanas biroja pārstāvji izmeklē iespējamo krāpšanu valūtu tirgū, kura apgrozījums ir 5,3 triljoni dienā.

Nākotnē sodu varētu saņemt vēl vairāk banku un privātpersonu, jo turpinās 17 mēnešus ilgā izmeklēšana, kurā tiek apsūdzēti lielāko banku brokeri par vienošanos ar konkurentiem no citām kompānijām, lai manipulētu ar pamatlikmēm, ko izmanto fondu pārvaldnieki.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sagatavotās izmaiņas OCTA likumā, kas cita starpā paredz ieviest tiešo zaudējumu regulēšanas principu, paredz atlīdzību samazināšanu cietušajiem, apdrošinātāju tiesību palielināšanu uz cietušo un apdrošinājuma ņēmēju rēķina un apdrošinātāju regresa iespēju paplašināšanu.

Par šādiem grozījumiem, kas tikuši sagatavoti konsultējoties tikai ar apdrošinātājiem, brīdina Latvijas Profesionālo apdrošināšanas brokeru asociācija, piebilstot, ka tas tādējādi labi raksturo šī konkrētā likumprojekta tapšanas vēsturi, kur redzams, kāds veidojās tirgus, ja tiek pārstāvētas tikai vienas tirgus dalībnieku grupas intereses.

Kopumā grozījumi OCTA likumā, kas vēl tiks skatīti Saeimā, skars ikvienu Latvijas iedzīvotāju - arī tos, kuriem nav savu transporta līdzekļu, jo jebkurš var kļūt par ceļu satiksmes negadījumā cietušo, kuram būs jāmēģina saņemt atlīdzība no OCTA sistēmas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Domē pēkšņi lauž līgumu ar brokeriem

, 25.04.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Divu Rīgas domes uzņēmumu 2006. gadā noslēgtais līgums, kura rezultātā brokeris saņēma gandrīz pusmiljonu latu, nav bijis vienīgais, šodien, 25.aprīlī, ziņo laikraksts Neatkarīgā. Tā rīcībā ir nonākuši dokumenti, kas liecinot, ka vēl šogad, taupības režīma apstākļos, pašvaldībā tapis līdzīgs darījums.

Tikai trešdien, 22. aprīlī, šis līgums ir lauzts.

Kā norāda laikraksts, Izglītības, jaunatnes un sporta departaments pirms aptuveni mēneša bija izsludinājis atklātu konkursu par apmēram 16 300 Rīgas pašvaldības iestāžu un departamenta darbinieku veselības apdrošināšanu. Jau šā gada 27. februārī departaments tā direktora Gunta Helmaņa personā pilnvarojis SIA Rīgas Polise par savu apdrošināšanas brokeri, sākot ar šā pilnvarojuma izdošanas dienu.

Rīgas Polise izsūtījusi vēstuli apdrošinātājiem, kurā minēts, ka "rīt tiks izsludināts konkurss", bet "apzināmies, ka pie šādiem apjomiem un nepieciešamās polises specifikas nespēsim piedāvāt tādu atbalstu un pakalpojumu klāstu šī klienta apkalpošanā, kas būtu samērojams ar standarta komisijas apmēru, kāds noteikts mūsu sadarbības līgumā". Neatkarīgā akcentē, ka neizpratni izraisa fakts, kāpēc līgums jāslēdz ar brokeri, kurš nespēj piedāvāt "atbalstu un klāstu".

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Starptautiskā operācijā pārtrauc viltus finanšu brokeru zvanu centru darbību

Db.lv, 29.03.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vērienīgā starptautiskā operācijā vienlaicīgi Latvijā un Lietuvā šī gada 24. martā tika aizturētas kopumā vairāk nekā 100 personas aizdomās par iesaistīšanos starptautiskā zvanu centru krāpniecības shēmu īstenošanā.

Kopumā pārtraukta trīs krāpnieku zvanu centru darbība – divi no tiem darbojušies Latvijā un viens Lietuvā. Latvijā kopumā aizturētas tika 80 personas, bet 14 personas šobrīd ir atzītas par aizdomās turamām. No tām četrām personām piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums.

Provizoriskie aprēķini liecina, ka krāpnieki ik mēnesi guvuši nelikumīgu peļņu vairāk nekā trīs miljonu eiro apmērā. Izmeklēšana kriminālprocesā turpinās.

Pērnā gada februārī Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes Kibernoziegumu apkarošanas nodaļā tika uzsākts kriminālprocess, kas kvalificēts pēc Krimināllikuma 177. panta trešajā daļā (par krāpšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā vai ja to izdarījusi organizēta grupa) un 195. panta trešajā daļā (par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, ja tas izdarīts lielā apmērā vai ja tās izdarījusi organizēta grupa) paredzētā noziedzīgā nodarījuma sastāva pazīmēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Brokeris – apdrošināšanas pievienotā vērtība

Evija Dundure, Compensa Latvijas filiāles vadītāja, 08.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā šobrīd darbojas 14 licencētas apdrošināšanas sabiedrības, 11 ārvalstu apdrošinātāju filiāles, kā arī savus apdrošināšanas pakalpojumus piedāvā gandrīz 400 ārvalstu apdrošinātāji, izmantojot Eiropas Savienības dalībvalstu ekonomiskās sadarbības līgumu, liecina Latvijas apdrošināšanas brokeru savienības dati.

Lai kā daudziem no mums to negribētos atzīt, mēs nevaram būt eksperti visās jomās. Kā atrast labāko piedāvājumu tieši sev? Kā izvērtēt riskus? Kā saprast ieguvumus? Kā neapjukt plašajā piedāvājumā?

Klienta vēlme nepārmaksāt, iegādāties īpaši viņam piemērotu polisi, kā arī atvieglot savu ikdienu daudzo piedāvājumu jūrā, noved pie arvien lielākas profesionālo apdrošināšanas starpnieku – brokeru - lomas.

Iesākumam noteikti vajadzīgs ieskats un neiztikt bez definīcijas. Tradicionāli brokeris ir profesionālais starpnieks, starpposms starp ražotāju, pakalpojuma sniedzēju un klientu. Brokera ikdiena ir būt pilnībā informētam par jaunumiem apdrošināšanas jomā, kā arī meklēt, atrast un uzsākt sadarbību ar uzticamiem un stabiliem apdrošinātājiem. Brokeris ir tas, kas palīdz identificēt, analizēt un novērtēt galvenos klienta riskus. Viņa darba pienākumos ir sadarboties ar apdrošinātājiem, lai savam klientam iegūtu visoptimālāko piedāvājumu. Tiesa, te ir uzskaitīta tikai daļa brokera darba pienākumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijā ik gadu tiek atmazgāta naudas summa, kas ir līdzvērtīga 27% no valsts iekšzemes kopprodukta (IKP). To skaitā ir nelegāli iegūtu līdzekļu legalizēšana, slēptie ienākumi un laupīšana, ziņo Lenta.

Tāpat ar šīs sistēmas palīdzību tika atklātas 519 bankas, kas nodarbojās ar finanšu līdzekļu atmazgāšanu. Turklāt desmit no minētajām finanšu organizācijām spēja legalizēt vairāk nekā 15% no visiem nelegālajiem ienākumiem, kas veido 2.6% no Krievijas IKP.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Redakcijas komentārs: Piestrādāt, nezaudējot pabalstu

Rūta Kesnere - DB komentāru nodaļas redaktore, 13.08.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Labklājības ministrs Jānis Reirs ir izrādījis pretimnākšanu LTRK iniciatīvai, ka jaunie vecāki, kas saņem vecāku pabalstu, turpmāk varēs strādāt ceturtdaļu slodzes un saņemt pilnu pabalstu.

Pašlaik bērnu kopšanas atvaļinājumā esošas personas, kas vēlas strādāt, var saņemt vecāku pabalstu tikai 30% apjomā no aprēķinātās summas. Kā norāda LTRK, lai nezaudētu valsts atbalstu, bieži vien jaunie vecāki turpina strādāt nelegāli, gūstot ģimenei papildu līdzekļus, bet nenomaksājot par to nodokļus.

Jāteic, ka šāda iniciatīva ir gana apsveicama, ja vien paliek pie nodarbinātības – viena ceturtā daļa slodzes, to nepaaugstinot. Pabalstu pūristi gan teiks, ka vecāku pabalsts, kuru maksā tikai sociāli apdrošinātām personām, ir domāts kā īslaicīgi zaudēto darba ienākumu atvietojums, tādēļ, ja ir ienākumi no darba, tad nav ko atvietot un pabalsts nepienākas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

BTA dati liecina, ka 90% iedzīvotāju nav apdrošinājuši savus privātos nekustamos īpašumus. Lielā rezerve šajā apdrošināšanas sektorā un pēdējā laika tendences norādot, ka šogad nekustamo īpašumu apdrošināšana varētu ieņemt vadošo vietu apdrošināšanas tirgū.

Straujš nekustamo īpašumu apdrošināšanas pieaugums bija vērojams jau no pagājušā gada vidus un savu virsotni varētu sasniegt tieši šogad, prognozē apdrošinātājs.

Šādas prognozes pamatā esot vairāki faktori. Pirmkārt, lielais neapdrošināto īpašumu daudzums, kā arī nozīmīga īpašumu daļa, kas apdrošināti zem to vērtības, veidojot bāzi straujam nekustamo īpašumu apdrošināšanas pieaugumam. Otrkārt, labklājības līmeņa pieaugums Latvijā. BTA novērojumi liecina, ka no turīgiem cilvēkiem tikai 32% apdrošina savu nekustamo īpašumu, savukārt mazturīgo iedzīvotāju īpatsvars apdrošinātāju klientu vidū, kuri apdrošina savu īpašumu, ir niecīgs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltijas valstīs visaktīvāk apdrošinās igauņi, turpretim Latvijas iedzīvotāji apdrošināšanas pakalpojumus izmanto vismazāk, If Latvija veiktais pētījums.

Latvijā nevienu apdrošināšanās veidu sev vai savai mājsaimniecībai nav izvēlējušies 39% iedzīvotāju, savukārt Igaunijā – tikai 18%. Lietuvā apdrošināšanu neizmanto katrs trešais, jeb 33% iedzīvotāju, Db.lv infomē Līga Lētiņa, If Latvia Komunikāciju vadītāja.

Baltijas valstīs populārākais apdrošināšanas veids ir autoīpašnieku obligātā civiltiesiskās atbildības apdrošināšana (OCTA), liecina apdrošināšanas sabiedrības If Latvia un pētījumu centra TNS dati par apdrošināšanās paradumiem Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

Igaunijā OCTA polises iegādājušies 62% iedzīvotāju, Lietuvā 54% iedzīvotāju, bet Latvijā – tikai 46% aptaujāto.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pētījums: 48 % neizmanto dzīvības apdrošināšanu

, 18.05.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No šogad februārī aptaujātajiem Latvijas iedzīvotājiem 48 % atzinuši, ka patlaban vispār neizmanto dzīvības apdrošināšanu.

Par to liecina Swedbank veiktais pētījums, šogad februārī aptaujājot 967 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 20 līdz 49 gadiem.

Dzīvības apdrošināšanu biežāk neizmanto tieši vīrieši – 52 %, sievietēm šis rādītājs ir 45 %.

Savukārt no tiem, kas izmanto dzīvības apdrošināšanu, izplatītākais mērķis ir vēlme nelaimes gadījumā parūpēties par tuviniekiem – 29 %. Tostarp šo mērķi aptaujā biežāk minējušas sievietes - 34 %, bet 21% vīrieši

Pētījuma dati liecina, ka otrs biežāk pieminētais mērķis ir dzīvības apdrošināšana, dodoties ceļojumā (21%), tam seko dzīvības apdrošināšana, vienlaikus veidojot uzkrājumu sev (20%).

Sievietes biežāk nekā vīrieši apdrošina dzīvību, dodoties ceļojumos uz ārzemēm (24% sieviešu pret 14% vīriešu), kā arī līdz ar dzīvības apdrošināšanu vienlaikus veido uzkrājumu bērna nākotnei (21% sieviešu pret 3% vīriešu).

Komentāri

Pievienot komentāru