Jaunākais izdevums

Demokrātijas pētījumu centra (CSD) jaunākais veikums liecina, ka Bulgārija ir viena no Eiropas lielākajām prostitūtu eksportētājām, un valstij ir viens no lielākajiem un attīstītākajiem prostitūcijas tīkliem Eiropas kontinentā, ziņo AFP.

Pētījumā tika aprēķināts, ka Bulgārijas pilsētā Slivenā, kurā ir apmēram 100 000 iedzīvotāju, katra 15. sieviete vecumā no 15 līdz 30 gadiem ir prostitūta.

"Tā ir sociālā katastrofa," saka CSD analītiķis Tihomirs Bezlovs.

Bulgārijas prostitūtas, strādājot ārvalstīs, nopelna apmēram 7% no Bulgārijas IKP.

Pēc viskonservatīvākajiem aprēķiniem, Bulgārijas prostitūtas gada laikā nopelna no 0,9 līdz 1,8 miljardiem eiro.

Pētījuma gaitā tika noskaidrots, ka Eiropas valstīs strādā 18 000 līdz 21 000 Bulgārijas prostitūtas. Visbiežāk viņas sastopamas Francijā, Spānijā, Itālijā, Vācijā, Beļģijā, Nīderlandē un Grieķijā.

Policija lēš, ka katra desmitā prostitūta cenšas meklēt palīdzību, lai izbeigtu šo nodarbi.

Vācijā ir viens no visattīstītākajiem seksa tirgiem Eiropā. Tur 12,7% no visām prostitūtām ir bulgārietes, norāda pētījums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas prostitūtu indekss neliecina par ekonomikas atlabšanu. Prostitūtu cenas joprojām svārstās ap 60 ASV dolāriem (30 latiem), raidot deflācijas signālus un raksturojot vispārējo krīzi Baltijas valstīs, raksta economywatch.com.

Latvijas prostitūtu cenas, kā arī ārlaulības sakaru skaits, ir diezgan precīzi Latvijas ekonomiskās veselības indikatori, taču tas neattiecas tikai uz Latviju šis princips varētu darboties jebkurā pasaules valstī.

Ekonomisti lēš, ka dzīvnieciskās tieksmes spēlē nopietnu lomu biznesa vidē. Šis apgalvojums varētu arī izskaidrot arī to, kāpēc biznesā ir grūti paredzēt lietas.

Otrs veids, kā vērtēt ekonomisko situāciju, ir ārlaulības sakaru skaits. Proti, mājas lapas illicitencounters.co.uk pārstāvji atklājuši saistību starp ārlaulības sakaru skaitu un ekonomisko situāciju. Ekonomikas pozitīvas attīstības laikā cilvēki atļaujas ārlaulības sakarus, jo domā, ka jebkurā situācijā paši spēs tikt ar visu galā, savukārt krīzes laikā cilvēki meklē drošību un atbalstu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Start-up

«Tikai jaunuzņēmumi var augt par 3000% gadā»

Anda Asere, 08.09.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunuzņēmumi ir vienīgais, kas nākotnē Latviju var izvilkt no vidējā ienākumu slazda; lietas mainīsies, kad pirmā startup zvaigzne nopelnīs patiešām daudz, jo uzņēmēji, kuri ar savu darbu nopelna tik daudz naudas, ka to ir grūti saprātīgi iztērēt, visbiežāk iegulda tajā, ko saprot vislabāk – līdzīgā biznesā

Tā uzskata audio tehnoloģiju jaunuzņēmuma SIA Sonarworks vadītājs Helmuts Bēms. Viņa vadītais uzņēmums uzlabo to, kā skan mūzika audio austiņās, fiziski tajās neko nemainot. Vairāk par jaunuzņēmumu nozīmi ekonomikas izaugsmē un to, kāpēc ne Lietuvā, ne Igaunijā audio tehnoloģiju jomā nav tādu panākumu kā Latvijai, viņš stāsta intervijā Dienas Biznesam.

Fragments no intervijas:

Igaunijas jaunuzņēmumu konferencē Lattitude59 Sonarworks tika īpaši izcelts kā daudzsološs Baltijas jaunuzņēmums. Kā vērtējat Latvijā notiekošo jaunuzņēmumu lauciņā?

Ir tāds termins kā vidējo ienākumu slazds. Latvijā agrāk eksistēja globāli ekonomiski atpalikušā blokā, kas saucās Padomju Savienība, kas nebija sapratusi, kā darbojas tirgus, un vienā brīdī sabruka. Mēs tajā brīdī pret globālo līmeni bijām atpalikuši par 100 gadiem. Pirmajā cēlienā mēs ieviesām to, kas jau eksistēja Rietumos – telekomunikācijas, mobilos telefonus utt. Tas bija relatīvi viegls solis, kam bija vajadzīga tikai tirgus atvēršana. Tas notika dabiski, nekas īpašs nebija jādara. Tajā brīdī strauji pieauga produktivitāte, bet tā nespēj pārsniegt viduvējību. Neviena valsts, kas vienkārši atver tirgu, nekļūst par globālu līderi konkurētspējā, ja vienkārši adaptē to, kas ir citur, un nepievieno vērtību globālā kontekstā. Tehnoloģiju attīstībā lielāko peļņu gūst tie, kas pirmie kaut ko ievieš, izgudro ko jaunu. Lielie uzņēmumi nav celmlauži jaunām tehnoloģijām. Tās parasti nāk no jaunuzņēmumiem – ar kaut kādiem izņēmumiem. Visas jaunās lietas ātrāk attīstīsies jaunu uzņēmumu vidē. Ja mēs vispār gribam kaut kur pievienot vērtību un attīstīties, tas ir vienīgais ceļš. Visi uzņēmumi Latvijā var turpināt attīstīties, tie var eksportēt, bet uzņēmumi klasiskajās nozarēs nespēj ātri augt. Lieliem uzņēmumiem ir kolosāls sasniegums, ja tie spēj augt par 20% gadā, un tas tiešām ir fantastiski, bet tehnoloģiju jomā uzņēmumi var augt par 300 un arī par 3000% gadā. Piemēram, 2016. gada Sonarworks apgrozījums bija aptuveni miljons eiro, kas bija trīs reizes vairāk nekā 2015. gadā. Šī gada apgrozījumu plānojam vismaz dubultot, varbūt pat gūt vairāk. Tradicionālajās industrijās tas nav iespējams. Katru reizi ir kāds uzņēmums, kas pārdefinē, ko nozīmē liela kompānija un strauja augšana. Facebook ir viena no lielākajām pasaules kompānijām un līdz tam izauga ļoti īsā laikā. Tas notiek arvien ātrāk – uzņēmumi arvien īsākā laikā sasniedz arvien iespaidīgākus rezultātus. Tas, kas pie mums notiek jaunuzņēmumu jomā, ir absolūti vajadzīgs. Taču mums ir viena liela problēma – mums vajadzētu to, kas jau ir, desmitkāršot.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ārpuslaulību sakari un prostitūtu cenas Latvijā liecina, ka ekonomika ir ļoti vāja un krīze negrasās atkāpties, uzskata Bloomberg komentētājs Metjū Linns.

Kredītu krīzē neviens no tradicionālajiem indikatoriem - bankas, nekustamā īpašuma tirgus, nespēj objektīvi parādīt ekonomikas tendences, norāda Linns. Tāpēc viņš iesaka analizēt tieksmi pēc mīlas afērām, kas esot tiešā saistībā ar ekonomisko situāciju.

A(Foto: REUTERS/SCANPIX)nglijas iepazīšanās saits www.illicitecounters.co.uk veicis apmeklētāju skaita analīzi un noskaidrojis - kad tirgus krīt, cilvēki metas mīlas afērās, kad tirgus strauji aug - ir tas pats efekts. Savukārt, kad fondu tirgus ir stabils un nav novērojamas būtiskas izmaiņas ekonomikā, tad cilvēki turas pie saviem partneriem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Itālijā stājies spēkā likums, kas aizliedz prostitūciju sabiedriskās vietās. Seksa industrijas darbiniecēm aizliegts dienas laikā uz ielas parādīties izaicinošā apģērbā, kas reklamē prostitūciju, jo tas izraisa avārijas situācijas uz ceļa.

Tūkstošiem sievietes no Austrumeiropas un Dienvidamerikas pārdod savu miesu stāvot uz automaģistrālēm, kas savieno lielākās Itālijas pilsētas, kurās bordeļi un sarkano lukturu rajoni ir aizliegti. Tiesa, prostitūtas saskārušās gan ar Itālijas premjerministra Silvio Berluskoni un Romas, Milānas, Florences pilsētu asu pretestību.

Par likumpārkāpējiem tiek uzskatīti tie, kas pārdod savu miesu un tie, kas pērk dzīvo preci parkos, uz ceļiem vai uz pilsētas ielām. Par likuma necienīšanu paredzēts sods: prostitūtām un viņu klientiem nākas pavadīt ieslodzījumā no piecām līdz 15 dienām un tiek piemērots naudas sods 200 līdz 3 000 eiro apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: Degviela 100 km braucienam: cik ilgi jāstrādā Latvijā, Bulgārijā vai Dānijā?

Latauto.lv izplatīts aprēķins, 17.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cik stundu Latvijā jāstrādā, lai nopelnītu degvielu 100 km braucienam? Vai latviešiem jāstrādā vairāk nekā lietuviešiem, igauņiem, dāņiem vai bulgāriem?

Vidējā alga Latvijā ir 557 EUR, bet dīzeļdegvielas cena – 1,11 EUR litrā. Vēloties veikt 100 km attālumu ar automašīnu, kam nepieciešami 7 litri dīzeļdegvielas, latvietim jānopelna 7,70 EUR.

Jūlijā Latvijā ir 23 darba dienas (184 stundas), un tas nozīmē, ka latvietis, kas saņem vidējo atalgojumu, stundā nopelna 3 EUR.

«Vēloties nobraukt 100 kilometrus, latvietim jāstrādā 2,5 stundas. Salīdzinot ar citām Eiropas Savienības valstīm, latvietim jāstrādā mazāk nekā lietuvietim vai bulgāram, taču ievērojami vairāk nekā dānim vai igaunim,» rēķina Andris Mālnieks, LATAUTO.lv pārdošanas vadītājs.

Piemēram, Dānijā vidējā alga, atskaitot nodokļus, šobrīd sasniedz 3122 EUR. Tas ir gandrīz sešas reizes vairāk nekā Latvijā, bet litrs dīzeļdegvielas Dānijā ir tikai par 0,18 EUR dārgāks (1,29 EUR). Dānis stundā nopelna 17 EUR, tātad 100 kilometru brauciens, izmantojot 7 litrus dīzeļdegvielas, viņam izmaksā 9,03 EUR. Lai veiktu tādu pašu braucienu, dānim pietiek strādāt mazāk nekā stundu, t.i., trīs reizes mazāk nekā latvietim.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neraugoties uz sarežģīto situāciju ārvalstu noieta tirgos, a/s Latvijas Finieris pērn strādājis ar 110 milj. Ls lielu apgrozījumu un 2.2 milj. Ls lielu peļņu.

"Uzņēmuma tīrā peļņa 2.2 milj. Ls ir būtiski mazāka par 2007. g. iespētajiem 5.4 milj. Ls, tomēr jārēķinās, ka bez iepriekš minētajiem noieta tirgus faktoriem to ietekmē arī amortizācijas atskaitījumi, kas pērn ir bijuši ļoti lieli," norāda U. Biķis.

Vairāk lasiet 29. janvāra laikrakstā Dienas bizness!

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kas kopīgs ārvalstu tiešajām investīcijām, eksportam un holesterīnam?

Latvijas Bankas ekonomiste Linda Vecgaile, 13.08.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ārvalstu tiešās investīcijas (ĀTI) ir starptautiskās kapitāla plūsmas. Ja investors no ārvalstīm investējis 10% vai vairāk no Latvijā reģistrēta uzņēmuma pamatkapitāla, šis investors iegūst attiecīgu kontroli uzņēmumā un līdzdarbojas tā pārvaldē.

Vai ĀTI ir labas vai sliktas ekonomikai? Kā jau dzīvē ierasts, visam ir savi plusi un mīnusi. Finanšu asinsrites sistēmā ĀTI mēdz salīdzināt ar holesterīnu. Kā zināms, ir gan labais, gan sliktais holesterīns.

Holesterīns ir taukvielas, un tās nepieciešamas organismā, lai sintezētu, piemēram, dažus hormonus un D vitamīnu. Labais holesterīns asinis attīra, tātad dara labu kopējai organisma funkcionēšanai, tāpat arī notiek labo ĀTI gadījumā. Savukārt sliktais holesterīns var izraisīt dažādas slimības organismā. Tāpat arī ĀTI var radīt negatīvas sekas ekonomikai.

Šajā rakstā aplūkošu ĀTI priekšrocības un trūkumus, tuvāk analizējot ĀTI ietekmi uz Latvijas eksportu. Sākšu ar slikto holesterīnu jeb ar sliktajām ziņām par ĀTI.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien ir ļoti grūti pārsteigt kādu ar iespēju iegādāties nekustamo īpašumu Bulgārijā. Lai gan Latvijas iedzīvotāju vidū pastāv milzīga interese par iespējām nopelnīt augošajā Bulgārijas nekustamo īpašumu tirgū, joprojām tikai nedaudzos gadījumos šī mērķa sasniegšanai tiek piesaistīti banku finanšu līdzekļi. Pārzinot tirgus tendences, Bulgārijas bankas ārzemniekiem labprāt izsniedz kredītus nekustamā īpašuma iegādei.

Kredīti Bulgārijā – pieejami masveidā!

Jebkuras Eiropas Savienības dalībvalsts pilsonis var noformēt kredītu nekustamā īpašuma iegādei Bulgārijā tikpat vienkārši kā savā dzimtajā valstī. Turklāt Latvijas iedzīvotājiem to izdarīt zināmā mērā ir pat vieglāk. Un, lūk, kāpēc.

Latvijas iedzīvotājam kredīta iegūšanai Bulgārijā ir nepieciešama tāda pati dokumentu pakete kā Latvijā: izziņa no VSAA, izraksts no bankas rēķina un atsevišķos gadījumos līgums ar darba devēju vai izziņa par to, ka dokumentu iesniegšanas brīdī Jūs strādājat. Jūs varēsiet saņemt kredītu pat tad, ja Latvijā uz Jūsu vārda jau ir noformēts hipotekārais kredīts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas banku sektors kopumā 2017. gada pirmajos sešos mēnešos darbojies ar peļņu 165 miljonu eiro apmērā, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) sniegtā informācija. Šajā periodā ar peļņu darbojās 15 Latvijas bankas un četras ārvalstu banku filiāles (to tirgus daļa kopējos banku sektora aktīvos 98.2%).

Banku sektora kopējais noguldījumu apmērs jūnijā saruka par 0.8% jeb 158.2 miljoniem eiro. Iekšzemes klientu noguldījumu atlikuma pieaugums, kopumā par 0.9% jeb ~111 miljoniem eiro (attiecīgi par 1.5% jeb 86.3 miljoniem eiro pieauga mājsaimniecību un par 0.1% - uzņēmumu noguldījumi), nespēja kompensēt ārvalstu klientu noguldījumu sarukumu par 3.1% jeb 269.1 miljonu eiro. Jūnija beigās kopējais piesaistīto noguldījumu atlikums banku sektorā veidoja 20.3 miljardus eiro.

Kopējā kredītportfeļa atlikums jūnijā saruka par 0.3% jeb 50.9 miljoniem eiro, t.sk. iekšzemes uzņēmumu kredītu apjoms pieauga par 0.7% jeb 51.8 miljoniem eiro, kamēr iekšzemes mājsaimniecību kredītportfelis samazinājās par 0.2% jeb 8.1 miljonu eiro, savukārt ārvalstu klientiem izsniegto kredītu apmērs saruka par 3.8% jeb 85 miljoniem eiro. Kopējais kredītportfeļa atlikums jūnija beigās veidoja 15 miljardus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deivida Tepera (D. Tepper) hedžfondu firma Appaloosa Management šī gada laikā nopelnījusi aptuveni 7 miljardus ASV dolāru, savukārt pats D. Tepers varētu būt saņēmis vairāk nekā 2.5 miljardus dolāru, vēsta Wall Street Journal.

Šī gada februārī un martā D. Tepera firma iegādājās krīzes ietekmē savu vērtību zaudējušās banku akcijas, to skaitā Bank of America akcijas, kuru cena tolaik bija zem 3 ASV dolāriem gabalā, kā arī Citigroup akcijas, kuras uz to brīdi maksāja zem dolāra.

«Es sajutos tā, it kā būtu viens,» saka D. Tepers, piebilstot, ka dažās tirdzniecības dienās neviens cits pat neesot mēģinājis iegādāties šo banku akcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Ekonomisko stāvokli var vērtēt arī pēc prostitūtu cenām un konservēto pupiņu indeksa

LETA, 29.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomikas ziņu vietne Business Insider apkopojusi neparastākos indeksus, pēc kuriem tiek novērtēts valstu ekonomiskais stāvoklis un iedzīvotāju pirktspēja.

Starp neparastajiem ekonomikas novērtēšanas rīkiem iekļuvis arī Latviešu prostitūtu indekss, kuru veido tirgus pieprasījums un piedāvājums. Uzplaukuma laikā sievietes var atrast labāku darbu, tāpēc ir mazāk prostitūtu un cenas pieaug.

Valstu ekonomisko situāciju var novērtēt arī pēc Seksīgo oficianšu indeksa, saskaņā ar kuru krogos un restorānos strādājošie pievilcīgie cilvēki liecina, ka valsts ekonomikai klājas plāni. Uzplaukuma laikos skaistules var izmantot savu izskatu, lai iegūtu labāk apmaksātu darbu, piemēram, modes industrijā vai korporatīvo pasākumu organizēšanā.

Viens no dīvainajiem ekonomikas indeksiem ir mazuļu autiņu dermatīta rādītājs, kas skaidrojams ar to, ka grūtākos laikos jaunie vecāki mēģina ietaupīt un mazulim autiņus maina retāk. Līdz ar to pieaug pieaug dermatīta ārstēšanai paredzēto krēmu pārdošanas apjoms, bet samazinās autiņbiksīšu tirdzniecība.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas finanšu pakalpojumu kompāniju Wüstenrot & Württembergische (W&W) satricinājis seksa skandāls. To apsūdz ceļojuma uz Brazīliju sponsorēšanā vadošajiem darbiniekiem, kas noticis 2010. gadā un kas ietvēris prostitūtu apmeklējumu, vēsta thelocal.de.

Kompānija, kas līdz šim bija pazīstama ar konservatīvu attieksmi, šonedēļ apstiprinājusi, ka šāds incidents ir noticis un tas izmaksājis 200 tūkstošus eiro, kā arī informējusi, ka tā sauktie stimulējošie ceļojumi darbiniekiem vairs netiek nodrošināti. Seksa skandāls šobrīd tiekot izmeklēts un no darba atlaisti cilvēki.

Kompānija atzinusi, ka iegādājusies biļetes uz Brazīliju 51 darbiniekam un darbuzņēmējam, bet noliegusi, ka bordeļa apmeklējums bijusi oficiāla programmas daļa.

«Mēs neatbalstam, neorganizējam vai nefinansējam jebkādas aktivitātes, kas pārkāpj mūsu rīcības kodeksu,» teicis kompānijas runasvīrs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Prostitūcija vienmēr rada milzīgus ienākumus un vismaz 100 milj. Ls no tās varētu ienākt valsts makā, tādējādi nevajadzētu palielināt citus nodokļus, tā sarunā ar Telegraf atzinusi Latvijas kontracepcijas un reprodukcijas asociācijas prezidente Melānija Orleāne.

Lai situāciju mainītu, ir nepieciešama prostiūcijas kontrole, bet prostitūtām jāreģistrējas par pašnodarbinātajām personām. Savukārt pēc kriminologa Andreja Vilka aplēsēm Latvijā ir aptuveni 10 000 prostitūtu. 750 prostitūtu strādā Rīgas centrā, un ir vecumā no 19 līdz 32 gadiem. Turklāt viņas strādā nevis uz ielas kā agrāk, bet gan naktsklubos, masāžas salonos, un intīmpreču veikalos, raksta Telegraf.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomikas buma laikā, kad Zaļās Salas vīrieši bija gatavi par seksuālajiem pakalpojumiem maksāt vairāk nekā jebkur citur Eiropā, Īriju pārpludināja prostitūtu vilnis.

Atliekot malā morāli un krimināltiesību jautājumus, pasaulē senākās profesijas pārstāvju pakalpojumu cenas būtiski ietekmē ekonomika, raksta baltic-ireland.ie.

Cena ir augstāka, kad lietas virzās augšup, bet strauji krītas, ja ekonomikas procesi palēninās, norāda medijs.

Saskaņā ar likumsargu sniegto informāciju Dublinā darbojas vairāk nekā 200 prostitūtas galvenokārt no Latvijas, Polijas un citām Austrumeiropas valstīm. Neraugoties uz lejupslīdi, seksuālo pakalpojumu sniedzēju skaits nav daudz mainījies.

Tomēr pēdējos mēnešos ievērojami ir samazinājušās cenas – 30 minūtes ilgs dzimumakts ar prostitūtu šobrīd izmaksās 60-80 eiro. Salīdzinoši pirms aptuveni 18 mēnešiem šī pakalpojuma cena esot bijusi pat 120-130 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sena latviešu gudrība māca, ka ass vārds sāp vairāk nekā pļauka. Mūsdienās cilvēki aizvien biežāk pārliecinās par šīs mācības patiesumu, tādēļ arī aizvien biežāk nākas piedomāt pie vārdu izvēles. Visslavenākais piemērs laikam jau ir vārds žīds, kurš spēj tik ļoti sāpināt, ka par tā lietošanu var piemērot pat kriminālsodu. Turklāt termiņš, kādu var dabūt par ebreja nosaukšanu šajā vārdā, ir krietni lielāks, nekā ja tam pašam ebrejam būtu vienkārši iecirsta pļauka. Tātad senlatviešu gudrība stāv pāri laika ritumam, savas pēdas atstājot arī modernās pasaules krimināltiesību praksē, un tas, protams, priecē. Bet citviet pasaulē netrūkst arī samērā amizantu gadījumu, pierādot, ka valodu padarīt nekaitīgu nav nemaz tik vienkārši. Vēl jo vairāk straujās informācijas laikmetā, kur nevainīgs zinātnisks termins pāris stundu laikā var kļūt par pazemojošu, rasistisku rupjību.

Vienu no pirmajiem zināmajiem vārdiem, ar kuru pazemot pēc nacionālās piederības principa, ieviesa jau senie grieķi. Visus, kuri nerunāja grieķiski, viņi augstprātīgi sauca par barbariem. Iesākumā gan tam nekāda sliktā nolūka nebija, jo barbar ir vienkārši skaņa, ar kādu grieķi atdarināja sev nepazīstamās valodas. Tāpat kā mazi bērni sauc suņus par vauvām, atdarinot rejas. Bet ar laiku šis vārds ieguva izsmejošu toni. Pēc līdzīgas shēmas savu slikto slavu un sabiedrības noraidījumu ieguvuši arī lielākā daļa mūsdienu aizliegto vārdu. Tā, piemēram, afrikāņus agrāk neviens nekautrējās dēvēt par nigeriem, jo niger ir pavisam parasts latīņu valodas vārds, kurš nozīmē melns. Toties tagad vēlme izrunāties latīniski draud ar tādu pašu reālu arestu kā bijušajā Padomju Savienības teritorijā publiski pasakot žīds (protams, ja vien šis vārds netiek pateikts atrodoties uz skatuves ar pielīmētu melnu bārdu un, vēlams, spēlējot lugā, kuras autors ir Blaumanis – tādā gadījumā tas vēl ir akceptējami).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā pornofilmu un prostitūcijas lauciņā apgrozās lielas naudas. To atklāj laikraksta Latvijas Avīze (LA) publikācija par to, kā Latvijā tiek vervētas uz ārzemēm lētas pornoaktrises un prostitūtas.

Pēdējos mēnešos uzvirmojušais bezdarba vilnis un ar to saistītie finansiālie spaidi likuši rokas saberzēt pornofilmu uzņēmējiem un prostitūtu vervētājiem, kuri Latvijā meklē lētu preci – jaunas meitenes, lai tās vēlāk jau dārgi pārdotu Eiropā, Amerikā un pat Japānā.

Neatpaliek arī vietējie uzņēmēji. Internets un daudzas avīzes burtiski mudž no dažādiem piedāvājumiem jaunām meitenēm. Lielākoties tas ir darbs masāžas salonos vai pat privātos dzīvokļos. Tur, kā stāsta šādu dzīvokļu turētāji, prostitūtām dienā saimniekam jāatdod 40 lati, savukārt pārējais paliekot pašām, raksta LA.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īsā laikā Baltkrievija no mūsu sadarbības partnera kļuvusi par krīzes un draudu avotu Latvijai, raksta laikraksts Diena. Rakstu sērijā tas ļaus ieskatīties, kā Baltkrievijas biznesa, kriminālā un politiskā vide mijiedarbojas un ietekmē nevien norises Baltkrievijas iekšienē, bet arī Latviju un citas Austrumeiropas un Centrāleiropas valstis.

Baltkrievijas Republikā saražotās tabakas produkcijas apjoms, pēc virknes ekspertu vērtējuma, vismaz divas reizes pārsniedz tās iekšējo patēriņu. Tas rada ideālus priekšnoteikumus gan oficiālajam tabakas izstrādājumu eksportam, gan arī to nelegālai izvešanai pāri robežai.

Raksts krievu valodā lasāms šeit: /uploads/manual/2022/01/20220117-0718-baltkrievijas-kontrabandas-vesture3-rus.pdf

XXI gadsimta pirmās desmitgades sākumā kļuva skaidri ieraugāms faktors, kas sekmēja līdz tam īpašu starptautisku ievērību neguvušu tabakas ražotāju, kā arī tabakas izstrādājumu kontrabandas strauju izaugsmi: lai kā par savu garšu tiktu nievātas zemākās kategorijas cigaretes, izrādījies, ka tieši tās pēdējās desmitgades laikā kļuvušas par īstu zelta āderi. Jo zemāka cena un akcīze nekā citās valstīs, jo tās izdevīgāk vest pāri robežām. Kontrabandas cigaretes no Baltkrievijas turpina plūst Rietumu virzienā. Eiropā ienākumi no nelegālās produkcijas ir ļoti augsti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī intervija ar ļoti augstu Valsts ieņēmumu dienesta amatpersonu pirms diviem gadiem bijusi publicēta avīzē Astoņkājis un pārpublicēta DB ar portāla pietiek.com atļauju

Ar ko īsti cilvēki Finanšu policijā «pelna»?

Pirmkārt, ar noplūdēm. Ja agrāk arī bija noplūde informācijai par gaidāmajām Finanšu policijas darbībām lielajās lietās, tad ne daudz. Kādus 10–20% nevarēja nokontrolēt. Bet tagad viņam ir gandrīz 100% noplūde. Šajos divos gados faktiski 99% no tā, ko Finanšu policijā sauc par realizācijām, kuras ir pasākumi un akcijas, ir iepriekšēja noplūde. Un noplūde ir konkrēti tām personām, pie kā šie pasākumi tiek plānoti. Noplūžu nav tur, kur darbinieki paši pa kluso ir uztaisījuši realizāciju, neko nesakot vadībai. Viņi paši pa kluso vienojas sestdien, ka pirmdien brauc uz darbu un katrs brauc uz objektu. Tās divas šāda veida realizācijas, kas bija pagājušajā gadā, tās nav nopludinātas. Bet pārējās visas ir. Nu, normāli tas ir? Un tas viss notiek pie Kaminska, bet Podiņš plāno, kā paaugstināt viņu amatā. Nu, normāli cilvēki?

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Uzzini, kurās profesijās par stundas darbu maksā visvairāk

Lelde Petrāne, 13.02.2014

Tālāk galerijā: Informācija par darba vietām ar augstāko stundas likmi atbilstoši Profesiju klasifikatoram. Avots: VID.

1. Gaisa kuģa kapteinis. Vidējā stundas likme, EUR - 30,24.

Foto: sxc

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai informētu sabiedrību par vidējo atalgojumu atsevišķām profesijām, vienlaikus aicinot pievērst uzmanību deklarētās darba samaksas un faktiskās situācijas darba tirgū atbilstībai, Valsts ieņēmumu dienests (VID) ir sagatavojis analītisko aprakstu par profesijām. Tas liecina ka lielākais darba vietu skaits ir profesiju pamatgrupā Vecākie speciālisti (123 660 darba vietas), bet augstākā vidējā stundas likme ir pamatgrupas Vadītāji darba vietās, proti, 8,71 eiro stundā.

Sagatavojot analītisko aprakstu, lietoti dati par nodarbināto ienākumiem un nostrādātajām stundām no darba devēju ziņojumiem un informācija par profesiju kodiem no ziņām par darba ņēmējiem. Analizētais taksācijas periods – 2013.gada novembris. Veicot profesiju analīzi, no iegūtajiem datiem tika izņemtas tās darba vietas, kurās nodarbināto skaits nepārsniedz 10 personas valstī. Šāda korekcija tika veikta, lai saglabātu analīzē pieejamo datu konfidencialitāti, skaidro VID.

Sagatavotajā analītiskajā pārskatā ir atspoguļota informācija par 10 profesiju grupām, kuras iekļautas Profesiju klasifikatorā:

- 0 Nacionālo bruņoto spēku profesijas;

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas bankas 2009. gada janvārī kopumā ir nopelnījušas 8 miljonus latu, kas ir par 19 miljoniem latu jeb par 70 % mazāk nekā gadu iepriekš. Uzkrājumi nedrošiem kredītiem pieaug vēl par 57 miljoniem latu.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija informē, ka 2009. gada janvārī mazinoties banku prasību apmēram gan pret Latvijas Banku, gan pret citām monetārajām finanšu institūcijām, Latvijas banku sektora aktīvu apmērs kopumā ir samazinājies par 1 %, janvāra beigās sasniedzot gandrīz 23 miljardus latu.

Izsniegto kredītu kopējais atlikums janvārī ir nedaudz palielinājies – par 0.1 % (decembrī šis rādītājs bija -1.1 %), janvāra beigās sasniedzot 16.6 miljardus latu.

Janvārī privātuzņēmumiem izsniegto kredītu apjoms audzis par 0.6 %, bet mājsaimniecību kredītportfelis kopumā samazinājies par 0.2 %.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš Eiropas Savienība ir paaugstinājusi prasības finanšu atklātībai, ir rodami interesanti fakti arī par banku sektoru. Starptautiskā organizācija Oxfam 27. martā ir publicējusi pētījumu par divdesmit lielākajām Eiropas bankām, kas lielāko daļu savas peļņas - 25 miljardus eiro iegūst tieši nodokļu paradīzēs.

Lasi pētījumu šeit: http://policy-practice.oxfam.org.uk/publications/opening-the-vaults-the-use-of-tax-havens-by-europes-biggest-banks-620234

Bankas izmanto nodokļu paradīzes - valstis ar īpaši “labvēlīgiem” nodokļu režīmiem, lai izvairītos no nodokļu maksāšanas valstīs, kurās notiek to ekonomiskā aktivitāte, kā arī, lai sekmētu savu klientu nodokļu nemaksāšanu. Daži no faktiem:

  • nodokļu paradīzēs 20 lielākās Eiropas bankas nopelna 26% peļņas - apmēram 26 miljardus, kamēr tikai 12% banku apgrozījuma un 7% darbinieku ir reģistrēti šajās valstīs;
  • nodokļu paradīzēs no katru 100 EUR aktivitātes bankas nopelna 42 EUR, salīdzinot ar 19 EUR vidēji globāli; - banku darbinieki nodokļu paradīzēs ir četras reizes produktīvāki - viņi rada vidēji 171 000 EUR peļņas gadā, salīdzinot ar 45 000 EUR vidēji citur;
  • 2015. gadā vismaz 628 miljoni eiro tika nopelnīti nodokļu paradīzēs, kur bankām nav reģistrēts neviens darbinieks. Piemēram, Francijas banka BNP Paribas nopelnīja 134 miljonus ar nodokli neapliktas peļņas nodokļu paradīzē, kur nealgo nevienu darbinieku;
  • dažām bankām ir peļņa tieši nodokļu paradīzēs, kaut citur tās strādā ar zaudējumiem. Piemēram, Vācijas Deutsche Bank atskaitās par zemu peļņu vai zaudējumiem lielākajā daļā tirgu 2015. gadā, kamēr nodokļu paradīzēs nopelna 2 miljardus;
  • Luksemburga un Īrija ir visiecienītākās nodokļu paradīzes - 29% no banku peļņas nodokļu paradīzēs 2015. gadā. Piemēram, 20 lielākajām bankām ir bijuši 4.9 miljardi peļņas sīciņajā Luksemburgā, tas ir vairāk nekā tās samaksājušas nodokļos Lielbritānijā, Zviedrijā un Vācijā kopā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Bulgārijas tekoša konta deficīts samazinās līdz 6.3% no IKP

, 13.08.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomikas lejupslīde un iekšzemes patēriņa samazināšanās veicinājuši Bulgārijas tekošā konta deficīta sarukšanu līdz 2.1 miljardam eiro, kas ir 6.3% no valsts iekšzemes kopprodukta (IKP), ziņo Forbes.

Pērn pirmajā pusgadā Bulgārijas tekošā konta deficīts bija 4.5 miljardi eiro, kas ir 13.1% no valsts IKP.

Valdība prognozē, ka Bulgārijas budžeta deficīts 2009. gadā varētu sarukt līdz 11% no IKP. 2008. gadu Bulgārija beidza ar tekošā konta deficītu 26% apmērā no IKP.

Statistikas dati liecina, ka importa apjomi Bulgārijā šogad pirmajā pusgadā, salīdzinot ar 2008. gada pirmo pusi, samazinājušies par 35.2%, kamēr eksports piedzīvojis 30.3% kritumu.

Lai gan, samazinoties tekošā konta deficītam, Bulgārija kļūst mazāk atkarīga no ārējiem riskiem, ekonomisti uzskata, ka valsts joprojām ir pakļauta riskiem, jo ievērojami samazinās ārvalstu investīcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mūsdienu pasaulē gandrīz katru jaunu dienu nākas dzirdēt par dažādiem influenceriem, kas, atspoguļojot daļu savas dzīves internetā, cita starpā reklamē produktus un no tā attiecīgi nopelna.

Pirms laika pasaules miljardieru bariņam pievienojās, piemēram, influencere/kosmētikas nozares pārstāve Kailija Džennere. Var ironizēt – tam, ko saka un dara populārākie influenceri, ir gandrīz tikpat liela ietekme kā kādu pasaules kārtības noteicēju ziņojumiem.

Tradicionālā izpratnē ierasts, ka šādi influenceri ir pavisam reāli cilvēki. Tiesa gan, tehnoloģijām attīstoties, tas var arī nebūt akmenī kalts. Proti, arī šajā jomā var runāt par robotizāciju un to, ka līdztekus reāliem cilvēkiem-influenceriem darbojas arī šādi virtuāli personāži.

Turklāt “Bloomberg” izpētījis, ka šādi ar datoru radīti virtuāli influenceri ir pietiekami populāri un saviem īpašniekiem var nopelnīt miljonus. Citiem vārdiem sakot, tiek izveidotas virtuālas personības, kurām piemīt daudz maz reālistiskas cilvēku īpašības, rakstura iezīmes un personība. Attiecīgi pie šādu tēlu uzturēšanās strādā veselas komandas, kas ar to nopelna.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada 11 mēnešos valsts konsolidētā kopbudžeta deficīts bija 1,03 miljardi eiro jeb par 490,5 miljoniem eiro vairāk nekā pērn attiecīgajā periodā, liecina Valsts kases publicētie dati.

Deficīta apmērs valsts budžetā, ņemot vērā valdības apstiprinātā atbalsta Covid-19 seku mazināšanai izmaksas, sasniedz 1,08 miljardus eiro, kamēr pašvaldību budžetā bijis 43,3 miljonu eiro pārpalikums, aģentūru LETA informēja Finanšu ministrija (FM).

Konsolidētā kopbudžeta ieņēmumi šogad 11 mēnešos, salīdzinot ar 2020.gadu, palielinājās par 1,2 miljardiem eiro jeb 12% un veido 11,5 miljardus eiro, bet izdevumi pieauguši straujāk - par 1,7 miljardiem eiro jeb 16% - un sasniedza 12,5 miljardus eiro.

Nodokļu ieņēmumi kopbudžetā janvārī-novembrī, ieskaitot vienotā nodokļu konta nesadalīto atlikumu 256,5 miljonu eiro apmērā, veido 9,1 miljardu eiro, kas bija par 888 miljoniem eiro jeb 10,9% vairāk nekā pērn 11 mēnešos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Papildināta ar foto - Taupība un elektroenerģijas cenas gāž Bulgārijas valdību

Lelde Petrāne, 20.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc valsts mēroga protestiem (vairāk nekā 20 pilsētās) pret augstajām elektroenerģijas cenām un pret valstī īstenoto taupību atkāpsies Bulgārijas valdība, atsaucoties uz premjerministra Boiko Borisova sacīto, vēsta BBC.

«Es negribu piedalīties valdībā, kad policija sit cilvēkus,» parlamentam teicis Borisovs.

Desmitiem tūkstošu cilvēku visā Bulgārijā piedalījušies protestos pret elektroenerģijas rēķiniem, vienlaikus prasot valdības krišanu. Protestētāji bloķēja ceļus un krustojumus, meta olas un pudeles uz sabiedriskajām ēkām un dedzināja rēķinus, kliedzot vārdu «mafija».

Komentāri

Pievienot komentāru