Jaunākais izdevums

Nacionālās būvkompāniju apvienība, kas Rīgā būvē Gaismas pili, norāda, ka bibliotēkas būvniecība netika pārtraukta nacionālboļševiku protestu dēļ, informēja būvnieku apvienības pārstāvji.

Šorīt grupa Latvijas nacionālboļševiku centusies bloķēt Gaismas pils būvniecības laukuma iebraucamos vārtus, ziņo lenta.ru. Protesta akcijas dalībnieki krieviski saukuši: «Nost ar Gaismas pili un valdību!» Protestētāji uzskata, ka taupības laikā bibliotēkas būvniecība ir nepieļaujama.

Gaismas pils būvdarbus veic Nacionālā būvkompāniju apvienība, kurā ietilpst SIA Skonto būve, a/s RBSSKALS, un SIA Re&Re. Bibliotēkas būvniecībā kopumā plānots ieguldīt 114 miljonus latu (bez PVN). Šogad bibliotēkas izmaksas samazinātas par 10 %.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Papildināta: Noraida Nacionālās bibliotēkas būvnieku prasību par 12,1 miljona eiro piedziņu no valsts

LETA, 04.10.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas apgabaltiesa šodien pilnībā noraidīja Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) būvnieku - pilnsabiedrības «Nacionālo būvkompāniju apvienība» - prasību par 12 134 532 eiro piedziņu no valsts.

Pirmās instances tiesa bija apmierinājusi prasību daļā par parāda pamatsummas 9 272 319 eiro piedziņu un noraidījusi prasību daļā par nokavējuma procentu un līgumsoda piedziņu 2 862 212 eiro apmērā. Ņemot vērā to, ka Rīgas apgabaltiesa bija noraidījusi prasību par pamatsummu, apelācijas instances tiesai nebija pamata vērtēt prasību daļā par nokavējuma procentu un līgumsoda piedziņu, pieņemto nolēmumu skaidroja Rīgas apgabaltiesas Civillietu tiesas kolēģijas tiesnesis Valdis Vazdiķis.

Lietas būtība ir par to, vai Latvijas valsts Kultūras ministrijas personā ir pilnībā norēķinājusies ar pilnsabiedrību «Nacionālā būvkompāniju apvienība» par LNB būvniecību atbilstoši līgumā par LNB būvniecību pielīgtajam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

KM: Mainot LNB būvniecības līguma nosacījumus, būvnieks cer no valsts iegūt papildus vairāk nekā 9 miljonus eiro

Dienas Bizness, 31.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atbildot uz Nacionālās Būvkompāniju apvienības 31.augustā valsts augstākajām amatpersonām adresēto publisko vēstuli, Kultūras ministrija (KM) norāda, ka maksājumi un aprēķini Nacionālajai Būvkompāniju apvienībai par Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) būvniecības darbiem tiek veikti atbilstoši 2008. gadā noslēgtajam līgumam. Krīzes laikā deflācijas rezultātā samazinājās summa, kura valstij jāmaksā būvniekiem par LNB būvniecību, un kopš 2011. gada būvnieki mainījuši viedokli par darbu gala aprēķinu, teikts KM izplatītajā paziņojumā.

Līguma izpildi administrē un uzrauga neatkarīgs starptautisks būvuzraugs Hill International. Piemērojamos būvniecības izmaksu indeksus Kultūras ministrijai iesniedz Centrālā statistikas pārvalde atbilstoši līgumā noteiktajam, kas paredz arī būvniecības darbu izmaksu indeksācijas kārtību.

Būvnieku viedoklis jautājumā par inflācijas un deflācijas indeksiem mainījās 2011. gadā. Līdz ar krīzi šie indeksi mainījās, samazinot valsts izdevumus par LNB būvniecību, tomēr kopš līguma noslēgšanas brīža līdz 2011. gadam tie netika apšaubīti. Pēc KM rīcībā esošās informācijas, arī LNB Uzraudzības padome līdz šim brīdim nav apšaubījusi līgumā paredzēto kārtību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Gaismas pils būvnieki piedāvās savus aprēķinus

Katrīna Iļjinska, Db, 20.10.2009

Gaismas pils celtnieki Nacionālā Būvkompāniju apvienība plāno piedāvāt Saeimai savus aprēķinus, lai parādītu, cik valsts zaudēs, ievelkot Gaismas pils celtniecī.

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Celtnieki vēl nezina, vai tiesāsies par savām interesēm, vai arī nāks pretī pasūtītājam. Nacionālā Būvkompāniju apvienība (NBA) pirms nākamā gada budžeta pieņemšanas Saeimā izstrādās vairākus aprēķinu variantus, kuros plāno parādīt, cik lieli zaudējumi būs valstij, samazinot finansējumu Gaismas pils celtniecībai.

To Dienas biznesam pavēstījis būvnieku apvienības sabiedrisko attiecību speciālists Gints Feders. Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvnieki vēl nezina, vai tiesāsies par savām interesēm, vai arī nāks pretī pasūtītājam.

Neesi abonents? Piesakies uz 2 nedēļu testa abonementu šeit!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kultūras ministrija ir apņēmības pilna uzvarēt prāvu pret Nacionālo Būvkompāniju apvienību un nemaksāt papildu deviņus miljonus eiro par Latvijas Nacionālās bibliotēkas uzcelšanu

«Valsts ir pilnībā norēķinājusies par Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ēkas būvniecību. Par LNB ēkas būvniecību valsts astoņu gadu laikā samaksājusi vairāk nekā 195 miljonus eiro. Mūsu aprēķini ir pareizi, tādēļ esam pārsūdzējuši Vidzemes priekšpilsētas tiesas lēmumu, kas paredzēja no valsts par labu būvniekiem piedzīt aptuveni deviņus miljonus eiro,» Dienas Biznesam sacīja Kultūras ministrijas (KM) valsts sekretāre Dace Vilsone.

Lai turpinātu tiesvedību ar Nacionālo Būvkompāniju apvienību, kas uzvarējusi prāvu par papildu finansējuma piedziņu, Kultūras ministrija bija spiesta prasīt valsts budžetā 60 tūkstošus eiro, kā arī ir noslēgusi līgumu ar Romualda Vonsoviča biroju par zvērināta advokāta juridiskajiem pakalpojumiem lietā visās turpmākajās instancēs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Gaismas pils būvnieka Nacionālās būvkompāniju apvienības apgrozījums pērn - Ls 22,72 miljoni

NOZARE.LV, 16.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gaismas pils būvnieka Nacionālās būvkompāniju apvienības apgrozījums pērn sasniedzis 22,72 miljonus latu, liecina Firmas.lv informācija.

Tas ir par 36,8% vairāk nekā 2010.gadā, kad pilnsabiedrības apgrozījums bija 16,6 miljoni latu.

Nacionālās būvkompāniju apvienības peļņa pieaugusi par 27% - no 32 109 latiem 2010.gadā līdz 40 791 latam 2011.gadā.

Pilnsabiedrības vadības ziņojumā teikts, ka kopā 2008.-2011.gadā paveiktais veido 56,98% no akceptētās līguma summas par Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) būvniecību.

Pērn pabeigti jumta hidroizolācijas pirmā slāņa izbūves darbi un uzsākta jumta sendvičtipa paneļu montāža. Veikti 95% no fasādes norobežojošo konstrukciju montāžas darbiem, un ēka tika pieslēgta Rīgas siltuma siltumapgādes sistēmai. Šādā veidā tika nodrošināta Gaismas pils aizsardzība pret nokrišņiem, kā arī nodrošināti apstākļi iekšdarbu izpildei - uzsākta starpsienu un pacelto grīdu izbūve, piekārto griestu montāža utt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Fotoreportāža: Gaismas pils gandrīz pabeigta

Lelde Petrāne, 07.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunās Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkas būvdarbu veicējs pilnsabiedrība Nacionālā Būvkompāniju apvienība informē, ka būvdarbi ēkā ir gandrīz noslēgušies, un tiek turpināti aktīvi infrastruktūras pirmās kārtas objektu būvdarbi.

Lai Gaismas pili varētu saukt par pabeigtu, esot atlicis vien ieklāt koka grīdas segumu, kā arī izbūvēt koncertzāles un ēdamzāles telpas.

NBA turpina darbu pie infrastruktūras objektu izbūves, kur šobrīd aktuālākie darbi ir infrastruktūras ēkas būvniecība, lietus ūdens un sadzīves kanalizācijas izbūve, kā arī ūdensvadu tīklu, elektrotīklu un siltumtīklu uzstādīšana.

Pilnsabiedrības Nacionālā Būvkompāniju apvienība, kas veic jaunās LNB ēkas būvdarbus, valdes priekšsēdētājs Māris Saukāns norāda, ka esot būtiski uzsvērt un lepoties ar Latvijas uzņēmumu attīstību un sasniegumiem. «Gaismas pils būvniecība ir lielākais nacionālais būvobjekts pēdējo 20 gadu laikā. Visu iesaistīto pušu spēja sadarboties un strādāt kopīga mērķa vārdā ir vēl viens pierādījums tam, ka mēs varam paveikt lielas lietas,» paziņojis Saukāns.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Gaismas pils infrastruktūras būves pirmā kārta tiks veikta par teju 9 miljoniem Ls

Gunta Kursiša, 13.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kultūras ministrija noslēgusi sarunu procedūru ar pilnsabiedrību Nacionālā būvkompāniju apvienība par Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) infrastruktūras objektu pirmās kārtas būvniecību, kurai paredzēts atvēlēt 8,899 miljonus Ls, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājas lapā.

Pilnsabiedrības Nacionālā būvkompāniju apvienība biedri ir a/s RBSSkals, SIA Re & Re un SIA Skonto būve, un pilnsabiedrība ierakstīta reģistrā 2008. gada maijā.

Jau rakstīts, ka šā gada janvāra sākumā Kultūras ministrija pieņēma lēmumu par infrastruktūras pirmās kārtas būvdarbu iepirkuma pārtraukšanu un sarunu procedūras sākšanu, ņemot vērā valsts budžetā pieejamo līdzekļu apjomu. Iepirkuma pārtraukšanu un sarunu procedūras sākšanu ar esošo būvdarbu veicēju Nacionālo būvkompāniju apvienību par valstij izdevīgāko risinājumu atzinusi LNB atbalsta biedrība, būvuzraugs Hill International. Pirms lēmuma pieņemšanas notikušas regulāras konsultācijas ar sabiedrību par atklātību Delna, lai rastu kopīgu risinājumu situācijā, kad esošā iepirkuma īstenošana nav iespējama tā vairākkārtējas apstrīdēšanas dēļ, bet jaunu tik apjomīgu valsts iepirkumu sludināt nav iespējams ierobežoto būvniecības termiņu dēļ.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Gaismas pilij vēl par 5 miljoniem mazāk

Katrīna Iļjinska, Db, 14.10.2009

«Lēnāka būvniecība valstij ir neizdevīgāka un radīs zaudējumus,» norāda LNB būvnieku Nacionālās Būvkompāniju apvienības vadītājs Māris Saukāns. (Foto: Vitālijs Stīpnieks, DB)

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Lēnāka būvniecība valstij ir neizdevīgāka un radīs zaudējumus. Šāds samazinājums ir gandrīz divreiz mazāks, nekā plānots sākotnēji, līdz ar to var radīt valstij zaudējumus. ,» norāda LNB būvnieku Nacionālās Būvkompāniju apvienības vadītājs Māris Saukāns.

«Lēnāka būvniecība valstij ir neizdevīgāka. To ir viegli izskaidrot: ir ražošanas izmaksas un plānotais kalendārais grafiks (racionāls resursa izlietojums, slodze) un ir būves pieskaitāmās izmaksas, tai skaitā laiks. Jo neracionālāks resursa izlietojums laikā, jo ilgtermiņā tas sanāk dārgāk,» norāda LNB ēkas būvnieku Nacionālās Būvkompāniju apvienības vadītājs Māris Saukāns. Viņš gan piebilst, ka nezina, cik liels būs zaudējums, jo vēl nav skaidrs, kas būs turpmākajos gados.

Nākamā gada budžetā Latvijas Nacionālās bibliotēkas celtniecībai atvēlēts tikai 21 miljons latu, lai gan iepriekš tika prognozēti 26 milj. Ls, bet līgumā ar būvniekiem - 38.5 milj. Ls, Db pastāstīja finanšu ministrs Einars Repše.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Gaismas pils būvniekiem valsts aizvien vēl nav samaksājusi 4,8 miljonus eiro

Dienas Bizness, 31.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts augstākajām amatpersonām šodien nosūtīta vēstule kurā vairāki desmiti Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvniecībā iesaistītie uzņēmēji pauž sašutumu par valsts institūciju un amatpersonu bezatbildīgo rīcību, nepildot saistības par Latvijas Nacionālās bibliotēkas projekta īstenošanas pabeigšanu. Pusotru gadu pēc darbu pabeigšanas un apstiprinājuma par to pieņemšanu valsts Nacionālo Būvkompāniju apvienībai (NBA) arvien nav samaksājusi 4 812951,69 eiro, kas ir pirmā daļa no būvdarbu laikā, atbilstoši līgumam, ieturētās naudas, teikts medijiem izplatītajā paziņojumā.

«Līdz šim izvairījos publiski izteikties par būvdarbu apmaksu Latvijas Nacionālās bibliotēkas projektā, paļaujoties, ka abas puses pildīs līgumu. Nacionālo Būvkompāniju apvienība, pēc Kultūras ministrijas uzdevuma un iepirkuma, ir realizējusi un nodevusi lietošanā Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēku, valsts saņem atzinības par būvi un tajā notikušajiem Eiropas Savienības prezidentūras pasākumiem. Tas priecē, taču ministrijai nu būtu jābūt tikpat atbildīgai un atbilstoši līgumam jāveic samaksu par izpildīto darbu. Pusotru gadu esam centušies sarunās un sarakstē risināt jautājumu par apmaksu, izdabājot visdažādākajām valsts amatpersonu kaprīzēm, bet nav pat dialoga. Projekts ir realizēts ar ekonomiju, salīdzinot ar sākotnēji plānoto summu, tikmēr valsts parāds būvniekiem, ieskaitot gaidāmos maksājumus gada beigās, ir 13,6 miljoni eiro. Esam spiesti vērsties pie valsts augstākajām amatpersonām, lai publiski viestu skaidrību un panāktu valsts atbildību, lai uzņēmēji var saņemt samaksu par padarīto darbu,» norāda NBA padomes priekšsēdētājs Māris Saukāns.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Papildināts - Gaismas pils būvniecības misēklis; tiek noplēsts nesen uzliktais bruģis

Dienas Bizness, 01.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aculiecinieki, kas šodien ap 15.30 devušies garām topošajai Gaismas pilij Rīgā, novērojuši, ka uz Valguma ielas bruģis, kas tur ieklāts stāvējis jau ilgāku laiku, tagad tiek ņemts nost.

(Papildināts ar NBA komentāru.)

Tas, pēc notiekošā spriežot, tiekot darīts, lai tajā vietā ieguldītu kabeļus. Tie paši aculiecinieki šai vietai garām bija devušies arī šorīt, kad vēl nekas neesot liecinājis par plāniem bruģi vākt nost. Turklāt darbi norisinās diezgan plašā mērogā.

Db.lv sazinājās ar pilnsabiedrības Nacionālā būvkompāniju apvienība sabiedrisko attiecību pārstāvi Ilgu Sokolovu, kura gan nespēja sniegt informāciju par mistiskajiem būvdarbiem. «Latvijas Nacionālās bibliotēkas infrastruktūras objektu pirmās kārtas būvdarbu veicējs pilnsabiedrība Nacionālā Būvkompāniju apvienība (NBA) līguma ar pasūtītāju – Kultūras ministriju – ietvaros veic arī pieguļošās teritorijas labiekārtošanas darbus, tai skaitā arī gājēju ietvju bruģēšanu, un atsevišķos posmos šis process ir noslēdzies. Vietā, kur ieklātais bruģis tiek demontēts, šobrīd strādā ar NBA nesaistīts uzņēmums cita pasūtījuma ietvaros – iepirkums Pieslēguma izveidošana LNB jaunās ēkas un tehniskās ēkas (Rīgā, Mūkusalas ielā 3 un Mūkusalas ielā 5) elektroierīču pieslēgšanai (65310000-9). Tāpēc par šo precīzu informāciju varēs sniegt darba izpildītājs vai pasūtītājs,» sacīja Sokolova.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Spēkā stājies Rīgas apgabaltiesas spriedums, ar kuru noraidīta Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) būvnieku - pilnsabiedrības "Nacionālā būvkompāniju apvienība" - prasība piedzīt no valsts 12,1 miljonu eiro.

"Nacionālo būvkompāniju apvienību" 2008.gadā izveidoja kompānijas "RBSSKALS", "Re&Re" un "Skonto būve", un tā īstenoja LNB būvniecības projektu. Visas šīs kompānijas vēlāk tikušas sodītas tā dēvētajā būvnieku karteļa lietā.

Augstākajā tiesā (AT) informē, ka 2.februārī nolemts neierosināt kasācijas tiesvedību, līdz ar ko stājies spēkā 2020.gada 17.decembra Rīgas apgabaltiesas spriedums, ar kuru noraidīta prasība pret valsti.

Turklāt spriedums paredz no "Nacionālās būvkompāniju apvienības" Latvijas valsts labā piedzīt valsts nodevu 60 081 eiro un ar lietas vešanu saistītos izdevumus advokāta palīdzības samaksai 379 016 eiro.

Jau vēstīts, ka saskaņā ar pieteikumu tiesai, pilnsabiedrības pārstāvji uzskatīja, ka tai par LNB ēkas būvniecības procesu pienākas parāda summa teju 10 miljonu eiro apmērā, līgumsods un nokavējuma procenti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pieņemt ekspluatācijā objektus ar atliktiem darbiem ir normāla prakse, aģentūrai LETA sacīja Centrālās finanšu un līgumu aģentūras (CFLA) pārstāve Daiga Reihmane, komentējot Liepājas būvvaldes 2023.gada izskaņā ekspluatācijā pieņemtās vairākas Liepājā pārbūvētas ielas ar kopējo garumu vairāk nekā četri kilometri.

Reihmane skaidroja, ka īpaši tas ir raksturīgi objektiem, kuru pabeigšanas termiņš ir ziemā, jo ziemas laikapstākļi var traucēt atsevišķu darbu paveikšanu.

Līdz ar to šie darbi parasti tiek atlikti līdz labvēlīgākiem laikapstākļiem. Pēc Reihmanes minētā, galvenais ekspluatācijā pieņemšanas kritērijs ir iespēja objektu ekspluatēt tam paredzētajiem mērķiem, kā arī tas, ka atlikto darbu paveikšana netraucē objekta ekspluatācija.

Reihmane sacīja, ka par Liepājā veiktajiem ielu un tramvaju ceļu pārbūves darbiem Eiropas Savienības finansējuma pieprasījumi CFLA vēl nav iesniegti. Kad maksājumu pieprasījumi tiks saņemti, arī CFLA vērtēs izpildītos darbus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Iegremdēta Latvijas Nacionālās bibliotēkas rievsiena

, 03.11.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvlaukumā pabeigta rievsienas iegremdēšana, kas uzskatāmi pa perimetru iezīmē aptuveni 9 000 kvadrātmetru lielo būvbedri. Novembrī svarīgākie darbi ir gruntsūdens pazemināšana, turpināsies arī pāļu izbūve un iegremdētās rievsienas nostiprināšana, par Gaismas pils būvdarbiem informē Nacionālā Būvkompāniju apvienība.

"Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) būvdarbi notiek pēc grafika. Šonedēļ sāksies gruntsūdens pazemināšana būvbedres pirmajā daļā. Kopumā būvbedrē ierīkos 16 gruntsūdens atsūknēšanas urbumus un būvbedrei ārpusē vairāk nekā 15 urbumus, kuros tiks atpakaļ pārsūknēts ūdens, lai stabilizētu gruntsūdens līmeni tuvējās teritorijās un pasargātu apkārt esošās ēkas no deformācijām. Daļu no būvbedres sūknētā ūdens novadīs arī lietus kanalizācijā. Būvlaukumā pa perimetru ir iedzīta rievsiena, novembrī būvnieki to turpinās nostiprināt ar speciāliem enkuriem. No 501 paredzētā pāļa pašreiz ir ieurbti 50 jeb 10% no kopējā apjoma. Pakāpeniski sāksies pāļu galu apgriešana, lai gatavotos LNB ēkas pamatu betonēšanai", informē Nacionālās Būvkompāniju apvienības pārstāvis Valdis Koks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvē nākamgad jāapgūst 27 miljoni latu

, 02.12.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkas būvniecībā šogad tiks paveikti darbi par aptuveni sešiem miljoniem latu, savukārt 2009. gadā, palielinoties darba apjomiem, Nacionālā Būvkompāniju apvienība plāno apgūt vairāk nekā 27 miljonus latu.

Kopš jūnija, kad svinīgi tika uzsākti būvdarbi un izveidots LNB ēkas pamatakmens, pa būvlaukuma perimetru ir izbūvēta un noenkurota rievsiena, iekārtota gruntsūdens līmeņa pazemināšanas sistēma, kā arī izveidota mūsdienu prasībām un augstiem drošības standartiem atbilstoša darba vide kā būvnieku un būvuzraugu, tā projekta autoru un pasūtītāja pārstāvju ikdienas darbam.

Gatavojoties LNB ēkas pamatu betonēšanai, turpinās pāļu izbūve un pašlaik ir ierīkoti aptuveni 40% no kopumā 500 pāļiem. Nolūkā pārliecināties par labākajiem tehniskajiem risinājumiem Gaismas pils konstrukciju izbūvei un lai testētu būvniecībā izmantojamos apdares materiālus kā ēkas fasādei, tā iekštelpām un interjeram, tuvākajā laikā tiks uzsākta bibliotēkas ēkas modeļa izbūve. Plānots, ka 10 x 15.4 metru lielais modelis atradīsies būvlaukuma teritorijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Kreditori: Krājbankas maksātnespējas administrators ignorē noguldītāju intereses

Gunta Kursiša, 23.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kredītiestāžu noguldītāju un kreditoru aizstāvības apvienība, kas pārstāv vairākus privātos Latvijas Krājbankas kreditorus, iesniegusi sūdzību, kurā pieprasa atcelt Krājankas maksātnespējas procesa administratoru SIA KPMG Baltics.

Apvienība sūdzībā Rīgas apgabaltiesai norāda, ka KPMG Baltics «līdzšinējā darbība liecina par kreditoru interešu ignorēšanu un nekompetenci, pieņemot lēmumus Krājbankas maksātnespējas procesa būtiskākajos jautājumos».

Kredītiestāžu noguldītāju un kreditoru aizstāvības apvienība lūgusi tiesu pieprasīt maksātnespējas procesa administratora detalizētu pārskatu un paskaidrojumus par tā veiktajām darbībām kopš iecelšanas brīža, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas atzinumu par administratora darbu, kā arī iecelt citu administratoru, kurš spētu «profesionāli strādāt visu kreditoru interesēs».

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Bibliotēkas būvniekiem 20.8 miljonu latu ķīla

, 02.02.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gaismas pils būvnieki - Nacionālā būvkompāniju apvienība ir reģistrējusi 20.8 miljonu latu ķīlu Nordea bankā, liecina Lursoft informācija. Šī ir trešā lielākā ķīla pagājušajā nedēļā.

Nacionālās būvkompāniju apvienības (NBA) pārstāvis Valdis Koks paskaidroja, ka ķīla reģistrēta būvnieku finanšu plūsmas nodrošināšanai un līgumā paredzēto garantiju sagatavošanai. Par bankas izsniegto garantiju nodrošinājumu kalpo apvienības aktīvi. Savukārt savstarpējā vienošanās starp NBA un Nordea paredz, ka avansa maksājumiem par nodrošinājumu var arī kalpot piesaistīto apakšuzņēmēju sniegtās garantijas.

Nacionālajā būvkompāniju apvienībā ietilpst būvkompānijas a/s RBSSKALS, SIA Skonot būve un SIA Re & Re.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašlaik topošās Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvlaukumā pašlaik notiek pamatu plātnes un režģogu betonēšana, bet vasarā jau plānots sākt pirmos virszemes darbus.

Iepriekš ziņots, ka, ka ņemot vērā Daugavas tuvumu, bibliotēkas būvlaukumā ir ļoti daudz ūdens, kas apgrūtina būvdarbus, taču vēlāk tika ierīkotas ūdenas atsūknēšanas iekārtas. Tagad Db novēroja, ka būvlaukums ir salīdzinoši sauss. Db arī novēroja, lai zeme nesasaltu un varētu veikt zemes darbus, būvnieki visu būvlaukumu ir noklājuši ar Rockwool vati, tādējādi to siltinot.

Nacionālās Būvkompāniju apvienības pārstāvis Valdis Koks pastāstīja, ka pašlaik būvlaukumā vidēji strādā 150 cilvēki, bet strādnieku skaits mainās atkarībā no veicamajiem darbiem. Būvniecībā iesaistīti 26 apakšuzņēmēji, bet šogad apakšuzņēmēju skaits sasniegs 50 uzņēmumu, un būvlaukumā ikdienā strādās aptuveni 260 būvnieki. Bibliotēkas būvdarbus veic Nacionālā Būvkompāniju apvienība, ko veido trīs lielākās Latvijas būvkompānijas – SIA Re & Re, a/s RBSSKALS un SIA Skonto Būve. Db jau ziņoja, ka bibliotēka kopumā maksās 114.6 miljonus latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Valdība nolemj Gaismas pils infrastruktūras izbūvi uzticēt Nacionālajai būvkompāniju apvienībai

Madara Fridrihsone, 19.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jaunās ēkas infrastruktūras objektu 1. kārtas būvdarbu īstenošana tiks uzticēta pašreizējiem būvdarbu veicējiem, proti, Nacionālajai būvkompāniju apvienībai, kas darbus apņēmusies veikt par 10, 77 milj. Ls.

Šādu lēmumu otrdien pieņēma Ministru kabinets.

Saskaņā ar Kultūras ministrijas ziņoto, atbilstoši atklātā iepirkuma konkursa rezultātiem, pašreiz būvniecības stadijā esošās LNB ēkas pieslēgumi ārējiem inženiertīkliem un piegulošās teritorijas izbūve kvartālā starp Uzvaras bulvāri, dzelzceļa tiltu, Valguma ielu un Daugavas krastmalu, izmaksātu vairāk nekā 12 milj. Ls. Tas nozīmē, ka iepirkumu konkursa rezultātā par uzvarējušu būtu jāatzīst piedāvājums, kura izmaksas par vairāk nekā 4 milj. Ls pārsniedz LNB infrastruktūras 1. kārtas izbūvei paredzēto finansējumu.

Minētā iemesla dēļ Kultūras ministrija ir nolēmusi pārtraukt konkursu un sarunu procedūras rezultātā ar LNB jaunās ēkas būvniekiem vienojusies, ka Nacionālā būvkompāniju apvienība apņemas izbūvēt nepieciešamo infrastruktūru par 10,77 milj. Ls. Kultūras ministrija esot saņēmusi nepieciešamo Iepirkumu uzraudzības biroja atļauju konkursa pārtraukšanai un līguma slēgšanai ar piegādātāju, kurš atzīts par uzvarētāju sarunu procedūras rezultātā. Tiesa gan, arī Nacionālās būvkompāniju apvienības piedāvātā būvdarbu cena par 2, 64 milj. Ls pārsniedz plānotos izdevumus LNB jaunās ēkas infrastruktūras 1. kārtas izbūvei.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Divas apvienības konkurēs par Rail Baltica stacijas, uzbēruma, tilta projektēšanu un būvniecību

Lelde Petrāne, 03.12.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rail Baltica starptautiskās dzelzceļa stacijas Rīgā, tilta un uzbēruma kompleksās apbūves projektēšanas un būvniecības tehniskos un finanšu piedāvājumus iesnieguši divi pretendenti: personu apvienība «BESIX RERE GROUP» un personu apvienība «ITL Rail Baltica». Šis bija starptautiska iepirkuma noslēdzošais posms, pēc kura pieteikumu izvērtēšanas konkursa komisija pieņems lēmumu, ar kuru no pretendentiem 2019. gada pirmajā ceturksnī tiks slēgts līgums, uzticot konkursa uzvarētājam veikt projektēšanu un būvdarbus.

Kaspars Vingris, Eiropas Dzelzceļa līnijas Projektu ieviešanas departamenta direktors, skaidro: «Rail Baltica Rīgas dzelzceļa tilta un Rīgas centrālā multimodālā sabiedriskā transporta mezgla kompleksā apbūve ir Latvijas otrās simtgades vērienīgākais un sarežģītākais infrastruktūras objekts. Konkursa uzvarētāju izvēlēsimies tuvāko mēnešu laikā, izvēloties saimnieciski izdevīgāko piedāvājumu pēc tam, kad tiks izvērtēta saņemto piedāvājumu atbilstība definētajām prasībām, veicamo darbu izmaksas un sasniedzamie kvalitātes rādītāji. Jau 2019. gada pirmajos mēnešos ar labākā piedāvājuma iesniedzēju plānots noslēgt līgumu par projektēšanas un būvniecības darbu izstrādi tuvāko divu gadu laikā, lai 2021. gadā varētu uzsākt būvdarbus.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Gaismas pils teritorijā veic apzaļumošanas darbus

Gunta Kursiša, 13.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunuzceltās Latvijas Nacionālās bibliotēkas jeb Gaismas pils teritorijā tiek turpināti apzaļumošanas darbi. Kopumā plānots iestādīt 41 koku, informē pilnsabiedrības Nacionālā Būvkompāniju apvienība pārstāvji.

Pēc darbu pabeigšanas Gaismas pils teritorijā būs 26 ābeles un 15 kļavas, ka arī krūmi pie Uzvaras bulvāra.

Tāpat turpinās arī zāliena sēšana un ruļļveida zāliena uzstādīšana, kā arī laistīšanas sistēmas ierīkošana.

Jau ziņots, ka maija sākumā tika izrādītas arī Gaismas pils mēbeles, kuru iegādei kopumā iztērēti vairāk nekā 4,9 miljoni eiro. Tas ir līdz šim lielākais mēbeļu iepirkums Latvijā.

LNB ēkas būvniecība tika sākta 2008.gada jūnijā. Tās būvdarbus veic Nacionālā būvkompāniju apvienība, ko veido trīs lielākie Latvijas būvuzņēmēji - SIA Re&Re, a/s RBSSKALS un SIA Skonto būve. Saskaņā ar līgumu, ko valsts ar būvuzņēmējiem parakstīja 2008.gada 15.maijā, bibliotēkas būvniecība izmaksās 114,6 miljonus latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Pie Gaismas pils gatavojas infrastruktūras darbiem

Lelde Petrāne, 28.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iepretim jaunajai Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkai otrpus Akmeņu ielai atradīsies tehniskā ēka LNB vajadzībām, kā arī autostāvvieta ar nedaudz mazāk nekā 150 vietām. Infrastruktūras objektu trešajā kārtā ir plānots būvēt daudzstāvu autostāvvietu, bet piektajā – pazemes autostāvvietu pie pašas LNB ēkas, biznesa portālam db.lv pastāstīja Ilga Sokolova, pilnsabiedrības Nacionālā Būvkompāniju apvienība pārstāve.

Šobrīd šajā teritorijā esot uzsākti sagatavošanās darbi, lai jau tuvākajā laikā NBA sāktu aktīvus būvdarbus.

Infrastruktūras darbu izmaksas galvenokārt veido jaunizbūvējamo inženiertīklu izmaksas, autostāvvietas iekārtošanas izmaksas ir vien daļa no tām. Turklāt šajā teritorijā autostāvvieta ir tikai daļa no veicamajiem darbiem – vēl ir jāizbūvē lietus ūdens kanalizācija, jāizvelk elektrības kabeļi un jāveic citi darbi, kas ir kompleksi saistībā ar līdzās esošajām teritorijām un jauno LNB ēku, skaidroja I. Sokolova.

Infrastruktūras objektu pirmās kārtas būvdarbu izmaksas: pilnsabiedrības Nacionālā Būvkompāniju apvienība noslēgtajā līgumā ar pasūtītāju 8,89 milj. latu bez PVN.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Papildināta - Gaismas pils neiztur ugunsdrošības pārbaudi; atklāj astoņas nepilnības

Gunta Kursiša, 17.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jauno Latvijas nacionālās bibliotēkas (LNB) ēku pagaidām vēl nedrīkst nodot ekspluatācijā, jo tajā atklātas astoņas dažādas ar ugunsdrošību saistītas nepilnības, Db.lv stāstīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāve Inga Vetere. Būvnieki uzsver - visas nepilnības var atrisināt un tās nerada draudus apmeklētājiem.

[Papildināta ar Nacionālā Būvkompāniju apvienības komentāru]

Glābšanas dienests nav devis pozitīvu atzinumu par ēkas nodošanu ekspluatācijā. Piemēram, divas no evakuācijas izejām neatbilst ugunsdrošības prasībām, savukārt evakuācijas izejas kāpnes ir būvētas no koka, kas ir neatbilstošs materiāls šādu kāpņu būvei skaidroja I. Vetere.

Būvnieki apņēmušies nepilnības novērst divu mēnešu laikā, un tad VUGD veiks atkārtotu Gaismas pils pārbaudi, atzina VUGD pārstāve. Plašākai apskatei bibliotēka pagaidām nebūs pieejama, savukārt plānotā Grāmatu ķēdes akcija notiks.

Pilnsabiedrība Nacionālā Būvkompāniju apvienība saņemto VUGD atzinumu ir nosūtījusi pasūtītājam – Kultūras ministrijai –, un šobrīd tiek gaidīts pasūtītāja un būvprojekta autora lēmums par veicamajām darbībām nepilnību novēršanai, Db.lv informēja Valdis Koks, pilnsabiedrības Nacionālā Būvkompāniju apvienība būvdarbu vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās Latvijā vislielāko vēlētāju atbalstu - 26,24% - saņēmusi «Jaunā Vienotība», liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) publicētie provizoriskie EP vēlēšanu rezultāti.

Otrajā vietā pēc balsu skaita ierindojas «Saskaņa», par kuru balsis atdevuši 17,45% vēlētāju, bet par nacionālo apvienību «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNK) - 16,4% vēlētāju.

Apvienību «Attīstībai/Par!» (AP) atbalstījuši 12,42% vēlētāju, bet partiju «Latvijas Krievu savienība» (LKS) - 6,24% balsstiesīgo.

Attiecīgi JV, «Saskaņa» un VL-TB/LNNK iegūst pa diviem mandātiem EP, bet AP un LKS - pa vienam.

EP vēlēšanās Zaļo un zemnieku savienība saņēma 5,34% vēlētāju atbalstu, Latvijas Reģionu Apvienība - 4,98%, Jaunā konservatīvā partija - 4,35%, bet «Progresīvie» - 2,9%. Atbalstu zem 1% saņēma «KPV LV» - 0,92%, «Latviešu Nacionālisti» - 0,67%, «Centra partija» - 0,49%, «Atmoda» - 0,47%, Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija - 0,19%, «Jaunā Saskaņa» - 0,18%, bet Rīcības partija - 0,17%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Parlamenta un pašvaldību vēlēšanām visvairāk iztērējusi Tautas partija, liecina Db veikta Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam partiju iesniegto deklarāciju izpēte.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) vēl gaida deklarācijas, kas nosūtītas pa pastu, tādēļ visu partiju tēriņi pagaidām nav zināmi, piemēram, šobrīd nav pieejamas ziņas par partiju LPP/LC. Deklarācijas par priekšvēlēšanu tēriņiem bija jāiesniedz līdz 6. jūlijam, bet tas var būt arī vēstules izsūtīšanas datums, norādīja KNAB Sabiedrisko attiecību un izglītošanas nodaļas vadītāja Diāna Kurpniece.

Apvienība TB/LNNK priekšvēlēšanu kampaņai izlietojusi 406.7 tūkstošus latu. Par reklāmas kampaņas sagatavošanu un plānošanu apvienība samaksājusi 26.99 tūkstošus latu, bet 346.3 tūkst. Ls izlietoti reklāmas izvietošanai, lielākoties (205.5 tūkst. Ls) komerciālajā TV.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja ekonomiskās situācijas dēļ pārtrauks Gaismas pils būvniecību, valstij draud ievērojami zaudējumi. Taču arī būtiskais celtniecības finansējuma samazinājums var izvērsties par ievērojamiem zaudējumiem, raksta laikraksts Neatkarīgā (NRA).

Pērn maijā, kad nu jau bijusī valsts aģentūra Jaunie Trīs brāļi parakstīja līgumu ar būvniekiem par Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jeb Gaismas pils būvniecību, valsts uzņēmās saistības ik gadu nodrošināt konkrētu piešķīrumu vērienīgajam objektam.

Valdībā sagatavotajā likumprojektā par nākamā gada budžetu Gaismas pils projektam paredzēti 13 miljoni latu. «Tā ir kopējā summa ēkas būvdarbiem un LNB ēkas būvniecības būvuzraudzības un autoruzraudzības veikšanai. Tieši LNB ēkas būvdarbiem tiek plānoti 12 miljoni latu. Šis ir provizorisks skaitlis, precīzu summu varēs noteikt pēc 2010. gada budžeta apstiprināšanas un būvdarbu, autoruzraudzības un būvuzraudzības līgumu grozījumiem sakarā ar būvdarbu termiņu pagarināšanos,» NRA informējusi Kultūras ministrijas (KM) preses sekretāre Dace Vizule.

Komentāri

Pievienot komentāru